HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ügyvéd válaszol Hitel, kezes
megosztás

GY.I.K. ÜGYVÉD VÁLASZOL

Hitel, KEZES, ADÓSTÁRS, VÉGREHAJTÁS.

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés kötés ügyben

    h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        Kérjen ajánlatot>>

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra.

Foglaljon időpontot!  iroda@mohos-ugyved.hu

Kezes, adóstárs, végrehajtás, tartozás  jogi kérdések –

ÜGYVÉDTŐL VÁLASZOK: 

21.05.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2007-ben volt egy használt autó amit hitelre vásároltam (900 ezer Ft), 1 hónap után elromlott..az udvaron állt. Nem tudtam fizetni a bank elvitte az autót. Pár éve zaklat az Intrum már majdnem 3milliós tartozás miatt. A nevemen semmi nincs nem is volt soha minden a férjem nevén van. Dolgozni nem dolgoztam azóta bejelentett munkában. A kérdéseim a következők: Jogosan követel az Intrum, vagy már elévült a tartozás? Ha elkezdek dolgozni akkor levonják e a tartozást? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: K. K.

Tisztelt Hölgyem! Ha megszakította az elévülést a jogosult, akkor nem évült el a követelés. 

21.05.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2006-os hitelkártya tartozást akarnak behajtani rajtam, úgy hogy az eltelt idő alatt egy darab értesítést sem vettem át! A kérdésem az lenne, hogy jogi úton ezt megtehetik e? Kérhet e fizetési meghagyást a behajtó cég? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező! Ha küldtek magának felszólítást 5 éven belül, akkor megszakították az elévülést.

21.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék pár kérdést feltenni Önnek. Hárman örököltünk 2020 novemberben egy 6,2 millióra értékelt hitellel terhelt tanyát. A jelenlegi piaci értéke azóta csökkent. Végrehajtási hitelt is örököltünk. 2017-ben az OTP Factoring indította a végrehajtást 239.000 Ft-os tőke tartozás, illetve kamatokkal összesen 780.000 Ft. 2017-től haláláig folyamatosan havonta törlesztett édesanyám, 430.000 Ft-ot visszafizetett. Halála és a hagyatéki végzés között eltelt fél év. Most az OTP Factoring a fennmaradó 350.000 helyett 620.000 Ft-ot követel. Mit lehet tenni? Ezen kívül 3 M jelzálog is terheli a tanyát. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: M.N.

Tisztelt Hölgyem! Az örökösök a hagyaték erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyaival felelnek a hagyatéki tartozásokért.

21.05.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vennék házat, de nincs benne közmű ami tartozás miatt lett kikapcsolva. Azt szeretném megtudni, hogy ezeket az új tulajdonosnak kell kifizetni? Addig nem is ad a szolgáltató szerződést? Köszönöm !

Tisztelt Kérdező! Igen, ki kell fizetni a tartozást.

21.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsra lenne szükségem. Lesz hagyatéki tárgyalás. Pénzt öröklünk. A kérdés az lenne, hogy az örökölt pénzből levonhatnak tartozást? Illetve ha igen, akkor hogyan lehetne ezt elkerülni? Ön mit javasol? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel D.Sz.

Tisztelt Hölgyem! Az adósságot vissza kell fizetni.

21.02.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám és édesapám 18 éve nem él együtt, de hivatalosan nem váltak el. A ház, amelyben édesanyámmal élek, egyik fele édesanyám másik fele édesapám nevén van.
Most, 18 év után felkeresett minket édesapám, hogy a párkapcsolata véget ért, sok kölcsönt halmozott fel, fizetni nem tudja, a házra terhelhetik rövidesen.
Annak idején csak szóbeli megállapodást kötöttek édesanyámmal, hogy nem kell számára kifizetni a ház másik felét, cserébe neki nem kell gyermektartást fizetnie utánam.
Eladósodott édesapám követelheti-e adósságai általunk történő törlesztését, annak érdekében, hogy a házrészét átírassa az én és/vagy testvéreim nevére? Segítségét előre is köszönöm szépen!

Tisztelt Cím! Az adós összes vagyona végrehajtható, így a nevén lévő tulajdoni hányad is. Sürgősen kössön ajándékozási szerződést a házrészére, mert ha ráterhelik az adósságát, elidegenítési tilalom kerül rá. (Segítsen neki munkát keresni, nyugdíjasként dolgozzon és törlessze a saját adósságát.)

21.02.01.

Tisztet Ügyvéd Úr!
Nejemmel válás közben vagyunk. A vagyonmegosztásnál közös megegyezéssel ott tartunk, hogy “X” összeggel kifizet engem a közös (50-50% tulajdonrész) ingatlanunkból. Ehhez banki kölcsönre lesz szüksége és jelzálogként a ház is bevonódik. Kérdésem: hogyan valósul meg, hogy én ne kerüljek “adóstársként” ebbe az ügyletbe? (Hiszen a válás után még, és a banki hitel előtt is 50% tulajdonrészem lesz az ingatlanban.) Köszönöm segítségét.

Tisztelt Kérdező! A szerződésben feltüntetik a bontóperi ítélet jogerőre emelkedésének napját vagy a bontóper befejezése előtt vagyonjogi szerződést kötnek.

21.01.27.

Tisztet Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtást indítottak ellenem, teljesítettem a követelést, az igaz kis csúszással. Ha kifizettem az összeget akkor megszüntethető a végrehajtás? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: K.A.

Tisztelt Hölgyem! Ha végrehajtás indult, akkor a végrehajtó díját is ki kell fizetnie.

21.01.26.

Üdvözlöm Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy kezességet vállaltam egy hölgynek, aki meghalt. Az adósságát én örököltem mert nincs örököse. Lemondhatok róla hogy ne kelljen fizetnem? Jelenleg az én tulajdonomra rakták rá a tartozás. Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel.
Tisztelt Kérdező! Ha szerződésben vállalt kezességet, akkor nem tud.

20.10.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy hogyan lehet Adóstársat “kiváltani” a hitelből? A párom (Adós) és én (Adóstárs) hitelt vettünk fel és be kellett vonnunk 2 kezest. Azóta a páromnak van bejelentett állása és szeretnénk az egyik kezest kiváltani. Lehetőség van erre? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A hitelt nyújtó bank engedélyével lehet módosítani a hitel szerződést.

20.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr
Testvérem a családi házunkra jelzálog hitelt vett fel, hogy felépítse saját házát, arról volt szó ha elkészül a ház át lesz íratva az új házra. Hitelét nehezen fizeti, a bank átadta adósság kezelést egy másik cégnek. És testvérem azt állítja nem helyezhető át egyik házról a másikra a hitel, de hogy miért arra nem kapok választ. Ön szerint át lehet helyezni a hitelt? Köszönettel várom válaszát: Sz. Szilvia

Tisztelt Hölgyem! Nem, mert felmondták a hitelszerződést. Áthelyezés feltétele a hitelszerződés módosítása lett volna.

20.06.04.

Tisztelt ügyvédúr!
A következőben szeretném a segítségét kérni. Van egy ingatlantulajdoni részem, melyre egy magánszemélytől kapott kölcsöntartozás lett bejegyezve. Vissza szeretném fizetni ezt az összeget, hogy végre értékesíteni tudjam ezt a részt. De a kölcsönző személy mindent megtesz, hogy a visszafizetés ne tudjon létrejönni. Az idegrendszerünk a plafont súrolja. Van e valami módja, hogy rákényszerítsük, hogy “visszavegye a pénzt és így törlődjön a tulajdoni lapról ez a bejegyzés”. Köszönöm megtisztelő válaszát. K. Ágnes
Tisztelt Hölgyem! Közjegyzői letétbe helyezés NEM megoldás, mert a jogosult által aláírt törlési engedély alapján törli a földhivatal a zálogtulajdoni lapról.

20.06.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Engedje meg, hogy feltegyek kettő fontos kérdést. 1.) Lehet-e ügyvéd által lebélyegzett megállapodást írni ingatlan vásárlásnál a felek közt? Én és párom, nem vagyunk házasok, vennénk közösen egy ingatlant, ahol le szeretném jegyeztetni, hogy én mennyi pénzt fektettem bele. Egy afféle megegyezés, ha esetleg eladásra kerülne az ingatlan. Az Ingatlan az ő nevére kerülne. 2.) Édesanyánk az ingatlan 1/2 részt a két lányának szeretné ajándékozni. A húgomra és rám. De azt szeretném én, hogy csak a húgom nevére kerüljön a része, mert nekem volt egy elvesztett ingatlanom a deviza károsultak időszakában. Ami mai napig nem hagy nyugodni. Emiatt. Testvérek közt lehet olyan Megegyezést írni, hogy amennyiben az ingatlan eladásra kerülne, az anyai része járna nekem? Erről hivatalos, lepecsételt, iratra gondolok. Köszönettel és tisztelettel: L. M.

Tisztelt Hölgyem! Igen, lehet ilyen szerződést kötni.

2020.06.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tavaly októberben magánszemélytől kértem kölcsön amiről készült kölcsön szerződés is. Hitegetett, hogy mivel külföldi számláról utal ezért fizessek előre, (összesen kb. 700.000 Ft-ot fizettem neki) de ő semmit nem utalt nekem. Mint kiderült hamis névvel és címmel csinálta ezt az egészet. Januárba beidéztek tanúnak a rendőrségre, ott is elmondtam mindent, de nem kértem róla jegyzőkönyvet. Mivel nem tudok valós lakhelyet meg semmit, érdeklődnék, hogyan tudom vissza szerezni a pénzemet? Arról kapok majd értesítést, hogy lezárult a büntető eljárás? Várom válaszát! Üdvözlettel, M. H.

Tisztelt Hölgyem! A büntető eljárást követően, a büntető eljárás jogerős lezárulását követően, külön polgári eljárásban érvényesítheti a polgári jogi igényét az elkövetővel szemben. Igen, kap értesítést a rendőrségtől, mert önt tanúként hallgatják ki.

20.05.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szlovák állampolgár vagyok, Mo.-n dolgoztam, és a bankszámlán mínuszba mentem 1 M forinttal, 10 évvel ezelőtt. Valószínű végrehajtásra került az ügy. Úgy alakultak a dolgok, hogy külföldre költöztem, és Szlovákiában nem volt lakcímem. Most visszajöttem, és nemsokára férjhez megyek egy Magyar állampolgárhoz. Elévülhetett ez a tartozás vajon, vagy lehet belőle bármi kellemetlenség a házasság után?

Tisztelt Hölgyem! A követelések 5 év alatt évülnek el, ha 5 éven belül a jogosult nem szakította meg az elévülést a követelés érvényesítésével, pl. felszólító levél küldésével.

20.05.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vettem egy ingatlant 900.000 Ft ért amin 800.000 Ft tartozás volt. Én előre kifizettem 900.000 Ft-ot, 2 tanúval papíron, hogy a tulaj ki tudja fizetni az adósságot, hogy átíratható legyen az ingatlan. Eltelt 1 év és még a mai napig sem fizette ki a tartozást az ingatlanon és a pénzt sem akarja vissza adni. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogyan tudnék ebben az esetben eljárni milyen lépéseket kell tennem? Üdvözlettel: B. J.

Tisztelt Hölgyem! Fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani közjegyző előtt pénz visszakövetelése iránt. (Legközelebb, ügyvédnél kössön adásvételi szerződést, a lakásra terhelt tartozást, pedig egyenesen a hitelezőnek utalja.)

20.05.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy hitelhez voltam kezes, és a hitelfelvevő közölte, hogy ő innentől nem hajlandó tovább fizetni, fizessem én. 4 gyereket nevelek egyedül. Mit tudok ilyenkor tenni? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hölgyem! A tartozás visszafizetése a kezes kötelezettsége ilyen esetben.

20.05.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdésem lenne: 3 éve tartozik nekem egy kettős állampolgársággal rendelkező, Romániában élő ember. Semmiféle hajlamot nem mutat, hogy rendezze. / nincs írásos szerződés, egyedül a Western Union utalások nyomtatványai vannak meg/. Indítható ellene fizetési meghagyás? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: T.né O. E.

Tisztelt Hölgyem! Közjegyzőnél kell ilyen kérelmet előterjeszteni.

20.05.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az exemnek adtam kölcsön 65000 Ft-ot meg a nyáron. Mi ugye januárban szétmentünk és azóta is beszélek vele, hogy utálja vissza a pénzemet, de nem teszi. Mit tehetek ilyenkor ha szépen nem lehet megoldani? Válaszát előre is köszönöm, M. E.

Tisztelt Hölgyem! Fizetési meghagyás kiadását lehet kérni közjegyzőnél, de ha nincs okirat, akkor nem lehet bizonyítani a kölcsönszerződés létrejöttét és annak tartalmát.

20.05.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a segítségét abban kérni, hogy 2011-ben bankszámlát váltottam. Amikor megszüntettem a bankszámlámat ott, ahol volt némi hitelem, törlesztettem egy összegben, amiről meg is van a papírom, hogy rendezve lett. A mai napig új hitelt nem vettem fel. A mai napon kaptam egy levelet az Instrum Justitica cégtõl, hogy fizessek nekik nyolcszáz ezer forintot merthogy tartozásom van. De hogy kinek tartozok vagy mi ez azt nem közölték. 9 év után lehetséges ez? Vagy akkor ez most mi. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel K.né. N.

Tisztelt Hölgyem! A követelések 5 év alatt évülnek el, ha nem szakították meg az elévülést 5 éven belül, akkor a követelés elévült. Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, akkor éljen ellentmondással.

20.05.20.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy autó hitelem aminek a kezese az anyukám! A részleteket kitörlesztettem de a svájci frank miatt még ugyan annyit követeltek! Ügyvédhez majd a békéltető testülethez fordultunk megegyeztünk h a felét 700.000 ezret részletre kifizetjük! Mindeközben ugye bárlistára tettek és kifizetéstől 5 évig passzívan rajta is leszek! Kérdésem az lenne, hogy az adósságot anyukámnak mint kezesnek át tudom-e adni ő az üzembe tartó és így a bárlistát is átadni vagy el e tudnám neki adni az autót adóssággal együtt! Szeretnék a bárlistáról lekerülni főleg úgy h gyakorlatilag édesanyám használja az autót!

Tisztelt Hölgyem! NEM tudja eladni, a tartozás kifizetése nélkül.

20.05.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Röviden ismertetném a történetem, amiben a segítségét kérném. Volt egy Raiffeisen banktól felvett kölcsönöm, amit nem tudtam időben kifizetni, így átkerült a hitelem egy behajtócéghez, sajnos semmi erről szóló dokumentumom sincs már meg.2010-ben kifizettem a tartozást, lezárult a dolog. A mai napon, tehát 10 év után először kaptam egy levelet behajtócégtől, miszerint önellenőrzés során, téves kamat számítást tártak fel, amelynek kijavítását követően a követelés egyenlege módosításra került, ez pedig 232.455 Ft, plusz 46.728 Ft tőke tartozás. Ezt egész egyszerűen képtelenségnek tartom. Hívtam őket telefonon, de nem tudtak konkrét választ adni, felszólítottam őket e-mailben is, hogy kérnék részletes adatokat, hogy és mi módon jött össze ez az összeg egy sikeresen kifizetett tartozás után. Egyelőre nem jött válasz, viszont nem szeretném ha bármit is tennének önhatalmúlag, itt most például a munkabér letiltására gondolok. Tudna nekem segíteni?

Tisztelt Hölgyem! Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, akkor éljen ellentmondással.

20.05.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy jogi kérdésem lenne. 2020 05 15-én kaptam egy fizetési felszólítást egy követelés kezelő cégtől, hogy az elhunyt férjemmel szemben követelés áll fenn. Én mint örökös 15 napon belül fizessem be a tartozást. A férjem 2014 10 1-én elhunyt. Tehát az elmúlt majdnem 6 évben nem kaptam semmilyen felszólítást. Kérdezném, hogy jogos e a követelés. És mi a teendő ez ügyben. Válaszát előre is köszönöm. 

Tisztelt Hölgyem! Elévült a követelés. Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, akkor azzal szemben ellentmondással kell élnie.

20.05.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Felmondott devizahitel miatt egy hosszas huzavona után elárverezték a lakást, amiben anyósom 1/2, a férjem és testvére 1/4 – 1/4 részben rendelkezett tulajdonjoggal. Az árverés után maradt fent több millió forint közüzemi tartozás is, amelyet anyósom egy személyben halmozott fel az évek alatt. A közüzemi szerződések az ő nevén voltak. A végrehajtó azt mondja, hogy mivel mindhárman tulajdonosok, mindegyikük felel érte. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy a jelenleg fennálló tartozás behajtása a tulajdoni hányad arányában történik majd? Mindegyik fél rendelkezik bejelentett jövedelemmel. Segítő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem! Egyetemleges kötelezettek, tehát a teljes tartozás követelhető az adósoktól, fejenként.

20.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnek, hogy miután bedőlt a lakáshitelem a Magyar Követelés Kezelő Zrt. Vette meg a banktól így most neki fizetem vagyis a nővéremtől vonják a fizetése 33 % át, milyen úton módon tudok ettől a lakástól megszabadulni? Köszönöm

Tisztelt Hölgyem! A lakás már nem az öné. A tartozástól csak úgy tud megszabadulni, ha visszafizeti.

