INGATLANJOG ügyvéd válaszol 2019

INGATLANJOG

Jogi Tanácsadás online

Korábbi válaszokat Ön is olvashat:  CSALÁDJOG>>      MUNKAJOG>>    ÖRÖKLÉSJOG>>   

Ingatlan ADÓ, Illeték >>          Kölcsön, Zálogjog >>

INGATLANJOG ITT LENNTEBB!

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés kötés ügyben

 h-p: 9-18 óráig hívhat! +36-20-354 8963 

 Éjjel nappal írhat!  Ajánlatot kérhet>>

Tájékoztatom továbbá, hogy   ingatlan  szerződés   ügyvédi munkadíja az ingatlan érték 0,3%, de minimum 33 M Ft alatt, fix 100 e Ft.

INGATLANJOGI TANÁCSADÁS
Bulcsú u.19. Lehel ház

Budapesten, személyes jogi tanácsadásra  van   lehetősége,

10.000.-Ft /megkezdett óra díjért.

  Foglaljon időpontot>>  

<<Itt találja az irodámat

Ügyvéd válaszol INGATLANJOG:

2022-2023 évi e-mailben küldött kérdések és ügyvédi válaszok itt olvashatók>>

2019 évből ingatlanjogi kérdések Dr. Mohos Gábor ügyvéd válaszai:

19.12.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Problémám a következő:
A szüleim már meghaltak, 2 fiútestvérem van, akikkel együtt lakunk a szülői házban, csak mi hárman.
Már mindegyikünk felnőtt, munkánk és külön keresetünk is van. A kisebbik öcsém barátnője nálunk tölti a hétvégéit és az öcsém szeretné, ha a lány itt lakna velünk, de mi ezt  nem szeretnénk.

Kérdésem, hogy öcsém ide költöztetheti-e a barátnőjét a mi akaratunk ellenére is (most még a szüleivel él)? Előre is köszönettel K. M.

Tisztelt Hölgyem! Igen, elég az egyik tulajdonos engedélye ehhez.

19.12.29.

Maradhat teher az ingatlanon mikor megvesszük?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Lenne egy ingatlan amire a jelenlegi tulajdonos pályázati támogatást vett fel, ebben az esetben a jelenlegi tulajdonos eladhatja az ingatlant?  Ha el adhatja akkor az ingatlanon maradhat valami amit, ha mi meg vásárolnánk akkor ránk szállna?

Tisztelt Cím! Az ingatlan tulajdoni lapja tartalmazza az összes terhelést.

19.12.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni. Van egy családi házam, melyben a testvérem lakik az élettársával kb. 20 éve. 

A probléma, hogy jelzáloghitelt kellett felvennem erre az ingatlanra 4 M Ft-t. Mivel anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerültem a válás után. A hitelt nem tudtam fizetni, a kamatokkal ez az összeg 10 M Ft körül van.

Többször felajánlottam részükre, hogy fizessék ki a hitelt és ajándékozással átadom az ingatlant. Erre nem voltak hajlandók és lakbért sem fizettek. Mindketten dolgoznak és elegendő jövedelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy lakbért fizessenek.

Kérdésem: Van-e arra lehetőség, hogy visszamenőleg lakbért fizettessek velük és eltávolítsam az ingatlanból. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: K. S.

Tisztelt Cím! Lakbért nem fizettethet velük, mert szívességi lakáshasználók. A szívességi lakáshasználatot írásban, rendes felmondással 30 napra lehet felmondani.

19.12.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Négyen vagyunk testvérek 2 már nem él. Az elhunyt testvérem gyereke nem egyezik bele az örökölt ház eladásába. Apa és anya sajnos már nem él. Tisztelettel  várom válaszát

Tisztelt Cím! Eladáshoz az összes tulajdonos aláírása szükséges.

19.12.26.

Rejtett hiba bizonyítása

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő lenne: Vásároltunk 2 éve egy 1. emeleti társas házi lakást, maga a társasház 2 emeletes. A nappalink egy része felett a felső szomszéd terasza van. Amikor esik az eső a mi lakásunk mennyezete és oldalfala az erkély vonalában átázik, ami később bepenészedik.

A társasház közös képviselője szerint a felső terasz a fenti szomszéd tulajdona, a fenti szomszéd véleménye a lakásunk födémje, ami az ő terasza az a társasház szerkezeti eleme.

Kérdésem az lenne, kinek kell állnia a beázás megszüntetéséhez szükséges víz szigetelés javítását? Illetve akitől vettük a lakást az adásvételi szerződésben lenyilatkozta, hogy a lakás rejtett hibájáról nem tud.

De a felső szomszéd szerint, több alkalommal kereste a beázás okát. Mit lehet tenni 2 év távlatában rejtett hibás lakás értékesítéséért? Köszönettel: K.J.

Tisztelt Cím! Önnek kell bizonyítania a bírósági eljárásban a rejtett hiba meglétét.

19.12.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A fiam 29 évesen ez évben elhunyt. Édesapjától 2010-ben elváltam. Fiamat halála előtt 8 hónapig ápoltam, kérte költözzek oda hozzá, mert nem tudja magát ellátni. Leszármazottja s felesége nem volt. Egy 46 nm panellakásban lakott. Törvényes örökösök én és a volt férjem.

Kérdésem, hogy az ápolás miatt kérhetek több tulajdonrészt mint 50 %, ami amúgy is megilletne. Van e értéke az ápolásnak e tekintetben. Válaszát nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Edit

Tisztelt Cím! Ha nem tudja ennek értékét perben bizonyítani, akkor nem állapítanak meg többlet értéket.

19.12.12.

Eladó nem akar kiköltözni

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltunk egy ingatlant csárdát hozzá + tartozó ingatlant amiben egy ember lakik. Megállapodtunk vele, hogy xy időn belül kiköltözik. Most azt mondja véletlenül adta el nekünk a házat. Adásvételi szerződést megkötöttük és már a földhivatalba is be vagyunk jegyezve.

Ezek után támadhatók vagyunk e, és hogyan tudjuk jogilag eltávolítani a hölgyet a volt otthonából. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos eljárásban lakás kiürítése iránti kérelmet kell közjegyzőhöz benyújtani az adásvételi szerződés alapján.

19.12.11.

Haszonélvezeti jogot adnék a páromnak

Tisztelt Ügyvéd Úr!
3 éve vettem egy kis faluban családi házat, mint egyedülállóként 3 gyermekkel szocpolra.
Időközben lett párom, szeretnék haszonélvezeti jogot ráíratni, ha velem történne valami. Lehetséges e? Vagy mivel szocpolos kell e a bank hozzájárulása? Kell e illetéket fizetni? nem jelentkezett be a házba még egyelőre.

Mi a menete, hogy haszonélvezeti joga legyen a házon? Hitelmentes az ingatlan. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A zálogjog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat szoktak bejegyezni az ingatlan tulajdoni lapjára. Továbbá a haszonélvezeti jog jogosultja kizárhatja az ingatlan tulajdonosát az ingatlan használatából.

19.12.09.

Ki lehet bérlő?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődnék, hogy van-e arra bármilyen adójogi, ingatlanjogi vagy bármilyen jogi szabályozás, hogy testvér testvértől nem bérelhet ingatlant? Abban az esetben, ha az ingatlan az egyik testvér tulajdonában áll és a másik csak bérelné, de a tulajdonos nem él abban a lakásban.

A bérlő testvér bejelentkezhet-e az adott ingatlanba hivatalosan, amennyiben jogszabály engedi a testvértől bérlést? Köszönöm előre is válaszát!

Tisztelt Cím! Bárki bárkitől bérelhet ingatlant.

19.12.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan ajándékozási kérdéssel fordulok önhöz. Szülő megajándékozza nagykorú lányát több ingatlannal mindenféle kitétel nélkül, és a megajándékozott ezeket az ingatlanokat tovább ajándékozza pl. házastársának vagy pedig másik szülőjének akkor az eredeti tulajdonos bármilyen oknál fogva vissza perelheti az ingatlanokat?

Tisztelt Cím! Ajándék visszakövetelése iránt bíróság előtt lehet pert indítani, arra hivatkozással, hogy a feltételezés, amire tekintettel történt az ajándékozás, meghiúsult. 6-239.§

19.12.03.

Elbirtokolhatom a társtulajdonos részét?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Fél testvéremmel 50-50%-ban tulajdonosai vagyunk egy osztatlan közös ingatlannak.  Haszonélvezettel terhelt az ingatlan szüleink által. Az ingatlanban én az élettársam, és két közös gyermekünk lakik.

Sajátomként használom, karbantartom és régóta fizetem a közüzemi számlákat. Ezenkívül javításokat és kert rendezését, a ház állagmegóvását hosszú évek óta én viselem. Testvérem külföldön lakik.

Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben fennáll e az elbirtoklás és megszerezhetem e a másik 50%os tulajdonrészt? Illetve, megveszem a másik 50%os tulajdonrészt úgy, hogy nem a vételár felét fizetem ki, hiszen én a saját munkámmal és számlával igazolt szakmunkával is nagyobb összeget fordítottam a ház karbantartására. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. Tamás

Tisztelt Cím! Az elbirtoklás törvényi feltételei nem állnak fenn. A közös tulajdon esetében a tulajdonostársak kötelesek az állagmegóváshoz hozzájárulni. Ezeket a költségeket kell egyeztetni a tulajdonostárssal.

19.12.02.

Vagyonmegosztás

Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 8 év házasság után elváltunk a feleségemmel. A válás után még nem volt vagyonmegosztás. Házasságunk alatt eladtam 2 termőföldet és egy építési telket, amik házasság előtt szerzett vagyonnak minősültek.

