HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ügyvéd válaszol öröklésjog
megosztás

GYIK, ÜGYVÉD VÁLASZOL

Öröklésjog: VÉGRENDELET, HAGYATÉK

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj, fix:

80.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 27 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        IDŐPONT FOGLALÁS>>

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!

Öröklésjog jogszabályi hátteréről bővebben>>

Ügyvéd válaszol öröklésjog, hagyaték: KÉRDÉSEK – VÁLASZOK!

2017.09.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az a fontos kérdésem lenne, hogy 2014-ben édesapám (50%), és édesanyám (50%) elajándékozott nekem egy panel lakást, 100%-os tulajdonossá tettek ajándékozás által. Édesapám most decemberben elhunyt, és az első házasságából van 2 fia, akivel egyáltalán nem tartotta a kapcsolatot, már 25-30 éve ott hagyta őket. A kérdésem az lenne, hogy a 2 fiú követelheti-e az én édesapám 50% -os ajándékozásából amit még 2014-ben kaptam, a köteles részt? Vagy mivel éltében hozta ezt a döntést így nem megtámadható? Előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
Igen, követelhetik a köteles részt. A hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül az örökhagyó által a törvényes örökösnek adott ingyenes juttatást hozzá kell számítani a hagyaték tiszta értékéhez, kivéve, ha az ajándékozási szerződésben az örökhagyó a betudási kötelezettséget nem írta elő a megajándékozott számára. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdésre szeretnék választ kapni. Férjem nemrég meghalt, ez a házasság mindkettőnknek a második házassága volt. Végrendelete van a férjemnek, melyben a lányai között ossza szét a hagyatékát.
Azt szeretném megkérdezni, hogy kérhetek-e végrendelet esetében köteles részt? Köszönettel: B. Zs.
Tisztelt Cím!
Abban az esetben igen, ha együtt éltek. A törvényes örökrész 1/3-ada a köteles rész. Dr.Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Üdvözlöm! Az lenne, a kérdésem, hogy sógorom halála után életben lévő édesanyja, és testvére örököl egy ingatlant. Az elhalt szülő helyébe lépő testvérnek (parentéla szabálya szerint) kell-e öröklési illetéket fizetnie?
Tisztelt Cím!
Csak a szülő örököl. Az oldalági rokonnak kell illetéket fizetnie. Dr.Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Öten vagyunk testvérek. Az öcsém felvett a szüleink házára jelzáloghitelt.
Édesapánk meghalt 7 éve. Anyukánk nemsokára 90 éves. Azt szeretném kérdezni, ha bekövetkezik amit senki sem vár, mi négyen mit fogunk örökölni? Az adósságot? Vagy jobb ha lemondunk róla.
Az igaz, hogy fizette eddig rendesen, de egy pár millió adósság még valószínűleg van rajta. Nagyon köszönöm válaszát: L. Sné
Tisztelt Cím!
A hagyatéki tárgyaláson dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a hagyatékot vagy visszautasítják. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.08.31.
Üdvözlöm T. Ügyvéd Úr! Kérdésem az lenne, ha nagykorú “gyermek” nevén van egy lakás (a lakás haszonélvezete az egyik szülő nevén van és a szülők még kiskorában elváltak) ki örökli az ingatlant? A tulajdonos egyedülálló, család nélkül. A haszonélvező szülő örököl? Vagy a másik is? Kell-e végrendelet, hogy a haszonélvező szülő örökölje a lakást? Ha igen pontosan milyen formátumú?
Tisztelt Cím!
A törvényes öröklés rendje szerint leszármazók hiányában az örökhagyó szülei a törvényes örökösök egyenlő arányban. Végrendeletet az örökhagyó tehet, javasolt közjegyző előtt végrendelkezni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem, édesapja első házasságából született, aki ez év augusztusában hunyt el. Apósom újra nősült és 7 év után feleségével együtt vásároltak egy telket, melyre családi házat építettek.
Az ingatlan tulajdoni lapja szerint apósom 1998. decemberében az ingatlan tulajdoni részét második feleségének ajándékozta és holtáig tartó haszonélvezeti joggal terhelte.
Kérdésem arra irányul, hogy a fentiek ismeretében férjemet megilleti-e a köteles rész?
Sajnos nincs arról információm, hogy készült-e végrendelet. Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Sz. Oné
Tisztelt Cím!
Nem illeti meg a kötelesrész, mert a hagyaték megnyílta előtt, több mint 10 évvel történt az ajándékozás. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az apósomnak két fia van és szeretné elajándékozni az ingatlanát, az egyik fia két gyereke (az ő két unokája) részére (a másik fiának nincs gyereke) és az lenne a kérdésem, hogy a köteles öröklésből ki lehet-e hagyni a fiát, akinek nincs gyereke egy ajándékozási szerződés megkötésével és azt később megtámadhatja-e? Előre is köszönöm válaszát. H. K.
Tisztelt Cím!
A törvény szerint igen, főszabály szerint ilyen esetben az ajándékozástól számított 10 éven belül a törvényes örökös köteles részre jogosult. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2019.09.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Volt párommal gyermekünk tulajdonában álló ingatlan haszonélvezői vagyunk. Én elköltöztem 3 éve. Másfél évig Havonta fizettem a rezsi költségekbe, illetve egyéb költségekbe. Gyermekünk már nagykorú és ő az édesapjával a házban lakik. Exem továbbra is pénzt kér tőlem. Hasznát annyiban élvezem az ingatlannak hogy egy szekrényben el van rakva pár ott maradt dolgom. Jogos a további anyagi követelése illetve eddig jogosan fizettem? Előre is köszönöm válaszát
Tisztelt Cím!
Rezsit az ingatlan használója fizet, a tulajdon fenntartásával kapcsolatos költségeket pedig a tulajdonos. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az oldalon található tartalom magas színvonalú jogi tudást és elismertséget vetít, ezért is szeretnék érdeklődni az Ügyvéd Úrtól.
Édesanyám édesapja körülbelül 17 éve meghalt, és az örökség egy kertes ház és egy kisebb hektárszámú földterület, édesanyámra és a testvérére szállt, fele-fele arányban. Édesanyám testvére akkor, 17 évvel ezelőtt lemondott az ő részéről és ajándék formájában odaadta édesanyámnak.
Most, 17 év után felmerült benne az a gondolat, hogy a földterület felét szeretné újra a magáénak tudni. Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, tisztelt Ügyvéd Úr, hogy lehetséges-e ennyi év után, visszakövetelni az ajándékként adott részt? Az ajándék-ként adott formának van elévülési ideje?
Olyat is olvastam, hogy ha a megélhetését befolyásolja ennek hiánya, vissza
lehet követelni, de megélhetési gondokról szó sincs. Előre is köszönöm válaszát, és minden jót kívánok! Üdvözlettel:
Tisztelt Cím!
Az ajándékot 1 éven belül lehet visszakövetelni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.08.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni.
Édesanyám halála után a házát fele részben az unoka öcsém (elhunyt nővérem fia), fele részben pedig én örököltem. A házban én lakom a feleségemmel. Az unoka öcsém soha nem lakott a házban, más településen él. Azt kéri, hogy fizessem ki neki a ház őt illető részét, mégpedig egy összegben. A gond az, hogy nekem nem áll módomban egy összegben kifizetni ezt a pénzt. Az a kérdésem, hogy fizethetek-e részletekben? Ha az unokaöcsém nem egyezik bele a részletfizetésbe, mit tehetek? Ugyanis mindenképpen egy összegben akarja a pénzt. Kérem, hogy adjon tanácsot ebben a kérdésben. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Sz. Gy.
Tisztelt Cím!
A tulajdonostárs el fogja fogadni a részletfizetést, mert nincs olyan jogi út, ami alapján gyorsan, hatékonyan tudna hozzájutni a tulajdoni hányada értékéhez. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.08.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi jogi kérdésben szeretném kérni a segítségét: Édesanyám elhunyt, így én, a bátyám és az apánk (kizárólag hárman) lettünk a törvényes örökösök. Az egyetlen örökölt vagyontárgy az ingatlan amiben lakunk. (100%-ig a miénk, nincs rajta hitel, követelés.)
Az ingatlant el akarjuk adni, van is rá vevő. A vevő által felkínált árat apám és a bátyám elfogadja, de én nem. Tehát ők ezen az áron el akarják adni az ingatlant, én viszont nem.
A kérdésem az lenne hogy én megvétózhatom-e kettőjüket, vagy ők szavazhatnak engem le többséggel? (jogszabály szerint) Szíves válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: B. N.
Tisztelt Cím!
Nincs ilyen, amit ír. Ha nem fogadják el mindhárman a vételi ajánlatot, akkor nem tudják eladni az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.08.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemnek  és nekem is előző házasságunkból született 2-2gyerekünk és van 1 közös kiskorú gyerekünk is. A 10 éve közös tulajdonban lévő  ingatlanunkat eladtuk és a férjem által örökölt ingatlanba költöztünk 1/1 az ő része. Ezt a házat a közösen eladott ház árából újították fel. Valamint az előző házasságomból hozott összes pénzem is az eladott ingatlanba lett befektetve. Kérdésem, ha én halok meg előbb, akkor az előző házasságomból született gyerekeim utánam semmit nem örökölnek, mert semmi sincs a nevemen? Ha a férjem halálozik el előbb, akkor az egész ingatlant az ő gyerekei örökölnék, én pedig semmit? Kirakhatnak abból az ingatlanból amiben az összes pénzem benne van? Sajnos a férjem semmit nem akar a nevemre íratni. Mi lenne a megfelelő  megoldás, hogy a férjem ne tudja a gyerekeimet és engem kisemmizni? Válaszát előre is tisztelettel köszöni: Zsuzsanna
Tisztelt Cím!
Megállapodhatnak vagy ha tudja bizonyítani, a hozzájárulás mértékét, akkor perben bizonyíthatja, hogy ráépítés jogcímén mekkora tulajdoni hányadot szerzett az ingatlanban.
A törvényes öröklés szabályai szerint a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl, a közösen lakott lakásból és özvegyi jogot kap a közösen lakott lakáson. 

