ÜGYVÉD VÁLASZOL GYIK

GYIK Jogi Kérdések – ügyvédi Válaszok

On-line Jogi Tanácsadás

Ön is olvashat korábbi e-mailben adott jogi információkat:  CSALÁDJOG>>    MUNKAJOG>>    ÖRÖKLÉSJOG>>   Ingatlan ADÓ, Illeték >>    Kölcsön, Zálogjog>>

Ingatlanjog itt lejjebb!

 Ha jogi ügye nem tűr halasztást, válassza 10.000.-  Ft/megkezdett óra   díjért a személyes jogi   tanácsadást Budapesten, keressen és azonnal   adok   időpontot!

h-p: 9-18 óráig hívhat! +36-20-354 8963

éjjel-nappal

Tájékoztatom továbbá, hogy adásvételi   szerződés    ügyvédi munkadíja az ingatlan érték 0,3% , de minimum 100 e Ft.

Ingatlan adásvételi és ingatlan ajándékozási szerződéskötés
Ingatlanjog

Ingatlanjogi kérdés válasz 2019>>

Online ügyvéd válaszol 2020>>

2021 évből Ingatlanjogi kérdések és dr. Mohos Gábor ügyvéd jogi válaszai>>

Ingatlanjogi kérdések, válaszok 2024

24.04.06.

Ingatlan ajándékozás

Tisztelt Ügyvéd úr!
2020-ban vásároltam egy ingatlant. Egyedüli tulajdonos vagyok, szülői haszonélvezet került rá. Szeretném elajándékozni a gyermekemnek és a férjemnek. Kell haszonélvező beleegyezése az ajándékozáshoz? Lehetek haszonélvező én is? Nekem az elajándékozás után kell adót fizetnem?
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Nem kell a haszonélvező hozzájárulása, mert változatlanul megmarad. Nincs jövedelem, tehát nincs adó. Tulajdonos alapíthat haszonélvezetet. Ha az ajándékozandó személy kiskorú, akkor kell a gyámhivatal engedélye is.

24.03.26.

Viszont kereseti kérelem

Tisztelt Ügyvéd úr!
Albérletben lakom,12 éves kislányommal, és párommal.
A lakást ez idő alatt hónapról, hónapra fizettem.
A lakás folyamatosan (hetente) beázik, mindig máshol, más okból, ami a tulajt nem érdekli.
Sokat költöttem a lakásra, de a károkat már nem áll szándékomban folyamatosan javítani. Így ebben a hónapban, nem fizettem albérleti díjat, hisz így nem lehet élni.
A tulaj azonnali távozásra szólított fel.

Ebben az esetben ez így korrekt, engem nem véd semmi? Előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező! Lakás kiürítése és az elmaradt bérleti díj kifizetése iránt pert indíthat maga ellen a tulajdonos. Ön viszont kereseti kérelmet terjeszthet elő egy ilyen perben.

24.03.23.

Tulajdoni hányad kivásárlás

Házastársként élünk feleségem szülői házában. Anyukája él apukája elhunyt. Feleségem 2 testvérét ki akarjuk fizetni apai részükből. Anyukája a feleségem részére ajándékozza a tulajdonjogát, haláláig a haszonélvezeti jogot fenntartva. Az is szoba jött, hogy a testvérek része legyen a nevemre írva az anyai rész meg csak a feleségem nevére.

Az a kérdésem, hogy maximálisan így mennyi rész írható a nevemre igazságosan, ami nem vehető vissza? Vagy Fele- fele arányban át írható a nevemre? Köszönöm


T. Uram! A feleségével kell megállapodnia, hogy ha tulajdonostársaktól közösen vesznek tulajdoni hányadot, abból mennyi kerül a maga nevére. Mint házastársak a megvásárolt tulajdoni hányad fele. A felesége öröksége vagy ajándékba kapott része nem közös vagyon un. „külön vagyon”. (Igazságosan nem tarthat rá igényt)

Ingatlanjogi kérdések, válaszok 2023

23.12.27.

Házaspár tulajdon joga

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem a megkérdezésem nélkül nemrég vásárolt a nevére egy zártkerti ingatlant, amit a barátnőjével közösen használ. Nekem van-e jogom a nő szűrét onnan kitenni, ez az ingatlan a mi közös vagyonunk-e, vagy csak az övé, mert nem szerepel rajta a nevem? Előre is köszönöm a választ.

T. Asszonyom! Nem tehet ki onnan senkit. Vagyonjogi pert indíthat az ön tulajdonjogának megállapítása iránt, ha tudja ön azt bizonyítani, hogy közös pénzből vette a férje ezt az ingatlant.

