HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ügyvéd válaszol öröklésjog
megosztás

 GYIK, ÜGYVÉD VÁLASZOL

Öröklésjog: VÉGRENDELET, HAGYATÉK

MOST, 30 M alatt az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj, fix: 90.000.-Ft/ adásvételi szerződés!   30 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés kötés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat    IDŐPONT FOGLALÁS>>

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!

Öröklés jogszabályi hátteréről bővebben>>

KÉRDÉSEK – VÁLASZOK! 2020-2021 ÖRÖKLÉSJOG

21.11.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Közös néven szereplő bankszámla örökség?
Édesanyám és édesapám közös nevén.
Édesanyám 2017, Édesapám 2021 haláleset.
Bátyámmal ketten vagyunk gyermekek.
Vélhetően testvérem a haláleseti megbízott.
Kérdéseim: A haláleseti megbízást a bankszámlára vonatkozólag kizárólag MINDKETTEN alá kellett írják? Követelhető e bankszámlából bármi? Szíves válaszát ezúton is köszönöm. Tisztelettel: S. T.

Tisztelt Uram! A haláleseti megbízás tárgyát képező összeg nem része a hagyatéknak. (a bank tudja megmondani a haláleseti megbízás szabályait)

21.11.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám 2006-ban meghalt. A fél házat öcsémmel ketten örököltük. Édesanyám még él. Öcsém ki akarja fizetni az apai részem. Milyen tényezőket kell figyelembe venni? Mit jelent az, hogy anyám özvegyi jogának az ellenértéke 20%-kal csökkenti a vételárat? Érdemes egyáltalán eladni addig míg él? Előre is Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Kérdező! Az özvegyi jog (holtig tartó haszonélvezeti jog) értékét az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a állapítja meg. Bővebben>>

21.10.01.

Tisztelt ügyvéd úr!

Férjemnek meghalt az apukája, ketten voltak testvérek de csak édesapáról. Nem is éltek együtt mert a férjem apukájával a testvére meg anyukájával élt. Most szeretné kérni az apai részt. Költöttünk a házra, kicseréltük az ablakokat, új tetőszerkezetet csináltatunk, új cserepeket rakatunk meg van rajta 16 milliós tartozás azt is mi fizetjük. A temetési költséget is mi álltuk a testvére semmit. Mi jelenleg is benne élünk végig mi voltunk apósunk mellett, mi ápoltuk, vittük az orvoshoz.
Tisztelt asszonyom! A törvényes öröklés rendje szerint adják át a hagyatékot. Hagyatéki hitelezői igényt érvényesíthetnek a másik törvényes örökössel szemben bírósági úton.

21.09.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elhunyt után maradt, egy lakás, a házastárssal fele-fele tulajdonban van. 3 közös gyerekük van, mind felnőttek, az özvegy a lakásban él. Úgy tudom az elhunyt tulajdoni hányada az ingatlanban a 3 gyerek között kerül felosztásra egyenlő arányban, az özvegy haszonélvezeti joga mellett. Kérdésem, hogy az özvegy lemondhat e a hagyatéki eljárás keretében a saját tulajdoni hányadáról a 3 gyerek javára, egyenlő arányban (haszonélvezet megtartása mellett), hogy a teljes lakás a gyerekek nevére kerüljön? Tisztelettel!

Tisztelt Kérdező! Nem, mert az az ő tulajdona volt a hagyaték megnyílta előtt. Arra ajándékozási szerződést köthet. A közösen lakott lakáson az elhunyt tulajdoni hányadából nem örököl állagot, csak holtig tartó haszonélvezeti jogot a leszármazók tulajdoni hányadain.

21.09.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

11 éve meghalt a férjem. Végrendelkeztünk, de tárgyaláson közölték, hogy nem örökölhetek egyedül, 2 gyermeknek köteles rész jár. Fiunk 15 éve valahol Angliában él, se tel. szám, se cím, megtagadott minket és a húgát is. 1/8 rész tulajdonosa. Kapcsolat azóta sincs. Lányom építkezni szeretne a telek belső felére. Hozzájárulást se tudunk kérni, hogy engedélyezi-e. Mit tehetünk? Köszönöm, ha válaszolnak!

Tisztel Asszonyom! Meg kell találni a köteles részre jogosult örököst is.

21.09.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szüleimnek van egy közös tulajdonú lakása. Az anyukám és a testvérem lakik benne és ők fizetik a lakás minden költségét. Az apám 23 éve nem lakik a lakásban, miután elváltak. Az apám eltartási szerződést akar kötni egy idegen személlyel a lakásrészéért cserébe. Ezek szerint, ha apám meghal a lakásrésze rászáll az eltartóra? Kirakhatja az az idegen eltartó a lakásból az anyukámat és a testvéremet? Hogyan lehetne ezt megakadályozni? Védi a törvény ilyenkor az idős és beteg anyukámat és a testvéremet?

Tisztelt Cím! Csak egy tulajdoni hányadot szerez meg az eltartó.

21.09.24.

Tisztelt dr. Mohos Gábor ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni, a fiamnak szeretném ajándékozni a fél lakásomat, amiben közösen lakunk és 1/2 tulajdonjogunk van, az egész lakáson nekem pedig haszonélvezeti jogom.
Az ajándékozást azért szeretném megtenni, mivel nekem van egy lányom akit ezzel szeretném kitagadni az örökségből, ha majd meghalok!
Édesapja 16 éve elhunyt, amikor én eladtam a házunkat és kifizettem neki az apai részt!
Kérdésem: Megtámadhatja a lányom majd ezt az ajándékozási szerződést, ha meghalok? Lehetséges-e ez ilyen formában, ha nem akkor hogyan? Tisztelettel várom megnyugtató válaszát. Sz. Jné

Tisztelt Asszonyom! Amennyiben az ajándékozástól számított több, mint 10 év elteltével nyílik meg az ajándékozó hagyatéka, akkor a többi törvényes örököst nem illeti köteles rész.

Továbbá az ajándékozási szerződésbe bele kell írni, hogy a megajándékozottnak nincs betudási kötelezettsége (nem kell osztályra bocsátania az ajándékot 2013. évi V. tv.), így 10 éven belül sem kell köteles részt fizetnie.

Az egyenesági leszármazónak, mint vagyonszerzőnek nem kell ajándékozás esetén illetéket fizetnie.

21.09.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget kérem! Anyámmal 12 éves koromig egyedül éltünk. Majd összeházasodott nevelő apámmal. Született 2 testvérem. Nevelőapám 3 éve hunyt el. Kisiparosok voltunk, már gyerekkoromban is rengeteget segítettem anyámnak, majd egész felnőtt koromban dolgoztam neki, illetve saját vállalkozásunkban is. Két testvérem csak élvezte a jó létet, nevelőapám is, aki zenész volt, csak magának élt, semmit nem tett le az asztalra. Gyakran vert engem is és anyámat is, nem volt jó ember. Anyámat mégis valahogy rávette, hogy a megszerzett vagyont el ajándékozták fél testvéreimnek. Mindez halálakor jutott tudomásomra, le kértem egy tulajdoni lapot, Van két gyermekem, unokám, az élet a munka során gerincsérvem alakult ki, Nem tudom elölről kezdeni az életet és nem maradt semmim, önkormányzati lakásban lakom gyermekeimmel. Ha mégis lehetne valamit megtenném, mert nem hiszem el, hogy ilyet valaki meg tud tenni a gyerekével.
Ha tud valamiféle lehetőség, hogy mégis ne vesszen karba a munkám az életem.
Kérem szíves segítséget. Köszönettel: J. Beatrix

Tisztelt Asszonyom! Ha az ajándékozó az ön vér szerinti felmenője és az ajándékozónak megnyílt a hagyatéka (elhunyt az ajándékozó), akkor a közjegyzőnél tegyen bejelentést.

21.07.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 
Egy kérdésem lenne Önhöz. Édesanyám 7 évvel ezelőtt elhunyt, azóta az örökség miatt többször kerestem testvéremet, aki elzárkózott mindenféle kapcsolattartástól. Azt szeretném kérdezni, hogy 7 év elteltével mik a lehetséges lépések részemről? Köszönettel.
Tisztelt Cím! Az örökség nem évül el, a köteles rész iránti igény kötelmi jogi igény, ezért 5 év alatt elévül.

21.07.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Jogi tanácsot szeretnék kérni. A bátyám múlt év májusában elhunyt végrendeletet nem hagyott velem együtt kint élt USA-ban. Én gondoskodtam róla én fizettem kiadásait természetesen még a halála utáni költségeket is. Van négy gyermeke két gyermek kint él Németországban két gyermek Magyarországon. A két németországi gyermek lemondott részemre mindenről. Levonhatók e az örökségből a kiadásaim és megkaphatom e a két német lány lemondott részüket. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel Ágnes N.-A.

Tisztelt Hölgyem! Ha hagyatéki hitelezői igényt terjeszt elő a hagyatéki eljárásban és érvényesíti azt az örökösökkel szemben.

21.07.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagyapám 2013-ban halálozott el és mivel az édesapám már nem él, ezért a testvérem és én örököltük meg utána az ingatlan 1/8 -1/8 részét. A másik 2/8-ot pedig a nagybátyánk örökölte. Nagyanyám idén hunyt el, ám a halált követően derült ki, hogy a saját részét a nagybátyámnak ajándékozta a férje halála után 2013-ban. A kérdésem az lenne, hogy az elajándékozott rész után jár-e a testvéremnek és nekem köteles rész. Válaszát előre is köszönöm! Sz. Mónika

Tisztelt Hölgyem! Ha az ajándékozási szerződésben nem zárta ki az ajándékozó a betudási kötelezettséget, akkor, mint leszármazók igen, jár a köteles rész..

21.07.21.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni!: Férjemmel 2006 óta vagyunk együtt, 2014-ben házasodtunk össze. Közös gyermekünk nem született, neki első házasságából van egy fia. Megismerkedésünk idején (2006.01.) én a szüleimmel éltem, férjem hozzánk költözött, 2007. májusban kölcsönszerződést írtunk: (2.500.000 Ft, évi 20% kamat, ügyvéd által írva): Férjem önerőből nem tudta volna kifizetni a volt feleségét, így én adtam neki a fenti összeget. 2007 végén költöztünk családi házba, amit a férjem örökölt. Költözésünk idején az ingatlan igen elhanyagolt, leromlott állapotban volt. Elkezdtük a ház felújítását, korszerűsítését: hozzáépítés, szigetelés, színezés, belső felújítások, fűtés korszerűsítés, napelem, tetőcsere. A felújítás ideje alatt lejárt az életbiztosításom, az onnan kapott pénzből tudtuk a tetőcserét is finanszírozni.

Fia 2008. -ban hozzánk költözött, több évig velünk élt. 4 éve Férjem létrehozta saját vállalkozását, amibe beletettük minden spórolt pénzünket. (A vállalkozás az ő nevén van) Szerettem volna vagyonszerződést íratni, mivel nincs a nevemen semmi, annak ellenére, hogy minden spórolt pénzem és jövedelmem a házban és ingóságokban van. Javaslatomra megegyeztünk abban, hogy ír egy végrendeletet, amiben az ingatlant 50-50 % arányban a fiára és rám hagyja, minden más vagyontárgyról, ingóságról pedig az aktuális törvény döntsön. (A fia támadni fog?) Ebben az esetben van jogom dönteni arról, hogy az 50 %-ot kire hagyjam? Ami nyitott kérdés: ha én halok meg hamarabb, akkor akaratom ellenére mégis mindent a fia fog örökölni.? Továbbra sincs a nevemen semmi, tudom, hogy halálomkor így továbbra is minden a férjemé, majd pedig a fiáé lesz. Válaszát tisztelettel köszönöm! F. N.

Tisztelt Asszonyom! Ha nincs a nevén semmi, akkor a házastársa örökösei örökölnek. A túlélő házastárs a közösen lakott lakáson holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl. Ráépítés jogcímén történő tulajdonszerzés feltétele az, hogy vagy megállapodik erről a férjével vagy a bíróságon bizonyítja a ráépítés tényleges mértékét. (ha férje meghal és a végrendelete alapján a ház 50% tulajdonjogát is megkapja, a fia kötelesrészre jogosult)

21.07.20.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Párommal élettársi kapcsolatban élünk több, mint 30 éve, 21 éve pedig közösen vásárolt ingatlanban. Saját kezűleg írt végrendelete van mindkettőnknek. Időközben úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk szeptember hónapban. A végrendeletben élettársként szerepelünk. A házasságkötés tényével szeretnénk kiegészíteni a végrendeletet. Kérdésem: Új végrendeletet kell-e írni, vagy a házasságkötés napjával ki lehet egészíteni a végrendelet tartalmát akkor, ha egyébként tartalmilag nem szeretnénk annak szövegét változtatni? Várom megtisztelő válaszát.

Tisztelt Cím! Új végrendeleteket kell írni.

21.07.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel abban a házban élünk, amit házasságunk előtt örökölt szüleitől. 1 lánya van, közös gyermekünk nincs. Amennyiben ő halálozik el először, lesz-e holtig tartó haszonélvezeti jogom, vagy nevelt lányom kirakhat a házból? Végrendelkezhet-e úgy a férjem, hogy ez megtörténjen, vagy a jog nem engedi? Illetve kell-e bármit fizetnem a lányának? Eladhatja-e a házat a beleegyezésem nélkül, és esetleg akkor kell majd elmennem innen?

Tisztelt Asszonyom! A közösen lakott lakáson a túlélő házastársat holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg.

21.05.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Apukám előző házasságából való nevelt gyerekeit nevezte meg még akkor örökösnek, mikor még nem tudott rólam.

Érdeklődnék, hogy van e jogom egyedüli vér szerinti örökösnek az apai örökségemhez. Köszönöm válaszát. Tisztelettel

Tisztelt Kérdező! Köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrész 1/3-ada, ha 2014. március 15. után írta a végrendeletet a felmenője.

21.05.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Örökléssel kapcsolatos kérdésem lenne! Utánam ki és hogyan örökölne? Két ingatlan van a nevemen, az egyik az Anyám haszonélvezetével. 66 éves vagyok, és születésem után apám 56-ban disszidált. Apám kint megnősült újra, és 5 testvérem született. 1982-ben Apám meghalt.

Van egy panel lakásom, és az Anyám lakása is az én nevemen van! Ha velem valami történik akkor tényleg az van, hogy a 2 lakás értékének a felét ők, a féltestvéreim, a másik felét Anyám örökli? Vagy akkor nem, ha csinálok Végrendeletet, és Anyámat nevezem meg örökösnek?

Unokatestvérem 1 van, Anyám öccsének a lánya. Ő fog akkor örökölni?

Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit kellene ebben az esetben tenni, és mi az, ami a legkevesebb költséggel jár. Nem szeretném, hogy olyan emberekre maradjanak az ingatlanok, akikkel az életben semmilyen személyes kapcsolatunk nem volt. Unokatestvérem sem tartja velem a kapcsolatot. Köszönettel: M. Judit

Tisztelt Hölgyem! Végrendelkezhet. A saját kezével, kézzel írt és aláírt végrendelethez nem kell tanú.

21.05.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem állami gondozásban nevelkedett 3-5 éves koráig. Ezután nevelőszülők felnőttkoráig nevelték. Tudomásunkra jutott a vér szerinti Anya kiléte és sajnos az is, hogy több milliós adótartozása van. Lemondott a férjemről még 3 évesen, papíron is, de kikötötte, hogy örökbe nem fogadhatja senki. Kérdésem lenne, hogy a tartozást örökölhetjük? Tisztelettel: N. Gné

Tisztelt asszonyom! Igen, a tartozást is örökölheti a vér szerinti fia. A hagyaték visszautasítható legkésőbb az örökhagyó szülő hagyatékáról döntő hagyatéki tárgyaláson.

21.05.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám halála után 3 törvényes örökös van. Egy ingatlan 50 %-át, valamint 2 személy gépkocsit fogunk örökölni. Továbbá 160 000 Ft. hitel. A saját részemet szeretném az egyik testvéremnek adni, hogy az én nevemre ne kerüljön semmi. Ettől függetlenül a tartozásért továbbra is felelni fogok? A közjegyző szerint igen. Amennyiben az élettárs vállalná a teljes hagyatékot, a hagyatéki tárgyaláson átadható az ő részére? Megköszönöm, ha tud nekem ez ügyben tanácsot adni. Tisztelettel D-M I.

Tisztelt Hölgyem! Az élettárs nem törvényes örökös, tehát nem örököl ha nincs végrendelet.