Dr. Mohos Gábor Budapest, 1-239-5434 ingatlanjog
2017.07.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Hagyatéki tárgyalás elött állok, Édesapám halálával örököltem annak a háznak az 50%-át melyben haláláig jelenlegi feleségével élt, közös tulajdonban. Azt szeretném megtudni hogy jogilag mik a lehetőségeim és ezeket hogyan tudom érvényesíteni. Szeretném eladni az örökölt részt. Ilyen esetben amikor osztatlan közös tulajdon van, mire számíthatok?
Tisztelt Cím!
A túlélő házastársnak özvegyi joga lesz bejegyezve az ön által örökölt tulajdoni hányadra.
Az özvegyi jogot nem lehet megváltani. A túlélő házastársnak tudja eladni, ha megveszi. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.07.04.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Sajnos igen nehéz helyzetbe kerültem, ezért fordulok Önhöz!
Párom 2017. június 12- én elhunyt. Végrendeletében engem nevezett meg örökösének.
Elvált volt 2008 óta, 2 gyermek után fizetett gyerektartást. Ezen kívül vállalta, hogy minden év augusztusában ennek megfelelő összeget kifizet iskolakezdési támogatás címen. A gyerektartást vonták a fizetéséből, majd miután sajnos leszázalékolták a rokkantsági ellátásából. Nem kérte, hogy csökkentsék a gyerektartás összegét, sőt fia után még 27 éves koráig fizetett. Mivel anyagi helyzete megváltozott, az iskolakezdési támogatást nem fizette. Időközben a volt felesége eladta a 35 nm2-es lakás felét, mondván a válás okán annak 1/2 tulajdonosa lett, előtte a Párom volt 1/1 tulajdonosa. Teljesen lehetetlen helyzetet teremtett, így az egészségében megrokkant Páromnak egy vadidegen számára lakáshasználati díjat kellett fizetnie. A volt feleség az elmaradt iskolakezdési támogatásokat végrehajtó útján elkezdte vonatni ez év májusában Párom rokkantsági ellátásából.
Teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mivel engem jelölt meg örökösként, ezt a tartozást nekem kell kifizetni. 24 és 28 éves gyerekekről van szó, a fiú már nem is él az anyjával, dolgozik. A volt felesége az elmaradt pénzt nem valószínű, hogy iskolakezdésre fogja fordítani. A közel 300ezer Ft-os tartozást nem tudom előteremteni. Mit tehetek ebben a számomra lehetetlen helyzetben? Várom segítő tanácsát, válaszát! Tisztelettel: K. Valéria
Tisztelt Cím!
Ezt hagyatéki hitelezői igénynek nevezik, amit fizetési meghagyásos úton érvényesíthet a jogosult az örökössel szemben. Ön ellentmondással élhet a fizetési meghagyás ellen, ennek következményeként perré alakul a jogvita és ön a perben terjesztheti elő az álláspontját. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog
2017.07.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kiskorú gyermekemmel élek szüleim házában válásom óta szívességi lakáshasználóként.
Édesapám végrendelet-tervezetet készített öcsém és az én relációmban. Az öcsém (apám egyetértésével) szeretné egészen megkapni a ház tulajdonjogát (szüleim használati jogával), s cserébe az én örökrészemet ingatlanjával pótolná. Én ezt nem szeretném. Kérdésem, hogyha elutasítom apám és öcsém konstrukcióját, jár-e nekem még a köteles rész apai oldala, vagy érdemtelennek nyilvánítanak. Beleszámít-e a köteles részbe a szívességi lakáshasználat? Szívességi lakáshasználatom felmondható-e. Szüleimnek rezsit fizetek. Lakásvételi lehetőségem nincs. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!
Ez nem kitagadási ok, köteles részre jogosult a törvényes örökös ilyen esetben.
A szívességi lakáshasználat felmondására a bérletre vonatkozó szabályok irányadók, rendes felmondással 30 napra mondható fel. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog
2017.06.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, nagymamám meghalt nem volt végrendelete, de nagypapámmal, aki már rég meghalt néném kötött  eltartási szerződést 2001-be, mi szerint a tartás fejébe az övé az ingatlan 1/2 arányban és a 83/1000 eszmei hányaddal. Nincs tanú, küldtek nekünk papírt, hogy ha érvénytelenek gondoljuk, csak akkor jár nekünk az ingatlanból. Megszeretném kérdezni hogy ilyenkor a szerződés érvényes, vagy csak az örökösöké az ingatlan egész része, vagy ez hogy van mert mamám része járni  kéne. Várom válaszát előre köszönöm! R. E.
Tisztelt Cím!
Ha érvényes az eltartási szerződés, akkor az eltartó az örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.06.26.
Tisztelt Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Úr!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Édesanyám halála esetén nem ránk, a két gyermekére, hanem a három testvére közül az egyikre kívánja hagyni a családi házunk őt megillető részét.
Kérdéseim: mi történik, ha valamelyik szülő meghal? Úgy tudom, a törvényes örökösök a házastárs és a gyermekek. Ettől el lehet térni, ha az örökhagyó másképp kíván rendelkezni, mint jelen esetben Édesanyám? Megtámadható-e részemről az ilyen örökhagyás?
Ha még életében másra kívánja íratni tulajdonrészét Édesanyám, a tudtunk nélkül egyáltalán megteheti? Mennyiben befolyásolja az egész ügyet, ha  esetleg nem beszámítható örökhagyóról van szó? Köszönettel, üdvözlettel: K.Zs.
Tisztelt Cím!
Mindenki végrendelkezhet, kivéve, ha nem beszámítható.
Az utóbbi esetben a törvényes örökös megtámadhatja a végrendeletet bíróságon és a törvényes örökösnek kell bizonyítania, hogy a végrendelet érvénytelen.
Életében, a saját tulajdonáról köthet ajándékozási szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434
2017.06.09.
Tiszte​​​​​lt Ügyvéd Úr!
Tudomásunkra jutott, hogy szüleinknek többféle hiteltartozásuk van. Kérdésem az lenne, hogy haláluk után ez mennyire érint minket, ha lemondunk az örökségről? Tehetünk  az ellen, hogy bármiféle anyagi teher minket érjen? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Cím!
Legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatják a hagyatékot. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog
2017.05.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét és a tanácsát szeretném kérni
Páromnak az  előző házasságából született egy fiú gyermeke, akit jogerősen az apjának ítéltek. 2014-ben született egy közös gyermekünk és most 2017-ben össze is házasodunk.
A kérdésem az, hogy ilyenkor ki örököl? Szeretném megtudni hogyan tudom teljesen a közös egy szem fiamra íratni, a vagyonomat úgy, hogy megtámadhatatlan legyen?
Írjak végrendeletet amiben a fiamra hagyok mindent és a feleségem csak haszonélvező jogot kap. Tisztelettel. P. K
Tisztelt Cím!
Ön után az ön törvényes örökösei és a végrendeletben nevezett örökösei örökölnek. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.05.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne: Hogy a mamám a végrendeletében a 10,4 M értékű ingatlan, 100% tulajdonjogát anyukámra hagyta, a 100% haszonélvezeti jogot pedig rám az unokára. Anyukám testvére követeli a köteles részt. Igazából ennek a mértékét szeretném megtudni, hogy mennyi. A haszonélvezeti jogom 5,2 M értéket ér. A temetési költség, amit mi fizettünk 100%-ban  550.000 Ft. A temetési költség, hogyan oszlik meg? A segítséget előre is köszönöm. T.
Tisztelt Cím!
A törvényes örökrész (3/6) 1/3-ada, a köteles rész, azaz az ingatlan értékének 1/6-a. A köteles rész jogosult tulajdonjoga bejegyzésre került a tulajdoni lapra. A temetési költség megoszlása attól is függ, hogy a végrendeletben az szerepel-e, hogy a végrendeleti örökös köteles a temetésről gondoskodni. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.05.02.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2009-ben egy idős házaspárral öröklési szerződést kötöttem. A bácsi 2013-ban elhalálozott így az ingatlan 1/2-ed részét megörököltem. A nénivel a szerződést 2016. július 1-el felbontottam, mert már nem tudtam tovább vállalni. Ügyvéddel bontottuk fel a szerződést, melyben elszámoltunk egymással oly módon, hogy jelenleg nem kértem az eddigi munkámért a kifizetést ezért jelzálogként az összeg be lett jegyezve az ő tulajdonjogára, azzal az egyezséggel, ha elhalálozik leszek rá jogosult. Pár hónap alatt talált egy eltartót akinek odaajándékozta a tulajdonrészét, amire a nevemre jelzálog van feltüntetve, ráadásul haszonélvező is vagyok. A kérdésem, jogszerű volt e az ajándékozás. Üdvözlettel:  H. T.
Tisztelt Cím! Igen megtehette, mert nincs elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Édesapám elhunyt 3 éve, húgommal örököltük az ingatlant 1/2 1/2 arányban. A hagyatéki tárgyalásra nem mentünk el.  3 évre apám halála után küldtek levelet, hogy 400e Ft kölcsön tartozása van, amelyet 15 napon belül ki kéne fizetni, ellenkezőleg munkabérből vonják le, vagy valamennyi vagyontárgy végrehajtás alá kerül. Szeretném visszautasítani az örökséget, valamilyen módon.
Tisztelt Cím!
A hagyatékot már átvették, nem lehet visszautasítani.
A hagyaték erejéig felelnek a hagyatéki tartozásokért az örökösök. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyerekeim örököltek a dédnagymamától egy családi ház 1/2 részét. Pár évvel korábban a dédnagymama férje meghalt, az ő részét a fia örökölte (közös gyermekük nem volt). A hagyatéki eljárás még nem zajlott le, az épületben a gyerekeim ingó öröksége van. Ezt a hagyatéki eljárásig – úgy gondolom -, jogszerűen nem hozhatják el. A másik tulajdonos követelte a kulcsot, mert a fiát be akarja költöztetni. Kértük, várjon a hagyatéki eljárásig, aztán értékesítsük közösen az ingatlant. Ma telefonált a szomszéd, hogy feltörték a házat és a fiatalember /nem tulajdonos, nem oda szól a lakcíme) ott maradt a házban. Mit tehetünk? Ha birtokon belül marad, meg tudja akadályozni az eladást és nem jutnak a gyerekek az örökségükhöz.
Segítségét előre is köszönöm! L. J.
Tisztelt Cím!
Az örökösök még nem tulajdonosai az ingatlannak, még nem rendelkezhetnek az ingatlannal.
Azaz a lakás kiürítése iránti eljárást sem tudják lefolytatni a hagyaték átadását megelőzően. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.15.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Örököltem egy fél házat. A másik fele már az enyém volt.  Van egy hitelezői igény bejelentés: az elhunyt öregotthonban volt, és a hitelező az elhunyt nyugdíján felül havonta kipótolta azt, mivel nem volt elegendő az otthonra. Amennyiben bankszámlával tudja igazolni hogy küldte a pénzt, jogos-e a követelése? A közjegyzői papírban én vagyok az egyetlen örökös .  És ha jogos, akkor, az örökölt fél ház értékével felelek, vagy a saját vagyonommal is ?
Előre is köszönöm válaszukat Tisztelettel: O. Z.
Tisztelt Cím!
A hagyatéki tartozásokért a hagyaték erejéig felel az örökös. A bíróság dönti el, hogy jogos-e a követelés. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.10.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám halála után a testvéremmel megörököltük a szülői ház 1/4-1/4 részét, édesanyánké a 2/4 rész illetve a haszonélvezeti jog. Ha anyukám és én el szeretnénk adni a házat, a testvérem meg nem egyezik bele, akkor nem lehet eladni? Ha így van, van rá mód hogy a mi akaratunk érvényesüljön? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel : A. Tné
Tisztelt Cím!
Igen, van rá mód. Közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet indítani, melynek eredményeként kényszerértékesítésről hozhat határozatot a bíróság. Ez a per nem javasolt. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.03.31.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örökléssel kapcsolatban fordulok Önhöz, 60 éves vagyok, közel 40 éve élek házasságban a férjemmel. Szüleimtől örököltem 50 hektár földet. A kérdésem az, hogy halálom esetén az 50 hektár földet ki fogja örökölni? A férjem a felét már elbirtokolhatta? Ha a két gyermekem örökli,  a férjemé a haszonélvezet?
Abban az esetben, ha végrendeletben nyilatkozom, hogy kizárólag a gyermekeimre szeretném hagyni, azt a férjem tudta nélkül megtehetem? Nagyon köszönöm előre is a segítséget.
Tisztelt Cím!
A 2013. évi V. tv. alapján a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl az ön hagyatékából.
Igen, a férje tudta nélkül írhat végrendeletet. Ebben az esetben köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrészének 1/3-ada. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963