Na most, ha levonható a házasság előtt szerzett ingatlanok ára a volt feleségem részéből akkor elvileg nekem nincs az Ő irányába tartozásom. Ugyanis azon ingatlanok eladásából befolyt összeget a közös házunkra költöttem.

 Viszont az lenne a kérdésem milyen módon lehet rendezni a bejegyzett 1/2-1/2 tulajdonrészt, hogy a teljes ingatlan az én nevemre kerüljön? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel Sz.Zoltán

Tisztelt Cím! Magához váltja a volt felesége tulajdoni hányadát. Ennek feltétele, hogy megállapodjanak abban, hogy mekkora ez az összeg. Ha erre nincs mód, akkor vagyonjogi pert kell indítani.

19.11.26.

Haszonélvező bérbe adhatja az ingatlanomat?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbiakról kérném véleményét: Adott egy lakás, melynek tulajdonosai vagyunk a férjemmel 1/2-1/2 arányban. Férjem édesanyja (85 éves) halálig tartó haszonélvezeti joggal bír rajta. Jelenleg hónapok óta idősek otthonában él, állandó ellátást igényel, a lakásba már nem tud visszaköltözni.

Kérdésem az lenne, hogy kiadhatja-e a lakást úgy, hogy hónapok óta nem lakik benne? Önmagától erre már nem lenne képes, de másik gyermeke,  akinek jogilag semmi közük a lakáshoz, megtehetik-e, hogy ebben segítenek neki? Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is. Üdvözlettel: V. Lné

Tisztelt Cím! A haszonélvező bérbe adhatja az ingatlant. A konkrét esetben valószínűleg nincs szerződéskötési képessége a haszonélvezőnek.

19.11.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tulajdonos vagyok 1/1 egy ingatlanban az a probléma, hogy keresztanyám a haszon élvező, de minden számla az én nevemen van és én fizettem, valamint én újítottam fel és nagyon sok pénzemben van, valamint hitelt is vettem fel a felújításra mit tehetek, hogy ne rakjon utcára?

Tisztelt Cím! A Ptk. lehetővé teszi a haszonélvezeti jog jogosult számára, hogy korlátozza a tulajdonos lakáshasználati jogát.

19.11.23.

Résztulajdonos barátnőmnél lakom, kitehetnek?

Tisztelt Ügyvéd Úr! Barátnőm ügyében kérnék tanácsot.
Elvált férjétől és van egy közös ingatlanuk. Egyik fele barátnőmé másik a volt férjé. Párhónapja én is bejelentkeztem ide kiskorú fiammal.
Barátnőm fizetéséből vonnak így amiben bíróságon megállapodás született 6 évig ki kell fizetnie a részét a volt férjének. Sajnos nem tudja egy ideje fizetni. Volt férje  megtudta laknak nála. És követel rajta pénzt és ha nem utal neki akkor lezárja a ház felét. 

Kérdésem az lenne, hogy mit tudnánk tenni?
Illetve engem meg fiamat ki dobhat-e a házból? Köszönettel Rita

Tisztelt Cím! A szívességi lakáshasználó lakáshasználati jogát rendes felmondással meg lehet szüntetni és ezt követően lakáskiürítése iránti nem peres eljárást lehet közjegyző előtt indítani. (a volt férjnek fizessék a megállapodás szerinti összeget, akkor talán nem zárja le a házrészét)

19.11.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra építettünk egy kétlakásos családi házat. Most szeretném eladni a részemet, de elővásárlási jog miatt le kell mondaniuk a jogukról. Az egyik tulajdonos ( férj) külföldön van, s az eladás a banki kiengedő ajánlat miatt határidős, s kicsúszok az időből.
Kérdésem az mit lehet tenni, hogy ne kelljen várni a lemondó nyilatkozatra? Mindenképpen kell mindkét tulajdonos lemondója? Tisztelettel S. L.

Tisztelt Cím! Törvény szerint a vételi ajánlatot kell közölni a tulajdonos társakkal. A vevőnek hitelt nyújtó bank követelheti a lemondó nyilatkozat aláírását.

19.11.21.

Bérlőnek milyen jogai vannak?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a problémám, hogy ez év augusztusában kibéreltünk egy családi házat bérleti szerződéssel. Szeptember hónapban tudomásunkra jutott hogy az ingatlant kitűzik árverésre, nov. 20.-án sikeres volt az árverés.
Kérdésem, hogy nekünkmint bérlőknek milyen jogaink vannak?
2 havi kauciót adtunk az eredeti tulajnak, a bérleti szerződés határozatlan idejű. Az április végéig tartó kilakoltatási moratórium ránk is érvényes?  Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! 30 napos felmondási idővel mondható fel a bérleti szerződés. A moratórium a bérleti szerződésekre nem vonatkozik.

19.11.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdésem lenne. Lányomnak teljes összegben kifizettem a házat amit megvett. Nagyot csalódtam benne, mert átvágott bennünket. Nevére került a ház. Hogy tudnám vissza szerezni a pénzt. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Nné

Tisztelt Cím! Pert lehet indítani, amiben bizonyítania önnek kell, hogy ingyenesen adott pénzt és az a várakozás meghiúsult, amire alapították az ingyenes juttatást.

19.11.19.

Mennyibe kerül, hogy mindkettőnk tulajdonos legyen?

Tisztelt Ügyvéd úr!
Mi 15 éve vagyunk házasok. Feleségem nevén lévő házra szeretnénk felvenni a falusi CSOK-ot. A bankban ahol érdeklődtünk azt mondták, hogy csak úgy kaphatjuk meg ha mindkettőnk tulajdonos az ingatlanban. Azt szeretném tudni, hogy mi ilyenkor a teendő és mi az anyagi vonzata. Köszönöm!

Tisztelt Cím! Ajándékozási szerződést kötnek ügyvéd előtt és a szerződést be kell nyújtani a földhivatalba. Házastársnak ajándékozás illetékmentes. Költség: 6600.- a földhivatali eljárási díj, valamint a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd munkadíja.

19.11.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi üggyel kapcsolatban szeretnék információt:
Bp-i lakásomon még 4 év lakáshitel és jelzálog van. Milyen lehetőség van arra, hogy az ingatlan e formában a testvérem nevére kerüljön és az én nevemen ne legyen a továbbiakban ingatlan. Nem előtörlesztésre és az ingatlan tehermentesítésére gondolok, hanem pl. ajándékozásra v. papíron eladásra stb. a jelenlegi futó lakáshitel mellett. Köszönettel és tisztelettel, V. R.

Tisztelt Cím! Az ingatlana tulajdoni lapjára elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, ezért sem elajándékozni, sem eladni nem lehet addig az ingatlant, amíg nem tehermentesíti. A hitelező banknál érdeklődjön.

19.11.11.

Testvérem lakása milyen módon kerülhet a nevemre?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanjogi kérdésem lenne, melynek a lényege, hogy élettársam 34 éve a testvére lakásában lakik és tartja fenn. Bár a testvére állítja, hogy az élettársamé a lakás, mégis erről semmilyen papír nem született, ezért szeretnénk egy korrekt megoldást. Sajnos az ajándékozás illetéke nagyon magas. Milyen tanácsot tudna adni részünkre? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: T. Éva

Tisztelt Cím! Adásvételi szerződéssel vegye meg az ingatlant. (2020. július 8.-tól testvének ajándékozás illetékmentes)

19.11.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni! Férjem 2016.-ban elhunyt a halála után mivel két közös gyermekünk lemondott az én javamra örököltem egy 2989 m2 belterületi telket mely 1/2 arányban az enyém 1/2 arányban a férjem nővére örökölte. Sógornőm szeretné eladni a részét, én nem! 

Megteheti e az én beleegyezésem nélkül?
Köszönettel és tisztelettel: H.né

Tisztelt Asszonyom! A saját tulajdoni hányadát eladhatja-ha megveszik. Az önét nem.

19.11.08.

Elidegenítési tilalommal hogyan lehet ajándékozni ingatlant?

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2015. júliusban kötöttünk házasságot a férjemmel, most válásra kerül a sor. Van 2 ingatlanunk, én a panelba fogok visszamenni a gyerekkel. A panelt 2016. júniusában vásároltuk 4.5 M hitel van rajta. 2018. augusztusában kertes házat vásároltunk közösen (10 millió hitel van rajta)

A válást igyekszem békésen intézni, de az anyagiakban nem igen egyezünk. Annyiban sikerült, hogy a lakás a nevemre kerülne 100% tulajdoni hányaddal, a ház az övére 100% tulajdoni hányaddal. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Cím! A tulajdoni hányadok átruházásához a jelzálog jogosultak hozzájárulására van szükség, mert elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a javukra. Azaz módosítani kell a hitelszerződéseket.

19.11.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy egy ingatlan adás-vétel szerződést megkötöttünk foglalót adtam át. De az ingatlan nem volt rendben, nem szerepelt a térkép másolaton. Közben a szerződés lejárt.

Most hogy lejárt a szerződés milyen jogom van. Én már szeretnék elállni így az ingatlan vételétől. Kérdésem mik a jogaim?  És van kiskapuja az eladónak, hogy ne adja vissza a pénzt?

Tisztelt Cím! A szerződésben leírták, hogy milyen esetben veszíti el a foglalót.

19.10.26.

Közös tulajdonról hogyan lehet lemondani?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulók önhöz, hogy a páromnak közös tulajdona van a külföldön élő unoka testvéreivel.
És az lenne a kérdés, hogy a párom el akar onnan költözni és le akarja íratni a névéről a házat, ez hogyan lehetséges?
Tisztelt Cím! Tulajdonjogról “lemondani” nem lehet, csak átruházni lehet. A tulajdonostársak aláírása mindenképpen szükséges az okirat érvényességéhez.