Tulajdonostárs joga

23.12.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy van egy családi ház, ami közös tulajdon a férjemmel 1/2-ed arányban. A férjem elhagyott, de előtte a fiát bejelentette az ingatlan lakcímre. Erre az ingatlanra szól az állandó lakcíme. Ebben az esetben, hogy a férj nem tartózkodik otthon, a fiának (aki nem közös gyermek, keresőképes felnőtt) mennyi joga van a házban tartózkodni az apuka nélkül? Illetve tudok-e tenni valamit annak érdekében, hogy elmenjen az ingatlanból?

T. Hölgyem! A tulajdonostárs engedélyével használhatja az ingatlant, ott lakhat. Lakás kiürítése iránt pert indíthat.

Ingatlan eladás haszonélvezettel terhelten

23.12.01.

Tisztelt Ügyvéd úr! Testvéremmel 50-50 százalékban vagyunk tulajdonosai a családi házunknak. Édesapámnak pedig holtig tartó haszonélvezeti joga van. Ő évek óta nem lakik a házban, elköltözött a feleségével. A kérdésem az lenne, hogy eladhatom-e a tulajdonrészemet a haszonélvező engedélye nélkül? Nagyon köszönöm a választ!

T. Hölgyem! Ha megveszik, akkor haszonélvezeti joggal terhelten tudja megvenni a vevő.

Ingatlan eladás lehetséges?

23.11.28.

Tisztelt Ügyvéd úr! Az alábbi ingatlan eladással kapcsolatos problémával fordulok Önhöz. A nagyapámnak van egy borospincéje, 2019-ben a nagymamám tulajdonrészéből örököltünk a húgom az unokaöcsém és én.

Ezt a borospincét a nagyapánk el szeretné adni, a húgommal természetesen belementünk az eladásba az unokaöcsém nem akarja eladni a részét. Már a vevő is megvan illetve a papírmunka is elkezdődött, de ő nem akarja aláírni.

Ebben az esetben a nagyapánk akinek a legtöbb tulajdonrésze van mit tud kezdeni ezzel a helyzettel? Illetve felmerült az is, hogy az unokaöcsém részét az egyéb örökségekből visszavenné, ilyenre van lehetősége a nagyapánknak. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K-J. V.

T. Hölgyem! A tulajdonostárs aláírása nélkül nem értékesíthető az ingatlan. “Visszavenni” örökséget nem lehet.

Szívességi lakáshasználó

23.11.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Szeretnék érdeklődni hogy anyukám nevén van az ingatlan, amiben 2 kis gyerekkel és a párommal élünk, ide vagyunk bejelentve. Folyamatosan fenyeget vele, hogy ki akar rakni minket a házból. Megteheti ezt, hogy kirakjon, ha ide vagyunk bejelentve? Köszönöm válaszát.

T. Asszonyom! Igen, lakás kiürítése iránti pert indíthat a tulajdonos a szívességi lakáshasználókkal szemben.

Albérlő

23.11.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Albérlettel kapcsolatos kérdésem van. Egy hét múlva költözünk ki az albérletből, és a főbérlő azt akarja, hogy mi fizessük ki a tisztasági festés és javítások költségét, 250 000 Ft-ot. Öt évig laktunk itt, a lakásra vigyáztunk, természetes használatból adódó kisebb javításokról van szó.

Mielőtt beköltöztünk nem volt tisztasági festés az előző albérlő után és a szerződésben sem szerepel, hogy ezt az albérlőnek kell állnia. Mit tehetek ebben az esetben? Tisztelettel, S. E.

T. Hölgyem! Nincs ilyen kötelezettsége a bérlőnek.

Szolgalmi jog

23.11.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 1996-ban megvettük a mögöttünk lévő telket ami csak a sarokpontnál csatlakozott. A mellettem lévő szomszéd megengedte minden ellenszolgáltatás nélkül, hogy egy kis, kb. fél négyzetméternyi átjárót nyissunk a 2 telek között. Ez a szomszéd 2009 júliusában-ban eladta a telkét.

Az új tulajdonos most, 2023-ban jelezte szóban, hogy igényt tart a terület használati bérletére (havi 3000 Ft). Ezzel nem is lenne probléma, de attól félünk, hogy esetleg egyszer ezt az átjárót le fogja zárni. Nekünk azért probléma, mert vendégházat üzemeltetünk és naponta többször is át kell mennünk. Az átjáró nélkül elég nagyot kell kerülni.

A kérdésem az lenne, hogyan tudnánk elbirtokolni ezt a kis részt? Válaszát várom és előre is köszönöm. Tisztelettel: L.J.