2017.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Rokonunk meghalt. Életében bankban lévő pénzére haláleseti rendelkezést adott 3 személy részére egyenlő arányban. Később végrendelkezett is, itt már egy személyre hagyja vagyonát különös tekintettel a bankban lévő pénzt is belefoglalva a végrendeletbe. A banki elhalálozási rendelkezés a mai napig érvényben van. Kérdésem: Ilyen esetben melyik rendelkezés az irányadó? A  közjegyző határozata mi lehet?

Tisztelt  Cím! Szerintem a haláleseti rendelkezés az irányadó. Majd a közjegyző megállapítja.

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Unokatestvérem ügyében érdeklődnék. Jelenleg férjével és kicsi gyermekeivel együtt önkormányzati bérlakásban lakik. Nemrégiben meghalt az édesapja, és megörökölte a 1,5 millió forintra felértékelt pici ingatlanát. Az ingatlan más megyében található, erősen felújításra szoruló, az ingatlanra nincs érdeklődő, munkalehetőség a környéken nincs.
Kérdésem az lenne, hogy elveszítheti-e az önkormányzati bérlakást a gyakorlatilag értéktelen örökség miatt? Ha kirakják arra hivatkozva, hogy ingatlant örökölt, lehetetlenné teszik az életét. Albérletet nem tudnának fent tartani.
Kell-e rettegnie attól, hogy elveszíti a bérlakást?
Köszönettel: N.M.

Tisztelt Cím! A bérlés feltételeit az önkormányzat állapítja meg. Vissza lehet utasítani a hagyatékot. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem segítsen, jogi tanácsával. Élettársi kapcsolatban élek párommal (14 éve). Új építésű családi házunkba idén költöztünk, kettőnk nevén van. Nekem egy nagykorú lányom van aki már külön él, páromnak nincs gyereke. A haszonélvezetet  szeretnénk egymásra hagyni. Lehet-e úgy végrendelkezni, ha valamelyikünk elhalálozik, hogy a haszonélvezőt ne kötelezzék a ház eladására? Ki lehet-e kötni, hogy a haszonélvező haláláig nyugodtan élhessen ott egyedül, az örökösök nem költözhetnek oda? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Igen, lehet a végrendelet tárgya a haszonélvezet. (a tulajdonos életében is alapíthat haszonélvezeti jogot egy általa meghatározott személy részére) Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.03.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Felvilágosítást szeretnék kérni a következő dologban.
Édesanyám örökölt egy házat 5-en vannak összesen testvérek, akik megörökölték és abból 3 személy átadta édesanyámnak, de egy viszont kérte a részét. Most megegyeztünk és 500 ezer Ft.-ért át adná a részét. Mi lenne a teendő, hogy teljesen hivatalos legyen? Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel K. K.

Tisztelt Cím! Ügyvéd vagy közjegyző előtt adásvételi szerződést kell kötni és be kell nyújtani a földhivatalba. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.26.

Jó napot kívánok. A férjem és a nővére örökölt 2009- be, egy házat, 50-50%. Mi ott lakunk, 2000 óta. Amióta megörökölte a férjem, a nővére részét nem tudtuk kifizetni. Mit tud tenni a nővére az örökösödési pénzt megszerzése érdekében? Mi renováljuk, az állapotát is javítjuk a háznak. Hitelt a férjem nem akar fizetni. A nővére egy családi házban él. Milyen opciók választása van? Tessék már tanácsot adni. Köszönöm Tisztelettel Pné M.

Tisztelt Cím! A tulajdonostárs pert indíthat közös tulajdon megszüntetése iránt. A bíróság legrosszabb esetben kényszerértékesítést rendelhet el. Lehetőleg egyezzenek meg! Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2013.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyámé a teljes házunk haszonélvezete, viszont a ház az én nevemen van. Ha majd évek múltán édesanyám meghal, a haszonélvezet miatt testvéremnek is fog járni pénz az én tulajdonomban lévő házból?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: G.

Tisztelt Cím! Csak akkor, ha a házat az édesanyjától ajándékba kapta és a hagyaték megnyílásáig még nem telt el 10 év az ajándékozástól számítva. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.26.

Jó napot kívánok!
Most váltam el a férjemtől, ő most ismét újranősül. Van egy nagykorú gyereke az előző házasságából, nekünk pedig egy közös gyerekünk (4 éves) A kérdésem az lenne, hogy a volt férjem éltében tud-e készíteni végrendeletet, hogy a vagyonához ne férhessen hozzá a kiskorú gyerekének a gyámja, csak a gyerek 18 éves korában? Mennyit örököl pl. a mostani feleség? Elég jelentős a vagyon. A gyerektartást mi alapján ítélik meg? Tisztelettel, J.

Tisztelt Cím!

Készíthet végrendeletet. A törvényes örökösök köteles részre jogosultak. A köteles rész a törvényes örökrész 1/3-ada. A házastárs a végrendelet alapján is lehet örökös. A tartásdíj a tartásdíjra kötelezett előző 12 havi átlagjövedelmének 15-25%-ban megállapított határozott összeg. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdezném, ha édesapám halálát követően,  két ingatlant örököltem 1/4-1/4 arányban.  I. ingatlan 50.000.-CHF jelzáloghitellel terhelve. Húgom az adós, édesanyám a készfizető kezes. Édesapám kezességét pedig örököltem. De a hitelen semmilyen formában én nem szerepelek, nem írtam alá semmit.
II. ingatlan értékesítésre került.
Így a hagyaték erejéig vagy teljes hitelösszeg végrehajtásával terhelhetik meg a saját vagyonomat. Ilyenkor az eladási összeg vagy a hagyatéki örökölt 1/4 összege számít.
Sürgős válaszát előre is megköszönöm Tisztelettel

Tisztelt Cím! Az örökös a hagyaték erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyával felel a hagyatéki tartozásokért. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

 217.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni az alábbiakban:
Édesapám 3 hónapja halt meg. Van egy édesanyámmal közös lakásuk, ami kettejük nevén volt, édesanyám jelenleg is benne él. Édesapám részét az ő előző házasságából született féltestvéremmel ketten örököljük. Most lesz a hagyatéki tárgyalás és a testvérem azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy váltsam meg az ő örökrészét, amit én nem tudok megtenni, mivel nincs pénzem. Azt szeretném megtudni, hogy milyen jogai vannak a nővéremnek a lakásból örökölt 1/4 tulajdoni résszel. Korlátozhatja-e bármiben édesanyám ott lakását, esetlegesen előállhat-e azzal az ötlettel, hogy akkor ő is beköltözik, vagy bármi egyéb édesanyámra nézve kedvezőtlen igénnyel előállhat-e. Válaszában bízva, üdvözlettel: J. Á.

Tisztelt Cím! A túlélő házastársnak özvegyi joga van ( holtig tartó haszonélvezeti jog), ami azt jelenti, hogy a tulajdonosok lakáshasználati jogát korlátozhatja. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2017.02.20.

