HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ügyvéd válaszol ingatlanjog
megosztás

Ingatlanjogi kérdések online ügyvédi válaszok.

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj:

fix 90.000.-Ft/ szerződés! 

30 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés kötés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat!  +36-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat  Ajánlat kérés>>

<<Ügyvédi irodámat itt találja!

Ha jogi ügye nem tűr halasztást, válassza 10.000.-Ft/megkezdett óra díjért a személyes jogi tanácsadást Budapesten, hívjon és azonnal adok időpontot

 

2020-2017 évben feltett jogi kérdéseket válaszokat itt olvassa>>

2015-2016. évben ügyvédi válaszok ingatlanjogi kérdésekre:

2016.12.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő problémában szeretném tanácsát kérni: Közeli ismerősöm kb.10 évvel ezelőtt eladta lakását, és két kisebbet vásárolt belőle (az egyiket hitel segítségével). Mindkét lakás 100%-os tulajdonosa. Az egyik lakásba pár évvel ezelőtt a beleegyezésével beköltözött a fia és annak barátnője és közös gyermekük. A fia azonban semmilyen költséget nem fizet a lakásra (közös költség, távhő). Ezen a lakáson még 5 évig hitel van, melyet ismerősöm fizet, minden hónapban.

Kérdésem az, hogy milyen jogi úton tudja kirakni a fiát a lakásból? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel Mónika

Tisztelt Cím! Amennyiben szívességi lakáshasználóról van szó, akkor írásbeli felmondással szüntethető meg a lakhatása az illetőnek. Dr. Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2016.12.26.

Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék. A párom, akivel nem vagyunk házasok, de
van egy kiskorú közös gyermekünk ingatlant szeretne vásárolni, a gyermeknek. Nélkülem is megteheti, vagy feltétlenül kell az én beleegyezésem is? Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Cím! Igen, szükséges a másik szülő engedélye, kiskorú nevére történő ingatlan vásárláshoz. Dr. Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 

2016.12.23.
Üdvözletem! H. T. vagyok, és olyan kérdésem lenne, hogy milyen jogaim vannak a jelenlegi ingatlannal kapcsolatban, amely nincs a  nevemen, mert anyám nem tartotta be a szavát vásárlás után, de
az én pénzemből lett felújítva, és csináltam mindent, én tartom fenn, én is lakok benne. Az előző lakást is én tartottam karban fizettem a számlákat. Milyen jogaim vannak az ingatlannal kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Pert indíthat a tulajdonos ellen. Dr Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2016.12.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Külterületi
gyümölcsöst telepítettünk, közösen fiammal, a telek haszonélvezője vagyok. Megromlott a viszonyunk és van pár a dolgom, amit még nem hoztam el. Ő, ki akarja dobni. Azt mondja, lecseréli a lakatokat és többé nem mehetek be oda. Sokat dolgoztam a telken, amikor Ő külföldön dolgozott. Pénzzel is beszálltam a projektbe, amit kértem vissza és mondtam, ha visszakapom akkor lemondok a haszonélvezetről is. A pénz egy részét költöttük a terveknek megfelelően, a többit saját lakása, valamint a kocsijára költötte, megkérdezésem nélkül.
Kérdésem kizárhat, van e lehetőség a maradék fel nem használt pénz visszaszerzésére?
Kérhetek az elvégzett munka után részesedést, mert el akarja adni, akkor Ő részesül az elvégzett munkám utáni haszonból?
A gyümölcsös 6000 nm2, 2 évig én permeteztem füvet nyírtam, és amíg kint volt, mindent, amit kellett én végeztem. Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Ön haszonélvező, tehát ön nem zárható ki az ingatlan használatából. Ha nem tudnak megállapodni, akkor perben bizonyíthatja a hozzájárulása mértékét. Eladás esetén, ön kérheti a haszonélvezet értékét>>, hogy a vevő, haszonélvező nélkül tudja megvenni az ingatlant. Dr. Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2016.12.21.

Kedves Dr. Mohos Gábor ügyvéd Úr!
Öröklés útján a
testvéremmel 1/2, 1/2 tulajdoni arányban használunk egy lakóházat két éve. Mostanra végérvényesen kiderült, az egymás mellett élés nem működik. Nem tartja tiszteletben személyes dolgaimat, holmimat, leveleimet felnyitja. Egyébként egy nehezen kezelhető, antiszociális, és agresszív személyiség, több alkalommal rám támadt. Szóval Én ezt nem kívánom magamnak a jövőre nézve. Felvetődött a vagyonmegosztás, az ingatlan eladás, semmire nem hajlandó, minden megoldástól mereven elzárkózik. Gyakorlatilag ellehetetleníthet, mert lehetetlen vele az együttélés, kizárhat az örökségemből? Mert miatta, azt élvezni nem tudom.

Tisztelt Cím! Igen. A közös tulajdont per útján lehet megszüntetni, a bíróság végső soron kényszerárverés útján értékesítheti az ingatlant. 

2016.12.18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlanunkon épített családi házunkra 2004-be kaptuk meg a használatba vételi engedélyt. Az engedélyen előírták a ház földmérővel történő felmérését és földhivatalhoz bejelentését, amit azonnal nem tettünk meg, majd idővel elfelejtettünk. Az önkormányzat mindig is kommunális adót szabott ki, melyet rendben, időre teljesítettünk. A mostanában zajló utca név átnevezés kapcsán küldtek értesítést arról, hogy adóhátralékunk van, miszerint a földhivatali bejelentés hiánya miatt 2004 óta építményadót és nem kommunális adót kellett volna fizetnünk. A kettő különbözetét, 5 évre visszamenőleg, illetve a jövő évit, mivel január 1-ig már nem lehet elintézni, kell befizetnünk. Az üggyel kapcsolatban a következőket nem értem, és kérem tanácsukat:
hogy lehet valakit büntetni azért a tettért, amivel senkinek semmilyen kárt nem okozott, hiszen ha megtörtént volna a bejelentés, akkor ugyanúgy kommunális adót fizettünk volna, mint eddig. Válaszukat előre is köszönettel, B.Gy.

Tisztelt Cím! Az önkormányzat adóhatósági jogkörben eljárva kiszabhatja legfeljebb 5 évre visszamenőleg az elmaradt adó befizetését.

2016.11.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ajánlatot tettünk egy ingatlan megvásárlásra, melyet a tulajdonosok elfogadtak. Az ingatlan
egyik tulajdonosa USA-ban él, adott teljes meghatalmazást a Magyarországon tartózkodó ügyvédjének, de ez a meghatalmazás nem érkezett meg.  Mit javasol ebben a helyzetben?

Tisztelt Cím! Addig ezt a lakást nem tudják megvenni, amíg nincs meghatalmazás. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog 1-239 5434

 2016.11.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy ingatlanom 3/6 rész tulajdon és haszonélvezet. Volt élettársamnak 1/6 rész a tulajdon joga. Erre a házra 1,5 millió hitelt vettünk fel, az élettársam csak kezes. Eddig csak én törlesztettem. Most elmaradás van, a bank csak engem hívogat, hogy elárverezheti a házat, úgyhogy ezek után is én fogom törleszteni. De az élettársam
vagyon megoszlási pert indított, kéri az 1/6 részét ö nem él itt, de lelakatolta a ház felét. Mire számíthatok?

Tisztelt Cím! A perbe be kell vonnia a másik félnek a jelzálogjogosult bankot is. Az ilyen perekben végső soron kényszerárverés útján értékesítheti a bíróság az ingatlant. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.11.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Albérlet azonnali felmondásával kapcsolatban lenne kérdésem! Egy éves bérleti szerződést kötöttünk, kéthavi kaucióval, azonban a lakhatás körülményei nem adottak (pl: szomszédok hangoskodása, átlagosan heti 4-5x kb.18:00-tól éjfélig)
A kérdésem a következő: Lehetséges lenne, hogy mivel
az egy évet nem laktam le, a kaució ebben az esetben visszajár? Egyébként a szerződésben a fordított esetben a bérbeadónak joga van 30 napos, vagy annál rövidebb felmondási idővel a szerződéstől elállni. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sz. K.

Tisztelt Cím! Elméletileg a bérlő is felmondhatja a szerződést és a kaució visszajár. Ha az indokolt felmondás ellenére nem kapják vissza a kauciót, akkor fizetési meghagyásos úton, közjegyző előtt kérheti az összeg visszafizetését. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.11.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Adott egy ingatlan, melynek
négyen vagyunk egyenlő arányban tulajdonosai, és egy ötödik személy az ingatlan haszonélvezője. Felmerült az ötlet, hogy eladjuk. A haszonélvező rá is bólintott a dologra, a többi tulajdonos is egyetért vele, nekem azonban kétségeim vannak.
Szeretném megtudni, hogy amennyiben
én nem egyeznék bele az eladásba, a többi tulajdonos vagy a haszonélvező tehetnek e bármilyen lépést ellenem, annak érdekében, hogy meggondoljam magam, van e bármilyen jogi lehetőségük, amellyel élhetnek velem szemben. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel K. N.

Tisztelt Cím! Közös tulajdon megszüntetése iránti pert indíthatnak. 

2016.11.24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megvenni a nagymamám házát. A nagypapám meghalt, az ő része a nagybátyámra és az édesanyámra szállt.
Az ő beleegyezésük nélkül is meg tudom venni a házat? Az anyám még beleegyezne, de a nagybátyám számára már félig meg is halt a nagymamám. Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! A tulajdonostársakat elővásárlási jog illeti meg. Tulajdoni hányad megvásárlásához szükség van a vételi ajánlatnak a tulajdonostársakkal történő közlésére. Ha a tulajdonostárs a vételi ajánlatban közölt vételárat és egyéb feltételeket elfogadja, akkor a tulajdonostárs köthet adásvételi szerződést. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor Budapest ingatlanjog

2016.11.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Zártkerti beépített területről
magántulajdonú szántóföldre ki lehet e vezetni a csapadék vizet?
 Köszönettel várom  válaszát! Mária

Tisztelt Cím! Más területére nem lehet, csapadékvizet vezetni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.11.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám
2009-ben hunyt el,  halála után a testvéremmel örököltük az 1/4,1/4 részt a házból. Édesanyámé maradt a fél ház tulajdona. Testvérem az óta is az ingatlanban lakik. Meg szeretné venni tőlem az 1/4 részt az akkori felértékelt áron. A felértékelt árat kell kifizetnie vagy az ingatlan mostani értékét?

Tisztelt Cím! A mostani értéket. Ha a tulajdonostárs felújítási munkát végzett, akkor azok költségét arányosan meg kell térítenie, azaz a mostani értékbe be kell számítani. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A saját tulajdonú házunkat szeretnénk eladni, elsőnek mi hirdettük az ingatlant az interneten majd néhány nap elteltével már több ingatlanossal is kötöttem, nem kizárólagos szerződést.
Kérdéseim: ha felbontom a szerződést és én adom el, mikor adhatom el (hány hónap)
jár-e nekik sikerdíj (mennyi) és kinek adhatom el, csökkenthetek árat? Nagyon szépen köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Gyné

Tisztelt Cím! Nézze át az irodákkal kötött szerződéseket. Az ilyen szerződésekben az szokott lenni, hogy a szerződés megszűnése után, ha x hónapon belül adja el az ingatlant, akkor ki kell fizetni a jutalékot. 

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        IDŐPONT FOGLALÁS>>

2016.11.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsát szeretném kérni. Édesanyámtól örökölt házat
részletfizetésre, szeretnénk eladni. A nevére az ingatlan, csak akkor kerül, ha kifizette az egész vételárat, ami 2 év múlva várható. Ha nem tud fizetni el is kell, hogy álljon a vásárlástól, nem lesz az övé a ház. Ebből nekem nem lesz problémám, ha nem tudja fizetni a részleteket?

Tisztelt Cím! Nem javasolt ilyen módon eladni az ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.11.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlanomat, 2014-ben leányomnak ajándékoztam. Ajándékozási szerződés értéke 10 M Ft volt.
Holtig tartó haszonélvezeti jogom van az ingatlanon.

Az ingatlant el szeretnénk adni 2017-ben. Az eladási ár 16 M Ft lesz. Tudomásunk van róla, hogy mivel öt éven belül adjuk el, ezért SZJA fizetési kötelezettségünk lesz a különbözet után (6 M Ft x60% x 15% szja= 540.000 Ft)
Amennyiben jól értjük a törvényt, meg kell határozni a haszonélvezeti jog értékét a beszerzési árnál és az eladási árnál is, s úgymond megosztva a tulajdonos és a haszonélvező között kell adót befizetni. Jól értjük?
Ugyan csak 2017-ben veszünk egy ingatlant 18 M Ft-ért, amelyen szintén a lányom lesz a tulajdonos, én pedig a haszonélvező.
Illeték fizetés ügyben viszont, nem értjük a törvényt. Tulajdonos és haszonélvező egyaránt a különbözet (18 M és 16 M Ft közötti) után fizet illetéket? Ez ügyben várom szíves válaszát. Nagyon köszönöm!

Tisztelt Cím! A 1995. évi 117. tv. 62.§. szerint a megszerzésre fordított összeg vonható le az eladási árból (a lánya nem fizetett 10 millió forintot a megszerzésre). Tehát a teljes bevétel, időarányos része lesz az adóalap, amit meg kell osztani tulajdonos és haszonélvező között. Haszonélvezeti jog értéke>> Amennyiben az eladott ingatlanon fennálló haszonélvezeti jogot átviszik, az új ingatlanra, akkor mind az állagtulajdon, mind a haszonélvezeti jog, vagyoni értéke tekintetében kell alkalmazni az illetékkedvezményre vonatkozó, törvényi rendelkezést. (2 M lesz az illeték alap. A tulajdonos ebből nem vonhatja le, a haszonélvezeti jog értékét)  Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.11.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdésben szeretném segítségét kérni! Élettársammal közösen szeretnénk egy lakást vásárolni. Kérdésem, hogy ha én kb. 35-45%-át fizetem a vételárnak, a fennmaradó részt pedig a párom fizeti, attól függetlenül bejegyezhető-e 1/2-1/2-es tulajdoni hányad. Nekem ez lesz az első lakásom, így szeretnék a tulajdoni részem után illetékkedvezményt igénybe venni, a fent említettek ezt befolyásolhatják? Előre is köszönöm segítő válaszát Üdvözlettel: Sz. B.

Tisztelt Cím Önök állapodnak meg, hogy milyen tulajdoni arányban lesznek tulajdonosok. Az egyértelmű, ha a hozzájárulás arányában lesznek tulajdonosok. Az 1990. évi 93. Tv. 26:§.-a szerint a 35 év alatti első lakásszerző akkor jogosult illetékkedvezményre, ha az egész ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. 

2016.11.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérdésem a következő lenne. Holnap lejár a bérleti szerződésünk, mennyi időt köteles hagyni a kiköltözésre a tulajdonos? Ő azt szeretné, ha 3 napon belül elmennénk, természetesen ez nem megoldható. Mennyi időnk van, hogy albérletet keressünk? Tisztelettel T. S.

Tisztelt Cím! A bérleti szerződés irányadó. 

2016.11.14.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérném segítségét az alábbi kérdésemhez: Férjem 1989 márciusában meghalt, fiam 1989 júniusában megnősült. Férjem hagyatékát, 2 gyermekem és én a feleség örököltük. 1995-ben fiam az USA-ban 3 hónapot korházban töltött. Én a lányom és a fiam megbízásából a hagyatékunkat – 2 db lakás – eladtam. A lányommal megállapodtunk, a fiamnak ajándékozzuk a részünket és én a 2 lakás árából felépítem a fiam részére a már pince szintig elkészült házát, amibe 1995 augusztusában be is költözhettek. Az egyik lakásunkban laktak 1989-1995 között. A menyem a házasságba egyetlen fillért sem hozott.

Tekintettel arra, hogy a fiam a telket 1989-ben a házasságkötésük után kettőjük nevére vette, a házat én így építtettem fel az értékesített 2 db lakáshagyaték árából.

Most, hogy a fiam válni szeretne és a lányom és én kizárólag a fiamnak ajándékoztuk a hagyatékunkat, ebben a helyzetben visszaköveteljük a fiamtól a 2 db lakásunk értékesítéséből kapott összeget. Szeretnénk ezt azért, mert a menyem követeli a fél házat, azt az értéket, amihez semmi köze, az a fiam és a mi hagyatékunkból épült. Van e követelésünkre megnyugtató esélyünk, hol és kinél kell, jelentkezzünk. Kérem szíves válaszát. J. E.

Tisztelt Cím! Az ajándékot 1 éven belül lehet visszakövetelni. Egyébként perben lehet ezt megtenni, az alperes állandó lakóhelye szerint illetékes bíróságon. 

2016.11.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Családi házat szeretnék eladni melynek ára 1,5 M Ft. Akadt vevő, aki havi 50.000 Ft részletekben törlesztené le a vételárat. Nekem így is jó lenne, de félek, ha nem fizet, hogy tudom kirakni a házból 3 pici gyerekkel. Ebben kérném segítségét, Előre köszönöm válaszát: Tisztelettel  P. G.

Tisztelt Cím! Ne kössön adásvételi szerződést ilyen feltétellel, nincs garancia az eladó érdekeinek védelmére. Adja bérbe az ingatlant. 