Ha nem tulajdonosnak adja el a tulajdoni hányadot, akkor, mint elővásárlásra jogosultaknak kell nyilatkozniuk, ha a tulajdonostársaknak adja el, akkor a tulajdonostársaknak a szerződést kell aláírnia.

2019.10.25.

Tisztelt Dr. Mohos Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni az alábbiakat: Haszonélvezetet szeretnék 2 öröklakásomra bejegyeztetni az unokám nevére. A tulajdonos a fiam, én vagyok a haszonélvező. 

 Bele kell egyezni a  tulajdonosnak is, vagy csak nekem, mint haszonélvezőnek? A haszonélvezeti jogot a Kerületi Önkormányzatnál lehet intézni? Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel: J. T.

Tisztelt Cím! A tulajdonos engedélye szükséges. Földhivatalba kell benyújtani az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést.

19.10.24.

Hogyan lehet helyreállítani a téves ingatlan használatot?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi, bonyolult üggyel kapcsolatban fordulok Önhöz: 1994-ben vásároltunk egy félkész présház elnevezésű ingatlant. Most pedig szeretnénk eladni, de a tulajdoni lap és térképmásolat szerint a nevünkön szereplő ingatlan nem az, melyet évekig használtunk.

Akkor jóhiszeműen megegyeztünk az eladóval, ügyvédi szerződéssel, hivatalosan átvettük a présházat -engedélyezett építési tervvel együtt. Be is fejeztük az építkezést, áramot bevezettük.

Sajnos az eladó és mindkét tanú is elhalálozott már, hogy az eladó régebbi vásárlási irataiba betekintést nyerhetnénk (amennyiben valóban földhivatali elírás történt, és az eladó jogosan adta el az ingatlant az adott adásvételi szerződésben szereplő helyrajzi számon.)

Tudom, hogy hiányosság történt, mikor a vásárlás idején nem ellenőriztük le a tulajdoni lapot, de ezen már változtatni nem tudunk. Ahogyan azon sem, hogy azóta használtuk az ingatlant.
Az lenne a kérdésem, hogyan lehetne jogilag rendezni, hogy nevünkön szerepeljen, az az ingatlan melyet használunk? Merre induljunk tovább? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: D.-P. J.

Tisztelt Cím! Bírósági úton lehet az elbirtoklási eljárást lefolytatni.

19.10.23.

Hogyan lehet felmondani a szívességi lakáshasználónak?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám több évvel ezelőtt párját beköltöztette lakásunkba, viszont a lakás a nővérem birtokában van. Haszonélvezeti joggal rendelkezik Édesanyám. Párja megegyezés nélkül, nővérem távollétében költözött be. Mivel problémás egyén ezért szeretnénk, ha elköltözne.

Milyen intézkedéseket tehet a nővérem ilyen esetben? A férfi nincs a lakásunk címére bejelentve és nem írtak alá szerződést, de távozni nem akar. Köszönöm válaszát és segítségét!

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog jogosultja ( vagy ha már nem él, akkor a tulajdonos) mondhatja fel a szívességi lakáshasználatot írásban, 30 napos határidővel, ezt követően lehet lakás kiürítése iránti eljárást indítani közjegyző előtt.

19.10.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesanyám és a férje egy vidéki házban éltek 30+ éve, a férjét 3 hónapja börtönbe zárták, édesanyám egyedül maradt a házban. Az a kérdésem, hogy a lakás rezsijének felét fizetheti-e a férje nyugdíjából, vagy a teljes rezsit édesanyám fizesse? Kérem segítsen a válasszal. Köszönöm.

Tisztelt Cím! A lakás használatával kapcsolatos költségeket a lakás használójának kell kifizetnie.

19.10.16.

A tulajdoni lapon minden tulajdonos rajta van?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ez év október elején vásároltunk egy telket. Ezt a telket kb. 15 éve két lánytestvér örökölte 1/2, 1/2, arányban. Az egyik testvér épített rá egy házat hivatalos engedélyek nélkül “sehol nincs nyilvántartva” majd eladta kb. 3 éve.

Mi most megvásároltuk a másik testvértől a telket pontosabban, mint kiderült a maradék 1/2 részt. Sajnos a telket nem lehet megosztani, nem lehet közművet igényelni erre a felére, mivel közös a helyrajzi szám. A szerződés kötés és a kifizetés után szembesültünk a problémával.
Kérdésem az lenne, hogy jogosan követelem e vissza a pénzem mivel becsapva érzem magam. Úgy gondolom, hogy a volt tulajdonos megtévesztett és félre vezetett amikor eladta nekünk a telket. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Cs. G.

Tisztelt Cím! Nem tévesztette meg az eladó, mert a tulajdoni lapon az összes tulajdonos fel van tüntetve, a vevő pedig a saját felelősségére köteles megnézni a tulajdoni lapot, mielőtt vásárolna.

19.10.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni egy telekkel kapcsolatban. Tavaly novemberben vásároltam egy ingatlant 1600 nm2-es telekkel, amire nincs szükségem. A házon hitel van és CSOK-ot is igénybe vettünk. Hogyan tudnám hivatalosan eladni a telket? Mindenképp le kell választanom földhivatalnál? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlanára, ezért ez az első akadálya az eladásnak.

A második akadály: az önkormányzat állapítja meg a telekméret legkisebb mértékét, ha ezt nem éri el, akkor a felvett hitelek kifizetése után sem lehet a telekalakítást lefolytatni. (tehát, első lépés az önkormányzatnál tisztázni a feltételeket.)

19.09.20.

A haszonélvező mit tehet velünk?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyám elköltözött innen az új párjához. A ház fele fele arányban szerepel a tulajdoni lapon. Én kislányommal és férjemmel lakom a házban, édesapám kint van külföldön.

Érdekelne, hogy mitől tarthatunk, ha nagyon rossz a viszonyunk anyámmal. Folyamatosan fenyeget minket, hogy kirak innen. Van-e valamilyen jogom nekem is? Előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Ön szívességi lakáshasználó, a tulajdonos 30 napos határidővel, írásban felmondhatja a lakáshasználatát.

19.09.16.

Hogyan tudom kitenni a bérlőmet?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám a következőkben foglalható össze: Bérlőm három havi hátralékban van. Szóban tanú előtt szeptember 15-ig adtam határidőt tartozása rendezésére. Továbbá  közöltem, hogy írásban fogom felszólítani, ha vasárnapig legalább egy hónap hátralékát nem rendezi.

Vasárnap írásban felszólítottam hátralékának 8 napon belüli rendezésére. A fizetési felszólítást aznap átvette. Várhatóan nem akar majd kiköltözni, mivel munkanélküli.

Határozott idejű bérleti szerződése egyébként 2019. október 31-én lejár, ezért nem látom értelmét annak, hogy felmondjam bérleti szerződését. A bérlőt írásban tájékoztatom, hogy nem kívánom meghosszabbítani határozott idejű bérleti szerződését.

– Mennyi a reális időtartama amíg végrehajtókkal ki tudom tenni a nem fizető bérlőt (akinek már lejárt a bérleti szerződése)? Szíves válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, B. J.

Tisztelt Cím! Ha közjegyző által ellenjegyzett okiratba foglalták a bérleti szerződést, akkor közvetlenül végrehajtóhoz fordulhat. De ha nem, akkor közjegyzőtől kell kérnie a lakás kiürítését, fizetési meghagyásos eljárásban.

19.09.10.

Hol kérhetek birtokvédelmet?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Osztatlan közös udvaron a társtulajdonos a melléképületét elkezdte lebontani, a bontási munkálatokban a ház tetejére csatlakoztatott fő villanyvezetékemet leszedte, életveszélyes helyzetet előidézve. Kérdésem: Jogilag megtehette-e? Hol tehetek panaszt? Mit tehetek ez ügyben?

Tisztelt Kérdező! Az önkormányzat jegyzői hivatalánál lehet birtokvédelmi eljárást indítani. ingatlanjog

19.09.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Volt tartozásom, amit a végrehajtó rá terhelt a házra. Ki lett fizetve a tartozás, de nem törölték. Milyen módon tudom töröltetni? A végrehajtó nem töröltette. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Hivatalból nem köteles. Önnek kell törlési engedélyt kérnie a végrehajtótól és a földhivatalba benyújtani a kérelmet és befizetni a földhivatali eljárás díját. ingatlanjog

19.08.30.

Hogyan kell töröltetni a tartozást?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban kérném a segítségét, hogy a nevemen lévő tulajdoni lapon a volt élettársam részére tartozás van bejegyezve. 1.7 M Ft.
Élettársam közben 2013-ban elhunyt. 2014-ben megtörtént a hagyatéki eljárás, közjegyző felé elismertem a tartozást és a körülményeket.

Az örökösök a mai napig nem jelentkeztek a tartozásért és a közjegyzőtől sem kaptam ez ügyben értesítést. Eltelt az 5 év, hogyan kell töröltetni a tulajdoni lapon a tartozást. Köszönettel: B. Gy.
Tisztelt Hölgyem! A törlési engedélyt a jogosult örököse írhatja alá. A törlési engedélyt pedig be kell nyújtani a földhivatalba. Magának kell megkeresnie a jogosultat.

19.08.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő ügyben kérek Öntől tanácsot. Szüleink halála után derült ki, hogy a ház, ahol laktak (és mi testvéremmel felnőttünk), nem lett az adás- vételkor a nevükre átíratva (az 1960-as években). Mi, mint “örökösök” mit tudunk tenni ebben a helyzetben, hogy a házzal törvényesen rendelkezhessünk akár megtartani, akár eladni szeretnénk? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel, K.J.