Tiszteletem! Szeretném kérdezni a testvérem után a lánya örökölt én ápoltam a testvéremet és én álltam a temetés költségeit. Lehet kérni ezek után a temetés költségét? Köszönettel K irén

Tisztelt Cím! Igen, a hagyatéki eljárásban hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet elő. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám 1995-ben nekem, és kérésemre fiamnak ajándékozta 50-50%- lakását. 2006-ban fiam külföldön megnősült, 2 gyereke született és a család külföldön él. 2015-ben az egész lakást (111 m2) saját költségemen renováltattam.
Hogyan tudom elkerülni, hogy menyem, akivel nagyon rossz a viszony, – az én és fiam halála esetén- semmit ne örököljön. Köszönöm. K. À.

Tisztelt Cím! Végrendelet írása esetén is özvegyi joga van a túlélő házastársnak. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Hagyatéki ügyben vagyunk, tanácstalanok ebben kérnénk segítségét. Apósom  váratlanul elhunyt, hagyatéki tárgyalás  nem volt még. Tulajdonában volt egy ingatlan fele, az anyai részt 26 évvel ezelőtt már megörökölte a férjem és 2 testvére. A fiú testvére 1/3 részére a NAV adótartozást jegyzett be rövid időn belül, illetve összesen 4 bejegyzés van. Az apósom elhunytával az ingatlan 3 részre osztódott. Kérdésünk az lenne, hogy a fiútestvér lemondhat az apai részről a 2 nagykorú és 1 kiskorú gyermeke részére, vagy a testvérek elsőbbséget “élveznek”. Kötelesek a testvérek elfogadni a 3. testvér tartozásait? Mit mondjanak a testvérek a közjegyző előtt, milyen tanácsot tud adni nekik? Köszönöm mielőbbi válaszát, maradok tisztelettel: B.M.

Tisztelt Cím! Ha a sógor lemond a hagyatékról, akkor az ő gyerekei örökölnek. Az eddigi tartozásai az ő tulajdoni hányadára már be vannak jegyezve. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.14.

Édesapám nemrég elhunyt, édesanyámmal együtt laktak a családi házban. A napokban keresett meg az önkormányzat a hagyatéki eljárással kapcsolatban. Fontos ezt az eljárást lefolytatni? Konkrétan ingóságot ingatlant nem örököltem. Ilyen esetben mi a teendő? Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím!

Ha az elhunytnak ingatlana, vagy 300.000,-Ft-ot meghaladó ingósága volt a hagyaték megnyílásának időpontjában, akkor hagyatéki eljárást folytatnak le. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.06..

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Végrendeletileg szeretném 7 éves dédunokámra hagyni az  1/2-ed részben tulajdonomban lévő ingatlanomat. A végrendelet elkészítése, letétbe helyezése és esetleges járulékos költségek kb. milyen összeget tesznek ki? Kérem szíves válaszát. Üdvözlettel Bné

Tisztelt Cím! Közjegyzőnél tud végrendeletet tenni, ha nem saját kezűleg írja. Saját kezűleg írva, 2 tanú előtt írja alá a végrendeletét. Ha ügyvéddel készítteti, az ügyvéd, 5.000.-Ft egyszeri nyilvántartási díjért, a Magyar Ügyvédi kamarába, letétbe helyezheti. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr.

Olyan ügyben szeretném a segítségét kérni, hogy nekem édesapám 12 éve meghalt Papám kb. 5 éve halt meg, mamám pedig most pár hete. Most ugye maradt utánuk egy ingatlan, amiből elvileg édesapám után jár nekünk a fele, mint örökösöknek, a másik fele a testvéréé, egyébként hárman vagyunk testvérek. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. A konkrét kérdés az lenne, hogy bármilyen módon kihagyhatnak e minket a hátra hagyott ingatlan esetleges eladásából jövő pénzből, illetve egyéb hasonló dolgokból? Nagyon fontos lenne nekünk ez, mert mikor édesapám meghalt akkor már a temetésre is hitelt kellett felvennünk, ami az óta gyarapodott Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. N.

Tisztelt Cím!

A hagyatéki tárgyaláson fog kiderülni, hogy a hagyatéki tartozások meghaladják-e a hagyaték értékét. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elbirtoklással kapcsolatosan lenne kérdésem!
Egy ingatlannal kapcsolatosan édesapám alperesként került beidézésre. Édesapám 3 éve hunyt el. A kérdéses ingatlan nem került hagyatéki eljárás alá, így tulajdonosként sem kerültem bejegyzésre, a Tulajdoni lapra, tulajdonosként még elhunyt apám szerepel. Ha pót hagyatéki eljárást kérek az ingatlanra, mivel csak most szereztem tudomást róla, hogy ez is az örökségemet képezi, akkor ebben az esetben az elbirtoklási idő megszakad, nyugszik?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Fontos, hogy a jogutódlását tudja bizonyítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Élettársi kapcsolatban élve végrendeletet írtam, amely szerint az örökösöm nem az élettársam, hanem csak a tulajdonom haszonélvezetére szeretnék számára jogot biztosítani. Megtehetem ezt? Köszönettel: Z. E.

Tisztelt Cím! Igen megteheti, bármely tulajdonos, alapíthat haszonélvezeti jogot, az általa megjelölt személyre. (már életében) A 2013. évi V. tv. szerint, a bejegyzett élettárs NEM törvényes örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2017.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem a következő: Én fele lakásomat ráírattam a volt férjemre ezután pár évre elváltunk. Bírósági végzésen  egyedüli lakáshasználatom van. Sajnos tájékozatlanságból nem vetettem le a földhivatalban a fele lakást a nevéről. 22 éve, hogy elváltunk, Ö megnősült és a mostani felesége azt hangoztatja, hogy ő jogot tart a fele lakásra, ha a volt férjem meghal. Nekünk 2 gyermek van a házasságból, nekik nincs közös gyerek. Jár majd a mostani feleségének ebből a lakásrészből valami, vagy kizárólag a 2 gyerekünk örököl az apjuk után? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Kné.

Tisztelt Cím! Egy gyermekrésznyit örököl a túlélő házastárs az örökhagyó hagyatékából. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.30.

Két testvér, örököltek egy ingatlant, nyaralót 1/2 – 1/2 arányban. Az egyik szeret nyaralni, egy évben két hetet, a másiknak szüksége lenne a pénzre. Mi a teendő? Kérheti a jogos 1/2 rész kifizetését? Köszönettel:

Tisztelt Cím! Kérheti és pert is indíthat közös tulajdon megszüntetése iránt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem a következő, párom örökölt külterületi ingatlant, földet tanyával, kétharmad részben. Az Édesanyja élettársa lakja és használja az egészet, nincs haszonélvezeti joga, a föld után fizet használati díjat. Azt szeretném kérdezni, hogy a ház után kérhet a 2/3 tulajdonosa használati díjat, mivel külterület? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Jné.

Tisztelt Cím! Azt írta, hogy a 2/3-ad tulajdonjoga az örökösé. Ha az 1/3-ad az élettársé és esetleg végrendeletben a ház tulajdonjogát kapta, akkor nem kérhet használati díjat. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2016.01.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy a férjem örökölt családi házat a szülei után (anyai részét 2012-ben, apai részét 2015-ben), én 2005 óta élettársa, 2011 óta a felesége vagyok, neki van egy gyermeke, közös gyermekünk nincs, halála esetén én örökölhetek-e valamit a családi házból?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom! Igen, haszonélvezeti jogot és egy gyerekrésznyi tulajdont örököl, az özvegy. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék, hogyha valakinek a fia meghalna balesetben, mert sokat utazik, hogy visszafelé is van öröklés, vagy a leg közelebbi rokon, testvér örökölhet? Családja még nincsen. Tisztelettel. S. Z.

Tisztelt Cím!

Leszármazó hiányában a szülők örökölnek. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az öröklési illeték mértékével kapcsolatosan lenne kérdésem. Jól olvasom, hogy egyenes ági rokon esetében nem kell illetéket fizetni, összeghatártól függetlenül? Ez az ingatlanra és pénzösszegre is vonatkozik? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelt Kérdező! Igen jól olvasta. Illetékekről többet itt olvashat>>

2017.01.17.

Mélyen Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban szeretném kérni a segítségét, hogy édesanyám férjhez ment, nevelő apám 13 éve maghalt.
Az előző házasságából két gyereke van, ők örökölnének.
Az egyik fél egyáltalán nem akar beleegyezni a ház eladásába. Kérdésem: mit lehet ilyenkor tenni? Megteheti, hogy akadályozza édesanyámat a ház eladásába? Köszönöm, hogy válaszol és időt szán rám.
Kívánok további jó munkát és erőt egészséget! Maradok Tisztelettel és Köszönettel: Ria

Tisztelt Cím! Igen, megteheti, mert mindegyik tulajdonostárs aláírása szükséges az ingatlan értékesítéséhez. A bíróság pedig nem pótolja a tulajdonostárs nyilatkozatát. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdésem lenne:
Édesanyám 2017. jan. 04.-én elhunyt. 2004-ben ügyvéd által aláírt  dokumentumban, mint “Átruházási szerződés”-be rögzítette, hogy  lakásának értékesítéséből származó 6 MFt ot átruházza rám, nem ingyenes juttatásként, hanem azzal a feltétellel, hogy holtig tartó ingyenes lakáshasználati jogot biztosítok számára.
Ebben a szerződésben végrendeleti juttatásként min. 6 MFt értékű balatoni nyaraló 1/2-részéről lemondott, testvérem javára (ingyenes).
Természetesen az édesanyám már 2004 előtt hozzám költözött, végig ott lakott és miután nem tudta magát ellátni,
gondoskodtam róla, és ápoltam őt. Ez az ügy a 2014-es Pjtk előtti törvény  szerint 15 éven belüli ajándékozásnak számít, vagy már a 2014-es törvény vonatkozik rá?
Megvalósult-e a nem ingyenes ajándékozás, testvérem követelhet-e köteles részt a 6 MFt-ból? Köszönettel, P. H.