2016.10.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kéréssel fordulok Önhöz.  Albérletben lakom a párommal, és ebben a hónapban fél év után felmondtuk az itteni szerződésünket, mert találtunk olcsóbbat.  A lakásban semmilyen kár nem történt,  a tulajok mégis vissza akarják tartani a kauciót. A szerződésben úgy van bent, hogy a szerződés lejárta előtti felmondás esetén a kauciót visszatarthatja a tulaj. Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy nem kötelező, a saját döntése szerint tarthatja vissza
Jól gondolom?
Az albérleti díjat, rezsit mindig időben fizettünk, ezért jogtalan szerintem az egész kaució visszatartása.
Ön szerint visszakaphatjuk a kauciót, illetve teljesen jogosan tartaná e vissza az egészet a tulajdonos? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A bérleti szerződés irányadó. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

 

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        IDŐPONT FOGLALÁS>> 

 2016.10.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsot szeretnék kérni.
Feleségemmel és két gyermekünkkel, egy saját tulajdonú panellakásban élünk.
A felettünk lévő lakásba albérlő fiatalemberek három hónapja napközben, időnként este és hétvégén is döngő zenehallgatással zavarnak minket. Én itthonról dolgozom, ezért napközben is nagyon zavar a födémrengető basszus. A tulajdonos külföldön tartózkodik, a lakásszövetkezet is beszélt velük telefonon, ez kb. 4-5 napig segített a helyzeten, de utána megint kezdődött az egész.
Milyen jogi lépést érdemes és lehetséges tenni ez ügyben, mert komolyan befolyásolja a mindennapi életminőségünket ez az őrület. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: M. P.

Tisztelt Cím! Az önkormányzat jegyzői hivatalánál lehet birtokvédelmi eljárást indítani. Közigazgatási határozatot hozhat a jegyzői hivatal, amelyben felszólítják a lakókat a szomszédok zavarásának megszüntetésére. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.10.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az adásvételi szerződésben az áll, hogy az ingatlant el kell hagyni az átutalástól számított 3 napon belül, de legkésőbb november 30-ig. Ezek szerint,
ha esetleg november közepén utalják a vételár fennmaradó részét, még maradhatok a hónap végéig? Köszönöm, és várom válaszukat

Tisztelt Cím! Ahogy a szerződéskötéskor megállapodtak. Ez általában azt jelenti, hogy a határidőig kell utalni és az utalástól számított 3 napon belül ki kell költözni az ingatlanból. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

2016.10.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tulajdonomba került 1 hektár föld 2004.02.17.-én Ezt a földet most eladnám 4 millió forintért.  Aki megveszi  magán személy, de még 9 évig a jelenlegi bérlő használja. A kérdésem hogy kell e utána adózni és mennyit? Köszönettel  Pné

Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. Tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani a fizetendő adó mennyiségét. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ü Budapest ingatlanjog

2016.10.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy ingatlan, 6/24-ed rész tulajdonosa vagyok. Lakik benne egy használati joggal rendelkező rokon, aki 2 éve nem fizeti a rezsijét, széttörte a bejárati ajtót, a belső falat. 4 kiskorú gyermek van. Nem tudom, mit csináljak, hogyan lehetne megszüntetni a kizárólagos használati jogát? A szomszédok életére tör, a rendőrség nem tud semmit csinálni. Előre is köszönöm válaszát tisztelettel A.

Tisztelt Cím! Valószínűleg holtig tartó haszonélvezeti joga van az illetőnek. A tulajdonosok a tulajdonban okozott kármegtérítése iránt indíthatnak polgári eljárást az illető ellen. De ez nem érinti az illető használati jogát. Nem tudok olyan jogi eljárást, amivel megszüntethető az illető használati joga. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest ingatlanjog

16.10.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következőben szeretném a segítségét kérni. Van a lakóhelyünkön egy 5 éve lakatlan családi ház. Elhunyt a tulajdonosa, egy svájci állampolgárságú asszony. A házat a szintén Svájcban élő fia örökölte. A tulajdonost nem lehet elérni. A párommal nagyon szeretnénk kibérelni illetve később megvenni az ingatlant. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a tulajdonos nem kerül elő, milyen esélyeink vannak a ház megszerzésére? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím! A ház tulajdonjogát a tulajdonos megtalálása nélkül senki nem tudja megszerezni. 

16.10.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdekelne a véleménye: Adott egy nem fizető üzlet-bérlő. Felmondás zárcsere, felszólítás hogy pakoljon ki! Nem teszi. Ex-bérlő által jegyző és bírósági eljárás, birtokháborítási per, melyben mindkét szerv: jegyző és bíróság megállapítja, hogy nem történt birtokháborítás! Ismét felszólítás, hogy vigye el a “jogos őrzés” miatt őrzött üzlet berendezést. De nem teszi! Mit lehet ilyenkor tenni? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím! A felelős őrzés szabályai szerint meg kell őriznie a volt bérlő ingóságait. Az őrzés költségeit a volt bérlő köteles kifizetni. 

16.10.05.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy éve vásároltunk férjemmel ingatlant 8/10-ed részben az enyém, 2/10-ed részben az övé. Házasságunk megromlott, külön szeretnénk élni tőle az egy éves kislányommal. Ebben az esetben úgy tudom engem elővásárlási jog illet meg. Kérdésem az lenne, ennek mi a menete, az árat mi alapján állapítsam meg. Ő kötelezhet e engem a lakás eladására? Neki egyébként, van másik ingatlan a tulajdonában ahova költözhetne. Köszönöm a segítségét !
Tisztelt Cím!
Az elővásárlási jog nem azt jelenti, hogy a tulajdonostárs köteles eladni a tulajdonostársnak a tulajdoni hányadát. Csak harmadik személlyel szemben van elővásárlási joga, ha a tulajdonostárs másnak akarja eladni. 

16.09.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Külterületen van egy “gyümölcsöskert”, melynek fele-fele arányban vagyunk tulajdonosai a volt élettársammal. Volt élettársam
évekkel ezelőtt Angliába költözött. A telket egyedül gondozom, minden terhét én viselem. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben az élettárs tulajdonjoga átírható e rám? Köszönettel: I. E.
Tisztelt Cím! 
Az elbirtoklás feltétele, hogy 15 év sajátjaként birtoklás után pert indíthat bíróság előtt. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.09.25.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk egy ingatlant vásárolni, ahol az egyik tulajdonos 35/200-ad részben tulajdonos,
külföldön élt és elhalálozott. Az örökösét próbálják keresni 1,5 éve, sikertelenül. Ő is külföldön élt, nem találják.
A tulajdoni hányad többi részével rendelkező tulajdonosok azt mondják, hogy egy ügyvéd képviseli, és nála a rá eső tulajdonrészt letétbe helyeznénk.
Kérdésem az, hogy mi történik, ha mégis előkerül, és igényt tartana az elővásárlási jogára? Én pedig közben felújítottam az ingatlant és ráköltöttem 20 millió Forintot.
Mit javasol? Megoldható a vásárlás úgy, hogy én is le legyek védve? Köszönettel, S. Zs
Tisztelt Cím!
Addig ne kössék meg a szerződést, amíg az örököst nem jegyzik be a tulajdoni hányadra. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

16.09.22.
Tisztelt Cím,
Párom 1/1 tulajdoni hányadban tulajdonos egy ingatlan esetében, az édesanyja haszonélvezeti joggal rendelkezik. Sajnos a viszony rendkívül megromlott a két fél között. Megbízott egy behajtással foglalkozó céget, hogy értékesítse az ingatlant. Azt tudjuk, hogy semmilyen joga nincs az ingatlan felett rendelkezni, tehát csak a tulajdonos adhatja el.
Kérdésünk, hogy – mivel az értékesítési szándékot dokumentálni is tudjuk – ez bűncselekménynek számít-e és ha igen, minek minősül? Visszajelzését előre is köszönöm. Üdvözlettel: V. H.
Tisztelt Cím!
Nem bűncselekmény, egészen addig, amíg nem hamisítja alá a tulajdonos nevét. 

16.09.20.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy ismerősömnek szeretnék tanácsot kérni. Volt 1 barát, aki felajánlotta, hogy neki van kiadó lakása. Ki adja nekik. Meg is egyeztek. Be is költöztek. Viszont elkövette azt a hibát, hogy
előre aláírta a szerződést és a lakástulaj utólag írt be összegeket. Eredetileg 60.000 Ft lakbért kért, de 40.000-ret írt be. Illetve augusztusban költöztek be, de júliust írt be. A fő probléma az, hogy fizettek volna mindent, ahogy meg lett beszélve, de augusztusban sem vette el azt mondta majd. És azután többször is lemondta a találkozót mikor átadták volna a pénzt! Ő nem vette át. Most pedig azt állítja, hogy átverték nem fizettek és kiteszi őket elsejével. A pénz most is megvan a lakásra. De nem veszi át. Most született a második babájuk és nem tudnak elmenni sem. A szerződésben az is benne van amennyiben nem hagyják el a lakást 20.000 Ft/nap ködbért kötelesek fizetni. Mi lehetne a megoldás? Ők fizetnének, de nem veszi át. Meg szeretnének egyezni, de a másik fél nem hajlandó semmire. Mit tehetnek? Ki teheti így őket tartozásra hivatkozva? Köszönöm.
Tisztelt Cím! Igen,
írásban kötött felmondás alapján, teheti ki. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.09.21.
Kedves Ügyvéd úr.
Hárman vagyunk testvérek, édesanyánk rendelkezik haláláig az ingatlannal valójában mindennel. Az ingatlan értéke romlott mivel húgom felgyújtotta egy részét. Édesanyánk el szerette volna adni előtte 12 M-ért, most nem ér csak kb. 7M. Eladná de venni jóval ár alatt akar, akkor mi van az örökös résszel, ami nekünk jár. És húgom kérheti e a részét mivel meg károsított minket. Köszönöm segítségét. Tisztelettel: K. Jné
Tisztelt Cím!
Ha az édesanyja tulajdonában van az ingatlan egésze, akkor bármikor eladhatja.
Ha önök is résztulajdonosok, akkor az önök aláírása is szükséges az eladáshoz.
A rongálóval szemben kártérítési pert indíthatnak. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

16.09.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy az adós társam, aki a fiam, jogosult-e az ingatlanban lakni? Egyedül fizettem a törlesztő részletet a házam külön álló résének albérleti díjából
. Fiam abban a hitben van, hogy azt ő adta nekem, mert adóstársnak automatikusan tulajdon joga is van.
Két éve haza költözött a családjával. Innentől járul hozzá a törlesztő részlethez, mivel így nem tudom kiadni az ingatlan részt
Időközben ő külföldre ment dolgozni.
Onnan is támogat, de az itt maradt felesége tulajdonosként kezd rendelkezni, és a tettlegességtől sem riad vissza. Jogom van-e a fiam feleségét, és akár a fiamat is elküldeni a házamból?
Adóstársként szerez-e tulajdon jogot az ingatlanban? Tisztelettel
Tisztelt Cím!
Ha nincs bejegyezve a tulajdoni lapra, mint tulajdonos vagy haszonélvező, vagy használati jog jogosultja, akkor szívességi használó. Írásban, 30 napos felmondási idővel mondható fel a szívességi lakáshasználat. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        IDŐPONT FOGLALÁS>>

16.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy vitás kérdésben szeretnék tájékoztatást, ill. jogi tanácsot kérni:
Bérházban lakunk, az egyik lakásból albérlők kiköltöztek, azonban nem vittek el mindent, és az itt maradt – a lépcsőházunk földszintjén raktározzák. Ezért kérdezném, hogy kötelesek vagyunk-e eltűrni a “tárolást”? Tehetünk-e ellene valamit? Ha igen, mit, és hogyan? Mi történik, ha esetleg olyan követeléssel áll elő, hogy neki ott drága holmija is volt, és eltűnt? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!
A bérlőt fel kell szólítani a dolgai elvitelére, illetve arra, hogy amíg nem viszi el, addig az ő költségén tárolja a tulajdonos.
Kidobni csak a bérlő engedélyével lehet. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.09.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szüleim több mint 60 éve a dédnagyapám házában élnek, amit ők tataroztak és javítgattak.Most, hogy már nagyon idősek és magatehetetlenek el szeretnék adni a házat, de több örökös is van a házon. Szeretném megkérdezni, hogy rájuk szállhat-e a tulajdoni jog, ha évtizedeken keresztül csak ők viselték gondját a háznak.
Tisztelt Cím!
Ha sajátjaként birtokolta, akkor lehet elbirtoklás jogcímén bírósághoz fordulni.
Ha bármelyik tulajdonos megszakította az elbirtoklás 15 éves időtartamát, akkor a bíróság nem fogja a tulajdonjogot megállapítani. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

16.09.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy kis lakásom, amit szeretnék eladni. Édesanyám a haszonélvező én vagyok a tulajdonos. 4 éve vásároltam, azt szeretném megtudni, hogy ha eladom, a kapott összeg bármire felhasználható vagy csak ingatlanba fektető?
Tisztelt Cím!
A bevételt bármire költheti. A bevétel után fizetendő adót az 1995. évi 117. tv. 62.§. alapján tudja kiszámolni. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

16.09.06.
Tisztelt Ügyvéd úr,

Az alábbi kérdésben kérném a segítségét:
Egy jelzáloggal túlterhelt ingatlant szeretnénk megvásárolni. Az eladó bankja, csak vételi szándéknyilatkozat esetén hajlandó közölni, hogy mekkora csökkentett összegen hajlandó kiengedni az ingatlant. Az eladó szeretné, ha alacsonyabb összegről szólna a vételi ajánlat, mint a tényleges eladási ár, hogy a bank ne szerezzen tudomást az adásvételi összegéről.
Mi, mint vevők, elkövetünk-e bármiféle jogi vétséget az eladó bankjával szemben, például megtévesztés, ha az általunk aláírt vételi szándék nyilatkozatban szereplő összeg alacsonyabb lesz, mint a vételi ár a későbbi adás – vételi szerződésben? Segítségét előre is köszönöm. K. O.
Tisztelt Hölgyem!
IGEN, megtévesztést követnek el. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.09.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődnék, hogy felbontható-e ingatlan adásvételi szerződés úgy, hogy a vevő odaadott 800 ezer forint foglalót az eladónak, valamint a 16,5 milliós vételárból 6 millió forintot? Az eladó állna el a szerződéstől! Segítségét előre is köszönöm! T.B.
Tisztelt Cím!
Igen felbontható a szerződés, ebben az esetben vissza kell fizetni a kapott összeget: 6 millió plusz a foglaló kétszeresét, 1.600.000,-Ft-ot, ha a szerződésben írtak így rendelkeznek, de ha a vevő hibája miatt áll el az eladó a szerződéstől, akkor csak 6 milliót kell visszafizetnie. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.20.
Kedves Mohos Gábor úr!
Azzal a két kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megtudná-e nekem írni, hogy kihez (ügyvédhez, rendőrséghez) kell fordulnom, ha az albérlőink nem hajlandóak sem fizetni az bérleti díjat, sem a rezsit? Szerződést írtunk természetesen beköltözéskor, abban ezek mind rögzítve vannak. Az is, hogy nem fizetés esetén menniük kell, egy címet is megadtak, ahova szerződésbontás esetén mehetnek.
A másik kérdésem, hogy abban az esetben, ha a bérlő családból az anya írt alá mindent (nem házasok az apával), de ő munkanélküli, és mint kiderült 12 hetes terhes, miként lehet behajtani rajta az eddig felhalmozott (eddig 70.000 Ft) tartozásukat? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: k.J.
Tisztelt Cím!
Fizetési meghagyás útján lehet megpróbálni érvényesíteni a követelést.
Ha az adósnak nincs semmije, akkor a jövedelméből lehet letiltatni a tartozását végrehajtás útján. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.18.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Örököltem egy kis értékű, rossz állapotú ingatlant. Ennek közüzemi díjait hosszú évek óta nem fizette rendesen a tulajdonos. Kérdésem arra vonatkozik, hogy hány évre visszamenőleg kötelezhetnek engem a díjak megfizetésére. Köszönettel, K. Sz.
Tisztelt Cím!
A tartozások fő szabály szerint 5 év alatt évülnek el. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy másik lánnyal bérlünk egy 2 szobás lakást. Én nem lakom ott csak fizetem. Felmondtam a bérlést és mondtam, hogy még az egy hónapot fizetek. De amikor vittem a bérleti díjat mar laktak a szobában és a holmim össze volt pakolva. Szerződésünk nincs. Én akkor nem hagytam ott a bérleti díjat emiatt. Viszont elhoztam a holmimat és a kulcsot ott hagytam. Köteles vagyok fizetni a hónapot így is? Mert követelik.
Tisztelt Cím
IGEN, jogosan kérik a díjat. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.15.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy jogilag mi lenne helytálló abban az esetben, ha egy ismerősünknek ingóságait segítettünk az udvaron elhelyezni,
nem hajlandó elvinni, kb. 5 hónapja. Továbbra is foglalja a helyet ingyen, és jön a tél, csak le van nejlonnal kötve. Ha nem viszi el, hogyan szabadulhatunk meg a jóhiszemű segítségünk következményétől, úgy hogy ne sértsünk jogot? Az illető levélben nem felszólítható. Egy telke van ahol nem lakik, és ki sem jár. Talán ismerősöknél lakik. Várjuk nagyon kedves válaszát. Tisztelettel: S Sné
Tisztelt Cím!
A felelős őrzés szabályai az irányadók. Meg kell őrizniük a tárgyakat, költségeiket megtéríttethetik a letevővel. 

16.08.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét kérném, tanácstalan vagyok.
Július 1-ével vettünk egy ingatlant vidéken. Az ingatlan mögött van egy földterület, ami már más helyrajzi számon van, de annak az illetőnek a tulajdona, akitől az ingatlant vettük.
A földterületre igényt tartottunk volna, azonban a szomszédnak lett eladva.
Kérdésem az lenne, hogy elővásárlási jogom lett volna a földterületre, vagy mivel más helyrajzi számon van, bárkinek eladhatta a tulajdonosa? Ha nekem lett volna jogom elsőként megvásárolni, így, hogy már más tulajdona, hogyan tudom megoldani, mi a módja, hogy az enyém legyen? Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Cs. J.
Tisztelt Cím!
Nincs elővásárlási joga. Az új tulajdonostól akkor veheti meg ha eladja. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.08.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Két gyermekem 1/2, -1/2 tulajdonosai az ingatlannak, amelyben élünk. Férjemnek, illetve nekem halálig tartó haszonélvezeti jogunk van rajta. Kérdésem: Elajándékozhatom, a haszonélvezeti jogomat az egyenes ági leszármazóknak illeték mentesen? Köszönettel: T-S. E.