T. Uram! Szolgalmi jogot vagy szerződés alapján vagy bíróság ítélete alapján lehet az illető ingatlan tulajdoni lapjára bejegyezni.

Használati jog?

23.11.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az alábbiban kérném a szaktudását. Adott egy telek, amire elővásárlási jogunk van. A rajta lévő házon nincs. A telket szeretnénk megvenni, mert azon van a közművünk, vízóra, gázóra, csatorna.

Aki a házban lakik, annak kell adnom bármilyen használati jogot? Természetesen a házba való bejutását biztosítom. Köszönöm válaszát.

T. Kérdező! Igen, szolgalmi jogot kell biztosítani, amit szerződésbe kell foglalni és be kell nyújtani a földhivatalba. Ha nem állapodnak meg, akkor a másik fél pert indíthat bíróságon.

23.10.02.

Többlethasználati díj létezik?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nővéremmel megörököltük édesanyám lakását 50-50%-ban, mely lakásban én élek. Testvérem szeretne részesedni az örökségében, szeretné, ha fizetnék neki havi rendszerességgel valamennyi pénzt, mert miattam nem tudjuk kiadni a lakást.

Azt szeretném ez úton megkérdezni, hogy jogos-e a követelése, valóban van olyan, hogy „túl használati díj”?

T. Cím! A tulajdonostárs pert indíthat maga ellen, a bíróság dönt arról, hogy kell-e többlethasználati díjat fizetnie a tulajdonostárs részére.

Haszonélvezeti jog

23.06.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérném tanácsát, illetve véleményét. Válófélben vagyok, én vagyok az ingatlan tulajdonosa, a férj a haszonélvező. Azt ígérte elköltözik, de eddig nem és már nem akar. Kérdésem vajon ki tehet engem a tulajdonost a házból?

Vagy a tulajdonos kiteheti a haszonélvezőt? Köszönöm válaszát.

T Kérdező! A haszonélvezeti jog jogosultja zárhatja ki az ingatlan tulajdonosát az ingatlan használatából.

23.06.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám haszonélvezeti jogát szeretném megszüntetni, többek között a nárcisztikus személyisége miatt. Mivel már az egész családra kihat, illetve többször mondta, hogy elmegy de nem hajlandó lemondani a haszonélvezeti jogáról.

Kérdésem: meg lehet szüntetni anélkül, hogy fizetnem kellene neki? Válaszát előre is köszönöm!

T. Kérdező! A holtig tartó, özvegyi haszonélvezeti jogot nem tudja megszüntetni. Még kivásárolni sem lehet a haszonélvező beleegyezése nélkül.

23.06.25.

Megvegyem az ingatlant, gyámság alatt álló haszonélvezővel?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék megvásárolni egy ingatlant a tulajdonostól. Ugyanakkor a tulajdonos édesapjának holtig tartó haszonélvezeti joga van bejegyezve az ingatlanra, aki 82 éves. Sosem hagyhatja el az intézményt, így ezzel a jogával soha nem fog tudni élni.

A haszonélvező gyámság alá van vonva és egy intézetben él, mert mentális problémák miatt teljesen cselekvőképtelenné lett nyilvánítva. A haszonélvező Magyarországon él, míg minden rokona, beleértve az ingatlan tulajdonosát is, Németországban.

A haszonélvezőnek hivatalosan kijelölt állami gyámja van, aki 2 hete nem enged be az ingatlanba megnézni. A gyámhivatal egy olyan eladási árhoz ragaszkodik, ami az ingatlan tulajdonosa szerint is magas. Ő lényegesen olcsóbban eladná nekem az ingatlant.
Ha jól értesültem, akkor a tulajdonjog megszerzésében a gyám nem akadályozhat meg, mert elidegenítési tilalom nincs bejegyezve a haszonélvezeti jog mellé.
A kérdésem a következő: ha én a tulajdonjogot megveszem (a gyám kikerülésével), akkor lesz-e módom a gyámhivataltól megváltani a haszonélvezeti jogot vagy a gyám jóindulatán, épp rosszindulatán múlik, hogy megpróbálja-e mondjuk bérbe adni azt?
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H. Á.

Tisztelt Uram! Ne vegye meg az ingatlant. A haszonélvezeti jog azt jelenti, hogy a jogosult bérbe adhatja az ingatlant a tulajdonos engedélye nélkül, azaz a gondnok, mint a haszonélvezeti jog jogosultjának a törvényes képviselője, bérbe adhatja az ingatlant és a tulajdonost így kizárhatják az ingatlan használatából.

Birtokvédelem

23.06.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Társas házunkban a lakásom alatti tulajdonos átépítés során kivett egy tartófalat (beleegyezést tőlem senki nem kért), minek következtében a konyhám megsüllyedt, statikus szerint omlás eshetősége is fennáll.

