Ügyvéd válaszol Hitel, kezes

ÜGYVÉD VÁLASZOL

Hitel, KEZES, ADÓSTÁRS, VÉGREHAJTÁS.

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés kötés ügyben

    h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        Kérhet ajánlatot>>

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra.

Tájékoztatom továbbá, hogy adásvételi   szerződés    ügyvédi munkadíja az ingatlan érték 0,3% , de minim 100 e Ft.

Foglaljon időpontot>>

Kezes, adóstárs, végrehajtás, tartozás  jogi kérdések 

ÜGYVÉDTŐL VÁLASZOK 2024

24.04.06.

Tartozás elévülés

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy ha valakinek tartozok és van róla közjegyzői irat akkor az elévül-e? A tartozás több mint 10 éves és semmilyen felszólítás vagy levél nem érkezett azóta, még egy sms váltás sem.
Amennyiben közjegyzői a papír akkor is elévül? Vagy bármikor érvényesítheti?
Köszönöm válaszát
Üdv, S.

T. Hölgyem! Akkor évül el a tartozás, ha 5 éven belül a követelés érvényesítésének megkísérlésével nem szakították meg az elévülést.

2023: 

23.12.10.

Állami Zálogjog

Tisztelt Ügyvéd Úr! A kérdésem, hogy a lakást el árverezhetik e? A lakásomra az állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyzett be. Mivel az államtól vásárlom vissza részlet fizetéssel, amit még 15 évig fizetnem kell. És újabb terhelést tehetnek e rá? Mivel van egy lízinges autó tartozásom.

T. Kérdező! IGEN, ha nem fizeti a részleteket elárverezhetik.

23.11.29.

Élettárs is felel a tartozásért?

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az volna a kérdésem, hogy az élettársam esetleges halála esetén, ha igényt tartok özvegyi nyugdíjra, akkor az ellene folyó végrehajtási ügyben is kötelezetté válok-e? 30 éve élünk együtt, de nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Köszönettel: T. Gyné

T. Hölgyem! Ettől függetlenül az élettársak is felelnek egymás tartozásaiért.

23.05.08.

Adóstárs

Tisztelt Ügyvéd Úr! Van egy ingatlan jelzáloghitelben bejegyzett Adóstárs-i státuszom, (de már nem vagyok házastársa az Adósnak).

Kérdésem, hogyan tudom megszüntetni a Banknál lévő Adóstársi létemet?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. B. K.

Tisztelt Hölgyem! A bank és az adóstárs engedélye szükséges a hitelszerződés módosításához. A bankja tud erről tájékoztatást adni.

23.04.20.

Élettárs hitele engem is érint?

Szép napot kívánok, Tisztelt Ügyvéd Úr! Az alábbiakban szeretném kérni a véleményét.
A barátommal együtt éltünk egy évig. Ez idő alatt hitelre vásárolt egy autót, nekem nem volt közöm hozzá. Azóta szét költöztünk, és felvett még egy hitelt.

A tartozását nem tudja fizetni. Abba a lakásba van bejelentve ami az én tulajdonom. Édesanyám lakik ott jelenleg, ő a haszonélvező.
Azt kérdezem, hogy a bankja megterhelheti az én lakásomat, a tartozásai miatt? Ha kijelentetem a lakásomból, akkor is terhelhet a bank?

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Sz. E.

Tisztelt Hölgyem! Igen, mert az életközösség fennállása alatt felvett hitelről van szó. A Ptk szerint közszerzeményi rendszer van az életközösségben. Az mindegy, hogy hova van bejelentve, ezzel nincs összefüggésben!

23.03.29.

Magán kölcsön

Kedves Ügyvéd úr! Nem találok választ egy kérdésre.
Egy kedves ismerősöm kölcsön adott nekem 1 Millió forintot, amelyet elkezdtem törleszteni számára.

Azonban nemrég sajnálatos módon elhunyt és én azt hittem, hogy ezzel a kölcsön visszafizetése is tárgytalan, de a lánya elkezdte követelni rajtam az adósságot.
Nem tudom mi a teendő ilyen esetben? Válaszát előre is köszönöm. Z. Sz.

T. hölgyem! Az örökös, fizetési meghagyásos eljárást indíthat maga ellen, maga pedig ellentmondással élhet.

Jogi kérdések, ügyvéd válaszol 2022-ben.

22.05.18.Tisztelt Ügyvéd úr !
Párommal 20 évig éltünk élettársi kapcsolatban (nem bejegyzett), két édes gyermeke van. Sajnos az élettársam idén februárban elhunyt. 15 évvel ezelőtt közösen vettünk fel az én családi házamra 2,5 millió Ft. szabad felhasználású jelzáloghitelt, melyből autót vásároltunk.

A párom intézte az átírást, így ő lett bejegyezve mint az autó tulajdonosa. A bank az én számlámról vonja a hitel részleteket. A felvett hitelből még hátra van 5 év. A hagyatéki eljárásba a hitel kapcsán lettem én is bejegyezve, mely a hagyatéki leltárban “kötelezettség”-ként szerepel.

Kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok a hagyatéki eljárásban? Megmarad nekem továbbra is a hitel törlesztése, vagy a két gyermeke is “részesül” belőle ? Köszönettel várom válaszát !

Tisztelt Hölgyem! A hitel adósai egyetemleges kötelezettek, azaz a hitelező a teljes tartozást öntől követelheti.

22.05.15.

Fizetési meghagyásra ellentmondás

Tisztelt Ügyvéd úr!
Megkeresett egy faktor cég, hogy a volt férjemmel közösen felvett hitelt fizessem ki. 2014-ben elváltunk, ő 2020-ban elhunyt. A hitel 2018-ban lejárt. Én felszólítást nem kaptam. Tudomásom szerint a volt férjem kifizette a hitelt. Bizonyítani nem tudom, KHR listámban a tartozás nem szerepel.

Mit tudok tenni ez ügyben? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Asszonyom! Ha fizetési meghagyást kapott közjegyzőtől, akkor az ellen ellentmondással élhet.

Ha végrehajtótól kapott végrehajtási lapot, akkor végrehajtási kifogást nyújthat be az illetékes bíróságra.

Írja meg azt, hogy nem tartozik. ha csak 1 levelet kapott, ami nem közjegyzőtől, nem végrehajtótól jött, akkor is válaszoljon.

2022.05.14.

Végrehajtás meddig behajtható?

Tisztelt Ügyvéd úr!

A párom banki tartozással rendelkezik, amelyet már végrehajtó kezel. Az öt évet már meghaladta a tartozás, a párom minden évben kapott egy levelet a végrehajtótól, amelyben megállapították, hogy semmi vagyontárgy nincs a nevén, illetve állandó keresete sincs.

Így a végrehajtást nem tudják behajtani rajta. Ebben az évben nem kapott levelet. Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtás meddig behajtható, illetve miből tudhatjuk, ha már elévült? Köszönöm szépen!

Tisztelt Uram! Ha megszakítják az elévülést, akkor bármeddig. A felszólító levelek megszakításnak minősül.

2022.05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Került  egy házrész a nevemre és szeretném megtudni hogy ahhoz hozzá nyúlhat e a hitelező, tartozás miatt vagy lefoglalható e? 15% lenne ez a házrész Már a fizetésem 50%-át vonja a bank.

Tisztelt Kérdező! Igen, mert a követelés lejárt, azaz a teljes összeggel tartozik. Az adós valamennyi vagyona végrehajtás alá vonható.

2021 évből Jogi kérdések. Ügyvéd válaszok

21.09.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. 2004-ben szüleim az akkori munkáltatójuktól ház vásárlás céljából munkáltató hitelt vettek fel. Az utolsó elszámolási papírt 2019-ben küldték el.

Vagyis 2018-as év befizetéseinkről még van tudomásunk, de azóta semmit nem tudunk. Munkáltatót kerestük, nem elérhető. Mi 1,5éve nem fizetünk, ők 1,5éve nem “futnak a pénzük után”.

A kérdés a következő, miként tudnánk megszabadulni a tulajdoni lapon szereplő jelzálogtól? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, L. J.
Tisztelt Hölgyem! A jelzálogjogot akkor törli a földhivatal, ha a jogosult törlési engedélyt állít ki és azt az ingatlan tulajdonosa benyújtja a földhivatalba.

21.07.26.

Adóstárs

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Közös ingatlanunk van a volt férjemmel. Ő az adós én vagyok az adóstárs. Válásunk, illetve az ő el/kiköltözése után arra a döntésre jutott, hogy mindenképp szeretne kilépni a hitelből. Lehetőség lett volna rá a bank szerint ha nekem a nettó jövedelmem meghaladja a min. 160 000 Ft-ot.

Adóstársat csak a végső esetben szeretnék belevonni. Jelenleg azt a választ kaptam tőle, hogy ha nem vonok be egy adóstársat helyette, beadja a kérelmet a ház eladásával kapcsolatban legvégső esetben az elárverezésre is. Nem szeretném elveszteni az otthonunkat. Köszönöm

Tisztelt Cím! A hitelt akkor mondják fel és indítják el a végrehajtást, ha nem fizetik a hitelt. Közös tulajdon megszüntetése iránti per esetén a zálogjogosult bankot is perbe kell vonni.

21.07.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a volt férjem vett fel hitelt és én voltam az adóstárs. Ő nem fizette a hitelt. A tartozás elévült.

Most küldtek ki egy levelet újra, de nem ajánlva. Az a kérdésem, hogy honnan kell számolni a 15 napot, hogy ellent mondjak, a levél keltétől? Tisztelettel: B. B.

Tisztelt Hölgyem! Az átvétel napjától kell a számítást kezdeni.

21.07.21.

Közös tulajdonon hitel

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjemnek és az első feleségének van egy közös 50-50%-os tulajdoni hányadú zártkerti ingatlanjuk. Az ex felesége már több millió forint tartozást halmozott fel rá, folyamatosan jönnek a végrehajtási jog bejegyzéséről a határozatok.

A férjem részére is terhelődhet az adósság? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel: Mné

Tisztelt Hölgyem! Csak az adós tulajdoni hányada vonható végrehajtás alá.

21.05.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2007-ben volt egy használt autó amit hitelre vásároltam (900 ezer Ft), 1 hónap után elromlott, az udvaron állt. Nem tudtam fizetni a bank elvitte az autót. Pár éve zaklat az Intrum már majdnem 3milliós tartozás miatt. A nevemen semmi nincs nem is volt soha minden a férjem nevén van.

Dolgozni nem dolgoztam azóta bejelentett munkában. A kérdéseim a következők: Jogosan követel az Intrum, vagy már elévült a tartozás? Ha elkezdek dolgozni akkor levonják e a tartozást? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: K. K.

Tisztelt Hölgyem! Ha megszakította az elévülést a jogosult, akkor nem évült el a követelés. 

21.05.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2006-os hitelkártya tartozást akarnak behajtani rajtam, úgy hogy az eltelt idő alatt egy darab értesítést sem vettem át! A kérdésem az lenne, hogy jogi úton ezt megtehetik e? Kérhet e fizetési meghagyást a behajtó cég? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező! Ha küldtek magának felszólítást 5 éven belül, akkor megszakították az elévülést.

21.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Örökösök mekkora értékig felelnek a tartozásért?

Szeretnék pár kérdést feltenni Önnek. Hárman örököltünk 2020 novemberben egy 6,2 millióra értékelt hitellel terhelt tanyát. A jelenlegi piaci értéke azóta csökkent. Végrehajtási hitelt is örököltünk.

2017-ben az OTP Factoring indította a végrehajtást 239.000 Ft-os tőke tartozás, illetve kamatokkal összesen 780.000 Ft. 2017-től haláláig folyamatosan havonta törlesztett édesanyám, 430.000 Ft-ot visszafizetett. Halála és a hagyatéki végzés között eltelt fél év.

Most az OTP Factoring a fennmaradó 350.000 helyett 620.000 Ft-ot követel. Mit lehet tenni? Ezen kívül 3 M jelzálog is terheli a tanyát. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: M.N.

Tisztelt Hölgyem! Az örökösök a hagyaték erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyaival felelnek a hagyatéki tartozásokért.

Közmű tartozás

21.05.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Vennék házat, de nincs benne közmű ami tartozás miatt lett kikapcsolva. Azt szeretném megtudni, hogy ezeket az új tulajdonosnak kell kifizetni? Addig nem is ad a szolgáltató szerződést? Köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Igen, ki kell fizetni a tartozást.

21.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsra lenne szükségem. Lesz hagyatéki tárgyalás. Pénzt öröklünk. A kérdés az lenne, hogy az örökölt pénzből levonhatnak tartozást? Illetve ha igen, akkor hogyan lehetne ezt elkerülni? Ön mit javasol? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel D. Sz.

Tisztelt Hölgyem! Az adósságot vissza kell fizetni.

21.02.22.

Különélő férj tartozása

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám és édesapám 18 éve nem él együtt, de hivatalosan nem váltak el. A ház, amelyben édesanyámmal élek, egyik fele édesanyám másik fele édesapám nevén van.
Most, 18 év után felkeresett minket édesapám, hogy a párkapcsolata véget ért.

Sok kölcsönt halmozott fel, fizetni nem tudja, a házra terhelhetik rövidesen.
Annak idején csak szóbeli megállapodást kötöttek édesanyámmal, hogy nem kell számára kifizetni a ház másik felét, cserébe neki nem kell gyermektartást fizetnie utánam.

Tisztelt Cím! Az adós összes vagyona végrehajtható, így a nevén lévő tulajdoni hányad is. Sürgősen kössön ajándékozási szerződést a házrészére, mert ha ráterhelik az adósságát, elidegenítési tilalom kerül rá. (Segítsen neki munkát keresni, nyugdíjasként dolgozzon és törlessze a saját adósságát.)

21.02.01.

Tisztet Ügyvéd Úr!
Nejemmel válás közben vagyunk. A vagyonmegosztásnál közös megegyezéssel ott tartunk, hogy “X” összeggel kifizet engem a közös (50-50% tulajdonrész) ingatlanunkból. Ehhez banki kölcsönre lesz szüksége és jelzálogként a ház is bevonódik.

Kérdésem: hogyan valósul meg, hogy én ne kerüljek “adóstársként” ebbe az ügyletbe? (Hiszen a válás után még, és a banki hitel előtt is 50% tulajdonrészem lesz az ingatlanban.) Köszönöm segítségét.

Tisztelt Kérdező! A szerződésben feltüntetik a bontóperi ítélet jogerőre emelkedésének napját vagy a bontóper befejezése előtt vagyonjogi szerződést kötnek.

21.01.27.

A Végrajtó s kéri a díját

Tisztet Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtást indítottak ellenem, teljesítettem a követelést, az igaz kis csúszással. Ha kifizettem az összeget akkor megszüntethető a végrehajtás? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: K.A.

Tisztelt Hölgyem! Ha végrehajtás indult, akkor a végrehajtó díját is ki kell fizetnie.