21.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Abban az ügyben fordulok Önhöz, hogy tavaly meghalt a férjem. Családi házunkat felértékelték és a férjem első házasságából született egy gyermek, illetve nekünk is született két közös gyermekünk így az apai rész három felé megy. A kérdésem az lenne Önhöz, hogy amikor én meghalok akár 10 vagy 20 év múlva akkor újra értékelik a házat vagy az aktuális értékkel kell kifizetni a gyermeket az első házasságból? Vagy az is ugyanúgy emelkedik mint ingatlan értéke? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné M. J.

Tisztelt Asszonyom! Igen, az elszámolás időpontjában hatályos értéken történik meg a közös vagyon megszüntetése.

21.05.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemnek is és nekem is külön folyószámlánk van. Ezen kívül van még megtakarított pénzünk értékpapírban mindkettőnk nevén külön külön. Férjem első házasságából két gyermek van és egy közös gyermekünk született. Kérdésem: Férjem halála után az én folyó számlámon és a nevemen lévő értékpapírban lévő pénz a hagyaték részét képezi-e? Azt be kell -e vallanom? Ha igen, ez  milyen arányban öröklődik? Köszönettel.
Tisztelt Asszonyom! Ha pert indítanak, akkor a perben a pert indítónak kell bizonyítania, hogy mi közös tulajdon.

21.05.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy én mennyit öröklök. Édesapám elhunyt, és kiderült, hogy van egy féltestvérem. Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt Kérdező! Az örökhagyó törvényes örökösei egyenlő arányban örökölnek.

21.05.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Apukám 12 éve jelzáloghitelt vett fel, a lakására. A hitelnél a tesóm vállalt kezességet, ő lakott vele. Apu elhunyt a múlt hónapban, és azt szeretném megtudni, hogy ilyenkor jogilag mire számítsak? Éni is örökölni fogom az Ő tartozásukat, vagy a kezesség vállalása miatt, ez csak testvéremet fogja terhelni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sz. N.
Tisztelt Cím! Az örökös a hagyaték akvumait és passzívumait együtt örökli.
Azaz ön is örökli a tartozást, ha nem utasítja vissza a hagyatékot.

21.05.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Második házasságomban élek, férjemmel közös gyermekünk nincs. Mindkettőnknek első házasságunkból születtek gyermekei.
Jelenlegi férjemmel még házasságkötésünk előtt közös ingatlant vásároltunk. Ajándékozási szerződéssel a tulajdonomba került a szüleim lakása. Kérdésem: bármelyikünk esetleges halála esetén, mi az öröklési rend? Van-e lehetőség végrendeletben arról rendelkezni, hogy tulajdonrészünket csak a gyermekeink örököljék és a házastárs ne? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát! Üdvözlettel, T-K. É.
Tisztelt Asszonyom! A közösen lakott lakásból az örökhagyó házastárs tulajdoni hányadát csak a leszármazói öröklik, a túlélő házastárs pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot kap ezen a tulajdoni hányadon. Az egyéb ingatlanokból örököl a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit. Írhat végrendeletet, akkor a házastárs, csak köteles részt kérhet.

21.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Öten vagyunk testvérek az édesapám halála után örököltünk egy 15 M Ft értékű ingatlant melyben nem lakik senki. Kérdésem a következő értékesíteni szeretnénk az ingatlant de 2 testvérem nem szeretné. Milyen lehetőségeink vannak és milyen jogaink. Köszönöm válaszát.
Tisztelt Kérdező! Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat.

20.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az férjem 10 éve elhunyt, van egy testvére. Most a napokban elhunyt az Apósom. Nincs végrendelet. Viszont van 2 felnőtt lányom én meny voltam. Anyósom még él, ápolási otthonban van. Hagyaték ilyenkor lesz? Köszönöm szépen.

A másik kérdésem a szüleim után ketten vagyunk testvérek. Az öcsém már 15 éve élvezi a 14 hektár föld bevételét. Ha szüleim készítettek végrendeletet akkor nekem az örökségem hogyan lesz? Ha nem készítettek akkor felesbe öröklés lesz? Köszönöm szépen a válaszát. Tisztelettel Rné E.

Tisztelt Asszonyom! 1. igen, a kieső örökös gyerekei törvényes örökösök.

2. Végrendelet hiányában a törvényes örökösök a leszármazók és a túlélő házastárs, aki 1 gyermekrésznyit örököl a közösen lakott lakáson kívüli vagyonból.

21.02.19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Adott egy ikerház, 1/1-es tulajdoni viszonyban a sógorom nevén. 2 család lakja, ők és mi. Van egy érvényes, közjegyző által hitelesített végrendelet, miszerint ha valami történne a sógorommal, akkor az öccse (az én párom) 50%-ot kap mindenből, a másik 50% pedig az élettársáé. Időközben született 2 gyermeke. Miben befolyásolja a 2 gyermek a végrendeletet? Jár nekik a “köteles rész”? Ugyanúgy jár a páromnak a teljes ingatlan 50%-a? Köszönöm segítségét!

T. Kérdező! Az örökhagyó leszármazó törvényes örökösei köteles részre jogosultak.

21.02.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Milyen módja van annak, hogy a férjem halála után az én számlámon lévő pénzhez és nevemen lévő megtakarításokhoz a férjem előző házasságából született gyerekei ne férjenek hozzá per útján sem? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Jné

T. Asszonyom! Házassági vagyonjogi szerződést köthetnek.

21.02.17.

Kedves Ügyvéd úr!
A” kapott egy ingatlant ajándékozással, ahol a szülők haszonélvezők. “A” testvére, “B” is kapott ingatlant, nem ajándékozással, mely egyből “B” nevére került és csak az egyik szülő (anya) haszonélvező. Szülők, haszonelvezők halála esetén hogyan alakulnak a haszonélvezeti jogok? és ajándékozás nélküli “B” tulajdonában levő ingatlan szülői haszonélvezeti jogából örökölhet-e “A”. Köszönöm szépen előre is a segítséget. Üdv, Kata

T. Hölgyem! A haszonélvezet legkésőbb a jogosult halálával megszűnik.

21.02.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem házasságunk előtt vásárolta a házat ahol élünk. 2 közös kisgyerekünk van. Neki az előző házasságából is vannak gyerekei. Ha ő meghal, a gyerekei kitehetnek az utcára vagy kényszeríthetnek a ház eladására, hogy megkapják a részüket? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel, J .

T. Asszonyom! Nem tehetik ki, mert túlélő házastárs holtig tartó haszonélvezeti jogot kap a közösen lakott lakás más által örökölt tulajdoni hányadán. 

21.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy lányom Magyarországon és van egy fiam házasságon kívül Németországban. Szeretnék írni egy végrendeletet, hogy teljes tulajdonomban lévő ingó és ingatlanomat a lányomra hagyom. Kérdésem a Németországban élő gyerek követhet -e bármit? Tisztelettel várom válaszát.

T. Kérdező! Igen, a magyar törvények szerint köteles részre jogosult.

21.02.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a végrendeletben egyedüli örökösként vagyok feltüntetve, le kell e folytatni a hagyatéki eljárást, vagy a közjegyző a végrendelet birtokában intézkedhet a földhivatalban a tulajdonjog átírásáról.

Tisztelt Cím! Igen, az élő törvényes örökösöket beidézi a közjegyző, ha nincsenek akkor is hagyatéki eljárást folytat le a közjegyző.

21.02.15.

Tisztel Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy, a nagyszüleim telkét megvenné az önkormányzat. mert meghaltak. Édesanyámék 6 voltak testvérek ebből meghalt 4, maradt 2 testvér. A kérdésem az volna, hogy az elhunyt testvérek hozzátartozói is örökölhetnek a telekből? Válaszát előre is köszönöm szépen.

Tisztelt Cím! Igen, az elhunyt testvérek leszármazói és házastársai a törvényes örökösök.

21.02.12.

T. Ügyvéd Úr!
Felnőtt lányom nevén van a lakás 6 éves kora óta. Lányomnak is van egy 3 éves gyermeke. De nem itt laknak, én egyedül, lakom az ingatlanban, férjem elhunyt. Én fizetek itt mindent. Haszonélvezet nincs a nevemen. Kérdezem, ha bármi történne a gyermekemmel, akkor én maradhatok e ebben a lakásban? Hiszen akkor a gyermeke kapja, na de a gyámhatóság azonnal lecsap. Muszáj a haszonélvezet a nevemen legyen? Köszönöm, Fné.

T. Asszonyom! Csak akkor lakhat ott a tulajdonos halála után ha vagy használati joga vagy haszonélvezeti joga van bejegyezve esetleg a tulajdonos végrendelete révén.

21.02.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék. Édesanyám meghalt, végrendeletet nem írt. Így annyit tudok, hogy egyenlő részben oszlik el az örökség. Viszont, jogában áll e bármelyik örökösnek az, hogy a házba bárkit bejelentkeztessen? Vagy ha az egyik örökös nemet mond akkor ez valóban nem történhet meg?

T. Cím! Ha tulajdonosként be van jegyezve az örökös, akkor igen.

21.02.08.

Tisztel Ügyvéd Úr!

Feleségem nevére lakást vásároltunk korábbi lakásunk árából, ami szintén a feleségem nevén volt. Házasságkötésünk még ez utóbbi helyzet alatt történt. Kérdésem, feleségem halála esetén, hogy történik az öröklés, mivel a két utóbbi lakás vásárlása a házasság ideje alatt történt, két gyermekem és én örökölünk 1/3, 1/3, 1/3 arányban vagy pedig én öröklöm az ingatlan felét és gyermekeim osztoznak fele fele arányban a másik felén? Tisztelettel: T. A.

Tisztelt Uram! Nem, a közösen lakott lakást a felesége gyerekei öröklik, a túlélő házastársnak holtig tartó haszonélvezeti joga lesz bejegyezve a Ptk. alapján. A túlélő házastárs tulajdonjoga megállapításának megállapítása iránt pert kell indítani.

21.02.03.

Tisztel Ügyvéd Úr!

Következő problémával keresem meg Önt: Édesapánk a 2020. év folyamán meghalt és most a hagyatéki tárgyalás elindítása alkalmával tudtuk meg, hogy minket kirekesztett az örökösök közül. A tényleges állás szerint, édesapánk volt az aki minden kapcsolatot megszakított velünk az akkori és jelenlegi felesége buzdítására. 

Még jelzem, hogy a velünk való kapcsolatról tett nyilatkozat hamis. Soha semmilyen nemű támogatást vagy segítséget nem kért, tehát nem volt honnan tudjuk, hogy valamire van szüksége. Az a kijelentése, hogy a jövőben sem számíthat ránk, szerintünk nem meríti ki a törvényes előírást, amely a végrendeletből való kitagadás feltételeit határozza meg. A kérdésünk az lenne: Megtámadható-e ez a végrendelet, ebben a formában? Ha megtámadható, akkor milyen lépéseket kell megtenni annak az érdekébe? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, K. M. E.

Tisztelt Cím! Bírósági pert lehet indítani a végrendelet érvénytelenségének és hatálytalanságának megállapítása iránt

21.02.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az örökhagyó végrendeletében az özvegyét jelölte meg általános örökösének, és egyben a végrendeletben arról is végrendelkezett, hogy özvegye melyik egyház szertartása szerint gondoskodjon az eltemettetéséről. Az özvegy nem teljesítette az örökhagyó végtisztességre vonatkozó végakaratát. Érvényesnek, illetve hatályosnak tekinthető-e ezek után az özvegy javára tett végrendelet, vagy ezek után törvényes rend szerint az örökhagyó gyermeke örökölhet.

T. Cím! Érvényes és hatályos a végrendelet.

21.01.17.

Tisztel Ügyvéd Úr!

Semmilyen vagyontárggyal nem rendelkezem, csak adóssággal (50 %-ban tiltják a nyugdíjamat jelenleg is) Ha bármi történne velem a gyermekeim megörökölhetik-e ezt az adósságot, ha lemondanak az örökségről? Olyat is hallottam, hogy ha a gyermekeim lemondanak róla, akkor az unokák vagyis a gyermekeim gyermekeim öröklik az adósságot. Valósak-e ezek hírek? Kérem segítségét szakmai tanácsával. Köszönettel: B.

T. Cím! A hagyatékot, így az adósságot vissza lehet utasítani, ha az unoka kiskorú, akkor az unoka visszautasítása akkor érvényes, ha ahhoz a gyámhivatal hozzájárul.

21.01.27.

Tisztel Ügyvéd Úr!
61 éves nőtlen férfi vagyok, gyermekem nincs. Végrendeletet szeretnék készíteni közjegyzőnél. Van egy fiatalabb öcsém, és egy nővérem. A végrendeletben szeretnék mindent az öcsémre hagyni. Ki lehet zárni a nővéremet a végrendeletből, vagy mindenképpen jár neki a köteles rész? Válaszát előre is köszönőm! Tisztelettel: Károly
T. Uram! Oldalági rokon nem jogosult köteles részre a 2013. évi V. tv. szerint.

21.01.26.

Tisztel Ügyvéd Úr!
1988 ápr.
ban kötöttünk házasságot, mind kettőnknek a második házassága és mind két részről van 1-1 gyermek. 1991 ben szüleim önkormányzati lakását mi vettük meg az én nevemre. 1998 ban eladtuk és vettünk egy hozzánk közelebb eső ingatlant amiben azóta a fiam él a családjával.
Mind a két esetben a tulajdoni lapon és az adás-vételi szerződésben 1/1 részben én vagyok a tulajdonos.
Kérdésem,
hogy halálom után a gyermekem örökli az ingatlant vagy a férjem gyermeke is. Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm. Kné M. G.
T. Asszonyom! A túlélő házastárs 1 gyermekrésznyit örököl.

21.01.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségemnek az édesapja után 25%-os része van a szülői házban, az öccsének szintúgy. Anyósom része 50% volt a házban. 2019 decemberében eltartási szerződést kötött anyósom a fiával, ill. annak feleségével. Rájuk íratta a házban lévő részét (50%). Most 2020 decemberében meghalt anyósom. Kérdésem mivel 2 éven belül halt meg mekkora rész illeti feleségemet a házból? A hagyatéki tárgyaláson, a ház tulajdonrésszel kapcsolatos igényünket nekünk kell jelezni, vagy a közjegyző a jogos tulajdoni hányadunk nagyságával tisztában lesz? Köszönettel: Sz. Gy.

T. Uram! A felesége indíthat pert annak megállapítása iránt, hogy mekkora volt a tartási szerződéssel teljesített szolgáltatás és a cserébe kapott tulajdoni hányad közötti értékkülönbözet.

20.10.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ez év januárjában meghalt a biológiai Apám (amit Ő soha nem ismert el, de DNS vizsgálattal bizonyítható) Van egy lánya, nincs velük kapcsolatom. a köteles részemet érvényesíteném, de fogalmam sincs hol kezdjem el? Köszönettel: Mné

Tisztelt Asszonyom! Erre nincs lehetősége, mert az apaság vélelmét megállapító pert a gyerek 1 éves koráig lehet indítani.

20.10.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim elváltak, apukám újra nősült, gyermeke született. Több, mint tíz éve már, hogy kiderült, hogy apukám a szüleitől örökölt házat a 2. házasságából született fiára, a sajátját pedig a feleségére íratta.  Kérdésem, hogy ilyen esetben jár-e a köteles rész? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: HM

Tisztelt Cím! Nem, mert több, mint 10 év eltelt az ajándékozás és az ajándékozó hagyatékának megnyílta között.

20.10.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a különbség, ha én azt írom a végrendeletembe, hogy az egyetlen fiamra hagyok mindent és a között, hogy a férjemet kitagadom az örökségből?  Egyiknél se járna a kötelesrész meg semmi a férjemnek, igaz?

Tisztelt Asszonyom! Nem így van. A kitagadásnak a Ptk.-ban írt feltételei vannak, a kitagadás csak akkor érvényes, ha ezek fennállnak. Ha nem áll fenn a kitagadás törvényi feltétele, akkor köteles részre jogosult a túlélő házastárs, ha a hagyaték megnyíltának időpontjában fennáll a házassági életközösség.

20.10.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségem halála után, 7 évvel ezelőtt megházasodtam. Ami ingó és ingatlan vagyonom van az mind a házasságkötés előtt keletkezett. Kérdésem: halálom esetén feleségem milyen öröklésre tarthat számot Köszönettel: L. F.

Tisztelt Uram! Ha nincs leszármazója, akkor mindent ő örököl, az ági vagyonnak minősülő vagyonelemek kivételével, valamint holtig tartó haszonélvezeti jogot a közösen lakott lakáson. Ha van leszármazó, akkor a közösen lakott lakáson kívüli minden vagyonelemből 1 gyermekrésznyit örököl a túlélő házastárs.