Milyen hatóságnál lehet panaszt tenni? Köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Birtokvédelmi eljárást a települési önkormányzat jegyzői hivatalánál lehet kezdeményezni, illetve birtokvédelmi pert lehet indítani.

23.06.22.

Ingatlan tulajdonrész eladás

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy örökölt lakásban 6-an vagyunk tulajdonosok, köztük egy kiskorú, és özvegyi joggal terhelt. Az egyik tulajdonos megvenné a tulajdonrészeket.
Három résztulajdonos szeretne foglalót kérni, de a vevő ezt elutasítja a kiskorú gyámhatósági engedélyre hivatkozva, aki nem kér foglalót.
Kérhetünk hárman foglalót úgy, hogy a másik két tulajdonostárs nem kér?
Válaszát előre köszönöm! Üdvözlettel: B. P.

Tisztelt Hölgyem! A szerződő felek állapodnak meg a szerződés tartalmában.

Haszonélvező joga

23.06.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Van egy családi házam, aminek többségi tulajdonosa és holtig tartó haszonélvezője is vagyok. Együtt lakunk felnőtt lányommal, és kiskorú gyermekével, akit egyedül nevel. Édesanyja révén örökléssel ő is rendelkezik tulajdonjoggal az ingatlanon.
Sajnos súlyosan megromlott a viszonyunk, emiatt szeretném megkérdezni, hogy jogomban áll-e felszólítani, hogy költözzön el? Köszönettel: U. I.

Tisztelt Uram! Igen, mint haszonélvezőnek, jogában áll.

2023.04.12.

Hogyan adjam el tulajdonostársnak, ingatlan részemet?

Osztatlan közös tulajdonú telek eladásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Először hirdessem meg, és ha már van ajánlattevő, akkor kell a tulajdonos társakat értesíteni? De az egyik tulajdonos társat elvileg érdekelné.

Vagy tulajdonos társaknak kellene először ügyvédi levelet küldeni, hogy megvennék-e és mennyiért? Ha 15 napon belül nem válaszolnak, az automatikus lemondás?
Ráadásul külterületi telek (zártkert), a kifüggesztést kb. ismerem. Jogilag nyilván szükséges az írásbeli értesítés/lemondás, stb. Előre is köszönömszíves válaszát!

T. Hölgyem! Nem a tulajdonostárstól kapott vételi ajánlatot kell közölni a tulajdonostársakkal, hanem idegentől kapott valós vételi ajánlatot, tértivevényes levélben. Ha elfogadják az ajánlatot, 15 napon belül meg kell kötniük önnel az adásvételi szerződést. Mégpedig a vételi ajánlatban közölt áron. Ha nem fogadják el az árat, eladhatja harmadik félnek.

2023.04.10.

Mit írjunk az ajándékozási szerződésbe?

Jó napot! Édesapámmal fele-fele arányban voltunk egy ingatlan tulajdonosai. 2018-ban édesapám nekem ajándékozta saját részét, így egyedüli tulajdonos lettem. Sajnálatosan édesapám nemrég elhunyt.

Azt szeretném tudni, hogy számíthatok-e valamilyen követelésre testvéreim részéről? Még arra lennék kíváncsi, hogy az ingatlan akkori vagy a mostani értéke számít? Előre is köszönöm, Tisztelettel H. G.

Tisztelt Uram! Ha az ajándékozási szerződésben nem zárta ki az ajándékozó a megajándékozott betudási kötelezettségét, akkor a megajándékozott köteles rész fizetésére köteles a többi törvényes örökös részére. A kötelmi jogi igény a törvényes örökrész 1/3-ada. A jelenlegi értéke számít..

2023.04.05.

Közösen felújított ingatlanból mennyi jár a nem tulajdonos feleségnek?

Két fiatal özvegy össze házasodott. Feleség a férj meglévő házába költözött. A házasság évtizedei (44 év) alatt a házat többször átépítették, felújították. Az ingatlan a mai napig a férj nevén maradt. Feleség nagyon beteg.

Keletkezhetett-e tulajdonjoga a feleségnek? Így a ház nagyobb értékű lett a közös pénzügyi ráfordítás okán. Kell-e ezt külön bizonyítani? Örökíthet-e saját (nem közös, nem örökbe fogadott) gyermekére valamit az ingatlanból?

Tisztelt Kérdező! 1. A tulajdonos férj, ajándékozási szerződéssel egy bizonyos tulajdonrészt a feleségre irat. Ha nem tudnak megállapodni, hogy a ráépítés eredményeként mekkora tulajdoni hányada lett a nem tulajdonos házastársnak, akkor azt bírósági eljárásban kell bizonyítani. 2. Akkor örökölhetnek utána, ha bejegyzett tulajdonos lesz.