21.01.26.

Üdvözlöm Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy kezességet vállaltam egy hölgynek, aki meghalt. Az adósságát én örököltem mert nincs örököse. Lemondhatok róla hogy ne kelljen fizetnem? Jelenleg az én tulajdonomra rakták rá a tartozást. Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel.

Tisztelt Kérdező! Ha szerződésben vállalt kezességet, akkor nem tud.

Jogi kérdések, Ügyvéd válaszok 2020-as évből

20.10.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy hogyan lehet Adóstársat “kiváltani” a hitelből? A párom (Adós) és én (Adóstárs) hitelt vettünk fel és be kellett vonnunk 2 kezest. Azóta a páromnak van bejelentett állása és szeretnénk az egyik kezest kiváltani. Lehetőség van erre? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A hitelt nyújtó bank engedélyével lehet módosítani a hitel szerződést.

20.06.05.

Hitelszerződés módosítás időben

Tisztelt Ügyvéd Úr
Testvérem a családi házunkra jelzálog hitelt vett fel, hogy felépítse saját házát, arról volt szó ha elkészül a ház át lesz íratva az új házra. Hitelét nehezen fizeti, a bank átadta adósság kezelést egy másik cégnek. És testvérem azt állítja nem helyezhető át egyik házról a másikra a hitel.

Ön szerint át lehet helyezni a hitelt? Köszönettel várom válaszát: Sz. Szilvia

Tisztelt Hölgyem! Nem, mert felmondták a hitelszerződést. Áthelyezés feltétele a hitelszerződés módosítása lett volna.

20.06.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném a segítségét kérni. Van egy ingatlantulajdoni részem, melyre egy magánszemélytől kapott kölcsöntartozás lett bejegyezve. Vissza szeretném fizetni ezt az összeget, hogy végre értékesíteni tudjam. De a kölcsönző személy mindent megtesz, hogy a visszafizetés ne tudjon létre jönni.

Van e valami módja, hogy rákényszerítsük, hogy “visszavegye a pénzt és így törlődjön a tulajdoni lapról ez a bejegyzés”. Köszönöm megtisztelő válaszát. K. Ágnes
Tisztelt Hölgyem!
Közjegyzői letétbe helyezés NEM megoldás, mert a jogosult által aláírt törlési engedély alapján törli a földhivatal a zálogjogot a tulajdoni lapról.

20.06.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Engedje meg, hogy feltegyek kettő fontos kérdést.

1.) Lehet-e ügyvéd által lebélyegzett megállapodást írni ingatlan vásárlásnál a felek közt? Én és párom, nem vagyunk házasok, vennénk közösen egy ingatlant, ahol le szeretném jegyeztetni, hogy én mennyi pénzt fektettem bele. Az Ingatlan az ő nevére kerülne.

2.) Édesanyánk az ingatlan 1/2 részt a két lányának szeretné ajándékozni. A húgomra és rám. De azt szeretném én, hogy csak a húgom nevére kerüljön a része, mert nekem volt egy elvesztett ingatlanom a deviza károsultak időszakában. Ami mai napig nem hagy nyugodni.

Testvérek közt lehet olyan Megegyezést írni, hogy amennyiben az ingatlan eladásra kerülne, az anyai része járna nekem? Erről hivatalos, lepecsételt, iratra gondolok. Köszönettel és tisztelettel: L. M.

Tisztelt Hölgyem! Igen, lehet ilyen szerződést kötni.

2020.06.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tavaly októberben magánszemélytől kértem kölcsön amiről készült kölcsön szerződés is. Hitegetett, hogy mivel külföldi számláról utal ezért fizessek előre, (összesen kb. 700.000 Ft-ot fizettem neki) de ő semmit nem utalt nekem. Mint kiderült hamis névvel és címmel csinálta ezt az egészet.

Januárba beidéztek tanúnak a rendőrségre, ott is elmondtam mindent, de nem kértem róla jegyzőkönyvet. Mivel nem tudok valós lakhelyet meg semmit, érdeklődnék, hogyan tudom vissza szerezni a pénzemet? Arról kapok majd értesítést, hogy lezárult a büntető eljárás? Várom válaszát!

Tisztelt Hölgyem! A büntető eljárást követően, a büntető eljárás jogerős lezárulását követően, külön polgári eljárásban érvényesítheti a polgári jogi igényét az elkövetővel szemben. Igen, kap értesítést a rendőrségtől, mert önt tanúként hallgatják ki.

20.05.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szlovák állampolgár vagyok, Mo.-n dolgoztam, és a bankszámlám mínuszba ment 1 M forinttal, 10 évvel ezelőtt. Valószínű végrehajtásra került az ügy. Úgy alakultak a dolgok, hogy külföldre költöztem, és Szlovákiában nem volt lakcímem.

Most visszajöttem, és nemsokára férjhez megyek egy Magyar állampolgárhoz. Elévülhetett ez a tartozás vajon, vagy lehet belőle bármi kellemetlenség a házasság után?

Tisztelt Hölgyem! A követelések 5 év alatt évülnek el, ha 5 éven belül a jogosult nem szakította meg az elévülést a követelés érvényesítésével, pl. felszólító levél küldésével.

20.05.27.

Az eladónak fizettem ki a házra terhelt tartozást

Vettem egy ingatlant 900 e Ft ért amin 800 e Ft tartozás volt. Én előre kifizettem 900.000 Ft-ot, 2 tanúval papíron, hogy a tulaj ki tudja fizetni az adósságot, hogy átíratható legyen az ingatlan. Eltelt 1 év és még a mai napig sem fizette ki a tartozást az ingatlanon és a pénzt sem akarja vissza adni.

Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogyan tudnék ebben az esetben eljárni milyen lépéseket kell tennem? Üdvözlettel: B. J.

Tisztelt Hölgyem! Fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani közjegyző előtt pénz visszakövetelése iránt. (Legközelebb, ügyvédnél kössön adásvételi szerződést, a lakásra terhelt tartozást, pedig egyenesen a hitelezőnek utalja.)

20.05.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy hitelhez voltam kezes, és a hitelfelvevő közölte, hogy ő innentől nem hajlandó tovább fizetni, fizessem én. 4 gyereket nevelek egyedül. Mit tudok ilyenkor tenni? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hölgyem! A tartozás visszafizetése a kezes kötelezettsége ilyen esetben.

20.05.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdésem lenne: 3 éve tartozik nekem egy kettős állampolgársággal rendelkező, Romániában élő ember. Semmiféle hajlamot nem mutat, hogy rendezze. / nincs írásos szerződés, egyedül a Western Union utalások nyomtatványai vannak meg/. Indítható ellene fizetési meghagyás?

Tisztelt Hölgyem! Közjegyzőnél kell ilyen kérelmet előterjeszteni.

20.05.23.

Szerződés nélkül adtam kölcsönt

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az exemnek adtam kölcsön 65000 Ft-ot még a nyáron. Mi ugye januárban szétmentünk és azóta is beszélek vele, hogy utálja vissza a pénzemet, de nem teszi. Mit tehetek ilyenkor ha szépen nem lehet megoldani? Válaszát előre is köszönöm, M. E.

Tisztelt Hölgyem! Fizetési meghagyás kiadását lehet kérni közjegyzőnél, de ha nincs okirat, akkor nem lehet bizonyítani a kölcsönszerződés létrejöttét és annak tartalmát.

20.05.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a segítségét kérni. 2011-ben megszüntettem a bankszámlámat ott, ahol volt némi hitelem, törlesztettem egy összegben, amiről meg is van a papírom, hogy rendezve lett. A mai napig új hitelt nem vettem fel.

Mai napon kaptam egy levelet, hogy fizessek nekik nyolcszáz ezer forintot merthogy tartozásom van. De hogy kinek tartozok vagy mi ez azt nem közölték. 9 év után lehetséges ez? Vagy akkor ez most mi. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel K.né. N.

Tisztelt Hölgyem! A követelések 5 év alatt évülnek el, ha nem szakították meg az elévülést 5 éven belül, akkor a követelés elévült. Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, akkor éljen ellentmondással.

20.05.20.

Eladhatom az autót adóssággal együtt?

Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy autó hitelem aminek a kezese az anyukám! A részleteket kitörlesztettem de a svájci frank miatt még ugyan annyit követeltek! Ügyvédhez majd a békéltető testülethez fordultunk megegyeztünk h a felét 700.000 ezret részletre kifizetjük! Közben bárlistára tettek és kifizetéstől 5 évig passzívan rajta is leszek!

Kérdésem az lenne, hogy az adósságot anyukámnak mint kezesnek át tudom-e adni ő az üzembe tartó és így a bárlistát is átadni? Esetleg el tudnám neki adni az autót adóssággal együtt? Szeretnék a bárlistáról lekerülni főleg úgy h gyakorlatilag édesanyám használja az autót!

Tisztelt Hölgyem! NEM tudja eladni, a tartozás kifizetése nélkül.

20.05.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Röviden ismertetném a történetem, amiben a segítségét kérném. Volt egy Raiffeisen banktól felvett kölcsönöm, amit nem tudtam időben kifizetni, így átkerült a hitelem egy behajtócéghez, sajnos semmi erről szóló dokumentumom sincs már meg. 2010-ben kifizettem a tartozást, lezárult a dolog.

A mai napon, tehát 10 év után először kaptam egy levelet behajtócégtől, miszerint önellenőrzés során, téves kamat számítást tártak fel. Amely kijavítását követően a követelés egyenlege módosításra került, ez pedig 232.455 Ft, plusz 46.728 Ft tőke tartozás. Ezt egész egyszerűen képtelenségnek tartom.

Felszólítottam őket e-mailben is, hogy kérnék részletes adatokat, hogy és mi módon jött össze ez az összeg egy sikeresen kifizetett tartozás után. Egyelőre nem jött válasz, viszont nem szeretném ha bármit is tennének önhatalmúlag, itt most például a munkabér letiltására gondolok. Tudna nekem segíteni?

Tisztelt Hölgyem! Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, akkor éljen ellentmondással.

20.05.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy jogi kérdésem lenne. 2020 05 15-én kaptam egy fizetési felszólítást egy követelés kezelő cégtől, hogy az elhunyt férjemmel szemben követelés áll fenn. Én mint örökös 15 napon belül fizessem be a tartozást. A férjem 2014 10 1-én elhunyt.

Tehát az elmúlt majdnem 6 évben nem kaptam semmilyen felszólítást. Kérdezném, hogy jogos e a követelés. És mi a teendő ez ügyben. Válaszát előre is köszönöm. 

Tisztelt Hölgyem! Elévült a követelés. Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, akkor azzal szemben ellentmondással kell élnie.

20.05.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Felmondott devizahitel miatt egy hosszas huzavona után elárverezték a lakást, amiben anyósom 1/2, a férjem és testvére 1/4 – 1/4 részben rendelkezett tulajdonjoggal. Az árverés után maradt fent több millió forint közüzemi tartozás is, amelyet anyósom egy személyben halmozott fel.

Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy a jelenleg fennálló tartozás behajtása a tulajdoni hányad arányában történik majd? Mindegyik fél rendelkezik bejelentett jövedelemmel. Segítő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem! Egyetemleges kötelezettek, tehát a teljes tartozás követelhető az adósoktól, fejenként.

20.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnek, hogy miután bedőlt a lakáshitelem a Magyar Követelés Kezelő Zrt. vette meg a banktól így most neki fizetem vagyis a nővéremtől vonják a fizetése 33 % át, milyen úton módon tudok ettől a lakástól megszabadulni? Köszönöm

Tisztelt Hölgyem! A lakás már nem az öné. A tartozástól csak úgy tud megszabadulni, ha visszafizeti.

20.05.02.

Mennyit kell fizetnem, hogy töröljék a terhelést?

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem, ha ráterhelt telefonszolgáltató a házamra 200 ezer forintot, ennek a terhelésnek a jelenlegi összege is annyi? Elég-e kifizetnem ezt az összeget ahhoz, hogy a földhivatal levegye a terhelést? Válaszát tisztelettel köszönöm, Cs. A.

Tisztelt Uram! Nem. A teljes tartozás kifizetése után törlik a bejegyzést a tulajdoni lapról.

20.04.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődnék, válni szeretnek, de van közös hitelünk nem kevés. Megegyezéses válás lenne, a férjem átvállalhatja -e az én hitel részem? Ki kellene fizetni engem a házból, vagy el kéne adni. Viszont ő szeretne maradni.

Mit kell nekem csinálni, hogy ő kivásároljon, adás vételit kell vagy hogyan működik ez? Köszönöm.

Tisztelt Cím! A hitel szerződést kell módosítani, mert csak a zálogjogosult bank engedélyével lehet elidegeníteni az ingatlan tulajdoni hányadot.

20.04.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2013 évben felkeresett a végrehajtó a banki tartozásaim ügyében. Nem volt bírósági tárgyalás, közjegyzőnél sem voltunk. A nevemen nincs semmi, a fizetésem fele tiltva van gyermek tartásra. Ha le jár a gyermek tartás a végrehajtó behajtja e a tartozást vagy pedig elévül addigra.

Tisztelt Cím! Ha 5 évig nem érvényesítették a követelést, akkor elévült.

20.03.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem volna, hogy kaptam egy tulajdon lapot amiben az szerepel, hogy végrehajtás alá tették a házam 90.000 Ft tartozás miatt, ez most azt jelenti, hogy elveszik tőlem? Ha esetleg kifizetem ezt az összeget megszüntetik a terhelést? Köszöm válaszát előre is, V. M.

Tisztelt Hölgyem! A végrehajtónak kell kifizetnie a tartozását. A végrehajtótól tudja meg, hogy mennyit kell fizetnie.

20.03.24.

A követelés hány év után évül el?

2012-ben nyitottam egy OTP számlát, 2012 év végén elutaztam külföldre 7-év után vissza jöttem. És most 2020. 03. 17. kaptam egy állítólagos utolsó felszólító levelet, hogy rendezem a 44.325 Ft tartozásom, amit az OTP bank halmozott fel számlavezetési díjra hivatkozva.

Az OTP a számlát letiltotta 4 hónapra rá mikor megnyitottam, mert nem volt fizetve a havi kezelési költség, az Intrum Justitia Zrt. közölte velem ha nem vagyok hajlandó kifizetni a 44.325 forintot akkor 124.750 kell majd kifizetnem, mert behajtási ügy lesz belőle.

A kérdésem az lenne nem évült el ennek az ügynek az ideje, mivel semmilyen formában nem léptek kapcsolatba velem? Menyire jogos ez az ügy és mit lehetne tenni ez ügyben kérem segítsen köszönettel P. J.

Tisztelt Cím! A követelések 5 év alatt elévülnek. Ha fizetési meghagyást kap, akkor éljen ellentmondással. (tértivevényes levélben)

20.03.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdezem öntől, hogy, tegnapi nap zárolták a férjem számláját az én adósságom miatt amihez neki semmi köze. Ezt az adósságot előző házasságomból hoztam magammal a férjem halála miatt és most gondolt egyet a végrehajtóm és tegnap zárolt minden pénzünket.