20.05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem, ha ráterhelt telefonszolgáltató a házamra 200 ezer forintot, ennek a terhelésnek a jelenlegi összege is annyi, elég-e kifizetnem ezt az összeget ahhoz, hogy a földhivatal levegye a terhelést-elvégre ennyi van ráterhelve, hiába követel a szolgáltató behajtó megbízottja fél milliót? Tudom, hogy így megmarad 300 ezer forint tartozásom náluk, de most nem ez a lényege a kérdésemnek, hanem hogy a terhelt összeget ha rendezem, akkor már le kell e venniük a bejegyzést, vagy nem, csak akkor, ha mindent kifizetek, amit a behajtó kér, hiába kevesebb a ráterhelt összeg. Válaszát tisztelettel köszönöm, Cs. A.

Tisztelt Uram! Nem. A teljes tartozás kifizetése után törlik a bejegyzést a tulajdoni lapról.

20.04.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődnék, válni szeretnek, de van közös hitelünk nem kevés. Megegyezéses válás lenne, a férjem átvállalhatja -e az én hitel részem? Ki kellene fizetni engem a házból, vagy el kéne adni. Viszont ő szeretne maradni. Mit kell nekem csinálni, hogy ő kivásároljon, adás vételit kell vagy hogyan működik ez? Köszönöm.

Tisztelt Cím! A hitel szerződést kell módosítani, mert csak a zálogjogosult bank engedélyével lehet elidegeníteni az ingatlan tulajdoni hányadot.

20.04.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2013 évben felkeresett a végrehajtó a banki tartozásaim ügyében. Nem volt bírósági tárgyalás, közjegyzőnél sem voltunk. A nevemen nincs semmi, a fizetésem fele tiltva van gyermek tartásra. Meg szeretném kérdezni a jövőben mire számíthatók. Ha le jár a gyermek tartás a végrehajtó behajtja e a tartozást vagy pedig elévül addigra.

Tisztelt Cím! Ha 5 évig nem érvényesítették a követelést, akkor elévült.

20.03.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem volna, hogy kaptam egy tulajdon lapot amiben az szerepel, hogy végrehajtás alá tették a házam 90.000 Ft tartozás miatt, ez most azt jelenti, hogy elveszik tőlem? Ha esetleg kifizetem ezt az összeget megszüntetik a terhelést? Köszöm válaszát előre is, V. M.

Tisztelt Hölgyem! A végrehajtónak kell kifizetnie a tartozását. A végrehajtótól tudja meg, hogy mennyit kell fizetnie.

20.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jogi problémám van egy behajtó céggel. 2012-ben nyitottam egy OTP számlát, 2012 év végén elutaztam külföldre 7-év után vissza jöttem és most 2020. 03. 17. kaptam egy állítólagos utolsó felszólító levelet, hogy rendezem a 44.325 Ft tartozásom amit az OTP bank halmozott fel számlavezetési díjra hivatkozva. Az OTP a számlát letiltotta 4 hónapra rá mikor megnyitottam, mert nem volt fizetve a havi kezelési költség, az Intrum Justitia Zrt. közölte velem ha nem vagyok hajlandó kifizetni a 44.325 forintot akkor 124.750 kell majd kifizetnem, mert behajtási ügy lesz belőle. A kérdésem az lenne nem évült el ennek az ügynek az ideje, mivel semmilyen formában nem léptek kapcsolatba velem? Menyire jogos ez az ügy és mit lehetne tenni ez ügyben kérem segítsen köszönettel P. J.

Tisztelt Cím! A követelések 5 év alatt elévülnek. Ha fizetési meghagyást kap, akkor éljen ellentmondással. (tértivevényes levélben)

20.03.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdezem öntől, hogy, tegnapi nap zárolták a férjem számláját az én adósságom miatt amihez neki semmi köze. Ezt az adósságot előző házasságomból hoztam magammal a férjem halála miatt és most gondolt egyet a végrehajtóm és tegnap zárolt minden pénzt, így semmi pénzünk nincs. A kormány kihirdette, törlesztés halasztást, ö másnap elvitte az összes pénzünk ennek ellenére.

Tisztelt Asszonyom! Végrehajtási kifogást terjeszthet elő a bíróságon. Előtte kérdezze meg telefonon a végrehajtót, hogy miről van szó.

20.03.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lenne egy kérdésem, elvileg kezeskedtem 300 e felvételről, 2002-ben. Én erre nem is emlékszem. És most ezt be akarják rajtam hajtani 18 év után. Semmilyen levél nem jött eddig, hogy tartozásom lenne. És bizonylatot se kaptam csak egy felszólító levelet, hogy be kell fizessek 3 milliót. Ilyenkor mi a teendő?

Tisztelt Cím! Ha végrehajtótól kapott végrehajtási lapot, akkor végrehajtási kifogással élhet.

20.03.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válásra készülök. Az ingatlant amiben lakunk hitelből vettük amit még csak 8 hónapja törlesztünk és 10 éves a futamidő. A tulajdon 1/2-1/2 arányban van a nevünkön. A hitelben viszont én vagyok az adós ő csak adóstárs. Attól tartok, hogy az anyagi helyzete miatt ha neki maradna az ingatlan akkor sem tudná fizetni mivel én vagyok a családfenntartó és továbbra is tőlem vonnák. Milyen lehetőségek lennének arra, hogy 1/1 arányban az enyém legyen az ingatlan és akkor én fizetném tovább. Lehetséges az hogy kiszámoljuk mennyit fizetett eddig a hitelekbe és azt kifizetem neki és lemond ezért a javamra? Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Az ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a hitelező bank javára. A bank engedélyével lehet módosítani a hitelszerződést. Az eddig befizetett hitel fele-fele arányban oszlik meg önök között, mert házasok. Ha nem házasok, akkor is így rendelkezik a Ptk.

2020.02.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azért keresném mert olyan kérdésem lenne, hogy párom tartozik és végrehajtás alatt van. Most költöztünk össze a ház az én nevemen van. Az lenne a kérdésem, hogy ha mi bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítünk akkor a végrehajtó esetleg tőlem is követelheti- e a párom tartozását. Egyelőre semmi okirattal nem kötődik ahhoz a házhoz. A ház csak az én nevemen van 1/1 be onnan követelés gyanánt vihet el bármit?

Tisztelt Cím! A végrehajtó öntől nem követelhet semmit.

20.02.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársamnak van egy autó tartozása, melyet egy követeléskezelő cég vett meg. Megegyeztünk egy részletfizetésben, amit csekken minden hónapban határidőre fizetünk. Én mint kezes vagyok az ügyben. A cég most a részletfizetés mellett az én fizetésemből is tiltat. Jogos e ez a módszer? Ha nem, mit tudunk tenni? Köszönettel: S. V.

Tisztelt Cím! Igen, jogos, mert a követelés lejárt és a kezes egyetemlegesen felel a tartozásért az adóssal egyidejűleg.

20.01.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2008 ban felvett édesapám egy hitelt a házra, nem fizette. 1 éve jött papír anyának az MKK Zrt.-től. Neki nincs jövedelme így most én fizetem a tartozást. Neki ezen kívül van még 2 banknál tartozása azt is a házra fogják terhelni? El lehet azt intézni, hogy ne a házra terheljék?
Szeretné eladni a fele részét, lehetséges ez?
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Az adós minden tartozása miatt az adós minden vagyonára indítanak végrehajtási eljárást. Ha zálogjog van bejegyezve, akkor elidegenítési és terhelési tilalom is, ezért nem tudja a tulajdonos a zálogjogosult engedélye nélkül eladni az ingatlant.

20.01.29.

Üdvözlöm Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő: párom kezességet vállalt egy autó hitelben több mint 10 éve, most jött egy levél, eddig viszont semmilyen értesítés, hogy nincs fizetve a hitel, 4 M tőke +6 M factoring kamat.
A fő adós a korábbi factoring cégnek számlákkal tudja igazolni, hogy fizetett, de ezt nem veszi figyelembe az új cég, továbbá ezután is vállalja, hogy havi 115.000 Ftal fizeti a fő adós csak tőlünk ne kérjék. Mit tudunk tenni? Érdemes lenne inkább már most megtámadni a közjegyzői iratot, hiszen eddig abban a tudatban éltünk, hogy ki van fizetve.

Tisztelt Cím! Igen, ellentmondással/ végrehajtási kifogással élhetnek.

20.01.28.

Tisztelettel kérdezem, milyen a legkisebb összeg amire “fizetési meghagyást” lehet indítani, mi a szabálya?

Tisztelt Cím! Nincs alsó korlát. (a közjegyzői díjat vegye figyelembe, hogy megéri-e)

20.01.27.

Üdvözlöm Ügyvédúr!
2013-ban végrehajtás indult ellenem mert nem bírtam fizetni! De mire lett munkahelyem eltűnt a cég akinek tartoztam és a végrehajtó iroda is! Most 7év után minden szó és írás nélkül a cégemnél a fizetésem 33%-át letiltották és egész más cégnévvel és végrehajtótól kaptam rá pár napra egy levelet! Persze ebben a levélben már horror összeget kell törlesztenem! Jogilag lehet ez ellen tenni valamit? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Sz. K.
Tisztelt Cím! Végrehajtási kifogással élhet.

20.01.25.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérném szépen segítségét, hogyan tudnám a készfizető kezesség alól töröltetni magam. Mit kell tegyek válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! A hitel szerződést csak a bank engedélyével lehet módosítani. Csak akkor módosítják a hitelszerződést, ha egy másik személy vállalja a készfizető kezességet.

20.01.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A következő problémámra szeretnék jogi választ kapni. 3- an vagyunk testvérek, azonos tulajdoni hányaddal, örökölt házban. Az egyik testvér 1/3 részére, végrehajtási jog lett bejegyezve a tulajdoni lapra, ami: 5 M Ft főkövetelés, és járulékai (ami azóta már kétszeresére nőtt) Az örökölt ház értéke 10 M Ft
Az adós testvérnek van saját ingatlana is, amire ugyanígy ráterhelték a végrehajtási jogot, ezzel az összeggel. Szeretném az 1/3 részt megvenni. Mi a teendő ez ügyben?
Köszönettel: L. Jné

Tisztelt Cím! A végrehajtó akkor engedélyezi a végrehajtási jog törlését, ha kifizetik neki a tartozást. Ezután lehetséges a tulajdonos váltás.

20.01.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tájékoztatást szeretnék kérni. Végrehajtó letiltatja a fizetésem egy részét, ennek ellenére egy másik ügy miatt inkasszót tett a számlámra. Milyen lehetőség áll rendelkezésemre, hogy a számlához hozzá férjek.
Köszönettel!

Tisztelt Cím! Jogszerű a végrehajtó eljárása.

2020.01.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel válófélben vagyunk. A ház amiben élünk az Ő 1/1 tulajdona, amin jelenleg hitel van. Szeretném kivásárolni a férjemet a házból, hogy mi ott maradhassunk a kisfiammal, viszont a hitelt nem tudom sem átvállalni, sem kifizetni (a hitelben hiteles társ vagyok). A férjem vállalja, hogy még 10 Évig Ő fizeti a hitelt. A kérdésem tehát a következő: mi a jogi módja annak, hogy ez a kivásárlás papíron is érvényesülni tudjon? Lehet-e haszon élvezeti jogot tenni hitellel terhelt házra? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, L. D.

Tisztelt Cím! Elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a zálogjogosult bank javára, ezért megterhelni, vagy elidegeníteni az ingatlant a zálogjogosult engedélyével lehetséges.

20.01.15.

Tisztelt Uram!
A kérdésem: nincs tulajdon részem a barátom házába de sajnos leégett és muszáj vagyok hitelt felvenni én is  (személyi kölcsön)
Mi a hivatalos módja, ha ne adj isten szakítunk vissza tudjam követelni amit rá költöttem. Köszönöm

Tisztelt Cím! Kölcsönszerződést köthet az illetővel közjegyző előtt.

20.01.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnem megtudni hogyha nekem van egy15 éves személyi kölcsönös fedezet nélküli hiteltartozásom bank felé ami csak félig lett visszafizetve, 2 éve az I. J. küldött fizetési felszólítást, csekket őrült összeggel, hogy ők átvették a tartozást.
Vagyonom nincs fizetésemből nem vonható semmi.
A kérdés az lenne, hogy ha én öröklök szülőmtől arra terhelhetnek e? Köszönettel, A A. R.

Tisztelt cím! Igen, amint vagyona lesz az adósnak, abban az esetben végrehajtási eljárást indítanak az adós vagyonára.

20.01.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy van tartozásom amit jelen pillanatban sem tudok fizetni. Kérdésem, ha férjhez megyek akkor a férjem jövedelméből vonhatják e? Vagy a házasságunk ellőtt szerzett házára vagy autóra terhelhetik e, vagy lefoglalhatják e? Várom válaszát. Köszönöm.

Tisztelt Cím! Nem, de javasolt házassági vagyonjogi szerződést kötni, amiben kizárják az egymás tartozásaiért való felelősséget.

20.01.08.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék, a lakásban ahol lakunk testvéremmel ketten vagyunk tulajdonosok. Neki van másfél M Ft tartozása ami jelenleg végrehajtónál tart. Havi 60 ezer Ft részletfizetéssel vállalta hogy visszafizeti, de az illető akinek tartozik 6 hónapon belül kellene az összeg. Kérdésem az lenne, hogy így mivel fele-fele a tulajdonjog a lakáson, lehet e ingatlant árverezni. Köszönettel várom válaszát: K.

Tisztelt Hölgyem! A tartozással terhelt tulajdoni hányadot lehet elárverezni végső esetben.

20.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy ingatlan, aminek a tulajdoni lapjára több végrehajtási ügy is be van jegyezve.
Egy 2018-as végrehajtáshoz kapcsolódóan a végrehajtó közölte a becsértéket.
Megszakítja-e ez az esemény a korábbi végrehajtások elévülését?
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: K. O.
Tisztelt Cím! A bejegyzett végrehajtási jogok nem évülnek el.

20.01.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2006-ban egy barátomnak elmentem kezesnek személyi hitelhez. (a másik barátunk adóstársként) Karácsony előtt kaptam egy levelet a végrehajtótól, hogy fizessek 5 M forintot. Az adóstól nem tudják behajtani és az adóstárs is meghalt nemrég. A takarék szövetkezet, ahol a hitelt adták 2015-ben felszámolás alá került. A felszámoló biztos egy közjegyzőn keresztül adta ki a végrehajtónak a követelést. Én egyébként se a banktól, se a felszámolótól, se a közjegyzőtől nem kaptam semmilyen felszólítást előzőleg.

Kérdésem, hogy ennyi idő után is jogosan követelnek tőlem, főleg egy felszámolt banktól? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Jogorvoslattal élhet, majd a bíróság eldönti ezt.

20.01.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sógorom 2 éve halt meg a házukon jelzálog van, de a mi házunk is jelzálogba van az övék miatt. A ház fele a volt feleségéé a másik fele a 3 gyereké. 2 éve nincs fizetve a házuk, szerettük volna a mienkről levetetni a jelzálogot, de a hátralékot ki kellene fizetni. A mi házunk fele a férjemé a másik fele az anyósomé, de ö nyugdíjas otthonba van. A volt feleség hajlamot se mutat, hogy fizessen hol dolgozik, hol nem, pedig a bank már többször felszólította. A gyerekei nálunk vannak elhelyezve mert ő nem alkalmas szülőnek. Ilyenkor mi fog történni? Mire számítsunk? A férjem fizetését is letiltás alá vonhatják? Vagy mi lesz a házunkkal? Előre köszönöm szépen a válaszát. Tímea.

Tisztelt Cím! Legvégső esetben elárverezik a fedezetet képező ingatlanokat.

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

2019.12.30.

Tisztelt Ügyvéd úr! 

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy van egy személyi hitelem amit pár hónapja nem tudtam fizetni. Viszont van egy örökölt családi házunk a nővéremmel és bátyámmal de azt már akkor eladtuk részlet fizetéssel mikor édesapám még élt, de még nincs kifizetve a teljes összeg. Így a bank rá tudja terhelni a hitelt? Válaszát előre is köszönöm! Szép napot kívánok! A.

Tisztelt Hölgyem! Az ön tulajdoni hányada végrehajtás alá vonható.

19.12.28.

Tisztelt Ügyvéd úr.
Olyan kérdésem lenne, hogy a párom több mint 10 évvel ezelőtt kezes volt egy hitelnél. 10 év után kereste meg az illetékes bank, hogy az adós nem fizeti a hitelt pedig jövedelemmel rendelkezik, ez által a páromon követelnek mindent. Jogi úton lehet az adóssal szemben valamit tenni? Hogy az adós is hajlandó legyen fizetni. Köszönöm válaszát előre is.

Tisztelt Cím! Egyetemleges kötelezettek, ezért a hitelező a kezestől is követelheti a tartozást.

