Munkajog, Munkaviszony

Hírek>>

MUNKAJOG, ügyvédi jogi tanácsadás

2012.-évi. I. Törvény a Munka Törvénykönyvéről

-A munkajog valamennyi területére kiterjedően konkrét munkajogi kérdésekben jogi véleményt nyújtok.

-Munkaügyi jogvitákban képviselem ügyfelem érdekeit.

Munkaszerződés véleményezés

Munkaviszony jogellenes megszüntetése:

munkáltató vagy mankavállaló részéről

– Képviselet Munkaügyi bíróság előtt

Munkaviszony jogellenes megszüntetése infó

  1. Ha a munkavállaló nem kéri vagy a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését, a munkaviszony a jogellenességet megállapító határozat jogerőre emelkedése napján szűnik meg.
  2.  A jogellenes megszüntetés tényét a bíróság megállapítja, a munkavállalót – kérelmére – eredeti munkakörében kell tovább foglalkoztatni.  Munkáltató indokolt kérelmére – ha a munkavállaló tovább foglalkoztatása a munkáltatótól nem várható el – a bíróság mellőzheti a munkavállaló visszahelyezését.
  3. Ha a munkavállalót a bíróság nem helyezi vissza eredeti munkakörébe, akkor a munkáltatót kártérítésként legalább két, legfeljebb tizenkét havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezi, az eset összes körülményeinek, így különösen a jogsértés és annak következményei súlyának mérlegelésével.
  4. A munkaviszony jogellenes megszüntetése esetén kötelező megtéríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét és felmerült kárát. Nem kell megtéríteni a munkabérnek (egyéb járandóságnak), illetve a kárnak azt a részét, ami máshonnan megtérült.
  5. A munkavállalót, rendes felmondás esetén megilleti még a felmentési időre járó átlagkeresete és a rendes felmondás esetén járó végkielégítés is.

Változtak a felmondás szabályai>>

Abban az esetben, ha a munkavállaló a munkaviszonyát nem az előírtak szerint (tehát jogellenesen) szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni.

Munkaügyi kérdések, ügyvédi válaszok 

Munkajog, ügyvédi tanácsadás
Jogi tanácsadás Bp.

 20.05.28.

 Tisztel Ügyvéd Úr!

 Érdeklődni szeretnék, hogy felmondtam a munkahelyemen 2020.05.25. -én. Azt olvastam, hogy a felmondást követően 5. nap ki kell hogy fizessék a bérem és ez nem történt meg. Mit lehet tenni ez ügyben. Köszönöm szépen a választ. 

T. Kérdező. Fizetési meghagyásos eljárást indíthat közjegyző vagy a munkaügyi bíróság előtt.

2020.03.09.

Szeretném megkérdezni, hogy a 2020. január 1.-én életbe lépett új minimálbér a 161.000.-Ft ez az alapbér, vagy pedig a pótlékkal (esti 18-06) együtt értendő és számolandó a bérszámfejtésben? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Ez a bruttó minibálbér, pótlék nélkül.

Jogosan követelik tőlem a tanfolyam árát?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Tavaly év augusztusában munkát vállaltam egy Önkormányzati kézben lévő intézményüzemeltetéssel foglalkozó központnál, mint pénztáros. Még a próbaidő alatt köteleztek egy pénzügyi végzettséget adó OKJ-s tanfolyamra. Azt mondták, kb. 2 hónappal a felvétel után (4 hónapos próbaidőszakkal), vagy elvégzem, vagy távozhatok. Aláírattak velem egy tanulmányi szerződést ami alapján 2 évig ott kell legyek, és a tanfolyam ára így időarányosan csökken, majd 2 év után nincs. Tehát a tanfolyamot és vizsgát fizetik, de ha két éven belül felmondok, vissza kell fizessem. A tanfolyamot sikeresen elvégeztem. Hamar kiderült számomra, hogy a cégnél nagyon magas a fluktuáció, és ezzel akarják a dolgozókat ott tartani. Pár hónap múlva közös megegyezéssel távoztam.

Kérdésem, hogy ez a szerződés legális-e így, és jogosan követelik tőlem a tanfolyam árát? A szerződés kifejezetten az én felmondásom esetére írja a visszafizetést. Válaszukat előre is köszönöm: W.V.