Tisztelt Asszonyom! Végrehajtási kifogást terjeszthet elő a bíróságon. Előtte kérdezze meg telefonon a végrehajtót, hogy miről van szó.

20.03.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lenne egy kérdésem, elvileg kezeskedtem 300 e felvételről, 2002-ben. És most ezt be akarják rajtam hajtani 18 év után. Semmilyen levél nem jött eddig, hogy tartozásom lenne. És bizonylatot se kaptam csak egy felszólító levelet, hogy be kell fizessek 3 milliót. Ilyenkor mi a teendő?

Tisztelt Cím! Ha végrehajtótól kapott végrehajtási lapot, akkor végrehajtási kifogással élhet.

20.03.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válásra készülök. Az ingatlant amiben lakunk hitelből vettük amit még csak 8 hónapja törlesztünk és 10 éves a futamidő. A tulajdon 1/2-1/2 arányban van a nevünkön. A hitelben viszont én vagyok az adós ő csak adós társ.

Milyen lehetőségek lennének arra, hogy 1/1 arányban az enyém legyen az ingatlan és akkor én fizetném tovább. Lehetséges az hogy kiszámoljuk mennyit fizetett eddig a hitelekbe és azt kifizetem neki és lemond ezért a javamra? Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Az ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a hitelező bank javára. A bank engedélyével lehet módosítani a hitelszerződést. Az eddig befizetett hitel fele-fele arányban oszlik meg önök között, mert házasok. Ha nem házasok, akkor is így rendelkezik a Ptk.

2020.02.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azért keresném mert olyan kérdésem lenne, hogy párom tartozik és végrehajtás alatt van. Most költöztünk össze a ház az én nevemen van.

Az lenne a kérdésem, hogy ha mi bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítünk akkor a végrehajtó esetleg tőlem is követelheti- e a párom tartozását. Egyelőre semmi okirattal nem kötődik ahhoz a házhoz. A ház csak az én nevemen van 1/1 be onnan követelés gyanánt vihet el bármit?

Tisztelt Cím! A végrehajtó öntől nem követelhet semmit.

20.02.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársamnak van egy autó tartozása, melyet egy követeléskezelő cég vett meg. Megegyeztünk egy részletfizetésben, amit csekken minden hónapban határidőre fizetünk. Én mint kezes vagyok az ügyben. A cég most a részletfizetés mellett az én fizetésemből is tilt.

Jogos e ez a módszer? Ha nem, mit tudunk tenni? Köszönettel: S. V.

Tisztelt Cím! Igen, jogos, mert a követelés lejárt és a kezes egyetemlegesen felel a tartozásért az adóssal egyidejűleg.

20.01.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2008 -ban felvett édesapám egy hitelt a házra, nem fizette. 1 éve jött papír anyának az MKK Zrt.-től. Neki nincs jövedelme így most én fizetem a tartozást. Neki ezen kívül van még 2 banknál tartozása azt is a házra fogják terhelni?

El lehet azt intézni, hogy ne a házra terheljék? Szeretné eladni a fele részét, lehetséges ez?
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Az adós minden tartozása miatt az adós minden vagyonára indítanak végrehajtási eljárást. Ha zálogjog van bejegyezve, akkor elidegenítési és terhelési tilalom is, ezért nem tudja a tulajdonos a zálogjogosult engedélye nélkül eladni az ingatlant.

20.01.29.

Üdvözlöm Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő: párom kezességet vállalt egy autó hitelben több mint 10 éve, most jött egy levél, eddig viszont semmilyen értesítés, hogy nincs fizetve a hitel, 4 M tőke +6 M factoring kamat.
A fő adós a korábbi factoring cégnek számlákkal tudja igazolni, hogy fizetett, de ezt nem veszi figyelembe az új cég, továbbá ezután is vállalja, hogy havi 115.000 Ft-al fizeti a fő adós csak tőlünk ne kérjék.

Mit tudunk tenni? Érdemes lenne inkább már most megtámadni a közjegyzői iratot, hiszen eddig abban a tudatban éltünk, hogy ki van fizetve.

Tisztelt Cím! Igen, ellentmondással/ végrehajtási kifogással élhetnek.

20.01.28.

Tisztelettel kérdezem, milyen a legkisebb összeg amire “fizetési meghagyást” lehet indítani, mi a szabálya?

Tisztelt Cím! Nincs alsó korlát. (a közjegyzői díjat vegye figyelembe, hogy megéri-e)

20.01.27.

Fizetésemet letiltották

Üdvözlöm Ügyvéd úr!
2013-ban végrehajtás indult ellenem, mert nem bírtam fizetni! De mire lett munkahelyem eltűnt a cég akinek tartoztam és a végrehajtó iroda is! Most 7év után minden szó és írás nélkül a cégemnél a fizetésem 33%-át letiltották.

Jogilag lehet ez ellen tenni valamit? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Sz. K.
Tisztelt Cím! Végrehajtási kifogással élhet.

20.01.25.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérném szépen segítségét, hogyan tudnám a készfizető kezesség alól töröltetni magam. Mit kell tegyek válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! A hitel szerződést csak a bank engedélyével lehet módosítani. Csak akkor módosítják a hitelszerződést, ha egy másik személy vállalja a készfizető kezességet.

20.01.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A következő problémámra szeretnék jogi választ kapni. 3- an vagyunk testvérek, azonos tulajdoni hányaddal, örökölt házban. Egyik testvér 1/3 részére, végrehajtási jog lett bejegyezve a tulajdoni lapra, ami: 5 M Ft fő követelés, és járulékai (ami azóta már kétszeresére nőtt) A ház értéke 10 M Ft

Az adós testvérnek van saját ingatlana is, amire ugyanígy ráterhelték a végrehajtási jogot, ezzel az összeggel. Szeretném az 1/3 részt megvenni. Mi a teendő ez ügyben?
Köszönettel: L. Jné

Tisztelt Cím! A végrehajtó akkor engedélyezi a végrehajtási jog törlését, ha kifizetik neki a tartozást. Ezután lehetséges a tulajdonos váltás.

20.01.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tájékoztatást szeretnék kérni. Végrehajtó letiltatja a fizetésem egy részét, ennek ellenére egy másik ügy miatt inkasszót tett a számlámra. Milyen lehetőség áll rendelkezésemre, hogy a számlához hozzá férjek. Köszönettel!

Tisztelt Cím! Jogszerű a végrehajtó eljárása.

2020.01.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel válófélben vagyunk. A ház amiben élünk az Ő 1/1 tulajdona, amin jelenleg hitel van. Szeretném kivásárolni a férjemet a házból, hogy mi ott maradhassunk a kisfiammal, viszont a hitelt nem tudom sem átvállalni, sem kifizetni (a hitelben hiteles társ vagyok). Férjem vállalja, hogy még 10 Évig Ő fizeti a hitelt.

A kérdésem tehát a következő: mi a jogi módja annak, hogy ez a kivásárlás papíron is érvényesülni tudjon? Lehet-e haszon élvezeti jogot tenni hitellel terhelt házra? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, L. D.

Tisztelt Cím! Elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a zálogjogosult bank javára, ezért megterhelni, vagy elidegeníteni az ingatlant a zálogjogosult engedélyével lehetséges.

20.01.15.

Tisztelt Uram!
A kérdésem: nincs tulajdon részem a barátom házába de sajnos leégett és muszáj vagyok hitelt felvenni én is  (személyi kölcsön)
Mi a hivatalos módja, ha ne adj isten szakítunk vissza tudjam követelni amit rá költöttem. Köszönöm

Tisztelt Cím! Kölcsönszerződést köthet az illetővel közjegyző előtt.

20.01.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnem megtudni hogyha nekem van egy15 éves személyi kölcsönös fedezet nélküli hiteltartozásom bank felé ami csak félig lett visszafizetve
.

2 éve az I. J. küldött fizetési felszólítást, csekket őrült összeggel, hogy ők átvették a tartozást.
Vagyonom nincs fizetésemből nem vonható semmi.
A kérdés az lenne, hogy ha én öröklök szülőmtől arra terhelhetnek e?
Köszönettel, A A. R.

Tisztelt cím! Igen, amint vagyona lesz az adósnak, abban az esetben végrehajtási eljárást indítanak az adós vagyonára.

20.01.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy van tartozásom amit jelen pillanatban sem tudok fizetni. Kérdésem, ha férjhez megyek akkor a férjem jövedelméből vonhatják e? Vagy a házasságunk ellőtt szerzett házára vagy autóra terhelhetik e, vagy lefoglalhatják e? Várom válaszát. Köszönöm.

Tisztelt Cím! Nem, de javasolt házassági vagyonjogi szerződést kötni, amiben kizárják az egymás tartozásaiért való felelősséget.

20.01.08.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék, a lakásban ahol lakunk testvéremmel ketten vagyunk tulajdonosok. Neki van másfél M Ft tartozása ami jelenleg végrehajtónál tart. Havi 60 ezer Ft részletfizetéssel vállalta, hogy visszafizeti, de az illető akinek tartozik 6 hónapon belül kellene az összeg.

Kérdésem az lenne, hogy így mivel fele-fele a tulajdonjog a lakáson, lehet e ingatlant árverezni. Köszönettel várom válaszát: K.

Tisztelt Hölgyem! A tartozással terhelt tulajdoni hányadot lehet elárverezni végső esetben.

20.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy ingatlan, aminek a tulajdoni lapjára több végrehajtási ügy is be van jegyezve.
Egy 2018-as végrehajtáshoz kapcsolódóan a végrehajtó közölte a becsértéket.
Megszakítja-e ez az esemény a korábbi végrehajtások elévülését? Köszönöm. Tisztelettel: K. O.
Tisztelt Cím! A bejegyzett végrehajtási jogok nem évülnek el.

20.01.05.

Tisztelt Ügyvéd úr! 2006-ban egy barátomnak elmentem kezesnek személyi hitelhez. Karácsony előtt kaptam egy levelet a végrehajtótól, hogy fizessek 5 M forintot. Az adóstól nem tudják behajtani és az adóstárs is meghalt nemrég. A felszámoló biztos egy közjegyzőn keresztül adta ki a végrehajtónak a követelést.

Én egyébként se a banktól, se a felszámolótól, se a közjegyzőtől nem kaptam semmilyen felszólítást előzőleg. Kérdésem, hogy ennyi idő után is jogosan követelnek tőlem, főleg egy felszámolt banktól? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Jogorvoslattal élhet, majd a bíróság eldönti ezt.

20.01.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sógorom 2 éve halt meg a házukon jelzálog van, de a mi házunk is jelzálogba van az övék miatt. A ház fele a volt feleségéé a másik fele a 3 gyereké. 2 éve nincs fizetve a házuk, szerettük volna a mienkről levetetni a jelzálogot, de a hátralékot ki kellene fizetni. Házunk fele a férjemé, a másik fele az anyósomé, de ö nyugdíjas otthonba van.

A volt feleség hajlamot se mutat, hogy fizessen hol dolgozik, hol nem, pedig a bank már többször felszólította. A gyerekei nálunk vannak elhelyezve mert ő nem alkalmas szülőnek. Ilyenkor mi fog történni? Mire számítsunk? A férjem fizetését is letiltás alá vonhatják? Vagy mi lesz a házunkkal? Előre köszönöm szépen a válaszát. Tímea.

Tisztelt Cím! Legvégső esetben elárverezik a fedezetet képező ingatlanokat.

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

Jogi kérdések, Ügyvéd válaszok 2019

2019.12.30.

Tisztelt Ügyvéd úr! 

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy van egy személyi hitelem amit pár hónapja nem tudtam fizetni. Viszont van egy örökölt családi házunk a nővéremmel és bátyámmal, de azt már akkor eladtuk részlet fizetéssel mikor édesapám még élt, de még nincs kifizetve a teljes összeg. Így a bank rá tudja terhelni a hitelt? Válaszát előre is köszönöm! Szép napot kívánok! A.

Tisztelt Hölgyem! Az ön tulajdoni hányada végrehajtás alá vonható.

19.12.28.

Tisztelt Ügyvéd úr.
Olyan kérdésem lenne, hogy a párom több mint 10 évvel ezelőtt kezes volt egy hitelnél. 10 év után kereste meg az illetékes bank, hogy az adós nem fizeti a hitelt pedig jövedelemmel rendelkezik, ez által a páromon követelnek mindent. Jogi úton lehet az adóssal szemben valamit tenni? Hogy az adós is hajlandó legyen fizetni. Köszönöm válaszát előre is.

Tisztelt Cím! Egyetemleges kötelezettek, ezért a hitelező a kezestől is követelheti a tartozást.

19.12.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A volt férjem elhunyt és volt vele egy közös ingatlan. Az örökösök lemondtak a hagyatékról a sok tartozás miatt és ezért állami kézbe került a ház másik fele. A kérdésem pedig az lenne, hogy ha kifizetném a jelzáloghitelt és a köztartozásokat enyém lesz e a ház másik fele vagy vannak e további teendők is?
Tisztelt Cím! Az az államé, attól meg kell vennie.

19.12.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A helyzet a következő. Felvettem 1 M Ft kölcsönt, amit egy darabig tudtam fizetni. Utolsó lehetőséget kaptam, hogy pár napon belül fizessek 44.000 Ft-ot, de nem fogom tudni kifizetni. Ezután jön a végrehajtó. A fizetésem kézbe kapom, számlám nincs.

Az ingatlan ahol lakunk nem a miénk, a nevemen semmi nincs, minden ami a házban található a férjemé de minden darabról nem tudja igazolni. Nekem csak a ruháim vannak. Se nem adóstárs se nem kezes nem volt a férjem a hitel felvételekor. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit foglalhat le a végrehajtó? Válaszát köszönöm

Tisztelt Cím! A jövedelmét: bérét, családi pótlékot végrehajtás alá vonhatja.

19.12.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kezességet vállaltam korábban még az akkori feleségemnek akitől elváltam. A hitel azóta bírósági per miatt szünetel, de ez nem lesz örökké így és a kezességemet szeretném megszüntetni. Beszéltem vele eben az ügyben de nem tett lépéseket. Nélküle ez megoldható? Milyen lépésekre van szükség a kezesség megszüntetéséhez? Köszönettel.
Tisztelt Cím! A hitelszerződés módosításához a bank hozzájárulása szükséges.

19.12.09.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor úr! 

Érdeklődni szeretnék, hogy mit vihet el a végrehajtó? Ha van egy 300 e forintos tartozásom és semmi jövedelmem nincs a családin meg a gyesen kívül(am, nincs semmi a nevemen, mamám házában lakunk, több tulajdonos van, (én nem vagyok tulajdonos csak ide vagyok bejelentve), és bejelentett munkám jelenleg nincs.

Mit vihet el a végrehajtó, vagy mit tudnak ezzel kezdeni? Szándékomban áll kifizetni persze, csak jelenleg nem tudom elkezdeni. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Az adós, az adóstárs, a kezes jövedelme és vagyona vonható végrehajtás alá.