Tisztelt Cím!

A 2013. évi V, tv. rendelkezései az irányadók, nincs betudási kötelezettsége. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2017.01.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék. Hivatalos végrendelet van. A végrendeletben van egy kitagadás is. Azt szeretném kérdezni, hogy ha a kitagadás jogos, akkor a kitagadottnak a gyermeke örökölhet?

Tisztelt Cím!

Köteles részre jogosult: A köteles rész, a törvényes örökrész 1/3 része. Ha a kitagadásnak fennállnak a törvényben írt feltételei, akkor a kitagadott kiesik az öröklésből és az ő törvényes örököse lép a helyébe. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2017.01.11.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Örökölt lakás 1 év utáni  eladása kapcsán  bevételem keletkezett, ami után Szja befizetési kötelezettségem is van.
Végrendeletes öröklés volt, én örököltem édesanyám után. Viszont köteles részt fizettem  vidéken élő rokonomnak.
Csökkenthetem-e a bevétel összegét az általam  kifizetett köteles rész elég jelentős összegével?
Tisztelettel: V. I.

Tisztelt Cím!

Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani a fizetendő összeget. A megszerzésre fordított költségekkel kell csökkenteni a bevételt (adóalapot). Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2017.01.08.

Tisztel Ügyvéd úr!

Az édesanyám 1990-ben a nagymamám halála után 4 testvérével együtt örökölt egy banki hitelből épített házat, tartozással. A testvérei mind a 4-en édesanyámnak ajándékozták ezt az ingatlant, ő elfogadta de, soha nem került a nevére valamilyen oknál fogva. Az eltelt idő alatt közben a 4 testvérből már csak egy él és én voltam édesanyám egyetlen gyermeke és örököse. Volt hagyatéki tárgyalás a halála után, de én erről az ingatlanról nem tettem említést, akkor még nem is tudtam róla. A nagyszüleim halála után pár év múlva azt a házat nem lakta senki és nem fizette senki. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben engem terhelnek-e a tartozások, és jogilag egyáltalán van e valamilyen közöm az ingatlanhoz? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Az ingatlan tulajdoni lapját nézze meg, hogy megtudja, hogy ki a tulajdonos. Ha valamelyik törvényes örökhagyója a tulajdonos, akkor pót hagyatéki eljárás lefolytatását kérheti a közjegyzőtől. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagyszüleink halála után hárman öröklünk egy lakást. Ketten ugyanolyan arányban, harmadikunk csak a nagyanyai rész harmadát. Sajnos vele nem tudunk megegyezni. Mi eladnánk az ingatlant, ő viszont beköltöztetné a lányát, és minimális albérleti díjat fizetne nekünk. Mi ebbe nem szeretnénk belemenni. Mit tudunk tenni ebben az esetben?

Tisztelt Cím!

A bérleti díjban mindenképpen meg kell állapodni. A társtulajdonos hozzájárulása nélkül, nem tudják eladni. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Öröklésjogi kérdéssel fordulok Önhöz. Özvegy, 89 éves apámra rátelepedett egy számomra ismeretlen nő, aki nem is tagadva, a családi vagyont akarja megszerezni. Az apám nevén van a lakása, pénze, amit nem is akar életében másra íratni. 

A nő már elérte, hogy az apám a több évtizedes végrendeletét átírta, amiben az unokáit kitagadta. Olyan dolgokat tesz az apám, amiket nem szokott, a nő állítása, hogy az apám mindent úgyis úgy csinál, ahogy ő mondja. Milyen lehetőségek vannak ez ügyben? Kérem, segítsen! Köszönettel: Ildikó

Tisztelt Cím! Apja halála után, amikor a hagyaték megnyílik, megtámadhatja bíróság előtt a végrendeletet. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.20.

Tisztelt Ügyvéd úr.

Kérdésem a következő. Köteles vagyok-e fizetni akkor, temetési költséget, ha a testvérem meghalt, akinek az önkormányzat fizette a temetését. / Hajléktalan volt./ Viszont van három gyermeke. Köszönöm válaszát. Szabóné.

Tisztelt Cím!

A törvényes örökösök kötelezettsége, a temetés. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.20.

Tisztel Ügyvéd úr, azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy ez év novemberben édesapám elhalálozott. Nővérem, én és édesanyám vagyunk örökösök. Édesapám nevén volt egy telek, és édesanyámmal fele-fele arányban tulajdonosok voltak egy ingatlanon. Az a kérdésem, hogy milyen arányban van jogilag az öröklés. Van e rá mód , hogy mindent az édesanyám kapjon. Köszönettel: K.Zs.

Tisztelt Cím!

A leszármazók, mint törvényes örökösök a hagyatéki tárgyaláson lemondhatnak a hagyatékról  a túlélő házastárs javára. A hatályos törvény szerint, a túlélő házastárs a leszármazók  mellett,  egy gyermekrésznyit örököl. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.11.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagypapám meghalt ez év márciusában. A hagyatéki tárgyalás most volt, kb. 200 e forint értékű ingatlant és kb. 300 e forint értékű tartozást hagyott hátra. Nagymamám már régen meghalt, így egyedüli örökösei a két gyermeke volt. Ők mindketten visszautasították az örökséget. Felszólított bennünket a közjegyző, hogy nyilatkozzunk az örökléssel kapcsolatban, így mind a hat unoka nyilatkozott, hogy szintén visszautasítja az örökséget. Azt mondta a közjegyző, hogy így az állam örököl. Viszont nekem is és mindegyik testvéremnek vannak már gyermekei (mind kiskorú), tehát elvileg örökölhetnek nagypapám után, mivel dédunokák. Összesen 15 vér szerinti dédunokáról és egy örökbefogadott dédunokáról van szó. Meg szerettük volna tenni a nevükben is a visszautasító nyilatkozatot, de a közjegyző azt mondta erre nincs szükség, ők tovább nem mennek, az állam az örökös. Kérdésem az lenne, hogy ez így helyes? Biztos nem fognak kapni gyermekeink a későbbiekben olyan levelet, amiben közlik örökölték nagypapám ingatlanát és tartozását? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Bné M. I.

Tisztelt Asszonyom! Igen, helyesen mondta a közjegyző, nem öröklik a tartozást a dédunokák. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Öt évvel ezelőtt tudtom nélkül eltartási szerződést kötött nővéremmel édesanyám. Ez akkor derült ki mikor felbontotta és a tudomásomra jutott. Szeretném megkérdezni milyen szerződést köthet édesanyám a nővéremmel, hogy engem teljes mértékben kizárjanak még a köteles részből is? Ketten vagyunk testvérek. Édesanyám egyedül él. Van egy családi ház a nevén, és már 85 éves. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát. Tisztelettel: T. E.

Tisztelt Cím!

A hagyaték megnyílása előtt, 10 éven belül adott ingyenes juttatásokat kell hozzászámítani a hagyatékhoz. Tehát a 10 éven belüli szerződéskötés esetén jár a köteles rész. Akkor nem jár a köteles rész, ha nincs betudási kötelezettség. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest 1134

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2016.11.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Végrendeletből való kitagadás esetén a “g) a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá” pontosan mit jelent? Mit lehet ebbe a pontba beleértelmezni, milyen segítségnyújtásról írnak itt? Várom szíves válaszát. Köszönettel: S. Iné

Tisztelt Cím!

A 2013. V. tv. 7:6 §. (1) bekezdése sorolja fel az érdemtelenségi okokat, ami a kitagadás alapja lehet. Ott nem szerepel az ön által említett rendelkezés. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a nagypapám 2014-ben meghalt és a hagyatékából kihagytak egy akkor 70 e Ft-ot érő autót. A biztosítást én fizettem és az önkormányzat felé is az adót.  Most szeretnénk eladni az autót, ez milyen módon lehetséges? Merre induljak el ügyintézés gyanánt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Cné K. M.

Tisztelt Cím! Pót hagyatéki eljárást, kell ilyen esetben lefolytatni a közjegyzőnél. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.22.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!
“Nem papírozott” élettársam telket vásárol. Szüleivel nem áll kapcsolatban. Én rengeteg munkát és pénzt fogok a telekbe tenni és ezért nem szeretném, ha ne adj’ isten meghalna a párom, akkor a szülei örökölnék az ingatlant. Részéről utód nem született. Nem tudjuk, hogy praktikusabb: felesben ráíratni a nevünkre és bármelyikünk halálával a másik örökli az elhalálozott részét?  Vagy ezt egy külön szerződésbe foglaljuk, vagy írjon a párom egy végrendeletet ezzel kapcsolatban. Milyen illetékeket kell fizetnünk a fenti módozatokban? Köszönettel!

Tisztelt Cím! Végrendelet javasolt, mert nem törvényes örökös az élettárs, a 2013. évi V. tv. szerint. Az 1990. évi 93. tv. szabályozza, az illetékeket. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

 

2016.11.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ezúton kérem segítségét az alábbiakban: A testvéremmel 1/2, 1/2 arányban örököltünk egy ingatlant 2011-be elhunyt édesapánk után, az anyukánk haszonélvezeti jogot kapott. 2016-ban édesanya is meghalt. A testvérem le van százalékolva, pszichiátriai intézetben él és évek óta én vagyok a gyámja. Szeretném az ingatlant  eladni, kérdéseim:

–           A gyámság miatt van-e valamilyen akadálya az értékesítésnek, kell-e intézkedést tenni, pl. gyámhatóság felé?

–           A gyámság ideje alatt eddig keletkezett havi kiadásokat és most már az ingatlant terhelő  pl. közmű illetve a temetés és egyéb felmerülő költségeket mind én fizettem. Lehet utólag az eladáskor érvényesíteni ezeket a kiadásokat a testvérem részéből? És ennek mi a módja?

–           A telken egy bontandó komfort nélküli öreg kis házikó található, ilyen esetben ez minek minősül?