19.12.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A volt férjem elhunyt és volt vele egy közös ingatlanunk amit jelzáloghitel terhel, és az ő részére egyéb köztartozásokat terheltek rá. Az örökösök lemondtak a hagyatékról a sok tartozás miatt és ezért állami kézbe került a ház másik fele. A kérdésem pedig az lenne, hogy ha kifizetném a jelzáloghitelt és a köztartozásokat enyém lesz e a ház másik fele vagy vannak e további teendők is?
Tisztelt Cím! Az az államé, attól meg kell vennie.

19.12.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A helyzet a következő. Felvettem 1 M Ft kölcsönt, amit egy darabig tudtam fizetni. Utolsó lehetőséget kaptam, hogy pár napon belül fizessek 44.000 Ft-ot, de nem fogom tudni kifizetni. Ezután jön a végrehajtó. A fizetésem kézbe kapom, számlám nincs. Az ingatlan ahol lakunk nem a miénk, a nevemen semmi nincs, minden ami a házban található a férjemé de minden darabról nem tudja igazolni. Nekem csak a ruháim vannak. Se nem adóstárs se nem kezes nem volt a férjem a hitel felvételekor. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit foglalhat le a végrehajtó? Válaszát köszönöm

Tisztelt Cím! A jövedelmét: bérét, családi pótlékot végrehajtás alá vonhatja.

19.12.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kezességet vállaltam korábban még az akkori feleségemnek akitől elváltam. A hitel azóta bírósági per miatt szünetel, de ez nem lesz örökké így és a kezességemet szeretném megszüntetni. Beszéltem vele eben az ügyben de nem tett lépéseket. Nélküle ez megoldható? Milyen lépésekre van szükség a kezesség megszüntetéséhez? Ebben kérném a tanácsát
Köszönettel: B. Cs.
Tisztelt Cím! A hitelszerződés módosításához a bank hozzájárulása szükséges.

19.12.09.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor úr! 

Érdeklődni szeretnék, hogy mit vihet el a végrehajtó? Ha van egy 300 ezer forintos tartozásom (telefon) és semmi jövedelmem nincs a családin meg a gyesen kívül(ami postán jön), nincs semmi a nevemen, mamám házában lakunk, több tulajdonos van, (én nem vagyok tulajdonos csak ide vagyok bejelentve), és bejelentett munkám jelenleg nincs, akkor mit vihet el a végrehajtó, vagy mit tudnak ezzel kezdeni? Szándékomban áll kifizetni persze, csak jelenleg nem tudom elkezdeni. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Az adós, az adóstárs, a kezes jövedelme és vagyona vonható végrehajtás alá.

19.12.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a párom most kapott egy fizetési felszólítást az Intrum Justitiától. 95.000Ft-ot követelnek egy 2016.aug-i 3.900Ft-os UPC elmaradás miatt. Semmilyen előzménye nem volt a levelezésnek, hogy elmaradása van.
Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm!

Tisztelt Cím! A jogosult fizetési meghagyás kibocsátását kérheti közjegyzőtől, az ellen ellentmondással élhet a kötelezett. Vagy kifizeti a tartozását.

19.11.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Majdnem 10 évvel ezelőtt a párom adóstárs lett egy 3millios lakás fedezetű hitelbe. Most mi is szeretnénk hitelhez jutni és az a kérdésem, hogyan lehet valahogy kilépni, hogy ne legyen a párom adóstárs? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím! A bank engedélyével lehet módosítani a hitelszerződést.

19.11.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném megkérdezni, hogy ápolásiból vonhatnak?

Tisztelt Cím! Igen, minden jövedelem végrehajtható.

19.11.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérdésem az lenne, hogy adósságom van, örökséghez hozzá nyúlhat e a bank? Várom válaszát. Tisztelettel :K. E.

Tisztelt Cím! Minden vagyona és jövedelme végrehajtás alá vonható.

19.10.30.

Tisztelt ügyvéd Úr! 

2010-ben férjemmel vásároltunk egy ingatlant. A férjem 1/4, én pedig 3/4 részben voltunk tulajdonosok. 2016-ban elváltunk, a volt férjemet kifizettem. Vállaltam az ingatlan nevemre történő átírását, azonban ezt anyagi okok miatt eddig még nem tudtam teljesíteni.

Volt férjemnek adóssága van, és a végrehajtó már megkereste Őt. Kérem, legyen kedves tanácsot adni az átírással kapcsolatban. Itt tulajdonképpen a kérdés az, hogy attól függetlenül, hogy a volt férjemet kifizettem, de az ingatlan átírása nem történt meg, jogilag mennyire van köze az ingatlanhoz. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: R. T.

Tisztelt Cím! A végrehajtó felé fennálló tartozás kifizetése a feltétele annak, hogy a tulajdoni hányad átruházását eredményező okiratot tudjon aláírni a volt férjével és azt az okiratot be kell nyújtania a földhivatalba. Az okiratot ügyvédnek kell ellen jegyeznie. Ő a tulajdonos, mert a tulajdoni lapon ő van feltüntetve tulajdonosként.

19.10.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemnek van egy 8 évvel ezelőtti telefonszámla tartozása, ezt egy faktorház állítja. Engem, mint feleséget kerestek meg, hogy fizessem ki. Az indok, hogy a férjem. Van-e fizetési kötelezettségem? 40 ezer Ft, nem vagyok se kezese, se adóstársa. Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelt Cím! Nincs fizetési kötelezettsége, elévült a követelés. Ha fizetési meghagyást kap, akkor arra ellentmondást kell előterjesztenie.

19.10.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem, az lenne, hogy elváltunk 4 éve a férjemmel. Van közös hitelünk, amit addig fizette is, amíg volt bejelentett munkahelye. Több mint egy éve nincs neki bejelentett jövedelme, így nem fizet semmit. De mivel nekem folyamatosan volt és van is, így csak tőlem tudják vonni. Mit tudok tenni, hogy rajta is be tudják hajtani? Mondtam, neki, hogy akkor amit tőlem vonnak, annak fizesse a felét, de nem hajlandó. Előre is köszönöm! Sz. N.

Tisztelt Cím! Az adóstársak egyetemleges kötelezettek, ezért attól az adóstól hajtják be a tartozást, akinek van jövedelme, vagyona.

19.10.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Fiamnak egy felújítás miatt tartozik egy valaki 300ezer Ft-tal, mivel a munkát nem végezte el megfelelően. Ezt írásban elismerte, és annak visszaadását 2018.dec.31-ig vállalta be. Többször beszéltünk vele, de úgy tűnik csak hiteget. Bár udvariasan, türelmet kérve, de a türelem már elfogyott. Kérdésem, ha ügyvédi felszólítást küldenénk, annak mennyi a költsége és elegendő-e, vagy végrehajtást kellene ellene benyújtani. Azt hogyan lehet elindítani. Általa kézzel írott megállapodás van a birtokunkban, melyben elismerte a tartozását. Válaszát előre is köszönöm. üdvözlettel
Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani közjegyző előtt.

19.10.08.

Tisztelt ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy követelhet-e valaki csak úgy adósság törlesztést tőlem vagy sem. Édesanyám nemrég sajnos váratlanul elhunyt. Egy ismerőse vette fel velem a kapcsolatot, hogy ruhákat vett tőle Édesanyám és még nem fizette ki. Ezt követeli most rajtam. Követelheti ezt a tartozást az illető vagy sem. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: V. F.

Tisztelt Cím! Ezt hagyatéki hitelezői igénynek nevezi a törvény. A hagyatéki eljárásban kell bejelentenie annak a személynek, aki követelést terjeszt elő. Külön eljárásban kell bizonyítania a követelés megalapozottságát.

19.10.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van letiltásom tartozás miatt 33%-os!
De már csak kb. 200-ezer forint tartozásom van. Szeretném kérni annak havi részlet fizetését ez lehetséges? Köszönöm a válaszát

Tisztelt Cím! Ezt a végrehajtó tudja megmondani.

19.09.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Volt telefon tartozásom amit a végrehajtó ráterhelt a házra. Ki lett fizetve a tartozás, de nem törölték. Milyen módon tudom töröltetni? A szolgáltató évekkel ezelőtt megküldte, hogy nincs már tartozás, de a végrehajtó nem töröltette. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Hivatalból nem köteles. Önnek kell törlési engedélyt kérnie a végrehajtótól és a földhivatalba benyújtani a kérelmet és befizetni a földhivatali eljárás díját.

19.08.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődnék van egy családi házunk ami apukám halála után rajtam kívül 4 testvérem tulajdonába került és Anyukám a haszonélvező.
Kérdésem az hogy az egyik nővérem csinált 15millios adósságot amit tudtunk nélkül a bank rá terhelt a házra a nővérem nem lakik az ingatlanba de anyukám és három testvérem igen velük. Mi lesz? El veheti a bank a házat? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím! Az adós tulajdoni hányadára lehet a végrehajtást lefolytatni.

19.08.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2007-ben beköltöztünk egy ingatlanba amiben úgy éltünk, hogy csak a rezsit kellett fizetnünk. A szerződésünk is csak ezt tartalmazta. Előzetes bejelentés után 2019-június elsejével kiköltöztünk az ingatlanból úgy hogy semmi tartozásunk nem volt. Erre most kaptunk egy behajtótól egy végrehajtást miszerint az ex főbérlőnk beadott behajtásra egymillió ötszáz Ft-os tartozást. Hogy ennyivel tartozunk neki. Ami felháborító, hisz semmi tartozást nem hagytunk magunk után. Ő ezt megteheti, hogy besétál egy végrehajtó irodába és behajtják az általa bemondott összeget?

Tisztelt Kérdező! Végrehajtási kifogást nyújthat be a bíróságon.

19.08.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A férjem adóstárs a szülei hitelében, de ők ezt nem fizették! Hitelt szeretünk volna fel venni így derült ki, hogy a férjemnek 13 M hitel van a Bár listán, mint adóstárs. Hogyan tudnánk ettől megszabadulni, átadható másnak az adóstárs szerepe? Köszönöm

Tisztelt Cím! Hitelszerződést módosítani a hitelt nyújtó bank engedélyével lehet.

19.08.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: Mikor évül el egy tartozás? Unokám 10 évvel ezelőtt vásárolt részletre egy gépkocsit, az előleg befizetése után rendesen fizette a részleteket, majd amikor már nem tudta fizetni, visszaszolgáltatta hibátlanul a gépkocsit. Az átvevő ezzel rendezettnek tudta a dolgot. Hallottunk olyan törvényről, miszerint az ilyen jellegű tartozások 5 év után elévülnek és a fizetést megtagadhatja az érintett. Ezzel kapcsolatban szeretnénk kikérni az Ön véleményét. Szíves válaszát előre megköszönöm, Üdvözlettel: P. Sné

Tisztelt Cím! Ha 5 éven belül érvényesítette a követelést a jogosult, akkor megszakadt az elévülés.

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

19.07.12.

Tisztelet Ügyvéd úr!

Pár éve a Telenor felmondta a szerződésem. Volt készülékhitelem és ugye a kétéves szerződésem. El is kezdtem fizetni viszont olyan kamatot raktak rá hogy abbamaradt a fizetés. Most átvette egy behajtócég a tartozásom. Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen tartozást ráterhelheti e az ingatlanomra? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Végrehajtható okirat alapján igen.

19.07.09.

Tisztelt Ügyvéd úr! Párom elvált jó pár évvel ezelőtt, az előző házasságából született 2 gyermek. A párom havi rendszerességgel bevásárolt a gyerekeinek akár 100ezer forintos nagyságban mindent. Ez az exnek nem kellett, gyerektartást követelt, végrehajtó intézkedett ez ügybe és visszamenőleg követelt több mint 200ezer forintot. Van a páromnak egy kisebb ingatlana amire ez az összeg rá lett terhelve. Hamar 1 hónapon belül ki lett egy összegbe fizetve és a mai napig folyószámlán kapja az ex a gyerektartást. Nincs elmaradás, folyamatosan fizetve van. Szeretné az ingatlant eladni de ahogy írtam olyan teher van rajta ami már rendezve lett évekkel ezelőtt. Hogyan és ki vetetheti le ezt a tehert az ingatlanról. Válaszát, segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A végrehajtót kell megkeresni, a végrehajtó jogosult a törlési engedélyt kiállítani, a törlési engedélyt az ingatlan tulajdonosa nyújtja be a földhivatalba.

19.07.08.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Egyből bele is vágnék abba amiért írok önnek. Még a válság előtt kb. 2007-ben felvettünk egy lakáshitelt 3 000 000Ft-ot. Én akkor 14-éves voltam. A lakás az én nevemen volt és így mentünk be az OTP-hez megigényelni a hitelt édesanyámmal, akkoriban úgy gondoltam kisgyerekként, hogy nagyon egyszerű lesz vissza fizetni majd, ha már én is kereső leszek. Mindeddig édesanyám fizette a hitelt, de most már pár hónapja nem fizeti és tőlem vonják le. Ez így nagyon megterhelő anyagilag. Nem tudom, hogy ez ellen lehet e tenni valamit. Egyáltalán jogos volt e engedni azt hogy egy 14-éves gyereket bevegyenek a hitelbe. Ugyan volt egy kérdezz felelek az egyik hivatalban, hogy tisztában vagyok e a dolgokkal és ott engedélyezték, de a józan ész nekem ma már azt diktálja, hogy ilyen véletlenül se forduljon elő, hogy eladósítanak egy kisgyereket. Köszönettel: Cs. N. D.

Tisztelt Cím! A gyámhivatal hozzájárulása is szükséges volt ahhoz, hogy hitelt vegyenek fel. Tehát valószínűleg indokolt volt a hitel felvétel.

19.06.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2017 vásároltam egy autót. Mivel a tulaj nem hozta magával a kocsi törzskönyvét így nem tudtam a nevemre íratni csak üzembentartói szerződést kötöttünk. De most a tudomásunkra jutott, hogy a tulajdonosnak tartozása van és a kocsit lefoglalta a végrehajtó, amiről semmi papírt nem kaptunk. A tulajdonost nem érem el. A kérdésem az lenne, hogy mint üzembentartó tőlem elviheti a végrehajtó a kocsit? Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Igen, mert nem ön a tulajdonos.

19.06.23.

Tisztelt Ügyvéd úr! 
A minap kaptam egy felszólító levelet végrehajtótól régi banki tartozás kapcsán. Lekértem az adatokat a khr listáról  és azon nem szerepel a nevem alatt ilyen tartozás. Így is lehet követelni? Bemehet a végrehajtó az állandó lakcímemre úgy, hogy 12 éve nem lakok ott? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, P. Zsolt
Tisztelt Cím! Ha nem évült el a követelés, akkor végrehajtható a tartozás.

19.05.22.

Olyan kérdésem lenne, tulajdoni lapon közel 10-éve több tartozás miatt végrehajtási jog lett bejegyezve, az elmúlt 5-évben biztosan nem jött semmiféle megkeresés, letiltás sem semmi levél, ezeket én kinél intézhetem a törlést a tulajdoni lapról, elévülésre hivatkozva? Illetve ez a hivatkozás megállná e a helyét? Nagyrészt telefonszolgáltató tartozás, illetve egy gyermektartási ügy. De ezek mind 9-10 évvel ezelőtt lettek bejegyezve. Válaszukat tisztelettel előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A földhivatal csak a jogosult törlési engedélye alapján törli le a terhet a tulajdoni lapról.

19.04.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék. Kezes voltam 1999-ben. A banktól ma kaptam egy levelet, hogy fizessek be több mint egy millió forintot.
Az lenne a kérdésem, hogy ez még nem évült el?
Én csak kezes voltam. Mit lehet tenni ez ügyben. Fizetni nem tudok.
Köszönöm válaszát. Tisztelettel Beatrix

Tisztelt Cím! Amennyiben nem szakította meg az 5 éves elévülési időt a hitelező, akkor elévült a követelés. Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, éljen ellentmondással. Ha nem él a fizetési meghagyással szemben ellentmondással, akkor végrehajtható lesz a követelés.

19.03.26.

Üdvözlöm az lenne a kérdésem, hogy van egy 2 szobás lakásom van rajta 800000 Ft CSOK amit a kicsire vettem fel 2 éves a kislányom, valamint az OTP faktoring által 600 ezert Ft rá van terhelve de törlesztem a kérdésem az lenne átíratható e így a kislányomra a lakás ha esetlegesen nem tudom a törlesztést fizetni és ne veszítsem el a lakásom. Várom válaszát

Tisztelt Cím! Nem, mert elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a lakásra.

19.03.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvérem úgy vett ingatlant, hogy a szüleink háza volt a fedezet. A szüleink meghaltak az ingatlant 1/2-1/2 részben örököltük. Testvérem majdnem egy évig nem fizette a háza után a törlesztő részletet és így a bank felmondta a hitelét és a szülői ház árverezésre kerül. 
Kérdésem: mivel a hitel az övé, de öröklés után az 1/2-ed házrésszel felelek fedezetként, én is ” BAR ” listára kerülök, mint ő? Nekem nincs semmilyen elmaradásom a bankom felé csak félek, hogy esetleg engem is tiltó listára tesznek az ő hanyagsága miatt. Illetve csak a házrésszel felelek vagy letilthatnak a fizetésemből? Tisztelettel: H. Zs.