Tisztelt Cím! Bíróságon lehet tulajdonjog megállapítása iránt pert indítani. ingatlanjog

19.08.10.

A bérlő kiköltözési nyilatkozata hogyan biztonságos?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan ügyben kérnék segítséget, hogy párom állandó lakcímre tudjon bejelentkezni az általam bérelt ingatlanba. Szerződés szerint ő életvitelszerűen tartózkodhat a lakásban. A főbérlő szóbeli egyeztetés után ezt jóváhagyná, mindössze egy kiköltözési nyilatkozatot kér tőle a már meglévő lakásbérleti szerződés mellé, hogy amennyiben az megszűnik úgy 8 napon belül köteles kijelentkezni a címről. Mi ennek szeretnénk eleget tenni.

A kérdésem annyi, hogy a nyilatkozat ugyanolyan jogerős és hiteles a számukra ügyvédi ellenjegyzéssel vagy pedig csak közjegyző által okiratba foglalva “érnek vele valamit”. Válaszát előre is köszönöm, B. A.

Tisztelt Cím! A közjegyzői okirat végrehajtható.

19.08.08.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az ingatlannak két tulajdonosa van, 1/2 rész a lányom nevén van, 1/2 rész egy úr nevén mint tulajdonos. Én eddig 2017 óta lakáshasználati díjat fizettem az úrnak. Semmi problémánk nem volt. Az úr 2019. július végén meghalt, kinek kell fizetnem tovább, és mikor? Várom, és köszönöm a válaszát, üdvözlettel, Gy.né
Tisztelt Asszonyom!

Az örökösöknek fizet, azt követően, hogy bejegyezték őket a tulajdoni lapra, visszamenőleg a hagyaték megnyíltának napjától kezdődően. ingatlanjog

19.08.06.

Ki jogosult birtokvédelmi eljárás lefolytatására?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék rövid tanácsot kérni, abban az esetben, hogy a szomszédom minden alkalommal a kerítésem tövébe engedi le a két hatalmas medence vizét.

Tavaly már kértem, hogy ne oda engedje a vizet, mert megsüppedhet a beton a garázs alatt, azonkívül a drága térkövezés is a kerítésig lett csinálva, félek, hogy lesüpped a sok víztől. 

Nem szeretnék veszekedni a szomszédokkal, hogy lehetne ezt vita nélkül lerendezni. Már nem merek szólni, mert tavaly sem vette jó néven, hogy szóltam. A vízfolyás le van filmezve. Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Cím! Az önkormányzat jegyzői hivatala jogosult a birtokvédelmi eljárás lefolytatására. ingatlanjog

19.08.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lakásomat el kell adnom, a szerződést aláírtam, de kiderült, hogy a lakás jóval többet ér, mint a vevő által kínált ár (min.10 millióval) Mit lehet tenni? Üdvözlettel E. J.

Tisztelt Hölgyem! Ha eláll a szerződéstől, akkor a foglaló 2-szeresét köteles visszafizetni a vevőnek. ingatlanjog

19.08.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A szomszédom eladósodott, ismerősétől kért kölcsön 5 millió Ft-ot, úgy hogy ha nem tudja megadni a háza lesz a zálog. Papíron lefektették. A szomszéd, pár hónapja elhunyt, az ismerős rögtön jelentkezett, hogy a ház az övé, már el is adták 7 millió Ft-ért! Kérdezem, hogy nem volt-e elővásárlási jogom és ha igen visszalehet-e csinálni? Köszönettel: H. B.

Tisztelt Cím! Ha külön helyrajzi számon áll a szomszéd háza, akkor nincs elővásárlási joga. ingatlanjog

19.08.02.

Bérbeadó vissza tarthatja az óvadékot?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy bérleti szerződés követelheti-e a bérbeadó kárigényének a megfizetését a 2 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékon felül, mely óvadékot a szerződés idő előtti felmondása miatt  tart vissza?

Tisztelt Uram! Ha nem ért ezzel egyet, akkor fizetési meghagyásos nem peres eljárást indíthat az illetékes közjegyző előtt. ingatlanjog

19.07.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiamék családi házat szeretnének vásárolni, és jó néhány olyan ingatlan iránt érdeklődnek, amely osztatlan közös tulajdonú telken áll, több esetben nyeles telek is. A kérdéseim az alábbiak lennének:

– Szabad-e ilyen családi házat megvásárolni, nincsenek-e veszélyei?

– Mire kell különösen figyelemmel lenni ilyen esetben?

– Ellenőrizhető-e a tulajdoni lap

Megköszönve segítségét és munkáját. Üdvözlettel: Sz. R.

Tisztelt Asszonyom! Az eladónak készítenie kell egy használati megosztás megállapodást, aminek ki kell terjednie az ingatlan mindenkori tulajdonosaira.

A tulajdoni lap a foldhivatal.hu oldalon bárki által lekérhető. ingatlanjog

19.07.28.

Milyen jogon fenyegetőzik az alattam lakó?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy panel társasházban élek. Tavaly nyár folyamán légkondicionálót szereltek fel teljesen szabályosan nálam. A légkondicionáló kondenzvíz elvezetése kifelé, az utcára történik. Az alattam lévő lakók feljelentéssel fenyegetnek, mivel a víz az ablakpárkányukra csöpög, Állításuk szerint kár keletkezik és zavarja őket a csepegés.

Kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen jogi alapjuk a feljelentéssel fenyegetőzni? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel,

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi eljárást indíthatnak az önkormányzat jegyzői hivatalánál. (Gumicsővel tereljék másfelé a vizet)

19.07.27.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor

Vagyon megosztással kapcsolatban lenne kérdésem. 2016. Áprilisában tulajdonjogot szereztünk 1/2 arányban, a volt férjemmel akivel 2017-ben felbomlott a házasságunk. Az ingatlant részben lakáshitelből, részben CSOK-ból, finanszíroztuk. A hitelt és az ingatlan további költségeit én fizetem, mióta felbomlott lakó közösségünk.

Az volna a kérdésem, hogy ilyen esetben is lemondhat a tulajdon részéről a javamra, közjegyző vagy ügyvéd előtt? Szeretném bebiztosítani magam és a lányom, ugyanis a volt férjemnek több tartozása is van, és nem szeretném, hogy ezeket a tartozásokat rajtam hajtsák be. Köszönettel és tisztelettel: J. E

Tisztelt Cím! Elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlanra bejegyezve, a jelzálog jogosultak engedélye szükséges a tulajdoni hányadok megváltoztatásához.

19.07.21.

Megosztott telek eladható?

Tisztelt Ügyvéd úr! Abban szeretnék felvilágosítást kérni, hogy férjem és testvére édesapjuk halála után örököltek egy 1700 négyzetméter nagyságú földterületet közösen. Ez a terület hosszú évtizedek óta, nincs használva.

A férjem szeretné eladni, a részét, de az öccse sem megvenni sem eladni nem hajlandó.

Kérdésem az lenne, ha hivatalosan földmérővel megtörténik a telek elosztása, és lesz külön helyrajzi száma, akkor a férjem ezt a területet értékesítheti? Vagy ezt a testvére meg tudja akadályozni? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Telekalakításhoz mindkét tulajdonos beleegyezése, valamint az önkormányzat hozzájárulása is szükséges.

19.07.20.

Kérdés: Kitúrhatnak-e a tulajdoni részemből (Ingatlan ½) az aláírásom nélkül is, tehát akaratom ellenére el tudják-e venni tőlem a tulajdonomat? Köszönettel és üdvözlettel: B.

Tisztelt Kérdező! Nem jegyzik be a földhivatali nyilvántartásba, az ön aláírása nélkül.

19.07.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni, egy ingatlannal kapcsolatos ügyben. Anyósom meghalt és két örökös lett, a férjem és nővére. Férjem el szeretné adni a házat, a testvére nem. A testvére külföldön lakik, de ebbe a házba van bejelentkezve.

A nővére azzal az indokkal nem akarja eladni a házat, hogy amikor egy évben 3 hétre hazajön, legyen hova jönnie. A férjemet nem hajlandó kifizetni, eladni sem akarja.

Mit tudunk tenni? Van rá valami törvényi megoldás? Kicserélheti a férjem a zárat? Albérletbe kiadható a lakás a másik fél beleegyezése nélkül? Kérem tanácsát, mit tudunk ilyen esetben tenni? Köszönettel: A. és V.

Tisztelt Cím! Egyik sem. Közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani.

19.07.14.

Közös tulajdon felújítás?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
3-as ikerházat építettünk kb. 30 éve. Nem csináltunk akkor semmilyen szerződést.  Napelemet akartam a tetőre de a szomszédok nem járultak hozzá. Most A tűzfalat akarom hőszigetelni. Mi az eljárás rendje?
Kötelezhetők a lakótársak fizetésre? Köszönettel, R. I.

Tisztelt Cím! A közös tulajdonra vonatkozó törvényi rendelkezésekre hivatkozva pert indíthat a tulajdonostársak ellen a közös tulajdon felújítása, azon történő ráépítés jogcímén.

19.07.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2017 be kötöttünk egy elő szerződést, hogy havonta fizetnek 70000 Ft-ot és a fenn maradó összeget 2019 03 30-ig kifizetik, ez nem jött össze sőt elmaradtak 3 hónappal. Nem adják vissza a kulcsot úgy, hogy nem is laknak már ott.