Tisztelt Cím! Igen, lemondó nyilatkozatot kell írni, amit ügyvédnek kell ellen jegyeznie. 

2016.08.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szüleim anno vettek egy lakást 50-50 tulajdonjogi arányban. Anyukám 8 évvel ezelőtt nekem ajándékozta a fél tulajdonjogát, de ő maradt a haszonélvező. Csak apu él a lakásban, az összes közüzemi számla az ő nevén van. Viszont mivel nem fizeti a számlákat, elég sok tartozást halmozott fel. Azt tudom, hogy a tartozás is örökölhető. Ha nem fogadom el apu részét, akkor ráterhelhetik a másik felére, ami már az én nevemen van? Magyarul mit kell, vagy mit nem kell tennem, hogy ne kelljen kifizetnem a tartozást. Köszönettel: M. B.

Tisztelt Cím! Valószínűleg nem érdemes visszautasítani a hagyatékot, mert a lakás fele az öné. Azaz a tartozást majd önnek kell kifizetnie, nincs megoldás. Csak a hagyaték erejéig köteles helytállni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.08.01.

Tisztelt Ügyvéd!

Ingatlan eladással kapcsolatban kerestem meg Önt. Van egy családi házunk Békés megyében, amit 2003-ban építettünk. Sajnos el kellet költöznünk munkalehetőség miatt. Sajnos a hitelek nem lettek rendesen fizetve ezért van tartozás az ingatlanon. Most viszont van vevő az ingatlanra, az mennyiben reális ár miszerint kifizeti a tartozást és az Övé lehet? Ha rá íratjuk, akkor a tartozás Őt fogja terhelni? Nincs haszonélvező amúgy csak tulajdonosok. Várom szíves válaszát! Tisztelettel: Bné K. T.

Tisztelt Cím! Elidegenítési és terhelési tilalom is szokott lenni ilyen esetben az ingatlanon, tehát a tartozás kiegyenlítésével egyidejűleg lehet eladni vagy megterhelni az ingatlant. 

2016.07.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy most vásároltam meg rokonom 1/6-od részét abból az ingatlanból, ami többi része a nevemen volt ajándékozásból. Életem első ingatlan vásárlása, illetve tulajdonrész vásárlása, a többi, mint említettem ajándékozás címen került a nevemre. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben is lehet illeték kedvezményt kérni? 28 éves vagyok. A másik kérdésem: 20 évvel ezelőtt az ingatlan igen rossz állapotban volt, és az alapján állapították meg az értéket. Azóta felújítottuk, amiből kifolyólag az a bizonyos 1/6-od rész nem 300. 000 Ft -ot ér. A NAV ha kijön, felbecsüli pl. 1M Ft-ra az 1/6-od részt, az ellen tudok fellebbezni? Válaszát várom. Maradok tisztelettel: Gyné A.

Tisztelt Cím! Első lakásszerző illetékkedvezményre az a 35 év alatti vevő jogosult, aki 15 millió forint összértéket meg nem haladó ingatlanban vásárol bármekkora tulajdoni hányadot és a tulajdonában álló lakáscélú ingatlan mértéke az 1/2-ed tulajdoni hányadot nem haladja meg. A vásárlás időpontjában fennálló érték az illetékkiszabás alapja. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.25.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem az lenne, elővásárlási jogom van egy ingatlannál. 10 napom van, hogy felvegyem, amit hagyott a postás értesítőt, mivel nem tartózkodtam itthon, ebbe a szombati nap is beleszámít? Mivel szombaton is nyitva van a posta. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom! Úgy értette, hogy a 10. nap szombatra esik? Ha így, akkor számít, mert át tudja venni. 

2016.07.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Fizetési meghagyásról szeretnék információt. Adott  20.000.-Ft tartozás. Nincs róla papír, de levélváltás van. Ha magától nem adja vissza, jutok evvel az eljárással valamire? Anyagiakban mennyibe lenne nekem? Van értelme? Illetve valamilyen feljelentést tehetek? Köszönöm.

Tisztelt Cím! Nincs értelme. A fizetési meghagyásos eljárás illetéke 5000,-Ft, ha az adós ellentmondással él, akkor perré alakul az ügy és a perben önnek kell bizonyítania az állítását.

2016.07.18.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérdésem, vennék egy tulajdon részt egy ingatlanból. Ki fizethetem-e a vételárat az eladónak? Ha az elővásárlási joggal rendelkező társtulajdonos akarja megvenni, akkor az eladó nekem fizeti vissza a vételárat? Vagy letétbe kell helyezni?

Tisztelt Cím! Tegye meg a vételi ajánlatot, azt közli az eladó a tulajdonostárssal, 15 napja van a tulajdonostársnak, hogy erre válaszoljon. Ezt követően kötheti meg a szerződést az eladóval, ha a tulajdonostárs nem veszi meg az ingatlant a vételi ajánlatban szereplő feltételek mellett. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyszüleim halála után örököltünk 4/12 tulajdoni hányadot egy vidéki városban lévő lakásban. Az egyik örökös benne lakik, eladni nem akarja, a tulajdoni hányadunkra jutó pénzt kifizetni nem akarja. Mit lehet csinálni ebben az esetben Ön szerint? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: A. S.

Tisztelt Cím! Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2015-ben örököltem egy lakóház 1/4 részét, 2016-ban
eladtam a társtulajdonosnak. Kell-e SZJA-t fizetnem? Köszönettel P. Jné

Tisztelt Asszonyom! Igen, kell fizetnie SZJA-t a tiszta jövedelem 15%-át.

16.07.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Édesanyám 1992 évben lakásbérleti szerződést kötött egy Bp.-i önkormányzattal, én akkor kiskorú voltam 13 éves. Nemrég jutott a tudomásomra, hogy az én nevem is ott van a szerződésen, mint bérlőtárs. Az lenne a kérdésem, hogy kiskorút fel lehet-e venni bérlőtársnak? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelt Kérdező! Igen, Ön lehetett bérlőtárs.

16.06.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy zártkerti
ingatlant szeretnék ajándékba adni kiskorú unokám részére.
Kérdésem, ha a megajándékozott személyt mégis túlélem, a szülei örökölnek, vagy
visszakövetelhetem az ajándékot a hagyatéki tárgyaláson? Köszönettel várom válaszát. Tisztelettel. H.Lné

Tisztelt Cím! Nem követelheti vissza. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

16.06.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

  1. áprilisban vásároltam egy épülő házat melyre a kialkudott árat kifizettem, a vállalkozói szerződést megkötöttük. A vállalkozó 2015. július közepére ígérte az átadást. Türelemmel vártunk, a ház azonban most is csak 80%-os állapotban van. A szerződésben nincs átadási határidő a vállalkozóval szóban állapodtunk meg az átadásról, tanú is van rá. Érdemes e jogi útra terelnem az ügyet? Várom megtisztelő válaszát köszönettel G. F.

Tisztelt Cím! Perben bizonyítania kell az állításait. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.06.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni. A  párom felesége 2010-ben meghalt. Az ingatlan ½ részét a két fia örökölte fele-fele arányban. A másik ½ rész a páromé. Azt szeretném kérdezni , hogy eladhatja e a házat abban az esetben, ha a fiai nem járulnak hozzá az értékesítéshez. A páromnak haszonélvezeti joga van a fiai részén is. Válaszát előre is köszönöm: Katalin.

Tisztelt Cím! Csak a saját tulajdoni hányadát adhatja el másnak, ha a tulajdonostársak nem élnek elővételi jogukkal. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.06.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni az ügyben, hogy eladásra kínálom a panellakásomat. A lakótömbben ágyi poloskák jelentek meg. A mi lakásunkban is voltak, de az irtásokat tudjuk igazolni. A probléma  a lakásunkban kb. 8 hónapja megszűnt, de most a tömbben újra megjelentek.
A kérdésem az lenne
, hogy a lakás eladásnál rejtett hiba e, ha esetleg későbbiek során megjelennék az  esetben minket az eladókat  érhet  e kár? Köszönöm  válaszát. S.né

Tisztelt Cím! Akkor nem rejtett hiba, ha erről tájékoztatja a vevőt. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

16.06.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Adásvételi szerződésben az egész házat eladta az apám a helyi önkormányzatnak, de
Földhivatali bejegyzés szerint fele rész az övéké, fele az enyém. Nem is értem, hogy történhetett, mi akkoriban rossz viszonyban voltunk, s egy különálló szobában s a kazánházban laktam. Most ki akarnak rakni a házból. Megtehetik? Üdvözlettel.

Tisztelt Cím! Ha a tulajdonjogot megszerezte a vevőre, akkor igen. 

2016.07.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1988 énbe váltunk el a feleségemmel. Én akkor elköltöztem közös lakásunkból. Pár éve a felnőtt közös fiúnk is ebben a lakásban él az édesanyjával együtt.

az én részemet illetékmentesen ajándékozhatom-e volt feleségemnek?

vagy inkább felnőtt közös fiamnak ajándékozzam, mint egyenes ági rokonomnak – illetékmentesen? Ebben az esetben a lakás közös anyagi terhei mennyire érintenék a fiamat? Mit tanácsol? Köszönettel: T. I.

Tisztelt Cím! Egyenes ági leszármazójának ajándékozhat illetékmentesen. A lakást használót terhelik a használattal kapcsolatos költségek. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdéssel fordulnék Önhöz. 1,5 évig laktam együtt egy ismerősömmel, albérletben. A lakást ő szerezte, szerződéskötéskor nem voltam jelen, így név szerint és tanúként sem szerepeltem sehol. 40 ezer forint kauciót adtam, ami egy hónapnak felel meg a megbeszéltek alapján. Május elején közölte, hogy szeretné, ha elköltöznék, Ráér júl. 31-ig, de jó lenne minél hamarabb. És a kauciót is visszakapom. Június 3.-án mentem el. A májusi rezsit elutaltam neki, a kulcsot visszaadtam. A lakbért nem fizettem, mert bent volt egy havi kaucióm, amit nem volt hajlandó visszafizetni. Azóta is követeli rajtam ezt az összeget. Naponta hívogat, a saját, munkahelyi vagy ismerősei telefonjáról, SMS-ben és közösségi oldalakon is zaklat. A volt munkahelyemre is bement. Este írtam neki üzenetet hogy ne keressen többet. Ma megint írt, hogy egy hónap haladékot ad és mivel az üzenetváltásainkban “elismerem”, hogy nála laktam, bíróságra viszi az ügyet (40 e Ft miatt?), ha nem kapja meg, amit kér. Őszintén el vagyok hűlve. Ön szerint jogos ez? Válaszát előre is köszönöm: S.H.

Tisztelt Hölgyem! Fizetési meghagyásos eljárásban követelheti a másik fél az 1 millió forint alatti követelést. A lényeg az, hogy ön vegye át a fizetési meghagyást és ez ellen ellentmondással élhet, ekkor lehet belőle bírósági eljárás. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan problémám lenne, hogy egy rokonnak adtunk kölcsön 20.000 Ft-ot. Bizonyíték annyi van, hogy üzenetben írta amint tud, törleszt. De 2 hónap alatt semmit nem adott. Érdekelne, ilyenkor mit tudok tenni? Mi a menete? Plusz költség, ha feljelentem? Érdemes e belekezdeni vagy tegyek le a pénzemről? Köszönöm.

Tisztelt Cím! Ha nincs okirati bizonyíték, akkor nem érdemes ezzel foglalkozni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy ingatlan, amelyet két testvér örökölt a szüleitől körülbelül 10 évvel ezelőtt. Ez
a ház osztatlan közös tulajdonú. Az egyik el akarja adni a másik nem, én azzal az illetővel, aki eladná, szeretném elcserélni 4 db lóra. És a kérdésem az, hogy ez kivitelezhető-e? A másik tulajdonos ezt meg tudja gátolni? Van elővásárlási jog cserénél? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát! F. J.

Tisztelt Cím! Van elővásárlási jog cserénél. A vételi ajánlatot közölni kell a tulajdonostárssal is. A közlés az eladó kötelezettsége. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem az lenne, hogy van 10  örökös, 8 ember egyöntetűen el akarja adni az ingatlant. 2 fő nem akarja eladni, de megváltani sem, csak jóval kevesebb összegért. Van vevő. 3-éve megy a huzavona. Az ingatlan lakatlan, állag megóvás nincs. Csak romlik az értéke. Mi a teendő? Van ennek vége? Köszönettel Sz. K.

Tisztelt Cím! A bírósági út drága és hosszú. A megállapodás javasolt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:  Nagymamám halálát követően 1/8 részében örököltem ingatlant. Ezen felül még 1/8 részének tulajdonosa a húgom, illetve  6/8 részében az apukám testvére.  A húgom 1/8 részére Végrehajtást jegyzett be a NAV. A végrehajtási eljárás megszüntetésre került, mert megegyezett a törlesztésről. Eladnánk az ingatlant, de a húgom tulajdonrész hányada nem fedezi a teljes hitel összegét, így nem fogadta el a hitelező az összeget, csak ha kifizetjük a teljes hitelt. Patt helyzet alakult ki, ott a vevő, aki nagyon meg szeretné venni, de húgom miatt  mi sem juthatunk a pénzünkhöz. Mi is felelünk az ő hiteléért? Válaszát előre is megköszönve, Tisztelettel K. É.

Tisztelt Cím! A vevő csak akkor veszi meg az ingatlant, ha az egész ingatlan tehermentes. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

 2016.05.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy ingatlan foglalójának átvételéhez Adásvételi Szerződést vagy Átvételi elismervényt írjunk? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: K. Gyné

Tisztelt Cím! Adásvételi szerződés ellenjegyzésével együtt szokás átadni a foglalót. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.05.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Állásfoglalását szeretném kérni: társasházban Idén lenne tetőcsere, kéményfelújítás, stb. Ehhez 5.200.000,- Ft-ra van szüksége a háznak. 3.000.000,- Ft hitelt jó feltételekkel szeretne felvenni – állami kamattámogatás, lakástakarékban állami hozzájárulás.
A maradékot kedvezőtlen feltételekkel lehetne felvenni, ezért úgy döntött a közgyűlés, hogy
azt a pénzt összeadják a lakók, így nem kell kamatot fizetni.
Én sajnos
nem tudtam ott lenni a közgyűlésen. Az összeg, amelyeket a közgyűlés megszavazott az önerőhöz: három hónapon keresztül, mindennel együtt 103 000 Ft/hó.
A kisebb részletekben történő hosszabb idő alatt zajló befizetéseket nem ellenzem és magát a felújítás szükségességét sem kívánom vitatni, de
ekkora összeget nem tudok megfizetni, egyedülállóként, kiskorú gyermekkel és lakáshitellel rendelkezem. Tisztelettel kérem szíves véleményét, megoldási javaslatát.

Tisztelt Cím! A törvény lehetőséget biztosít a társasház közgyűlési határozatának bíróság előtti megtámadására. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. 

2016.05.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt férjemmel 2008 novemberében lakáshitelt vettünk fel, melyben Ő az adós én pedig az adóstárs. 2014. elején elkezdődött a válóperünk, melynek során a lakáshasználati jogot én kaptam meg és 2014 áprilisától, egyedül fizetem a lakáshitelt, annak ellenére, hogy bár a Bíróságon elmondták, hogy mivel a hitelt közösen vettük fel fele- fele arányban kell azt fizetni. Kérdem én, hogy én még 12 évig fizetem egyedül a lakáshitelt, és neki ugyan olyan joga lesz a lakáshoz? A másik nagy baj, hogy rengeteg perköltséget és kártérítési költséget halmozott fel, melyet félő hogy a lakásra terhelnek, és hiába fizetem a hitelt, elveszíthetem az Ő gondatlansága miatt  és az utcára kerülök 3 gyerekkel. Mit tehetek, mik a lehetőségeim? Kérem, adjon tanácsot, előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: A. T.

Tisztelt Asszonyom! A tulajdoni hányad megvásárlásán kívül, máshogy nem lesz az egész ingatlan tulajdonosa. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.05.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám nevében megbízottként jártam el erdő eladási ügyében. A vevővel már érvényes adásvételi szerződés is köttetett. Édesapám sajnos időközben meghalt, a hagyatéki végzésben azonban szerepel az erdő, mivel idáig még nem érkezett be az illetékes földhivatalhoz a szerződés és nem történt meg az új tulajdonos bejegyzése, tehát halálakor még édesapám nevén volt az erdő. A közjegyző közlése szerint új szerződést kell kötni, mert a meghatalmazás édesapám halálával érvényét vesztette. A kérdésem az lenne, valóban, új a szerződést kell kötni, annak ellenére, hogy érvényes adásvételi szerződésünk van? Ilyenkor mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Sz. Á.