Tisztelt Cím! Igen, mert az öröklés révén az adósságot is örökölte. A hagyaték erejéig felel a tartozásért. A fizetése is letiltható (végrehajtás alá vonható).

19.03.16.

Tisztelt Ügyvéd úr.
Kérdésem ház vásárlással kapcsolatos. A párom veszi fel a hitelt de szeretnénk, hogy én is tulajdonos legyek az ingatlanban egyéb költség nélkül, mi a teendő? A párom nem a férjem csak együtt élünk. Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! A bank ilyen esetben megköveteli, hogy ön is a hitelszerződés aláírója legyen kezes vagy adóstárs minőségben.

19.03.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr
Egy olyan problémám van, hogy a férjemnek és a volt feleségének van egy közös háza, amiben mi lakunk, ez hitellel terhelt az otp faktoring által. Ő azt mondta nem kell neki a ház, de erről  írásban nem nyilatkozott. Mi költöttünk a házra, bővítettük, az új hitelszerződést a bank már csak a férjemmel kötötte meg. De ennek ellenére az ő tulajdona a ház fele még mindig, és attól tartunk ha esetleg nem fizet egy hitelt vagy bármi mást, akkor azt a ház felére így ráterhelhetik, és akár árverezhetik is. Kérdésem az lenne, hogy van e arra mód, hogy őt lemondjon a tulajdonjogáról (erre nem hajlandó mivel ő volt a hitelfelvételnél a kezes), vagy hogyan tudnánk elkerülni azt hogy bármilyen kárunk származzon ebből a későbbiekben? Válaszát előre is köszönöm Jné Éva

Tisztelt Cím! Ha a tulajdonostárs magához váltja az illető tulajdoni hányadát és ehhez hozzájárul a jelzálog jogosult bank, azaz a hitelszerződést is módosítani kell.

19.03.09.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy barátnőmmel vettünk fel hitelt amit amikor szét mentünk ő kiváltotta ugyan annál a banknál egy másik hitellel és úgy tudom nem tudja fizetni ilyenkor nekem ebből származik valamiféle problémám?  Köszönöm szépen válaszát.

Tisztelt Cím! Attól függ, hogy a régi hitelt teljes egészében váltotta-e ki, és az új hitelben maga szerepel-, mint kezes vagy adóstárs.

2019.03.07.

Tisztelt  Mohos Úr !
Tanácsát szeretném kérni a következőkben. Nagymamám Január elején elhunyt. Még éltében unokatestvéremék kötöttek rá KEGYELETI biztosítást, ami arról szól, ha meghal, abból lesz eltemetve. A biztosításnál az unokatestvérem volt meghagyva, aki felvehette az összeget, viszont a biztosítási díjat maga nagymamám fizette. Ezt fel is vette, nem kellett a hagyatéki tárgyalást megvárja vele. Kérdésem az lenne, hogy mivel a halál esetre lett a biztosítás megkötve, abból kellett volna-e eltemetni, vagy ő azzal az összeggel (800.000 Ft )szabadon kereskedhet? A temetés kb. 300.000.-forintba került, amit nagymamám félre tett pénzéből fizettünk ki. A fenn maradó résszel mi történik? Képezheti hagyaték tárgyát?
Illetve nagymamám házát megörököltük, két felé osztva. Én sajnos
a banki KRK-listán fent vagyok adósként. Az örökölt részemre a bankok, behajtó irodák rátehetik a kezüket ha eladásra került? Ha igen, hogyan tudnám ezt kiküszöbölni? Nagyon köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! A biztosítási pénz nem része a hagyatéknak.

Az ön által örökölt ingatlan tulajdoni hányad végrehajtás alá vonható.

2019.02.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy jelzáloghitel végrehajtásánál adóstársként szerepelve, inkasszózhatják-e a számlámat? És ha igen, akkor hogyan tudnám elkerülni. A jelzálog alá vett ház fele az én nevemen van, ha lemondok róla elkerülhetem a végrehajtást?

Tisztelt Cím!

Igen, végrehajtható, nem tud az ingatlantól szabadulni, mert elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyezve.

2019.01.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy hitel felvételnél szülői kezesség vállalás esetén az adós és a kezes elhalálozását követően az adósság a kezes örökösére száll e?
Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel: B.

Tisztelt Cím! Igen. (Az adósságot valakinek ki kell fizetni, vagy lemondani az örökségről.)

2019.01.26.

Tisztelt Ügyvéd úr érdeklődnek arról hogy én 18 évesen vettem fel nevelő szüleimnek jelzálog hitelt és most hogy nem fizettek, végrehajtási eljárás van ellenem. Az ingatlan nem az én nevemen van, mit lehet ilyen esetben tenni?

Tisztelt Cím!

A visszafizetésen kívül semmit. Hitelszerződés módosításhoz egy másik személy kellene, aki az adósok helyett fizet.

2019.01.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Adóstól és kezestől is letiltás van azonos tartozása. Mindkét személytől külön külön levonják a tartozás teljes összegét vagy összevonják . Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím!

Egyetemleges kötelezettek, a végrehajtást addig folytatják, amíg a tartozás meg nem térül.

2019.01.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtó miért jön foglalni, ha édesanyám nyugdíjából vonják a törlesztőrészlet?

Válaszát előre is köszönöm. 

Tisztelt Cím!

Mert a követelés lejárt és az adós minden vagyonára egyidejűleg történik a végrehajtás.

2019.01.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr !

2014 óta tartozom, ez elévül?

Tisztelt Cím! Ha a hitelező érvényesíti a követélését az elévülési időn belül, akkor megszakad az elévülés.

2019.01.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Személyi kölcsönhöz írtam alá kezességet, amit az adós nem fizetett. Bejelentett munkaviszonnyal egyedül én rendelkezem a többi kezes között, így én fizetem ma is a hitel összeg törlesztését. Kérdésem abban merül ki, hogy kihez fordulhatok, milyen jogi lehetőségeim vannak a millió feletti összeg visszaigényléséhez? (Tudván, hogy peren kívül nem fogok tudni a hitelezővel megállapodni!)Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Pert vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat az adós ellen, az adós lakóhelye szerint illetékes bíróság vagy közjegyző előtt.

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

2018.11.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örököltem egy olyan autót, amelyen banki hitel van, amiben adóstárs is vagyok. Az örökség kevesebb mint a hátralévő hitel összege. Kérdésem, hogy mint örökös csak az örökség erejéig kell -e kifizetnem a hitelt és ha igen mint adóstárs a maradékot behajthatja e rajtam a bank? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: V. T.

Tisztelt Cím!

Mint adóstárs a teljes hitelért felel.

2018.10.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném kérdezni ha van egy bank felé tartózásom és ha másik banknál helyezek el pénzt azt az a bank ahol tartózásom van lefogja vagy azonnal elveszi?

Tisztelt Cím!

Ha végrehajtóhoz kerül az ügy, akkor minden vagyonát végrehajtás alá vonhatják.

2018.10.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelzáloghitelt szeretnék töröltetni. Hova kell fordulni és kihez kell mennem, hogy a törlés megtörténjen. Köszönöm szépen.

Tisztelt Cím! Jelzálog jogosult törlési engedélyt állít ki, a törlési engedéllyel és egy kérelem nyomtatvánnyal az illetékes földhivatalba kell mennie, ahol a 6600,-Ft/hrsz. földhivatali eljárási díj megfizetése után kezdi el a földhivatal a törlést.

2018.10.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy közös lakásunk a volt férjemmel, az enyém az ingatlan háromnegyede, az övé pedig 1/4 rész. Az ingatlanon kettő hitel után is jelzálogjog van. Volt férjem lemondana a tulajdonrészéről 16 éves gyermekünk javára. Kérdésem, hogy a hitelt nyújtó bank hozzájárul-e az ajándékozáshoz? Későbbiekben lehetséges, hogy a hiteleket tudnám vég törleszteni, addig van valamilyen megoldás, hogy minél előbb a fiam nevére kerülhessen az 1/4 rész? Ugyanis a volt férjemnek hamarosan gyermeke születik új párjától. Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! A jelzálog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Tehát a bank hozzájárulása nélkül nem idegeníthető el a terhelt tulajdoni illetőség.

2018.10.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni a következő dologban. Volt párommal van egy közös ingatlanunk, amit hitelre vásároltunk. Ő az én megkérdezésem nélkül kiadta albérletbe egy párnak.

Ez a pár felajánlotta neki, hogy átvállalnák a hitel tovább fizetését, így szeretnének később a lakás tulajdonosai lenni. Ügyvéd által intézi a volt párom. Megfenyegetett, hogy a hitelben így az albérlőkkel maradok. Kérdésem az lenne, tényleg a beleegyezésem és aláírásom nélkül ez megoldható? Köszönettel!

Tisztelt Cím! Lehetetlen, mert a bank és az adósok együttes hozzájárulása szükséges a hitel szerződés módosításához.

2018.10.02.

Tisztel Ügyvéd Úr !

Az unokám szeretett volna megvásárolni egy házrészt ingatlan közvetítő közreműködésével. A fizetett összeget 1.300.000 forintot megosztotta az ügyvéd 700 e Ft előleg és 600 e Ft foglalóra. A teljes vételárat pénzintézettől felvett hitelből fizette volna ki. A pénzintézet elutasította a kérelmét, azzal, hogy nincs szorgalmi út a házrészhez. Amikor bemutatták a házrészt, úgy mondták, hogy a bejáró az övéké. Mivel hitelt nem kaptak, így vissza szeretnék kapni a pénzüket. Az előlegbe adott 700 e Ft-ot visszafizette az eladó, de a 600 e Ft-ot nem hajlandó, mondván az foglaló. De az Ő hibájából nem kapták meg a hitelt.

Mit tegyünk? Forduljunk -e bírósághoz? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: P. M. kétségbe esett nagymama.

Tisztelt Cím! Igen, a bíróság tud dönteni.

2018.08.19.

Tisztelt dr. Mohos Gábor!

Az alábbi ügyben szeretnék tájékoztatást kérni, a volt párom a kapcsolat felbomlásakor felajánlotta anyagi segítségét, (személyes bankkártya használat) ezen megállapodás ténye néhány e-mail váltással igazolható. Azonban most a felvett összegek visszafizetését követeli. Azonban jelen pillanatban megszűnt a munkaviszonyom és a lakhatásom is. Kérem szíveskedjék tájékoztatni, hogy az ügy jelenlegi állása szerint milyen jogi lépéseket tehetek, illetve mire számíthatok. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B. C.

Tisztelt Cím! Ön ellentmondással élhet a másik személy által kiállíttatott fizetési meghagyással szemben.

2018.08.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdésem lenne, a nővéremmel van egy lakás tulajdonunk fele fele arányban, és anyu a haszonélvező. 
Első kérdésem át szeretném adni a nővéremnek a tulajdonjogomat ez milyen költségekkel jár?
A második az lenne van egy ingatlan amit a férjemmel vettünk, de vissza adtuk a banknak mert szétmentünk, a bank árverezni fogja. Ez a tartozás érinti-e az ingatlanomat, ha nem iratom át? Köszönöm C. Cs.

Tisztelt Cím! Ajándékozás testvérek között 9%-os ajándékozási illeték fizetési kötelezettséget von maga után az ajándékozott részéről. Minden vagyon végrehajtás alá vonható.

2018.08.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a fizetésemből vonják a tartozásomat, akkor is elárverezhették az ingatlanunkat? Én úgy tudtam, hogy ez fizetési hajlandóság, és így védve vagyunk. Tehetek ez ellen bármit is?  Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A végrehajtást azért indítják, mert a követelés lejárt, azaz egyszerre több végrehajtás indítható.

2018.08.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy pontosan mi szakíthatja meg egy hitel elévülését? Ha a végrehajtó levelet küld a levelezési címre, de az adós azt nem kapja kézhez, azt figyelembe veszik-e? (A levelezési cím nem az adós lakcíme) Az e-mail számít-e ilyen ügyben? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Cím!
A követelés érvényesítésének megkísérlése az elévülési időn belül megszakítja az elévülést. 

2018.08.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy van egy ingatlan amit én megörököltem, de ezen az ingatlanon deviza kölcsön van, ahol én mint kezes szerepeltem. Szeretném a kölcsönt lerendezni kezes vagy örökös személyében. Hogyan kell ezt elintézni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Ha átvette a hagyatékot, akkor, mint örökös felel a tartozásért. Kezesként akkor is felel, ha nem veszi át a hagyatékot.

2018.08.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tájékoztatást szeretnék kérni. Jelenleg saját tulajdonú ingatlanomban lakunk, amit szeretnénk nagyobbra cserélni élettársammal (hivatalosan nincs bejegyezve, csak a lakcím egyezik kb. 2 éve). Az új ingatlant a lakás árából, illetve nekem van még megtakarításom, valamint hitelből CSOK segítségével (meglévő gyermek után) tudnánk megvásárolni. Szeretném saját magamat is védeni, viszont a hitel miatt úgy gondolom, hogy közös tulajdonnak kell lenni az új ingatlannak. Milyen lehetőségeim vannak, hogy a saját befektetett pénzem biztonságban tudjam. Gondoltam esetleg tulajdonrész meghatározásra ( 80-20%) de nem tudom ez mennyire védi az én érdekeimet. Köszönettel, Tünde!
Tisztelt Cím!
Ha közös tulajdon lesz, akkor a befektetett összeghez nem fog egyikük sem készpénzben hozzájutni, mert elidegenítési és terhelési tilalom lesz a lakáson.

2018.07.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A lányomék vásároltak egy házat az élettársával amire hitelt vettek fel, a férjem lett a kezesük. A fiatalok szét váltak és nem fizették a törlesztést. A házat sikerült értékesíteni, de nem fedezte az érte kapott összeg az adósságot. Mi fizettük ki a banknak a 850000 Ft-ot. Az a kérdésem, hogy kérhetjük-e ezt az összeget a fiataloktól.

Tisztelt Cím! A 3 millió Ft alatti követelések fizetési meghagyásos eljárásban érvényesíthetők.

2018.07.20.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel CSOK-kal vettünk házat melyre megelőlegeztünk két gyereket.  Még nem lett gyerekünk. Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő ilyenkor válás esetén? Válaszát köszönöm .

Tisztelt Cím! A CSOK-ot vissza kell fizetni, ha eladják a házat.

2018.07.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy 2007-es tartozásokat be lehet hajtani. Most a végrehajtó vonassa a férjem fizetésének 50%-át már 4-ik hónapja. Szóval ez jogos? Tisztelettel Uné V. É.

Tisztelt Cím! Végrehajtási kifogást terjeszthet elő az illetékes bíróság előtt.

2018.07.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Adott egy ingatlan, ami 5 testvér tulajdonát képezte. Jelenleg 3 rész az én tulajdonom képezi. Szeretném megszerezni a teljes ház felett a kizárólagos tulajdon jogot, vásárlás útján.

Viszont az egyik még jelenlegi tulajdonosnak elég magas tartozása van bejegyezve a házon. Ez a tulajdonos azt állítja, hogy ha én most megveszem az Ő részét is annyiért, mint a többiekét (1.2 M forint) akkor tehermentesen lesz az Ő része az én tulajdonom, mert ilyen esetben az ügyvéd aki intézi az adásvételt, a hitelt folyósítónak utalja az összeget, és kiadják a földhivatal felé a törlő határozatot a fennmaradó tartozás összegére is.

Ebben kérném a tanácsát, hogy ha van kb. 9 millió tartozása a tulajdonosnak, és én 1.2 M forintért megveszem, akkor valóban tisztán tehermentesen kapom meg az adott tulajdonrészt? Vagy a különbözetet átruházzák rám? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: V. Pné

Tisztelt Cím! Akkor lesz tehermentes, ha kifizeti a tartozást.

2018.06.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy rokonom 2005-ben felvett gépjármű hitelt. 2006-ban a végrehajtó más hiteltartozás miatt lefoglalta a gépjárművet és értékesítette. Meg szeretném kérdezni, hogy mikor következik be az elévülés ezzel kapcsolatban? 2007 körül a bank megkeresett, amire nem válaszoltam, azóta semmi.

Tisztelt Cím!

Az általános elévülési idő 5 év.

2018.06.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha valaki adós társ egy hitelben, de meghal, akkor csak azon marad a tartozás aki felvette? Így az az örökös örökli aki vállalta az apai részt mert az apjáé volt a hitel vagy hogy az apai részről le mondtunk de az anyairól nem. Akkor ez most kinek az adóssága vagy közös mert köze volt hozzá az anyának is.

Tisztelt Cím!

Igen, ha az örökhagyó is adóstárs volt vagy kezes, akinek a hagyatékát nem utasították vissza, akkor az örökösök felelnek ezért a tartozásért.

2018.06.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiam svájci frank alapú hitelt vett fel, aminek már a kétszeresét is visszafizette. Munka nélkül maradt, nem tudta fizetni a törlesztést, ezért mint kezestől, az én nyugdíjamból vonják a 33%-ot. Időközben sikerült egy bejelentett munkahelyen elhelyezkedni, a végrehajtó letiltást indított ellene is. A kérdésem ebben az esetben én mint kezes a továbbiakban mentesülök a letiltásból?