20.10.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Adott egy ház amit kishúgom örökölt 1/2 arányban az édesapjától, haszonélvezeti jog a mamáé volt, egyikük sem él. A ház másik fele a mama egykori férjéé volt, akik már azelőtt elváltak, hogy a férj meghalt volna. Viszont a tulajdoni lapon még mindig szerepel a neve. Tudomásom szerint a férfinek nem voltak testvérei se gyerekei akik örökölhettek volna. Mit tudok ilyenkor tenni, hogy a ház teljesen húgomé legyen? Kiskorú, én vagyok a gyámja. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Ebben az esetben az állam az örökös.

20.10.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjem elhunyt 2015 márciusban most kaptam egy fizetési felszólítást, Budapest banknál nyilvántartott tartozása van. Az a kérdésem hogyha a férjem a felvett összeget nem velem a -féleségével, hanem alkalmi barátnőjével költötte el, amit az alkalmi barátnő is tanúsít. Mit tehetek, hogy ne én fizessem vissza?

T. Kérdező! Ha a férje hagyatékának megnyíltakor fennállt a házassági életközösségük, akkor ön, mint a férje örököse felel a férje tartozásáért, ha nem utasította vissza az örökséget.

20.10.20.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Két évvel ezelőtt Édesanyánk meghalt, testvérem intézte a temetést. Többszöri rákérdezésre is azt válaszolta, hogy még nem volt hagyatéki tárgyalás. Az illetékes önkormányzatot megkeresve megtudtam, hogy a hagyatéki tárgyalás megtörtént és a testvérem mint egyedüli örökös örökölte az én 1/4 részemet is. Szeretném megkérdezni hogyan tudom elérni, hogy a rám eső részt kifizesse, ha állítása szerint nincs pénze. Tisztelettel köszönöm válaszát, T. Gné

Tisztelt Asszonyom! Póthagyatéki eljárás lefolytatását kérheti vagy bírósághoz fordulhat.

20.10.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám elhunyt a hagyatéki eljárás során testvérem lemondott anyánk részére aki haszonélvező is. Most szeretné elvenni az apai részem, hogy a testvérem kapja meg, valamint kitagadna az anyai részből ,valamint az előző házasságából született két gyermekét is, hogy az ő halálát követően minden a bátyámé legyen. Jelenleg is ők ketten laknak az ingatlanban engem be sem engednek. Megteheti, hogy elveszi az apai részem és kitagadhat e az anyai részből- köteles részből is? Köszönöm segítségét.

Nem tudja elvenni az örökségét. A kitagadásnak a Ptk.-ban írt feltételei vannak, ha ezek nem állnak fenn, akkor kizárni tudja, ami azt jelenti, hogy köteles részre lesz jogosult. A köteles rész a törvényes örökrész 1/3-ada.

20.10.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy távoli rokon halálával többen öröklünk a családból ingatlanokat. Egyikünk nevén nem lehet semmi, mert előzőleg elfogadott egy öröklött adósságot, amit azóta sem fizet, végrehajtás van a nevén. Kérdésem: ez a személy hogyan juthatna az örökséghez, vagy lemondhat-e róla más javára? Köszönettel: R. M.

Tisztelt Hölgyem! Vagy visszautasítja a hagyatékot vagy átveszi, utóbbi esetben végrehajtás alá vonható az illető minden vagyona.

20.10.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy én a 2 testvéremnek a gyámja voltam! Édesanyánktól teljesen elvették a szülői jogokat, édesapánk nem akarta magához venni őket. Ebben az esetben, hogy van az örökösödés? A 2 testvérem ugyan úgy örökölnek a szüleinktől? Illetve azóta van 2 gyermekem, saját lakásom. Tőlem is jár nekik örökség? Ha igen végrendelettel ki tudom zárni őket? Köszönöm válaszát! Üdv.: V. A.

Tisztelt Uram! Önnek nem törvényes örökösei, mert van leszármazója. A vér szerinti szülőknek törvényes örökösei a leszármazók.

20.10.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel szüleim házában, velük közös háztartásban élünk. Gyermekünk nincs. Nekem testvéreim nincsenek, tehát szüleim házát én fogom örökölni.
Amennyiben én meghalok, férjem örökli e szüleim vagyonát, ha nem akkor ki, és mit lehetne tenni, hogy Ő örököljön.
Köszönettel: Hné

Tisztelt Asszonyom! Ha korábban hal meg, mint a szülei, akkor a férje nem örökli a szülei vagyonát, mert nem törvényes örökösük. Az ön halála után a szülei végrendelkezhetnek.

20.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim halála után a testvéremmel 50-50 százalékban örököltünk egy házat, én jelenleg is itt lakom. A fiam ide költözött, de én nem szeretném, hogy itt tartózkodjon. A testvérem megengedte neki. Mit tehetek? Az én beleegyezésem is kell? Várom válaszát. Tisztelettel: H. Zné

Tisztelt Asszonyom! Az egyik tulajdonos engedélye elég az ingatlan használatához. (Kérje meg a fiát, hogy költözzön el!)

20.06.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy ingatlan, én vagyok a tulajdonosa a nagyim volt a haszonélvezője. Van 2 lánya a lányai örökölhetik a lakást, vagy a haszonélvezői jog elszáll a halálával? Valamint a lányai mit örökölhetnek?

Tisztelt Kérdező! A haszonélvezet holtig tart, az nem öröklődik.

20.06.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy éve van párom, a probléma az hogy nem vállt még el. A párom eladta a közös házukat. Az új ház már csak a párom nevén van. A férj tudtommal eddig csak szóban mondott le az ő részéről a gyerekek javára. Azt szeretném megtudni, hogy ha a férj túl éli a páromat, a nevére kerülhet e a ház úgy, hogy van kettő közös gyermekük akik örökölnek, de papíron még házasok. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! A házastárs csak akkor törvényes örökös, ha az életközösség fennáll a hagyaték megnyíltakor.

2020.06.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Unokatestvérünk január hónapban elhunyt, felmenő leszármazói és testvére sem volt, nem végrendelkezett, nincs leszármazottja, nem volt felesége, van szerzett vagyon és a szüleitől örökölt családi ház 1/1 tulajdoni részben. Az Apai ágon (két unokatestvér örökös), Anyai ágon (öt unokatestvér örökös) van. Kérem segítségét abban, hogy a családi ház tulajdoni hányad, hogy alakul? Egyenlő arányban a hét unokatestvér között, vagy 1/2 Apai ág – 1/2 Anyai ág és azon belül az örökösök arányában kerül megosztásra? Segítségét előre is köszönöm ! Tisztelettel. 

Tisztelt Kérdező! Ilyen esetben az örökhagyó oldalági rokonai egyenlő arányban örökölnek a Ptk. szerint.

20.05.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Öröklési joggal kapcsolatban kérdezném: édesanyámnak 2 gyermeke van, és 3 unokája. Amennyiben végrendeletben megjelölné az unokákat, akkor a gyermekek esetében mennyi a köteles rész? Köszönöm a segítséget. Tisztelettel

Tisztelt Kérdező! A köteles rész a törvényes örökrész 1/3-a. 

20.05.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne, hogy a volt férjem meghalt, megvolt a hagyatéki tárgyalás. Kiderült, hogy van 6 helyen tartozása kb. 5 M Ft. Nem vagyok adóstárs egyiknél sem. A házunk nem ér annyit így vissza utasítottam mindent, van egy kiskorú fiunk és ne örököljön adósságot. Ki kell -e fizetnem a volt férjem után az adósságot? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező! Ha visszautasította a hagyatékot, akkor a férje tulajdonában álló vagyont és a tartozást is visszautasította. A gyermek hagyatékának visszautasításához a gyámhivatal engedélye is szükséges.

20.05.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy hány év után évül el a köteles rész? AZ ÖRÖKSÉG átruházásának dátuma vagy az elhalálozás ideje? Előre is köszönöm válaszát
Tisztelt Kérdező! A köteles részre a kötelmi jogi igényekre vonatkozó szabályok az irányadók, ezért a hagyaték megnyílásától (az örökhagyó halálától) számított 5 éven belül évül el.

20.05.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ha az anya meghal, akkor logikus, hogy az egyetlen fia az örökös, de mi van akkor ha az anya időközben végrendelkezik és kizárja fiát az örökségből?

Tisztelt Kérdező! A kizárás azt jelenti, hogy köteles részre jogosult a törvényes örökös. A kitagadás akkor érvényes, ha a Ptk.-ban írt érdemtelenségi okok fennállnak.

20.05.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A párom a feleségétől 16 éve külön él nem váltak el, mi 8 éve élünk élettársi kapcsolatban. Nekem van az előző házasságomból egy 28 éves lányom. A páromnak nincs gyermeke, egy nővére van. A szüleimtől ajándékba kaptunk egy házat 1/21/2 részben, amit közösen felújítottunk. A párom nevén van egy másik ház és egy autó. Kéz írással megírtuk a végrendeletet, amiben a párom leírta, hogy a nevén lévő minden ingó és ingatlant én örökölök. Én a végrendeletemben a haszonélvezet bejegyzését kérem.

A kérdésem az lenne, hogy a felesége, illetve a nővére ebben az esetben is örökölnek? Köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Cs. R.

Tisztelt Cím! A házastárs csak akkor törvényes örökös, ha a hagyaték megnyíltakor az életközösség fennáll, tehát a kérdezett esetben nem jogosult köteles részre a házastárs. A testvér nem jogosult köteles részre. A köteles részt bejegyzik a hagyatékot képező ingatlan tulajdoni lapjára.

20.05.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Apám lakását 3 féltestvéremmel együtt örököltük, én az apai rész egy negyedét. Eladás után a kapott összegből milyen arányban kapok, mivel a fele már a testvérek nevén van. Tisztelettel

Tisztelt Cím! A tulajdoni hányad arányában.

20.05.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olvasmányaim alapján úgy tűnik, hogy az egyenesági örökös, ingatlanra vonatkozó köteles részi illetményét úgy lehet megakadályozni, hogy az örökhagyó egy általa választott személlyel adásvételi szerződést köt.
Az első kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, a köteles rész nem járna az ingatlan ára után, amit az örökhagyó átvesz az ingatlan eladásakor?
Illetve, megtámadható-e az örökhagyó és szerződéses partnere között létrejött adásvételi szerződés, ha az ingatlan értéke erősen piaci ár alatt került meghatározásra? Nagyon köszönöm idejét és válaszát.

Tisztelt Cím! A hagyaték megnyíltakor az örökhagyó tulajdonát képező ingóságok és ingatlanok képezik a hagyatékot. Tehát a köteles rész az ingóságra is vonatkozik. Az adásvételi szerződésben meghatározott árat csak a NAV vizsgálja az illeték kiszabás során. Azt nem tudom, hogy a szerződés megtámadása sikerrel járna-e. Életében mindenki maga rendelkezik az ingatlanával.

20.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem örökösödéssel kapcsolatban, a szüleim tulajdonában volt egy ingatlan, ezt a nevemre íratták, majd közösen tovább költöztünk egy nagyobb ingatlanba, amihez én még hitelt vettem fel. Az új ingatlan tulajdonosa is én vagyok, de felére szüleimnek haszonélvezeti joga van. Abban az esetben, ha meghalnak a szüleim, a testvérem (egy testvér) ebből az ingatlanból örökölhet-e valamennyi részt? Az osztályra bocsátás itt fenn állhat? Tisztelettel köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! Ha nem ajándékozással került a nevére a hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül, akkor nem jár a testvérnek köteles rész.

20.04.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 év óta gondoztam egy férfit! Ide költöztetett magához bennünket a beteg édesanyámmal akinek stroke-ja volt hogy ő se legyen egyedül! A férfinek van egy lánya akivel nem tartotta évek óta a kapcsolatot. Most sajnos ez a férfi hirtelen elhunyt agyvérzésbe, én hívtam ki a mentőt is. Mindig emlegette, hogy nyugodjak meg mert itt mindent én érdemlek meg innen nem tehet majd ki senki, de sajnos nem tudok róla hogy lenne valami papír. A lányával felvettem a kapcsolatot, most ő intézkedik. Talán addig maradhatunk míg nincs hagyatéki tárgyalás és hogy addig vállalom a közüzemi számlákat. Legyen szíves tanácsot adni kedves ügyvéd úr, hogy ilyen esetben mit tehetek? Nem akarok aláírni a hagyatéki tárgyalásig semmit. Nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: M. A.

Tisztelt Hölgyem! A szóbeli végrendelet akkor érvényes ha a hagyaték megnyílta előtt 30 napon belül tette az örökhagyó 2 tanú előtt.

20.04.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Meghalt édesapám nemrég, édesanyám és én vagyok az örökös, 7 éve külön éltek egymástól de van egy ingatlanunk, mennyi rész illet engem a házból?

Tisztelt Cím! Egy gyermekrésznyi. Ha a túlélő házastárs és az örökhagyó életközössége nem állt fenn a hagyaték megnyíltakor, akkor csak ön örököl.

20.04.17.

Tisztelt ügyvéd úr!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy szüleim külön élnek már 6 éve, házastársi viszonyban voltak mivel nemrég elhunyt édesapám, és neki volt egy nagy értékű autója, bankszámlája, ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy édesanyámat mi illeti ebből, hogy vonatkoznak rá a szabályok? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! Ha nem állt fenn halálakor a házassági életközösség, akkor a házastárs nem törvényes örökös.

20.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Korábbi férjem, lányom édesapja elhalálozott. Érdeklődöm, hogy gyermekemre milyen örökösödési törvény vonatkozik, mit örökölhet édesapja után?

Házasságunk felbontása után gyermekem apja újra házasságot kötött. Halálakor 34 hónapja voltak házasok. Házasságukból gyermek nem született. Végrendelkezést nem hagyott. Gyermekem az egyedüli leszármazottja. Az ingatlan- egy 50 m2-es lakás- melyben feleségével éltek, házasságuk előtt gyermekem apja tulajdonában volt, felesége semmiféle vagyonnal nem rendelkezett. Előzőleg ez volt közös otthonunk. Köszönettel és tisztelettel: M. S.

Tisztelt Cím! Az örökhagyó házastársa egy gyermekrésznyit örököl és holtig tartó haszonélvezeti jogot a közösen lakott lakáson. Tehát a gyermeke 1/2 tulajdonjogot örököl, haszonélvezettel terhelve.

20.03.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A már elhunyt élettársammal jelzáloghitelt vettünk fel. Fizetésképtelenné váltam. A gyermekem attól retteg, hogy az Ő fizetéséből akarják majd letiltani, pedig itt sem lakik, csak az elhunyt hagyott rá három huszad részt, ami tulajdonképpen az ingatlan felújítására fordított lakásom árából örökölt. Pontosabban, amikor összeköltöztünk, én eladtam a lakásom és annak ára van benne az ingatlanban. Közjegyzői okirat van róla. Letilthatnak a lányomtól, mikor Ő sem kezes, sem adóstárs nem volt? Köszönöm, ha megtisztel válaszával!

Tisztelt Asszonyom! Ha az adós hagyatékát nem utasította vissza, akkor igen, a hagyaték erejéig.

20.03.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyósom édesanyja a 90-es években elhunyt, a családi házból akkor rá eső 1/4 részt nem fizette ki neki az öccse, aki azóta is a házban lakik. Az édesapja is elhunyt azóta, de ő a teljes részét az öccsére hagyta. A házat azóta bővítették. Anyósom szeretné megkapni a rá eső részt az édesanyja után. Kérdésem, hogy a ház akkori értéke vagy jelenlegi értékének 1/4 része illeti-e meg? Az öccse köteles-e kifizetni? Köszönöm válaszát. Kné H. V.

Tisztelt Cím! A társtulajdonos nem köteles kifizetni, pert indíthat a résztulajdonos. (Az eredeti méret 1/4-e a tulajdona, ha nem járult hozzá a bővítés költségeihez)

20.03.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapánk elhalálozott a lakást kiadhatjuk-e bérlőnek a hagyatéki tárgyalás előtt? Édesanyánk halála után ( 1 éve ) az ingatlan fele édesapánk nevére került, ¼-e a testvérem nevére, ¼-e én nevemre. Vagy addig csak felét adhatjuk ki? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K. K. J.

Tisztelt Cím! Nem adhatják ki, amire nincsen bejegyezve a tulajdonjoguk a tulajdoni lapra.