19.12.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a párom most kapott egy fizetési felszólítást az Intrum Justitiától. 95.000Ft-ot követelnek egy 2016.aug-i 3.900Ft-os UPC elmaradás miatt. Semmilyen előzménye nem volt a levelezésnek, hogy elmaradása van. Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm!

Tisztelt Cím! A jogosult fizetési meghagyás kibocsátását kérheti közjegyzőtől, az ellen ellentmondással élhet a kötelezett. Vagy kifizeti a tartozását.

19.11.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Majdnem 10 évvel ezelőtt a párom adóstárs lett egy 3millios lakás fedezetű hitelbe. Most mi is szeretnénk hitelhez jutni és az a kérdésem, hogyan lehet valahogy kilépni, hogy ne legyen a párom adóstárs? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím! A bank engedélyével lehet módosítani a hitelszerződést.

19.11.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném megkérdezni, hogy ápolásiból vonhatnak?

Tisztelt Cím! Igen, minden jövedelem végrehajtható.

19.11.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérdésem az lenne, hogy adósságom van, örökséghez hozzá nyúlhat e a bank? Várom válaszát. Tisztelettel :K. E.

Tisztelt Cím! Minden vagyona és jövedelme végrehajtás alá vonható.

19.10.30.

Tisztelt ügyvéd Úr! 

2010-ben férjemmel vásároltunk egy ingatlant. A férjem 1/4, én pedig 3/4 részben voltunk tulajdonosok. 2016-ban elváltunk, a volt férjemet kifizettem. Vállaltam az ingatlan nevemre történő átírását, azonban ezt anyagi okok miatt eddig még nem tudtam teljesíteni. Volt férjemnek adóssága van, és a végrehajtó már megkereste Őt.

Kérem, legyen kedves tanácsot adni az átírással kapcsolatban. Itt tulajdonképpen a kérdés az, hogy attól függetlenül, hogy a volt férjemet kifizettem, de az ingatlan átírása nem történt meg, jogilag mennyire van köze az ingatlanhoz. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: R. T.

Tisztelt Cím! A végrehajtó felé fennálló tartozás kifizetése a feltétele annak, hogy a tulajdoni hányad átruházását eredményező okiratot tudjon aláírni a volt férjével és azt az okiratot be kell nyújtania a földhivatalba. Az okiratot ügyvédnek kell ellen jegyeznie. Ő a tulajdonos, mert a tulajdoni lapon ő van feltüntetve tulajdonosként.

19.10.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemnek van egy 8 évvel ezelőtti telefonszámla tartozása, ezt egy faktorház állítja. Engem, mint feleséget kerestek meg, hogy fizessem ki. Az indok, hogy a férjem. Van-e fizetési kötelezettségem? 40 ezer Ft, nem vagyok se kezese, se adóstársa. Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelt Cím! Nincs fizetési kötelezettsége, elévült a követelés. Ha fizetési meghagyást kap, akkor arra ellentmondást kell előterjesztenie.

19.10.14.

Elváltunk 4 éve a férjemmel. Van közös hitelünk, amit addig fizette is, amíg volt munkahelye. Több mint egy éve nincs bejelentett jövedelme, így nem fizet semmit. De mivel nekem folyamatosan volt és van is, így csak tőlem tudják vonni. Mit tudok tenni, hogy rajta is be tudják hajtani? Előre is köszönöm! Sz. N.

Tisztelt Cím! Az adóstársak egyetemleges kötelezettek, ezért attól az adóstól hajtják be a tartozást, akinek van jövedelme, vagyona.

19.10.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Fiamnak egy felújítás miatt tartozik valaki 300ezer Ft-tal, mivel a munkát nem végezte el megfelelően. Ezt írásban elismerte, és annak visszaadását 2018.dec.31-ig vállalta be. Többször beszéltünk vele, de úgy tűnik csak hiteget. Bár udvariasan, türelmet kérve, de a türelem már elfogyott.

Kérdésem, ha ügyvédi felszólítást küldenénk, annak mennyi a költsége és elegendő-e, vagy végrehajtást kellene ellene benyújtani. Azt hogyan lehet elindítani. Általa kézzel írott megállapodás van a birtokunkban, melyben elismerte a tartozását. Válaszát előre is köszönöm. üdvözlettel
Tisztelt Cím!

Fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani közjegyző előtt.

19.10.08.

Tisztelt ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy követelhet-e valaki csak úgy adósság törlesztést tőlem vagy sem. Édesanyám nemrég sajnos váratlanul elhunyt. Egy ismerőse vette fel velem a kapcsolatot, hogy ruhákat vett tőle Édesanyám és még nem fizette ki. Ezt követeli most rajtam. Követelheti ezt a tartozást az illető vagy sem.

Tisztelt Cím! Ezt hagyatéki hitelezői igénynek nevezi a törvény. A hagyatéki eljárásban kell bejelentenie annak a személynek, aki követelést terjeszt elő. Külön eljárásban kell bizonyítania a követelés megalapozottságát.

19.10.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van letiltásom tartozás miatt 33%-os!
De már csak kb. 200-ezer forint tartozásom van. Szeretném kérni annak havi részlet fizetését ez lehetséges? Köszönöm a válaszát

Tisztelt Cím! Ezt a végrehajtó tudja megmondani.

19.09.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Volt telefon tartozásom amit a végrehajtó ráterhelt a házra. Ki lett fizetve a tartozás, de nem törölték. Milyen módon tudom töröltetni? A szolgáltató évekkel ezelőtt megküldte, hogy nincs már tartozás, de a végrehajtó nem töröltette. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Hivatalból nem köteles. Önnek kell törlési engedélyt kérnie a végrehajtótól és a földhivatalba benyújtani a kérelmet és befizetni a földhivatali eljárás díját.

19.08.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődnék van egy családi házunk ami apukám halála után rajtam kívül 4 testvérem tulajdonába került és Anyukám a haszonélvező.
Kérdésem az hogy az egyik nővérem csinált 15millios adósságot amit tudtunk nélkül a bank rá terhelt a házra a nővérem nem lakik az ingatlanba de anyukám és három testvérem igen velük. Mi lesz? El veheti a bank a házat? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím! Az adós tulajdoni hányadára lehet a végrehajtást lefolytatni.

19.08.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2007-ben beköltöztünk egy ingatlanba amiben úgy éltünk, hogy csak a rezsit kellett fizetnünk. A szerződésünk is csak ezt tartalmazta. Előzetes bejelentés után 2019-június elsejével kiköltöztünk az ingatlanból úgy, hogy semmi tartozásunk nem volt. Erre most kaptunk egy behajtótól egy végrehajtást miszerint a főbérlőnk beadott behajtásra 1,5M Ft-os tartozást.

Tisztelt Kérdező! Végrehajtási kifogást nyújthat be a bíróságon.

19.08.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A férjem adóstárs a szülei hitelében, de ők ezt nem fizették! Hitelt szeretünk volna fel venni így derült ki, hogy a férjemnek 13 M hitel van a Bár listán, mint adóstárs. Hogyan tudnánk ettől megszabadulni, átadható másnak az adóstárs szerepe? Köszönöm

Tisztelt Cím! Hitelszerződést módosítani a hitelt nyújtó bank engedélyével lehet.

19.08.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: Mikor évül el egy tartozás? Unokám 10 évvel ezelőtt vásárolt részletre egy gépkocsit, az előleg befizetése után rendesen fizette a részleteket, majd amikor már nem tudta fizetni, visszaszolgáltatta hibátlanul a gépkocsit. Az átvevő ezzel rendezettnek tudta a dolgot. Ezzel kapcsolatban szeretnénk kikérni az Ön véleményét.

Tisztelt Cím! Ha 5 éven belül érvényesítette a követelést a jogosult, akkor megszakadt az elévülés.

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

19.07.12.

Tisztelet Ügyvéd úr!

Pár éve a Telenor felmondta a szerződésem. Volt készülékhitelem és ugye a kétéves szerződésem. El is kezdtem fizetni viszont olyan kamatot raktak rá hogy abbamaradt a fizetés. Most átvette egy behajtócég a tartozásom. Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen tartozást ráterhelheti e az ingatlanomra? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Végrehajtható okirat alapján igen.

19.07.09.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Párom elvált pár évvel ezelőtt, az előző házasságából született 2 gyermek. Párom havonta vásárolt a gyerekeinek 100e forintos nagyságban mindent. Ez az exnek nem kellett, gyerektartást követelt. Végrehajtó intézkedett ez ügybe és követelt több mint 200 e forintot. Van a páromnak egy kisebb ingatlana amire ez az összeg rá lett terhelve.

Hamar 1 hónapon belül ki lett egy összegbe fizetve és a mai napig folyószámlán kapja az ex a gyerektartást. Nincs elmaradás, folyamatosan fizetve van. Szeretné az ingatlant eladni de ahogy írtam olyan teher van rajta ami már rendezve lett évekkel ezelőtt. Hogyan és ki vetetheti le ezt a tehert az ingatlanról. Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A végrehajtót kell megkeresni, a végrehajtó jogosult a törlési engedélyt kiállítani, a törlési engedélyt az ingatlan tulajdonosa nyújtja be a földhivatalba.

19.07.08.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Még kb. 2007-ben felvettünk 3M Ft-ot. Én akkor 14-éves voltam. A lakás az én nevemen volt és így mentünk be az OTP-hez megigényelni a hitelt édesanyámmal, akkoriban úgy gondoltam kisgyerekként, hogy nagyon egyszerű lesz vissza fizetni majd, ha már én is kereső leszek.

Mindeddig édesanyám fizette a hitelt, de most már pár hónapja nem fizeti és tőlem vonják le. Ez így nagyon megterhelő anyagilag. Nem tudom, hogy ez ellen lehet e tenni valamit. Egyáltalán jogos volt e engedni azt hogy egy 14-éves gyereket bevegyenek a hitelbe. Köszönettel: Cs. N. D.

Tisztelt Cím! A gyámhivatal hozzájárulása is szükséges volt ahhoz, hogy hitelt vegyenek fel. Tehát valószínűleg indokolt volt a hitel felvétel.

19.06.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2017-ben vásároltam egy autót. Mivel a tulaj nem hozta magával a kocsi törzskönyvét így nem tudtam a nevemre íratni, csak üzembentartói szerződést kötöttünk. De most a tudomásunkra jutott, hogy a tulajdonosnak tartozása van és a kocsit lefoglalta a végrehajtó.

A kérdésem az lenne, hogy mint üzembentartó tőlem elviheti a végrehajtó a kocsit? Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Igen, mert nem ön a tulajdonos.

19.06.23.

Tisztelt Ügyvéd úr! 
A minap kaptam egy felszólító levelet végrehajtótól régi banki tartozás kapcsán. Lekértem az adatokat a KHR listáról  és azon nem szerepel a nevem alatt ilyen tartozás. Így is lehet követelni? Bemehet a végrehajtó az állandó lakcímemre úgy, hogy 12 éve nem lakok ott?
Tisztelt Cím! Ha nem évült el a követelés, akkor végrehajtható a tartozás.

19.05.22.

Olyan kérdésem lenne, tulajdoni lapon közel 10-éve több tartozás miatt végrehajtási jog lett bejegyezve, az elmúlt 5-évben biztosan nem jött semmiféle megkeresés, letiltás sem semmi levél, ezeket én kinél intézhetem a törlést a tulajdoni lapról, elévülésre hivatkozva? Illetve ez a hivatkozás megállná e a helyét? Nagyrészt telefonszolgáltató tartozás, illetve egy gyermektartási ügy. De ezek mind 9-10 évvel ezelőtt lettek bejegyezve. Válaszukat tisztelettel előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A földhivatal csak a jogosult törlési engedélye alapján törli le a terhet a tulajdoni lapról.

19.04.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék. Kezes voltam 1999-ben. A banktól ma kaptam egy levelet, hogy fizessek be több mint egy millió forintot.
Az lenne a kérdésem, hogy ez még nem évült el?
Én csak kezes voltam. Mit lehet tenni ez ügyben. Fizetni nem tudok.
Köszönöm válaszát. Tisztelettel Beatrix

Tisztelt Cím! Amennyiben nem szakította meg az 5 éves elévülési időt a hitelező, akkor elévült a követelés. Ha közjegyzőtől kap fizetési meghagyást, éljen ellentmondással. Ha nem él a fizetési meghagyással szemben ellentmondással, akkor végrehajtható lesz a követelés.

19.03.26.

Üdvözlöm az lenne a kérdésem, hogy van egy 2 szobás lakásom van rajta 800e Ft CSOK amit a kicsire vettem fel, valamint az OTP faktoring által 600 e Ft rá van terhelve, de törlesztem.

A kérdésem az lenne átíratható e így a kislányomra a lakás ha esetlegesen nem tudom a törlesztést fizetni és ne veszítsem el a lakásom. Várom válaszát

Tisztelt Cím! Nem, mert elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a lakásra.

19.03.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvérem úgy vett ingatlant, hogy a szüleink háza volt a fedezet. A szüleink meghaltak az ingatlant 1/2-1/2 részben örököltük. Testvérem majdnem egy évig nem fizette a háza után a törlesztő részletet és így a bank felmondta a hitelét és a szülői ház árverezésre kerül. 

Kérdésem: mivel a hitel az övé, de öröklés után az 1/2-ed házrésszel felelek fedezetként, én is ” BAR ” listára kerülök, Illetve csak a házrésszel felelek vagy letilthatnak a fizetésemből? Tisztelettel: H.

Tisztelt Cím! Igen, mert az öröklés révén az adósságot is örökölte. A hagyaték erejéig felel a tartozásért. A fizetése is letiltható (végrehajtás alá vonható).

19.03.16.

Tulajdonostársat is bevonják a hitelbe

Tisztelt Ügyvéd úr.
Kérdésem ház vásárlással kapcsolatos. A párom veszi fel a hitelt de szeretnénk, hogy én is tulajdonos legyek az ingatlanban egyéb költség nélkül, mi a teendő? A párom nem a férjem csak együtt élünk. Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! A bank ilyen esetben megköveteli, hogy ön is a hitelszerződés aláírója legyen kezes vagy adóstárs minőségben.

19.03.10.

A férjemnek és a volt feleségének van egy közös háza, amiben mi lakunk. Mi költöttünk a házra, bővítettük, az új hitelszerződést a bank már csak a férjemmel kötötte meg. De ennek ellenére az ő tulajdona a ház fele.

Kérdésem az lenne, hogy van e arra mód, hogy ő lemondjon a tulajdonjogáról (erre nem hajlandó mivel ő volt a hitelfelvételnél a kezes), vagy hogyan tudnánk elkerülni azt hogy bármilyen kárunk származzon ebből a későbbiekben? Válaszát előre is köszönöm, J.né Éva

Tisztelt Cím! Ha a tulajdonostárs magához váltja az illető tulajdoni hányadát és ehhez hozzájárul a jelzálog jogosult bank, azaz a hitelszerződést is módosítani kell.