Tisztelt Uram! Igen a közjegyző helyesen mondta, csak az érvényes, ami a földhivatalba be van jegyezve, tehát most az örökös köti a szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.05.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy építési telket készülök megvásárolni ahol az 1/1 tulajdonjoggal rendelkező eladó egy kórházban fekvő idős néni, akinek fia, mint meghatalmazott járna el anyja nevében. Az idős néni fia rendelkezik egy érvényes közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazással miszerint jogosult anyjának nevében eljárni (értékesíteni a telket). A probléma azzal lehet, hogy a néni
meghatalmazott fiának van két testvére is, akik vélhetően nem tudnak  jelen eladási szándékról, így nagy valószínűséggel a néni elhunyása után fény derülne rá, hogy a testvérek által örökölhető ingatlan már el lett adva. Meg tudják e támadni majd utólag a testvérek az ingatlan értékesítését? Származhat a későbbiekben jogi problémám ebből kifolyólag? Segítséget előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Igen, lehet belőle gond. Nem javasolt megvenni ezt az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.05.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy általában milyen árban lehet nagyjából a
az ügyvédi munkadíj és
a földhivatali papírok kikérése ház ajándékozás céljából? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: M. M.

Tisztelt Cím! A  felek állapodnak meg az ingatlan értékétől függő munkadíjban. Nem hiteles tulajdoni lap kiváltása 1000.-Ft ügyfélkapun keresztül. A tulajdonváltozás bejegyzés eljárási díja 6600.-Ft. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék tanácsot, segítséget kérni. Hárman testvérek közös tulajdonában van egy bérházi lakás. Azt szeretném kérdezni, hogy eladhatja-e egyik testvérünk a mi beleegyezésünk nélkül a lakást, vagy bármilyen módon kényszeríthetnek-e bennünket az eladásra?
Tisztelt Cím!
A tulajdonostársak aláírása nélkül nem értékesíthető az egész ingatlan. A bíróság nem pótolja a tulajdonostársak nyilatkozatát. A bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését lehet kérni, végső esetben árverést rendel el a bíróság. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Átruházható-e a saját ingatlan tulajdonjoga gyermekünkre, ha van rajta hitel? Azért lenne ez fontos, mert apósomnak vettünk fel hitelt (saját ingatlanukra, ők a zálogkötelezettek, mi az adósok), és nem tudom 5-10 év múlva, hogy tudják fizetni, és minden mellett a saját ingatlanomat szeretném biztonságban tudni. Köszönöm válaszát: C. A.

Tisztelt Cím! Ha a bank javára elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, akkor nem tudja átruházni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Húgom és férje 4 éve házasok, azóta a férj anyjának lakásában élnek. Van egy közös gyermek. A férj most válni akar. Azt kérte, hogy költözzenek ki a lakásból. Van a húgomnak valami lehetősége arra, hogy ne “üres kézzel” távozzon gyermekével a közös otthonból? Köszönöm megtisztelő válaszát! P. R.

Tisztelt Cím! Nem kell elköltöznie, mert a törvény alapján lakáshasználati joga van a házastársnak, ha neki ítélik a gyermeket. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel válófélben vagyunk 12 év együttélés után. Egy közös 6 éves gyermekünk van, akit egyedül én nevelek az 1/2-1/2 tulajdonú lakásunkban. (A lakásvásárlásra fordított összeget a férjem szülei adták arra tekintettel, hogy gyermekünk született.)
A férjem (felperes) önként költözött el és élettársával él.
Visszakövetelik a lakás tulajdonjogát tőlem és még lakáshasználati díjat is igényel az elköltözésétől számítva. A lakás tulajdonjoga elvehető tőlem? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
A másik félnek vagyonjogi perben kell bizonyítania, hogy ő jogosult az ön tulajdoni hányadára. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék venni egy házat, amire foglalót teszek le, de mi lenne a legelső teendőm? Mikor
kapom meg az ingatlan kulcsait? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Az első teendője, hogy az eladóval történt megállapodásnak megfelelő adásvételi szerződést köt, ügyvédi ellenjegyzéssel. A szerződés aláírásakor fizeti ki a foglalót. A szerződésben írják le a költözés időpontját.

2016.04.10.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy ha árverési úton veszek ingatlant, azt
vásárlás után tovább értékesíthetem-e vagy várnom kell bizonyos ideig. Tisztelettel Cs. J.

Tisztelt Cím! Igen, amint tulajdonosként bejegyzik a földhivatalban, akkor szabadon rendelkezik az ingatlannal. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy jogi kérdésem lenne Önhöz. Szeretném átajándékozni az ingatlan tulajdoni hányadomat a vér szerinti testvéremre, akinek ugyanúgy van tulajdoni hányada ugyanabban az ingatlanban. Ez lehetséges-e? Milyen módon tudnám megtenni és az ilyen illetékköteles, vagy illetékmentes? Tisztelettel, O. G.

Tisztelt Cím! A vagyonszerző 9% illeték fizetésére kötelezett. Nem egyenes ági rokonok, hanem oldalági rokonok, ezért nem illetékmentes. (adásvétel esetén 4% az illeték) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.04.03.

Tisztelt Mohos Gábor ügyvéd úr!

Szeretném a segítségét kérni! Édesanyám lakásában, amit nemsokára átirat az én nevemre, természetgyógyászati tevékenységet végzek úgy, hogy a lakás nincs stúdiónak vagy irodának átminősítve. A lakás funkcióját teljes mértékben megőriztem, néha ott is alszom. A lakás ugyanakkor kicsi, 1 szobás, tehát nem lehet a két tevékenységet szétválasztani. A kérdésem a következő: Van-e bármi akadálya annak, hogy én a családi vagy a saját lakásomban hivatás szerűen dolgozzam? Számít-e, hogy ott élek, vagy csak munka céljára használom? Át kell-e minősítsem irodának vagy stúdiónak az ingatlant? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: T. N.

Tisztelt Cím! Tudomásom szerint ennek nincs akadálya. Ha a vállalkozást az adott címen indítja el, akkor be kell jelentenie a NAV-hoz és az épületen táblával kell jeleznie, hogy ott ezt a tevékenységet folytatja. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.03.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném tanácsát kérni. Egy ingatlannak két tulajdonosa van, akik testvérek, tulajdon részük 1/4 és 3/4 arányban oszlik meg. A 3/4 részt birtokló tulajdonos (férjem) önerőből házat épített az ingatlanra, közművesítette, 30 éven keresztül üzemeltette, művelte a kertet, folyamatosan karban tartotta az ingatlant, viselte minden terhét és költségét. Az 1/4 rész tulajdonosa (nővér) és családtagjai 30 éven keresztül nem jártak az ingatlanon, ott semmilyen tevékenységet nem folytattak, költségeit sem részben, sem egészben nem viselték, még tulajdoni hányaduk alapján sem, az elhunyt szülőt nem látogatták, nem gondozták, nem segítették. Az 1/4 rész tulajdonosa (nővér) 2015. szeptemberben elhalálozott, örököse  (lánya), kéri a ház és az ingatlan tulajdonhányad alapján őt megillető részt. Ezt mi nem tartjuk jogosnak, felajánlottunk számára egy szerintünk méltányos összeget, nem biztos a beleegyezése.

–  Ha nem fogadja el a felajánlott összeget milyen jogorvoslati eszközzel élhetünk? Szeretnénk az ingatlant értékesíteni, de ők csak húzzák az időt, mi pedig elveszítjük a vevőt.

        Tisztelt Asszonyom! A bíróság nem tudja pótolni a tulajdonostárs jognyilatkozatát. Bírósági eljárásban lehet bizonyítani, hogy a férje ingatlan-nyilvántartáson kívül több tulajdoni hányadot szerzett ráépítés jogcímén. Az ilyen perben annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik, hogy nyilvántartáson kívül tulajdont szerzett. Ha jól értettem, itt ráépítés vagy hozzáépítés lehet a jogcím. Az ilyen per drága, tehát javasolt, hogy egyezzenek meg a tulajdonostárssal. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2016.03.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyermekkori barátommal 50-50% tulajdoni hányaddal vásároltunk egy üzlethelyiséget.
Ő alapított egy KFT.-t, melynek, szívességi használatra, határozatlan időre bérbe adtam a tulajdonrészemet. Egyoldalúan felrúgta a megállapodásunkat. Én január közepén az ügyvezető email címére küldtem hivatalosan egy felmondó levelet, melyben 60 nap felmondási időt hagytam neki. Azóta küldtem tértivevény-ajánlottan egyet, választ várva, hogy bérli e tovább a tulajdon részemet. Nem kaptam választ. Szeretném megkérdezni, meg kell e várnom a 60 napot? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: K.K.
Tisztelt Cím!
A térti vevény átvételétől számított 61.-ik napon letelik a felmondási idõ.                   Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

03.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi aláirtunk egy szerződést egy ingatlanirodával. Közben kiderült, hogy nem adhatjuk még el a lakást, ezért megszüntettük a szerződést az ingatlanirodával. 2-3 hónap elteltével letelt az akadály, a lakást újra eladásra szántuk. Egy közeli ismerősünk megvette. 1-2 hétre rá jött az értesítés
a korábban megbízott ingatlanirodától, hogy kérik a jutalékot, mert, hogy a szerződésben az áll, hogy ha felbontom velük a szerződést egy, évig nem adhatom el a lakásomat, mert akkor ki kell fizetnem a jutalékot. Én azt mondtam, hogy eszem ágában sincs, hiszen ők erről engem nem tájékoztattak, hogy ilyen is van. Nem ők adták el a lakást miért is fizetnék érte. Perrel fenyegetnek, hogy bíróságra viszik az ügyet, ha nem fizetek. Megtehetik? Feljelenthetnek ilyenért? Mi tévő legyek? Köszönettel: B.
Tisztelt Hölgyem!
Az aláírt szerződés az irányadó. (Ajánlatos elolvasni, az apró betűt is.) Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdésben kérnék
Öntől információt: Nemrégiben vásároltam egy lakást. Az összes olyan terhet, ami a tulajdoni lapon volt kifizettük, beleértve 300.000 Ft közös költség, tartozást is. A lakást át is írták a nevemre. Utólag kiderült, hogy a közös képviselõ még további 380.000.- Ft, közös költség elmaradást, követeli tõlem, mint a lakás új tulajától. Arra hivatkozik, hogy a társasház alapszabálya szerint régi, és új tulajdonos egyetemlegesen felel a lakást terhelő közös költség, tartozásokért, mert azok a lakáshoz kapcsolódnak, nem a tulajhoz. A közös képviselõt sajnos a lakás vásárlása elõtt nem hívtam fel. A kérdésem, hogy jogszerű-e a közös képviselő eljárása, és ezek alapján a társasház alapító okirata? Illetve, hogy mit kell tenni ilyen esetben? Válaszát köszönöm! Tisztelettel, Sz. V.

Tisztelt Uram! Általában a vevők mindig a szerződés kötés előtt beszélnek a közös képviselővel. Önnek kell kifizetnie a tartozást. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.21.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Testvéremmel van egy közös ingatlanunk, amelyben édesanyánkkal, a férjemmel és a fiammal élek. A testvérem egy külön lakásban.
Szeretném eladni az ingatlant, de a bátyám nem hajlandó eladni. Érdeklõdnék, hogyan lehetne jogi úton eladásra kényszeríteni? Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel: Gy.V.
Tisztelt Asszonyom!
A tulajdonostárs nyilatkozata bírósági eljárásban sem pótolható. Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránti perben végsõ soron kényszer árverés útján értékesítheti a bíróság. Ez drága per, nem javasolt. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.18.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Feleségemtől 8 éve elváltam. 8 év alatt nem teljesítette, amiben a bíróságon megegyeztünk.
A mai napig nem fizetett ki az ingatlanból, aminek a fele az enyém. 1 M 750 ezer forint járt nekem. Nem fizette a banki hiteleket, amiben megállapodtunk. Tárgyalásokra sosem jár az utóbbi években, és tudomásom szerint jelenleg le van betegedve és szociális otthonba került. Nem régiben megvásárolták volna az üresen álló ingatlant, de nem ment bele az eladásba, pedig a bank kifizetésére szántam volna a pénzt, ami 1M600 ezer forint. Képtelenség megegyezni vele és a banki tartozásokat is tõlem vonják hamarosan, mivel neki nincs jövedelme. Mit tudok én tenni ez ügyben, mert így a közös tartozásokat is kizárólag tõlem vonják, a nekem járó 1 M 750 ezer forinthoz sem jutok hozzá, ami megillet és a lakást, sem tudom eladni, hogy ki tudnám egyenlíteni a tartozást a bank felé. Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel: Cs. L.
Tisztelt Uram! Csak az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránti
per eredményeként tudják kényszerárverés útján értékesíteni az ingatlant. De ez a per nem javasolt, mert rendkívül magasak a költségei és az ingatlanon lévõ hitelre tekintettel nem valószínű, hogy a befolyó összeg fedezné a tartozást. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.14.
Tisztelt Mohos Gábor ügyvéd Úr!
Egy elég fura helyzettel állunk szemben. Szeretnénk megvásárolni egy kis házikót, de a földhivatali tulajdonlapba történt betekintés során csak annyi van feltûntetve, hogy gyümölcsös.
Épületről egy szó sem esik. Adás-vétel esetén milyen dokumentumokat kell még beszerezni, hogy a tulajdoni lapon az ingatlan is szerepeljen és kapjunk rá használatba vételi engedélyt? Folyamatban van a zártkerti területbõl történõ átminõsítés kivett területté. Kérem szíves válaszát! Köszönettel: B.B.
Tisztelt Hölgyem!
Az eladó kötelessége, hogy az eladás előtt feltüntessék az ingatlant a telken. Ehhez változási vázrajzot kell záradékoltatni a földhivatal földmérési osztálya által, majd kérni az épület feltüntetését. Először földmérőhöz és az önkormányzathoz kell fordulnia a tulajdonosnak. Nem ügyvédi közreműködésre van szükség. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vásárolni szeretnék egyazon eladótól egybefüggő, de 5 külön helyrajzi számon szereplő ingatlant (falusi ingatlanok, az egyik közülük külterületi szántó besorolású). Az ármegállapodásunk az egészre együtt volt érvényes. Kérdésem, hogy egy adásvételi szerződéssel megoldható-e a dolog? Illetve gondolom a külterületi ingatlanra, külön kell szerződést kötni de a 4 db belterületit megköthetjük egy adásvételi szerződéssel? Válaszát előre is köszönöm!
T. Cím! Igen, helyesen gondolja.

02.03.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy ingatlan
tulajdonlapján több bejegyzett haszonélvező található, akkor mi dönti el, hogy egy időben kik élhetnek a haszonélvezeti jogukkal, vagy kihalási sorrendben egymás után következnek? Jelen esetben egy személy 100%, és ezután bejegyzett további két személy 50-50 %-ban van a tulajdonlapon, mint haszonélvező. A szerződés kötésekor nem tisztázták, hogy hogyan gondolják az egyidejűséget, ilyen irányú melléklet vagy megjegyzés nincs kikötve, de egymást követően jegyezték be őket, mint haszonélvezőket. Köszönettel várom válaszát! M. T.
Tisztelt Cím!
A haszonélvezőknek kell megállapodniuk. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy hárman vagyunk testvérek. A szüleink ingatlanokat, telkeket írattak a nevünkre. Az õ haláluk után ahhoz másnak már semmi köze nincs?
Meg tudják támadni, öröklés indokával? Nincs közös tulajdonban egyik sem. Köszönöm.
Tisztelt Cím! Azok az önök nevén vannak. Amennyiben
a hagyaték megnyílta előtt 10 éven belül ajándékozták a szülők önöknek, akkor a törvényes örökösök kérhetik a betudást, ha ennek kizárását nem írták le az ajándékozók. Ha adásvétel jogcímén kerületek tulajdonba az ingatlanok, nem érinti a hagyatékot. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

 02.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdekl
ődni szeretnék, édesanyámmal élek egy önkormányzati bérlakásban. Pontosan milyen jogaim vannak a lakással kapcsolatban! Kilakoltathat? Tisztelettel: Sz. Zs.
Tisztelt Cím!
Ha társbérlő, akkor nem. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

 16.01.28.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdésem lenne Önhöz, hogy idén 15-én vásároltunk egy lakást párommal. Fele öner
ő / fele hitel. A hitelszerződést a héten írtuk alá 25-én. Mi abszolút tapasztalatlanok vagyunk a témában, így most esett le, hogy egy tulajdonos van / lesz a párom. Gond, mivel ketten lennénk a tulajdonosai az ingatlannak. Jelenleg és a jövőben sem fogunk megházasodni. Felhívtam az ügyvédet, aki az adásvételit készítette, és közölte, hogy ezt el kellett volna dönteni, nem igaz, hogy most jut eszünkbe stb. Majd, ha lement az eladás / vásárlás akkor megoldjuk a dolgot és ezzel elintézett. Szeretném megkérdezni, hogy mi a menete annak, hogy tulajdonos legyek én is? A jövőben változtatni lehet rajta? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: B. D. B.
Tisztelt Hölgyem! Az a baj, hogy
a hitel felvétele miatt elidegenítési és terhelési tilalom fog az ingatlanra kerülni. A megoldás: a bank engedélyével módosítják az adásvételi szerződést, a jelzálogszerződés megkötése és a földhivatali bejegyzés előtt. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