Tisztelt Cím! Önnel szemben fizetési meghagyásos eljárást indíthat a munkáltató, az ellen ön ellentmondással élhet és ezután a munkáltató pert indíthat ön ellen, a bíróság dönt a kérelemről.

Munkaügyi kérdés- Ügyvéd válaszol 2019

19.07.24.

Tisztelt Ügyvéd úr! Egy nagyon kedves ismerősömnek határozott idejű munkaszerződése van, ami aug. 24-én jár le. Óvodában dolgozik, nem tudja még hogy meghosszabbítják-e vagy se. Nem rég tudta meg, hogy babát vár, az óvodában nyári szünet van, nem tudta a főnökének elmondani. Az orvosa szerint jobb lenne, ha táppénzre menne, mivel az előző terhessége is veszélyeztetett volt. Ha elmegy táppénzre, akkor is megszűnik a munkaszerződése? Aggódik mert nem szeretne jövedelem nélkül maradni. Terhesen másik óvodába sem fog tudni elhelyezkedni. Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: G. K.

Tisztelt Cím! A határozott idő leteltével megszűnik a munkaviszony. Írásban jelentse be a terhességét!

19.05.25.

Kedves Ügyvéd Úr! Egyelőre előzetes kérdéssel fordulnék Önhöz.

Munkáltatói kezdeményezésre kaptam egy közös megegyezést a Munkáltatómtól. Melyben leírták, hogy május 15-től június 15-ig felmentési időmet töltöm, majd július 15-ig a felmondási időmet.

Az indok, ha rendes felmondásról lenne szó nem állná meg a helyét, emiatt kaptam a közöst. Végkielégítés nem járna, mivel fél éve dolgozom a cégnél, aláírtam a + 1 hónap miatt.

A kérdésem, hogy amennyiben a felmentési idő alatt várandós leszek visszavonathatom e a megegyezést erre az indokra hivatkozva? Köszönettel!

Tisztelt Cím! Ha aláírta, akkor nem vonhatja vissza. A törvényi védelem csak a rendes felmondásra vonatkozik.

19.04.02.

Érvényes a telefonon felmondás?

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem, indokolt-e a munkáltató részéről a felmondás?
Elindultam dolgozni, a busznál rosszullét jött rám (szédülés, hányinger) orvoshoz mentem, csak sima igazolást kértem, telefonon közölték, hogy felmondtak. Másnap megkérdeztem, miért, betegállományra hivatkoztak, nem írattam ki magam, (sőt utolsó öt hónapban két napot hiányoztam,) aztán  azzal jöttek, hogy két új embert felvettek, ez sem indok, mert így is négy ember mínusz van! Kértem időpontot a termelés vezetőhöz és az igazgatóhoz, nem engedték, hogy bejussak! Szívesen jártam oda dolgozni, 59 éves vagyok, egyedül élek, lakbért fizetek, munkámmal nem volt baj! Mit tehetek?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Írásban lehet a felmondást közölni. Munkaügyi bírósághoz fordulhat.

19.03.18.

Állásinterjún elhallgattam, hogy van gyermekem, ez később probléma lehet?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz,
hogy most váltok új munkahelyet és az állásinterjún én nem közöltem a munkaadóval, hogy van egy 5 éves kisfiam (féltem, hogy ez miatt hátrányból indulok majd), viszont kérdezni sem kérdezték, csak, hogy tervezek -e a közeljövőben gyermeket. A munkakör betöltését a gyermek nem befolyásolná.

A kérdésem az lenne, hogy ha felvesznek akkor ez később problémát okozhat -e bármiben is? Azon kívül, hogy a fizetéssel együtt nem utalják majd a családi adókedvezményt. Válaszát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Rné K. R.

Tisztelt Cím! Ez nem tartozik a munkáltatóra, de a próbaidő alatt indoklás nélkül megszüntethető a munkaviszony.

2019.01.29.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
Munkajogi témában tenném fel alábbi kérdésemet.
Körözött személy (munkáltató tudta nélkül) foglalkoztatásának mik a következményei?
Köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel: T. D.

Tisztelt Cím! Ha megtévesztette a munkáltatót az illető, akkor nem valószínű, hogy hátrány éri a munkáltatót.

2019.01.26.