2020.02.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szülői házat testvéremmel örököltük, én lakom benne. Ő 7éve elköltözött. Ügyvédhez fordult, és túl használati díjként megjelölt egy összeget. Kérdésem, hogy köteles vagyok e fizetni az ő általa kitalált összeget? Mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A tulajdonostársa bírósághoz fordulhat, ott ön ellen kérelmet terjeszthet elő.

20.02.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy ingatlan amit 3-an örököltünk anyukánk halála után. A házon van tartozás ami a szüleinktől maradt rajta. A húgom sem és én sem lakunk benne de a bátyánk igen. Szeretnénk mi ketten eladni de ő nem, mert nem tud házat venni az 1/3ad részből. Mi a teendő ilyenkor? Ki sem tud minket fizetni mert nincs miből. Ki tudnánk mi fizetni őt? De mi van ha nem akar kimenni belőle? A húgom albérletet fizet mi meg hitelt. Köszönöm válaszát előre is.

Tisztelt Cím! Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani, de nem valószínű, hogy a bíróság kényszer árverést rendelne el, mert az egyik tulajdonos lakóhelye az ingatlan.

20.02.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám 2019. -ben elhunyt. Egy Bátyám van akivel örökölnénk a családi házat. Felértékelték a házat. Az édesanyámmal 1983-óta én és családom élt együtt. 1990-től folyamatos felújításokat végeztünk. 2006-ban a meglévő ingatlanhoz Édesanyám és Bátyám bele egyezésével hozzá építettünk. A felújításokról számlám van. A probléma az hogy a Bátyám szerint áron alulira értékelték. Jelenleg ott tartunk, hogy újra felértékelik az ingatlant. Volt hogy évekig nem is jött hozzá! Az ingatlan felújításában sem vett részt, sőt mivel szobafestő a szakmája így a lakás festésénél még az édesanyjától is elkérte a munka díjat! Kérdésem milyen arányban vagyok köteles kifizetni? Az ingatlanra fordított összeget, hogy tudom beszámítani a fele-fele arányba. Köszönöm válaszát Tisztelettel R. Marianna

Tisztelt Cím! Önnek kell bizonyítania, hogy a külön vagyonából mit és mennyit fektetett a közös tulajdonú ingatlanba.

20.02.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék választ kapni a kérdésemre. Édesanyánk halála után a nővéremmel fele-fele arányban lettünk tulajdonosai a háznak. A házban én élek a gyermekeimmel. Egyedül nevelem őket. Megállapodtunk, hogy én kifizetem az őrá eső részét. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a gyermekeimre iratom a házat és én a haszonélvező lennék, azt ügyvéddel kell intézni, illetve ki fizeti az eljárás díját. A nővérem szerint az összes költség az enyém, mert én vagyok a vevő, ez így van? Tisztelettel és köszönettel, várom válaszát! Cs. H.

Tisztelt Cím! Igen, a vevő fizeti az ügyvédet, a földhivatali eljárás díját és a vagyonszerzési illetéket, ami 4% adásvétel esetén. Az ajándékozás illetéke 9%, mert nem egyenesági rokonok (nem egymástól származnak). Amikor már az ön nevére bejegyezték, tudja elajándékozni a gyermekeinek. Az ajándékozási szerződésnek is van ügyvédi díja, földhivatali eljárási díj (6600), de a gyerekei nem fizetnek vagyonszerzési illetéket.

20.02.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyánk 2 hónapja elhunyt. Édesapánk 2012es halála után, mi 4en testvérek megörököltük apánk részét a házból. Édesanyám a halálát megelőző évben újra férjhez ment. A ház édesapám szülői háza volt, 28 évig voltak anyukámmal házasok. Hogy fog most kinézni az öröklés? Új férj haszonélvező lesz, a 4 gyerek kap 1/4ed rész tulajdonjogot fejenként? A haszonélvezeti jog mire jogosítja az új férjet? Válaszát nagyon szépen köszönöm: W. V.

Tisztelt Cím! Ha nem minősül ági vagyonnak az ingatlan, akkor a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl a házból a holtig tartó haszonélvezeti jog mellett. A holtig tartó haszonélvezeti jog jogosultja korlátozhatja a többi tulajdonos lakáshasználati jogát. 

20.02.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi témában szeretnék tanácsot kérni:
Unokatestvérem 63 éves, aki idős édesanyjával élt. Betegségéből adódóan le van százalékolva, “terelésre” szorul. Édesanyja haláláig a hét unokatestvér közül én voltam aki segített nekik (ellenszolgáltatás nélkül), mindig nekem szóltak. Édesanyja mindig azt szerette volna, hogy halálát követően, a maradandó vagyon az én tulajdonomba szálljon át, mivel a többi unokatestvér nem segített nekik.
Unokatestvérem nem állt eddig gondnokság alatt, de a közeljövőben korlátozottan gondnokság alá kell helyeztetni –vagyona megvédése miatt-. Tőlem fogad el segítséget, így valószínű, hogy én leszek a gondnoka.
Halála után a törvényes örökségi rend szerint az unokatestvérek egyenlő részben örökölnek utána.
Ez azért is igazságtalan, mert nagyon sok energiát, időt fordítottam eddig is rájuk, nem beszélve a költségekről (a beteg édesanyját én hordtam kocsival orvoshoz, minden ellenszolgáltatás nélkül) s a jövőben várhatóan minden segítség rám fog hárulni (mivel csak tőlem fogadja el). A többi unokatestér pedig ajtót sem nyitott rájuk, csak most, amikor megtudták, hogy nincs szerződésem a családdal. Kérdésem: Milyen formában szállhat rám unokatestvérem halála után a maradandó vagyon? Végrendeletet egyedül, segítség nélkül nem képes tenni. Várom szíves válaszát. Tisztelettel N. Pné

Tisztelt Cím! A konkrét esetben az illető nem jogosult végrendelet tételére, ezért a törvényes öröklés rendje szerint fognak örökölni.

20.02.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám állítólag eladta a 1,5 szobás debreceni lakásunkat. Akkor én még kiskorú voltam.
Édesanyám 1996-ban elhunyt édesapám pedig most 2020-ban.
Kérdésem az hogy az akkori adásvételi szerződés hiányos nem tartalmaz tanúkat és az én aláírásomat nyilatkozatomat, hogy szüleim javára lemondok az öröklési jogról. Az lenne a kérdésem, hogy valójában gyerekkoromban eladhatta-e édesanyám a lakásunkat, nem kellett volna megvárni míg betöltöm a 18. életévemet és lemondok esetleg az öröklési jogomról. Várom válaszát, Tisztelettel maradtam: P. Cs.

Tisztelt Cím! Minden nagykorú személy fő szabály szerint szabadon rendelkezik bármely vagyontárgyával, így életében bármikor, bárkinek az engedélye nélkül eladhatja, elajándékozhatja az ingóságát vagy ingatlanát. A törvényes örökös engedélyére ehhez nincs szükség, nincs és nem volt soha ilyen törvény.

20.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapánk 2009-ben elhalálozott, sajnos elfogadtuk a hagyatékot, így 2 és fél millió adósságot kaptunk, mivel 5en vagyunk testvérek így fejenként ez 500 ezer forintot jelent. A végrehajtó az elmúlt évek alatt folyamatosan árverezi a házat, sikertelenül. Testvéreim közül egyedül én szeretnék ebből kiszállni és egy összegben rendezni a rám eső 500 ezer forintot az OTP Factoring felé. Kérdésem az lenne, hogy kirendezés után mennyit kérhet tőlem jogosan a végrehajtó? Nem kaptam egyértelmű választ, csak egy összesítőt amin már 9millios összegek szerepelnek. Külföldön élek. Van erre valami törvényi keret, vagy határ a csillagos ég? Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel, D.-T. A.

Tisztelt Cím! Ön csak az örökölt tulajdoni hányad értéke erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyával felel a Ptk. ( 2013. évi V. tv.) szerint.

20.01.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Pest megyében geo-szonáros vizsgálatokat végeznek bányakincsek után kutatva. Ennek kapcsán kaptunk erről értesítő levelet, ahol hivatkoztak egy földterületre. A tulajdoni lapot kikérve, derült ki, hogy egy azonos helyrajzi számú telekrészből, a régen elhunyt Nagymamám, és a tavaly elhunyt Édesanyámnak is van tulajdon része. Hogyan lehet ezt örökölni, illetve rendelkezni a tulajdonjogokkal? Válaszát várva, Köszönettel: B. G.

Tisztelt Cím! Az elhunytak egykori lakóhelye szerint illetékes közjegyzőnél lehet póthagyatéki eljárást indítani.

20.01.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ketten vagyunk testvérek. A nővérem örökli majd a nagymamám házát, együtt laknak jelenleg és eltartási szerződést kötöttek. Azt a házat édesanyánk örökölte volna, de így a testvéremé lesz ott minden.
A szüleink egy másik házban laknak és ők azt akarják, az ő házukat majd én örököljem úgy, hogy a testvérem még köteles részt se kaphasson. Végrendeletet írtak amiben ezt leírták. De nem vagyunk nyugodtak. Ajándékozás? De ott 10 évnek el kell telni. Valami biztos kellene. Olvastam a kizárásról de talán ott is jár köteles rész. A nővérem jóindulatára biztos nem építhetek még ha szüleink le is írták az akaratukat. Mit tegyek, hogy megnyugodhassunk? Nagyon köszönöm a válaszát. Üdvözlettel, Gabriella

Tisztelt Cím! Köteles részre jogosult a másik törvényes örökös, ha végrendelkeztek az örökhagyók. A törvény rendelkezik a köteles részről. Még szóba jöhet az adásvételi szerződés, a szülők haszonélvezeti jogának fenntartásával, de 4% illetéket kell fizetnie. Kizárásnál jár a köteles rész. (A kitagadás esetén nem jár köteles  rész, de csak a törvényben leírt okok esetén lehetséges. 7:78. § [Kitagadási okok] )

20.01.21.

Kedves Ügyvéd úr!
Anyai örökségünk egy ingatlan, amit 3-an örököltünk testvérek. Egyik testvérem halála után örököltük a részét ketten, bátyámmal. Haszonélvezeti jogra tart igényt a sógorom, úgy hogy az elhunyt testvéremmel ők 2,5 éve nem éltek együtt, házassági életközösség nem állt fent. Kérdésem, hogy jogosan követel bármit is? Köszönettel: Zné

Tisztelt Cím! A túlélő házastárs abban az esetben törvényes örökös, ha a hagyaték megnyíltakor az életközösség fennállt.

20.01.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy szüleim házában élünk, felmondott hitelszerződésünk volt, melyet átadtak a végrehajtónak. A végrehajtóval sikerült megállapodni, a párommal fizetjük a részleteket. Szeretném hogy az ingatlan a nevemre kerüljön, a szüleim nekem ajándékoznák, a testvérem beleegyezésével! A kérdésem az lenne, hogy ha írunk itthon kézzel, letanúzva egy nyilatkozatot, melyben a szüleim a hitel lejártával, vagy hirtelen  elhalálozásuk esetén rám szeretnék hagyni az ingatlan részüket, az elegendő? Vagy ügyvéd által kellene megírni a nyilatkozatot? Van e valami gyorsabb, vagy esetleg más lehetőségünk erre? Köszönöm válaszát! Tisztelettel, és köszönettel: Sz. R.

Tisztelt Cím! Végrendelkezni lehet, (formai követelmények: Új PTK. 17.§ valamint c) a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél – végrendeletként feltüntetve – személyesen letétbe helyezi.) ekkor a másik törvényes örökös köteles részre lesz jogosult. A testvére nem lesz jogosult a kötelesrészre, ha lemond az örökségről. Örökségről lemondás: Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben lemondhat az öröklésről. Lemondani tehát csak az örökhagyó életében és szerződéssel lehet. Valószínűleg elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára, ezért nem lehet elajándékozni.

20.01.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Mindkét szülőm idősek otthonába került az elmúlt egy év alatt. A nyugellátásuk nem fedezi a havonta fizetendő ellátási díjat ezért a nyugdíjuk 70%-t kell befizetniük a fen maradó 30% -ot az állam fizeti. Arra lennék kíváncsi hogy ilyen esetben a házukra, rá teheti -e az állam a kezét? Köszönettel, V. S.

Tisztelt Cím! A hagyatéki eljárásban hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet be az állam.

20.01.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A húgom párja tavaly októberben elhunyt.
Nem voltak házasok, egy közös gyermekük született. A párjának az előző kapcsolatából szintén van egy gyermeke.
A haláleset előtt a párja szülei ajándékozási jogcímen a párjára íratták a házat. A szülők haszonélvezeti jogot fent tartották. A hagyatéki tárgyalás jelenleg áll, mert az elhunyt szülei és előző párja megtámadják a hagyatékot. A húgom szeretné ha az örökség megmaradna a kisfiának. Ott éltek és nem is tudnának máshova menni. Ez a szülőket nem érdekli, a házat akarják vissza és hogy ők menjenek el onnan. Van arra esély, hogy a húgom kisfia elveszíti az örökségét, és kiteszik őket a házból? Tisztelettel N. L.

Tisztelt Cím! Az örökhagyó leszármazói a törvényes örökösök. Az élettárs nem törvényes örökös, holtig tartó haszonélvezeti jogra nem jogosult. A házból az örökhagyó szülei, mint haszonélvezők, korlátozhatják az örököst, a lakás használatában, aki csak állagtulajdonos lesz.

20.01.15.

Anyukám elhunyt és hagyatéki tárgyalás lesz. Van két családi ház és egy telek és még 8 M forint a bankban. Férjnél volt és azt szeretném tudni, ki mit kap? Előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl és holtig tartó haszonélvezeti jogot a közösen lakott lakáson.

20.01.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Családi ház, 3 testvér öröksége.
A bátyám sajnos elhunyt, mi ketten az öcsémmel pedig tartósan külföldön dolgozunk, két különböző országban.
A szomszédok szerint elhunyt bátyánk “bűbájos” neje a hátunk mögött eladta a házat.
Nem az a lényeg, hogy mennyiért, amilyen árat hallottunk, annyiért simán aláírtuk volna. A kérdés az, hogy HOL VAN MOST A RÁNK ESŐ RÉSZ? Az eladást bejegyző hivatalok nyilván nem hitték el neki, hogy mi is elhaláloztunk, csak mert 20 percig nem vettük fel a telefont. Remélem, van erre valami technika, pl. letétbe helyezik a részünket, amíg elő nem kerülünk. Köszönettel: O. P.

Tisztelt Cím! Ha nem adtak meghatalmazást, akkor nem adhatja el a tulajdonostárs az önök tulajdoni hányadát, azaz nem írhat alá adásvételi szerződést a tulajdonostársak képviseletében, ha nincs meghatalmazása. A tulajdoni lapot nézze meg interneten keresztül, valóban történt-e eladás.

20.01.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelenleg még élnek a szüleim viszont nem tartom velük a kapcsolatot, valamint elég sok adósságuk van, és nem szeretném az adósságukat megkapni.
Van esetleg valamilyen egyoldalú visszautasítás amikor lemondok az örökségemről teljes mértékben az öcsém javára? Nem tartok igényt se ingó se ingatlan se köteles részről semmire.
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatja a hagyatékot.

20.01.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A feleségemnek most halt meg a mostoha apja, 30 évig voltak házasok az édes anyukájával, és van egy féltestvére a feleségemnek a mostoha apukájától. Van 2 lakásuk az egyik az édes anya nevén van a másik a mostoha apja nevén volt amíg kb. 2 éve át írták a féltestvére nevére. Az anyja házát 30 éve nem sok mindent csináltak rajta. A másik házat együtt húzták fel a házasságuk alatt előtte csak szerkezetkész volt és lakhatási engedéllyel se rendelkezett. Azt szeretném kérdezni, hogy az anyukája utáni házat felesbe kapják e meg a mostoha testvérével vagy a feleségemnek csak a 1/4 része lesz e az övé, és hogy meg lehet e támadni a mostoha apja utáni házat ha az a testvére nevére került de az anyukájával együtt építették fel? Gondolom azért lett átíratva, hogy a feleségem ne örököljön abból semmit.
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: T. Sz.

Tisztelt Cím! Ha ajándékozással történt az átírás, a hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül és nem zárta ki a betudási kötelezettséget az ajándékozó, akkor köteles részre jogosult a törvényes örökös.