 01.23.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy éve váltam el. Közös lakásunkban már nem laktunk, de minden vagyontárgyunk benne volt! Tegnap szereztem tudomást arról, hogy tudtom nélkül eladták az ingatlant, vagyontárgyainkkal együtt. A vásárló be is költözött! Mit tehetek ebben az esetben, mikor a tulajdon fele az enyém de aláírni én nem írtam alá semmit! Tisztelettel Köszönöm a segítség nyújtását!
Tisztelt Asszonyom! Ha az ingó vagyont még nem osztották meg,
vagyonjogi perben kérheti volt férjétől az ingóságok értékének megtérítését. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.21.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, ha eladom ingatlanom,
az rendben, hogy tehermentesítenem kell a szocpol lejárta miatt is. Ez igen. Viszont ők hitelre veszik és van az épületnek olyan része, amire nincs fennmaradási engedély, Most a vevő kéri, hogy legyen meg, ma a gáztervvel állt elő, azt sem tudom, hogy akkoriban volt-e ilyen. A Kérdésem, hogy köteles vagyok e ezeket a papírokat (fennmaradási engedély, gázterv) az én költségemen megcsináltatni? Mielőbbi válaszát köszönöm M. K.
Kedves Hölgyem! Igen,
az eladónak kell az ingatlan iratait beszerezni. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakást szeretnék vásárolni hitelre.
Házasságban élek, de szeretném, ha ez a lakás csak az én tulajdonom lenne. Milyen megoldást ajánl erre? Sajnos a férjem nem hajlandó közjegyző előtt aláírni, hogy csak az enyém ez az újonnan vásárolt ingatlan. Ha az édesanyám nevére vennénk fel hitelt és a lakást, akkor a későbbiekben elajándékozhatja e nekem úgy az ingatlant, hogy azon még van hitel és a hitel is, az én nevemre kerül. Vagy ebben az esetben, mivel a hitelt én fizetem a továbbiakban, akkor már a férjemnek is lesz hozzá köze? Ha elajándékozza nekem az ingatlant az édesanyám, maradhat a hitel továbbra is az ő nevén? A válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: S. M.
Tisztelt Asszonyom! A hitel miatt
elidegenítési és terhelési tilalom kerül az ingatlanra, ezért nem lehet elajándékozni. Tájékoztatom, hogy ügyvéd előtt lehet, házassági vagyonjogi szerződést kötni, amelyben mindkét fél a megállapodásuknak megfelelően nyilatkozhat a közös és a külön vagyonukról. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

 

01.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tisztelettel érdekl
ődnék, hogy az ügyvédnél megírt ingatlan tulajdonjogról lemondó nyilatkozatot melyik félnek kell jogilag fizetni? A vevőnek vagy az eladónak? Köszönettel
Tisztelt Cím!
A szerződő felek megállapodása szerint. (A gyakorlatban, a vevő szokta fizetni az ügyvédi és földhivatali díjat. Természetesen a vagyonszerzési illetéket is) Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

01.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Már több mint tíz éve a lányomnál lakom, mint özvegy id
ős nő. A családi házam el akarom adni, de nem szeretnék fedél nélkül maradni, és a lányom rám szeretné íratni az ő fél háza haszonélvezeti jogát. A lányom elvált, a ház másik fele a volt férje nevén van, és a volt vejem engedélye nélkül megteheti-e a lányom ezt a lépést? Ez lenne a kérdésem! Várom a válaszát. Tisztelettel. H.E.
Tisztelt Asszonyom!
Ajándékozni az elővásárlásra jogosult engedélye nélkül is lehet. Haszonélvezeti jogot alapíthat a tulajdonos a saját ingatlanára. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

 01.16.
Tisztelettel szeretnék érdekl
ődni. Elővásárlási jogommal élve vásárolni készülök egy ingatlant. Minden papír rendben van, most mennénk véglegesíteni az adás-vételt. Azonban időközben elvitték a villanyórát, mivel feltörték az ingatlant és lopták az áramot. Kérdésem az lenne, hogy mivel az eredeti adás vételi szerződésben foglaltakat már elfogadtam mikor éltem az elővásárlási jogommal, kérhetem-e, hogy engedjenek az árból mivel még az ügy lezárása előtt vitték el a villanyórát és nem olcsó a visszakötése. Köszönettel várom válaszát V. E.
Tisztelt Asszonyom!
Igen, megállapodhatnak így. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

 01.15.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdekl
ődni szeretnék a hivatalos teendőkről tároló vásárlása esetén (hitel nélkül).. Kötelező ügyvédet fogadni, vagy elég, ha az eladó és a vevő készít egy adásvételit, majd a vevő felkeresi az illetékes földhivatalt? Előre is köszönöm. K. L.
Tisztelt Uram!
Adásvételi szerződést ügyvédnek kell megszerkesztenie, ellenjegyeznie, tároló esetén is. Az ügyvédi és földhivatali költséget a vevő fizeti. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíjfix:

80.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 27 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat!  +36-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat  Ajánlat kérés>>

<<Ügyvédi irodámat itt találja!

Ha jogi ügye nem tűr halasztást, válassza 10.000.-Ft/megkezdett óra díjért a személyes jogi tanácsadást Budapesten, hívjon és azonnal adok időpontot!

 

2015.12.30.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérem, ha teheti, az alábbi kérdésemre válaszoljon: Édesanyám 93 éves, egy éve önként otthonba vonult, mert az otthoni ápolása már nem volt megoldható. Én dolgozom, és minden tõlem telhetõt megtettem érte, fizetett nõvér is segített, de nem tudtuk a napi 24 órás felügyeletet biztosítani. Van egy nõvérem is, aki már régen nem dolgozik, de anyánk ápolásában többszöri kérésre sem vett részt, nagyon ellenséges köztük a viszony. Minimális szülõtartási kötelezettségének sem tett eleget. Anyám, mikor az otthonba került,
megbízott, hogy számlájáról vegyek magamhoz egy bizonyos összeget, hálája jeléül. Errõl írásos feljegyzés nem készült. (A pénz felvételénél Õ nem jelent meg, én kezelem a folyószámláját, megtakarításait meghatalmazással). Kérdésem: az édesanya halála után a közjegyzõnél megtámadhat-e emiatt a nõvérem, a pénzfelvétel miatt? Köszönöm szépen: Katalin.
Tisztelt Hölgyem! Igen, a hagyaték megnyílta elõtt
10 éven belüli ingyenes juttatásokat kötelesek az örökösök osztályra bocsátani. (hozzászámítani a hagyatékhoz). Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

2015.12.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következ
őben szeretném a tanácsát, iránymutatását kérni. Anyám és mostohaapám akaratunk ellenére ki akarnak költöztetni minket az otthonomból. Eddig velük éltem, körülbelül tíz éve ez az állandó lakcímem. Kedvesem még nincsen ide bejelentve, de pár hónapja velünk él. A tudtunk nélkül kibéreltek egy lakást Bp. belvárosában, mi viszont nem akarunk így oda menni az egészségkárosító levegő miatt. A pénzt már kifizették, de a szerződésről még egy tanú aláírása hiányzik. Ilyen esetben számíthatunk jogi védelemre, segítségre? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne kelljen oda mennünk? Az én havi keresetem 30.000 Ft jelenleg. Köszönettel
Tisztelt Cím!
Kijelentésnél az önkormányzat kéri a kijelentendő személy hozzájáruló nyilatkozatát is. Egyébként a nem bejelentett személyre vonatkozóan a szívességi lakáshasználat bármikor felmondható. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

12.21.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elég kényes kérdéssel fordulok önhöz. Feleségem válni akar t
őlem és a vagyonmegosztás kérdésében, nem tudok eligazodni, ebben kérem segítségét. Előző házasságomból jelentős igazolható vagyonnal szálltam ki – a válás oka a mostani feleségem volt. Az első válásomból kapott pénzből vásároltam egy telket és építettem rá egy házat. Mivel már ekkor együtt voltam jelenlegi párommal, az ő nevére vettem meg a telek 50%-át (az ajándékozásról nem készült szerződés). Ekkor még nem voltunk házasok. Azonban, hogy ne legyek a későbbiekben kisemmizhető, az ő tulajdonrészére holtig tartó haszonélvezetem jegyeztettem be, tehát a megépült ingatlan 50%-a az én tulajdonom, a másik 50%-a pedig a feleségemé, az én holtig tartó haszonélvezetemmel terhelve. Ezt követően történt az esküvő – tehát az ingatlan vásárlása és építése még a házasság előtt történt. Ebből a házasságból született 2 gyermekünk. Feleségem 1 éve elköltözött otthonról, a gyerekeket is csak ritkán látogatja, viszont követeli az ingatlan felének az értékét – minden kompromisszum nélkül. A sors fintora, hogy házasságunk alatt egyetlen forintot nem tett bele az ingatlanba, maga az ingatlan is kizárólag az én pénzemből épült. Én abban a tudatban élek, hogy a haszonélvezet erősebb a tulajdonjognál, így amíg én élek, addig ő nem tud rendelkezni az ingatlannal, azaz nem tud hozzájutni a vélt vagyonához, én semmiért nem vagyok hajlandó a holtig tartó haszonélvezeti jogomról lemondani. A gyerekek is velem élnek, a továbbiakban is velem kívánnak élni, a saját otthonukban. Feleségemet, pedig kizárólag a jussa érdekli, és harcol érte bármi áron. A kérdésem az lenne, hogy mit tehet a feleségem, ha én nem járulok hozzá a haszonélvezeti jogom törléséhez, és nem kívánom az ingatlant sem eladni – mivel az én pénzemből épült? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm Ügyvéd úr!
Tisztelt Cím!
Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat a felesége. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

12.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéreimmel osztozva tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, 1/3 részben, édesanyánk, pedig az egész ingatlan felett haszonélvezeti joggal rendelkezik.
Szeretném a részemet édesanyámnak ajándékozni. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben lehet-e 1/3 rész tulajdonosa és az egész ingatlan haszonélvezője is egyben? Ilyen esetben az ajándékozás illetékmentes? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: K.M.
Tisztelt Uram!
Igen, lehet tulajdonjogot ajándékozni, haszonélvezőnek. Illetékmentes az ajándékozás egyenes ági rokonok között. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

12.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Keresem a tulajdonostársaimat.
Információt szeretnék kérni, hogy melyik hivatal adja ki magánszemély elérhetőségét. Van egy ingatlan, és szeretnék lemondani a tulajdon részemről. Kb. 20 ember jöhet szoba, így nem tudok utána járni. Köszönöm válaszát: H. E.
Kedves Hölgyem! Nincs ilyen lehet
őség, önnek kell felkutatni a személyeket. Ha egy embert megtalál, annak is oda ajándékozhatja a tulajdonrészét. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

12.08.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy közeli rokonommal életjáradéki szerz
ődést kötve a tulajdonomba került egy ingatlan. Az lenne a kérdésem, hogy az említett ingatlant át lehet-e íratni kislányom nevére ajándékozás címen úgy, hogy a lakás haszonélvezője még a fent említett közeli rokonom. Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy ha a lakás haszonélvezője nem én vagyok még, indíthatnak e bármilyen végrehajtást tartozás miatt a lakás, illetve a benne lévő vagyontárgyak ellen. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdez
ő! Nem idegenítheti el az ingatlant. Tehát nem ajándékozhat el, haszonélvezettel terhelt ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

12.07.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakásvásárlás előtt állok. A lakásról azt kell tudni, hogy banki hitel van rajta és állítólag 5 millió forint az összeg, amit rendezni kell a banknál, hogy töröljék a jelzálog jogot. A másik dolog, pedig az, hogy a lakást jelenleg egy bérlő lakja, aki saját szándéka szerint nem tervezne elköltözni a lakásból. Mi a teendő ez esetben? Hogyan tudnám úgy megvásárolni a lakást, hogy ne kerüljek csapdába? Attól tartok, ha a lakást megveszem a tél miatt a lakót, ki sem lehet küldeni a lakásból. Köszönöm szívélyes válaszát, illetve tanácsát a lakásvásárlásra vonatkozóan. Üdvözlettel: H. J.
Tisztelt Uram! A kilakoltatási moratórium nem vonatkozik erre az esetre.
30 napos rendes felmondással költöztethető ki a bérlő. Javasolt, hogy az eladó, szerződésbe foglalt kötelezettsége legyen a kiköltöztetés. A tartozást közvetlenül a hitelező részére szokta fizetni a vevő. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd12.02.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdekl
ődnék, ha a tulajdonomban lévő ingatlant a fiamnak ajándékozom, idővel Ő visszaajándékozhatja-e nekem illetékmentesen? Van egy családi ház is a nevemen, amin az élettársamnak haszonélvezete van. Megnevezhetek még egy haszonélvezőt? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ildikó
Tisztelt Hölgyem! Igen, egyenes ágon illetékmentesen lehet ajándékozni, oda
visza. Igen, a tulajdonos alapíthat haszonélvezeti jogot döntése szerint. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

 

11.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A napokban egy bírósági tárgyaláson derült ki, hogy a volt élettársam a tulajdoni lapon szerepel a fiam 1/6 tulajdon rész jogával.
Hogy kerülhetett az élettársam nevére a fiam 1/6 része? (ez a fiam 1/6rész apai öröksége) Van egy lányom õ is 1/6rész tulajdonosa. Én, mint haszonélvezõ és 3/6rész tulajdonos vagyok. Errõl a változásról senki nem tud a családban. Mit tehetek ez ellen? A élettársam 1/6részt megvett a másik lányomtól 2004-ben. De a fiam részére hogy tette rá a kezét tudomása nélkül, nem tudjuk. Kérem, válaszoljon mi ilyenkor a teendő! Tisztelettel. Özv Sz. J.
Tisztelt Asszonyom!
Nézze meg a tulajdoni lapot, hogy milyen jogcímen lett tulajdonos az ille. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

11.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 2015. december 6.-án lejár
, egy ingatlan irodával kötött 1 éves határozott idejű lakásbérleti szerződésem. Az irodától azt a felvilágosítást kaptam, hogy amennyiben maradni szeretnék automatikusan a szerződés határozatlan időre vált, csak írjak egy e-mailt az irodának, hogy továbbra is maradni szeretnék. Az lenne a kérdésem, hogy -mivel a szerződés lejárta után semmilyen nyoma nincs annak, hogy jogosan itt tartózkodhatok-, elegendő-e az e-mailbe megerősített beleegyezés, hogy továbbra is én bérlem a lakást. Nem válok jogcím nélküli lakáshasználóvá? Ha esetlen igazolnom kell, hogy jogosan tartózkodom a lakásban, mivel tehetem? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Gy. Zs.
Tisztelt Uram! Ennek a szerz
ődésből kell kiderülnie. Minden esetre kérjen visszaigazolást a szerződés határozatlan idejűre váltásáról. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

11.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Pár napja akadtunk egy ingatlanra, ami nagyon jó elhelyezkedés
ű, kategóriájában olcsónak számító budapesti lakás. Képek nem szerepeltek és kérésünkre sem mondtak a házzal kapcsolatban információt. Ami tudható, hogy banki tartozás miatt adja el a bank közvetítője, ha jól értettem. Nekünk csak akkor van esélyünk megvenni a lakást, ha látatlanban szándéknyilatkozatot írunk alá és több mint 10 millió forintot letétbe helyezünk. Ezután megtekinthető a lakás, amitől természetesen el lehet állni, de ez 4%-os deficitet jelent a letétből. Állítólag, a megvétel után minden tartozást törölnek és tiszta lappal, nullás számlákkal és üres állapotban adják át az ingatlant. Ez azt jelenti, hogy az ott lakókat is kilakoltatják. Ez egy igen rizikós helyzet, és mivel első házunk lenne, szeretném a véleményét kikérni a hasonlóan zajló procedúrákról. Mit gondol, minden esetben átverés az ilyen hirdetés? Köszönöm tanácsait előre is! Üdvözlettel: K. K.
Tisztelt Hölgyem!
A foglaló általában a vételár 10%-a, a vételi ajánlat pedig, a vételár 1%a szokott lenni. Ilyen feltétellel még nem találkoztam. Menjen be a bank központjába és ellenőrizze le, a kapcsolattartó személy, illetékességét. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

11.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy nagynénémt
ől vennék egy ingatlanrészt, amiben most van 25% -a viszont még édesanyám egy 25% és egy nagymamám 50% részesedéssel bír. A kérdésem az lenne, hogy a nagynéném a mostani 25% és a majdani öröklés útján bíró 25% részesedését venném meg ez így kivitelezhető, hogy még nincsen nevén a 25% örökségének? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Sz. V.
Tisztelt Kérdez
ő! Nem kivitelezhető. Csak azt az ingatlant adhatja el bárki, aminek bejegyzett tulajdonosa. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

11.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem a következ
ő: Ha tulajdonomba kerül egy ingatlan, melyet árverés útján nyertem meg, akkor mennyi idő múlva adhatom el? Köszönöm válaszát! Tisztelettel:H. R.
Tisztelt Uram!
Akkor adhatja el, amikor bejegyezték a tulajdonjogát. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

11.07
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ez év áprilisában, eladtam családi házam, ahol a megel
őző években fizető vendéglátással foglalkoztam a nyári hónapokban. A NAV részére is bejelentettem és küldtek is egy határozatot / értesítést, hogy tudomásul vették ezt. Bevételem tehát az idén már nem volt. Egy könyvelő ismerősöm szerint jövőre is kell bevallást készítenem a nullás bevételről, mivel nem január elsején szűnt meg az e tevékenységre kiadott engedély. Más bevételem a nyugdíjamon kívül az idén nem keletkezik. Szükséges-e bevallást készítenem? Tisztelettel: T. A.
T.Cím!
Igen, kell bevallást készítenie a tört évről. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

11.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném kérdezni, hogy eladtam a házat másfél
éve, de az új tulajdonos nem vette birtokba. Én továbbra is oda járok gondozni a házat, hogy ne gazosodjon el. Valószínű soha nem fog jönni a házhoz. Azt kérdezném, hogy van e olyan lehetőség, hogy vissza kerüljön a nevemre. Arra gondolok, hogy elévül-e, hogy ha senki nem jön a házhoz, mert külföldi. Előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdez
ő! Nem évül el a tulajdonjogi igény. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

11.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azután érdekl
ődnék mi a teendő, ha párom lemond a nevén lévő házrészről, de testvére csak sumákol és nem hajlandó kifizetni. Hozzáteszem 2millió forintról, lenne szó. Tisztelettel, N.-Sz. N.
Tisztelt Hölgyem! Ebben az esetben
ne mondjon le a tulajdoni hányadáról. Adásvételi szerződést kell írni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