Fel lettek ügyvédileg szólítva, hogy adják vissza a kulcsot. Megígérte, hogy tíz napon belül kipakol és vissza adja a kulcsot, de ez még most se történt meg. Sőt azzal fenyegetőzik, hogy a szerződés lejárta előtt ki raktam őket a házból és jogi úton vissza követeli a havi hetvenezret meg amit rá fordított a házra.

Ez nem igaz mert ő nem tudta teljesíteni a szerződést ilyenkor mi a teendő Tisztelettel K. T.

Tisztelt Cím! Ha a másik fél pert indít, akkor a peres eljárásban ön ellen kérelmet, vagy viszont kereseti kérelmet terjeszthet elő.

19.07.10.

Mire jó a kötbér az adásvételi szerződésbe?

Tisztelt ügyvéd úr!
Abba a helyzetbe kerültünk, hogy vásároltunk egy családi házat, viszont az eladó nem hajlandó kiköltözni és birtokot adni, hiába köti az adásvételi szerződés. Most hogy birtokot kellett volna adnia, mondta, hogy el kezdett nézelődni másik ház után, viszont még hónapokig nem hajlandó átadni a házat, mit lehet ilyenkor tenni? Az adásvételi szerződésben nincs szó kötbér fizetéséről, mert ilyesmire nem számítottunk.

Tisztelt Cím! Mindig bele szokás írni a szerződésbe. A szerződést ellenjegyző ügyvédet kérdezze.

19.07.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy ingatlan ahol lakok osztatlan közös tulajdon, a hányadrész fel van sorolva, illetve az idős bácsinál az is fel van sorolva mire terjed ki a használati joga: garázs, lakás, kert használatra nem terjed ki. Építettem egy könnyűszerkezetű 9×9 cm-es tartóoszlopokon álló kocsibeállót és a bácsi felháborodottan mondta, hogy ő nem akar az ajtaja előtt semmiféle garázst látni, (ami nem garázs, hanem kocsibeálló), mert nem fog kilátni. Az ajtajától 6 méterre van, bőven kilát és mivel nincsenek falak, ezért átlátható teljesen. Azt mondta jogi útra fogja vinni és le fogja bontatni, mert nem lát majd ki, ami a jelenlegi formában nem igaz. 

Érdeklődni szeretnék beleszólhat-e, illetve lebontathatja-e, ha a használati joga nem terjed ki a kertre, de mint fentebb említettem osztatlan közös tulajdonon van a kert?

Tisztelt Cím! Ezt a bíróság fogja eldönteni birtokvédelmi perben. Ha a tulajdonostárs pert indít.

19.07.02.

Mi van a tulajdoni lapon?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem és én válni szeretnénk. Házasságunk alatt vásároltunk egy építési telket aminek a fele az én nevemen van! Férjem azt állítja én nem adtam bele semennyi pénzt, az édesapja vásárolta nekünk ezt a telket én nem tarthatok rá igényt! Én a telek értékének felét átadtam a férjemnek, bár ezt semmilyen okirattal igazolni nem tudom! Ennek tükrében tarthatok e igényt a telek felére? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező! Ha a tulajdoni lapra tulajdonosként be van jegyezve, akkor az ellenkező bizonyításáig ön tulajdonos. Közös tulajdon megszüntetése iránti pert indíthat bármelyikük.

19.06.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleinktől örökségként maradt ránk 3 testvérre a lakásuk. Egyik bátyám sajnos elhunyt, és az 1/3.rész tulajdoni jogát 2 gyermeke kapta, felesége pedig a haszonélvezeti jogot. Szeretnénk eladni a lakást 15 millió Ft-ért.

Kérdésem az lenne, hogy kinek és mennyit kell fizetni az eladás után a haszonélvezőnek? Köszönettel: Cs. Á.

Tisztelt Cím!A haszonélvezeti jog értékét az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a alapján tudják kiszámítani. A tulajdoni lapra bejegyzett tulajdonrész haszonélvezőjét az 1/3 rész tulajdonosai, a bátyja gyermekei fizetik ki.

19.06.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy eladás alatt álló ingatlanomra a teljes vétel ár nem lesz a szerződésben meghatározott időpontig kifizetve ezért én valószínű, hogy nem fogom tudni kifizetni az általam megvásárolni kívánt ingatlant időben. Sajnos ott előleg lett kifizetve. Milyen kárpótlásra számíthatok az én vevőm részéről?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Ha ön, mint eladó a vevő hibája miatt eláll a szerződéstől, akkor a vevő az adott foglalót elveszíti. Ahol ön vevő és eláll a szerződéstől, az előleget visszakérheti.

19.06.23.

Birtokvédelem

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Kertes családi házban élünk ahol kert biztosítja a zöldség és gyümölcs ellátásunkat. A szomszéd nem műveli a kertjét, de nem végzi a növényvédelmet, nem vágja le az embermagasságú gyomnövényeket amelyek a mi kertünket fertőzik. Hogyan érjem el, hogy vágja le a virágzó gyomnövényeket?
Tisztelettel: Joó László

Tisztelt Cím! Az önkormányzatnál tehet bejelentést.

2019.06.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő lenne. Családi házról van szó amiben jelenleg is élünk. Az ingatlan nem a mi tulajdonunk igazság szerint bérlőként vagyunk, de úgy hogy a tulajjal egymás között írtunk megállapodást, határozatlan ideig tartó mely tartalmazza a tulaj segítését, Ház telek körüli munkák, és ingatlan felújítás, tatarozás érték megóvás. Ezek fejében nem kellett fizessek neki lakbért egymás közti megállapodás 2010. május 10. -én készült kettőnk között. A tulajdonos osztrák állampolgár volt. Mivel 2011.-ben elhalálozott. mi az osztrák oldalon kerestük a rokonságot, de nincs neki semmi rokoni kapcsolata, nincs örökös. Mi az ingatlanba azóta is ott élünk, fenn tartjuk ugyan úgy ahogy eddig,

Hogy tudnánk ezt az ingatlant akár megvásárolni, vagy tulajdon jogot szerezni rá, mivel költségünk az volt és van igaz lakjuk. Erre szeretnék tanácsot kérni merre hova induljak a megoldásért. Köszönöm

Tisztelt Cím!

Ha Magyarországon fekszik az ingatlan, akkor örökös hiányában a Magyar Állam lesz a tulajdonos, ha hagyatéki eljárást folytatnak le az ingatlanra vonatkozóan.

2019.05.26.

Új építésű ingatlan hiba listáját hogyan lehet beszerezni?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Új építésű ingatlant (ikerházat) vásároltam tavaly ősszel, aminek a hivatalos átadása 2019.04.12-én megtörtént. Az átadás-átviteli nyilatkozatkor  a hibalistát kivitelezőnek átadtam, amit ő cégszerűen át is vett tőlem. Vállalta az ott felsorolt hibák javítását és a hiányzó dokumentumok átadását 30 napon belül. 

Ez a határidő már lejárt. A dokumentumokat nem adta át, a hibák egy részét kijavította, egy kisebb részét nem hajlandó. Telefont nem veszi fel, az emailre nem válaszol. Ezek a dokumentumok a következők:  nyomáspróba jegyzőkönyvek (víz, fűtés), érintésvédelmi jegyzőkönyvek, közüzemi mérőórák jegyzőkönyvei, engedélyezési (az adásvételi szerződés 2.1. pontja értelmében az Eladó kötelezettsége lett volna átadni az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg  azaz 2018.08.02-án az engedélyezési tervdokumentációt) és kiviteli tervdokumentáció, energiatanúsítvány, a ház garanciajegye, a csaptelepek garancialevelei.

Abba kérném a segítségét, hogy ezeket a dokumentumokat hogyan követelhetném jogosan eladótól? Mi ennek a módja? Bírósághoz lehet-e fordulni, és ha igen, pontosan hova? A bíróság felszólíthatja Eladót a hiánypótlásra?

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, J. S.

Tisztelt Cím!

Iratok átadása ügyében fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani az építtető székhelye szerint illetékes közjegyző előtt.

A per indítására ilyen szerződésekben ki szoktak jelölni egy bíróságot, ennek hiányában szintén az építtető székhelye szerint illetékes helyi bíróság vagy törvényszék illetékes.

2019.05.23.

Elálltam a házam eladásától, mire számítsak a vevőtől?

Tisztelt Mohos úr!

Aláírtam egy vételi ajánlatot ház eladásnál. A vevők részéről megtörtént a házam felértékelése banktól meg is kapnák a hitelt.

Időközben meggondoltam magam, elálltam az eladástól. Értesítettem Őket, de perre vinnék az ügyetVan e lehetőségem, hogy ebből jól jöjjek ki, Köszönöm V. V.

Tisztelt Cím!

A vételi ajánlatban szerepel, hogy mi az elállás jogkövetkezménye, ennél több következménye nem lehet.

2019.05.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A volt feleségemmel közös tulajdonú lakásunk van, én 2/3 a volt nejem 1/3 tulajdonrészben. Jelenleg az ingatlan lakatlan. Két éve próbálom megszüntetni ezt az állapotot. Több ajánlatot is kaptunk, Felajánlottam az ő részének a megvásárlását, de még válaszra se méltatta. Két hitel van a házon, a nagyobb hitelt én fizetem. Tehetetlennek érzem magam, az ingatlan amortizálódik és tönkremegy. A legelején megzsarolt, csak akkor hajlandó eladni ha lemondok a gyerekeink felügyeleti jogáról. Én megtettem, mert le akartam zárni a vitát. Ráadásul kijelentette a nagy nem az enyém. Innen indult a válás. A ház költségeit nem fizeti. Ráadásul tartozásokat hagyott hátra. Ezek rám hárulnak. Mit tehetek ez ügyben, hogy végre ezt a vitát lezárjam, és újból kezdjem az életem.
Tisztelettel: P. Z.