19.03.09.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy barátnőmmel vettünk fel hitelt amit amikor szét mentünk ő kiváltotta ugyan annál a banknál egy másik hitellel, de nem tudja fizetni. Ilyenkor nekem ebből származik valamiféle problémám?  Köszönöm szépen válaszát.

Tisztelt Cím! Attól függ, hogy a régi hitelt teljes egészében váltotta-e ki, és az új hitelben maga szerepel-, mint kezes vagy adóstárs.

2019.02.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy jelzáloghitel végrehajtásánál adóstársként szerepelve, inkasszót tehetnek a számlámra? És ha igen, akkor hogyan tudnám elkerülni. A jelzálog alá vett ház fele az én nevemen van, ha lemondok róla elkerülhetem a végrehajtást?

Tisztelt Cím!

Igen, végrehajtható, nem tud az ingatlantól szabadulni, mert elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyezve.

2019.01.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy hitel felvételnél szülői kezesség vállalás esetén az adós és a kezes elhalálozását követően az adósság a kezes örökösére száll e?
Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel: B.

Tisztelt Cím! Igen. (Az adósságot valakinek ki kell fizetni, vagy lemondani az örökségről.)

2019.01.26.

Tisztelt Ügyvéd úr érdeklődnek arról hogy én 18 évesen vettem fel nevelő szüleimnek jelzálog hitelt és most hogy nem fizettek, végrehajtási eljárás van ellenem. Az ingatlan nem az én nevemen van, mit lehet ilyen esetben tenni?

Tisztelt Cím!

A visszafizetésen kívül semmit. Hitelszerződés módosításhoz egy másik személy kellene, aki az adósok helyett fizet.

2019.01.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Adóstól és kezestől is letiltás van azonos tartozása. Mindkét személytől külön külön levonják a tartozás teljes összegét vagy összevonják . Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Egyetemleges kötelezettek, a végrehajtást addig folytatják, amíg a tartozás meg nem térül.

2019.01.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtó miért jön foglalni, ha édesanyám nyugdíjából vonják a törlesztőrészlet?

Válaszát előre is köszönöm. 

Tisztelt Cím!

Mert a követelés lejárt és az adós minden vagyonára egyidejűleg történik a végrehajtás.

2019.01.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr !

2014 óta tartozom, ez elévül?

Tisztelt Cím! Ha a hitelező érvényesíti a követélését az elévülési időn belül, akkor megszakad az elévülés.

2019.01.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Személyi kölcsönhöz írtam alá kezességet, amit az adós nem fizetett. Bejelentett munkaviszonnyal egyedül én rendelkezem a többi kezes között, így én fizetem ma is a hitel összeg törlesztését. Kérdésem abban merül ki, hogy kihez fordulhatok, milyen jogi lehetőségeim vannak a millió feletti összeg visszaigényléséhez? (Tudván, hogy peren kívül nem fogok tudni a hitelezővel megállapodni!)Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Pert vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat az adós ellen, az adós lakóhelye szerint illetékes bíróság vagy közjegyző előtt.

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

Jogi kérdések-ügyvédi válaszok 2018 évben

2018.11.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örököltem egy olyan autót, amelyen banki hitel van, amiben adóstárs is vagyok. Az örökség kevesebb mint a hátralévő hitel összege. Kérdésem, hogy mint örökös csak az örökség erejéig kell -e kifizetnem a hitelt és ha igen mint adóstárs a maradékot behajthatja e rajtam a bank? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: V. T.

Tisztelt Cím! Mint adóstárs a teljes hitelért felel.

2018.10.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném kérdezni ha van egy bank felé tartozásom és ha másik banknál helyezek el pénzt azt az a bank ahol tartozásom van lefogja vagy azonnal elveszi?

Tisztelt Cím! Ha végrehajtóhoz kerül az ügy, akkor minden vagyonát végrehajtás alá vonhatják.

2018.10.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelzáloghitelt szeretnék töröltetni. Hova kell fordulni és kihez kell mennem, hogy a törlés megtörténjen. Köszönöm szépen.

Tisztelt Cím! Jelzálog jogosult törlési engedélyt állít ki, a törlési engedéllyel és egy kérelem nyomtatvánnyal az illetékes földhivatalba kell mennie, ahol a 6600,-Ft/hrsz. földhivatali eljárási díj megfizetése után kezdi el a földhivatal a törlést.

2018.10.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy közös lakásunk a volt férjemmel, az enyém az ingatlan háromnegyede, az övé pedig 1/4 rész. Az ingatlanon kettő hitel után is jelzálogjog van. Volt férjem lemondana a tulajdonrészéről 16 éves gyermekünk javára.

Kérdésem, hogy a hitelt nyújtó bank hozzájárul-e az ajándékozáshoz? Későbbiekben lehetséges, hogy a hiteleket tudnám vég törleszteni, addig van valamilyen megoldás, hogy minél előbb a fiam nevére kerüljön az 1/4 rész? Ugyanis a volt férjemnek hamarosan gyermeke születik.

Tisztelt Cím! A jelzálog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Tehát a bank hozzájárulása nélkül nem idegeníthető el a terhelt tulajdoni illetőség.

2018.10.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tanácsát szeretném kérni a következő dologban. Volt párommal van egy közös ingatlanunk, amit hitelre vásároltunk. Ő az én megkérdezésem nélkül kiadta albérletbe egy párnak.

Ez a pár felajánlotta neki, hogy átvállalnák a hitel tovább fizetését, így szeretnének később a lakás tulajdonosai lenni. Ügyvéd által intézi a volt párom. Megfenyegetett, hogy a hitelben így az albérlőkkel maradok. Kérdésem az lenne, tényleg a beleegyezésem nélkül ez megoldható?

Tisztelt Cím! Lehetetlen, mert a bank és az adósok együttes hozzájárulása szükséges a hitel szerződés módosításához.

2018.08.19.

Ellentmondás, fizetési meghagyásra

Tisztelt dr. Mohos Gábor!

Az alábbi ügyben szeretnék tájékoztatást kérni, a volt párom a kapcsolat felbomlásakor felajánlotta anyagi segítségét. Azonban most a felvett összegek visszafizetését követeli. Azonban jelen pillanatban megszűnt a munkaviszonyom és a lakhatásom is.

Kérem szíveskedjék tájékoztatni, hogy az ügy jelenlegi állása szerint milyen jogi lépéseket tehetek, illetve mire számíthatok. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B. C.

Tisztelt Cím! Ön ellentmondással élhet a másik személy által kiállíttatott fizetési meghagyással szemben.

2018.08.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdésem lenne, a nővéremmel van egy lakás tulajdonunk fele fele arányban, és anyu a haszonélvező. 
Első kérdésem át szeretném adni a nővéremnek a tulajdonjogomat ez milyen költségekkel jár?
A második az lenne van egy ingatlan amit a férjemmel vettünk, de vissza adtuk a banknak mert szétmentünk, a bank árverezni fogja. Ez a tartozás érinti-e az ingatlanomat, ha nem iratom át? Köszönöm C. Cs.

Tisztelt Cím! Ajándékozás testvérek között 9%-os ajándékozási illeték fizetési kötelezettséget von maga után az ajándékozott részéről. Minden vagyon végrehajtás alá vonható.

2018.08.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a fizetésemből vonják a tartozásomat, akkor is elárverezhették az ingatlanunkat? Én úgy tudtam, hogy ez fizetési hajlandóság, és így védve vagyunk. Tehetek ez ellen bármit is?  Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A végrehajtást azért indítják, mert a követelés lejárt, azaz egyszerre több végrehajtás indítható.

2018.08.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy pontosan mi szakíthatja meg egy hitel elévülését? Ha a végrehajtó levelet küld a levelezési címre, de az adós azt nem kapja kézhez, azt figyelembe veszik-e? (A levelezési cím nem az adós lakcíme) Az e-mail számít-e ilyen ügyben? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Cím!
A követelés érvényesítésének megkísérlése az elévülési időn belül megszakítja az elévülést. 

2018.08.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy van egy ingatlan amit én megörököltem, de ezen az ingatlanon deviza kölcsön van, ahol én mint kezes szerepeltem. Szeretném a kölcsönt lerendezni kezes vagy örökös személyében. Hogyan kell ezt elintézni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Ha átvette a hagyatékot, akkor, mint örökös felel a tartozásért. Kezesként akkor is felel, ha nem veszi át a hagyatékot.

2018.07.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A lányomék vásároltak egy házat az élettársával amire hitelt vettek fel, a férjem lett a kezesük. A fiatalok szét váltak és nem fizették a törlesztést. A házat sikerült értékesíteni, de nem fedezte az érte kapott összeg az adósságot. Mi fizettük ki a banknak a 850000 Ft-ot. Az a kérdésem, hogy kérhetjük-e ezt az összeget a fiataloktól.

Tisztelt Cím! A 3 millió Ft alatti követelések fizetési meghagyásos eljárásban érvényesíthetők.

2018.07.20.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel CSOK-kal vettünk házat melyre megelőlegeztünk két gyereket.  Még nem lett gyerekünk. Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő ilyenkor válás esetén? Válaszát köszönöm .

Tisztelt Cím! A CSOK-ot vissza kell fizetni, ha eladják a házat.

2018.07.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy 2007-es tartozásokat be lehet hajtani. Most a végrehajtó vonassa a férjem fizetésének 50%-át már 4-ik hónapja. Szóval ez jogos? Tisztelettel Uné V. É.

Tisztelt Cím! Végrehajtási kifogást terjeszthet elő az illetékes bíróság előtt.

2018.06.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy rokonom 2005-ben felvett gépjármű hitelt. 2006-ban a végrehajtó más hiteltartozás miatt lefoglalta a gépjárművet és értékesítette. Meg szeretném kérdezni, hogy mikor következik be az elévülés ezzel kapcsolatban? 2007 körül a bank megkeresett, amire nem válaszoltam, azóta semmi.

Tisztelt Cím!

Az általános elévülési idő 5 év.

2018.06.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha valaki adós társ egy hitelben, de meghal, akkor csak azon marad a tartozás aki felvette? Így az az örökös örökli aki vállalta az apai részt mert az apjáé volt a hitel vagy hogy az apai részről le mondtunk de az anyairól nem. Akkor ez most kinek az adóssága vagy közös mert köze volt hozzá az anyának is.

Tisztelt Cím!

Igen, ha az örökhagyó is adóstárs volt vagy kezes, akinek a hagyatékát nem utasították vissza, akkor az örökösök felelnek ezért a tartozásért.

2018.06.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiam svájci frank alapú hitelt vett fel, aminek már a kétszeresét is visszafizette. Munka nélkül maradt, nem tudta fizetni a törlesztést, ezért mint kezestől, az én nyugdíjamból vonják a 33%-ot. Időközben sikerült egy bejelentett munkahelyen elhelyezkedni, a végrehajtó letiltást indított ellene is. A kérdésem ebben az esetben én mint kezes a továbbiakban mentesülök a letiltásból?

Tisztelt Cím!

Nem mentesül, mert egyetemleges kötelezettek és az elsődleges cél, hogy a tartozás minél előbb megfizetésre kerüljön.

2018.06.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 éve vagyunk házasok, mivel ő bár listás ezért egyedül vettem fel a hiteleket. Ha elválunk a fizetésemből nem fogok tudni megélni, mert még albérletben is lakunk. Vagyon nincs csak adósság! Köszönöm

Tisztelt Cím!

Ha nem kötöttek házassági vagyonjogi szerződést, akkor a tartozás közös.

2018.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelzálog hitelt vettünk fel a házra. Én vagyok az adós Apukám volt a kezes, ő meghalt. Időközben az ő tartozásai miatt végrehajtási jog került a házra. Le lehet-e mondani az örökségről a jelzálogot adó bank javára? Hogy tudnék a legjobban kijönni ebből a helyzetből? A ház értéke nem fedezi az összes tartozást, ami a házon van. Tisztelettel: H. A.

Tisztelt Cím!

Nem megoldás az örökségről lemondani. Ön adós is.

2018.06.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 éve vagyunk házasok, mivel ő bár listás ezért egyedül vettem fel a hiteleket. Ha elválunk a fizetésemből nem fogok tudni megélni, mert még albérletben is lakunk. Vagyon nincs csak adósság! Köszönöm

Tisztelt Cím!

Ha nem kötöttek házassági vagyonjogi szerződést, akkor a tartozás közös.

2018. 05.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párommal 16 éve vagyunk együtt. 2 éve vettünk egy ingatlant, ami a párom nevére került. Hitelt kellett hozzá felvennünk, én vagyok az adós, ő az adóstárs. Ezenkívül általam kötött megtakarítás is belekerült a vételárba.
A kérdésem az lenne, hogy ha külön megyünk, nekem lehet-e bármilyen követelésem az ingatlannal kapcsolatban azáltal, hogy a hitel az én nevemen van? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! Közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet ilyen esetben indítani.

2018. 05.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Élettársi kapcsolatban élő fiatal rokonunk párja hunyt el. 2 kiskorú gyermekük van. Az elhunyt nevén lévő autót svájci hitelre vették, még tartozás van az autón. A túlélő rokon se nem adóstárs és se nem kezes az autóhitelben. Kis összegű örökség maradt az elhunyt után. Más vagyontárgy nincsen.

A kiskorú közös gyermekek öröklik az autóval együtt a rajta lévő tartozást is? Az esetleg elképzelhető, hogy csak az örökölt pénzösszeg  mértékéig követelhet a bank kiskorú gyerekektől az autóhitel miatt? Hálásan köszönöm, ha válaszol: Csné.

Tisztelt Cím! Igen, a gyermekek öröklik a tartozást is. (A bank nem engedi el a tartozás egy részét sem) A gyámhivatal engedélyével utasítható vissza a hagyaték.

2018. 05.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy ha a fiam nevén van az ingatlan 1/1 tulajdonban, mivel férjemmel névleg eladtuk az ingatlanunkat a fiam részére, mert a BÁR listán voltunk és vagyok. Felvettünk az ő nevére 6 M Ft svájci alapú hitelt 2006 ősszel. Férjem meghalt 2008-ban, itt maradtam a fiammal aki a hitelt fizeti. A lányom még akkor tanult. Most a fiam a barátnőjéhez költözött és nem tudja fizetni a hitelt, szeretné az ingatlant eladni.

Nem szerepel rajta nekem haszon élvezeti jog. Ilyenkor mit tehetek, a lányom is itthon lakik még. Akkor minket ki tehet az utcára? Kérem ha tud adjon tanácsot. Nem látok kiutat, megvenném az ingatlant de bárosnak nem adnak hitelt. Kihez forduljak? Köszönöm! T. Lné

Tisztelt Cím! A tulajdonos rendelkezhet az ingatlannal. (Ha a hitelt ön tudná fizetni kérje meg a lányát, hogy ő vegye meg az ingatlant, ha neki ez a lakás megfelel hosszú távon. De nem névleg lesz a lányáé.)