Tisztelt Cím!

Nem mentesül, mert egyetemleges kötelezettek és az elsődleges cél, hogy a tartozás minél előbb megfizetésre kerüljön.

2018.06.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 éve vagyunk házasok, mivel ő bár listás ezért egyedül vettem fel a hiteleket. Ha elválunk a fizetésemből nem fogok tudni megélni, mert még albérletben is lakunk. Vagyon nincs csak adósság! Köszönöm

Tisztelt Cím!

Ha nem kötöttek házassági vagyonjogi szerződést, akkor a tartozás közös.

2018.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelzálog hitelt vettünk fel a házra. Én vagyok az adós Apukám volt a kezes, ő meghalt. Időközben az ő tartozásai miatt végrehajtási jog került a házra. Le lehet-e mondani az örökségről a jelzálogot adó bank javára? Hogy tudnék a legjobban kijönni ebből a helyzetből? A ház értéke nem fedezi az összes tartozást, ami a házon van. Tisztelettel: H. A.

Tisztelt Cím!

Nem megoldás az örökségről lemondani. Ön adós is.

2018.06.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 éve vagyunk házasok, mivel ő bár listás ezért egyedül vettem fel a hiteleket. Ha elválunk a fizetésemből nem fogok tudni megélni, mert még albérletben is lakunk. Vagyon nincs csak adósság! Köszönöm

Tisztelt Cím!

Ha nem kötöttek házassági vagyonjogi szerződést, akkor a tartozás közös.

2018.06.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelzálog hitelt vettünk fel a házra. Én vagyok az adós Apukám volt a kezes, ő meghalt. Időközben az ő tartozásai miatt végrehajtási jog került a házra. Le lehet-e mondani az örökségről a jelzálogot adó bank javára? Hogy tudnék a legjobban kijönni ebből a helyzetből? A ház értéke nem fedezi az összes tartozást, ami a házon van. Tisztelettel: H. A.

Tisztelt Cím!

Nem megoldás az örökségről lemondani. Ön adós is.

2018. 05.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párommal 16 éve vagyunk együtt. 2 éve vettünk egy ingatlant, ami a párom nevére került. Hitelt kellett hozzá felvennünk, én vagyok az adós, ő az adóstárs. Ezenkívül általam kötött megtakarítás is belekerült a vételárba.
A kérdésem az lenne, hogy ha külön megyünk, nekem lehet-e bármilyen követelésem az ingatlannal kapcsolatban azáltal, hogy a hitel az én nevemen van? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! Közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet ilyen esetben indítani.

2018. 05.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Élettársi kapcsolatban élő fiatal rokonunk párja hunyt el. 2 kiskorú gyermekük van. Az elhunyt nevén lévő autót svájci hitelre vették, még tartozás van az autón. A túlélő rokon se nem adóstárs és se nem kezes az autóhitelben. Kis összegű örökség maradt az elhunyt után. Más vagyontárgy nincsen. A kiskorú közös gyermekek öröklik az autóval együtt a rajta lévő tartozást is? Az esetleg elképzelhető, hogy csak az örökölt pénzösszeg  mértékéig követelhet a bank kiskorú gyerekektől az autóhitel miatt? Hálásan köszönöm, ha válaszol: Csné.

Tisztelt Cím! Igen, a gyermekek öröklik a tartozást is. (A bank nem engedi el a tartozás egy részét sem) A gyámhivatal engedélyével utasítható vissza a hagyaték.

2018. 05.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy ha a fiam nevén van az ingatlan 1/1 tulajdonban, mivel férjemmel névleg eladtuk az ingatlanunkat a fiam részére, mert a BÁR listán voltunk és vagyok. Felvettünk az ő nevére 6 M Ft svájci alapú hitelt 2006 ősszel. Férjem meghalt 2008-ban, itt maradtam a fiammal aki a hitelt fizeti. A lányom még akkor tanult. Most a fiam a barátnőjéhez költözött és nem tudja fizetni a hitelt, szeretné az ingatlant eladni. Nem szerepel rajta nekem haszon élvezeti jog. Ilyenkor mit tehetek, a lányom is itthon lakik még. Akkor minket kitehet az utcára? Kérem ha tud adjon tanácsot. Nem látok kiutat, megvenném az ingatlant de bárosnak nem adnak hitelt. Kihez forduljak? Köszönöm! T. Lné

Tisztelt Cím! A tulajdonos rendelkezhet az ingatlannal. (Ha a hitelt ön tudná fizetni kérje meg a lányát, hogy ő vegye meg az ingatlant, ha neki ez a lakás megfelel hosszú távon. De nem névleg lesz a lányáé.)

2018.05.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal házvásárlás előtt állunk, és nem vagyunk tisztába minden dologgal. Az ingatlan amelyet meg szeretnénk venni jelzálogjoggal rendelkezik. Mivel az ingatlan eladói a mi hitelből felvett összegünkből vég törlesztenének, így a mi általunk felvett hitel jelzálogjoga mire terhelődik, ameddig ők nem vég törlesztenek? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A bank tájékoztatójában le van írva, hogyan zajlik a hitellel terhelt ingatlan vásárlása.

2018. 05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Végrehajtó inkasszót tett a számlámra. Minden nemű értesítés nélkül. Telefonálgatás után derült ki hogy 2007 végrehajtási díj gyanánt, vonták le tőlem az összeget. Kérdésem! Jogában áll minden értesítés nélkül inkasszózni? 5 éves elévülés itt nincs?

Tisztelt Cím! Nem kell értesíteni az adóst. Valószínű volt 5 éven belül egy levél, amivel az elévülést megszakították.

2018. 05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
14 évvel ezelőtt a (volt) párommal 6 700 000 Ft lakáshitelt vettünk fel. Ő adóstársként van a történetben, a hitelt tőlem vonják. Tulajdonjog 50-50%. Jelzálog az édesanyám lakásán is van. Időközben gyermekünk is született. 2 éve, nem volt más választás, a kisfiammal elhagytam a lakást, aki most 7 éves. A volt párom maradt benne, szóban megállapodtunk, hogy Ő fizeti tovább a hitelt, amit Tőlem vonnak, de Ő ide adja. A kérdésem az lenne, hogy én ezt a lakást szeretném eladni, Ő viszont hallani sem akar róla. Ő kényelmesen elvan, Én a gyerekkel albérletben és semmit nem akar tenni. Van e erre megoldás, hogy ebből a helyzetből kikerüljek és hogyan oldható meg, hogy ő is el akarja a lakást adni. Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel.

Tisztelt Cím! Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani. A perben a jelzálog jog jogosultat is perbe kell vonni.

2018.05.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám a következő: Egy Zrt. tulajdonában lévő ingatlanban élünk, 2013-ban meghalt az édesanyánk és a testvéreimmel itt maradtunk az ingatlanban főbérlőként, bérlőtársakként!
Ezután pár hónappal a kisebbik öcsém elköltözött és mindent magával vitt ami az övé! Tehát 5 éve nem lakik itt, de a bejelentett címe megmaradt! Több mint 3 éve albérletben, (albérleti szerződéssel) lakik. A tartózkodási címe is az a cím! 600.000 forintos banki hitelt halmozott, amit nem fizet így most behajtás alapján szeretnék a követelést behajtani!
A kérdésem, hogy mivel az állandó lakcíme ez de nem itt él és nincs itt semmije, köteles vagyok e beengedni a behajtást végző embereket, illetve elvihetik e a mi dolgainkat? Kell e bizonygatnom, hogy a lakásban a mi dolgaink vannak? Van e valami törvény ami ilyenkor védi a mi életünket, a mi tulajdonunkat és a mi biztonságunkat? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím Nem tagadhatja meg. Végrehajtási kifogással élhet.

2018. 04.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem adóstárs a volt élettársa lakáshitelénél. A lakás a volt élettárs nevén szerepel a férjem nevén semmi nincs belőle. 5 éve külön élnek mi 4 éve házasok vagyunk. A volt élettárs folyamatosan keseríti az életünket. Most épp azzal fenyegetőzik, hogy nem fogja fizetni a lakáshitelt amiből kiderült, hogy 2 havival már el van maradva, és a férjem mint adóstárs fizesse. Mit tehetünk? 60 ezer gyerektartást fizetünk neki, albérletben élünk. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: B. M.

Tisztelt Cím! A hitelszerződést a másik adóstárs hozzájárulásával lehet módosítani.

2018.04.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Végrehajtással kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni! Ha az adós ingóságainak lefoglalása után rövid időn belül az adós rendezi a teljes tartozását, akkor vissza kapja e a lefoglalt ingóságokat? A lefoglalt ingóságomat azonnal árverésre bocsájtják? Erre szeretnék választ kapni Öntől! Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel, Zs. Á.

Tisztelt Cím! Erre a végrehajtó fog pontos választ adni. Mert még a végrehajtó díját is ki kell fizetnie.

2018.04.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi kérésemre szeretnék választ kapni! 2012 augusztusában 4 M Ft kölcsönt adtam, amit közjegyző előtt tettem és papír is íródott róla! A visszafizetés határ idejének 2013. december 31-ét jelöltük meg! Ami a mai napig nem teljesült! Én 2015-ben végrehajtási eljárást kezdeményeztem, de mivel a javait ajándékozási jogcímen a fiának ajándékozta 2013 júniusába közjegyző előtt, (amikor is tudatába volt annak, hogy nekem tartozik és majd végrehajtóhoz fogok fordulni) így nem volt vagyoni érték amiből a végrehajtó tudott volna foglalni vagy árverezni. Tehát bizonyítható, hogy szándékosan cselekedett így, hogy „kibújjon” a fizetési kötelezettsége alól. A kérdésem a következő: Én mint hitelező beperelhetem e az ajándékozót? Mivel az ajándékozónak nincsenek papíron javai így ha megsemmisíthető az ajándékozási szerződés, akkor a megajándékozottól is behajtható a tartozás? Válaszukat köszönöm: K. B.

Tisztelt Cím! Igen, lehet ilyen pert indítani, azt nem tudom, hogy mi lesz az ítélet.

2018.04.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem lenne, hogy van egy személyi kölcsönöm, ami nincs fizetve. 700e Ft-ról 1. 700.000-ra ugrott. Most azzal fenyeget a bank, hogy elárverezik a lakást. A lakás tulajdonosa én vagyok, de édesanyám lakik benne, haszonélvezeti joggal. Én külföldön vagyok, tehát a fizetésemből nem tudják tiltani. Valóban elárverezheti a bank a 10milliót érő lakásomat 1.700.000 Ft miatt? Köszönöm
Tisztelt Cím! Igen, árverezhet a bank. A haszonélvezetet nem szüntetheti meg, hacsak nem adóstárs az édesanyja.

2018.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy vettünk egy kis parasztházat CSOK támogatással. Hitel igénybevétele nélkül. Tisztán a 2 gyermekünkre járó összegű támogatásból. Én és élettársam 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. Viszont nekem voltak, illetve vannak banki kölcsöneim amelyeket tiltanak a fizetésemből. Sajnos van olyan, amit már onnan nem tudnak levonni, így ráterhelték a házra amit vettünk. Elárverezhetik  a házunkat úgy hogy a Magyar Állam elsődleges jelzálogjoga van rajta bejegyezve?

Tisztelt Cím! Igen, megtehetik az ön tulajdonrészét. Beszéljen a bankkal.

2018.03.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő:
Lakáshitelből az adós ki szeretne lépni, és ha az adóstárs jövedelme elegendő a hitelhez akkor ez meg is valósulhat. De mi a teendő ha nem elég a jövedelem, viszont más adóstársat nem tud bevonni maga mellé? Köszönöm válaszát
Tisztelt Cím! Akkor nem tudják módosítani a hitelszerződést.

2018.03.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a volt férjem még házasságkötésünk után nekem ajándékozta az ingatlanát, és utána a bíróság a kölcsöntartozását ráterhelte a házra. Nemrégiben váltunk el újra férjhez mentem, a ház az enyém maradt. A kérdésem az lenne, hogy mivel ez nem az én tartozásom és nem is kerestek meg azóta azzal, hogy ki kellene fizessem, amit nem tennék. Mi mód lenne arra hogy ezt a jelzálog bejegyzést levetessük? Létezik, hogy ez engem terhel úgy, hogy ezt a tartozást még akkor csinálta amikor éppen megismerkedtünk és nem is tudtam róla. Lehet, hogy már elévült? Válaszát előre is köszönöm: üdv. Zs.

Tisztelt Cím! A jelzálog jog jogosult törlési engedélye alapján tudja a földhivatal törölni a jelzálog jogot.

2018.03.19.

Van egy ingatlan aminek férjem a tulajdonosa, testvére haszonélvező. Szeretnénk jelzáloghitelt felvenni. Tudomásom szerint alá kell írni a haszonélvezőnek is. A probléma az hogy évek óta semmit sem tudunk róla, külföldre költözött nem tartja velünk a kapcsolatot. Mindenképpen szükséges ebben az esetben is az ő beleegyezése a jelzáloghitelbe?

Tisztelt Cím! Igen szükséges.

2018.03.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném megkérdezni kérhetem-e, hogy az adós fizetéséből vonják a tartozását ne az én fizetésemből. És lehetséges-e, hogy a végrehajtó az adóstól és adóstárstól egyidejűleg vonja az adós tartozását, mert az adós szerint tőle is vonják. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Egyetemleges kötelezettek, a végrehajtó a feltételek alapján dönt, hogy kitől mennyit von le.

2018.02.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy ingatlanfedezetű hitel esetén ha adóstársként szerepelek akkor is vonnak-e tartozást a fizetésemből, ha az adós fizetését meg tudják terhelni. Illetve ingatlanfedezet esetén nem a lakást veszi el a bank, hanem a fizetést terheli meg először? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! A végrehajtási eljárást mindkét adós minden vagyonára és jövedelmére egyidejűleg indítják meg.

2018.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő lenne. Férjem, édesanyja örököseként 50% tulajdonjoggal házat örökölt, mely másik fele testvérét illette, ő a házban lakik, bár nem ez a hivatalos lakcíme. Az általa felhalmozott adósságait ráterhelték az ő házrészére, ellene végrehajtás, majd árverezés indult, férjem vásárolta meg az elárverezett házrészt. Már be van jegyezve a földhivatalnál, immár hivatalosan ő a 100%-os tulajdonos, a birtokba adás május 9-re van hirdetve. Közös ingóságok lévén azt a tanácsot kaptuk, ne menjünk be a házba május 9-ig. Ám időközben tudomásunkra jutott, hogy a fivér lecserélte a zárat. Mik a lehetőségek, létezik-e szankció erre az esetre? Válaszát előre is köszönjük.

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi eljárást indíthatnak a volt tulajdonos ellen. 

2018.02.13.

Tisztelt ügyvéd úr! Én azzal a kérdéssel szeretnék fordulni önhöz, hogy elhunyt édesapám adósságot hagyott ránk, de még édesanyám él, tehát ő a haszonélvező, ebben az esetben ki az adós? Mi a testvéremmel vagy édesanyám. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Az állag örökösök.

2018.02.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A párom 2008-ba felvett jelzáloghitelt a családi házukra. A páromnak 25%, húga 25%, anyjuk 50% a tulajdonrésze. A húga és az anyja zálogkötelezett a hitelben. Úgy vették fel a hitelt, hogy szóban megegyeztek, hogy 3-an fizetik a hitelt. Mivel mind az ingatlanban laknak.

A párommal 2013-ban ismerkedtem meg, 2015-ben forintosítottuk a hitelt. Akkor már kezes is kellett. Mivel a húga nem dolgozik így én vállaltam a kezességet. 10 M hitel van a házra terhelve.

Mi 2016-ban kijöttünk Németországba dolgozni. Becsülettel fizetjük a hitelt.

Azt szeretném kérdezni ha úgy döntenek nem fizetik a hitelt (a párom anyja az ingatlanba lakik) és a párom mint adós más nincs a nevén, illetve nekem mint egyetemes kezesnek nincs semmi a nevemen. Akkor elárverezik a lakást? Vagy megkeresnek külföldön és letiltják a fizetésünket? Ha mindhárom tulajdonos beleegyezik, el lehet adni az ingatlant? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: K. E.

Tisztelt Cím! Amennyiben a ház elárverezése ellenére sem fedezi a tartozást, akkor a kezestől és adóstárstól vonják a fennmaradó tartozást. Akkor lehet eladni a lakást, ha a hitelt nyújtó bank beleegyezik, és a vevő kifizeti a tartozást.

2018.02.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném nagybátyám ingatlan hitelét kifizetni az OTP- nek, hogy nyugodtan élje tovább az életét.

Tisztelt Cím! A nagybátyja nem egyenesági rokon, mert nem tőle származik.

2018.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Igaz, hogy a tartozások 5 év után elévülnek, ez tényleg lehetséges?  Nekem 700.000.-Ft tartozásom lett amelyet a házra ráterheltek de a ház amire terhelték csak 1/3 része az enyém és anyukának haszonélvezeti joga van. Ebben az esetben mit tudok tenni a hiteleim összege több tartozásból állnak. Melynek már jelentős részét le is vonták kb. 500,000.-Ft, de nem tudom, hogy hol lett ez jóváírva ugyan is végkielégítésesemet letiltották, de nem tudom, hogy a házról még miért nem ment le a tartozás. Mit tudok tenni?  A házról, hogy tudom töröltetni a tartozást?  