Tisztelt Cím!

Közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet indítani, de ez drága és nem biztos, hogy eredményes lesz.

2019.05.20.

Osztatlan közös tulajdonban lakunk, hogyan rendezzem a jogokat?

T. Ügyvéd Úr!

Osztatlan közös tulajdonban lakunk három család plusz termőföld. Egy tulajdoni hányad már természetben is külön használatban van, de a többi tulajdon nincs elkülönítve csak szóban van használati megállapodás. Rendezni szeretném a jogokat. A harmadik tulajdonos ezt nem akarja. Mi a legrövidebb és legolcsóbb megoldás? Köszönöm.
Tisztelt Cím!

Ha nincs megállapodás, akkor nem oldható meg az ügy.

2019.05.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Debrecen belterületén élünk kb. 700 nm-es telken. Egy éves juhász kutyánk ugatása zavarja az éjszakai pihenésben a szomszédunkatAzt kérte, hogy éjszakára zárjuk hátra valahová, de nincs neki hely, vagy ha lekerítenénk, az nekünk kerülne költségekbe. Plusz a kutyát házőrzésre vettük, ha éjszakára elzárnánk, akkor semmi értelme a kutyának. Kérdésem: köteles vagyok e a kérésüknek eleget tenni, ha másokat nem zavar a kutya? Ha nem kerítem le, milyen következményekkel számolhatok? Válaszukat előre is köszönöm. N. G.

Tisztelt Cím!

Ha a szomszéd birtokvédelmi eljárást indít, akkor az önkormányzat fog dönteni, a döntés ellen bírósághoz lehet fordulni.

2019.05.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a férjem és Én házassági vagyonszerződést kötöttünk közjegyző előtt, ami kimondja, hogy a ház amit vásároltunk, az csak az Övé.
Ügyvéd előtt kiállítottunk egy olyan papírt, amiben az áll, hogy haszonélvezeti jogom van az ingatlanon. 
Váláskor ez számít valamit? Vagy ezt is közjegyző előtt kellett volna lefektetni?
Mire számíthatok? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

A lakáshasználati jogról a bíróság dönt. A haszonélvezeti jog, akkor érvényes, ha a tulajdoni lapra is bejegyezték.

19.05.16.

Eladhatom a saját részemet? A másik felét többször próbálták árverezni.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Minap kaptam egy ajánlatot, 1/2 tulajdonú házunkra. Férjem részét már többször próbálták árverezni. Jelenleg kaptam ajánlatot az én részemre ami tiszta tulajdon. Kérdésem a következő, kivitelezhető e, hogy el adjam a saját részemet? Köszönöm Tisztelettel Zsuzsanna
Tisztelt Cím!

A tulajdonostársnak elővásárlási joga van, a vételi ajánlatot közölni kell vele.

09.05.15.

Tisztelt ügyvéd úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy nekem és három testvéremnek van egy lakása, amin kereszt apánknak haszonélvezeti joga volt azért írom, hogy volt mert azt idő közben eltörölték. Ha nincs haszonélvezeti jogakkor mit tudunk tenni, hogy kiköltözzön onnan? Azzal fenyegetőzik, hogy szét ver mindent ha neki mennie kell onnan. Szóval ez lenne a kérdésem, hogy mit tudunk tenni, hogy kiköltözzön? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!

A szívességi lakáshasználót rendes felszólítással fel lehet szólítani, hogy 30 napon belül hagyja el az ingatlant. Ezután lehet lakás kiürítése iránti nem peres eljárást indítani közjegyző előtt, ez ellen ellentmondással élhet a szívességi lakáshasználó.

19.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségek vannak abban az esetben, ha egy társasházban az egyik lakás tulajdonosa nem fizet közös költséget és az elmaradása több, mint 500 ezer Ft. A lakásnak több, többek között kiskorú tulajdonosa is van. A közös képviselőnk benyújtotta a jelzálogjog bejegyzése iránti kérelmét, de a kiskorú gyermekek miatt az árverésre nem lát lehetőséget.

Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos eljárást kell indítani először.

19.04.14.

Árverés alatt lévő ház tulajdoni lapjára, hogyan írnak fel fel?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elidegenítési és terhelési tilalommal rendelkező ingatlant meglehet úgy vásárolni, hogy átkerüljön a nevemre?
Egy üres, szétrabolt árverés alatt lévő házba szeretnék beköltözni. Közműszolgáltató nem akar velem szóba állni sehogyan sem, csak ha szerepelek a tulajdoni lapon. Tehát van bármilyen mód arra hogy a nevem szerepeljen a tulajdoni lapon? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Csak akkor, ha kifizeti a fennálló tartozást, azaz a tilalom jogosultjának engedélye szükséges. Egyébként még széljegyre sem kerül.

19.04.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem nevén van a ház. Született egy gyermekünk aki két hónapos. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha eladja a házat akkor engem vagy a fiamat ki kell fizetnie? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

Ha a külön vagyona, akkor nincs önnel szemben kötelezettsége..

19.04.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Társasházunk kerületi pályázaton kíván indulni. A pályázónak nyilatkozni kell arra vonatkozólag, hogy a “tulajdonában vagy tulajdonukban álló ingatlant polgári peres eljárás nem érinti”.

Jelenleg polgári peres eljárás folyik a Budai Központi Bíróságok a közgyűlési határozat érvénytelenítésének megállapítása iránt,

Véleménykülönbség alakult ki arra vonatkozóan, hogy ez a per megakadályozza-e a pályázaton való részvételt.

Kérem segítségét annak eldöntésében, hogy ebben az esetben az ingatlan polgári peres eljárás alatt áll vagy sem. Köszönettel: J. A. V.

Tisztelt Cím!

Igen úgy értjük, hogy az ingatlan tulajdonjogára vonatkozóan nem folyik peres eljárás.

De ha egy társasházról van szó, akkor bármilyen más típusú perre is gondolhatnak.

19.04.10.

Talajterhelési adót nem értem?

Talajterhelési adóval kapcsolatba lenne kérdésem. Nem vitatom, hogy ki kell fizetni az elhasznált víz után. De nem egyszerű mert rákötni nem tudok. Mert csak 50%-ba vagyok tulaj a másik 50% a testvéremé, aki fizetni nem tud. Mit tudok tenni? Köszönettel: F. G.

Tisztelt Cím!

Egyetemleges kötelezettek, ezért kell kifizetni az önkormányzatnak a hozzájárulást.

19.04.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyósommal közösen vásároltunk egy házat. Sajnos időközben annyira összevesztünk, hogy már nem szeretnénk odaköltözni. Ő semmilyen megoldásra nem hajlik. A ház emeletes külön bejáratú a külön mérőóra megoldható. Mi költöztünk volna a felső szintre.

A kérdésem a következő: Kivitelezhető-e az, hogy mi tőle függetlenül eladhassuk a házrészünket? Akár külön házszám vagy helyrajzi szám megoldható? Bármilyen megoldás érdekelne, mert nem szeretnénk bíróságra menni. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: N. R.

Tisztelt Cím!

Ez akkor lehetséges, ha használati megosztás megállapodást írnak alá ügyvéd vagy közjegyző előtt a tulajdonostárssal a tulajdoni hányad eladása előtt. Ebben rögzíteni kell, hogy ki melyik lakást, melyik telekrészt használhatja kizárólagosan.

19.04.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az unoka 1/3 részben tulajdonos egy ingatlanban. 2 hetente hétvégét itt tölti a barátjával. Szeretnénk eladni az ingatlant, elég nagy az épület sok a rezsije, de ő nem akarja. Kérdésem a rezsi 1/3 kérhető e vagy csak peres úton. Köszönettel K. T. T.

Tisztelt Cím! Kérheti, de nem reális, mert nem folyamatosan használja az ingatlant.

19.04.04.

Hogyan használhatom a magánutat?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vásároltam egy ingatlant. Az ingatlan telkének végén sorompóval lezárt magánút van. A telken tereprendezés és gépi földmunka lenne szükségszerű, viszont, sajnos csak a magánút felől tudna gép behajtani a telekre. Milyen lehetőségeim vannak ezzel kapcsolatban vagy mit tudok tenni, hogy a gép a telkemre a magánúton keresztül bejuthasson? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!

A magánút tulajdonosától kell engedélyt kérni, vagy szolgalmi jog alapítása iránt pert lehet indítani.

19.04.03.

Tisztelt dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!

Az adásvételi szerződés megkötése után derült ki, hogy az ingatlan kéménye teljesen rossz, életveszélyes. Most volt kint kéményes szakember. A legolcsóbb helyrehozatala 260 000 Ft-ba kerül. Erről a hibáról nem tudtunk, az adásvételi szerződés után szóban annyit mondtak az eladók, hogy a kémény nem szelel eléggé. Kérdésem, hogy mit lehet ilyen esetben tenni? Szeretnénk a vételárat ennyivel csökkenteni, mivel ők tudtak a hibáról.

Tisztelt Asszonyom!

Ebben az eladókkal állapodjanak meg. Ha nem tudnak megállapodni, akkor a teljes vételárat kell kifizetni és az önök tulajdonjogának bejegyzése után tudnak rejtett hibára hivatkozással pert indítani. A szerződést ellenjegyző ügyvéd az ügyvédi törvény alapján egyik fél oldalán sem vehet részt a jogvitában.

19.04.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az Eszközkezelő felajánlotta a lakás visszavásárlási lehetőséget, amit részletekben tudnánk igénybe venni.
Sajnos van egy személyi kölcsön tartozásunk amit nem tudtunk fizetni. Jelenleg a párom munkabéréből vonják.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben a vissza vásárlás mellett döntünk a végrehajtó elveheti  a lakást, ha az állam javára elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve.  Ön mit tanácsol?