Közös megegyezés esetén jár végkielégítés?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem az lenne, hogy 6 év munkaviszony után, közös megegyezéssel felmondok-mint munkavállaló- a cégnél, / Kft. a cég forma /, megillet-e valamilyen végkielégítés, vagy a munkaadó hatásköre-e ezt eldönteni?
Köszönöm válaszát, Sz. Zs.

Tisztelt Cím! A törvény szerint ilyen esetben nem jár végkielégítés.

2019.01.22.

Jó estét Ügyvéd úr!
Abban a kérdésben szeretnék öntől tanácsot kérni, hogy tegyük fel én bele kezdek egy olyan bizniszbe amiben konkrétan zenészeknek hirdetem a zenéit pénzért cserébe, különböző közösségi oldalak, illetve weboldal segítségével. Itt mikortól számít illegálisnak a tevékenység, az adózás, hogy működik? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Cs. K.
Tisztelt Cím!
Az általános szabályok szerint vagy egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaságként, adószámmal végezheti a tevékenységet, ha szakmai képzettséget igényel, akkor ezt igazolni kell. Az adózás az általános szabályok szerint történik.

Kérdések, jogi válaszok 2018-ból

2018.09.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Munka ügyi kérdésben kérem szíves segítségüket és tanácsukat! 2016 novemberétől 2018 májusáig egy pályázatokkal foglalkozó cégnek végeztem angol-magyar, magyar-angol fordításokat díjazás ellenében. Erről nem készült semmilyen megbízásos szerződés, megállapodásunk szóbeli volt. A 2016 november – 2017 április időszak készpénzben ki is lett fizetve részemre, de az azt követő 1 évben nem történt semmilyen kifizetés, csak időeltolás és ígérgetés volt. A fordítási munkákra történő felkérés e-mail formájában megvan, a teljesítés is e-mail formájában történt és többszöri fizetési ígéretet is kaptam ilyen formában. Azonban nem kapok már sem munkát, sem semmilyen választ a cégtől. Önök szerint lehet esélyem az így elmaradt díjazásomat követelni?
Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel P. T.

Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos úton lehet kezdeményezni a tartozás megfizetése iránti eljárást. Az e-mail váltásokat csatolja a kérelméhez. Ha ellentmondással él az adós, akkor perré alakul az ügy és önnek kereseti kérelmet kell előterjesztenie az illetékes bíróságon.

2018.08.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Autóbusz vezető vagyok. X településen lakok. Minden reggel menetrend szerinti busszal utasként utazok y településre. Az út kb. 15 perc. Este ugyanígy haza utazom. Az lenne a kérdésem, hogy az utazás ideje munkaidő-e? Tisztelettel: Á. L.

Tisztelt Cím! A munkába utazás időtartama, nem munkaidő.

Jár a végkielégítés?

Tisztelt Ügyvéd Úr !
28 éve dolgozom autóbusz vezetőként. Tavaly nyáron volt egy súlyos szívműtétem, és még táppénzen vagyok. Hivatásos vezetői engedélyemet elvették, orvosilag alkalmatlan vagyok a munkavégzésre, leszázalékolásom folyamatban van. A táppénz lejárta után a munkaadóm azt szeretné, ha közös megegyezéssel fölmondanék. Kérdésem? Jár e végkielégítés számomra, és ez csak akkor érvényes ha a munkáltató mond föl? Ők nem akarnak hallani sem erről. Köszönettel, tisztelettel várom válaszát.
Tisztelt Cím!
Munkáltató által történő rendes felmondás esetén jár a végkielégítés.

2018.03.08.

Tisztelt Cím !
Március 15. munkaszüneti nappal kapcsolatban kérdezném, hogy párom fitnesz terembe dolgozik és 15 én 8-17 óráig kell dolgoznia. Havi elszámolásban dolgozik a mindenkori minimálbért kapja. A munkáltató csak a normál napi bért fizeti erre a napra. Kérdezem, hogy nem járna dupla pénz? A másik kérdésem, hogy amikor este 10-ig van a terem nyitva, akkor sem kap délutáni pótlékot, az se jár? 
Köszönöm válaszukat: F.T. 

Tisztelt Cím

Ezek járnak, de én nem tudok pontos választ adni, mert lehet, hogy a munkaszerződést változó munkarendre kötötték.

2018.03.07.