23.03.31.

Mi a haszonélvező kötelessége, ha nem lakik az ingatlanban?

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az ingatlant a tulajdonos egyik gyermeke lakja. Most szeretnének rávenni, hogy mondjak le a haszonélvezeti jogomról, mert nem teljesítem a kötelességeimet, a lakással kapcsolatban. Én úgy tudom, hogy, ha nem lakom az ingatlanban, nem használom semmilyen formában, akkor minden kiadás a tulajdonost, és a lakót terheli.

Szeretném megkérdezni, hogy mi a haszonélvező kötelessége egy ingatlannal kapcsolatban, ha NEM lakik az ingatlanban? Előre is köszönöm a válaszát!

T. Kérdező! Igen. A lakás használója köteles a használattal kapcsolatos költségeket kifizetni, az állagmegőrzést pedig a tulajdonosnak kell elvégeznie. A haszonélvezeti jog jogosultjának csak akkor kell a használat költségeit fizetnie, ha az ingatlanban lakik.

23.03.27.

Életjáradéki szerződés kötelezettje beköltözhet az ingatlanba?

Tisztelt ügyvéd Úr! Idős néninek életjáradéki szerződése van ami holtig tart. Ezt a szerződést ingatlanára kötötte, aminek ö bejegyzett haszonélvezője. A néni három éve idősotthonban lakik.

Az életjáradék fizetője aki az ingatlan tulajdonosa felszólította a nénit pakolja ki a bútorait a lakásból, mert ö úgy döntött hogy beköltözik az ingatlanba. Ez ügyben szeretnék ügyvéd úrral konzultálni. Köszönettel: H. László Természetesen a néni ezt nem szeretné!

Tisztelt Uram! Ezt nem teheti meg a szerződés kötelezettje, csak ha a haszonélvező írásban beleegyezik.

Kérdések-válaszok 2022-ben

22.12.11.

Résztulajdonomat, haszonélvező bérbe adta. Volt hozzá joga?

Tisztelt Ügyvéd Úr! Segítséget szeretnék kérni! A szüleim kb. 1998-ban megvettek egy lakást az önkormányzattól. Utána elváltak, az apukám 1 millió forintot fizetett az anyukámnak, a lakáson való osztozásért.  Ezután el vett egy nőt feleségül, eladták a lakást és ugyan annyiért vettek egy 29 nm2-est.

Apukám 2017-ben meghalt, az ő részét örököltem a lakásból. Idén nyáron a haszonélvező lánya, a férje, három gyerek, és két kutya beköltöztek a lakásba. Szeretném tudni, hogy az én beleegyezésem nélkül lakhatnak e ott.

Szeretném megkérdezni, mihez van jogom, mit tehetek, hogyan lehetne megegyezni velük. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Sz Tné

T. Kérdező! A másik tulajdonos engedélyével lakhatnak a lakásban. A haszonélvezeti jog megszűnése (a másik tulajdonos halála) után indíthat közös tulajdon megszüntetése iránt pert.

22.12.10.

Haszonélvezeti jogot megtámadhatom?

A kérdésem  az lenne, hogy kaphat holtig tartó haszonélvezeti jogot a testvérem felesége? Amikor ebbe senki nem egyezett bele.
És Nem lakja a házat és nincs is bejelentkezve. Szeretném kérdezni hogy lehet ezt megtámadni? Előre is köszönöm válaszát.

T. Kérdező! Igen, kaphat, mert a Ptk. így rendelkezik. 

22.09.17.

Kiskorú gyermekem a tulajdonos, az apja vagy én használhatom a házat?

Tisztelt Ügyvéd Úr!  Van egy befejezéshez közel álló, új építésű családi házunk Magyarországon. 1/1 kiskorú a tulajdonos, a két szülőnek holtig tartó haszonélvezeti joga van. A kapcsolat véget ért, a jogi részt szeretnénk rendezni. A gyermek kizárólagos képviselője a bíróság döntése alapján az anyja. Az apa magyar, de már több éve német állampolgár, életvitelszerűen nem él itt. 

Az anya, én, a gyermekkel szeretnénk befejezni a házat, életvitelszerűen ott lakni. Ki jogosult befejezni a házat, lakni benne? Hogyan célszerű ezt megoldani?  Az apa nem tartja a kapcsolatot a gyermekkel, tartásdíj hol van, hol nincs. Köszönöm!

Tisztelt Hölgyem! A bíróságtól lehet kérni a lakáshasználat szabályozását.

22.09.16.