20.01.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Feleségem édesanyja meghalt. Hagyatéki végzés megtörtént. Ha a jogerős hagyatéki végzést követően le szeretne mondani az örökségéről, akkor az miként lehetséges és milyen költségei vannak? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Ez nem lemondás, mert átvette a hagyatékot. Elajándékozhatja vagy eladhatja a tulajdoni hányadát. Apjának illeték mentesen ajándékozhat, testvérnek 9% lenne az illeték. (költségek: az ingatlan átruházási szerződés ellenjegyzés ügyvédi díja és a földhivatal eljárási díj)

20.01.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
5 éve ajándékozási szerződéssel nagymamánk a nevemre és testvéremre íratta a házat amibe már alapesetbe is mi laktunk, így mienk lett a tulajdon a házra, viszont ő lett a haszonélvező haláláig.
Édesapánk elkezdett zsarolni minket, hogy az ajándékozási szerződést semmisé fogja tenni. Nagymamánk most 85 éves, már süket nehezen ért meg dolgokat, és 6 hete édesapánk átvitte magához, hogy ő majd lesz a gondviselője (aki évek óta rokkant nyugdíjon van).
Nagymamánk míg ép állapotba volt, nekünk szánta a házat, mikor aláírtuk a szerződést édesapánk nem is tudott róla. Viszont most, hogy már nincs jó állapotba nem tudom, hogy apánk mikkel beszéli tele a fejét. Tud tenni bármit ellenünk? Nekünk ez az egy örökségünk van, ha a mama meghal akkor nem kevés pénzt is fog örökölni, plusz van saját háza, de ki akar szúrni velünk, hogy az utcára kerüljünk. Mi az amire számítanunk kell, ha elkezd ellenünk áskálódni? Köszönöm válaszát: V.
Tisztelt Cím! A hagyaték megnyílta előtt 10 éven belül adott ajándék tekintetében a törvényes örökös köteles részre tarthat igényt abban az esetben, ha az ajándékozó nem zárta ki a betudási kötelezettséget. A köteles rész a törvényes örökrész 1/3-ada. Az ajándékozási szerződést nem tudja semmissé tenni.

KÉRDÉSEK – VÁLASZOK! 2019 ÖRÖKLÉSJOG

19.12.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám halála után nem tudtam megjelenni a hagyatéki tárgyaláson, a nővérem sem. Így egy ideiglenes határozat van, hogy fele-fele arányban örököltünk testvéremmel. Egy ingatlanról van szó, amit jó lenne eladni de amíg nincs jogerős határozat addig lehetetlen. A hagyatéki tárgyalás időpontja 4,5 évvel ezelőtt lett kitűzve. Lehetséges ennyi idő után az ajándékozás testvértől testvérnek? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! Ajándékozni akkor tudnak, ha már tulajdonosok. Az ajándékozás illetéke 9%, mert oldalági rokonok.

19.12.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Testvéremmel 1/2-1/2 arányban örököltük édesanyám ingatlanát. Én szeretném az ingatlant értékesíteni és a kapott összegen osztozni, míg testvérem megtartaná viszont kifizetni nem tud.
Kérdésem a következő: Eladhatom e a tulajdon részemet vagy csak a testvérem vásárolhatja meg? Köszönöm a választ.

Tisztelt Cím! Ha megveszi valaki, akkor igen, eladhatja. Előtte a társtulajdonossal közölni kell a vevő ajánlatát, ha 14 napon belül nem válaszol, nincs akadálya.

19.12.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemmel 1971-ben kötöttünk házasságot. A 2 évvel korábban épített házát közösen fejeztük be. Azonban haláláig 1/1-es tulajdonában volt a ház. Férjem végintézkedés nélkül elhunyt. 2 közös gyermekünk van. Kérdezném én örökölök e a házból, illetve az ő nevén lévő autóból és ha igen, milyen arányban? Válaszát megköszönve tisztelettel: Sz. Iné

Tisztelt Cím! A hatályos Ptk. szerint a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl.

19.12.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a párom édesanyja éltében a páromra íratja a házát, akkor azt a párom testvérei megtámadhatják a jövőben?
A párom édesanyja szerencsére még jó egészségnek örvend, velünk él. A házat teljes mértékben felújítottuk, illetve tervezzük bővíteni is. Viszont nem szeretnénk a jövőben megválni tőle. Sajnos a párom egyik testvére csak az anyagiakat nézi.
Ügyvéd úr, mivel tudnánk biztosítani magunkat, hogy a házat amibe annyi mindent belefektettünk, a jövőben a mienk maradhasson?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! B. E.

Tisztelt Cím! Amennyiben az ajándékozástól számított 10 éven belül nyílik meg az ajándékozó hagyatéka, abban az esetben az örökösök köteles részre jogosultak. Adásvételi szerződés jelent megoldást.

19.12.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A férjemmel most zajlik a válóperünk. Újra akar nősülni. Van két nagykorú gyermekünk. A férjem az édesanyjától örökölt házban lakik, amelyet a fiaim örökölnének, ha meghal. Van még szántóföldje is. Az a kérdésem, hogy az “új” felesége, ha esetleg a férjem meghal, hány évi együttélés után szerez jogot a ház és a földek utáni haszonélvezetre vagy az egyharmad tulajdonjogra.
Előre is köszönöm a válaszát Tisztelettel K. Gyné
Tisztelt Cím! A túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl és holtig tartó haszonélvezeti jogot a közösen használt lakáson. A tv. nem köti időtartamhoz a törvényes öröklést.

19.11.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy hagyatéki ügyben kérném szíves tanácsát. A Nagymamám két hónapja elhunyt. Tudomásom szerint volt végrendelete, amiben minden unokájára és dédunokájára hagyott örökrészt a fián kívül. A kérdésem az lenne, hogy ha nem kapok értesítést a hagyatéki tárgyalásról, vagy esetleg a nevemben a megkérdezésem nélkül képvisel valaki, mit tudnék tenni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel K. O. Zné

Tisztelt Cím! A hagyatéki eljárást folytató közjegyzőnél vagy önkormányzatnál megtudhatja, hogy mikor lesz a hagyatéki tárgyalás. Önt akkor idézik meg, ha örökös.

19.11.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Keresztanyám elhunyt. Végrendeletében az alábbiak szerint rendelkezett a temetésről: “illő eltemettetésemről a sógornőm gondoskodjon“. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor a temetési költség hagyatéki tehernek számít? Erre a célra a sógornőnek átadott 400.000 Ft-ot, de a pénz átadása nem került bele a végrendeletbe és semmilyen papírba. Plusz a lakásának a felét rá hagyta. Előre is köszönöm a válaszát: E. B.

Tisztelt Cím! csak akkor számít tehernek, ha nem a sógornő fizette a temetést.

19.11.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném két dologban a segítségét kérni. Édesapám októberben meghalt, egyedüli gyermek vagyok. A közeljövőben hagyatéki tárgyalásra kell mennem. Viszont én kerekesszékes mozgássérült vagyok, így nem tudok a Közjegyző irodájába feljutni, mert emeleten van. Szeretném megkérdezni, hogy ez esetben a közjegyzőnek van lehetősége akadálymentes helyre kitűzni a tárgyalás helyszínét vagy mindenképpen egy ügyvédet kell megbízom, hogy képviseljen engem?
A másik problémám a következő: Édesapám nevén volt egy autó. Szeretném megkérdezni, hogy ezt egyedül öröklöm vagy Édesanyámmal közösen? Van lehetőség arra, hogy a hagyatéki tárgyaláson az autót Édesanyám számára valamilyen módon átadjam? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B. B.

Tisztelt Cím! A tárgyalás helyszínére vonatkozóan a közjegyzővel egyeztessen. Amennyiben az édesanyja házasságban élt az örökhagyóval és az életközösségük fennállt a hagyaték megnyíltakor, akkor az édesanyja egy gyermekrésznyit örököl. A hagyaték átvétele után ajándékozhatja az édesanyjának a gépkocsit.

19.11.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem az lenne: ha a végrendelet szerint az örökhagyótól én öröklök tőzsdén lévő részvényeket, de azok értékéből az örökös társamnak át kell adjak (végrendelet szerint) X. millió forintot, akkor az ezen összegre vonatkozó örökösödési illeték kit terhel? Engem vagy örököstársamat, akié az X millió forint lesz? Kérdésem még, hogy ezen összeg átadására (végrendelet nem fogalmazza meg) van-e számomra határidő? Mi van akkor, ha ezeket a részvényeket én még tovább forgatnám, ebből kifizetni azonnal örököstársamat így nem tudnám, máshonnan, pedig nincs készpénzem, amit átadhatnék neki. Köszönöm válaszát, F. Iné

Tisztelt Cím! A hagyatékátadó végzés állapítja meg, hogy ki és mennyit örököl. Az örökösnek a hagyatéka után kell illetéket fizetnie. (ha köteles rész kifizetéséről van szó célszerű minél előbb átadni a részvények rá eső részét, mert a részvények későbbi értékét ön nem tudja garantálni. A kötelesrészre jogosult 5 éven belül kérheti a részét.)

19.11.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy, a feleségem öröklés útján tulajdonába került ingatlanon, az elmúlt években több nagy értékű beruházást végeztünk. Eddig kb.: 10 millió Ft-ot költöttünk. Feleségemnek nincs gyermeke, nekem van két lányom. Feleségem testvérének- aki lemondott az örökrészéről- van két gyermeke.
– esetleges halálom esetén az én gyermekeim örökölnek-e utánam alapesetben az ingatlanból, vagy csak az ingóságból, annak ellenére, hogy jelentős a részemről is az ingatlanba fektetett pénz?
– amennyiben a feleségem hal meg előbb, ez az ingatlan az én tulajdonomba kerül? Majd ezt követően – halálom után – a két lányom tulajdonába?
– abban az esetben, ha én halok meg előbb és utána a feleségem- ki lesz az örökös? Feleségem tetvére, vagy ha már ő sem él, az ő gyermekei?
Szeretnénk, a hálálunk esetére olyan megállapodást kötni, amely egyrészt az én két gyermekemet, másrészt a feleségem testvérének két gyermekét nevezné meg egyenlő hányadban örökösnek, azzal a feltétellel, hogy csak mindkettőnk halála után nyílna meg az örökség. Van erre lehetőség? Köszönettel: K. L.

Tisztelt Cím! Végrendelkezhetnek külön végrendeletben, a végrendeleti örökös mellett a törvényes örökös a hagyaték megnyíltakor köteles részre jogosult.

19.11.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örökösödési ügyben kérném a segítségét. Párommal 19 éve élünk együtt. Nem vagyunk házasok és bejegyzett élettársi kapcsolatban sem. Nekem az előző házasságomból van egy nagykorú gyermekem. Páromnak nincs gyermeke és nem élnek a szülei. Viszont van két testvére, azoknak két-két gyermekük.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben ki fog örökölni.
Egy ingatlan van a nevén és egy gépkocsi, valamint a bankszámla, mint magánszemély.
Illetve van egy cége, amiben ő az ügyvezető én meg egy tag, és a cég számláján pénz. Cégben járművek és munkaeszközök.
Mi a teendő abban az esetben ha szeretnénk párommal, hogy a lányom örökölje a házat, gépkocsit, számlán található összeget?
A céget automatikusan én öröklöm? Illetve a cégbe megvásárolt eszközöket és a cég vagyonát? Vagy mindent a testvérei örökölnek? Előre köszönöm: Tisztelettel: G. A.

Tisztelt Cím! A túlélő házastárs törvényes örökös, az élettárs nem törvényes örökös. Az örökhagyó törvényes örökösei- házastárs és leszármazó hiányában- az oldalági rokonok és azok leszármazói. Végrendelkezhet az örökhagyó.

19.11.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban kérném segítségét, hogy mit tudok tenni, ha kölcsönadtam 3 M Ft-ot, de az adós elhunyt. Kölcsönadási szerződésünk volt. Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy ebben a helyzetben van bármi esélyem arra, hogy ezt az összeget viszontlássam, vagy innentől semmi sem? Élettársi kapcsolata volt, a legidősebb gyermeke kb. 5 éves. Ingatlan nem volt a tulajdonába. Előre is köszönöm a segítséget, T. A.

Tisztelt Cím! Hagyatéki hitelezői igényt nyújthat be az adós lakóhelye szerint illetékes önkormányzatnál/ közjegyzőnél.

19.11.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, januárban volt egy hagyatéki tárgyalás közjegyző által hitelesített értékbecsléssel. Ha az egyik fél nem akarja elfogadni, kérhet új értékbecslést?
Tisztelt Cím! A közjegyző határozata ellen jogorvoslatnak van helye.

19.11.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1998-ban kötöttem házasságot!
Egy lányom férjemnek két gyermeke van! A ház, amiben élünk férjem édesanyjáé volt! Kötöttünk eltartási szerződést, ami a férjem nevére lett kiállítva, de én ápoltam az édesanyját! Halála előtt az apai részt kifizettük a férjem örököseinek. Hajadon lányával egy házban élünk. Amit felújítottunk. Most a lánya azt mondta menjek el mert ez a ház az övé! Mindenféle módon próbál minket összeugrasztani! A férjem nem nyilatkozik nem szól semmit hiába szeretnék vele beszélgetni! Csak annyit mond miért kéne nekem elmenni? Szeretném kérdezni ha férjemmel történne valami, mire számíthatok jogilag! Előre köszönöm

Tisztelt Cím! Ha ez a lakhelyük, akkor ön egy gyermekrésznyit örököl és holtig tartó haszonélvezeti jogot kap a házon.

19.11.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem 1969.-ben vásárolta a házat, melyben 1979-ben kötött házasságunk, azaz 40 éve együtt lakunk. 1973-ban született lányunk, akivel nem tartjuk a kapcsolatot. Kérdésem az lenne, hogy férjem végrendeletileg ugyan rám hagyja a házat, de a kötelesrész milyen hányadban vonatkozik a gyerekre? Válaszát várva és megköszönve Üdvözlettel: K.Kné

Tisztelt Cím! A 2013. évi V. tv. szerint a köteles rész a törvényes örökrész 1/3-ada, jelen esetben a ház 1/6-ada lesz a leszármazóé, mert a túlélő házastárs örököl a házastárs hagyatékából 1 gyermek résznyit.

19.11.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy adósságot örököltem közel hétszáz-ezret, most azt ki kell, hogy fizessük? Amit tudni kell, hogy hárman örököltük a tartozást. Kérném tanácsát! köszönöm

Tisztelt Cím! Az örökös az örökhagyó tartozásaiért a hagyaték erejéig felel, elsősorban a hagyaték tárgyával. Azaz a Ptk. szerint további fizetési kötelezettségük nincs, ha nem örököltek mást.

19.10.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy elhunyt a nagybátyám, aki sosem nősült meg, gyermeke nem született. Él még két testvére, kettő már elhunyt. Van végrendelete, melyben engem jelölt meg kizárólagos örököseként. Ebben az esetben, a testvérei, megtámadhatják a végrendeletet? Köszönöm, ha válaszol, üdvözlettel M. K.

Tisztelt Cím! Igen megtámadhatják, nekik kell bíróságon bizonyítaniuk, hogy érvénytelen a végrendelet.

19.10.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Apai nagyapám 4 napja meghalt. Tulajdonába volt egy háznak az 50%-a mivel nagymamám halála után a másik fél édesapámé és annak húgáé lett. Rendelkezett még földekkel is. A hagyatéki eljárás megvolt de a végeredményt nem tudom. külföldön élek. Édesapám meghalt múlt héten. Édesapám húga minden vagyont magának szeretett volna és engem kitagadni az örökségből. Információim szerint meggyőzte édesapámat, hogy mondjon le mindenről az ő javára. Ha így volt akkor én nem öröklök semmit? Esetleg tudok valamit tenni ellene? Köszönöm szépen! Tisztelettel: A.

Tisztelt Cím! A tulajdoni lapból tudja kideríteni, hogy örökölt-e az édesapja, illetve abból, hogy ön kap-e idézést a hagyatéki tárgyalásra.

19.10.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

2014ben hunyt el apukám 3an vagyunk testvérek lemondtunk anyukám javára, 2019.-ben elhunyt anyukám. 2014 be értékelték a házat. Most anyukám halála után húgom sok pénzt akar az örökségből. A felértékeléskor megállapított összeg után vagy ő azt kér amit akar? Köszönettel B. J.

Tisztelt Cím! Amiben megállapodnak. Jog szerint egyenlő arányban is eloszthatják, az eladáskor kapott összeget. (lehet, hogy a húga ápolta, ezért jár neki több)

19.10.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a lehetőséget. 4-en örököltünk egy házat, ketten benne laknak. szeretném eladni a részemet, de nem engednek be, hogy, vevőknek megmutassam, fényképeket sem tudok mutatni. Hogyan tudok bejutni az ingatlanba törvényesen? Illetve szerintük nincs jogom bemenni, mert tartozás van a tulajdoni lapon a nevemen, de nekik is van jócskán. Köszönöm válaszát Tisztelettel S. A.
Tisztelt Cím!
Sehogy. Közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani (de drága a per).