2018.05.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal házvásárlás előtt állunk, és nem vagyunk tisztába minden dologgal. Az ingatlan amelyet meg szeretnénk venni jelzálogjoggal rendelkezik. Mivel az ingatlan eladói a mi hitelből felvett összegünkből vég törlesztenének, így a mi általunk felvett hitel jelzálogjoga mire terhelődik, ameddig ők nem vég törlesztenek? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A bank tájékoztatójában le van írva, hogyan zajlik a hitellel terhelt ingatlan vásárlása.

2018. 05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Végrehajtó inkasszót tett a számlámra. Minden nemű értesítés nélkül. Telefonálgatás után derült ki hogy 2007 végrehajtási díj gyanánt, vonták le tőlem az összeget. Kérdésem! Jogában áll minden értesítés nélkül inkasszózni? 5 éves elévülés itt nincs?

Tisztelt Cím! Nem kell értesíteni az adóst. Valószínű volt 5 éven belül egy levél, amivel az elévülést megszakították.

2018. 05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
14 évvel ezelőtt a (volt) párommal 6 700 000 Ft lakáshitelt vettünk fel. Ő adóstársként van a történetben, a hitelt tőlem vonják. Tulajdonjog 50-50%. Jelzálog az édesanyám lakásán is van. Időközben gyermekünk is született. 2 éve, nem volt más választás, a kisfiammal elhagytam a lakást, aki most 7 éves. A volt párom maradt benne, szóban megállapodtunk, hogy Ő fizeti tovább a hitelt, amit tőlem vonnak, de Ő ide adja.

A kérdésem az lenne, hogy én ezt a lakást szeretném eladni, Ő viszont hallani sem akar róla. Ő kényelmesen el van, Én a gyerekkel albérletben és semmit nem akar tenni. Van e erre megoldás, hogy ebből a helyzetből kikerüljek és hogyan oldható meg, hogy ő is el akarja a lakást adni. Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel.

Tisztelt Cím! Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani. A perben a jelzálog jog jogosultat is perbe kell vonni.

2018.05.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám a következő: Egy Zrt. tulajdonában lévő ingatlanban élünk, 2013-ban meghalt az édesanyánk és a testvéreimmel itt maradtunk az ingatlanban főbérlőként, bérlőtársakként!
Ezután pár hónappal a kisebbik öcsém elköltözött és mindent magával vitt ami az övé! Tehát 5 éve nem lakik itt, de a bejelentett címe megmaradt! Több mint 3 éve albérletben, (albérleti szerződéssel) lakik. A tartózkodási címe is az a cím! 600.000 forintos banki hitelt halmozott, amit nem fizet így most behajtás alapján szeretnék a követelést behajtani!
A kérdésem, hogy mivel az állandó lakcíme ez de nem itt él és nincs itt semmije, köteles vagyok e beengedni a behajtást végző embereket, illetve elvihetik e a mi dolgainkat? Kell e bizonygatnom, hogy a lakásban a mi dolgaink vannak? Van e valami törvény ami ilyenkor védi a mi életünket, a mi tulajdonunkat és a mi biztonságunkat? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím Nem tagadhatja meg. Végrehajtási kifogással élhet.

2018. 04.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem adóstárs a volt élettársa lakáshitelénél. A lakás a volt élettárs nevén szerepel a férjem nevén semmi nincs belőle. 5 éve külön élnek mi 4 éve házasok vagyunk. A volt élettárs folyamatosan keseríti az életünket. Most épp azzal fenyegetőzik, hogy nem fogja fizetni a lakáshitelt amiből kiderült, hogy 2 havival már el van maradva, és a férjem mint adóstárs fizesse.

Mit tehetünk? 60 ezer gyerektartást fizetünk neki, albérletben élünk. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: B. M.

Tisztelt Cím! A hitelszerződést a másik adóstárs hozzájárulásával lehet módosítani.

2018.04.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Végrehajtással kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni! Ha az adós ingóságainak lefoglalása után rövid időn belül az adós rendezi a teljes tartozását, akkor vissza kapja e a lefoglalt ingóságokat? A lefoglalt ingóságomat azonnal árverésre bocsájtják? Erre szeretnék választ kapni Öntől! Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel, Zs. Á.

Tisztelt Cím! Erre a végrehajtó fog pontos választ adni. Mert még a végrehajtó díját is ki kell fizetnie.

2018.04.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem lenne, hogy van egy személyi kölcsönöm, ami nincs fizetve. 700e Ft-ról 1. 700.000-ra ugrott. Most azzal fenyeget a bank, hogy elárverezik a lakást. A lakás tulajdonosa én vagyok, de édesanyám lakik benne, haszonélvezeti joggal. Én külföldön vagyok, tehát a fizetésemből nem tudják tiltani. Valóban elárverezheti a bank a 10milliót érő lakásomat 1.700.000 Ft miatt? Köszönöm
Tisztelt Cím! Igen, árverezhet a bank. A haszonélvezetet nem szüntetheti meg, hacsak nem adóstárs az édesanyja.

2018.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy vettünk egy kis parasztházat CSOK támogatással. Hitel igénybevétele nélkül. Tisztán a 2 gyermekünkre járó összegű támogatásból. Én és élettársam 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. Viszont nekem voltak, illetve vannak banki kölcsöneim amelyeket tiltanak a fizetésemből. Sajnos van olyan, amit már onnan nem tudnak levonni, így ráterhelték a házra amit vettünk. Elárverezhetik  a házunkat úgy hogy a Magyar Állam elsődleges jelzálogjoga van rajta bejegyezve?

Tisztelt Cím! Igen, megtehetik az ön tulajdonrészét. Beszéljen a bankkal.

2018.03.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő:
Lakáshitelből az adós ki szeretne lépni, és ha az adóstárs jövedelme elegendő a hitelhez akkor ez meg is valósulhat. De mi a teendő ha nem elég a jövedelem, viszont más adóstársat nem tud bevonni maga mellé? Köszönöm válaszát
Tisztelt Cím! Akkor nem tudják módosítani a hitelszerződést.

2018.03.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a volt férjem még házasságkötésünk után nekem ajándékozta az ingatlanát, és utána a bíróság a kölcsöntartozását ráterhelte a házra. Nemrégiben váltunk el újra férjhez mentem, a ház az enyém maradt. A kérdésem az lenne, hogy mivel ez nem az én tartozásom és nem is kerestek meg azóta azzal, hogy ki kellene fizessem, amit nem tennék.

Mi mód lenne arra hogy ezt a jelzálog bejegyzést levetessük? Létezik, hogy ez engem terhel úgy, hogy ezt a tartozást még akkor csinálta amikor éppen megismerkedtünk és nem is tudtam róla. Lehet, hogy már elévült? Válaszát előre is köszönöm: üdv. Zs.

Tisztelt Cím! A jelzálog jog jogosult törlési engedélye alapján tudja a földhivatal törölni a jelzálog jogot.

2018.03.19.

Van egy ingatlan aminek férjem a tulajdonosa, testvére haszonélvező. Szeretnénk jelzáloghitelt felvenni. Tudomásom szerint alá kell írni a haszonélvezőnek is. A probléma az hogy évek óta semmit sem tudunk róla, külföldre költözött nem tartja velünk a kapcsolatot. Mindenképpen szükséges ebben az esetben is az ő beleegyezése a jelzáloghitelbe?

Tisztelt Cím! Igen szükséges.

2018.03.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném megkérdezni kérhetem-e, hogy az adós fizetéséből vonják a tartozását ne az én fizetésemből.

És lehetséges-e, hogy a végrehajtó az adóstól és adóstárstól egyidejűleg vonja az adós tartozását, mert az adós szerint tőle is vonják. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Egyetemleges kötelezettek, a végrehajtó a feltételek alapján dönt, hogy kitől mennyit von le.

2018.02.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy ingatlanfedezetű hitel esetén ha adóstársként szerepelek akkor is vonnak-e tartozást a fizetésemből, ha az adós fizetését meg tudják terhelni. Illetve ingatlanfedezet esetén nem a lakást veszi el a bank, hanem a fizetést terheli meg először? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! A végrehajtási eljárást mindkét adós minden vagyonára és jövedelmére egyidejűleg indítják meg.

2018.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő lenne. Férjem, édesanyja örököseként 50% tulajdonjoggal házat örökölt, mely másik fele testvérét illette, ő a házban lakik, bár nem ez a hivatalos lakcíme. Az általa felhalmozott adósságait ráterhelték az ő házrészére, ellene végrehajtás, majd árverezés indult, férjem vásárolta meg az elárverezett házrészt. Már be van jegyezve a földhivatalnál, immár hivatalosan ő a 100%-os tulajdonos, a birtokba adás május 9-re van hirdetve. Közös ingóságok lévén azt a tanácsot kaptuk, ne menjünk be a házba május 9-ig. Ám időközben tudomásunkra jutott, hogy a fivér lecserélte a zárat.

Mik a lehetőségek, létezik-e szankció erre az esetre? Válaszát előre is köszönjük.

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi eljárást indíthatnak a volt tulajdonos ellen. 

2018.02.13.

Tisztelt ügyvéd úr! Én azzal a kérdéssel szeretnék fordulni önhöz, hogy elhunyt édesapám adósságot hagyott ránk, de még édesanyám él, tehát ő a haszonélvező, ebben az esetben ki az adós? Mi a testvéremmel vagy édesanyám. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Az állag örökösök.

2018.02.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném nagybátyám ingatlan hitelét kifizetni az OTP- nek, hogy nyugodtan élje tovább az életét.

Tisztelt Cím! A nagybátyja nem egyenesági rokon, mert nem tőle származik.

2018.01.31.

Tartozás törlés

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Igaz, hogy a tartozások 5 év után elévülnek, ez tényleg lehetséges?  Nekem 700.000.-Ft tartozásom lett amelyet a házra ráterheltek de a ház amire terhelték csak 1/3 része az enyém és anyukának haszonélvezeti joga van.

Ebben az esetben mit tudok tenni a hiteleim összege több tartozásból állnak. Melynek már jelentős részét le is vonták kb. 500,000.-Ft, de nem tudom, hogy hol lett ez jóváírva ugyan is végkielégítésesemet letiltották, de nem tudom, hogy a házról még miért nem ment le a tartozás. Mit tudok tenni?  A házról, hogy tudom töröltetni a tartozást?  

Tisztelt Cím! A végrehajtótól tudhatja meg, hogy még mennyi a fennálló tartozás. A törlés feltétele, hogy kifizeti a tartozását.

2018.01.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy pár éve elváltam, van egy zártkerti ingatlanom közösen a férjemmel 50-50% arányban. A volt férjem kb. 2 millió forint adósságot halmozott fel az ingatlanra. Eladni nem akarja.

Mit tehetek annak érdekében, hogy ne tudjon az ingatlanra több adósságot felhalmozni, és hogy az engem jogosan megillető 50%-ot ne tudja megterhelni. Hogyan tudom megakadályozni? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, M. A.

Tisztelt Cím! A tulajdonostárs a saját tulajdoni hányadát a tulajdonostárs engedélye nélkül megterhelheti.

2018.01.29.

Ingatlan eladás CSOK-al vétel

Tisztelt ügyvéd úr! 

Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy a tulajdonomba lévő ingatlant el szeretném adni, és a CSOK igénybevételével egy nagyobbat venni. Azt szeretném megtudni, hogy az adásvételi szerződés megkötése után mennyi idő alatt kerül le a ház a nevemről? Mert feltétel, hogy az igénylés pillanatában nincs ház a nevemen. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A bank pontos tájékoztatást tud adni. Mert függőben tartással tud vásárolni és eladni. Készpénzes ingatlan adásvételi szerződés földhivatali átírása egy hét alatt is megtörténhet, ha az ön eladott ingatlanán nem volt teher, tehát nem kell a jelzálogjog törlését intézni.

2018.01.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben:
1994-ben vásárolt a fiam édesapja egy családi házrészt, melyet fiam nevére íratott, akkor még nem voltunk házasok. Fiam akkor 3 ½ éves volt. Az én haszonélvezetem van a házon. Megígérte, hogy a házat átírjuk az én nevemre. Most jött az egyik bankból papír, hogy 700.000 Ft személyi kölcsönt vett fel.

Ilyen esetben, ha nem fizeti a kölcsönt és a bank a házra terheli a hitelt, és én sem tudom fizetni, akkor elárverezhetik a házat?  Kérem szíves szakvéleményét, előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Elárverezhetik, de ön, haszonélvezetére tekintettel bent maradhat a lakásban.

2018.01.17.

Szocpol visszafizetés

Tisztelt ügyvéd Úr!

A következő ügyben kérném a szíves segítségét: férjemmel 3 közös gyermekünk született (1999, 2000, 2002) . A családi ház amelyben élünk 2009-ben épült banki kölcsönből és szocpol igénybevételével. A házasságunk időközben megromlott és szeretnék elválni közös megegyezéssel. A ház az én nevemen van de a kölcsönt és a szocpolt közösen vettük fel.

A férjem vállalná, hogy a ház részleteit tovább fizeti és ő a két kiskorú gyermekkel ott marad a gyerekek felügyeleti joga is közös marad. Az egyik kérdésem, hogy mi a módja annak hogy a szocpolt ne kelljen visszafizetnünk? (3.8 M Ft)

A másik kérdésem pedig az hogy a közüzemi tartozásoknak mennyi az elévülési ideje? (Víz, gáz, villany, szemétszállítás) Válaszát várom. Tisztelettel: K. Ané

Tisztelt Asszonyom! A három gyereknek a házban kell laknia 10 évig, hiszen rájuk tekintettel kapták a pénzt. A közüzemi tartozás elévülés, csak akkor lehetséges, ha 5 évig semmilyen levélváltás, felszólítás nem történt.

2018.02.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem és testvére 50-50%-ba tulajdonosa egy lakásnak. Férjemmel ketten élünk a lakásba, de testvére oda van bejelentve. Testvére több személyi kölcsönt vett fel amit nem fizetett, ő külföldön dolgozik, nem elérhető. Behajtócég millió levelet küldött. Ingatlanra, ha ráterhelik a tartozást, férjem tulajdonrészét érintheti-e, ill. a mi ingóságainkat érintheti a behajtás?

Tisztelt Cím! Csak akkor érinti a tulajdonostárs vagyonát a behajtás, ha kezes vagy adóstárs.

2018. 01. 19.

Követelés elévülés

Tisztelt Ügyvéd úr!

2009-ben a volt párom anyja, szerződést kötött internetre. Én kezes voltam. Minap térti nélkül kaptam levelet egy behajtó irodától 256e Ft összegről. (Hozzáteszem nem is azon a címen lakom már) A szolgáltatónál 2009-be szerződést bontott az exem anyja, és gondolom annak a kötbére.