11.03
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsot szeretnék kérni, a szüleim jelzáloghitelét illet
ően. A szüleim idősek, rokkant nyugdíjasok. Én egyetlen gyermek vagyok, házasságban, külföldön élek. Két éve jelzálogkölcsönt vettek fel, a saját lakásukra, amit nem tudnak fizetni. Én fizetem a részleteket. Emellett néha rokonoktól, barátoktól is kölcsön kérnek annak ellenére, hogy támogatom őket és a jelzálogot is, én fizetem. Félek, ha vége lesz a részleteknek megint személyi kölcsönt, vagy jelzálogot vesznek fel. Hogyan tudnám megakadályozni, hogy a lakásra jelzálogot vegyenek fel? Ha haszonélvező lennék, az jelentene valamit? Vagy a nevemre kéne íratni a lakást? Tisztelettel: C.R.
Tisztelt Cím!
A szülei hozzájárulása szükséges, hogy ön tulajdonos, vagy haszonélvező legyen. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

11.02.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A tiszteletteljes kérésem tárgya, a már bekölt
özött albérlő, szóban és szerződésben is egyedüli bekötözőnek adta ki magát, majd látom, hogy egy 4 hónapos terhes hölgy társaságában tartózkodik a lakásban. Kérem szépen mielőbb tanácsot szíveskedjen adni, mit tehetek, mielőtt még késő lenne, nem szeretném a lakásom elveszíteni. Tisztelettel: Bné.
Tisztelt Cím!
Esetleg felmondással élhet 30 napos határidővel. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Én 2015 04 07-vel vettem egy ingatlant. Beköltözni viszont csak 2015 08 09-én tudtunk. A közös képvisel
ő szerint nekünk Június 1-e óta fizetnünk kellett volna a közös költséget! Érdeklődnék, hogy jogosan kéri-e a kéthavi díjat, vagy nem? Mielőbbi válaszát várom! Tisztelettel: S. Sz.
Tisztelt Hölgyem!
Ahogy megállapodtak, az eladóval. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni. Van egy zártkerti ingatlanunk, mely mellett szintén egy kert van. Ezt a
kertet a régi tulaj többmilliós összegért eladta. Az új tulaja, eltűnt, és megjelent egy bank, aki felbecsülte a kertet. Az új tulajról senki nem tud semmit. Napokban a régi tulaj elhunyt. Majd megjelent a fia és kedves felesége, hogy ez a kert az övéké, mivel az eltűnt új tulaj nem Íratta át a területet, és mivel a régi tulaj meghalt, visszaszállt rájuk” a tulajdonjog. Létezhet ilyen? Hogy valakinek kifizetnek több milliót, egy bank is megjelenik, aztán visszaszáll rájuk a tulajdonjog? Előre is köszönöm Üdvözlettel: Adrienn
Tisztelt Hölgyem! A foldhivatal.hu-n ügyfélkapun keresztül bárki kérhet tulajdoni lapot.
Nézzék meg, hogy ki van bejegyezve. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.23.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Haszonélvezet alapítás nem rokon esetében: A fél házra is ugyanannyiba kerül a
haszonélvezet alapítás, mint ha egész házra lenne alapítva a ház értéknek megfelelően 4%-al vagy csak a fele? Köszönöm válaszát.
Tisztelt Kérdez
ő! A fél ház értékének 4%-a, ha visszterhes, ha ingyenes, akkor 9% a vagyoni érték szerzési illeték. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

10.22.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy ha nekem
van TB tartozásom, ezt az adósságot levonhatja az APEH, ha én pénzt örökölnék? Köszönöm szépen előre is! Várom szíves válaszát! Tisztelettel: O. M.
Tisztelt Hölgyem!
Igen, levonhatja a NAV. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám, az lenne, hogy van egy házunk, és pár napja költöztünk vissza,
nem laktuk ezt az ingatlant 1,5 évig. Észrevettük, hogy hiányzik pár dolog (olyan mintha betörtek volna) és a minap mentünk le a pincébe, hogy kinyissuk a vizet meg begyújtsunk és a probléma az lenne, hogy eltűnt a vízóránk (és így nincs víz a házban). Ilyenkor mi a teendő? Nekünk kell kifizetni a kárt (vízórát)? Kell-e különbözetet fizetni, hogyha bekötik az új vízórát? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Cím!
Mindent a tulajdonosnak kell kifizetnie, utólag követelheti a károkozón.(ha megtalálják) Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Arról lenne szó, hogy az ingatlan a szüleim nevén szerepel fele – fele arányban. Édesapám nem él velünk hosszú évek óta, ez okból
szeretnénk, ha csak édesanyám lenne az egyedüli tulajdonos. Mi a teendőnk ez esetben? Milyen papírt kéne kiállítanunk a procedúráról? Tisztelettel: S. R.
Tisztelt Kérdezõ!
Ajándékozási szerződéssel ajándékozhat az édesapja az édesanyjának. Mindkettejüknek egy ügyvéd előtt kell aláírniuk a szerződést. (Ha még házasok, illetékmentes lesz a tulajdonjog változás)Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tisztelettel kérdezném a következ
őket. Van egy családi háza a szüleimnek, Mi a 3 KISKORÚ gyerekkel oda be vagyunk jelentkezve, De albérletben lakunk. Most jutott tudomásomra, hogy a szüleim eladták a házat, már a foglalót is felvették, és engem nem is értesítetek, és semmilyen papírt, mint pl- adásvételi szerződés stb nem írtam alá. Nemsokára költözni kell nekik, és engem ki akarnak jelenteni a gyerekekkel együtt, Van egy nővérem az intézte. Kérdésem: Én nem vagyok örökös? Eladhatják e nélkülem, És hova menjek a gyerekekkel, bejelentkezni. MEGTEHETIK ezt? Mit tegyek, hova fordulhatok, VALAKI ALÁÍRHATTA A NEVEM?
Kedves Asszonyom!
Az ingatlan tulajdonosai szabadon dönthetnek az eladásról. A bejelentkezés nem alapít semmilyen tulajdonjogot. Örökösről, csak a szülők halála után lehet beszélni. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

10.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Házvásárlásba fogtunk, amihez szükséges hitelt felvennünk. Az értékbecslés és a hitel bírálat bizonytalansága miatt idáig az eladónak nem adtunk sem foglalót, sem el
őleget. Ezen ügyintézés nagyon lassú folyamat, viszont nem szeretnénk, ha más vevő venné meg helyettünk a házat. Mit tehetünk, hogy ne “bukjuk” a foglalót, ha a hitel miatt nem jön össze az ügylet? Az adásvételi szerződésbe milyen kikötést írjunk erre vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdez
ő! Kössenek szerződést az eladóval. A hitel bírálat előtt szokták megkötni a szerződést. Ezt az eladóval kell megbeszélni, mert fő szabály szerint, ilyenkor nem jár vissza a foglaló. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.10.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2012
ben építkeztem egy üres telekre, és most eladom a felépített házat, nem kívánok helyette venni semmit, mert külföldre költözöm a családommal. Kell e adóznom, és ha igen, mennyit az államnak? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62.§-ban meghatározott módon lehet kiszámítani az adó mennyiségét. Egyszer
űbben, a tiszta jövedelem 16%-a az szja. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem nevén lév
ő lakást szeretnénk értékesíteni. Az édesapja után örökölt részen az édesanyjának az özvegyi joga van, az ajándékba kapott részen, pedig szintén az édesanyjának haszonélvezeti joga. Idén nyáron sajnos meghalt az anyósom. Az özvegyi és haszonélvezeti jog törlését bármelyik Földhivatalnál lehet kezdeményezni, vagy csak a területileg illetékes Földhivatalnál (ez 300 km-re van tőlünk)? Illetve lehet-e az ingatlan értékesítésével egyidejűleg kezdeményezni az özvegyi és haszonélvezeti jog törlését? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Vné A. E.
Tisztelt Cím Értelemszer
űen a nyilvántartó hivatalhoz kell benyújtani a halotti anyakönyvi kivonatot és a törlési kérelmet, még eladás előtt. (a vevő nem kap hitelt, haszonélvezettel terhelt ingatlanra) Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

10.04.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét kérném abban, hogy a férjem az édesapja után örökölte a házuk felét. A ház másik fele az anyjáé. Családot alapítottunk és szeretnénk saját ház
at venni, mert jelenleg albérletben élünk gyermekünkkel. Anyósom nem hajlandó eladni a házat, hogy a férjem hozzá juthasson a saját részéhez. Pedig már vevő is lenne rá! Milyen lehetőségeink vannak? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Z.T. E.
Tisztelt Cím!
Közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet indítani, de nem javasolt, mert drága. Kényszer árverésről tud dönteni a bíróság. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

09.23.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Interneten találtam rá a honlapjára, ahol jogi tanácsokat ad. Az alábbi kérdésem lenne: Term
őföld tulajdonjogának átruházása esetén mi jelenleg az adásvételi szerződés menete? Hallottam olyanról, hogy valamilyen fokozott biztonsági okirat kell hozzá, amire a szerződést írják. Ha igen, ezt hol lehet beszerezni? A lényegesebb kérdés, hogy zártkerti ingatlanom van, amit el szeretnék ajándékozni a testvéremnek, és úgy hallottam erre is vonatkoznak a termőföld eladás szabályai. Ha megtenné, hogy részletesen leírja nekem, hogy mindez ma 2015-ben hogyan megy, milyen alaki követelmények és eljárások szükségesek (vagy küld egy linket ahol erre választ tudok kapni), azt megköszönném. Köszönettel F. A.
Tisztelt Uram!
A zártkert a termőfölddel azonos módon ruházható át. itt olvassa bõvebben Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

09.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy ikerház felében lakunk férjemmel. A másik felében a sógorn
őm családja lakott, amíg az Eszközkezelő tulajdonába nem került a házrészük. Egy éve üresen áll a házrészük, most véletlenül tudomásunkra jutott, hogy árulják. Az egyik kérdésem az, hogy ha nem az ő tulajdonukban van már az ingatlan, akkor hogy árulhatják a házat? A másik, mivel osztatlan közös tulajdonról van szó, nem illet-e minket az elővásárlási jog, és nem szükséges-e az engedélyünk az eladáshoz? Köszönettel, M. M.
Tisztelt Cím! A tulajdonostárs engedélye nem kell az eladáshoz. Csak annyi a tulajdonostárs szerepe, hogy
a vételi ajánlatot közölni kell a tulajdonostárssal, és ha ezen az áron nem tudja megvenni a tulajdonostárs, akkor bárki megveheti. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

09.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy
mint tulajdonos kiadhatom-e a lakásom a haszonélvezõ megkérdezése nélkül, illetve ha igen, õ jogosult-e bármilyen ezzel kapcsolatos bevételre? Köszönettel.
Tisztelt Cím!
A haszonélvező hozzájárulása szükséges. A haszonélvezeti jog a használat és a hasznosítás jogát foglalja magában. A bevételbõl történõ részesedés mértéke a vagyoni értékû jogának arányában történhet. A vagyoni értékékû jog (haszonélvezet) értékét, az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a alapján lehet meghatározni. 1993. évi V tv. 5:152.§. (5) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

08.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Banki hitellel
, illetve készpénzzel szeretnék ingatlant vásárolni. Az eladó egy 86 éves mama és a fia. Akinél voltunk ügyvéd azt mondta, hogy ez túl nagy kockázat a banki hitelfelvételnél, mert ha közben meghal az eladó, elveszítjük az addig kifizetett foglalót, illetve elõleget. Szeretném megkérdezni, hogy milyen biztosíték létezhet részemre. Köszönöm.
Tisztelt Kérdezõ! Letétbe helyezik az eladók által adott, tulajdonjog bejegyzési engedélyt. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

08.08.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy lakásunk 50-50% arányban de már nem vagyunk együtt, és a tulajdonostárs szeretné, ha rá íratnám, az én részemet. A felvett hitelnél adóstárs vagyok.
Ha én átiratom ugyan úgy adóstárs maradok? És még egy kérdés: az önerő lejárt és szeretném visszakapni, amit bele raktam a lakásba lehetséges-e? Válaszát köszönöm: N.A.
Tisztelt Hölgyem! A
hitelszerzõdés módosítására van szükség, mert elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlanon. Csak a bank hozzájárulásával tudja átíratni, azaz eladni a tulajdonrészét. A másik tulajdonostárssal meg lehet állapodni, hogy az eddig kifizettet összeget, kifizeti önnek. Magához váltás témáról bõvebben olvashat az ingatlanjog blogon. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

08.07.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Apósom házán levõ
hitelt szeretnénk átvállalni a feleségemmel közösen. Történhet-e apa és lánya, majd feleségem és köztem egy lépésben ajándékozási szerzõdés, vagy ezt két eljárásban lehet csak megtenni? Legkevesebb mennyi idõbe telik ez a folyamat? Köszönettel: Péter
Tisztelt Uram! A hitel biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve. Ezért a hitel átvállaláshoz a bank hozzájárulása szükséges. A bank engedélye nélkül nem tudja a tulajdonos senkinek sem elajándékozni az ingatlant.
Két szerzõdés kell, a második szerz
ődést azután lehet megkötni, miután az első szerződés megajándékozottját bejegyezték a tulajdoni lapra. A földhivatal a tulajdonos változásról szóló határozatot 30 napon belül hozza meg. Ebben az esetben ezt duplán kell számolni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

07.29.
Tisztelt, Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a feleségem édesanyjának a testvére, feleségemnek akar ajándékozni egy kertes házat, telekkel együtt. Az ajándékozásnak milyen díjai lehetnek? Õ
egyenes ági rokona-e a feleségemnek?
Ha az ajándékozás megtörténik,
vissza lehet-e venni valamilyen módon az ingatlant a feleségemtől? Elõre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, T. L.
Tisztelt Uram! Nem egyenes ági rokon a nagynéni, tehát
illetékköteles az ajándékozás. Vagyonszerzési illetékek>>
1 éven belül lehet az ajándékozó által visszakövetelni az ajándékot bíróság elõtt, ha bizonyítja az ajándékozó, hogy a feltételek megváltoztak. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

07.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Hagyatéki tárgyalás előtt lehet osztozni pl. Bútor mûszaki cikk (tv, mosógép stb.) vagy meg kell várni a közjegyzői hagyatéki tárgyalást? Tisztelettel: M. Gy.
Tisztelt Uram! Igen, a várt örökségre vonatkozóan megállapodhatnak az örökösök, hogy kié melyik tárgy lesz. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

07.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szolgálati lakásban lakom, de a párom nevére szeretnék venni lakást, hogy a szolgálati lakás használati joga ne szûnjön meg. Meg lehet oldani úgy egy lakásvételi szerzõdést, hogy
a pénz, amit én beleadok, arról valamilyen biztosítékom legyen, hogy a késõbbiekben elkerüljük az esetleges vitákat? Arra gondolok, ha a párom szakítana, mert ebben az esetben nekem ugrik a pénzem, amit a lakásba tettem. Már a tulajdonrész hányad vagy a haszonélvezet is kizár a szolgálati lakásból! Válaszát elõre is köszönöm! F. G.
Tisztelt Uram! Az
ajándékot 1 éven belül bírósági úton lehet visszakövetelni. Esetleg köthetnek élettársi vagyonjogi szerződést, Élettársi vagyonjog 6:515.§Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

Júl.15.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bérleti szerzõdésünk van egy ingatlanra, mûhelyre. Jelenleg is mûködõ vállalkozók vagyunk. Kérdésem az, hogy a tulajdonos elhalálozása után, a hagyatéki tárgyalás vége elõtt az esetleges örökös lezárhatja-e az ingatlant, ezzel korlátozva a mi tevékenységünket. Élõ, határidõs, kötbéres szerzõdéseink vannak. Válaszát köszönöm.
Tisztelt Cím!
A szerződésben meghatározott felmondási idővel mondhatja fel a bérleti szerződést a jogutód. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

Júl.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szomszédom kertjében a kerítéstõl kb. 3 méterre nõ egy diófa. Eddig nem zavart, de most már akkora, hogy átnyúlik a kerítésen, ha eléri a teljes nagyságot, a tetõm felét beborítja.(az én házam a kerítéstõl számított 3 méternél kezdõdik) Ráadásul ez a terület az én kocsi beállóm, amit így nem tudok használni, hiszen a hulló dió tönkretenné az autómat.. A megbeszélés ki van zárva, a szomszéd mindenkivel haragban van az utcában. Van e valami törvényes és kivitelezhetõ megoldás? Segítségét köszönöm.
Tisztelt Kérdezõ! Az önkormányzat jegyzõjénél
lehet birtokvédelmi eljárás lefolytatását kérni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

07.07.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Életvitelszerûen külföldön élek. 2000-ben vettem egy családi házat, aminek a felét egyedüli gyermekemre írattam, és az õ részére nekem a földhivatalnál bejegyzett haszonélvezeti jogom van. 5-évvel ezelõtt, hozott egy hölgyet, akinek van egy 13-éves kislánya, és tavaly össze is házasodtak. A mi kapcsolatunk, a fiammal, annyira megromlott, hogy be sem engednek a saját házamba, évente egyszer otthon töltöm a szabadságomat, és szállodába kell, hogy menjek, mert
lecserélték az összes zárat. A ház minden berendezése az én tulajdonom, sok évig dolgoztam érte, itt is ahol élek albérletet fizetek, õk meg a keserves munkám által megvett házban élnek. Mit tehetnék ebben az esetben? Nagyon köszönöm mielõbbi válaszát esetleg kérnék Öntõl egy idõpontot egy megbeszélésre. Köszönöm: Mária
Tisztelt Asszonyom! A haszonélvezeti jog a lakás használatára és hasznosítására jogosítja a jogosultat.
A tulajdonost korlátozhatja a lakás használatában a haszonélvezeti jog jogosultja. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