19.10.25.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Rögtön a tárgyra térnék, ha megengedi. Édesapám előző házasságából született egy fiú gyermek (kb. 35 éves lehet) akit születése után az első felesége úgy megütött, hogy maradandó szellemi károsodást szenvedett. A gyermek egy egészségügyi intézményben él, állandó ápolásra szorul, anyja a jogos gyám. Édesapám második felesége (édesanyám) egy 6 éves fiúval érkezett, aztán megszüntettem én. Az évek alatt jelentős anyagi és ingatlan értéket halmoztak fel. Kérdésem az lenne: örökölhet-e a beteg gyermek, édesapám után? Így az ő első felesége kapna mindent? A gyermek édesapám nevét viseli, a féltestvérem, nem. Van-e rá mód, hogy a kezelő intézmény kapjon egy összeget, vagy mindenképp a gyermek örököl? Köszönöm segítő válaszát! Üdvözlettel: F. K.

Tisztelt Cím! Az örökhagyó minden leszármazója törvényes örökös. Végrendelkezés esetén a törvényes örökös köteles részre jogosult.

19.10.22.

Tisztelt ügyvéd úr!
Sajnos édesanyám két hete meghalt.
Az ő nevén volt egy garázs, kb. 2 M Ft értékben. Kérdésem csak annyi lenne, ki örököl édesapám-e vagy én?
Ha én vagyok az örökös mennyi adót vagy illetéket kell fizetnem?
Köszönöm szépen gyors válaszát! Cs. Gné

Tisztelt Cím! A hatályos Ptk. szerint a túlélő házastárs-ha az életközösség fennállt a hagyaték megnyíltakor-egy gyermekrésznyit örököl, illetéket sem a házastársnak sem az egyenesági leszármazónak nem kell fizetnie.

19.10.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szerencsére férjem él. Van két családi házunk, egy lakás és egy telek. Mindez a házasságkötésünk után lett a mienk, de csak az ő nevére íródott. Van két nagykorú lányunk.

Mi történik, ha a férjem elhunyna? Mi lenne az ingatlanokkal? Köszönettel Edit

Tisztelt Cím! A túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl mindenből. A közösen lakott lakáson holtig tartó haszonélvezeti jogot is kap. A házassági közszerzeményt bírósági eljárásban tudja bizonyítani.

19.09.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Én 69 éves vagyok, a fiam mint ági örökös most meghalt. Végrendeletemben az egyetlen unokámat, mint kizárólagos örököst jelöltem meg. Ő még csak 7 éves. Amennyiben NAGYKORÚSÁGA előtt elhunynék, menyem kiadhatja-e majd albérletbe
–haszonélvezőként–a lakásomat?
Előre kell gondolkoznom, fiam váratlan halála miatt. Fáradozását köszönöm. Tisztelettel: T.-K. K.

Tisztelt Asszonyom! Ági öröklés akkor van a törvény szerint, ha az örökhagyónak nincs leszármazója. Ha az unokája a fia gyereke, akkor az unokája és a menye örökölnek a fia, mint örökhagyó után.

Ha az unokája kiskorúként öntől örököl lakást, akkor a menye kiadhatja albérletbe a saját fia lakását, nem haszonélvezőként, hanem mint törvényes képviselője.

19.09.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem, hogy a férjem12 év házasságunk után meghalt. Én a saját vagyonomból vásároltam egy lakást 10 éve, és közjegyzői okiratban foglalta a férjem, hogy nem az ő vagyonából van ez nekem vásárolva. Most a fiai szeretnének részt ebből az ingatlanból mert nem hiszik el, hogy nem az Apjuk vásárolta! Ezzel az okirattal, hogy ez meg volt írva, tudnak így is követelőzni?

Tisztelt Cím! Az örökösöknek bíróság előtt kell bizonyítaniuk az állításukat.

2019.09.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy öröklésként kaptunk többen egy ingatlant. Nekem van tartozásom amit erre az ingatlanra terheltek. A többi tulajdonosnak milyen hátránya származhat ebből? Tisztelettel

Tisztelt Cím! Nem tudják eladni az egész ingatlant addig, amíg az ön tulajdoni hányadát nem tehermentesítik.

19.08.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám idén hunyt el, édesapámmal több éve külön élnek, azonban a válás nem történt meg. A halál időpontjában a házastársi életközösség nem állt fent és annak visszaállítására sem volt mód (mivel édesapám párkapcsolatban él), így jól gondoljuk, hogy ebben az esetben ő kiesik az örökösök sorából? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Igen, az édesapja nem örököl, a Ptk. így rendelkezik.

19.08.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném a segítségét kérni! 2015-ben örököltünk hárman testvérek egy házat! A legfiatalabb testvér felújítási munkálatokat végez. Sajnos a húgom eladni sem akarja az ingatlant, bár arra többször kértük öt! Kérdésem az volna, hogy ha mi ketten a testvéremmel nem tudunk semmit a házon javítani, a húgunk minket kizárhat e véglegesen egy bizonyos idő után az örökségből? Köszönöm szépen előre is a választ! Üdvözlettel: L. M.
Tisztelt Hölgyem!
Mindegyik örökös tulajdonjogát bejegyezték az örökölt ingatlan tulajdoni lapjára. Az a tulajdonostárs, aki a közös tulajdon állagmegőrzését saját költségén végzi, pert indíthat a tulajdonostársak ellen a költségek megtérítése iránt.

19.08.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Öcsém fia szülei halála után megörökölte az ingatlant tehermentesen. Ő elég könnyelmű, ezért szeretném a tulajdonjogát megőrizni. Kérdésem, mint magánszemély az Ő beleegyezésével lehet-e az ingatlan fele részére terhelési és elidegenítési tilalmat bejegyeztetni a hagyatéki tárgyaláson. Köszönettel: G. M.
Tisztelt Hölgyem! Nem lehetséges.

19.08.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sajnos nézeteltérésem volt a lányaimmal a férjem hagyatékával kapcsolatosan, s ennek megítéléséhez kérném a segítségét! Életünk során szinte mindent 1/2, 1/2 tulajdonban vettünk. A problémát két nyaralónk okozza. Férjem tavaly meghalt. A hagyatéki eljárás során, férjem tulajdonát képező 1/2-1/2 nyaralórészeket a törvényes rendelkezés szerint 3-szor1/3 részre osztották fel. Én a 2- szer 1/3 részemről lemondtam a lányaim javára. Kérdésem az, hogy az 1/3 gyerekrész után jár-e haszonélvezet a túlélő házastársnak és a tulajdonrész lemondásával automatikusan arról is lemondtam!? Válaszát előre is köszönöm. R. Gyné.

Tisztelt Asszonyom! A hatályos Ptk. szerint csak a közösen lakott lakásra kap holtig tartó haszonélvezeti jogot a túlélő házastárs.

19.08.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Édesapám a napokban elhunyt, és halála előtt két hónappal eladta az ingatlanját (amelyben lakott is), és amelyet azonban még nem adott birtokba.
A kérdésem az lenne, hogy a birtokba adási jegyzőkönyvön az Eladó neve mi lesz ez esetben és ki fogja aláírni. (Az új tulajdonos szeretné elkezdeni a közművek átíratását.) Szíves válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! A közmű szolgáltató fogja megmondani, hogy halotti anyakönyvi kivonat alapján a törvényes örökös aláírását elfogadják-e.

19.08.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdéssel fordulnék Önhöz! Örököltem a Nagymamám lakásának 25%-át. Ebben az esetben kötelezhetem a másik felet, hogy kifizesse a “részemet”?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm! H. Balázs

Tisztelt Uram! Nem követelheti. Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat.

19.08.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lakás amiben élek 50-50%-ban az anyukámé és az enyém.
Van egy lányom és a lakást szeretnénk átíratni a nevére.
Azonban szeretném megtudni, hogy milyen buktatói vannak az átíratásnak.
Nem voltam férjnél, a gyerekem apja ebben a lakásban nem élt, nem hozott semmi vagyont. Ha a
lányom nevére iratom és előbb halna meg mint mi és a férje is akkor kire szállna a lakás? Azért kérdezném, mert nem szeretném, ha az apjára szállna.
Előre is köszönöm üdv M. Gyöngyi

Tisztelt Hölgyem! Ne ajándékozza senkinek, ha igen, akkor csak a haszonélvezetével terhelten.

Amennyiben nincs közös gyerek, akkor a túlélő házastárs mellett az örökhagyó szülője örököl 1/2-ed arányban. Ha van leszármazó, akkor az örökhagyó szülei nem örökölnek.

19.08.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem a következő lenne.
Édesapám elhunyt 4 évvel ezelőtt. Volt a tulajdonunkba Siófokon egy nyaraló, melyet az öcsém nevére íratott édesapám 15 évvel ezelőtt. Ezt a nyaralót egy hónappal ezelőtt eladta az öcsém 30.000.000 forintért. Amikor megkérdeztem, mégis hogyan gondolta ezt, a válasza az volt, hogy a nevén volt, tehát az az övé és azt csinál vele amit akar.
Azt szeretném megtudni, hogy jogosan cselekedett-e amikor eladta a nyaralót és az érte kapott pénzt pedig sajátjaként kezeli. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Róbert

Tisztelt Cím! A hatályos Ptk. szerint ha a hagyaték megnyíltától számított 10 évnél régebben kapott ajándékot a törvényes örökös, akkor a többi törvényes örökös köteles részre nem tarthat igényt.

19.08.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Öröklésben 2 ingatlanban is érdekelt vagyok 1/4-1/4-ed részben. A hagyatéki eljárás során mind a két ingatlan részét ki akarom kérni. Milyen jogi szabály kötelezi a többi öröklőt? (az egyik ingatlanban laknak szóval nekik nagyon nincs hova menniük), esetlen van lehetőség olyanra hogy én fizetem ki az ő részüket? Akkor mi alapján határozódik meg az összeg? 
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Egyik tulajdonostárs sem köteles sem megvenni az ön részét, sem eladni a saját részüket önnek.

19.08.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nevelőanyám elhunyt és a minap megkaptuk a hagyatéki eljárás végzését! Amiben féltestvérem, illetve nevelőanyám első házasságából származó fia örökölték nevelőanyám részét! Viszont az első házasságból származó férfit még az erre kirendelt ügyvéd sem tudta felkutatni, ennek ellenére örökösként szerepel! Hogy létezik ez? Miként tudom elérni, hogy ez az illető kikerüljön a örökségből?  Köszönettel

Tisztelt Cím! Ha az illető az örökhagyó gyereke, akkor törvényes örökös.

19.08.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Öröklési kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. Édesanyám 1 éve hunyt el és hagyaték során teljes bizalommal aláírtuk a végzést miszerint én és a nővérem tulajdonosokként édesapám pedig holtig tartó haszonélvezeti joggal lett bejegyezve.

Van olyan jogi lépés akár végrendelet vagy valami ami védené ebből az anyai részt, hogy ha az apám netán újra házasodna akkor vagy élettársi viszonylatban a harmadik fél ne részesüljön? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Az önök tulajdonából nem részesül az új házastárs, mert önnek nem törvényes örököse. Törvény alapján kapott haszonélvezeti jogot a túlélő házastárs. A haszonélvezeti jog jogosultja a tulajdonosok engedélye nélkül használhatja és hasznosíthatja az ingatlant.

19.08.12.

 Tisztelt Dr. Mohos Gábor Úr!

Öröklés ügyében érdeklődnék Önnél:

Édesapám négy éve hunyt el, a kertes házban lévő tulajdonhányada rám szállt, a 20 éves autója után pedig fizetnem is kellett.

Van egy üdülőrészünk, aminek tulajdonlapján édesapám is szerepel, de erre csak most derült fény, mert úgy tudtuk, hogy csak édesanyám nevén van.

Kérdésem az lenne, hogy négy év elteltével szükséges-e újabb jogi procedúra, lehetséges-e adókötelezettség a részemre, vagy csak a Földhivatalnál át kell íratni  a szükséges papírok bemutatásával.

Tisztelt Cím! Póthagyatéki eljárást kell lefolytatni a közjegyzőnél. Vagyonszerzési illetéket nem kell fizetnie, természetesen adót sem.

19.07.22.

Tisztelt Ügyvéd úr! Lenne egy kérdésem, nagymamám meghalt 2 éve, de 6 éve testvérére íratta a házát, aki egy hete eladta. Benne lakó édesanyámat kirakta. Igaz az, hogy járna valahány százalék az örökösnek is? Ilyenkor mi a teendő?

Tisztelt Cím! A törvényes örökös abban az esetben jogosult köteles részre, ha az örökhagyó a hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül elajándékozta a hagyaték tárgyát. Az ingatlan tulajdoni lapjából derül ki az elidegenítés jogcíme.

19.07.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A testvérem férje meghalt, 2 kiskorú gyerekük van. Volt közös ingatlanuk a testvéremmel és a sógoromnak Kft-ben 1/2 üzleti része, illetve bankszámlán pénze. Az öröklési rendet ismerem. A kérdésem, hogy a Gyámhivatal részéről mihez kell majd hozzájárulás és az hogyan zajlik pl. ingatlanértékesítés, a bankszámlán lévő pénz felhasználása megélhetésre, illetve a cég tulajdoni részének esetleges eladása esetén.
Köszönöm szépen a válaszát!

Tisztelt Cím! A hagyaték visszautasításához, elidegenítéséhez kell a gyámhivatal hozzájárulása

19.07.16.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor úr!
Egy önkormányzati lakás bérlője 2008-ban és 2009-ben közmű (áramdíj) tartozást halmozott fel. Még 2009-ben lakbértartozás miatt az önkormányzat felmondta a bérleti szerződést.
2011-ben az egykori bérlő elhunyt. A húga lett ingóságainak örököse. Ez év nyarán levélben jelentkezett egy követelésbehajtó cég és követeli az örököstől a 2008-2009-es áramdíjtartozást és annak késedelmi kamatait. Az örökös sem fizető, sem felhasználó nem volt a nővére villanyszámláin.
Vonatkozik erre az esetre a Ptk. 6:22§ szerinti 5 év elévülési idő? Kell-e az örökösnek tartania bármilyen jogi következménytől?
Segítségét megköszönve tisztelettel: D. L.

Tisztelt Cím! Abban az esetben, ha 5 éven belül már megkísérelték a követelés érvényesítését, nem évült el. Ha nem szakították meg az elévülést, akkor elévült a követelés.

19.07.15.

Tisztelt ügyvéd Úr.
Egy öröklési kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni.
Édesapám vett egy lakást, amiben a nagymamám él mint haszonélvező. Édesapámnak van hat testvére akik közül ketten majdnem napi szinten járnak a nagymamámhoz, visznek neki ezt-azt… Ezt édesapám nem tudja megtenni mert ő is beteg és nehezen jár.
Többször is felmerült, hogy a nagymamám halála esetén ez a két testvér ki akarja őt túrni abból a lakásból, holott ismétlem, azt ő vette meg, az ő nevén van mint tulajdonos.
1. Megtehetik-e ezt a lépést vagy sem?
2. Egy másik kérdés, hogyha netán édesapám elhunyna akkor hogyan öröklődik ez a lakás. Tudni illik én vagyok a legidősebb gyermeke és van neki három másik gyermeke az új feleségétől.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! 1. Nem lehetséges, a tulajdonjog védi.

2. A Ptk. szerint törvényes örökös az összes leszármazó és a házastárs, tehát 5-en örökölnek. Végrendelet esetén a végrendeletben nem nevezett (kizárt) örökös köteles részre (a törvényes örökrész 1/3-ada) jogosult.

19.07.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Örököltem 10/18-ad értékben családi házat, vettem hozza 4/18-ad tulajdonrészt így van 14/18-adom. Anyukámnak volt 3/18-ad rész özvegyi haszonélvezeti joga, amelyről lemondott a tetemes adósságai miatt (féltünk, hogy ráterhelődik az adósság a házunkra igy). Rendeződött valamennyire az anyagi helyzete és kéri vissza a 3/18-ad rész haszonélvezeti jogát.

1, kérdés: lehet-e úgy megírni haszonélvezeti jog (3/18-ad rész) szerződést, hogy bele legyen foglalva kitételként, ha 50 000 Ft vagy  magasabb adósság van újra anyukámnak, akkor elveszítse az ajándékozott 3/18-ad haszonélvezeti jogát?