El tud évülni így, hogy majdnem 10 év után tudtam meg ezeket a dolgokat? Most 2017-decembereben kaptam meg az első levelet. Kezesként mi a teendőm? Segítségét előre is köszönöm: K.

Tisztelt Cím! A követelések 5 év után évülnek el. Akkor kell ellentmondással élnie, ha fizetési meghagyást kapott. 

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

Jogi kérdések-ügyvédi válaszok 2017 évben

2017. 12. 14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha folyamatos végrehajtás van az ingatlanon, a tartozást egyidejűleg a végrehajtó letilthatja a fizetésemből? Svájci frank jelzálog hitel. Válaszát köszönöm: Pné
Tisztelt Asszonyom! Igen, a végrehajtó letilthatja.

2017. 12. 14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem csak annyi lenne, hogy a férjem házát a volt feleség el akarja árvereztetni hátralékos gyerektartás miatt, de ha én (feleség) terhes vagyok akkor is elindíthatja? A választ előre is köszönöm szépen!

Tisztelt Asszonyom! Igen, a végrehajtó megteheti.

2017. 12.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Üdvözlöm, érdeklődnék, hogyha a bíróság jogerősen megítélt nekem egy ügyben kártérítést, azonban a megadott 30 napon belül azt nem fizették meg, mit tehetek? Illetve hova utalnák egyáltalán a kártérítésemet, ha a bankszámlaszámomat sem tudja az elkövető. Köszönöm

Tisztelt Cím! Jogerős ítélet alapján végrehajtási eljárást indíthat.

2017. 11.12.

Miért a kezes fizessen?

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Aziránt érdeklődnék, hogy kezességet vállaltam egy autóhitelnél amit felmondtak, az adós 10 évre külföldre költözött, a hitelt nem fizette. Megkeresett egy behajtó cég, hogy ezt ki kell fizetnem mint kezes, de közben az adós már vissza költözött és van bejelentett állása is, akkor is kérhetik tőlem az összeget?

Tisztelt Kérdező! Igen, a kezestől kérhetik a tartozást.

2017. 11.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleink meghaltak örököltünk egy családi házat öten. Az egyik testvér részét adósság miatt végrehajtó cég megterhelte. A végrehajtó cég azzal fenyeget, hogy elárverezik.

A kérdésem az lenne, hogy így is árverezhető-e az ingatlan, hogy öt tulajdonos van? Vagy csak annak a tulajdon részét árverezhetik el akinek adóssága van? Válaszát köszönöm. Tisztelettel N. A.
Tisztelt Cím! Csak a terhelt tulajdoni hányadot lehet árverezni.

2017. 11. 06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudomásunk van egy házról ahol közel 10 éve nem lakik senki, kikértem a tulajdoni lapot, adósságok sorozata van rajta! Van rá mód, hogy megvásárolhassam az ingatlant? Ha igen merre induljak? Keressem fel a behajtó céget? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzett tulajdonos adhatja el az ingatlant.

2017.10.04.

Anyám házát árverezhetik miattam?

Tisztelt Ügyvéd úr!
A mai nap egy végrehajtó kiküldött egy fotóst, édesanyám lakását árverezik az ő állításuk szerint az én hitelem miatt. Édesanyámnál lakom van lakás hitelem és telefonszámla hitelem, de édesanyám lakása nincs a nevemen, tehát 1/1 be az anyáé.

Meg tehet ilyet az én ügyemben illetve hitelem miatt a végrehajtó, hogy édesanyám házát árverezi, mikor ahhoz semmi közöm sincs?
Tisztelt Cím!
Ha az édesanyja kezes vagy adóstárs volt az ön hitelszerződésében, akkor igen. Ha ez nem áll fenn, akkor keresse a bankot a szerződésével. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.09.25.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Mit jelent a “Végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelem”? Ez a bejegyzés, a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem után 11 nappal került a tulajdoni lapra. Miért kerülhetett rá ez a végrehajtási kérelem? Kockázatos így ingatlant venni? Előre is köszönöm válaszát! K.D.
Tisztelt Cím!
Csak akkor lehet széljegyeztetni, ha a vevő tartozása miatt jegyezték be, vagy nem függőben tartással kérték a tulajdonjog bejegyzést és ebben az esetben az eladó tulajdonára érkezett a kérelem.

2017.09.16.
Tisztel Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy fiam kezességet vállalt autó vásárláshoz. Az adós nem fizet, sajnos a bank kezestől követel 2,5 millió forintot. Időközben a fiam vásárolt egy lakást. Jelzáloggal terhelhetik? Mit tehetünk ilyen esetben?

Tisztelt Cím!
Igen, a kezes ingatlanát terhelhetik az adóssággal. Csak a visszafizetés a megoldás. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor  ügyvéd 06-20-354 8963

2017.09.07.

Hitelszerződés módosítás

Tisztelt Ügyvéd úr!
2008-ban a nővéremnek pénzre volt szüksége, ezért a lakásomra felvettünk 63 e svájci frankot. Az adós az édesapám, én vagyok az adóstárs, a lakásom a fedezet, a nővérem neve sehol nem szerepel.  A havi részleteket a nővérem fizeti, a havi 108 e Ft-ot.

Van-e bármilyen esélyem arra, hogy a fizetési kötelezettséget hivatalosan is átterheljem a nővéremre? Bármilyen megoldás érdekel. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Z.J.
Tisztelt Cím!
A bank és a nővére hozzájárulása kell a hitelszerződés módosításához.

2017.08.24.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy párom 2011.05.24  felvett egy kölcsönt és ebben a hónapban kaptunk egy levelet a pénz behajtóktól, 221 000 forintról. Ezt hat év után még kérhetik tőle?  Semmi értesítést nem küld az eredeti pénz intézet!
Tisztelt Cím!
A követelések fő szabály szerint 5 év alatt évülnek el. A jogosult köteles bizonyítani, hogy az elévülési időt megszakította azáltal, hogy a követelést megpróbálta érvényesíteni a kötelezettel szemben.

2017.08.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Személyi kölcsön, vagy bármely adóssággal a majdani szülői ingatlan örökséget megterhelhetik-e? Az ingatlan a szülők nevén van. Az adós lakcíme ezen címen van bejelentve, de nem tartózkodik ott.  Bármely hátrányuk származhat-e a tulajdonosoknak?
Tisztelt Cím!
A kötelezett mindenkori tulajdona vonható végrehajtás alá. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963

2017.06.03.
Tisztelt ügyvéd úr!
Kérdésem az lenne, hogy van egy jelzáloggal terhelt ingatlan és a hozzá tartozó terület. Lehet-e olyat csinálni, hogy a jelzáloggal terhelt területre más nevére kerülő házat felépíteni. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím! Nem lehet.

2017.05.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy tartozik párom egy magán embernek, de  nem tudja visszaadni neki most. Papír nem lett írva róla, most azzal fenyegetőzik hogy az én 22e Ft-os pénzemből fogják letiltani. Nem tudom ezt ő megteheti? Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Cím!
Csak végrehajtható okirat alapján lehet végrehajtást kezdeményezni bárki ellen.


2017.04.23.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Feleségemnek tulajdonában van egy ingatlan, azonban 4 éve nem lakják. A feleségem viszont nem fizetett semmilyen közüzemi stb. számlát. Azóta árverés alá került az ingatlan bírósági úton. Két kérdésem is van:
A feleségem vehet e fel hitelt osztrák banktól úgy hogy ezt az ingatlant használja fedezetként?
A másik kérdésem: Ha elárverezik a lakást és a feleségem minden tartozását kiegyenlítik belőle a követelő feleknek, akkor a feleségem megkapja a fennmaradt összeget vagy nem? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
A bank a tulajdoni lapot megvizsgálja, ha be van jegyezve a végrehajtási jog, akkor nem fogadják el fedezetnek.
Ha a követelések kiegyenlítése után, még marad pénzösszeg, akkor igen, megkapja a volt tulajdonos.

2017.04.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagynéném, az ingatlanának a felét, szeretné nekem ajándékozni. A ház, a volt férjével közös volt, aki hitelt vett rá fel, majd meghalt. Az a rész, amely a férfié volt az Államé lett.
Ha elfogadom az ajándékot, mire számíthatok? Én szeretnék beköltözni, ott élni.
Tisztelt Cím!
Ha nincs elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon, akkor lehet ajándékozni, az 1/2-ed tulajdoni hányadot. Az ajándékozás illetéke 9%.

2017.04.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr !
Kérdésem a következő! A volt feleségem tartozik x millió Ft-tal, de a szülői házukban örökös résszel rendelkezik, amit banki jelzálog terhel. Ennek ellenére bejegyeztethetek-e magán személyként újabb jelzálog jogot az ingatlanra? Köszönettel


Tisztelt Kérdező! Nem tud második jelzálogot bejegyeztetni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd úr azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy férjemnek tartozása van, ami már végrehajtóhoz kerül. A nevén nincs semmi. Amiben élünk  ingatlan az a kislányom nevén van. Ha jönnek foglalni pl. van egy tv ami értékes. Előre is köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Csak az adós vagyonát foglalhatják le. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

 2017.03.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azon kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy örököltem egy ingatlan 2/6 részét illetve egy bankszámlán elhelyezett összeg 1/3 részét az ingatlanból szeretne kivásárolni engem, az egyik tulajdonos, meg is állapodtunk.

De van a NAV felé tartozásom melyet már egy meglévő 1/2 részben nevemen levő ingatlanomra ráterhelt. El tudom adni a rész tulajdonom az ingatlanból, nem befolyásolja a tartozásom? Köszönöm a segítségét.

Tisztelt Cím! Minden vagyona végrehajtás alá vonható. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.02.

Jó reggelt Ügyvéd úr!
Hitel tartozásom van, párom rokona segítene kifizetni a tartozást. Az lenne a kérdésem, ha ajándékozás címen utalna a kártyámra 15-20 millió forintot, kell e utána adóznom, illetve adóbevallásba fel kell-e tüntetnem? Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Ajándékozási szerződést kell kötni és bemutatni a NAV-nak. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

7 évvel ezelőtt segítettem Édesanyámnak házat venni, azaz az én nevemre lett véve egy ingatlan hitelre. Sajnos a hitel nem lett fizetve. Rengeteg a tartozás, közel 12 millió Ft! Én is családot alapítottam és szeretnénk majd házat venni.

Kérdésem az lenne, hogy Anyám valamilyen módon át vehetné a hitelt? Van-e esetleg valami megoldás hogy a tartozást ne tőlem vonják? Ő is szeretné, ha a nevemről lekerülne minden. lenne esetleg valami megoldás? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A hitelszerződést a bank hozzájárulásával lehet módosítani. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.20.

Tiszteletem Ügyvéd Úr!

A párom lakást venne, amiben én 50%-ban részesülnék, bár nekem egy forintom nem lenne benne. Voltam adóstárs lakásvásárlásnál és nem lett fizetve. Kérdésem: ha a párom vesz lakást, miattam a behajtó cég el veheti az ingatlant, ha megtalálnak?

Tisztelt Cím! Az adós tulajdonát tudják végrehajtás alá vonni. (ha a tulajdoni lapon szerepel a neve, akkor az, az ön tulajdon része) . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Hét éve megkért főnököm kezes legyek, most egy éve vonják nyugdíjam majdnem felét. Becsapott, én szükség lakásban élek szerényen kiskorú fiammal, nem fizet, átvert mit tegyek? Elmentem a behajtóhoz és közölték 70 millió van a nevemen. Kérem segítsen.

Tisztelt Cím! Nem lehet mit tenni, a kezesség ezt jelenti

2017.02.11.

Tisztel Ügyvéd Úr!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy van egy lakásunk, amelyben édesapám 1/2 a másik felére 3-an vagyunk résztulajdonosok a testvéreimmel! Az egyik testvérem tartozást halmozott fel, amit végrehajtónak kiadtak és az ő részére bejegyezték!

Megegyeztünk vele, hogy ketten a másik testvéremmel kifizetnénk a tartozását, cserébe ő lemond a részéről a mi javunkra! Ő visszalépett. Gondolom, elárverezik majd előbb utóbb a lakásrészét? Meddig mehet el a tartozás, mire elárverezik a lakást? Köszönöm!

Tisztelt Cím! A tartozás meghaladhatja a tulajdoni hányad értékét. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy svájci frankos hitellel terhelt ingatlant a bank engedélyével értékesítettem 2012 októberében. A házért kapott összeg nem fedezte a teljes hitelt, a fennmaradt összeget a bank követeli rajtam.
Azt az információt kaptam, hogy a 2013. évi V. törvény, mely 2014. március 15. napján lépett hatályba, 5 évben határozta meg a követelés elévülését. Azt szeretném megtudni Öntől, hogy mikortól datálódik a nevezett 5 év?
A törvény hatályba lépésétől? Mikortól számíthatok arra, hogy további követelésekkel, végrehajtással nem fenyegethet a bank? Várom megtisztelő válaszát! Köszönettel: K. T.

Tisztelt Cím! Korábban is 5 év volt az általános elévülési határidő. Amennyiben a hitelező megszakítja az elévülést azzal, hogy érvényesíti a követelést, akkor megszakad az elévülés. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2009-ben (diákként) szerződést kötöttem a T-mobillal, mobilinternet szolgáltatásra. Nem fizettem, szerződést bontottam. Több éven át leveleztünk velük, hogy rendezhessük a tartozást részletfizetéssel, de mivel nincs munkaviszonyom, nem adták meg.

Ezáltal a 65 e Ft tartozás most, 2017-ben 460 e Ft-ra növekedett. 2016-os évben átadták egy cégnek az adataim, és a tartozást, így ők követelték behajtón keresztül, majd nagy nehezen megegyeztem velük, hogy törleszthetek havonta.

Kérdésem a következő: 8 év elteltével követelhetik ugyanúgy a tartozást, kamatokkal, ügyvédi díjakkal, mindennel együtt? Illetve jogosan járt el a Telekom azzal, hogy kiadta az adataimat és a tartozásomat egy harmadik félnek? Várom válaszát! Tisztelettel F. K.

Tisztelt Cím! Igen, követelhetik, mert az elévülést megszakította a jogosult. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az eseteket röviden leírva. Nejem több banktól is vett fel hitelt, melyeket nem fizetett. Most a fizetéséről vonják a törlesztő részleteket. Van még olyan tartozása, amit ez után fognak foganatosítani.

Kérdésem, hogy a közös tulajdonunkban lévő ingatlan, és a testvérével is van egy közös tulajdonuk szintén 50-50% részben elvihetik-e a házat a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül, vagy csak a feleségem 50 %-át terhelheti meg jelzálogjoggal?

Tisztelt Cím! Az adós, adóstárs, kezes tulajdonára lehet a végrehajtást lefolytatni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd ingatlanjog Budapest, 1-239 5434

2017.01.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyámék régebben vettek fel jelzálog alapú hitelt az én nevemre. Amit sajnos egy idő után nem tudtak fizetni. A szerződést a bank felmondta. A lakás édesapám nevén volt, aki 2 éve meghalt. Mivel lemondtunk az örökségről, így a lakás az államhoz került, viszont a hitel a nevemen megmaradt.