07.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eladtunk egy közös tulajdonunkban lévõ ingatlant 16 M forintért. Vettünk 1 Bp.-i lakást 100%-ban a feleségem nevére. Nekem megmaradt kb. 5 M forint. Sajnos feleségemmel megromlott a viszonyunk. Ha vagyon megosztásra kerülne sor a lakás közösen szerzett vagyonnak számit-e, mivel azt a közösen szerzett majd eladott ingatlanból vásároltuk. Köszönöm válaszát: K.L.
Tisztelt Uram!
Önnek kell bizonyítania, hogy a bejegyzett tulajdoni joggal ellentétben, az közös szerzemény. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

Jún.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két kérdésre kérném szíves válaszát: Közös tulajdon bíróság általi megszüntetésének, milyen esetleges költségei vannak, az ügyvédi díjazáson túl? Résztulajdonosként az ingatlan árverésén pályázhatok-e/licitálhatok-e az ingatlanra?
Tisztelt Cím! 1. A pertárgy értékének 6%-a a bírósági eljárási illeték. A pertárgy értéke az ingatlan forgalmi értékével egyezik meg. 2. Szerintem nem. (Bár harmadik személlyel szemben a társtulajdonosnak elővételi joga van, de ha a másik társtulajdonos is pályázik, akkor megint patt helyzet van.) Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

06.27.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám válik és körülbelül 8 éve a testvérem ajándékozott a feleségének negyed házrészt!
Hogyan lehetne az ajándékot visszakövetelni? Válaszát elõre is köszönöm!
Tisztelt Kérdez
ő! Ajándékot 1 éven belül lehet visszakövetelni, tehát most már nem lehet. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

06.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Arra szeretnék Öntõl választ kapni, hogy ha van egy telkünk, amire SZÍVESSÉGI SZERZÕDÉST kötöttünk a szomszéddal, hogy annak fejében, hogy a telek szélét használhatja a traktorával való kijövetelre, a telket kétszer egy évben lekaszálja, tisztán tartja, vonatkozik e ránk a 15 év utáni elbirtoklás?. Megkért minket, hogy engedélyezzük meg a telek feléje esõ részen, 3 gyümölcsfa beültetését, ezt telefonon keresztül megengedtük. Az idén meglátogattuk a telket szomorúan tapasztaltuk, hogy 15 fa van telepítve, ezért
félünk az eltulajdonítástól. A szerzõdés 5 éve van, de mi van, ha tanukkal Õ azt bizonyítja, hogy már rég Õ gondozza a telket, ami már 16 éve van a nevünkön. Ha a telket átíratom, a võm nevére újból indul a 15 év? Elõre is köszönöm és tisztelettel várom válaszát.
Tisztelt Kérdezõ!
Nincs elbirtoklás, mert valamilyen jogcímen használja a telket az illetõ. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

2015.06.21.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2014 nyár elején találtam azt a kertes házat lakhatatlan állapotban, melyet azon év nyarán helyreállítottam családommal saját költségen. A teljes költséget havi elosztásban lakom le.. A tulajdonossal a munkálatok megkezdése elõtt
szóbeli megállapodást kötöttünk a havi albérleti díjról, a hozzátartozó melléképületek használati jogáról illetve, hogy hányszor jöhet ellenõrzésre. A megegyezést követõen azonnal kértem, hogy mindent foglaljunk szerzõdésbe, hogy a késõbbiekben ne legyenek vitás kérdéseink. Minden alkalommal, azzal hárított, hogy ráér az még. Ezt követõen a bérleti díj közel dupláját kérte mondván, hogy ez volt az eredeti megállapodásban, majd az összes melléképületet lelakatolta a tulajdonos nagynénje, akinek a házban nincs tulajdonjoga, amit azzal indokol, hogy ingatlanbérlés címszó alatt én csak a házat bérlem, a hozzátartozó kert nem tartozik ebbe a fogalomba. A kert másik irányból szabadon megközelíthetõ, de kulcsot kér a szabad bejáráshoz. Az eredeti megállapodás az egész családi házas ingatlanra vonatkozott kerttel, melléképületekkel. A nagynéni (akinek nincs tulajdonjoga!) heti több alkalommal óhajt kertészkedni az általam bérelt ingatlan kertjében ahol több értékemet (biciklik, lovak, kutyák) is szabadon tartom, mivel elzárni nem tudom. A kérdésem az, hogy (szerződés nélkül) mihez van jogom nekem és mihez neki? Mit tehetek az ügy rendezése érdekében? Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel:Sz. A.
Tisztelt Cím!
Önnek kell bizonyítania, hogy miről állapodtak meg. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

06.15.
Tisztelt Ügyvéd úr!
2015 januárjában eladtam ajándékozás útján szerzett lakásomat. Az interneten olvastam, hogy 1 éven belül másik ingatlant szükséges vásárolnom, hogy kedvezményes legyen az illeték fizetés, azonban sehol nem találok arról leírást, mi van akkor, ha nem 1 hanem mondjuk 2 év elteltével tudok csak másik ingatlant venni? Ha éven túl találok másik ingatlant, mennyivel kell több illetéket fizetnem, vagy milyen “szankcióval” jár? Segítségét elõre is köszönöm! B. Krisztina
Kedves Hölgyem! 1 éven belüli értékesítésre/vételre vonatkozik az illeték kedvezmény. A 12 hónap leteltét követően 4 % a tulajdonszerzési illeték. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

06.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretném kérni, a következõ ügyben: Férjemmel lakás vásárlás elõtt állunk, amihez a szocpolt szeretnénk igénybe venni melynek a feltétele, hogy mindketten tulajdonosok legyünk. A házasság kötés után derült ki, hogy férjemnek tartozásai vannak, amely már bírósági végrehajtás alatt áll. A kérdésem az lenne, hogyha az ingatlant megvesszük 99-1% arányban (a férjem az 1%) a végrehajtó meddig terhelheti az ingatlant, mire számíthat? (Árverés, kilakoltatás, szocpol vissza fizetése ) Elõre is köszönöm válaszát ! Szilvia
Tisztelt Asszonyom!
A CSOK-ot csak tartozásmentes házaspárok igényelhetik. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

06.04.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy párom nevén jelzáloghitel van, amit õ fizet, de ezt a hitelt szeretné leíratni a nevérõl, mert szeretnénk házat venni. Mi kellene hozzá vagy, hogy menne ez a dolog?
Tisztelt Cím!
A bank engedélyével lehet módosítani a hitelszerződést. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan ügyben lenne fontos kérdésem, hogy tavalyi év augusztusában vásároltam egy ingatlant, amit az élettársammal 50-50% ban osztottunk meg. Azóta külön váltak
útjaink és most követeli, hogy fizessem meg a részét. Házasságkötés nem volt, szimpla élettársi kapcsolatban éltünk. Ilyen esetben is kötelezhet arra, hogy kifizessem a részét, illetve az ö bele egyezése nélkül eladhatom, vagy esetleg hitelt vehetek föl, az én részemre? Ha mégis bírósági per lenne az ügyből és én tudom bizonyítani, hogy az én pénzem volt, mivel külföldi munkából volt az összeg. Kötelezhetem e én arra, hogy lemondjon a tulajdonjogáról? Válaszát tisztelettel megköszönöm.
Tisztelt Uram! Az ingatlanon fennálló közös tulajdont peres úton lehet megszüntetni. A bejegyzett tulajdonosok jogait nem érintik az ön elképzelései.
Perben kell bizonyítania az állításait. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

05.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az Egyesült Államokban élek es budapesti lakásomat szeretném értékesíteni. A személyi igazolványomat es a lakcim kártyámat bevontak, így
nem tudok Magyarországon folyószámlát nyitni. Abban az esetben, ha megbízok egy ingatlan értékesítõt, hogyan kapom meg az eladásból származó összeget? Családtag számlájára kérhetõ-e az összeg utalása? Köszönöm válaszát! Anikó
Kedves Hölgyem!
Igen, családtag bankszámlájára utaltathat. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.13.
Az lenne a kérdésem, hogy ha albérletet veszek ki, és errõl szerzõdést kötünk, mi a különbség jogi szempontból a közjegyzõ által hitelesített szerzõdés és a közjegyzõ által nem hitelesített szerzõdés között, mindkettõ hiteles?
Illetve tudom, hogy a lakáson svájci frank alapú hitel van, azt szeretném kérdezni, hogy ez a hitel, ha bérelem ezt a lakást engem ugye semmilyen ügyben nem érint, és nem terhelhet engem emiatt összeg ugye?
Másrészt
a közös költséget nem fizették eddig, ha beleírjuk a szerzõdésbe, hogy úgy állapodtunk meg, hogy közös költséget nem kell fizetni, akkor semmilyen módon semmilyen körülmények között nem terhelhet engem közös költség díj ugye?
Tisztelt Cím!
A közjegyzői okirat végrehajtható. A tulajdonnal összefüggõ költségek nem érintik a használót.
A használónak (bérlõnek) kell fizetnie a használat össze költségét, azaz a közös költséget is. Illetve annyival nagyobb bérleti díjat kér a tulajdonos, ha úgy állapodnak meg, hogy a közös költséget a tulajdonos fizeti a társasháznak. Ha eddig nem fizettek közös költséget (tartozik a tulajdonos a társasháznak), akkor jobban jár, ha beleírják a bérleti szerzõdésbe, hogy az a tulajdonos kötelezettsége. (a
bérleti szerződéssel a PTK 6:331. § foglalkozik. BÕVEBBEN Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A testvéremnek és nekem van egy közös tulajdonú lakásunk, fele-fele arányban. Édesapánk akkor vette a nevünkre a 80-as években, amikor mi kiskorúak voltunk. A tulajdoni lapra édesapánk
1/10 haszonélvezeti jogot jegyeztetett be a vásárláskor, több haszonélvezõ nincs jelölve. A kérdésem az, ha a lakást albérletbe adjuk, akkor az albérleti díj kit vagy kiket illet? Köszönöm válaszát: Sz. N.
Kedves Hölgyem! A tulajdonosokat illeti a bérleti díj. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.14.
Kedves Ügyvéd Úr!
Férjemtől több éve elváltam, viszont van egy közös új építésű ingatlanunk, amit õ használ. A ház, azóta is közös néven van. Vagyonmegosztási per nem volt. Mivel én azóta is albérletben lakom a két gyermekemmel, azt szeretném tudni, hogy van e esély arra, hogy én kapjam meg a házat? Vagyonmegosztási perre sajnos nincs pénzem. Az ingatlan értéke kb. 15-20 millió forint. Mit lehet tenni? Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Nézze meg, mi szerepel a válóper bírósági határozatában. Ha abban nem kapott a volt férje a közös tulajdonú házukra, használati jogot, pert lehet indítani, ami 6% eljárási illetékkel kezdődik. Végleges megoldás az ingatlan eladása. (BÕVEBBEN>>) Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbiakban kérném segítségét örökléssel kapcsolatosan. Édesapám 2014. augusztus 7.-én elhunyt, ekkor én 16 hetes terhes voltam. Hagyatéki eljárás a jövõ hónapban esedékes. Édesapám után én és a kiskorú 17 éves öcsém örökölnénk. Ami maradt édesapám után az egy családi ház, ami a közjegyzõ szerint 5m Ft értékû,de közel sem ér ennyit, valamint autó lízingtartozás 1,3 M Ft+kamatok a nem fizetés miatt, ennek értéke ismeretlen egyelõre. Mivel az ingatlan eladhatatlan, 3 M forintért próbáltuk hirdetni, hogy közvetlen a hagyatéki után el is adhassuk, de még csak nem is érdekel senkit, rossz állapotban van. Közüzemi számlák is vannak a tartozásban kb 300 e ft. Fentiek miatt
vissza szeretném utasítani az örökségem, de nem szeretném azt se, hogy a kislányom örököljön, viszont mivel papíron az örökség pozitív lesz, de a gyakorlatban negatív mivel sohasem tudjuk eladni az ingatlant vagy csak nagyon alacsony áron, így a gyermekem nem járna jól vele, de attól tartok, hogy a gyámhatóság nem fogja a visszautasítást engedélyezni. Kell e egyáltalán a gyámhatóság engedélye ebben az esetben, hogy a gyermekem csak utánam következne a sorban? Valamint érdekelne, hogy az öcsém, akinek édesanyám a gyámja, vissza tudja e utasítani valahogy? Ebben az esetben vizsgálódik e ilyen irányban a gyámhatóság? A hitelt nem tudnánk fizetni, a házat nem tudnánk eladni, ördögi kör sajnos. Kérem, segítsen. Tisztelettel B. A.
Kedves Hölgyem!
A gyámhivatal hozzájárulása szükséges. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.07.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Sok, fiatalkoromban felvett forint alapú hitel rendezésére törekszem jelenleg. Sajnálatos módon a törleszt
ő részletek összességében nagyon magasak, BAR listára kerültem már. A keresetem nem fedezi a megélhetést és ezek fizetését. Munkahelyemen határozatlan idejű munkaviszonyban vagyok. Biztosítva érzem a keresetemet, így arra gondoltam, hogy az édesapámmal közös ingatlan rám eső tulajdonjogára (50%- 4,3 millió Ft) szeretnék adósságrendező hitelt felvenni, mindent kifizetni. Neki viszont 100%-os haszonélvezeti joga van az ingatlanra. Segítségét kérném a lehetõségeim feltérképezésében. Elõre is köszönöm a rám fordított idejét, maradok tisztelettel: V. N.
Kedves Hölgyem!
Haszonélvezettel terhelt ingatlanra nem adnak hitelt. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.04.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan ajándékozással kapcsolatosan lenne kérdésem, miszerint magán személyként a tulajdonomban lévõ lakás tulajdon jogát iroda kialakítás céljából
ajándékozási szerződéssel átruházhatom-e cégre, aminek ügyvezetõje vagyok? Ha igen, milyen feltételekkel? Válaszát elõre is köszönöm! Üdvözlettel: N. J.
Tisztelt Uram!
Igen, átruházhatja a tulajdonjogot. Ajándékozási szerződéssel, 9% illetéket kell fizetnie a szerzõnek, földhivatalba be kell nyújtani az ügyvéd által ellenjegyzett szerzõdést. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

05.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Mennyi lenne a
haszonélvezeti jog értéke egy 45 éves személy esetében, ha ennek az illetõnek csak 1/10 arányú haszonélvezeti joga van egy 50.000.000 milliós értékû házon? Magyarán nem az egész házon csak annak az egy tized részére van haszonélvezeti joga. Válaszát elõre is köszönöm! Üdvözlettel: B. M.
Tisztelt Hölgyem!
A haszonélvezeti jog értékét az 1990. évi 93. tv. (illeték törvény) 72.§.-a határozza meg. Kb. 8MFt. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvé

04.22.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
7 éve élek házasságban
, most el szeretnék válni! Férjem jelzáloghitelt vett fel a házra (a hitelhez Semmilyen formában nincs közöm). Hitelt nem fizeti 3 hónapja. Nem szeretném, ha a bank elárverezné a fejünk felett a házat. Mindenféleképpen vagyonmegosztással szeretnék válást kezdeményezni! Kérdésem a következõ lehetséges, hogy a hitel egy részét átvállaljam? Segítséget elõre is köszönöm! Tisztelettel: Sz. K.
Tisztelt Asszonyom!
A vagyonmegosztáshoz ebben az esetben a bank hozzájárulására is szükség lesz. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

04.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával kapcsolatban kérnék Önt
ől tanácsot, hogy el szeretném ajándékozni az örökölt ingatlan részemet a vér szerinti leányomnak. Családi házról van szó, melyet a bátyámmal 1/2 – 1/2 részben örököltünk. A lányom megvenné a bátyám részét, csak a probléma az, hogy ő irreálisan magas árat kér. De a bátyámmal képtelenség megegyezni! Szeretném tudni, mit lehet tenni ilyen esetben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Mária.
Kedves Mária!
Érdemes megállapodni, mert a bírósági út nagyon drága. (Kényszer értékesítést lehet kérni a bíróságtól, közös tulajdon megszüntetése iránti perben.) Megoldások: Szerezzen vevőt a bátyja a fél házára, így kiderül számára, hogy mennyi a forgalmi értéke a résztulajdonnak. Vagy a bátyja vegye meg az Ön részét annyiért amennyit, õ szeretne kapni a saját részéért, és máshol vegyenek a pénzből ingatlant. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

04.07.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megtudni,
hogyan tudnám hivatalosan kitenni a házból az élettársam elvált asszony lányát, hogy semmi joga ne legyen. Élettársam csak szívességből engedte ide őket, és állandóra bejelentette, a megkérdezésem nélkül? Ügyvéd úr, kérem mielőbbi válaszát, mert tarthatatlan a helyzet.
Tisztelt Cím!
A kijelentéshez a bejelentett hozzájárulását is kéri az önkormányzat. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

03.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr! !
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnénk egy házat vásárolni, de áruhitel van a házon azt nekünk kellene kifizetni? Köszönöm válaszát, tisztelettel L. R.
Kedves Kérdező! Igen, az első vételárrészből szokták a terheket közvetlenül kifizetni a vevők.