2, Ha magamnak van 14/18-ad rész tulajdonjogom, anyukámnak meg lenne csak 3/18-ad haszonélvezeti jog, akkor engem mint tulajdonost miben és mennyire korlátozhat. Kizárhat-e a családi ház használatából részben vagy egészben? Köszönöm szépen előre is a válaszokat! Üdvözlettel: L.M.

Tisztelt Cím! 1. nincs ilyen. 2. Igen, a haszonélvező megteheti.

19.07.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim lakását, amely a szüleim nevén volt 50-50%-ban, az öcsémnek ajándékozták. Így most ő 1/1 tulajdonos. Tehetek valamit vagy kisemmiztek? Ez lenne a kiskapu, ha valakit ki akarnak zárni az örökségből?
Köszönöm. Tisztelettel Sz.

Tisztelt Cím! A törvény ezt lehetővé teszi.

19.07.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem elhunyt. Első házasságából 2 gyermeke van, közös gyermekünk nincs! A nevén szereplő, de közösen használt, én meghatalmazottként használó betétünket a bank zárolta pedig a banknál halál esetére szóló rendelkezés volt a javamra, amit csak a folyószámlánál vettek figyelembe. Ez azt jelenti, hogy a közös pénzünk is hagyaték tárgya lesz? Ha igen, milyen arányban számíthatok a pénzemre? Köszönöm válaszát! Köszönettel D. Zs.

Tisztelt Cím! A fele az örökhagyóé, abból ön egy gyermekrésznyit örököl, mint törvényes örökös.

19.06.25.

Tisztelt Ügyvéd úr! Meghalt az édesapám. A családi ház amelyben lakunk 1/2 részben az édesanyámé. Az örökség édesapám után a másik 1/2 rész amelyet én és a nővérem örököltünk. Így a tulajdoni arányok a következők.: Édesanyám 1/2 rész plusza a haszonélvezet Én 1/4 rész, Nővérem 1/4 rész

A kérdésem a következő lenne. Kezdeményezhetem e a ház eladását, hogy hozzájussak az örökségemhez készpénzben? Üdvözlettel

Tisztelt Cím! Igen, de az eladásra nem tudja kötelezni egyik tulajdonostársat sem. 

19.06.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám elhunyt, egyedüli gyermekeként én fogok örökölni egy ingatlant ami a nevén volt, viszont nem ott élt hanem egy másik házban ahol haszonélvezete volt. Ebben a másik házban élt vele egy hölgy aki most azzal fenyeget, hogy ha nem adok neki bizonyos összeget a ház árából akkor be fog perelni, mivel azt a házat ami édesapám nevén volt az ő állítása szerint az ő pénzéből újították fel. Ezt papírokkal nem tudja igazolni, nem volt bejegyzett élettársi kapcsolatuk sem, de azt mondja, hogy elég két szomszéd tanúvallomása. Valós veszély lehet ez vagy csak próbálkozás, hogy pénzt szedjen ki belőlem? Valóban meg tudja támadni a hagyatéki végzést vagy be tud perelni és van esélye nyerni? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A hagyatéki hitelezői igényt bejelentő személy perben köteles bizonyítani az állításait.

2019.06.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kiskorú gyermekem édesapja nem régen elhunyt.
Hagyatékán korábban született gyermekei és az én gyermekem osztoznak.
A házunkban eladóvá vált egy kis lakás, ezt kívánjuk -a gyámhatóság engedélyével- megvásárolni gyermekemnek a hagyatéki részéből.
A gyermekem örökséghez jutása viszont még eltart néhány hónapig és az eladó nagy valószínűséggel nem várja ki ezt az időt.
Arra gondoltam, hogy mint szülő kölcsönt adnék gyermekemnek addig, amíg az apai örökségét megkapja, így megvásárolhatná a lakást (hangsúlyozom, gyámhatósági engedéllyel).
A kérdésem az, hogy jogszerűen adhatok-e kölcsön kiskorú gyermekemnek lakásvásárlásra? Ha igen, akkor ki írja alá a kölcsönszerződést a gyermekem nevében? A gyámhivatal ebben a kérdésben nem tudott tanácsot adni.

Tisztelt Cím! A vásárláshoz nem kell a gyámhivatal hozzájárulása. Ön a gyereke törvényes képviselője, de ez a művelet nyilvánvalóan lehetetlen lenne. Ha az eladó hajlandó várni, kössenek vele ingatlan adásvételi elő szerződést.

2019.05.30.

Tisztelt Ügyvéd úr! Azt szeretném kérdezni, hogy apám meghalt és anyám újra férjhez ment. Nem tudom, hogy a férjének milyen köze lehet a mi házunkhoz? A ház fele a nővéremé és az enyém, anyumé a másik fele. Jól tudom akkor a haszonélvezeti jogot elvesztette amikor újra férjhez ment? Van adósság a házon. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel J. Á.

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jogot nem vesztette el, mert nincs ilyen magyar törvény. A férjnek lakáshasználati joga van, a feleség halála esetén pedig egy gyermekrésznyit örököl, valamint holtig tartó haszonélvezeti jogot kap az örökhagyó tulajdoni hányadán.

2019.05.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Eltartási szerződést kötöttem 3 éve unoka nővéremmel. Két unokája 10 éve nem kereste a nagymamát. Én magamhoz vettem megromlott egészsége miatt, ő kérte. A háza üresen áll. 2/4 részben tulajdonos, a másik része az unokáké. Kérdésem: Ő el akarja adni a házat még életében, mostanában. Az unokák ekkor is örökölhetnek? Köszönöm, hogy válaszol. Tisztelettel F. Bné

Tisztelt Cím! Amit elad (ha el tudja adni) nyilván az már nem lesz a tulajdonában a halálakor, ezért nem örökíthető át.

2019.05.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Édesanyám halála után maradt pár millió Ft megtakarított készpénzük, amit otthon őriztek apámmal. Azt kérdezem, ez a készpénz, amit közösen spóroltak meg, a hagyaték része-e, vagyis illeti-e a gyerekeket is, vagy csak a férjet. Tisztelettel: Sz. Z.

Tisztelt Cím! A fele a hagyaték része. A túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl a pénzből is.

2019.05.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Párom az édesapja halála után közjegyzőnél lemondott az apai részről. Ezt azért tette mert folyamatban van a volt feleségével a vagyonmegosztási per, és hogy a volt feleség ne terhelhessen rá semmilyen adósságot a szóban forgó ingatlanra. Kérdésem az lenne, hogy így is igényt tarthat e az apai örökségre?
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Sz. Tné

Tisztelt Cím! Már visszautasította a hagyatékot. Ez végleges.

2019.05.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg építés alatt álló CSOK házunkat amely 1/2 részben az enyém egy adott esetben ki kapja meg? Házasok vagyunk 1 éve, nekem van 2 gyermekem. Ha én meghalnék, gyerekeimet szeretném, hogy az édesapjuk nevelje. Ekkor van-e lehetőség arra, hogy gyermekeim a házban maradjanak de édesapjukkal, ugyanis neki nincs lakás tulajdona sehol. Köszönettel várom válaszát.

Tisztelt Cím! A túlélő házastárs holtig tartó haszonélvezeti jogot kap a közösen lakott lakáson a 2013. évi V. tv. ( Ptk.) alapján. (a gyerekeknek a házban kell lakni, különben vissza kell fizetni a CSOK-ot)

2019.05.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Érdeklődni szeretnék mi is az igazság. Tulajdonomban van egy ingatlan, amire két haszonélvezet is be van jegyezve. Én a tulajdonos gyógyíthatatlan beteg vagyok tehát előbb halok meg, mint a haszonélvezők. Én már végrendelkeztem az ingatlanról, de nem világos, ha meghalok mi fog történni az ingatlannal. Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Cím! A végrendeleti és a törvényes örökösök öröklik az állagtulajdont haszonélvezettel terhelten.

2019.05.22.

Édesapám halála miatt hagyatéki eljárás lesz. 3 autó tulajdonosa volt. Ki rendelkezik az autók sorsáról? A család már megbeszélte, hogy kinek melyik. De milyen jogcímen kell átruházni az örökösök között az autókat? Vagy egyáltalán hogy van ez? Úgy szeretnénk, hogy illetéket ne kelljen fizetni a gépjárművek átírásakor. Ajándékozás vagy a közös tulajdon megszüntetése a célszerűbb? Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Önök döntik el, hogy ajándékozás, vagy közös tulajdon megszüntetése útján  osztják el egymás közt. Ebben az esetben egymásnak illetékmentesen ajándékozhatnak.

2019.05.21.

Tisztelt Ügyvéd úr! Azt szeretném kérdezni, hogy ha nincs gyerek sem szülő és ha egyedül marad a házastárs akkor kell-e végrendeletet készíteni mert csak testvérek és azok gyerekei vannak. Végrendelet hiányában örököl-e valaki?

Tisztelt Cím! A túlélő házastárs törvényes örökös, kivéve az ági vagyont. Ha ági vagyon van, akkor azt az egyenesági felmenők, azok hiányában azok leszármazói (az örökhagyó oldalági rokonai öröklik).

19.05.20.

Tisztelt Ügyvéd úr! Nekem az lenne a kérdésem, hogy pontosan hogy történik egy hagyatéki tárgyalás, ilyenkor a felek meg is egyezhetnek vagy van egy döntés és azt meg lehet támadni? 2 gyerek az örökös, 1 apa de 2 anya. Az apa halt meg. Az anyakönyvi kivonatomban ő van mint apa. A másik nő szerint nekem nem jár semmi. DNS tesztet szeretne csináltatni, mert nem hiszi el, hogy én a lánya voltam a férfinak. Ebbe köteles vagyok bele menni? Nem elég az hogy az anyakönyvi kivonatomban apaként szerepel? Tett apasági nyilatkozatot.
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! A közjegyző az okiratok alapján adja át a hagyatékot. A hagyatéki hitelezői igényt be lehet jelenteni a hagyatéki tárgyaláson, de bírósági úton kell bizonyítani ennek megalapozottságát. Apaság vélelmét megdöntő pert senki nem indíthat, mert a törvény szerint a gyermek 1 éves koráig a gyámhivatal engedélyével indítható.

19.05.19.

T. Ügyvéd Úr! Örökösödési ügyben kérem tájékoztatását. Párommal 4 éve élünk nem bejegyzett élettársi kapcsolatban.
Kapcsolatunk előtt vásároltam egy ingatlant és egy személy gépjárművet ami a saját nevemen van, az ingatlanban közösen élünk viszont neki előző házasságából van két gyermeke, de útban van a közös gyermekünk is. Kérdésem pedig az lenne, hogy örökölhetnek e a párom gyermekei a saját nevemen levő ingatlanból és személy gépjárműből ha kapcsolatunkat bejegyeztetjük? Esetleg milyen hátrányom származhat ha bejegyeztetjük kapcsolatunkat. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A 2014. március 15.-től hatályos 2013. évi V. tv. ( Ptk.) szerint csak a házastárs törvényes örökös, a bejegyzett élettárs már nem.

19.04.15.

Tisztelt Ügyvéd úr! Egy kérdésem lenne. Én és a rokonaim megörököltünk egy nagyszülői házat.  Nagyszüleimnek 4 gyermeke van, amiből már csak 1 él, a többi 3 ember elhunyt. A 3 elhunytaknak a gyerekeivel (tulajdonosok), és feleségeikkel (haszonélvezők, özvegyi joggal rendelkeznek) örököltük meg az ingatlant. Úgy néz ki, hogy eladásra kerül a sor, de sajnos nem mindenkinek tetszik a dolog, ugyanis az egyik özvegyi jogot képviselő (haszonélvező) az eladás során a többi örököstől, a gyerekein kívül is pénzt szeretne. A kérdésem, hogy ez a haszonélvező nem csak a gyerekeitől követelheti/kérheti a pénzt? A többi örököstől milyen jogon kérné? Illetve erre van esetleg jogszabály ahol ez össze van foglalva? Köszönöm szépen.

Tisztelt Cím! Azoktól kérheti a haszonélvezeti jog ellenértékét az özvegyi jog jogosultja, akinek a tulajdoni hányadára be van jegyezve. A 2013. évi V. tv.-nek az öröklésre vonatkozó rendelkezései tartalmazzák a rendelkezéseket. A haszonélvezeti jog ellenértékét pedig az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a tartalmazza. Ellenérték kiszámítása>>

19.04.09.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem az lenne, hogy nagymamámtól örököltem 1/12 részben egy ingatlant 3 testvérem szintén. Rajtunk kívül még hárman nagyobb részt. Nem szeretnénk a mi részünkre igényt tartani, mit tudunk tenni? Ez sajnos 11éve volt és kiskorú voltam. Tisztelt Cím!

Már tulajdonos. Eladhatja a többi tulajdonostársnak.

19.04.06.

Tisztelt Ügyvéd úr! Elváltam, 5 éve van egy párom, akivel közösen nevelünk 4 gyereket. 2 az övé, 2 pedig az enyém. Nekem van még 2 felnőtt lányom is, de Ők már nem élnek velünk. Most szeretnénk közösen venni a párommal egy nyaralót, de nem tudom -tudunk dűlőre jutni, hogy kinek a nevére vegyük meg. Mi a legjobb megoldás… én szeretném 50-50%-ba, megvenni, de a párom elzárkózik. Azzal érvel, hogy akkor 6-felé kell osztani, ha velünk történik valami. Ő arra hajlik, hogy az Ő nevére vegyük és nekem legyen haszonélvezeti jogom. Vagy az Ő gyerekei nevére és legyen nekem haszonélvezeti jogom. Mindenképpen úgy, hogy az én 2 fiamnak nem járna semmi. A lányaimnak ott maradt az a ház tulajdonrész, ami az enyém volt ott ahol a volt férjem él. Ezért ebből már csak a 2 fiam részére szeretnék biztosítani öröklést. Illetve valami olyan megoldást találni, amit mindketten el tudunk fogadni. Szeretnék ebben tanácsot kérni Öntől.
Üdvözlettel: Edit

Tisztelt Cím! Önöknek kell megállapodniuk. Végrendelkezni lehet.

19.04.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Öröklés ügyében szeretnék segítséget kérni. Édesanyám másfél hónapja elhunyt, két lánya van és elhunyt testvérei részéről 1-1 leszármazó. Kérdésem, hogy édesanyám ingatlanát (lakás) illetve lakossági folyószámlán lévő összeget (melyen számlatulajdonosként szerepel lányával együtt) ki fogja örökölni. Válaszát előre is köszönöm. Zsuzsanna

Tisztelt Cím! Az örökhagyó leszármazói örökölnek egyenlő arányban.

19.04.01.

Tisztelt Ügyvéd úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék önhöz. Édesanyám nemrég elhunyt. Vett nemrég egy ingatlant amit a saját nevére írt. Nem írt végrendeletet. Pedzegette, hogy ha a két húgomnak ajándékozza papíron akkor megtud spórolni bizonyos illeték költségeket, mert ők 27 éven aluliak. Nekem ez kicsit furcsa volt, de azt mondta velük megbeszéli, hogy ha ő már nem lesz köztünk akkor az 1/3 rész engem illet az ingatlanból. Ezt januárban meg is tette és nemrég elhunyt. Az egyik húgom el is ismerte ezt a dolgot és nem volt semmilyen kifogása, de a másik húgom vonakodik. Tudok a köteles rész törvény által előírt 1/3 -részről, de az ha jól értelmezem csak az én 1/3 részem 1/3-része lenne ha jól sejtem. Ön mit tanácsol? Tulajdon részre önmagában nem lenne szükségem, de bejegyezhető egy ingatlan tulajdon lapjába mondjuk egy bizonyos összeg a nevemen ha eladnák a lakást ne tudjanak megkerülni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel; G. A.

Tisztelt Cím! A közjegyző a törvény alapján fogja átadni a hagyatékot.

19.03.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A feleségem nagyapja meghalt és mi a mamához költöztünk az ő kérésére. Az ingatlan amiben lakunk a fele részben a mamáé volt a másik fele az elhunyt nagyapa nevén. A mama lemondott ajándékozás címén a nejem javára. A ház másik fele viszont a nagyapa után a három gyermekére száll. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy jogosan követelik e a ház felét, ill. ha nem fizetnénk ki ezt a részt, akkor ők milyen jogorvoslattal élhetnek? Kötelezhetnek e bármire minket, mivel mi lakunk a házban de viszont csak a fele van ugye a nejem nevén, a másik fele a 3 örököst illeti? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. S.

Tisztelt Cím!