Kérdésem az lenne, hogy ezt a felmondott, hitelt, így édesanyám átvállalhatná e. Sajnos nekem nincs rá lehetőségem visszafizetni, az ő tartozásukat. Válaszát előre is köszönöm! B. L.

Tisztelt Cím! A hitel szerződés módosításához minden érintett hozzájárulása szükséges. . Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

 2017.01.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Négy éve bérlek egy lakást, amit a tulajdonos gyanúsan olcsón akart eladni. Kiderült, hogy árverés alatt áll a lakás, nagyon sok tartozás van rajta. Céggel nehezen  felvettem a kapcsolatot, megegyeztünk az árban. Olcsóbban megkapom, mert be vagyok jelentve.

Sajnos báros vagyok, nem tudok hitelt felvenni és nem is adnak, mert tartozás van a lakáson. Így bérbe adhatja a tulajdonos? Rendesen fizetem az albérletet. Nagyon szeretném a lakást megvenni. Van rá lehetőségem? Válaszát köszönöm! Tisztelettel! K.I né

Tisztelt Cím! Tartozással terhelt lakást úgy lehet megvenni, hogy a tartozást a végrehajtó vagy a jogosult által meghatározott időpontig kifizeti. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő. Még 2006-ban családi házat vásároltunk volt párommal! Én voltam az adóstárs! A hitel nem volt törlesztve és a bank sem árverezi a házat tudtommal! Munkahelyemen tiltás nincs.

Ez a tartozás elévülhet? Olyan létezik? Tavaly decemberben küldtek levelet, hogy lejárt a szerződés, fizessem be egybe! Ami persze képtelenség lenne, mert 6 millióról beszélünk, már kamattal mindennel együtt! Köszönöm válaszát előre is! Tisztelettel: Dániel

Tisztelt Cím! Az elévülés ideje 5 év. Ha felszólítják a fizetésre, vagy végrehajtási eljárást indítanak, akkor megszakad az elévülés. Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog 1-239 5434

Vissza GY.I.K.>>

2017.01.16.

Kedves Ügyvéd Úr!
Édesanyám felvett a nevemre, jelzáloghitelt, amit, azóta az én béremből tiltanak. Ő elköltözött a házból, húgom és a párja lakik a lakásban.
A ház 50%-ban édesanyám, 25-25 %-ban, pedig húgom és az én nevemen van.

Milyen megoldás létezhet, hogy ne én fizessem egyedül. Válaszát, segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel H. M.

Tisztelt Cím! Ha módosítják a hitelszerződést, azaz mindenki hozzájárul a módosításhoz. Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog 1-239 5434

2017.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Férjem kezességet vállalt egy közeli ismerősünknek. De sajnos ők fizetni nem tudják az adósságot, ami egyre csak halmozódik. Időközben külföldre költöztek mindent maguk után hagyva. Az adósságot elkezdték letiltani férjem munkabéréből.

Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges-e olyan lépés, hogyha mi vállaljuk, hogy fizetjük helyettük az adósságot akkor a hitel lejárta után a miénk legyen az ingatlan. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Ilyen nincs. A kezes ellenszolgáltatás nélkül fizet. (ezért kell aláírás előtt jól meggondolni, esetleg biztosítás kötésre kötelezni a hitelfelvevőt) Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

Jogi kérdések-ügyvédi válaszok 2016 évben

2016.10.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az ingatlanunk fele, a volt férjem része, árverezés alatt van. Viszont az én részem nem. Kérdezem jogom van e az ingatlanban tartózkodni? Egy 3 éves lányom van, nehogy kirakjon a végrehajtó. Köszönöm válaszát. Maradok tisztelettel.

Tisztelt Cím! Szerintem a saját részében benn maradhat. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.10.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy lakásom Magyarországon, a húgomnak van rajta, haszonélvezeti joga. Egy angol bank elveheti tőlem a lakásom, ha adósságom van felé, amit jelen pillanatban nem tudok visszafizetni, úgy hogy a testvérem a haszonélvező?

Tisztelt Cím! Igen, végrehajtható, elárverezhető, de a haszonélvezeti jog jogosultja használhatja az ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.10.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni. Kezes vagyok és a hitelt felvevő nem fizet. A követelés kezelő minden jogi eljárás nélkül letilthat-e a fizetésemből, vagy csak jogi úton? Ha nem egyezek bele, hogy a bank harmadik félnek átadja, az adataimat akkor feljelenthetem? 

Tisztelt Cím! Az ön által aláírt hitelszerződést végrehajtható okiratba foglalták, tehát végrehajtható a követelés és az ön adatai az engedményesnek átadhatók (az ön által aláírt hitelszerződésben ez benne van). Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

16.09.15.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Ingatlanom, végrehajtás alatt áll, elajándékozhatom-e, s az ajándékozott, ezzel átvállalná a hitelt? Köszönöm
Tisztelt Cím! Csak a jelzálogjogosult engedélyével lehet elidegeníteni az ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.09.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő problémával fordulok Önhöz. Férjemmel közös ingatlanunkon, jelzáloghitel van, melyben én vagyok az adós, ő pedig az adóstárs.
Időközben férjem autóhitele bedőlt, a behajtó cég felmondta a szerződését.

Ingatlanunk rá eső 1/2 részét szeretnénk unokánk részére ajándékozni, az én részem maradna a tulajdonomban.

Kérdésem az lenne, hogy sikertelen behajtás esetén ráterhelheti a behajtó cég az én ingatlanrészemre a férjem autóhitelét? Illetve ajándékozható egyáltalán, terhelt ingatlan?
Válaszát előre is köszönöm: Sz. K.
Tisztelt Cím!
Elidegenítési és terhelési tilalmat szoktak bejegyezni a hitelező bank javára, ezért nem lehet elajándékozni az ingatlant. 

2016.07.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nekem az lenne a kérdésem hogy a feleségem elment kezesnek, az unokatestvérének, aki nem fizeti a házrészletet. A Bank, nekünk küldi a levelet, hogy fizessünk, de nekünk is van mit fizetni. Az unokatestvér ingatlana lett megterhelve, amire felvette a pénzt, kell aggódnunk a saját ingatlanunkért? Előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Igen, ez a kezes szerepe, az aláírt szerződésben benne van. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.07.18.

Tiszteletem. Az lenne a problémám, hogy 2010 évben jelzálogot tett a társasház a lakásunkra, amit abban az évben ki is fizettünk, de a mai napig nem töröltette a lapról többszöri megkeresésemre sem. Gondolom, ügyvéd kezébe kell adnom. Köszönöm K. Iné

Tisztelt Cím! A társasház fogja kérni a törlést, de földhivatali díjat már önnek kell befizetnie a földhivatalban. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.17.

Tisztelt Mohos Gábor Ügyvéd úr!
Szeretnék élni az online tanácsadás lehetőségével, mert nem vagyok Magyarországon.

Kezes vagyok egy autó hitelben, amit elvileg én örököltem volna a nagymamámtól, mert együtt éltünk, együtt vásároltuk együtt törlesztettük. A mama meghalt és anyukám örökli az autót, de van rajta még hiteltartozás. Ha anyukám örökli, akkor a hitelt is örökli?

Tisztelt Cím! A hitelt is örökli az örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném a segítségét kérni. Nővérem, a nagymamánk 2 ingatlanjára jelzáloghitelt vett fel 25 évre, úgy hogy a felvett hitelt nagymamánk fizeti neki már 10 éve.

Mama most 79 éves, szeretne végrendeletet íratni, nem szeretnék, adósságot örökölni. Félő, hogyha nagymama eltávozik az élők sorából, nem lesz, aki fizesse a hitelt és így elveszítjük az ingatlanokat. Mit tanácsol? Köszönettel várom válaszát!

Tisztelt Kérdező! Nem tudok mit tanácsolni. Ha a hagyaték megnyílásakor több a hitel, mint az ingatlanok értéke, akkor általában visszautasítják a hagyatékot az örökösök. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.05.11.

Tisztelt Ügyvéd úr! 

Párom egy autóhitelt vett fel, amit nem fizet! Apósom volt a kezese, így ő is kapott 3-hete egy levelet, amiben az áll, hogy 4 millió forintot követel tőle, már nem a bank, hanem a végrehajtó! Ezért az apósom elajándékozta a páromnak a háza 1/2 részét!

Kérdésem, hogy kitől fogják behajtani a 4 milliós tartozást? Esetleg a páromtól? Az apósom haldoklik. Ha elhalálozik, akkor már a nyugdíjából nem tudják vonni, meg már a házra sem tudják ráterhelni! Jól gondolom? Kérem, segítsen!

Tisztelt Cím! A kezes hagyatékát vissza lehet utasítani. Az egyik törvényes örökösnek ajándékozott ingatlanra a másik törvényes örökösnek (az adósnak) köteles része van. Valószínűleg ezt a köteles részt nem fogja igényelni a testvér. 

16.04.19.

Egy végrehajtási ügyben igényeltem részletfizetést, amit meg is kaptam. A kérdésem az lenne, ha megegyeztünk, a végrehajtó terhelhet jelzálogot a lakásomra? Mint kiderült az előtt terheltek a lakásomra mielőtt a megállapodás létrejött.

Ön szerint meg tudom beszélni, hogy levegyék, hiszen megvan a részletfizetési megállapodás.

Tisztelt Cím! Ehhez a végrehajtó közreműködése szükséges. Ha a megállapodásnak megfelelően fizet, akkor nem terhelik a lakásra. Ha már bejegyezték a terhelést, valószínűleg a teljes összeg kifizetése után törlik a végrehajtási jogot.  ingatlanjog

2016.04.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy autóhitelben készfizető kezességet vállaltam. Sajnos úgy alakult, hogy az adós nem fizette a törlesztő részleteket és így hozzám fordult a bank, mint készfizető kezes. Én egy összegben kifizettem a banknak a tartozást.

Kérdésem, hogy én az adóstól valamilyen formában vissza tudom követelni azt az összeget? Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Igen, megtérítési igényét peres úton érvényesítheti. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.03.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék egy kérdésemmel Önhöz fordulni! Élettársam házvételkor hitelt vett fel, jelenleg is törleszti.

Kérdésem a következő: Ha eladja az ingatlant bizonyos összegért köteles-e azt a tartozásába befizetni? 
Tisztelt Cím! Általában ilyenkor a jelzálog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Tehát csak úgy adhatja el a házat, ha kifizeti a tartozást. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

03.08.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, mire számíthatok. Keresztapám gyámja lettem. Õ szeretne felvenni személyi hitelt. Ki örökölné a hiteltartozást, ha elhunyna. Nincsenek örökösei. Tisztelettel köszönöm válaszát. M.M.
Tisztelt Hölgyem! Gyámság alatt lévő személy hitelfelvételéhez kell a gyámhivatal engedélye és a bank hozzájárulása is. Ha a bank adna hitelt, akkor a kezesnek vagy adóstársnak kell a hitelt tovább fizetnie. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

02.25.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Ha örököltem egy fél ingatlant, amin hitel van és a másik tulajdonos az adós, aki már régen nem fizet semmit és errõl ügyvéd elõtt nyilatkozatot tett. Az elhunyt volt az adós társ, aki eddig fizetett mindent. Mennyi a rám eső rész a hitelből?

Tisztelt Cím! Az adóstársak egyetemleges kötelezettek. Tehát, ha az egyikük nem fizet, akkor a másik félnek kell a teljes tartozást megfizetnie. Ön, mint örökös, lett az új adóstárs. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.14.
Tisztelt Ügyvéd úr!

Édesanyám felvett egy jelzáloghitelt a családi házunkra, amit nem fizet. Én benne vagyok a hitelbe, mint zálogkötelezett. Édesanyám, most elindított egy olyat hogy eladja az ingatlant, a banknak és anyukám lesz a bérlő. A párommal vettünk egy lakást.

Kérdésem, ha én a nevemre veszem az ingatlant, akkor nekem azt a hitelt, amiben zálogkötelezett vagyok, rá terhelhetik a párommal vásárolt házra? Kismama vagyok és szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot lakás felújításra.  Válaszát előre is köszönöm. K.


Tisztelt Asszonyom! Ha jól értem önnek van egy tulajdoni hányada az édesanyjával közös házban (tulajdonos társak). Erre vettek fel hitelt. És most CSOK-ot akar igényelni. A CSOK szabálya szerint az igénylőnek nem lehet tartozása. 

A hitelszerződésben szereplő adóstárs vagy kezes bármilyen vagyontárgya végrehajtás alá vonható, nem fizetés esetén. A bank hozzájárulásával lehet a hitelszerződést módosítani. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

01.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám halála után 2 testvéremmel ingatlant örököltünk melyen magas hitel volt. A bank felszólított bennünket fizetésre, melyet, mi egy szabad felhasználású, jelzáloghitellel váltottunk ki. Pár hónapig tudtuk fizetni, majd folyamatos csúszások voltak.

Azóta évek teltek el. Levelet szinte sosem kapunk. Ha árverezés alatt áll az ingatlan- vagy volt- akkor arról miért nem kapunk felszólítást? Hol tudok utána járni, hogy volt már árverezve vagy nem, ha igen, mikor? Válaszát előre is köszönöm, Sz. R.

Tisztelt Cím! Az ingatlan tulajdoni lapján fel van tüntetve, hogy kié az ingatlan és van vagy volt-e árverés. Ezt az illetékes földhivatalban vagy a foldhivatal.hu-n keresztül tudja megnézni.

2016.01.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődök mit javasol, hogy visszakapjam a pénzem. Van egy kézzel írt két tanúval láírt tartozás elismerő nyilatkozat, melyben le van írva, hogy 1.5 M Ft-al tartozik. Nemrégiben kapott egy felszólító levelet, hogy fizesse meg a tartozást, de nem reagált rá.

Mi lenne a legcélszerűbb következő lépés? Köszönöm a válaszát! További szép napot! R.V.
Tisztelt Uram! Közjegyzőtől lehet fizetési meghagyás kibocsátását kérni.

2016.04.20.Tisztelt Ügyvéd Úr!

A volt férjemmel közös hitelt vettem fel ingatlanvásárlásra 2006-ban. Időközben elváltunk, ő a hiteltörlesztés rám eső részét magára vállalta, a haszonélvezeti jog az övé maradt, a tulajdon rész viszont maradt az én nevemen. Emiatt én semmilyen segélyben, kedvezményben nem részesülök. Szeretnék lemondani a tulajdonrészemről, hogyan tehetem?

Tisztelt Cím! Az ön tulajdoni hányadának elidegenítéséhez szükséges a jelzálogjogosult bank hozzájárulása. Ezt pedig, a hitelszerződés módosításával adja meg. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

Vissza On-line jogi tanácsadás>>

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra.

Ügyvéd Dr Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

Kérdése van?

Lépjen velem kapcsolatba.