Tisztelt Cím! Végrehajtási jog bejegyezhető ilyen esetben is.

19.03.31.

Árverés útján Kft nevére került ingatlanban ki gyakorolja a tulajdonosi jogokat?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Családi házas ingatlanunk 1/3 része (lakottan, osztatlan közösben) árverés útján egy ingatlanos Kft. nevére került kb. 12 éve, de azóta se tettek lépéseket a használat, ill. állagmegóvás stb. érdekében. Most írásban felszólítottak az 1/3 kiürítésére, átadására: Kérdésem, hogy ha a “természetbeni felosztás” egyáltalán lehetséges és kívánatos volna, akkor egy KFT. részéről mely természetes személy(ek) gyakorolhatná(k) a résztulajdonosi jogokat? Válaszát nagyon köszönöm. Tisztelettel V. A.

Tisztelt Cím! A vezető tisztségviselő képviseli a Kft.-t.

19.03.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy testvéremmel örököltünk 50-50 % egy ingatlant. Felértékeltette a testvérem 4840000.-Ft–ra. Én az ő részét meg akarom venni. Örököltünk még földet is én le mondtam a bátyám javára, hogy a föld felét tegyük bele a vásárlási árba ez meg is történt közjegyző előtt, és még adok neki 1MFt-ot. Most több pénzt akar. Bírósággal fenyeget. Mit tegyek?
Tisztelt Cím!

A tulajdonostárs szabadon dönti el, hogy a tulajdoni hányadát mennyiért értékesíti. Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat. 

19.03.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A kérdésem az lenne, hogy hogyha tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, ami ki van adva egy fő részére, de a pénzt amit a bérlő fizet nem én kapom, hanem édesapám, akkor ez ellen mit tudnék tenni? A pénz engem illetne, de 19 éves vagyok, erre a pénzre még eddig nem volt szükségem.

Tisztelt Cím! Ha az édesapja javára haszonélvezeti jog van bejegyezve és ő a törvény alapján adja bérbe az ingatlant. Hasznosíthatja az ingatlant. Ha nincs haszonélvezeti joga, közjegyző előtt fizetési meghagyásos eljárást indíthat.

19.03.26.

Már nem vagyunk Tulajdonostársak, mit akar bíróságon ellenem?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdéssel fordulok Önhöz: 2001-ben közösen építkeztünk a volt l élettársammal. 2008-ban a kapcsolatunk tönkre ment, ő pedig kiment Írországba. Jelenleg is ott él, ott dolgozik. Életvitelszerűen nem él itt. Évente 2 alkalommal volt csak Magyarországon. Az ingatlanon az elmúlt 10 évben mindent én csinálok, ő semmit nem tett hozzá. 2017-ben megváltottam tőle az ingatlan ráeső részét, a Bíróságra be is fizettem egy számlára a pénzt. Az ingatlan teljes egészében az én nevemen van azóta is. A volt párom kitalálta, hogy ez neki mégsem jó. Bíróságra megy. Arra vagyok kíváncsi hogy elveheti-e ezek után az ingatlant tőlem, vagy kaphat-e ismét tulajdonrészt? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: K. A.

Tisztelt Cím!

Ezt a bíróság fogja eldönteni. A felperes keresetéből fog kiderülni, hogy mire alapozza az álláspontját, a keresetre ön válaszolhat, a nyilatkozatok és a bizonyítékok alapján a bíróság dönt.

19.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egyetlen kérdésem van. Lakástulajdonosként jogomban áll- e felújítást kivitelezni (nyílászárók cseréje, elektromos hálózat felújítása) úgy, hogy az ingatlanomon haszonélvezeti joga van idős nagyszülőmnek? Szükség van- e az ő hozzájárulására?

Tisztelt Cím!

Ilyenről nem ír a törvény. A tulajdonos kötelezettsége az ingatlan állagmegőrzése, felújítása.

19.03.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azt szeretném kérdezni és megtudni, hogy 1 éve januárjában kivettünk egy ingatlant hosszútávra, mivel a tulajdonosnak nem állt szándékában eladni. Minimum 5-évben egyeztünk meg szóban, a szerződés határozatlan idejű. Majd most február végén, hidegen közölte eladja az ingatlant. Ez egy 160nm-es ingatlan. Miután ezt bejelentette két nap múlva ingatlan értékesítővel jött a tulajdonos. Arról volt szó, hogy felmérik a házat papírmunkát elvégzik és ennyi. Ez nem így történt fotóssal érkeztek. Azt sem tudtam mit csináljak hogyan álljak ehhez a dologhoz, mit kellett volna tennem, illetve mit tehettem volna? Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: V H.

Tisztelt Cím! A bérleti jogviszony 30 napra mondható fel írásban, rendes felmondással.

19.03.21.

Adásvételi szerződést utólag módosíthatom?

Tisztelt Mohos Ügyvéd Úr!

Pár hónapja vásároltam egy zártkerti ingatlant. 3 millió Ft-ot kifizettem érte, 1 millió Ft-tal pedig adós maradtam, amit szerződés szerint 50.000 Ft-tal kell törlesztenem havonta. Viszont közös megegyezéssel szeretném, ha az 1 millió Ft tartozást módosítanánk a szerződésben, azaz 3 millióért legyen megvásárolva általam. Lehetséges ez?

Ha az illetékes szerződő fél nem egyezik bele, de a ház 20nm-ének nincs alapja, ő pedig állította, hogy végig van alapozva (erre van bizonyíték), akkor beperelhető? Az segít ebben a helyzetben?

Tisztelt Cím! Szerződésmódosításhoz mindkét fél megállapodása szükséges.

19.03.21.

Tisztelt Mohos Ügyvéd Úr!
Esetem: árverés által vásároltunk egy házat januárban
Az előző tulajdonos külföldön él, nem lakik a házban senki, de a moratóriumot májusig ki kell várni.
Vásárlás után 30 napig kérvényezni kellett volna a végrehajtót, hogy hivatalból cserélje le a zárat., de mi ezt nem tudtuk. Azt mondta, hogy bíróságon kérjük, ami eltarthat 1-2 évig is.
Tudna esetleg tanácsot adni mi a teendő, hogy hamarabb hozzájuthassunk a házhoz, bírósági út nélkül? Nekünk nincs jogunk lecserélni a zárat május 1. után sem, mivel senki nem lakik bent? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Nincs ehhez joga. Lakás kiürítése iránti eljárást kell indítani közjegyző előtt.

19.03.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édes apám meghalt 7 éve az ő részét testvéremmel örököltük így a családi ház 3/4 része lett a miénk, 1/4 pedig édesanyánké. ő 16 éve önként elköltözött a közös tulajdonból. Mikor elváltak ő kijelentette nem szándékozik vissza költözni. Testveremmel lakunk itt, és most szeretnénk felújítani a házat. A kérdésem az lenne, hogy édesanyánk mire jogosult? Ha követelné a házból a ráeső rész értékét, hogy tudjuk megoldani, hogy a jelenlegi állapotának megfelelő értekét kapja és ne a felújítottét.?
Tisztelt Cím!

Úgy, hogy tudják bizonyítani, hogy mennyit fordítanak a közös tulajdon felújítására.

19.03.11.

Vásároltam egy ingatlant, az eladót hogyan tudom kirakni?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megvásároltunk egy ingatlant és március 22-ig adtunk haladékot a kiköltözéshez. (A szerződésben is benne van)
A kérdésem az lenne, ha nem megy el, hogy tudjuk kirakni?
Tisztelt Cím!Gondolom írtak kötbért is a szerződésben. Fizetési meghagyásos eljárásban lehet lakás kiürítése iránt eljárást indítani.

19.03.05.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Úr!

Hálásan köszönöm a lehetőséget, hogy kérdezhetek Öntől. Kérdésem: Van egy 1/1 saját tulajdonú ingatlanom, ahova két tanú előtt aláírt, határozott idejű szívességi szoba használati szerződéssel, lakhatás céljából beengedtem egy családtagomat lakni. Van-e lehetőségem az 1994. évi LIII. végrehajtói törvény (VHT) §183/A/1 bekezdését alkalmazni akkor, ha a lakóm nem megy ki magától a szerződés lejárta után. Remél elég a két tanú előtt aláírt magánokirat ennek a paragrafusnak az alkalmazásához. Tisztelettel, Sz. N.

Tisztelt Cím! Nem végrehajtható okiratba foglalták a szerződést, ezért közjegyző előtt kell lakás kiürítése iránti fizetési meghagyásos eljárást indítani.

19.03.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 
Tavaly lett vásárolva egy zártkerti ingatlan, a hirdetésben az állt teljes felszereléssel eladó, szóban az eladóval meglett egyezve, minden ott hagy (ettől független mindent elpakolt kivéve a hordót, borát). Ott őrzi a borát kulcsunk nincs a pincéhez miközben szeptember óta a mi tulajdonunk és a hétvégén akarná elvinni a hordóit. Azt mondja adjunk neki pénzt a hordók fejébe, de tegnap már az ablak párkány árát is ki akarta fizettetni . Az lenne a kérdésem, amikor átadta a kulcsot odáig szól neki a tulajdona nem? Elviheti a hordókat? Kérhetünk érte valamit, amiért tároltuk?

Tisztelt Cím! Ha a szerződésben nem írták le, hogy ingóságaitól kiürített állapotban adja át az eladó az ingatlant, akkor nem tudnak sikeresen kérni, a felelős őrzésért díjat.

2019.03.03.