–           Kell-e adót fizetni, és ha igen mennyit az eladás után, amennyiben nem veszünk másik ingatlant? Mi számít a megszerzés időpontjának: 2011 apa halála, tulajdoni lap szerint 2012 vagy 2016 az édesanya halála?  Válaszát előre is köszönöm K.Cs

Tisztelt Cím! Gyámhivatal hozzájárulása szükséges az eladáshoz és az elszámoláshoz. Az ingatlan jellege rajta van a tulajdoni lap I. részén. Ha lakáscélú ingatlan, akkor a 2017-es eladás esetén nem kell fizetni adót az eladás után. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2016.11.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám végrendelet tartamát megkaptam.  Kórházból kikerülve 3 hétig volt a testvérénél, majd meghalt. Kérdezném, milyen szabályok léteznek egy végrendelet esetében. Volt 2 tanú, aláírták, lakhely is megjelölve, de se szem. szám, se személyi ig. szám nem szerepelt, se ügyvédi aláírás, pecsét, és maga a tartalom is érdekes módon íródott. Ha minden igaz testvérének ajándékozta a házát, valószínű fél éve. Kérdem én a köteles részt megkaphatom, amit a 3 gyermekem részére szeretnék íratni. Nem is kapok semmiféle értesítést? Nem tudom, mit tegyek? Köszönöm válaszát: Tisztelettel. Mné E.

Tisztelt Cím! Végrendelethez nem kell ügyvédi ellenjegyzés. Aláírás elég a tanúk részéről. Köteles részre jogosult lehet. Végrendeletről bővebben>> Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésben kérem ki jogi tanácsát, hogy, édesapám 2010.09.11-én elhunyt ezután, jó pár év után kaptam egy levelet az OTP Faktoringtól, hogy fizessem ki a hitelét, de mivel már közel 6 év eltelt a halála után megint kaptam levelet, de akkor már végrehajtás ügyében. A probléma ott van, hogy amikor a hagyaték volt ott nem tüntették fel, hogy tartozása  volna. 6 év  eltelt és még mindig ír az OTP faktoring, hogy fizessek ki majd 800 ezer Ft-ot. Tudtommal kezes kellet volna ahhoz, hogy hitelt vegyen fel.  Ilyenkor mi a teendő? Mitévő legyek? Nem tudnék fizetni hisz nincs ennyim, van egy 7 hónapos kislányom, akivel gyeden vagyok. Abból vonhatják? Várom mi hamarabbi válaszát.
Tisztelettel: M. M.

Tisztelt Cím! Igen, vonhatják. Illetve, amennyiben ingatlant örökölt, akkor azt is végrehajtás alá vonhatják.

2016.11.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám elhunyt, aki 5 milliós tartozást csinált.
Az lenne a kérdésem hogy a szülői ház fele hivatalosan az enyém, a másik az övé.
Az hogy megkapjam az édes apám részét, ami 3 milliót ér, muszáj kifizetnem a tartozását?
Most úgy néz ki az államé lesz. És hogyan árusíthatják a házat, ha a fele az enyém ami tiszta.

Tisztelt Cím! Ha átvette vagy átveszi a hagyatékot, abban az esetben a tartozást is örökli. A hagyaték tartozásaiért a hagyaték tárgyaival felel a tartozások erejéig. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2016.10.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem Édesanyja elhunyt, hátrahagyva 1 millió Ft értékű ingatlanrészt és egy 250 ezer Ft tőkeösszegű, az örökhagyó életében összegyűlt kamatokkal együtt 950 ezer Ft-ra duzzadt hiteltartozást. A túlélő házastárs és 4 gyermekük (köztük a férjem) örököltek egyenlő arányban. Férjem ingyenesen átengedte örökrészét egyik testvérének, aki azt ajándékul elfogadta. A közjegyző állítása szerint ezzel a tartozás ráeső részét nem ruházta át, az továbbra is Őt terheli, habár örökrészéről lemondott. Kérdésem az lenne, hogy valóban így van-e? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné T. E.

Tisztelt Cím! Igen, a tartozás őt terheli, mert elfogadta a hagyatékot és azt ajándékozta el. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2015.10.23.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor úr!
Édesapám őstermelő és van egy kisebb gazdasága. Szóbeli megegyezést tettünk azzal kapcsolatban, hogy ha segítek neki a gazdálkodásban, akkor én fogom örökölni az állatállományt, a tanyát és a gépeket. Én ezt a megegyezést több éve teljesítem is, de nem lehetek abban biztos, hogy Édesapám valamikor meggondolja magát.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt a megegyezést valamilyen módon írásba, szerződésbe lehet e foglalni?
Előre is köszönöm a segítségét.
Tisztelettel K.D.

Tisztelt Cím! Igen, szükséges írásbeli végrendeletet írnia az örökhagyónak, mert a szóbeli végrendelet csak 30 napig érvényes. Vagy életjáradéki szerződést köthetnek. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

2016.10.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamám családi házának tulajdon részesedésében kérném a tanácsát, amit a Nagypapámmal közösen építettek. Papám halála után a részét 3 gyermeke örökölte. Mária, József és édesanyám. Elhuny édesanyám így öcsémmel ketten örököltük tovább a részét. József 2002-ben halt meg, örökös nélkül, így az ö részét hármunk között osztották meg. Mama tavaly hunyt el, ezt a részt is 3-an örököltük. Öcsém röviddel ezután hunyt el, örökös nélkül az ő részét én örököltem. Mindenki végrendelet hátrahagyása nélkül hunyt el, törvényes öröklés történt. Azt szeretném tudni most akkor a házban így mennyi részem lett, mert szeretnénk eladni és a család többi tagja azt mondja, hogy nekem csak 1/3-ad részem van a házban. Így nem értem, ha édesanyám még élne, akkor nem fele-fele arányban örökölnének, mint  gyerekek? Előre is köszönöm válaszát: N. J.

Tisztelt Cím! Ezt az adott ingatlan tulajdoni lapjának elolvasása alapján tudja megállapítani. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

2016.10.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van a nevemen egy ház, amit majd a fiam örököl, de egyelőre az ő kérése is, hogy ne írassam a nevére. Albérletbe lakott a barátnőjével, 2,5 éve vannak együtt. Kérdésem, van olyan jogszabály ami ha 5 évig együtt lennének örökölhet a lány valamit és ha úgy össze vesznének ki lehet e tenni? Előre köszönöm válaszát M. S.

Tisztelt Cím! Nincs ilyen jogszabály. Igen, ki lehet tenni, nem szerez használati jogot sem. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

2016.10.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a következő esetben mi a teendő:

Házasságom előtt hitelre vásároltam egy lakást, melynek a mai napig 1/1 tulajdonosa vagyok. Nem sokkal utána megnősültem és a feleségem ingatlanában élünk. A deviza hitelek kiváltása során a feleségem lett az adóstársam és az ő lakása is be lett vonva fedezetként. Most szeretném Őt bebiztosítani, hogy ha velem történik valami a hitel futamideje alatt, akkor ne maradjon adósságban és ne veszélyeztesse semmi az Ő lakását. Lehetséges-e, hogy rendelkezzek arról, hogy a hitel futamideje alatt bekövetkezett halálom esetén az ingatlan eladásából legyen rendezve a hitel és egyéb költségek, és csak a fennmaradó összeg képezze az örökösödés tárgyát? Mi az eljárás? Köszönettel K.I.

Tisztelt Cím! Erről rendelkeznie nem kell, mert az örökösök az adósságot is öröklik. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

16.10.04.
Kedves Ügyvéd Úr!
Legyen szíves, tájékoztasson röviden arról, hogy van-e valami lehetőség arra, hogy a szüleim halála után adósságukat ne örököljem meg.
18 éves korom óta teljesen önellátó vagyok. Amint tudtam, elköltöztem otthonról, az életben való elindulásomat semmivel nem tudták támogatni. Szüleim elváltak, mindketten felelőtlen életet élnek. Nem tartjuk a kapcsolatot, csak nagyon ritkán beszélünk, vagy találkozunk, ha “muszáj”. Csak adósságot örökölnék utánuk esetleges haláluk után, amit nem szeretnék. Mit lehet ilyenkor tenni? Köszönettel: B A.
Tisztelt Cím! A hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatja az örökhagyó hagyatékát az örökös. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.10.02.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám halála után volt élettársa a bankszámláján lévő pénzt átutalta magának. A hónap végén lesz a hagyatéki tárgyalás, mit lehet ilyen esetben csinálni.
Tisztelt Cím!
Amennyiben a túlélő házastárs javára haláleseti megbízást kötött a számlatulajdonos, abban az esetben a számla tartalma nem képezi részét a hagyatéknak. Ha közös számla volt, akkor a felére tarthat igényt a leszármazó. Ha volt végrendelet, abban az esetben a törvényes örökrész 1/3-ra (köteles rész) tarthat igényt a törvényes örökös. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! 06-1.239.5434

16.09.21.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám augusztus 18-án elhunyt. A hagyatéki leltár felvétele megtörtént, mivel én vagyok az egyedüli örököse ezért a szükséges adatok bejegyzésre kerültek.
Édesapám két lakást is hagyott rám, amely lakás egyike két szoba hall, a másik egy egyszobás garzon.
Szeretnem megkérdezni Önt van e arra lehetőségem ha a közjegyzőnél megjelenek hogy a nagyobb lakást az én nevemre a kisebbet pedig a leányom nevére átírják. A közjegyző ezt nekem megteszi, és ha igen ez milyen költségekkel járhat? Jelen kell e lennie a leányomnak vagy a közjegyző elindítja és egy későbbi időpontban kell majd ezeket intézni. Köszönöm szépen válaszát ! M. R.
Tisztelt Cím! Nem írathatja át a hagyatéki tárgyaláson. Mindegyik ingatlannak az örökös lesz a tulajdonosa és miután bejegyezték az örökös tulajdonjogát, utána ön oda ajándékozhatja a gyerekének. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

 