Szeretném a segítségét kérni!

Az lenne a kérdésem, hogy mivel tud 1 személy visszaélni ha átadtam neki a fénymásolt szemelyi igazolványomat, lakcímkártyát, illetve jogosítványt, munkaüggyel kapcsolatban?

Várom válaszát! Köszönöm szépen! Üdvözlettel: D. A. 

Tisztelt Cím!

Nem kötelező átadni. Az adatait használhatja fel számos okirat elkészítéséhez.

Ügyvéd válaszol 2017

2017. 11. 11.

Amikor jelentkeztem az állásra, szállást is ígértek. Most ki akarnak tenni a szállóról, mivel bent dohányzom. A munkahelyemet meghagynák. Ki tudnak-e tenni evvel az indokkal, és ha igen akkor honnan járok be dolgozni. Pénzem nincs albérletre. Ezt a munkáltató is tudja.13 éve dolgozom itt. Járna-e végkielégítés ha a szállókirakás után felmondanék közös megegyezéssel.
Tisztelt Cím!

Abban az esetben, ha a munkavállaló mond fel, vagy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, a törvény szerint nem jár végkielégítés a munkavállalónak.

2017.09.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közalkalmazotti jubileumi jutalmamat / 5 havi bér/ nyugdíjba vonulásom után csak 3 év és 5 hónap után kaptam meg. A munkáltatóm elismerte, hogy ez már akkor járt volna, amikor megszűnt a munkaviszonyom. Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e ezért késedelmi kamat, és ha igen, hány % ? Szíves válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: S. J.
Tisztelt Cím!
Ezt a munkaügyi bíróság tudja eldönteni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

Munkaügyi kérdések – Ügyvéd válaszol 2016

2016.12.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A munkahelyemen az utóbbi időben megromlott a légkör. Az azonnali hatályú felmondásnak milyen feltételei vannak, mert ha kitölteném a felmondási időmet, akkor teljesen ellehetetlenülnék? Üdvözlettel: Dr. F. Z.

Tisztelt Cím! A munkavállaló nem köteles indokolni az általa benyújtott rendkívüli felmondást.  Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.1-2395434 munkajog

  1. 12.03.

Tisztelt ügyvéd úr!

A férjem még 2008-ban dolgozott az önkormányzatnál. Amikor eljött fennálló tartozása nem volt, amikor megkapta kilépéskor a papírjait. A mai napon jött egy levél, hogy a hátraléka a mai napig nincs rendezve. Ez egy telefonszolgáltató felé fennálló tartozás. A szolgáltatónak ügyfelei vagyunk. Ott semmiféle hátralék nem szerepel. Tisztelettel köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím!

Általános elévülési idő 5 év.  Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.1-2395434 munkajog

16.10.29.

Zárolt cég megteheti, hogy fizetéseket sem adja ki?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem főnökét adócsalás miatt letartóztatták! A NAV, zárolta a céget, amiben dolgozott,
És közölték, hogy senki nem fog kapni fizetést.
Kérdésem hogy ezt megtehetik e? Én  itthon vagyok a kislányommal, aki 10 hónapos és van mellette egy 3.5 évesem is  A céget hiába perelem, akkor lenne fizetés, ha arra az időre feloldják a zárlatot a számlán és utána zárolhatja is vissza. Az minket nem érdekel, de a pénzünkre amiért megdolgozott, arra szükségünk van
nekünk és a rajtunk kívül lévő 100 embernek is. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Igen, a zárolt cég megteheti, hogy nem fizet.. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest

16.09.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az esetem a következő: Egy céges üggyel kapcsolatban fordultam ügyvédhez, aki a konzultációnkat követően elvállalta az ügyet, és felszámolta a munka díját. Állította. hogy további anyagi vonzata csak abban az esetben lesz, ha meg akarom menteni a  vállalkozást. Azonban az összegről számlát nem kaptam. Állítása szerint most további pénzösszegre lenne szükség az ügy megoldásához. Hogyan győződhetek meg arról, hogy az ügy megoldódik? Köszönettel: S.R.

Tisztelt Cím!

Az ügyvéddel megbízási szerződést szoktak kötni, ez alapján követelhető a teljesítés. Tisztelettel, Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

2016.09.20.