03.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az a kérdésem, hogy
az elköltözött élettársam, birtokvédelmi eljárást, kezdeményezhet-e velem szembe? A helyzet a következő: 13 évet éltünk együtt, van 2 közös gyermekünk. A ház, amiben laktunk a testvéremmel közös tulajdon. A volt élettársam állandóra volt ide bejelentve. Miután elköltözött kijelentettem az ingatlanból, behívták az önkormányzathoz, ott azt nyilatkozta, hogy nem akar vissza térni az ingatlanba, de ezt később visszavonta. Ilyen esetbe nem fura a birtok vedelem főleg nem is tulajdonos, csak szívességi lakó volt. Válaszát előre is köszönöm: K.P.
Tisztelt Uram! Ha gyermekei édesanyja önként, a visszatérés szándéka nélkül költözött el, abban az esetben
lakáshasználati jogáról önként lemondott. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

03.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Hét évvel ezelőtt a volt élettársammal, vettünk egy lakást, ami 50-50 százalékban van a nevünkön! Az életközösségünk megszűnt, és ő él a lakásban. Ő már két éve végtörlesztett, vagyis a lakást kifizette! Azt szeretném megtudni, hogy a tulajdon részemmel mit kezdhetek? És még a másik kérdésem az lenne, hogy Bíróság által le tudja e vetetni a nevemrõl? Köszönettel: H.
Tisztelt Hölgyem! A Bíróság nem tudja a jognyilatkozatot pótolni. Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránti perben dönthet úgy a bíróság, hogy árverésen értékesíti az ingatlant. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

03.05.
T. Ügyvéd Úr!
Bírósági végrehajtás esetén
jogom van e az ingatlanfedezetem kényszer értékesítését kérni, ha más módon nem tudom rendezni az ingatlanból eredõ tartozást. A fizetési letiltás nem lehetséges mivel a munkabérem bruttó értéke nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj összegét. Válaszát elõre is köszönöm.
T. Kérdezõ! A végrehajtó minden ingatlanra és ingóságra bejegyezteti a végrehajtási jogot. Valószínûleg a hivatkozott ingatlanra is bejegyezték. Ezt követõen kísérli meg a végrehajtó az értékesítést. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 1-239 5434

02.24.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Én jelenleg Nyírségben lakom és szeretnék értékesíteni egy kertet, ami Szombathelyen található. Vevõm már van rá. Sajnos egészségügyi okból
nem tudok elutazni a szerzõdéskötésre, amit Szombathelyen kér a vevõ. Milyen megoldást tudna javasolni, hogy az ingatlan értékét is biztonságosan megkaphassam, és a szerzõdés is rendben legyen? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Kérdezõ! Hatalmazzon meg, valakit (akiben megbízik) az ön képviseletére, aki Ön helyett aláírja a szerzõdést és átveszi a pénzt. (biztonságosabb, ha bankszámlájára kéri átutalni a vételár összegét). Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

02.23.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következõ: 1. Végrendeleti tanú aláírásnál kell-e a név nyomtatott betûvel is? 2. A
végrendeleti tanú lehet-e nem magyar állampolgár? Válaszát köszönöm: K.I.
Tisztelt Hölgyem! Igen, beazonosíthatónak kell lennie az aláírásnak. Bármilyen állampolgár lehet, a feltétel az, hogy
a végrendelet nyelvét értse a tanú. Tanú nem lehet hozzátartozó illetve a kedvezményezett hozzátartozója sem lehet. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

02.16.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Feleségemmel albérletben élünk! Meg szeretnénk
vásárolni a lakást részletfizetéssel. Úgy mintha albérletet fizetnénk (10 év alatt fizetnénk ki). Teljes kifizetés után kerülne a nevünkre a tulajdon jog! Van erre lehetõség? Van egy testvére a tulajdonosnak, ha ne adj isten a tulajdonos ez idõ alatt, meghal! Milyen lehetõség van, hogy mi teljesítsük a fizetési kötelezettségünket, és a tulajdonjog átruházás megtörténjen? Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
Tisztelt Uram! Ezt senki nem javasolja, nincs garancia arra, hogy tulajdonosok lesznek. (Esetleg vizsgálják meg az eltartási szerzõdés kérdését, abban egyértelmûen le lehet írni a használat és a tulajdonjog átruházás feltételeit.) Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

02.11.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Nálunk az önkormányzat megszavazta az ingatlanadót. Kérdésem a következõ: Jelzálog van a házunkon, ebben az esetben is köteles vagyok ingatlanadót fizetni? Nekünk a közjegyzõ mikor készítette a szerzõdést direkt kitért erre, hogy az a jó a jelzálogba, hogy ingatlanadót nem kell fizetnem. Egyébként 10 millióra van a házam felértékelve. Itt nálunk az önkormányzatnál azt mondják, fizetnem kell, most mi az igazság valójában? Üdvözlettel: Sz. F.
Tisztelt Uram! A helyi adó fizetésénél az a mérvadó,
ami az önkormányzati rendeletben szerepel. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

02.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2013-ban vásároltunk egy kis nyaralónak való parasztházat a Mátrában! A ház eredeti tulajdonosa a ház mellett lévõ üres telket is használta – 1997 óta, vagyis azóta, hogy az ingatlan az õ birtokába jutott. Úgy tudjuk, hogy a jogszabályok alapján, ha mi is gondját viseljük az adott teleknek, akkor ez folyamatos elbirtoklásnak minõsül. A telek tulajdonosa egy budapesti férfi, akit egyébként sosem láttak a faluban. A dolgot azonban bonyolítja, hogy 2010-ben és 2011-ben két, egymástól független jelzálogot bejegyeztek a telekre, egyértelmûen azért, mert a telek tulajdonosa óriási összegekkel tartozik német bankoknak. A kérdésem: ez a jelzálogjog bejegyzés érinti-e az
elbirtoklási idõnket? Köszönettel, B. A.
Tisztelt Uram! Igen,
az elbirtoklási idõt megszakította a banki mûvelet. (Egyébként sem célszerû zálogtárgy kötelezetté válni, de a hitelezõ által bejegyzett elidegenítési tilalom miatt sem lehetséges a tulajdonos váltás.) Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

02.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szüleimnek van egy háza melyben 50-50%-ban tulajdonosok. Szeretnék most elajándékozni Nekem. Illetve van egy féltestvérem, aki megkapná a haszonélvezeti jogot. Ugye egyenes ági rokonok közötti ajándékozás után nem kell fizetni illetéket, de mi van a haszonélvezettel? Azt csak bejegyzik a tulajdoni lapon? Illetve, kérem segítsen nekem, hogy mi ennek a menete? Ki kell ilyenkor kérni a tulajdoni lapot? Ügyvéd szükséges-e? És közjegyzõ? Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel: M.L.
Tisztelt Cím!
Ügyvédi ellenjegyzéses okiratba kell foglalni az ingatlan ajándékozást. Az egyenes ági leszármazó nem fizet ajándékozási illetéket. Majd Ön, mint tulajdonos a féltestvére javára szóló haszonélvezetre vonatkozóan is ajándékozási szerzõdés köt, szintén ügyvédnél. Abban a vonatkozásban ön lesz az ajándékozó, ezért ott a megajándékozott illetéket köteles fizetni. (Illeték fizetés szempontjából célszerûbb, ha a jelenlegi tulajdonos alapít ingyenes haszonélvezeti jogot, az ön féltestvére javára, és önnek ajándékoznak haszonélvezettel terhelt ingatlant. Ezt a megbízott ügyvéddel beszéljék meg, lehetõleg egy szerzõdés keretén belül történjen a két ajándékozás.) Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

02.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr
A történetem a következõ. 2014. szeptemberben kiköltöztem Angliába. A budapesti ingatlanom haszonélvezõje az édesanyám, aki, 2014. októberben kiadta a lakást, de
az albérlõ még nem fizetett egy fillért sem. Közjegyzõi felszólításra, január 31-én, kellett volna elhagynia a lakásom, de nem tette. Én már semmilyen költséget nem tudok fizetni a lakásom után, ezért arra kényszerülök, hogy haza menjek, viszont az egyetlen bejelentett magyarországi lakcímem erre a lakásra szól, ami az ingatlan kiadási szerzõdésben nem szerepel. A kérdésem az, ha hazamegyek és nincs hol laknom visszaköltözhetek-e úgy a lakásomba, ha az albérlõ még ott van, annak ellenére, hogy már ki kellett volna költöznie.
Tisztelt Uram! Önnek, nincs jogalapja a bérlõvel szemben. A közjegyzõi felszólításra hivatkozva,
kérje a bérlõtõl a mielõbbi kiköltözést. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Házasság alatt szerzett közös vagyonnak számító lakás 100%-ban az én tulajdonom. Egy hónapja elváltam a feleségemtõl. Az ingatlannal kapcsolatban a bíróság külön nem rendelkezett, tehát megegyeztünk fele-fele alapon. A kérdésem az, hogy ebben az esetben
automatikusan átíródik a tulajdonjog a feleségem nevére is, vagy ezt külön intézni kell? Ha igen, mi ennek a menete és milyen okmányokra van szükség ehhez? Válaszát elõre is köszönöm. Tisztelettel B. R.
Tisztelt Uram!
Házassági vagyonközösség megosztás megállapodást kell készíteni ügyvéd elõtt és a földhivatalba benyújtani. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.01.27
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, mert szüleim válni szeretnének, van egy 50-50%-ban közös tulajdonú kétszintes családi házuk, amelynek felsõ szintjén külön háztartásban élek, mint egyik nagykorú gyermek, családommal. Rajtam kívül van még egy gyermekük, szintén nagykorú, de külön él tõlünk. Ha eladják a családi házat megillet-e engem, illetve testvéremet a családi ház árának egy része? Édesanyámmal szeretnénk közösen egy másik családi házat venni. Válaszát és segítségét elõre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: L. E.
Tisztelt Asszonyom!
A házastársi közös vagyon megosztása, kizárólag a házastársakat illeti. Az eladási árból önnek nem jár. (Kérhet az édesapjától ajándékot) Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.01.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következõ problémára szeretnék felvilágosítást kérni: 2012-ben vásároltunk emelt szintû szerkezet kész házat. 2013-ban az emeleten a fürdõszobában a tetõtéri ablaknál és a gázkazán kimeneti csövénél
beázásunk volt. Szóltunk az építtetõnek. Megnézte, és ígéretet kaptunk a javításra, ami nem történt meg. Azt mondta nem nagy a beázás a képek alapján amit küldtünk rosszabbra számított. 2014 nyarán kifestettük a fürdõt és most szomorúan tapasztaltuk, hogy ismét történt beázás az ablaknál. Szóltunk megint, hogy mi történt. Jövõ hétre ígérték, hogy jönnek, de elég flegma választ kaptam. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire érvényesíthetem a jogaimat, mert a múltkori után sem történt semmi. Meddig mehetek el, hogy nekem még a garancia idején történjen korrigálás. Félek, hogy a gipszkarton tönkre megy illetve, hogyha hozzányúlnak nem törõdõm módon még rosszabb lesz. Válaszát várva maradok Tisztelettel: Sz.-N. G.
Tisztelt Kérdezõ! A vállalkozóval kötött
szerzõdés alapján érvényesítheti a szavatossági igényét bírósági úton. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.24.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következõ kérdésem lenne: Társasházzá nyilvánított ikerházban lakunk. Az udvara közös. Az építtetõ még annak idején, úgy tervezte meg az utcaajtót és a kaput, hogy az elektromosan nyíljon. Az utcaajtó az egyik, kapunyitás a másik ház villany órájára van rákötve. A szomszédjaink, naponta többször ki-be járnak kocsival, ami minket idegesít, hogy 5 percre minek bejárni. Hozzánk van ugyanis a kapu bekötve. Már azt latolgatjuk a férjemmel, hogy
kikapcsoljuk az áramot, kíváncsiak lennénk, akkor hányszor nyitnák ki a kaput. Kérdésem az lenne, hogy azt megtehetjük-e, hiszen a ki-be járásban nem korlátoznánk õket.
Tisztelt Kérdezõ! Ha más módon, áram nélkül nyitható a kapu, akkor
nem akadályozzák a használatban a szomszédot. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.23.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném tudni, hogy bejegyeztethetõ-e jelzálogjog bármilyen meg nem fizetett tartozás (pl. parkolási bírság, adóhátralék stb.) fejében olyan ingatlanra, amelynek
az adós nem tulajdonosa, csak az állandó lakcíme van bejelentve az adott ingatlanra. Köszönettel: Sz. Z.
Tisztelt Uram! Nem jegyezhetõ be jelzálog idegen tulajdonra. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az édesapám 2014.12.17-én elhunyt. Az ingatlan 1/2, 1/2 arányban a szüleim nevén volt. Ketten vagyunk testvérek, akik örökölhetünk, úgy tudom 1/3-1/3 arányban az édesanyámmal. A testvérem 48 éves és 18 éves korától alkoholista. Talán ha két év munkaviszonya volt életében. Még nem volt hagyatéki tárgyalás. A szülõi házban lakik, de ki van onnan jelentve a tartozásai miatt. Jelenleg település szintû lakos.
Az örökségbõl nem szeretnénk kizárni, nincs végrendelet. Ha fizikailag támadólag lép fel, és semmilyen rezsit nem fizet, lesz törvényes lehetõség kizárni az ingatlanból? Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel T. Tné
Tisztelt Cím! A túlélõ házastárs javára özvegyi jogot jegyeznek be az egész ingatlanra. A testvére a törvény szerint kizárólag használhatja az ingatlant, a haszonélvezõ engedélyével. Tehát
elméletileg igen kizárható a tulajdonos is a haszonélvezettel terhelt ingatlanból. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.16
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy úgy alakult, hogy jövõre más városba kell költöznöm albérletbe. Azt szeretnénk, hogy a párom is velem tudjon jönni, aki jelenleg édesanyjával és testvéreivel lakik, tehát ott az állandó lakcíme. Nagyon rossz a kapcsolata a családjával, szóval, ha egyszer elköltözik, valószínûleg többet sosem mehet haza. Az lenne a kérdésem, hogy párom édesanyjának van-e módja valamiféleképpen kitiltani õt otthonról, kötelezheti-e, hogy változtassa meg az állandó lakcímét? Illetve párom, lakcímkártyája lejártakor nyugodtan meghosszabbíttathatja-e jelenlegi formájában azt édesanyja engedélye nélkül? Válaszát elõre is köszönöm. T.L.
Tisztelt Uram!
Lakcímkártya nem jár le, a személyi igazolványnak van határozott érvényességi ideje. A kijelentéshez kell a lakó hozzájárulása is. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.10.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Barátnõm az édesanyjától ajándékba kapott egy házat. Két évvel késõbb az édesanyja meghalt, ekkor tudta meg, hogy az anyukának volt egy cetelem hitele, melyet kb. az ajándékozás után már nem tudta fizetni! A kérdésem a barátnõm lemondhat-e errõl az örökölt hitelrõl vagy fizetnie kell! Illetve a házat elvehetik-e tõle? Válaszát elõre is köszönöm! Üdvözlettel: Tímea T. Cím! A tulajdonába került ingatlan tulajdoni lapját kell megnézni.
Ha a bank, jelzálog joga be van jegyezve, akkor a tulajdonos zálogkötelezett. Ha esetleg a cetelem hitel, nem jelzáloghitel volt, tehát nincs a házra terhelve, akkor csak az örökség erejéig köteles a tartozásokat kiegyenlíteni. Közjegyzõ által készített hagyatéki jegyzõkönyv az irányadó. (Az ajándékba kapott ház, már nem szerepelhetett az örökségek között.) Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

01.08.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném a véleményét kikérni! Édesanyám 4éve meghalt, a ház felét 5-en örököltük, a házon lévõ jelzáloghitel a hagyatéki tárgyaláson édesapám nevére került. A bankban viszont nem írták át a hitelt édesapám nevére az még a mai napig, elhunyt édesanyám nevén van. Édesapám most szeretné
a ház másik felét 5 lányára íratni, de úgy, hogy a hitel továbbra is a nevén marad! Ez lehetséges, ha nincs a nevén a házból tulajdoni része, csak haszonélvezeti joga? Vagy a hitelt is a nevünkre kell íratni? Válaszát elõre is köszönöm! Üdvözlettel: G. Ágnes
Tisztelt Cím! Amennyiben az ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a bank javára, abban az esetben
a bank hozzájárulása szükséges a tulajdon átruházáshoz. Tehát a bankot kell felkeresni. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.01.07.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakásunk saját tulajdonú, társasházi. Hozzá tartozik garázs, melyet soha nem adtak el, havi bérleti díjat fizetünk (ez jobban megérte a Vagyonkezelõnek). Most járt le az 5 éves szerzõdés. Az új szerzõdést csak abban az esetben kötik meg, ha fizetünk közös költséget+ ÁFA, illetve 5 havi szerzõdési díjat, melyet soha nem kapunk vissza. A kérdésem: jogos-e a közös költség fizetése, hiszen ezért semmiféle szolgáltatást nem kapunk, illetve
kérhetnek-e szerződéskötési díjat. Válaszukat megköszönve. Tisztelettel M. A.
Tisztelt Cím! Közös költséget a garázs tulajdonosok is szoktak fizetni. A szerzõdõ felek állapítják meg a szerzõdés tartalmát.
Jogszabály nem tiltja, hogy a szolgáltatás ellenértékét miképpen állapítják meg. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.01.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnem megkérdezni, hogy az
ajándékozási szerződést visszavonhatja-e az édesanyám. Kapcsolatunk nagyon megromlott és úgy érzem, hogy erre a lépésre készül. Mit tudok tenni, hogy ez ne történjen meg? 2 kiskorú gyermekem is van, ha rájuk iratom a házam, akkor már nem tudja visszavonni? Köszönettel: H. Zs.
Tisztelt Asszonyom!
1 éven belül, bíróság előtt lehet visszakövetelni az ajándékot. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Ügyvéd elérhető:

Ügyfélfogadás:
egyeztetett időpontban

Levélírás 0-24 óra
mohos.gabor@upcmail.hu

Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn (a.sz.55076872-1-41), az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van. ADATVÉDELEM>>

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

jog.lap.hu