Tisztelt Cím! A végrehajtótól tudhatja meg, hogy még mennyi a fennálló tartozás. A törlés feltétele, hogy kifizeti a tartozását.

2018.01.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy pár éve elváltam, van egy zártkerti ingatlanom közösen a férjemmel 50-50% arányban. A volt férjem kb. 2 millió forint adósságot halmozott fel az ingatlanra. Eladni nem akarja. Mit tehetek annak érdekében, hogy ne tudjon az ingatlanra több adósságot felhalmozni, és hogy az engem jogosan megillető 50%-ot ne tudja megterhelni. Hogyan tudom megakadályozni? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, M. A.

Tisztelt Cím! A tulajdonostárs a saját tulajdoni hányadát a tulajdonostárs engedélye nélkül megterhelheti.

2018.01.29.

Tisztelt ügyvéd úr!  Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy a tulajdonomba lévő ingatlant el szeretném adni, és a CSOK igénybevételével egy nagyobbat szeretnék venni. Azt szeretném megtudni, hogy az adásvételi szerződés megkötése után mennyi idő alatt kerül le a ház a nevemről? Mert feltétel, hogy az igénylés pillanatában nincs ház a nevemen. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A bank pontos tájékoztatást tud adni. Mert függőben tartással tud vásárolni és eladni. Készpénzes ingatlan adásvételi szerződés földhivatali átírása egy hét alatt is megtörténhet, ha az ön eladott ingatlanán nem volt teher, tehát nem kell a jelzálogjog törlését intézni.

2018.01.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben:
1994-ben vásárolt a fiam édesapja egy családi házrészt, melyet fiam nevére íratott, akkor még nem voltunk házasok. Fiam akkor 3 ½ éves volt. Az én haszonélvezetem van a házon. Megígérte, hogy a házat átírjuk az én nevemre. Most jött az egyik bankból papír, hogy 700.000 Ft személyi kölcsönt vett fel. Ilyen esetben, ha nem fizeti a kölcsönt és a bank a házra terheli a hitelt, és én sem tudom fizetni, akkor elárverezhetik a házat?  Kérem szíves szakvéleményét, előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Elárverezhetik, de ön, haszonélvezetére tekintettel bent maradhat a lakásban.

2018.01.17.

Tisztelt ügyvéd Úr!

A következő ügyben kérném a szíves segítségét: férjemmel 3 közös gyermekünk született (1999, 2000, 2002) . A családi ház amelyben élünk 2009-ben épült banki kölcsönből és szocpol igénybevételével. Az házasságunk időközben megromlott és szeretnék elválni közös megegyezéssel. A ház az én nevemen van de a kölcsönt és a szocpolt közösen vettük fel. A férjem vállalná, hogy a ház részleteit tovább fizeti és ő a két kiskorú gyermekkel ott marad a gyerekek felügyeleti joga is közös marad.

Az egyik kérdésem, hogy mi a módja annak hogy a szocpolt ne kelljen visszafizetnünk? (3.8 M Ft)

A másik kérdésem pedig az hogy a közüzemi tartozásoknak mennyi az elévülési ideje? (Víz, gáz, villany, szemétszállítás) Válaszát várom. Tisztelettel: K. Ané

Tisztelt Asszonyom! A három gyereknek a házban kell laknia 10 évig, hiszen rájuk tekintettel kapták a pénzt.

A közüzemi tartozás elévülés, csak akkor lehetséges, ha 5 évig semmilyen levélváltás, felszólítás nem történt.

2018.02.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem és testvére 50-50%-ba tulajdonosa egy lakásnak, ill. egy nyaralónak. Férjemmel ketten élünk a lakásba, de testvére oda van bejelentve (állandó lakcím). Testvére több személyi kölcsönt vett fel amit nem fizetett, ő külföldön dolgozik, nem elérhető. Behajtócég keresett minket (vagyis testvérét), millió levéllel.1 komolyabb tartozásról is tudunk.  A közös tulajdonra, ha ráterhelik a tartozást, férjem tulajdonrészét érintheti-e, ill. a mi ingóságainkat érintheti a behajtás? Várom válaszát, tisztelettel: P. M.

Tisztelt Cím! Csak akkor érinti a tulajdonostárs vagyonát a behajtás, ha kezes vagy adóstárs.

2018. 01. 19.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2009-ben a volt párom anyja, szerződést kötött internetre. Én kezes voltam. Minap térti nélkül kaptam levelet egy behajtó irodától 256e Ft összegről. (Hozzáteszem nem is azon a címen lakom már) A szolgáltatónál 2009-be szerződést bontott az exem anyja, és gondolom annak a kötbére.

El tud évülni így, hogy majdnem 10 év után tudtam meg ezeket a dolgokat? Most 2017-decembereben kaptam meg az első levelet. Kezesként mi a teendőm? Segítségét előre is köszönöm: K.

Tisztelt Cím!

A követelések 5 év után évülnek el. Akkor kell ellentmondással élnie, ha fizetési meghagyást kapott. 

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

2017. 12. 14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha folyamatos végrehajtás van az ingatlanon, a tartozást egyidejűleg a végrehajtó letilthatja a fizetésemből? Svájci frank jelzálog hitel. Válaszát köszönöm: Pné
Tisztelt Asszonyom! Igen, a végrehajtó letilthatja.

2017. 12. 14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem csak annyi lenne, hogy a férjem házát a volt feleség el akarja árvereztetni hátralékos gyerektartás miatt, de ha én (feleség) terhes vagyok akkor is elindíthatja? A választ előre is köszönöm szépen!

Tisztelt Asszonyom! Igen, a végrehajtó megteheti.

2017. 12. 08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Alábbi problémával fordulok Önhöz:
Nagyjából 1 évvel ezelőtt közjegyzői fizetési meghagyást indíttattam egy magánszemély ellen, aki 1.5M HUF kölcsönösszeggel tartozik nekem és amit hosszú időn keresztül még csak részben sem volt hajlandó törleszteni.
Ez végrehajtható státuszra emelkedett, így végrehajtó irodához került az ügy. Azonban nem sokkal ezután, idén májusban az adós elhunyt.
Ekkor kérelmet adtam be a végrehajtó irodán keresztül, melyben kértem az örökösök megállapítását.
Pár nappal ezelőtt levelet kaptam a helyileg illetékes járásbíróságtól, miszerint adjak be feléjük kérelmet és öröklési bizonyítványt, hogy a végrehajtási ügy az örökösökön keresztül folytatódhasson.
Ennek ügyében elmentem az illetékes közjegyzőhöz, azonban ő tájékoztatott, hogy hozzá még nem jutott el ez a hagyatéki ügy. Tanácsára elmentem az illetékes kormányhivatal hagyatéki ügyekért felelős osztályához, további tájékozódásért. Ott azt az információt kaptam, hogy az elhunyt adós közvetlen hozzátartozója egy írásbeli nyilatkozatot tett feléjük, miszerint az elhunyt semmilyen vagyonnal nem rendelkezett. Emiatt nem is továbbították az ügyet a közjegyző felé hagyatéki eljárás lefolytatása végett. Ők ebből annyit vizsgáltak, hogy az elhunyt nevén valóban nem volt ingatlan tulajdon.
Azonban tudomásom van arról, hogy az elhunyt adós nyugdíj mellett őstermelő magánvállalkozói tevékenységet folytatott (a kölcsönt is emiatt kérte). Voltak eszközei, gombát termesztett amit értékesített, volt folyószámlája (amire többek között én is utaltam a kölcsön összeget). A végrehajtási ügy során lefoglaltak egy gépkocsit is, amiről szintén nem tudok azóta semmit, hogy mi lett a sorsa.
Azt szeretném megtudni, hogy milyen jogi lehetőségeim vannak arra, hogy az elhunyt adós vagyonát feltérképeztessem, kihez forduljak, milyen kérelmet írjak? Most úgy érzem, hogy az egész ügy amiatt állt meg, hogy a hozzátartozó kijelentette, hogy az elhunytnak nem volt vagyona. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel B. Z.

Tisztelt Cím! Hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet elő. Ha az elhunytnak nem volt vagyona, akkor nincs mire folytatni a végrehajtási eljárást.

2017. 12. 01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Interneten ismerkedtem és adtam pénzt egy hölgynek. Helyesebben utaltam amiről hivatalos bankszámla kivonataim vannak. Szeretném a pénzt visszaszerezni. Fordultam egy Követelés kezelőhöz is, ők jelenleg nem sok eredményt tudnak elérni. Felszólítás küldtek de a nő nem veszi komolyan és nem lép semmit. A Cég vezetője nem sok jóval kecsegtet, azt mondta mindent megtesz, de bírósági feljelentést ha tennék szerinte 90%-os esélyem lenne. Azt tanácsolta, hogy jogosulatlan gazdagodás címén pert indítsak. Kérem a tanácsát mit lehetne tenni és hogyan kerülne a pénz vissza hozzám? 2.6 millió forintról van szó. Milyen tanácsai lennének és sikeres tudnék e lenni? Tisztelettel várom a válaszát. Üdv: K. L.

Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos eljárásban lehet elkezdeni, ami azt jelenti, hogy a kötelezett lakóhelye szerint illetékes közjegyzőnél kell fizetési meghagyás kibocsátása iránt nem peres eljárást kezdeményezni. Ha 15 napon belül nem él ellentmondással a Hölgy, akkor jogerőre emelkedik. Ha ellentmondással él, bírósági eljárást indíthat ajándék visszakövetelés ügyben. A bírósági illeték a pertárgy érték 6%-a. Én nem foglalkozom ilyennel, nem tudom a siker esélyét megítélni.

2017. 12.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Üdvözlöm, érdeklődnék, hogyha a bíróság jogerősen megítélt nekem egy ügyben kártérítést, azonban a megadott 30 napon belül azt nem fizették meg, mit tehetek? Illetve hova utalnák egyáltalán a kártérítésemet, ha a bankszámlaszámomat sem tudja az elkövető. Köszönöm

Tisztelt Cím! Jogerős ítélet alapján végrehajtási eljárást indíthat.

2017. 11.1 5.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szüleim több, mint 20 évig éltek együtt élettársi kapcsolatban. Van egy közös tulajdonú (1/2-1/2) ingatlanuk, amit jelzálogkölcsön terhel (adós és adóstárs). Ezenkívül van még közös időszakban keletkezett hitelkártya tartozás. Az ezekre külön-külön befizetett összegek nagyjából egyelők. Mindkét fél magához akarja váltani az ingatlan másik felét. Ha egyik sem akarja eladni a részét árverezés lesz? Lehet valamelyik előnyben a másikkal szemben?

Tisztelt Cím! Csak akkor, ha közös tulajdon megszüntetése iránt pert indítanának (ez nem javasolt, mert drága és van egy 3.-ik érdekelt is: a jelzálog jog jogosult bank).

2017. 11.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Aziránt érdeklődnék, hogy kezességet vállaltam egy autóhitelnél amit felmondtak, az adós 10 évre külföldre költözött, a hitelt nem fizette és az adósság kamatokkal együtt csak felgyülemlett. Pár hete megkeresett egy behajtó cég, hogy ezt ki kell fizetnem mint kezes, de közben az adós már vissza költözött Magyarországra és van bejelentett állása is, akkor is kérhetik tőlem az összeget? Elsődlegesen nem a hitel felvevőtől kell? Arra hivatkozott a behajtó cég a levelében, hogy a hitel felvevőt nem éri el, nem vesz át a leveleket. Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Kérdező! Igen, a kezestől kérhetik a tartozást.

2017. 11.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleink meghaltak örököltünk egy családi házat öten. Az egyik testvér részét adósság miatt végrehajtó cég megterhelte. A végrehajtó cég azzal fenyeget, hogy elárverezik. A kérdésem az lenne, hogy így is árverezhető-e az ingatlan, hogy öt tulajdonos van? Vagy csak annak a tulajdon részét árverezhetik el akinek adóssága van? Válaszát köszönöm. Tisztelettel N. A.
Tisztelt Cím!
Csak a terhelt tulajdoni hányadot lehet árverezni.

2017. 11. 11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Információt szeretnék kérni. Számlámat végrehajtó inkasszózta. Van egy kislányom. Az édesapjának a számlájáról pénzt emelt le a végrehajtó. Ez hogyan történhetett? Nem vagyunk házastársak sem bejelentett élettársi viszonyban. Nem közös a lakcímünk. A kislányom tartózkodási címe van az apja címén az óvoda miatt. Tehát a kérdésem. Az én tartozásom a kislányom édesapjára ugye nem vonatkozik? Vagy ez a levonás nem az én tartozásom miatt történt? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! A végrehajtó tudja megmondani, hogy miért vonta végrehajtás alá a hivatkozott számlát.

2017. 11. 06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudomásunk van egy házról ahol közel 10 éve nem lakik senki, kikértem a tulajdoni lapot, adósságok sorozata van rajta! Van rá mód, hogy megvásárolhassam az ingatlant? Ha igen merre induljak? Keressem fel a behajtó céget? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzett tulajdonos adhatja el az ingatlant.

2017.10.04.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a mai nap egy végrehajtó kiküldött egy fotóst, édesanyám lakását árverezik az ő állításuk szerint az én hitelem miatt. Édesanyámnál lakom van lakás hitelem és telefonszámla hitelem, de édesanyám lakása nincs a nevemen, tehát 1/1 es csakis az anyáé. Meg tehet ilyet az én ügyemben illetve hitelem miatt a végrehajtó, hogy édesanyám házát árverezi, mikor ahhoz semmi közöm sincs?
Tisztelt Cím!
Ha az édesanyja kezes vagy adóstárs volt az ön hitelszerződésében, akkor igen. Ha ez nem áll fenn, akkor keresse a bankot a szerződésével. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.09.26..
Tisztelt Ügyvéd úr!
Néhány napja levelet kaptam a behajtó cégtől, hogy a bankkal 2004.07.01-én kötött, de időközben felmondott folyószámla szerződésből fennmaradt tartozást részükre engedményezte. Ennek megfelelően követelnek tőlem összesen 225000 Ft-ot, aminek a legnagyobb részét az évi 27,5% kamatok által felhalmozódott összeg teszi ki. Levelük szerint erről már korábban is értesítettek.
A fent említett banknál a folyószámlámat emlékezetem szerint 2007-ben szüntettem meg, a levélben írt tartozásról nem volt tudomásom, és ezt a levelet megelőzően semmilyen értesítést arról nem kaptam. Elfogadhatatlan számomra, hogy minden előzetes értesítés nélkül 10 év után egyszer csak követelnek rajtam több százezer forintot. Szeretném megismerni a jogi lehetőségeimet a helyzet minél kedvezőbb megoldására. Üdvözlettel: E.I.
Tisztelt Cím!
Amennyiben a jogosult kérelmére fizetési meghagyást küldenek magának, akkor az ellen ellentmondással élhet. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.09.25.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
Mit jelent a “Végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelem.” ?
Ez a bejegyzés, a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem után 11 nappal került a tulajdoni lapra. Van jelentősége, hogy melyik volt hamarabb?
Miért kerülhetett rá ez a végrehajtási kérelem? Vásárlás esetén bank így tud az ingatlanra jelzálog bejegyzést tenni? Kockázatos így ingatlant venni?
Előre is köszönöm válaszát! K.D.
Tisztelt Cím!
Csak akkor lehet széljegyeztetni, ha a vevő tartozása miatt jegyezték be, vagy nem függőben tartással kérték a tulajdonjog bejegyzést és ebben az esetben az eladó tulajdonára érkezett a kérelem. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2017.09.16.
Tisztel Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy fiam kezességet vállalt autó vásárláshoz (deviza hitel). Az adós nem fizet, sajnos a bank kezestől követel 2,5 millió forintot. Időközben a fiam vásárolt egy lakást. Jelzáloggal terhelhetik? Mit tehetünk ilyen esetben?
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kné
Tisztelt Cím!
Igen, a kezes ingatlanát terhelhetik az adóssággal. Csak a visszafizetés a megoldás. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor  ügyvéd 06-20-354 8963

2017.09.15.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám kezességet vállalt egy kölcsönnél, mely nem lett rendesen törlesztve. Így most a fizetéséből vonja a behajtó. Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetősége a levont összeget hivatalos úton behajtani a kölcsönt felvevő személytől, aki nem törlesztett.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!
Bírósági úton meg lehet próbálni.