Kártérítés vállalkozóval szembe

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy társasház legfelső emeletén lakunk. Tetőfelújítást végeznek a házon, a teljes tetőt leszedték. A nagy esőzések folyamán a lakásunk több helyisége is beázott, a mai napig ázik esőzések alkalmával. A kivitelező felelős a szerződés szerint a beázás okozta kár rendezésére. 2 kivitelező van. Mindkettő szerződésében benne van a felelősség.
 Hogyan kell eljárni egy ilyen ügyben? Nekünk ki fizet?

Tisztelt Cím! Pert lehet indítani a károkozóval szemben, magának kell bizonyítania, hogy a károkozó magatartása idézte elő a maga kárát.

22.09.10.

Közös tulajdon felújítása, értéknövekedés.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Anyósom a testvérével közösen 50%-50%-ban örökölt ingatlanban lakik. Az ingatlan nagyon rossz állapotban van teljes felújítást igényel. Később a testvért szeretnénk kifizetni az ingatlanból. Ha elkezdjük felújítani az ingatlant meg fog növekedni az ingatlan értéke.

Kérdésem ő jogosan akarhat-e majd a megnövekedett ingatlanból 50%-ot ? A felújítás nem fogja ezt befolyásolni? Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! A felújítás előtt javasolt megvenni a tulajdonostárs tulajdoni hányadát.

22.09.09.

Szerződéstől elállás.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A kérdésem az lenne hogy 3 hónapja eladtunk  egy  telket. A mai napig nem íratta át az új tulajdonos. Viszont folyamatosan fenyegető üzenetet ír hogy becsaptuk és eláll a szerződéstől. Ez lehetséges ennyi idő elteltével. Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! A szerződésben írt jogkövetkezmények alkalmazásával lehet, illetve bírósághoz fordulhat bármelyik szerződő fél.

22.09.06.

Haszonélvezeti jog alapítás.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Fiúnk válik. Feleségével közös ingatlanuk van, mely megváltásra került a mi anyagi segítségünkkel. Ennek fejében mi szülők haszonélvezeti jogot szeretnénk az ingatlanra bejegyeztetni, természetesen a fiúnk beleegyezésével. 

Kérdésünk az, hogy mikor -hogyan  kell intéznünk a haszonélvezeti jog bejegyzését?

Tisztelt Cím! Ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni a haszonélvezeti jog alapításáról szóló megállapodást és be kell nyújtani a földhivatalba. Javasolt abba a szerződésbe ezt foglalni, amely szerződés alapján megvásárolja a tulajdonostárs tulajdoni hányadát a fiúk. Az aláírt és ellenjegyzett szerződést be kell nyújtani a földhivatalba.

22.09.05.

Adásvételi szerződésen kívüli megállapodás.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Vásároltam egy ingatlant, ahol még a tulajdonos szeptember 30-ig ott lakik. Az ingatlanon levő beépített tárgyakat árulja, amibe megegyeztünk, hogy az ingatlan részét képezi és ott hagyja.  

Mit tehetek ha látom hogy átadásnál ezek nem képezik majd az egyébként adásvételiben nem szereplő / úgy gondoltam hogy ezekre külön nem kell kitérni az adásvételiben/ ingóságokra, tartozékokra!?
Köszönettel, L. Á.
Tisztelt Uram! Ha nem tudja bizonyítani, hogy ezek is a vételár részét képezték, akkor semmit nem tud tenni.

22.09.03.

Szívességi lakáshasználó felújítja a lakást.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor! Az édesanyám örökölt a nagymamám halála után egy lakást. Jelenleg a vőlegényemmel újítjuk ezt a lakást, hogy be tudjunk költözni. Édesanyám megengedte, hogy ott lakjunk, de papíron semmi közünk nincs a lakáshoz se nekem, se a páromnak. Mivel nem kevés pénz az ingatlant teljesen felújítani, így párom tart attól, hogy miután a lakás elkészül ki lesz zárva és ugrott a befektetett pénze, ideje.

Szeretném, ha olyasféle jogot kaphatna írásba foglalva, hogy ha esetleg külön megyünk ő el tudja vinni a holmiját, meg tudjunk egyezni az anyagiakról is, akárhogy alakuljanak a dolgok kettőnk között. Emellett én is szeretnék valamiféle biztosítékot a lakásból, hogy fixebb legyen ott a helyem, ne csak édesanyám döntsön mindenről. Van erre a szituációra mindenki számára kedvező lehetőség? Köszönöm előre is a választ! Tisztelettel: Sz. D.