Bérlőmtől, hogyan kaphatom meg a bérleti és rezyi díjakat?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A történet: 1 évre kötöttünk szerződést a bérlőmmel. Szerződés lejárta előtt 3 hónappal, szóltam, hogy mennie kell nem hosszabbítom meg a szerződést. Azóta sem a rezsit sem a bérleti díjat nem fizeti! Levélben leírtam ezt és felkértem, hogy fizessen! A levél visszajött, nem vette át! Azóta többször ígérte, hogy fizet, de semmi és már a telefont sem veszi fel, sms-re nem válaszol! A lakásban a saját bútorai vannak. A tanácsát kérném, mit csináljak, merre induljak? Valóban nem lehet kirakni a nem fizető lakót?  Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel H.

Tisztelt Cím! Felmondás közlése tértivevényes levélben, fizetési meghagyásos eljárás lakás kiürítése és elmaradt lakbér megfizetése iránt.

2019.03.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr.

Azt szeretném kérdezni hogy, van egy idős hölgy akivel szeretnék eltartási szerződést kötni. A hölgy 93 éves szellemileg teljesen ép, fizikálisan nagyon nagy szüksége van segítségre. De a hölgynek van egy lánya akivel semmilyen szinten nem tartanak kapcsolatot. 40 éve. A kérdés az lenne, hogy kell e a lánya bele egyezése vagy lemondása az örökségéről, hogy eltartási szerződést tudjunk kötni? Válaszát előre is köszönöm. Anna

Tisztelt Cím!

A Ptk. nem ír elő beleegyezést, de a szerződés szerencse jellegét annyival módosította a Ptk., hogy amennyiben a szerződés megkötését követő 2 éven belül hal meg az örökhagyó, akkor a teljesített szolgáltatás értékét és a lakás értékét összemérik, azaz a teljesített szolgáltatás ellenértékét kapja meg ilyen esetben az eltartási szerződés kötelezettje.

2019.02.27.

Joga van a bérbeadónak hajnalban megjelenni a lakásba?

Kedves Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni. Párommal albérletben lakunk, amivel nincs is gond. A szerződésben (fix 1 év) benne van, hogy 1 szobát fent kell tartani a holmijuk tárolására ezzel sincs gond. Kérdésem a következő lenne: joga van e a főbérlőnek/bérbeadónak szó nélkül megjelenni a lakásban hajnalok hajnalán, illetve napokat ott tartózkodni, rámolni, pakolni. Ha ilyen mégis előfordul hova fordulhatunk? Segítségét előre is megköszönve. Üdvözlettel: L. Andrea

Tisztelt Cím! Fő szabály szerint, nem mehet be. Birtokvédelmi eljárást lehet kérni az önkormányzat jegyzői hivatalától.

2019.02.25.

Közös tulajdont hogyan adhatom bérbe?

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem: Egy házat 3/4reszben én, 1/4 részben édesanyám örököl. Mik az ő jogai? Az ingatlant szeretnem kiadni van e beleszólása. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, N. A.

Tisztelt Cím!

Ha nem örököl haszonélvezetet, akkor bérbe adható, a bérleti díjat a tulajdoni arányoknak megfelelően kell egymás közt megosztaniuk.

2019.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
8-an vagyunk tulajdonosok egy örökölt az ingatlanban, 1 testvérem lakik a házban a párjával. A kérdésem az lenne, hogy a rezsi költség ilyenkor hogy van? Nekem és a többi testvéremnek kell fizetni az ő fogyasztásukat? És amíg nem adjuk el a házat (akár évekig is) addig ők ott lakva ugyebár fogyasztanak, az minket terhelne? Egyik testvérem ezt állítja ugyanis. Tisztelettel: Mónika

Tisztelt Cím! Nincs ilyen. A közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint csak a tulajdon fenntartásával járó költségekhez kell a tulajdonostársaknak hozzájárulniuk. A rezsit az fizeti teljes egészében, aki ott lakik.

2019.01.31.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Birtokháborítás ügyében a bíróságon pert nyertem, melynek során a bíróság kártérítést ítélt meg a számomra. Kérdésem, hogy mi a következő teendőm, mivel több mint két hónap eltelt az ítélet óta, de nem történik semmi. Fellebbezés nem történt, az ítélet jogerős. Hogyan tudom érvényesíteni a megítélt kártérítést? Hol kell kérnem a végrehajtást? Köszönettel: Sz. Zs.

Tisztelt Cím! A jogerős ítélet alapján az alperes lakóhelye szerint illetékes helyi bíróságon lehet végrehajtási kérelmet előterjeszteni, a szükséges formanyomtatványt a bíróságon kell kérni, 7 példányban kell előterjeszteni a kérelmet.

2019.01.29.

Hogyan tudom eladni a devizahitellel terhelt lakásomat?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lakáscélú devizahitelem van 11 éve fizetve. Nem tudom folytatni, 10 éve már 200 km-re élek, tehát nehéz kiadni. Mindenképp el akarom adni. Amit jelenleg kapnék is érte nem fedezi a hitelt. Hogy tudom eladni. A banktól beleegyezés kell? Ha nem kapom meg a beleegyezésük akkor akaratom ellenére rám erőszakolhatják az ingatlant? Ugye nem tehetik? Az ingatlanba közmű is van távhő meg egyéb amit nem lehet leállítani. Mellesleg már többször írtam a banknak, nem állnak velem szóba, hogy egyezségre jussunk.

Tisztelt Cím! A jelzálogjogosult bank javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalomra tekintettel szükséges a bank engedélye az ingatlan elidegenítéséhez.

2019.01.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Hárman örököltünk egy lakást édesanyám a testvérem és én. Az ingatlan hamarosan eladásra kerül. A kérdésem az lenne, hogy ha eladjuk kérhetem e az apai rész kifizetését részemre? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Jné  Tisztelt Cím! A tulajdoni hányadának az ellenértékét kaphatja meg, ha értékesítik az ingatlant.

2019.01.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni: Férjem halála után a közösen lakott házunk felét ketten öröklünk a Férjem előző házasságából született lánya és én, mint a felesége.

A kérdésem az lenne, hogy az örökös társam negyed tulajdoni részére úgy tudom haszonélvezeti jogom van. Ennek értékét a törvény alapján kiszámoltam. Lehetőségem van arra, hogy a kettő különbözetét fizessem csak meg, így magamhoz váltva az ingatlanrészt?

Ha igen, akkor erről találok valahol írásos törvényi formát, amivel ezt igazolni tudom a másik fél felé? Köszönöm szépen előre is megtisztelő információnyújtását. Tisztelettel: F Gné

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv, 72§.-a alapján tudja kiszámolni a haszonélvezeti jog értékét. Bővebben>>

2019.01.13.

Hogyan tudom megvenni az örököstől a házat hagyatéki tárgyalás előtt?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Páromnak meghalt mostoha apja, anyósom nem örökös mert nem voltak összeházasodva. Szeretnénk meg venni a házat az örököstől. De nem tudjuk megvárni a hagyatéki tárgyalást. Hogy tudnánk addig is igénybe venni a házat, van ehhez valami szerződés nem tudom?

Tisztelt Cím! Előszerződést tudnak kötni az örökössel. Ingatlan szerződések>>

2019.01.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2018. szeptembertől albérletben lakom, ahol az ingatlan kiadójának 100 000 Ft kauciót kellett fizetnem. Bérleti szerződést nem kötöttünk, csupán egy általa saját kezűleg kitöltött lapot kaptam, amin igazolta, hogy átvette a kauciót. Februártól szeretnék kiköltözni.
Ez esetben milyen kötelezettségeim vannak a kiköltözés során, a kauciót el fogom-e bukni? Köszönöm!

Tisztelt Cím! A kauciót vissza kell fizetni.

2019.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az élettársi kapcsolatomnak vége. Van egy 50-50 %-os tulajdonú ingatlanunk. Az exem el akarja adni a részét, állítása szerint már van is vevő. Ez kivitelezhető? Az új tulaj be is költözhet hozzám? Üdvözlettel: Ny. M.

Tisztelt Cím! Ha ön, mint elővásárlásra jogosult tulajdonostárs nem vásárolja meg a vevő által kínált vételáron, akkor igen.

2019.01.04.

Közöstulajdon karbantartási költségét ki köteles fizetni?

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Édesanyánk halála után az ingatlana üressé vált. 4 éve áll üresen. Testvérem szeretné megvenni, de nem hajlandó az értékbecslő által meghatározott összeget kifizetni. Azt mondta csak akkor fogja kifizetni, hogy ha fizetek neki évi 100.000 Ft-ot karbantartási költségre. Az lenne a kérdésem, hogy nekem kell karbantartási költséget fizetnem úgy, hogy a házba nem tudok bejutni? Ugyan is csak a testvéremnek van hozzá kulcsa. Van esetleg erre valami jogszabály? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: J. K.

Tisztelt Cím! Ha közös tulajdonban van az ingatlan, akkor az összes tulajdonos köteles az állagmegőrzéshez anyagilag hozzájárulni.

Ingatlan szerződéshez szükséges ADATOK>>

Most az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj fix:

90.000.-Ft/ adásvételi szerződés!

30 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Továbbá tájékoztatom, hogy ügyvédi munkadíj 0,3%, de minimum 100 e Ft 2023.07.01. után. (+földhivatali eljárási díj)

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés ügyben h-p: 9-18 óráig

telefonon: 06 20-354 8963

Írásban akár most: Díjmentes ajánlatkérés>>

Személyes jogi tanácsadás, előre egyeztetett időpontban itt:

Dr. Mohos Gábor ügyvéd
Bulcsú u.19. 1134
Ügyvéd Dr Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

Kérdése van?

Lépjen velem kapcsolatba.