16.08.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az első kérdésem az lenne, hogy a férjem részt vehet-e anyukám hagyatéki tárgyalásán? Második: a férjem képviselhet-e engem a hagyatéki tárgyaláson? A következő kérdésem pedig a temetéssel kapcsolatos. Az anyukámat köztemetéssel tudtam volna eltemettetni. Ezt el is mondtam a temetkezési vállalkozónak. A nagynéném azt mondta a temetkezési vállalkozónak, hogy ő ezt nem engedheti meg és ő rendezte a temetést! Azt kérdezem, hogy ebben az esetben kötelességem kifizetni a temetési költségeket a nagynénémnek? Köszönettel!
Tisztelt Cím! A nagynéni, hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet elő az örökössel szemben. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem nagynénje Kanadában, 2015. november elején meghalt. Megtörtént a hagyatéki eljárás, férjem részére most az idén augusztus 10-én át is utaltak 5.3 millió Ft-ot.
Kérdéseim:
– Kell-e örökösödési adót, illetéket fizetnünk? Sajnos nem tudjuk, hogy az átutalt pénz Kanadában már adózott-e, vagy nem.
– Valóban igaz-e az, hogy amennyiben lakásvásárlásra fordítjuk az összeget, akkor nem kell utána illetéket fizetni?
– Valaki azt mondta, hogy lakásvásárlásnál is 1 éven belül fel kell használni a teljes összeget. Az egy év mitől számít – ha ez így van-, a halál napjától, vagy a hagyaték átutalásának napjától? (Ha a halál napja, akkor igen rövid időnk maradt.)
– Amennyiben illetéket kell fizetnünk (ha jól tudom 33%) akkor, lehet-e részletfizetést kérni?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Jné N. B.
Tisztelt Cím! A magyar illeték törvény szerint 21 % az ingóság öröklési illetéke.
Bármire felhasználhatják, bármikor. Ebből az összegből vásárolt ingatlan nem illetékmentes az 1990. évi 93. tv értelmében. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megtudni, hogy az egyik szülő földterületét, ki örökli. Házastárs vagy gyermek? Válaszát várva. Köszönettel
Tisztelt Cím!
Amennyiben a hagyaték 2014. március 15.-e után nyílt meg, akkor a 2013.-évi V. tv. , rendelkezéseit kell alkalmazni.
E szerint a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl az elhunyt házastárs hagyatékából. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.08.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt élettársammal közösen vettem fel hitelt. Én, mint adóstárs szerepeltem, haszonélvezeti jogom miatt. Ö időközben elhunyt, 3 örököse van. Őket nem szerepeltetik adósként. A hitelből gépkocsi lett vásárolva, kapcsolatunk megszakadt, de ő fizette, mivel a gk. nála maradt, sőt az örökösei is fizették halála után, 2 évig. A visszafizetés nem is volt köztünk vita tárgya. Menyiben veszélyezteti a haszonélvezeti jogomat a bank jelenlegi álláspontja, ugyanis, felszólítottak a visszafizetésre. Mit tegyek. Anyagi helyzetem miatt a fizetésre képtelen vagyok. A haszonélvezeti jogom gyakorlását is meggátolják az örökösök. Jelenleg egy ismerősömnél lakom. Én nem örököltem semmit, a gk. jelenleg is az örökösöknél van. A hagyaték jogerőssé 09. hóban fog válni. 15 napot adott a  bank a hitel rendezésére. 2015.04 hóig fizették. Az örökösökkel megegyezésre esély sincs semmilyen szempontból. Válaszát Tisztelettel köszönöm. Bné

Tisztelt Cím! Ilyen esetben az adóstárs köteles a tartozást visszafizetni. Ön hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet elő az örökösökkel szemben. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2012.07.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nekem örökléssel kapcsolatban lenne kérdésem. 4 éve vagyok házas, amikor összeházasodtunk házassági szerződést írtunk. Részemről az került bele, hogy édesapám nevén lévő önkormányzati lakást, később én megvásárolom az én nevemre és ez a házasság előtti bevitt vagyonomnak tekinthető. Ez meg is történt és most már a nevemen van tulajdonosként, igaz a házasságunk ideje alatt vettem meg. A kérdésem az lenne, ha elhalálozom, akkor, ez a tulajdonjog a szüleimre fog visszaszállni vagy a férjemre? Házassági szerződést figyelembe fogják venni és az egyértelmű ilyen esetben, hogy a szüleimé lehessen? Gyerek nincsen. Köszönöm a válaszát előre is! Tisztelettel! Mónika

Tisztelt Cím! A Ptk. törvényes öröklés szabályai szerint a hagyaték felét a túlélő házastárs, felét a szülő kapja.  Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem hogy ha lemondtam apám után örökölt ház részemről és anyám a fő haszonélvező egy kertes házban és nővérem a tulaj vagyis neki ajándékoztam a részemet hogy édesanyám után örökölhetek, vissza kaphatom e a részem? Köszönöm szépen, ha válaszol a kérdésemre. Tisztelettel Cs. Z.

Tisztelt Cím! Az édesanyja tulajdonában álló tulajdoni hányadnak, az önre, mint örökösre eső hányadát fogja megörökölni. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.07.13.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd Úr!

Apósom  2016. júniusban elhalálozott. Házastársa él. Házasságukból egy gyermek született (néhai férjem) aki  1992 évben  szintén elhalálozott. Férjemmel kötött házasságunkból két gyermekünk született, mind ketten élnek.  Apósom hagyatéka mindössze egy társasházi lakás ingatlan 1/2 része, valamint egy kb. 600 m2 zártkerti ingatlan  1/1 arányban. Nos, a kerttel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, miután sem az anyósom, sem a gyermekeim nem tartanak igényt ezen  kert ingatlanra, csak a társasházi lakás, 1/2 részére. Van-e valamilyen megoldás arra nézve, hogy ezen, zártkerti ingatlant  ne örököljék. Le tudnak-e mondani, esetleg a Magyar Állam javára?  Milyen lehetőségük van? Köszönöm szépen előre is szíves segítségét, munkájához nagyon sok sikert, jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: T. T.

Tisztelt Cím! Csak az egész hagyatékot lehet visszautasítani, részleges visszautasításra nincs lehetőség.

2016.07.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Élettársi kapcsolatban éltünk 20 évig. Házasságkötésünk után néhány hónappal kiderült, hogy feleségem sajnos súlyos gyógyíthatatlan betegségben szenved. Halála bekövetkezése esetén a közösen lakott és a feleségem tulajdonában levő ingatlan haszonélvezeti joga, tulajdonjoga kit illet, ha gyermekünk sajnos nem született és feleségem édesapja és testvére él. Válaszát köszönettel várom: N. J.

Tisztelt Cím! A túlélő házastársat holtig tartó haszonélvezeti jog illeti a közösen lakott lakáson. (Az élettársat nem illeti meg a törvény alapján a holtig tartó haszonélvezeti jog.) Ha nincs gyermek, a szülővel közösen  örököl az özvegy házastárs. Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Haszonélvezettel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Meghalt édesanyánk, hárman vagyunk testvérek és az öcsénk, lezárta a házat! Közölte, hogy nem mehetünk be, sem lakni sem az ingóságokat eladni, rendezni /ingóságok talán értékesebbek, mint a ház/ Megtudtam, hogy  bejárnak  és már el is vittek dolgokat! Mit tehetünk, hogy a jogos részünkhöz hozzájussunk akár a ház akár az ingóságok tekintetében. Mi eladnánk és osztozkodnánk az ingatlan és ingóság ügyében is, de sajnos öcsénk nem hajlandó semmihez hozzájárulni. Kérem szíves válaszát Sz. Zs.

Tisztelt Cím! Ha jól értem, mindannyian állagörökösök. Azaz hármuk tulajdonába fog kerülni az ingatlan a hagyatéki tárgyalás eredményeként. Az ingóságok vonatkozásában hagyatéki hitelezői igényt terjeszthetnek elő az örököstárssal szemben. Az ingatlanon fennálló közös tulajdont (miután a hagyatékátadó végzés alapján bejegyezték a tulajdonukat) bírósági úton lehet megszüntetni, hogy amennyiben nem állapodnak meg, akkor a bíróság kényszer árverést rendelhet el. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2016.06.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Keresztanyám elhunyt áprilisban, gyermeke nincs, a férje meghalt. Szülei, testvérei, rég meghaltak a rokonokkal semmilyen kapcsolata nem volt, hosszú évek óta én gondoztam őket, ezért engem jelölt meg örökösként. Sajnos ismételten kórházba került és az orvosa elindította a gyámságot, ezért a bíróság részleges gyámság alá helyezte, és én voltam a gondnoka, de amikor a végrendelet készült ő még nem volt gyámság alatt. A kérdésem az, hogy érvényes-e a végrendelet?

Tisztelt Kérdező! Ezt a bíróság fogja megállapítani, ha megtámadják a végrendeletet, vagy a közjegyző érvénytelennek minősíti és ön indít pert az érvényesség megállapítása iránt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Örökléssel kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz. Egyedülálló nő vagyok. Férjem, élettársam, gyermekem nincsen. Édesapám él már csak, és van egy öcsém (édestestvér). A jelen törvényi szabályozás szerint ki örökölne utánam, ha meghalnék? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Cs. A.

Tisztelt Hölgyem! A felmenője örököl Ön után. (az apja) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.05.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem édesanyja elhunyt és testvérével 50-50 %-ban örököltek egy 58 nm-es ingatlant. A férjem megvásárolta a testvérétől az örökölt ingatlan részét. Kérdésem az lenne, hogy kell-e illetéket fizetni ebben az esetben, hiszen közeli rokontól vásárolta az ingatlan részt és mindketten egyenes ági leszármazottai az elhunytak. Első lakás és 45 éves a férjem, 1\1 tulajdonos. Nincs más ingatlan, nem is volt. Köszönöm a választ! Tisztelettel Uné V. B.

Tisztelt Cím!