2017.09.07.
Tisztelt Ügyvéd úr!
2008-ban a nővéremnek pénzre volt szüksége, ezért sajnos belementem, hogy a lakásomra felvegyünk 63 000 svájci frankot. Az adós az édesapám, én vagyok az adóstárs, a lakásom a fedezet, a nővérem neve sehol nem szerepel.  A havi részleteket a nővérem fizeti, de az elmúlt néhány évben rendszertelnül, sokszor és egyre gyakrabban én fizetem helyette, félek, hogy elveszítem a lakásomat. Havi 108 ezer forintról van szó. Van-e bármilyen esélyem arra, hogy a fizetési kötelezettséget hivatalosan is átterheljem a nővéremre? Bármilyen megoldás érdekel. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Z.J.
Tisztelt Cím!
A bank és a nővére hozzájárulása kell a hitelszerződés módosításához. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.09.04.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
CHF alapú személyi hitelünk (férjem az adós, én adóstárs vagyok) 2013-ban felmondásra került nem fizetés miatt. Azóta végrehajtás alatt van, jelen pillanatban per folyik végrehajtás megszüntetése iránt, amit a bíróság egy hónappal ezelőtt felfüggesztett, jogerős ítélet meghozataláig.
Kérdésem, hogy ezalatt eladható-e ez az ingatlan, amely férjem 1/1 tulajdona, ha a vevő kifizeti a végrehajtó által követelt összegeket.
Ha megoldható az eladás, akkor ennek mi a menete, hogyan bonyolítható le? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
Ehhez ki kell fizetni a tartozásokat és a végrehajtási jog jogosultjának engedélye kell. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.08.31.
Tisztelt Dr.Mohos Gábor
Tanácsot szeretnék Öntől kérni.
Adóstárs voltam egy CHF alapú építési hitelben. A volt férjemmel vettük fel 2008-ban. 2009-ben elváltunk és ügyvéd által jegyzett okiratban ő vállalta, hogy minden terhet visel a továbbiakban, én pedig lemondtam a tulajdonomról. A hitelből nem tudott kiváltani. Egy darabig fizette, aztán már nem. Átadta a bank egy Faktor cégnek, akivel nem tudott megegyezni. Most kaptam egy levelet a Faktor cégtől, hogy végrehajtásra küldik az ügyet. Itt jönnek a kérdéseim. Nekem nincsen a nevemen, csak egy másfél millió forintot érő autó. Végrehajtás alá kerülhet? Vagy egyből elveszik esetleg az ingatlant? Bőven fedezi véleményem szerint az értéke, a követelt összeget.  Illetve egy utolsó kérdés, csed-ből, gyed-ből tilthatják esetleg tőlem az összeget?
Kérem segítsen tisztán látni. Előre is köszönöm. Sz. M.
Tisztelt Cím!
Az adós és adóstárs vagyona és jövedelme végrehajtható. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.08.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy adóstársként hitel tartozás alól szabadulhatok -e.
A volt férjemmel hitelt vettünk fel, de mivel elváltunk ő nem fizette tovább a törlesztést. Már elárverezték az ingatlant ami az ö nevén volt de a végrehajtó az én rokkant nyugdíjamból tiltja a tartozást. Mivel az eladás után is 11 millió forint a bank követelése. Az a másik probléma hogy ugyan így aláírtam anyósomnak is, de mivel ö meghalt az örökösök köztük a volt férjem is nem fizetnek rendesen. Valahogy szabadulhatok e ebből a helyzetből? Mivel én újra férjhez mentem a férjem a javamra íratta a vagyonát. Attól félünk, hogy azt is elveszi a végrehajtó mihelyt a nevemre kerül. Ebben az ügyben mit tehetünk.  Várom megtisztelő válaszát Köszönettel B. E.
Tisztelt Cím!
A hitelszerződések irányadóak. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.08.24.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy párom 2011.05.24  felvett egy kölcsönt és ebben a hónapban kaptunk egy levelet a pénz behajtoktól egy, 221 000 forintról. Ezt hat év után még kérhetik tőle?  Semmi értesitést nem küld az eredeti pénz intézet! Eddig fizetgettem mindent de most már oda jutottam hogy megkérdezném önt, muszàly e ezeket 6-7 év utàn is kifizetni ?
Tisztelt Cím!
A követelések főszabály szerint 5 év alatt évülnek el. A jogosult köteles bizonyítani, hogy az elévülési időt megszakította azáltal, hogy a követelést megpróbálta érvényesíteni a kötelezettel szemben. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.08.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Személyi kölcsön, vagy bármely adóssággal a majdani szülői ingatlan örökséget megterhelhetik-e? Az ingatlan a szülők nevén van. Az adós lakcíme ezen címen van bejelentve, de nem tartózkodik ott, kb. 10 éve.  Bármely hátrányuk származhat-e a tulajdonosoknak? Pl. végrehajtó mehet-e foglalni? Köszönöm válaszát előre is! Tisztelettel: F. K.
Tisztelt Cím!
A kötelezett mindenkori tulajdona vonható végrehajtás alá. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor 06-20-354 8963

2017.06.03.
Tisztelt ügyvéd úr!
Kérdésem az lenne, hogy van egy jelzáloggal terhelt ingatlan és a hozzá tartozó terület. Lehet-e olyat csinálni, hogy a jelzáloggal terhelt területre más nevére kerülő házat felépíteni. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím! Nem lehet.

2017.05.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy tartozik párom egy magán embernek, de  nem tudja visszaadni neki most. Papír nem lett írva róla, most azzal fenyegetőzik hogy az én 22e Ft-os pénzemből fogják letiltani. Nem tudom ezt ő megteheti? Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Cím!
Csak végrehajtható okirat alapján lehet végrehajtást kezdeményezni bárki ellen. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.23.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan irányú lenne a kérdésem hogy a feleségemnek tulajdonában van egy ingatlan, kb 10 éve vásárolta. Azonban 4 éve elköltöztünk onnan, a lakást most nem lakják, a feleségem viszont nem fizetett semmilyen közüzemi stb. számlát Azóta árverés alá került az ingatlan bírósági úton. Két kérdésem is van:
A feleségem vehet e fel hitelt osztrák banktól úgy hogy ezt az ingatlant használja fedezetként?
A másik kérdésem: Ha elárverezik a lakást és a feleségem minden tartozását kiegyenlítik belőle a követelő feleknek, akkor a feleségem megkapja a fennmaradt összeget vagy nem? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
A bank a tulajdoni lapot megvizsgálja, ha be van jegyezve a végrehajtási jog, akkor nem fogadják el fedezetnek.
Ha a követelések kiegyenlítése után, még marad pénzösszeg, akkor igen, megkapja a volt tulajdonos. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963

2017.04.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagynéném, az ingatlanának a felét, szeretné nekem ajándékozni.
A ház, a volt férjével közös volt, aki hitelt vett rá fel, majd meghalt.
Az a rész, amely a férfié volt az Államé lett.
Ha elfogadom az ajándékot, mire számíthatok, ha az ingatlan az Államé Nem tudom bele merjek-e vágni? Én szeretnék beköltözni, ott élni. Köszönöm szíves válaszát! Üdv: S. K.is?
Tisztelt Cím!
Ha nincs elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon, akkor lehet ajándékozni, az 1/2-ed tulajdoni hányadot. Az ajándékozás illetéke 9%. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr !
Kérdésem a következő! A volt feleségem tartozik x millió Ft-tal , és mivel nincs munkahelye, de a szülői házukban örökös résszel rendelkezik, de az ingatlant banki jelzálog terheli, annak ellenére bejegyeztethetek-e magán személyként újabb jelzálog jogot az ingatlanra? Köszönettel !
Tisztelt Kérdező! Nem tud második jelzálogot bejegyeztetni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd úr azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy férjemnek tartozása van, ami már végrehajtóhoz kerül. A nevén nincs semmi. Amiben élünk  ingatlan az a kislányom nevén van. Ha jönnek foglalni pl. van egy tv ami értékes. Előre is köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Csak az adós vagyonát foglalhatják le. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

 2017.03.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azon kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy örököltem egy ingatlan 2/6 részét illetve egy bankszámlán elhelyezett összeg 1/3 részét az ingatlanból szeretne kivásárolni engem, az egyik tulajdonos, meg is állapodtunk. De van a NAV felé tartozásom melyet már egy meglévő 1/2 részben nevemen levő ingatlanomra ráterhelt. El tudom adni a rész tulajdonom az ingatlanból, nem befolyásolja a tartozásom? Köszönöm a segítségét.

Tisztelt Cím! Minden vagyona végrehajtás alá vonható. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.02.

Jó reggelt Ügyvéd úr!
Hitel tartozásom van, párom rokona segítene kifizetni a tartozást. Az lenne a kérdésem, ha ajándékozás címen utalna a kártyámra 15-20 millió forintot, kell e utána adóznom, illetve adóbevallásba fel kell-e tüntetnem? Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Ajándékozási szerződést kell kötni és bemutatni a NAV-nak. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

7 évvel ezelőtt segítettem Édesanyámnak házat venni, azaz az én nevemre lett véve egy ingatlan hitelre. Sajnos a hitel nem lett fizetve. Rengeteg a tartozás, közel 12 millió Ft! Én is családot alapítottam és szeretnénk majd házat venni Kérdésem az lenne, hogy Anyám valamilyen módon átvehetné a hitelt? Van-e esetleg valami megoldás hogy a tartozást ne tőlem vonják? Ő is szeretné, ha a nevemről lekerülne minden. lenne esetleg valami megoldás? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A hitelszerződést a bank hozzájárulásával lehet módosítani. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.20.

Tiszteletem Ügyvéd Úr!

A párom lakást venne, amiben én 50%-ban részesülnék. Voltam adóstárs lakásvásárlásnál és nem lett fizetve, így én kerültem sorra. ennek 7 éve, de nem talált meg a behajtó cég. Kérdésem: ha a párom vesz lakást, miattam a behajtó cég elveheti az ingatlant, ha megtalálnak? Nekem egy forintom nem lenne benne és ezt papírral tudjuk bizonyítani. Köszönöm: N. P. R.

Tisztelt Cím! Az adós tulajdonát tudják végrehajtás alá vonni. (ha a tulajdoni lapon szerepel a neve, akkor az, az ön tulajdon része) . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Hét éve megkért főnököm kezes legyek , most egy éve vonják nyugdíjam majdnem felét , becsapott én szükség lakásban élek szerényen kiskorú fiammal, nem fizet, átvert mit tegyek semmim nincsen , most látom csak az igazságot, elmentem a behajtóhoz és közölték 70 millió van a nevemen , beteg  vagyok közel 70 éves a fiam is beteges hogy iskoláztassam, mikor rezsire sem elég. Kérem segítsen. Üdvözlettel.

Tisztelt Cím! Nem lehet mit tenni, a kezesség ezt jelenti

2017.02.11.

Tisztel Ügyvéd Úr!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy van egy lakásunk, amelyben édesapám 1/2 résztulajdonos a másik felére 3-an vagyunk tulajdonosok a testvéreimmel! Az egyik testvérem tartozást halmozott fel, amit végrehajtónak kiadtak és az ő részére bejegyezték! Megegyeztünk vele, hogy ketten a másik testvéremmel kifizetnénk a tartozását, cserébe ő lemond a részéről a mi javunkra! Ő visszalépett. Gondolom, elárverezik majd előbb utóbb a lakásrészét?  Meddig mehet el a tartozás, mire elárverezik a lakást? Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A tartozás meghaladhatja a tulajdoni hányad értékét. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy svájci frankos hitellel terhelt ingatlant a bank engedélyével értékesítettem 2012 októberében.
A házért kapott összeg nem fedezte a teljes hitelt, a fennmaradt összeget a bank követeli rajtam.
Azt az információt kaptam, hogy a 2013. évi V. törvény, mely 2014. március 15. napján lépett hatályba, 5 évben határozta meg a követelés elévülését. Azt szeretném megtudni Öntől, hogy mikortól datálódik a nevezett 5 év?
A törvény hatályba lépésétől? Mikortól számíthatok arra, hogy további követelésekkel, végrehajtással nem fenyegethet a bank? Várom megtisztelő válaszát! Köszönettel: K. T.

Tisztelt Cím! Korábban is 5 év volt az általános elévülési határidő. Amennyiben a hitelező megszakítja az elévülést azzal, hogy érvényesíti a követelést, akkor megszakad az elévülés. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2009-ben (diákként) szerződést kötöttem a T-mobillal, mobilinternet szolgáltatásra. Nem fizettem, szerződésbontásra került sor. Több éven át leveleztünk velük, édesanyámmal, hogy rendezhessük a tartozást részletfizetéssel, de arra hivatkozva, hogy nincs munkaviszonyom, nem adták meg. Ezáltal a tartozás csak növekedett. Most, 2017-ben ott tartunk, hogy az akkori 65 ezer Ft-ból 460 ezer Ft a követelés. 2016-os évben átadták egy cégnek az adataim, és a tartozást, így ők követelték behajtón keresztül, majd nagy nehezen megegyeztem velük, hogy törleszthetek havonta. Kérdésem a következő: 8 év elteltével követelhetik ugyanúgy a tartozást, kamatokkal, ügyvédi díjakkal, mindennel együtt? Illetve jogosan járt el a Telekom azzal, hogy kiadta az adataimat és a tartozásomat egy harmadik félnek? Várom válaszát! Tisztelettel F. K.

Tisztelt Cím! Igen, követelhetik, mert az elévülést megszakította a jogosult. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni, hogy ha egy végrehajtási eljárás a bank által szüneteltetve van, akkor a  végrehajtói jog bejegyzést törölnie kell-e a banknak az ingatlan tulajdonlapjáról ez idő alatt, amikor nem zajlik végrehajtási eljárás?  2010-be volt egy házvétel jelzáloghitellel az én nevemre, 2012-be a hitel nem megfelelő visszafizetése miatt végrehajtást írtak ki, és végrehajtási jog bejegyzés került az én és még 3 ingatlanra A felvett hitel visszafizetése az óta rendeződött, a ház “el lett adva” egy bérleti-adásvételi szerződéssel, így a havi részletek fizetésével 2020-ra telik le a hitel visszafizetése. Ezt a bank elfogadta, és a végrehajtási eljárást egy megállapodás szerint szünetelteti. Nekünk arra hivatkoznak, hogy a bank azért nem járul hozzá a vh. jogok törléséhez, mert ezen esetben a tárgyi ingatlanok kikerülnének a biztosítéki körből. Válaszát előre is köszönöm! Köszönettel és tisztelettel.

Tisztelt Cím! A bank jogosult dönteni erről.

2017.01.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az eseteket röviden leírva. Nejem több banktól is vett fel hitelt, melyeket nem fizetett. Most a fizetéséről vonják a törlesztő részleteket. Van még olyan tartozása, amit ez után fognak foganatosítani. Kérdésem, hogy a közös tulajdonukban lévő ingatlan, melynek 50-50% tulajdonosai vagyunk és a testvérével is van egy közös tulajdonuk szintén 50-50% részben elvihetik-e a házat a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül, vagy csak a feleségem 50 %-át terhelheti meg jelzálogjoggal? Válaszát tisztelettel várom! L. Cs. Z.

Tisztelt Cím!

Az adós, adóstárs, kezes tulajdonára lehet a végrehajtást lefolytatni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd ingatlanjog Budapest, 1-2395434

2017.01.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyámék régebben vettek fel jelzálog alapú hitelt az én nevemre. Amit sajnos egy idő után nem tudtak fizetni. A szerződést a bank felmondta. A lakás édesapám nevén volt, aki 2 éve meghalt. Mivel lemondtunk az örökségről, így a lakás az államhoz került, viszont a hitel a nevemen megmaradt.

Kérdésem az lenne, hogy ezt a felmondott, hitelt, így édesanyám átvállalhatná e. Sajnos nekem nincs rá lehetőségem visszafizetni, az ő tartozásukat Válaszát előre is köszönöm! B. L.

Tisztelt Cím! A hitel szerződés módosításához minden érintett hozzájárulása szükséges. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

 2017.01.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Négy éve bérlek egy lakást, amit a tulajdonos gyanúsan olcsón akart eladni. Kiderült, hogy árverés alatt áll a lakás, nagyon sok tartozás van rajta. Céggel nehezen  felvettem a kapcsolatot, megegyeztünk az árban. Olcsóbban megkapom, mert be vagyok jelentve. Tulajdonost nem lehet elérni, számlán küldöm a pénzt. Sajnos báros vagyok, nem tudok hitelt felvenni és nem is adnak, mert tartozás van a lakáson. Így bérbe adhatja a tulajdonos? Rendesen fizetem az albérletet. A végrehajtó irodában nem nagyon állnak velem szóba. Nagyon szeretném a lakást megvenni. Van rá lehetőségem? Válaszát köszönöm! Tisztelettel! K.I né

Tisztelt Cím! Tartozással terhelt lakást úgy lehet megvenni, hogy a tartozást a végrehajtó vagy a jogosult által meghatározott időpontig kifizeti. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő. Még 2006-ban családi házat vásároltunk volt párommal! Én voltam az adóstárs! A hitel nem volt törlesztve és a bank sem árverezi a házat tudtommal! Munkahelyemen tiltás nincs. Ez a tartozás elévülhet? Olyan létezik? Tavaly decemberben küldtek levelet, hogy lejárt a szerződés, fizessem be egybe! Ami persze képtelenség lenne, mert 6 millióról beszélünk, már kamattal mindennel együtt! Köszönöm válaszát előre is! Tisztelettel: Dániel

Tisztelt Cím! Az elévülés ideje 5 év. Ha felszólítják a fizetésre, vagy végrehajtási eljárást indítanak, akkor megszakad az elévülés. Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog 1-239 543

Vissza GY.I.K.>>

2017.01.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kezesség miatt el kezdték vonni nyugdíjam 33%-át. Szerencsére ezt sikerült felfüggesztetnem egészségem romlására hivatkozva 1 évig. Közben ezt a tartozást bejegyezték az egész házra, pedig csak 50%-a az enyém. 25-25% a lányaimé. Kisebbik lányom itt él velem családjával együtt. Kérdésem az lenne, hogy míg fel van függesztve ez a letiltás, levetethetem a bejegyzést a házról és átírathatom e kisebbik lányom nevére? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: T. J.