Tisztelt Hölgyem! A tulajdonosnak kell elismerő nyilatkozatot tennie, hogy önök mekkora összeget fordítottak a felújításra vagy ráépítés jogcímén tulajdonjog szerzését ismeri el a tulajdonos, mindkét okiratot ügyvédnek kell ellenjegyeznie és a másodikat be kell nyújtani a földhivatalba.

22.08.30.

Telek elbirtoklás.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársamnak van egy szüleitől örökölt kis telke, amire évek óta nem jár, mert más városba költözött. Mikor ott járunk, látjuk a nyomát, hogy a szomszéd a kibontott kerítésen át bejár, a diótermést felszedi, legutóbb felszíni csővezetéket is láttunk át  a telken, a kerítésünk melletti patakból szivattyúzza át a vizet magának.

Kérdésünk, mit tegyünk? Lehet, hogy elbitorolja a telket? Az Önkormányzattól évek óta semmilyen értesítés nem érkezik. Hová lehet és érdemes fordulni? Köszönettel!

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi eljárás lefolytatásra az önkormányzat rendelkezik hatáskörrel.

22.08.25.

Ingatlan átadása.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a ház átadásakor milyen dokumentumot szükséges a vevő és az eladó között készíteni? Gondolok itt ilyenre, hogy az eladók kiköltöznek, átadják a kulcsokat, az utolsó mérőóra állások leírása…stb. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Vivien

Tisztelt Asszonyom! Igen, a mérőórákat közösen leolvassák, azt jegyzőkönyvbe leírják, aláírják, mind az eladók, mind a vevők kapnak 1-1 példányt.

Nincs alakisághoz kötve. A közüzemi szolgáltatókhoz az interneten található honlapon lehet bejelenteni a tulajdonos változást. Dr. Mohos Gábor ügyvéd

22.08.20.

Közöstulajdonú ház vásárlása.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2 kérdésem lenne.
1. Van egy telkünk , 6 tulajdonossal, 5 ember közül valaki már nem is él, nem találjuk, és a gyerekeikkel sem tudtuk felvenni a kapcsolatot.

Így mikor adható el a telek?
2. A szomszédomnak nagy a telke, és a hátsó részét a teleknek megvenném.

Ekkor ügyvédhez kell fordulni? Mit kell tenni, hogy meg tudjam venni?

Tisztelt Cím! 1. Ha mindegyik tulajdonos aláírja a szerződést. Tulajdonos (vagy meghatalmazott) aláírása nélkül nem lehet eladni ingatlant.

2. Ha nincs lehetőség telekalakításra, akkor közös tulajdon jön létre a vásárlás eredményeként. Ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni a szerződést.

22.08.10.

Birtokháborítás

Tisztelt Ügyvéd Úr! A szomszédunkba fiatal pár költözött két gyerekkel. Az egésznapos kiabálás még valahogy elviselhető, de a gázolaj szag nem. Ugyanis a férfi napi 1-2 óra hosszat járatja a kamiont a fürdőszoba ablakunk alatt.
Mit tudunk tenni ebben az ügyben? Az önkormányzat semmiben nem segít.
Köszönöm válaszát! Tisztelettel: B. P.

Tisztelt Cím! Az önkormányzat jegyzői hivatala rendelkezik hatáskörrel a birtokvédelmi ügyekben. Bírósághoz lehet fordulni. (Szép szóval meg lehet kérni a szomszédot)

22.05.25.

Haszonélvezeti jog örökölhető?

Tisztel Ügyvéd úr! Az ingatlanban öten vagyunk tulajdonosok. Ebből az én részem kb. 49 %. A tulajdonosok közül csak én lakom az ingatlanban illetve édesanyám, akinek haszonélvezeti joga van rá. Szeretnénk felújítani és ehhez hitelt felvenni.

Az lenne a kérdésem egyrészt, hogy a haszonélvezeti jogot örökölhetem-e? Illetve, hogy ha én számlával tudom bizonyítani a felújítás önköltségét, akkor eladáskor jogosult vagyok e arra a plusz összegre? Vagy, ha valamelyik tulaj ideköltözne akkor elkérhetem e tőle a felújítás rá eső költségét utólag? Köszönettel, S. K.

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog nem örökölhető, mert az legkésőbb a jogosult halálával megszűnik. A felújítás költségeiről írásban, előre állapodjanak meg, a társtulajdonosokkal.

22.05.18.

Szívességi lakáshasználó

Tisztel Ügyvéd úr! Szeretnénk az élettársammal eladni a tanyánkat. Az testvérem ott lakik jószándékból. A kérdésem az lenne, hogyan tegyem ki, mert önszántából nem megy ki.
Tisztelt Cím! Írásban kell közölni a rendes felmondást, 30 napos határidővel. Ha nem költözik ki a szívességi lakáshasználó, akkor lakás kiürítése iránt pert lehet indítani.