Nem bizonyított lopás miatt levont pénzt visszakaphatom?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék tanácsot kérni, olyan problémám lenne, hogy ahol dolgoztam kirúgtak, mert lopások voltak a cégnél. Mikor behívtak a leszámolási papírért annyit mondtak, levonták tőlem az összeget. Ilyenkor mit tudok tenni én nem loptam, de ők se tudják bizonyítani. Mi tehető ez esetben, tisztelettel.

Tisztelt Cím!

Munkaügyi bíróság előtt nem peres eljárásban, fizetési meghagyás kibocsátását kérheti a munkáltatóval szemben. Tisztelettel, Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

2016.09.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a segítségét kérni. Egy céget akarnak a nevemre íratni, mint cégtulajdonos szerepelnék. Nekem lehet ebből jogi illetve anyagi kötelezettségem? Ügyvezető igazgató nem én lennék. Előre is köszönöm. Am.

Tisztelt Hölgyem! IGEN, a tulajdonos felelősségre vonható a cég ügyeiért. Tisztelettel, Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

Ügyvéd válaszol 2015

2015.11.27.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék: Én 1992-óta dolgozom, mint társasházi gondnok. Két hónappal ez előtt jött egy új közös képviselő aki azonnali hatállyal benyújtotta a felmondásomat, mert a férjem a nehéz fizikai munka elvégzésében segíti a munkámat. Jogos-e a felmondás? Segíthet-e a férjem a nehéz fizikai munka elvégzésében? Köszönöm válaszát.
Tisztelt Asszonyom! Ha munkaszerződés alapján végezte a munkáját, akkor a munkaügyi bíróság rendelkezik hatáskörrel az ügy elbírálására. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.06.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Közalkalmazott vagyok és fizetés nélküli szabadságot kértem és kaptam a munkahelyemtől. Ennek ellenére következő hónapban utalták a fizetésem a számlámra. A dolgot bonyolítja, hogy fizetésem 50%-át letiltják gyermektartás címén a volt feleségemnek. Most kaptam egy felszólítást, hogy a teljes fizetés összegét 15 napon belül fizessem vissza.

Kérdéseim: 1. Követelhetik-e azt az összeget, amit nem is utaltak át a számlámra, hanem a volt feleségem számlájára utalták, akihez már jogilag semmi közöm?

2. 3 hónap után most újra visszamegyek ugyanerre a munkahelyre. Kérhetem-e azt, hogy a tévesen utalt fizetésem (teljes vagy fél) kezdjék el levonni a soron következő fizetéseimből részletekben? Várom megtisztelő válaszát.
Tisztelt Uram!

1. Igen, követelhetik öntől, hiszen azt öntől vonták le. 2. Meg lehet próbálni, a munkáltató dönti el. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

Ügyvéd válaszol 2015

  1. 10. 27.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy az előző iskolaszövetkezetem kétszer utalta ki a fizetésemet, a májusi béremet július 11-én ismételten elutalták (57 200Ft). Ezt én később jeleztem feléjük, de egy összegben nem tudtam visszafizetni, részletfizetést kértem, mely e-mail üzeneten történt. Konkrétum nem született, így ők önkényesen nem fizették ki a júliusi béremet (22 000FT) augusztusban. Ezt követően nem érkezett tőlük semmi magyarázat, vagy további törlesztési kérés. Hivatalos levelet a tartozásom miatt nem küldtek eddig.

Most azonban október 19-én küldtek,  melyben felszólítanak arra, hogy kézhez vételtől számítva 8 napon belül fizessem vissza a teljes összeget 57 200 Ft-ot egy összegben. Ellenkező esetben perre viszik az ügyet. Anyagi helyzetem miatt ezt nem tudom teljesíteni,  mert nappali főiskolai hallgató vagyok.

Az említett eset beletartozik a 3 éves elévülési időbe, vagy itt jelenleg a 60 napos követelési jog érvényesül? Valóban számíthatok perre, vagy mentesülök a maradék összeg visszafizetése alól? Válaszát előre is köszönöm R.V.

Kedves Hölgyem!  3 éven belül követelheti a munkáltató. Vissza kell fizetnie.

Tisztelettel: dr. M. Gábor ügyvéd

AJÁNLATOT KÉREK>>

Ügyvéd Dr Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

Kérdése van?

Lépjen velem kapcsolatba.