Tisztelt Cím! Nincs rá lehetősége

2017.01.16.

Kedves Ügyvéd Úr!
Édesanyám felvett a nevemre, jelzáloghitelt, amit, azóta az én béremből tiltanak. Ő elköltözött a házból, húgom és a párja lakik a lakásban.
A ház 50%-ban édesanyám, 25-25 %-ban, pedig húgom és az én nevemen van. Fizetek egy olyan hitelt, amihez csak a nevemet adtam. Milyen megoldás létezhet, hogy ne én fizessem egyedül. Válaszát, segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel H. M.

Tisztelt Cím! Ha módosítják a hitelszerződést, azaz mindenki hozzájárul a módosításhoz. Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog 1-239 5434

2017.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Férjem kezességet vállalt egy közeli ismerősünknek. De sajnos ők fizetni nem tudják az adósságot, ami egyre csak halmozódik. Időközben külföldre költöztek mindent maguk után hagyva. Az adósságot elkezdték letiltani férjem munkabéréből. Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges-e olyan lépés, hogyha mi vállaljuk, hogy fizetjük helyettük az adósságot akkor a hitel lejárta után a miénk legyen az ingatlan. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Ilyen nincs. A kezes ellenszolgáltatás nélkül fizet. (ezért kell aláírás előtt jól meggondolni, esetleg biztosítás kötésre kötelezni a hitelfelvevőt) Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

2016.10.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az ingatlanunk fele, a volt férjem része, árverezés alatt van. Viszont az én részem nem. Szeretném megkérdezni hogy jogom van e az ingatlanban tartózkodni? Egy 3 éves kicsi lányom van, nehogy kirakjon a végrehajtó. Szeretném megvenni az árverezett részt. Köszönöm válaszát. Maradok tisztelettel.

Tisztelt Cím! Szerintem a saját részében benn maradhat. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.10.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lenne egy nagyon fontos kérdésem. Van egy lakásom Magyarországon, a húgomnak van rajta, haszonélvezeti joga. Egy Anglia bank elveheti-e tőlem a lakásom, ha adósságom van felé, amit jelen pillanatban nem tudok visszafizetni, úgy hogy a testvérem a haszonélvező? A válaszát előre is köszönöm. Minden jót kívánok!

Tisztelt Cím! Igen, végrehajtható, elárverezhető, de a haszonélvezeti jog jogosultja használhatja az ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.10.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni. Kezes vagyok egy takaréknál és a hitelt felvevő nem fizet. A követelés kezelő minden jogi eljárás nélkül letiltathat-e a fizetésemből, vagy csak jogi úton? Ha nem egyezek bele, hogy a bank harmadik félnek átadja, az adataimat akkor feljelenthetem? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Az ön által aláírt hitelszerződést végrehajtható okiratba foglalták, tehát végrehajtható a követelés és az ön adatai az engedményesnek átadhatóak (az ön által aláírt hitelszerződésben ez benne van). Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

16.09.15.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Ingatlanom, végrehajtás alatt áll, elajándékozhatom-e, s az ajándékozott, ezzel átvállalná a hitelt? Köszönöm
Tisztelt Cím! Csak a jelzálogjogosult engedélyével lehet elidegeníteni az ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.09.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő problémával fordulok Önhöz. Férjemmel közös ingatlanunkon, jelzáloghitel van, melyben én vagyok az adós, ő pedig az adóstárs.
Időközben férjem autóhitele bedőlt, a behajtó cég felmondta a szerződését. Ingatlanunk rá eső 1/2 részét szeretnénk unokánk részére ajándékozni, az én részem maradna a tulajdonomban. Kérdésem az lenne, hogy sikertelen behajtás esetén ráterhelheti a behajtó cég az én ingatlanrészemre a férjem autóhitelét? Illetve ajándékozható egyáltalán, terhelt ingatlan?
Válaszát előre is köszönöm: Sz. K.
Tisztelt Cím!
Elidegenítési és terhelési tilalmat szoktak bejegyezni a hitelező bank javára, ezért nem lehet elajándékozni az ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.07.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nekem az lenne a kérdésem hogy a feleségem elment kezesnek, az unokatestvérének, aki nem fizeti a házrészletet. A Bank, nekünk küldi a levelet, hogy fizessünk, de nekünk is van mit fizetni. Az unokatestvér ingatlana lett megterhelve, amire felvette a pénzt, kell aggódnunk a saját ingatlanunkért? Előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Igen, ez a kezes szerepe, az aláírt szerződésben benne van. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.07.18.

Tiszteletem. Az lenne a problémám, hogy 2010 évben jelzálogot tett a társasház a lakásunkra, amit abban az évben ki is fizettünk, de a mai napig nem töröltette a lapról többszöri megkeresésemre sem. Még most egy utolsó próbát teszek, amikor fogadó óra lesz a tulajdonlappal és a kifizetés igazolásával, de ha nem hajlanak gondolom, ügyvéd kezébe kell adnom. Válaszát köszönöm K. Iné

Tisztelt Cím! A társasház fogja kérni a törlést, de a földhivatali díjat már önnek kell befizetnie a földhivatalban. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni, édesapám elhunyt, így két testvérem, édesanyám és én lettünk az örökösök. Ma érkezett meg a hagyatéki tárgyalásról az értesítés, amiben benne van, hogy 2.200.000.-Ft járulék erejéig jelzálog és azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a magyar állam javára. (1998-ban szocpolra építették a szüleim  a családi házunkat, édesapám, pedig nem vette le róla.) Arról szeretnék érdeklődni az Ügyvéd Úrnál, hogy ha hagyatéki tárgyaláson megörököljük a házat, az állami jelzálog rajta marad a házon? Ugyanis volt egy személyi hitelük a szüleimnek, amit 5 évre vettek fel 1 évig rendesen fizették, de 2012-től nem, így a hitelt a bank átadta egy behajtó cégnek, ami 1.7 M Ft jelenleg. Mi szeretnénk részletekben törleszteni, anélkül, hogy a házunkhoz hozzá nyúlna a behajtó Zrt. Ezt lehetséges lenne-e hagyatéki tárgyalás után elintézni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Tisztelt Cím! Az örökös a tartozásokat is örökli. Az örökösök fognak tartozni a hitelezőknek. A tartozás témában a behajtó céggel kell megállapodniuk. (A személyi kölcsönt valószínű az állam javára bejegyzett jelzálog miatt nem tudták a házra terhelni. A kincstár jelzálogjogát csak az örökösök kérésére törlik.)

2016.06.17.

Tisztelt Mohos Gábor Ügyvéd úr!
Szeretnék élni az online tanácsadás lehetőségével, mert nem vagyok Magyarországon. Azt szeretném megkérdezni, hogy kezes vagyok egy autó hitelben, amit elvileg én örököltem volna a nagymamámtól, mert együtt éltünk, együtt vásároltuk együtt törlesztettük. A mama meghalt és anyukám örökli az autót, de van rajta még hiteltartozás. Ha anyukám örökli, akkor a hitelt is örökli vagy, ez hogy működik? Előre is köszönöm! Tisztelettel: P.Sz.

Tisztelt Cím! A hitelt is örökli az örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném a segítségét kérni. Nővérem, a nagymamánk 2 ingatlanjára jelzáloghitelt vett fel 25 évre, úgy hogy a felvett hitelt nagymamánk fizeti neki már 10 éve, mivel a nagypapánk nevére vették fel a hitelt, de ő időközben meghalt. Mama most 79 éves, szeretne végrendeletet íratni, nem szeretnék, adósságot örökölni. Félő, hogyha nagymama eltávozik az élők sorából, nem lesz, aki fizesse a hitelt és így elveszítjük az ingatlanokat. Mit tanácsol? Köszönettel várom válaszát!

Tisztelt Kérdező! Nem tudok mit tanácsolni. Ha a hagyaték megnyílásakor több a hitel, mint az ingatlanok értéke, akkor általában visszautasítják a hagyatékot az örökösök. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.05.11.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a párom egy autóhitelt vett fel, amit nem fizet! Apósom volt a kezese, így ő is kapott 3-hete egy levelet, amiben az áll, hogy 4 millió forintot követel tőle, már nem a bank, hanem a végrehajtó! Ezért az apósom elajándékozta a páromnak a háza 1/2 részét! Az lenne a kérdésem, hogy így hogy fogják és kitől behajtani a 4 milliós tartozást? Az anyósomtól? Esetleg a páromtól? Időközben az apósom a napokban agyvérzést kapott, haldoklik. Ha elhalálozik, akkor már a nyugdíjából nem tudják vonni, meg mivel elajándékozta a páromnak az ő részét így a házra sem tudják ráterhelni! Jól gondolom? Kérem, segítsen, mert nem tudunk kihez fordulni! Köszönöm szépen a válaszát, szép napot!

Tisztelt Cím!

A kezes hagyatékát vissza lehet utasítani. Az egyik törvényes örökösnek ajándékozott ingatlanra a másik törvényes örökösnek (az adósnak) köteles része van. Valószínűleg ezt a köteles részt nem fogja igényelni a testvér. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

16.04.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van nekem egy Bkks végrehajtási ügyem, amit elismertem, majd igényeltem részletfizetést, amit meg is kaptam.
A kérdésem az lenne, hogy ha megegyeztünk, akkor a végrehajtó ugye nem terhelhet jelzálogot a lakásomra (az viszont közben eladás alatt van)? Mint kiderült az előtt terheltek a lakásomra mielőtt a megállapodás létrejött. Ön szerint meg tudom beszélni, hogy levegyék, hiszen megvan a részletfizetési megállapodás.

Tisztelt Cím! Ehhez a végrehajtó közreműködése szükséges. Ha a megállapodásnak megfelelően fizet, akkor nem terhelik a lakásra. Ha már bejegyezték a terhelést, valószínűleg a teljes összeg kifizetése után törlik a végrehajtási jogot. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy volt egy autóhitel, amiben készfizető kezességet vállaltam. Sajnos úgy alakult, hogy az adós nem fizette a törlesztő részleteket és így hozzám fordult a bank, mint készfizető kezes. Én egy összegben kifizettem a banknak a tartozást. Kérdésem, hogy én az adóstól valamilyen formában vissza tudom-e követelni azt az összeget? Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Igen, megtérítési igényét peres úton érvényesítheti. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.03.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék egy kérdésemmel Önhöz fordulni! Élettársam házvételkor hitelt vett fel, jelenleg is törleszti. Kérdésem a következő: Ha eladja az ingatlant bizonyos összegért köteles-e azt a tartozásába befizetni? 
Tisztelt Cím! Általában ilyenkor a jelzálog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Tehát csak úgy adhatja el a házat, ha kifizeti a tartozást. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

03.08.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, mire számíthatok. Keresztapám gyámja lettem. Õ szeretne felvenni személyi hitelt. Ki örökölné a hiteltartozást, ha elhunyna. Nincsenek örökösei. Tisztelettel köszönöm válaszát. M.M.
Tisztelt Hölgyem! Gyámság alatt lévõ személy hitelfelvételéhez kell a gyámhivatal engedélye és a bank hozzájárulása is. Ha a bank adna hitelt, akkor a kezesnek vagy adóstársnak kell a hitelt tovább fizetnie. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

16.02.28.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy kérdéssel szeretnék fordulni önhöz. Válaszát elõre is köszönöm. A következõ a helyzet. Férjem édesanyámék házára jelzáloghitelt vett fel, amit nem fizet. Édesapám halála után édesanyám haszonélvezeti jogot kapott az egész ingatlanra. A bank el akarja venni az ingatlant, bár a férjem (be van adva a válókereset) próbált egyeztetni a bankkal. A közjegyzõ a hagyatéki tárgyaláson azt mondta, nem vehetik el a házat, legalábbis addig nem, míg anyukám él. A kérdésem az lenne, hogy a bank elveheti a házat, ha a férjem fizetési hajlandóságot mutat? Sajnos irreális a havi törlesztõ részlet ezért csak x összeget tud havonta fizetni.
Tisztelt Asszonyom! A bankkal kell megegyeznie az adósnak. (A haszonélvezeti joggal rendelkezõ személyt nem tehetik ki a házból)

02.25.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Ha örököltem egy fél ingatlant, amin hitel van és a másik tulajdonos az adós, aki már régen nem fizet semmit és errõl ügyvéd elõtt nyilatkozatot tett. Az elhunyt volt az adós társ, aki eddig fizetett mindent. Mennyi a rám eső rész a hitelből?

Tisztelt Cím! Az adóstársak egyetemleges kötelezettek. Tehát, ha az egyikük nem fizet, akkor a másik félnek kell a teljes tartozást megfizetnie. Ön, mint örökös, lett az új adóstárs. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném a segítséget kérni. Mégpedig abban, hogy édesanyám felvett egy jelzáloghitelt a családi házunkra, amit nem fizet. Én benne vagyok a hitelbe, mint zálogkötelezett. Édesanyám, most elindított egy olyat hogy eladja az ingatlant, a banknak és anyukám lesz a bérlõ. A párommal vettünk egy lakást és az lenne a kérdésem, ha én a nevemre veszem az ingatlant, akkor nekem azt a hitelt, amiben zálogkötelezett vagyok, rá terhelhetik a párommal vásárolt házra? Igazából 29 hetes kismama vagyok és szeretnénk igénybe venni a Csok-ot lakás felújításra. Ha nem vehetem a nevemre az ingatlant, akkor elbuktam ezt a lehetõséget is. Válaszát elõre is köszönöm. K.
Tisztelt Asszonyom! Ha jól értem önnek van egy tulajdoni hányada az édesanyjával közösen tulajdonolt házban (tulajdonos társak). Erre vettek fel hitelt. És most CSOK-ot akar igényelni. A CSOK szabálya szerint az igénylőnek nem lehet tartozása. A hitelszerződésben szereplő adóstárs vagy kezes bármilyen vagyontárgya végrehajtás alá vonható, nem fizetés esetén. A bank hozzájárulásával lehet a hitelszerződést módosítani. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

01.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám halála után 2 testvéremmel ingatlant örököltünk melyen magas hitel volt. A bank felszólított bennünket fizetésre, melyet, mi egy szabad felhasználású, jelzáloghitellel váltottunk ki. Pár hónapig tudtuk fizetni, majd folyamatos csúszások voltak. Azóta évek teltek el. Levelet szinte sosem kapunk. Ha árverezés alatt áll az ingatlan- vagy volt- akkor arról miért nem kapunk felszólítást? Hol tudok utána járni, hogy volt már árverezve vagy nem, ha igen, mikor? Válaszát elõre is köszönöm, Sz. R.
Tisztelt Cím! Az ingatlan tulajdoni lapján fel van tüntetve, hogy kié az ingatlan és van vagy volt-e árverés. Ezt az illetékes földhivatalban vagy a foldhivatal.hu-n keresztül tudja megnézni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

2016.01.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklõdnék, hogy mit javasol, hogy visszakapjam a pénzem. Van egy kézzel írt két tanúval ellátott tartozás elismerõ nyilatkozat, melyben le van írva, hogy 1.500.000 forinttal tartozik. Nemrégiben kapott egy felszólító levelet is, hogy fizesse meg a tartozást, de nem reagált rá. Már le is fogja tagadni, pedig bizonyítékként van nálam egy saját kézzel írt levele, melyet még nekem írt, s a legvégsõ türelmemet kéri, a pénz visszafizetésére. Mi lenne a legcélszerûbb következõ lépés? Köszönöm a válaszát! További szép napot! R.V.
Tisztelt Uram! Közjegyzõtõl lehet fizetési meghagyás kibocsátását kérni.

2016.04.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A volt férjemmel közös hitelt vettem fel ingatlanvásárlásra 2006-ban. Időközben elváltam a férjemtől, ő a hiteltörlesztés rám eső részét magára vállalta, a haszonélvezeti jog az övé maradt, a tulajdon rész viszont maradt az én nevemen. Emiatt én semmilyen segélyben, kedvezményben nem részesülhetek. Szeretnék lemondani a tulajdonrészemről, hogyan tehetném ezt meg? Tisztelettel, Lné Anna

Tisztelt Cím!

Az ön tulajdoni hányadának elidegenítéséhez szükséges a jelzálogjogosult bank hozzájárulása. Ezt pedig, a hitelszerződés módosításával adja meg. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra.

Foglaljon időpontot!

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Ügyvéd elérhető:

Ügyfélfogadás:
egyeztetett időpontban

Levélírás 0-24 óra
dr.mohosgabor@gmail.com

Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn (a.sz.55076872-1-41), az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van. ADATVÉDELEM>>

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

jog.lap.hu