Igen, kell fizetni, 4% a visszterhes vagyonszerzés illetéke. (öröklési illetéket nem kellett fizetnie.) Illeték kedvezmény bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

2016.04.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megpróbálok rövid lenni. Édesapám elhunyt tavaly. Nővéremmel visszautasítottuk a hagyatékot a tárgyaláson. Vagyis édesanyánknak ajándékoztuk, mivel a közjegyző ezt ajánlotta legjobb megoldásnak, ő pedig elfogadta. Sajnos ez év februárban édesanyánk is meghalt. Még nem volt hagyatéki, de vissza fogjuk megint utasítani a hagyatékot. Illetve az érdekelne, ha most a hagyaték a szülői ház, édesanyám szülői házának negyede/A/, az apánk szülei házának negyede/B/, illetve az összes tartozás. Apai nagymamám el szeretné adni a lakását /B jelűt/. De ha visszautasítjuk a hagyatékot, akkor az államé lesz (tájékoztatott a közjegyző, hogy a gyerekeink örökölnének visszautasítás esetén, ehhez még a gyámhivatal engedélye kell.) az egész hagyaték, de akkor nagymamám, hogy fogja tudni eladni a lakását? Fele az övé, negyede a nagybátyámé, negyede pedig a mostani hagyatékival az államé lesz. Vagy lehet majd a tárgyaláson azt mondani, hogy visszautasítom a hagyatékot, de a B ház részét pl. nagybátyámnak ajándékozom? Köszönöm válaszát. Vné Réka

Tisztelt Hölgyem! Csak az egész hagyatékot lehet visszautasítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! 36-20-354 8963

03.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Problémával fordulok önhöz, mert édesapánk meghalt tavaly, de 3 pénzintézetnél volt hiteltartozása. 4-en vagyunk örökösök. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Kérdésem hogyan lehet elintézni, hogy ne kelljen nekünk fizetni? A baj még, hogy én örökös vagyok, a férjem az egyik adós társ. Mit lehet ilyenkor lépni? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Sné R.

Tisztelt Cím! Ilyen esetben a hagyaték visszautasítása valószínűleg nem megoldás. Az örökös az örökhagyó tartozásaiért elsősorban a hagyaték tárgyaival, a hagyaték erejéig felel. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

03.07.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Örökléssel kapcsolatosan kérem segítségét. Van egy banknál számlám melyhez, tartoznak befektetések, azonban a befektetett pénz a szüleimé (õk nem kívántak külön számlát nyitni), a kérdésem, hogy ha a végrendeletemben kikötöm, hogy az a pénz nem az enyém, akkor is halálomkor, a hagyaték részét fogja képezni a befektetés is, mivel a nevemen van? Anyukámnak egy banknál van széfje, melyben a saját dolgai vannak, de meghatalmazottként szeretne megjelölni.Amennyiben én, mint meghatalmazott korábban meghalok, mint a tulajdonos, akkor a széf tartalma az én hagyatéki eljárásom során számításba lesz véve, vagy mivel a tulaj él, így 100%-ban az övé marad? Köszönettel: K.T.
Tisztelt Hölgyem! Minden a hagyaték része, ami az örökhagyó nevén van és nincs haláleseti megbízás. Ha a széf nem az örökhagyó nevén van, akkor nem része a hagyatéknak. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

 

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

03.04.
Tisztelt Mohos ügyvéd Úr!
Édesapámnak volt egy elõzõ házassága, amibõl született egy fia (43 éve). Édesapám és az akkori német felesége elváltak, édesapám, pedig nem láthatta a fiát, így hazajött Magyarországra. Édesapám és fia 40 éven át nem tartották a kapcsolatot. Mivel én kíváncsi voltam, ki a féltestvérem, megkerestem Facebookon, és felvettem vele a kapcsolatot. Édesapám is elkezdett vele e-mailezni, de nem találkoztak. Édesapám egyetlen vagyontárgya az édesanyámmal közösen szerzett lakás, tehát édesapám részesedése ebbõl 50%. Ha õ meghal, a féltestvéremet ebbõl megilleti bármi is? Illetve édesapám rendelkezhet úgy, hogy kizárja õt az örökségbõl? Ennek mi a menete és anyagi vonzata az én családomra nézve? Válaszát elõre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: H.D.
Tisztelt Hölgyem! Az örökhagyó leszármazói törvényes örökösök. Végrendelkezés esetén a kizárt, de nem kitagadott törvényes örökös köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrész 1/3-a. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamámmal Öröklési szerződést kötöttem (1.5 éve), melyben mindent rám hagyott. Más örökös nincs. A földhivatali bejegyzésben úgy szerepelek, mint aki hozzájárulása nélkül az ingatlan nem értékesíthetõ. Január elején a mamám elhunyt.Szeretném a lakást mihamarabb eladni, mert a munkám külföldre szólít. A hagyatéki végzés előtt átíratható-e a lakás a nevemre, vagy mindenképpen meg kell várnom a tárgyalást. Tisztelettel: Sz. M.
Tisztelt Hölgyem! Szerintem, meg kell várni a hagyatéki tárgyalást. Ha majd a nevére kerül az ingatlan, meghatalmazhat valakit, aki az Ön nevében aláírja az adásvételi szerzõdést. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvérünk 10 hónapja elhunyt. A hagyatéki eljárásra a mai napig nem került sor. Tulajdonunkban van egy -szüleinktől örökölt-ingatlan, amit szeretnénk értékesíteni. Lehetővé válhat az értékesítés és a vonatkozó hányad letétbe helyezése? Kérem válaszát,
mindenképpen meg kell várnunk a hagyaték rendezését, időkorlát nélkül? Tisztelettel várom válaszát. N. Zné
Tisztelt Asszonyom! Meg kell várni, amíg a tulajdoni lapra bejegyzett tulajdonosa lesz, az elhunyt személy tulajdoni hányadának. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapámtól örököltem egy telek 1/2 részét. Tartozás is van rajta. Mivel elajándékozom a másik örökösnek a részem, a tartozást neki kell fizetni? Köszönõm válaszát!
Tisztelt Cím! Ilyen esetekben a hagyatéki tárgyaláson az örökös visszautasítja a hagyaték ráeső részét és ezzel a résszel nõ a másik örökös hagyatéka. Így az, az örökös felel minden tartozásért, aki átvette az örökséget. Ha Ön nem utasította vissza a hagyatéki tárgyaláson, tehát már átvette az örökséget, akkor, egyenes ági rokonnak (leszármazó vagy felmenő) tudja illetékmentesen ajándékozni az önre eső tulajdoni hányadot. Ilyenkor a bejegyzett terheket az új tulajdonosnak kell visszafizetnie. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!  idopontkeres@mohos-ugyved.hu

01.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
1940 -es években épült ingatlan háromnegyed része a feleségemé volt, édesanyja elhalálozása után (2015. december) örökölte a hiányzó negyed részt, így az egész ház a nevére került. Most szeretnénk eladni. Az eladási ár kb.: 80 millió Ft lenne. Kérdésem az, hogy ebben az esetben mennyi, és milyen adót kell megfizetni? Tisztelettel: Z. M.
Tisztelt Cím! Az 1/4-ed tulajdoni hányadra jutó bevétel után kell, 15% jövedelemadót fizetni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

01.17.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy hagyatékkal kapcsolatos ügyben kérném a segítségét! 21 évet éltem élettársi viszonyba, de 2011be meghalt az élettársam van egy ingatlanunk, ami fele-fele arányban van a tulajdonunkban. Közös gyerek nem születtet, de az elõzõ házasságából az élettársamnak van két gyereke. Akik az apjuk után örökölték a fele ingatlant. Volt értékelés, aminek a felét ki fizettem volna az örökösök részére, de õk ezt nem fogadták el. (mert kevesellték) Azt szeretném megtudni, hogy milyen jogom van nekem és nekik az ingatlanon. Én itt lakom. Õk esetleg beköltözhetnek, az én bele egyezésem nélkül? Milyen jog illet meg az élettársam után, van-e haszonélvezetem az élettársam részén? Én szeretném megtartani az ingatlant, de nem szeretnék velük egy lakásban élni. Mit tehetek ? Elõre is köszönöm.
Tisztelt Cím! Azt ön tudhatja, hogy van-e haszonélvezete, mert ha van, akkor a tulajdoni lapra be van jegyezve. (ha az élettársa még életében az ön részére bejegyeztette a haszonélvezeti jogot) Hivatalból, önnek nincs özvegyi joga. Ha van haszonélvezeti joga, akkor a tulajdonostárs az ön engedélyével költözhet be. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

01.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim a megszületésem után néhány hónappal elváltak (közel 40 éve) és úgy nõttem fel, hogy az apámat nem ismerem, Az a kérdésem, hogy halála esetén örökölhetünk tõle bármit is. Ha mégsem él, elévül-e az öröklés? Amennyiben született még gyereke (úgy tudom igen), akkor hogyan módosul az öröklés? Válaszát, elõre is köszönöm!
Tisztelt Cím! Igen, az örökhagyó minden leszármazója törvényes örökös. Ha másra végrendelkezett az örökhagyó, akkor köteles részre jogosultak a törvényes örökösök. A 2013. évi V. tv.(új Ptk.) szerint a köteles rész a törvényes örökrész 1/3-a. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        IDŐPONT FOGLALÁS>>

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Ügyvéd elérhető:

1134 Budapest,
Bulcsú u.19.
Ügydélfogadás:
egyeztetett időpontban
Hívható:
h-p: 9-18 óra
06-20-354 8963
06-1-239 5434
Levélírás 0-24 óra
mohos.gabor@upcmail.hu
iroda@mohos-ugyved.hu

Oszd meg kérlek!
Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn, (55076872-1-41) az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van.

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

valas.lap.hu | ingatlan.lap.hu | jog.lap.hu | linkweb.hu

Dr. Mohos Gábor - Ügyvéd Budapest | 06 1 239 5434 | 1134 Budapest Bulcsú utca 19. | mohos.gabor@upcmail.hu