22.05.03.

Eladó nem tud megjelenni szerződéskötésen

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr! Jogi tanácsot szeretnék kérni ingatlaneladás ügyben. 3 testvéremmel és édesanyánkkal van egy közös telkünk, melyet el szeretnénk adni. Sajnos az egyik testvérünk büntetésvégrehajtási intézetben van. Telefonon beleegyezett a tulajdon részének az értékesítésében.

Milyen konstrukcióban adható el a része? Meghatalmaz valakit a családból vagy a szerződést készítő ügyvéd levélben esetleg más formában megkeresi a tulajdonostársunkat? A telek nagyon  kisértékű ezért a leggazdaságosabb megoldást szeretnénk megtalálni. Tisztelettel várom a válaszát: J.A.

Tisztelt Uram! A meghatalmazást ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni. A meghatalmazónak és a meghatalmazottnak azokat az adatait kell tartalmazni, amit az adásvételi szerződésnek is. A meghatalmazásnak tartalmaznia kell az ingatlan helyrajzi számát is.

22.05.02.

Haszonélvező jogai

Tisztel Ügyvéd úr! Hárman örököltünk egy házat. Mi a testvéremmel vagyunk a tulajok, az édesapám pedig a haszonélvező. 

Érdeklődni szeretnék, hogy ha nem kerülne eladásra az ingatlan, akkor kiadhatja e az édesapánk a mi beleegyezésünk nélkül az ingatlant vagy fordítva? A válaszát előre is köszönöm! F.

Tisztelt hölgyem! Igen, a haszonélvezeti jog jogosultja a 2013. évi V. tv. ( Ptk.) alapján hasznosíthatja, azaz bérbe adhatja az ingatlant.

22.04.29.

Kilakoltatás

Tisztel Ügyvéd úr! Kérem a véleményét, hogyan tudom kitenni egy 1/1 tulajdoni hányadomban lévő ingatlanból az ott lakót? Haszonélvezet nincs.

Tisztelt kérdező! Lakás kiürítése iránti pert indíthat.

2022. 04.26.

Közös tulajdon bérbeadása

Üdvözlöm!  A Férjemmel van egy közös házunk, amit nem tudunk eladni a babaváró hitel miatt. Jelenleg külön élünk, ő maradt a házban. Mi eljöttünk a közös babámmal.

Kérdésem az lenne, hogy ha idővel úgy alakul beköltöztethet e bárkit is a házba? Meg tudom akadályozni, Illetve kérhetek e lakbért az illetőtől? Köszönöm a segítségét! V.-Sz. É.

Tisztelt Hölgyem! Igen az egyik tulajdonos engedélyével egy harmadik személy beköltözhet. Többlethasználati díjat nem állapít meg a bíróság, ha a tulajdonostárs a visszatérés szándéka nélkül hagyta el az ingatlant.

 22.04.22.

Haszonélvezettel terhelt ház eladása

Tisztel Ügyvéd úr! Tulajdonomban van egy ingatlan fele. A ház teljes egészén haszonélvezeti jog van, és engem nem enged be a házba a haszonélvező. Találtam egy vevőt aki megvenné a tulajdonjogomat.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan mutathatom meg neki az ingatlant, ha ki vagyok zárva. Kell e valamilyen felszólítás vagy papír ahhoz, hogy én bemutassam neki a házrészemet? Köszönöm válaszát: Izabella.

Tisztelt Hölgyem! A haszonélvezet jog jogosultja kizárhatja a tulajdonost az ingatlan használatából a 2013. évi V. tv. ( Ptk.) alapján. Tehát a vevő sem tudna az ingatlanba bemenni.

Közös tulajdon

22.01.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az alábbi ingatlanjogi témában szeretném megtisztelő véleményét kérni.
Testvéreimmel egy társasházi lakást szeretnénk értékesíteni . A ház alapító okirat híján jelenleg osztatlan közös tulajdonban vanmely jelentősen rontja az eladási esélyeket. Mivel egy lakó miatt a társasházzá alakulásra egyelőre nincs lehetőség. 

Használati megosztásról szóló megállapodást szeretnénk kötni a tulajdonosokkal.
Lehetséges a fent felvázolt esetben szótöbbséggel jogilag hiteles használati megállapodást kötni? Üdvözlettel és köszönettel, R. B.

Tisztelt Uram! Nincs lehetőség. Minden tulajdonosnak alá kell írnia és ügyvédnek kell ellen jegyezni.

Ügyvédi jogi tanácsadás
Dr. Mohos Gábor Ügyvéd
Ügyvéd Dr Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

Kérdése van?

Lépjen velem kapcsolatba.