Közös tulajdon megszüntetése iránt indíthatnak pert a tulajdonostársak. A nagymamának valószínű van özvegyi joga a nagypapa részére, tehát amíg él ő mint haszonélvező nem köteles kifizetni az állag örökösöket.

19.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal az én két meglévő gyermekemre jelzáloghitel igénybevételével (ahol én vagyok az adós, ő pedig adóstárs) vettünk közös lakást 1/2-1/2 tulajdonjoggal. Az a kérdésem, hogy amennyiben én meghalok, akkor az adósságot ki örökli? Az adóstárs, vagy az én gyermekeim. Köszönöm a választ.
Tisztelt Cím!

A gyermekei, mint törvényes örökösök és az adóstárs.

19.03.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Nagymamámék öten voltak testvérek.
Szeptemberben az egyik testvér leszármazottja hozzátartozó nélkül meghalt, mamámat kérték fel a temetésre. Mint megtudtuk, már csak egy élő testvérük volt, ő elutasította a temetés intézését.
Az elhunyt néninek volt egy belvárosi lakása 1/1 tulajdonban, megkezdődött a hagyaték kezelése, azonban végzés nem született a mai napig.
A héten sajnos nagymamám is elhunyt.
Az a kérdésem, hogy ebben az esetben az ingatlant az egy élő testvér örökli, vagy az elhunyt testvérek egyenesági leszármazottai is, adott részesedésben. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: D-P. J.

Tisztelt Kérdező!

A 2013. évi V. tv. 7:63§ és 7:64§. alapján a kiesők helyén örököl minden leszármazó.

19.03.18.

T. Ügyvéd Úr!
Örökösödési ügyben kérem tájékoztatását. 40 éve vagyunk házasok, együtt élésünk során közösen újítottuk fel férjem családi házát. Minden az Ő nevén van (kocsi, telek, ház stb.) Egy házas leányunk van. A szülők mindkettőnk részéről már nem élnek. Ha valamelyikünk elhunyna, mi a törvényes örökösödés rendje? Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím!

A túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl a leszármazó mellett. Továbbá a túlélő házastárs holtig tartó haszonélvezeti jogot kap a közösen lakott lakáson.

19.03.17.

Tisztelt Mohos Gábor ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy édesanyám a házát, amelyet öröklés gyanánt szeretne a nővéremre, rám és a testvéremre hagyni (Aki nem a törvényes fia) mindemellett van még két testvérem, akit anyám szeretne kizárni az örökségből úgy, hogy az ne lehessen megtámadható általuk. Van lehetőség erre? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Az örökhagyó végrendelkezhet, a kizárt törvényes örökösök köteles részre jogosultak, ami a törvényes örökrészük 1/3-ada.

19.03.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem a következő: 2006-tól élettársi kapcsolatban éltünk, 2018-
ban házasságot kötöttünk. 2017-ig az első házasságomban szerzett közös tulajdonban éltünk. 2017-ben az ingatlant eladtuk, volt férjemet kifizettem, az én részemből vásároltam egy ingatlant, melyben éltünk 2. férjem haláláig. Kérdésem az lenne, hogy az ő első házasságából származó két gyermeke örököl-e.
Válaszát köszönöm

Tisztelt Cím!

Csak akkor, ha bíróságon bizonyítják, hogy mekkora volt a férje hozzájárulása az új lakás megvásárlásához.

19.03.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a férjem januárban meghalt és volt neki letiltása most a nyugdíjfolyósító megküldte, hogy az özvegyi nyugdíjam 70 ezer Ft de a letiltása miatt csak a felét kapom meg. Hagyatéki ügyben már bent voltunk a közjegyzőnél és nem maradt utána semmi, így hagyatéki tárgyalás sem lesz. Én úgy tudom, hogy ha nincs öröklés akkor nincs miből letiltani, én a felesége vagyok. válaszát előre is köszönöm.
Kérdésem az lenne ha nincs öröklés akkor is le lehet tiltani?

Tisztelt Cím! Ön az özvegyi nyugdíjat örökölte.

19.03.13.

Tisztelt Ügyvéd úr !
Kérdésem a következő lenne, párom édesapja elhunyt nemrég, előző házasságából van egy féltestvére, hagyatéki tárgyalás még nem volt, de már a féltestvére követeli a rá eső részt, egyáltalán van rá eső rész? Anyósom nem akarja kifizetni ha örököl is, ilyenkor mi a teendő? Készpénz nincs, ingatlan van és jármű, Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Minden törvényes örökös állagörökös lesz az ingatlanban, pénz ellenértéket nem köteles a túlélő házastárs fizetni.

Ha a féltestvér az elhunyt gyereke, akkor törvényes örökös.

19.03.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Öröklés ügyben érdeklődök. Kell-e, szükséges-e, hogy nagynéném végrendeletet készítsen számomra? Ő édesanyám testvére. Édesanyám meghalt. Egyedüli rokon vagyok, nagynéném  férje meghalt, gyermeke nincsen. Férjének volt testvére, aki szintén meghalt már.
Úgy gondolom, hogy az egyedüli örökös én lennék, de ha én meghalok, akkor az én gyerekeim (2) örökölnek vagy akkor már nagynéném férje ágából is örökölhet valaki, Köszönöm a választ, Üdvözlettel H. É.

Tisztelt Cím!

Ha az örökhagyónak nincsen egyenesági leszármazója, akkor a kieső szülők helyén az oldalági rokonok a törvényes örökösök.

A férj örökösei nem törvényes örökösei a feleségnek.

19.03.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ajándékozási szerződést ki lehet kérni egyenesági leszármazottnak? Annyi lenne még a kérdésem, hogy az ajándékozó szülő már nem él. 2 éve meghalt. Akkor sem lehet kikérni? Köteles örökrészt szeretném megérdeklődni. Köszönöm válaszát F. Iné

Tisztelt Cím! Csak a szerződést aláíró személy tekinthet a szerződésbe. A tulajdoni lapból az kiderül, hogy mikor történt az ajándékozás. Köteles részre akkor jogosult, ha az ajándékozás a hagyaték megnyílta előtt 10 éven belül történt.

2019.02.28.

T. Ügyvéd Úr!

Kiskorú fiamat nagymamája megajándékozta ingatlanjának felével. Azért csak a felével mert kettő gyermeke volt a másik felét kapta a fiam édesapjának testvére. A fiam vagyis az ajándékozott édesapja haszonélvezeti jogot kapott ez az ö beleegyezésével történt. Elhunyt a nagymama két hónappal később a fiam (ajándékozott) édesapja is akinek előző házasságából is volt egy fia. A kérdésem, hogy ö megtámadhatja e a szerződést mivel apja után örökös lett volna. Nagymama akarata volt, hogy ez az unoka ne örököljön.
Tisztelt Cím!

Az ajándékozó törvényes örökösei köteles részre jogosultak ha ajándékozástól számított 10 éven belül nyílt meg a hagyaték.

2019.01.31.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy ingatlan amit 3 társtulajdonos örökölt. Követelik a tulajdon fenntartásával járó költségeket. Amit ki is fizetnénk, ám hogy ezek milyen költségeket takarnak azzal nem vagyok tisztában. Üdvözlettel Gábor!

Tisztelt Cím!

A közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint az állagmegőrzés költségei ezek. A használat költségei nem tartoznak ebbe, azokat csak a használó köteles fizetni.

2019.01.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék azután, hogy kedves ismerőseim sajnos válnak, a férfi tagjának van egy végrendelete, a feleségére hagyta minden vagyonát, és a kérdésem az lenne, ha elválnak akkor a végrendelet az még azután is él? A végrendeletben az szerepel, hogy elhalálozás miatt feleségemre,….( névre) hagyom! Akkor is ő örökli, ha már elváltak? Vagy a váláskor ez törlődik? Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím!

A végrendelet addig hatályos, amíg nem vonják vissza vagy nem ír új végrendeletet az örökhagyó.

2019.01.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám 2018 nyarán hunyt el. A szülei temették el. Örököltem egy gépjárművet, illetve az utolsó havi fizetését, amit a nagyszüleim a hátam mögött felvettek a bankkártyájával. Illetve hagyaték tárgyát nem képezte egy csoportos életbiztosítás is amelyet én kaptam meg, viszont a nagyapám igényt tartana rá mivel ők fizették a temetési költséget amely indokolatlanul magas összegű lett. Ezt az életbiztosítást apám rám hagyta. Tud nekem bármi kárt okozni, mivel feljelentéssel fenyeget? A hagyatéki végzésben mindenről lemondtak a javamra, persze apukám utolsó fizetését felvették így azt nem kaptam meg. Köszönöm a segítségét. Üdvözlettel T. T.

Tisztelt Cím!

Hagyatéki hitelezői igényt terjeszthetnek elő a hagyatéki tárgyaláson. Ezt fizetési meghagyás útján érvényesíthetik önnel szemben, ön ellentmondással élhet, ellentmondás folytán perré alakulhat az eljárás, amiben a hitelezői igény előterjesztője köteles bizonyítani az állításait.

2019.01.28.

Kedves Ügyvéd úr!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy édesanyám örökölt most egy lakást. Még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás (egyetlen örökös), viszont a lakást szeretnénk felújítani. Eladni nem tervezzük.

Kérdésem az, hogy a felújítással meg kell várnunk a hagyatéki tárgyalást, vagy elkezdhetjük előbb is a felújítást?

Köszönöm szépen a válaszát.

Tisztelt Cím!

A tulajdonjog bejegyzéséig nem javasolt a felújítás.

2019.01.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Feleségemmel több mint 40 éve élünk házasságban. Gyermekünk nem született. Mielőtt elkészítenénk végrendeletünket, szeretnék tisztán látni látni az öröklés kérdésében.
Bármelyikőnk halála esetén mit örököl a másik fél
ingatlan -és ingóvagyon tekintetében (ház, gépkocsi, értékpapír stb.). Szüleink már nem élnek, a feleségemnek egy testvére van, nekem nincs. Esetleg testvér vagy unokatestvérek örökölhetnek-e? Tisztelettel J.
Tisztelt Cím! Ami nem ági vagyon, azt a túlélő házastárs örökli a törvényes öröklés rendje szerint.

2019.01.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 

Mostohaanyám és apám közösen örököltek egy házat, amiben nem laknak és nem is laktak sosem. Apám halála után ki fog örökölni? Jár-e haszonélvezeti jog a mostoha anyámnak és egy gyerek rész apám után? Végrendelettel ezt meg lehet -e akadályozni? Az én köteles részem elévül-e öt év után, ha a mostoha anyám nem fizet ki? Van egy bolt is apám nevén, azután is örököl a mostoha anyám? Előre is köszönöm! 

Tisztelt Cím! Akkor közös tulajdon jön létre a túlélő élettárs törvényes örököseivel. Végrendeletben haszonélvezeti jog alapítása lehetséges. Ha a mostoha nem házastárs, az apja után nem örököl.

Köteles részt öt évig lehet megigényelni.

2019.01.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom nagybátyja 2 éve meghalt. Még előtte a nővére és neki a lánya felvetettek vele egy 3 millió forintos személyi hitelt. Úgy volt, hogy ők fogják fizetni. Nem fizették, az összeg halmozódott.
Azóta 2 hagyatéki tárgyalás is volt, amire páromat és 2 nővérét nem idézték be.
Most viszont kaptak mindhárman idézést. Tudtunkkal a hitel tartozást azóta sem fizették vissza. Kérdésem, hogy ezt a tartozást most örökölheti párom és nővérei? Olvastam, hogy le lehet mondani az örökségről, ez tényleg lehetséges?
Ha lemondanak akkor az tovább száll a gyerekekre? A kiskorúak nevében hogyan lehetne ettől az örökségtől megszabadulni?
A hagyatéki tárgyalás előtt szeretnénk tisztán látni a lehetőségeket.
Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Hné K. O.

Tisztelt Cím!

A hagyaték egésze visszautasítható, a kiskorú gyerek visszautasításához a gyámhivatal jóváhagyása szükséges.

2019.01.19.

Kedves Ügyvéd Úr!

Mindketten elváltak vagyunk, de összeházasodtunk. Vettünk egy lakást Az ingatlan közös tulajdonban van 50-50%. Mindkettőnknek van 2-2 gyermeke. Ha valamelyikőnk elhalálozik, a másik fél gyerekeivel szemben a házastárs az 50% tulajdonjogával védett marad?

Tisztelt Cím! Igen védett, mert özvegyi jogot jegyeznek be az elhunyt házastárs tulajdoni hányadára plusz egy gyerekrészi tulajdont a 2013. évi V. tv. alapján.

2019.01.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám meghalt, végrendeletében, kizárt engem és három testvéremet az örökségből, a felesége javára. Nemsoká lesz a közjegyzői tárgyalás mi ennek a menete? Köszönettel S. T.

Tisztelt Cím!

Örökösnevezéssel az örökhagyó kizárja a törvényes örökösöket és így a törvényes örökösök köteles részre jogosultak, ami a törvényes örökrész 1/3-ada.

A kitagadás akkor érvényes, ha a 2013. évi V. tv-ben írt valamennyi feltétel fennáll.

A túlélő házastárs a törvény alapján kap özvegyi jogot a közösen lakott lakáson, ami holtig tartó haszonélvezeti jogot jelent.

A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző a törvény és a végrendelet alapján átadja a hagyatékot az örökösöknek.

2019.01.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő lenne a kérdésem. Párom az apai nagymamájával él együtt, fele-fele arányban kettejüké a ház. Párom édesapja már elhunyt, de a nagymamának még él egy lánya. Ha meghal a nagymama, akkor ebben a helyzetben ki örökli a részét? Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! Az elhunyt leszármazó helyén az unoka és a leány egyenlő arányban örököl, ha nincs élő házastárs.

2019.01.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi jogi kérdésben szeretném tájékoztatását kérni:

Ha férjemnek és nekem azonos banknál vannak számláink, és mindkettőnk számláján egyikünk tulajdonos a másik pedig rendelkező, akkor hagyatéknál, hogy működnek ezek?

Pl. ha a párommal történik valami, akkor :

– az  Ő nevén levő számla a hagyaték tárgya, 

– én jogosult vagyok-e az Ő számlájának további használatára, 

én mire vagyok jogosult egyáltalán?

A saját szülői örökségem külön vagyon-e?

A saját nyugdíj előtakarékosságom, és életbiztosításom összege (lejárt) külön vagyon-e?

A ház (lakás) amiben lakunk az a haszonélvezetkor eladható? 

Új pl. kisebb vásárlásakor a különbözeti összeg elosztandó az örökösök között?

A férjem nevén lévő autóval mi a helyzet ilyenkor?

Felállás a családban: 

2 gyerek férjem első házasságából

1 gyerek az én első házasságomból

1 közös gyerek.

Szülők már nincsenek. Kicsit sok a kérdés elnézést érte, de szeretnék tisztán látni. 

Tisztelt Cím!

Ha nincs vagyonjogi szerződésük, akkor a vagyonuk fele a férjéé, a fele az öné, kivéve a külön vagyont (örökölt, ajándékba kapott vagyon).

A túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl az elhunyt házastárs minden vagyonából. A közös használatú lakáson a túlélő házastárs özvegyi jogot is kap. A haszonélvező beleegezése nélkül, nem adható el a lakás. Eladás esetén a haszonélvezeti jog átvihető az új ingatlanra.

Az árkülönbözet örökösök tulajdoni hányadára eső részből, még le kell vonni a haszonélvezet értékét.

Az örökhagyó bankszámlája megszűnik és az örökösök osztoznak a pénzen. (a túlélő házastársnak egy gyerekrésznyi jár)

Tisztelt Dr. Mohos Gábor úr!

Örökléssel és annak a kifizetésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Milyen árfolyamon köteles az egyik testvér a másikat kifizetni, ha közös az örökölt ingatlan? A mai árfolyamon vagy egy korábbin? Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Sz. Réka

Tisztelt Cím! A kifizetés időpontjában érvényes érték alapján kell a tulajdoni hányad értékét kifizetni.

KÉRDÉSEK – VÁLASZOK! 2018 ÖRÖKLÉSJOG

2018.12.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szüleim válása után édesapám újra nősült, kétszer.
Édesapánk anyja, azaz a mi nagyanyánk édesapám nevéről menet közben átíratta annak a féltestvérünk nevére az ingatlan kizárólagos tulajdoni jogát, amely gyermek apánknál maradt a második házasságból.
Viszont az átíratás időpontjakor apánknak négy gyermeke volt, így a többi három gyermek semmit sem örökölt apánk halála után.
A kérdésem, hogy jár-e köteles rész a három másik gyermeknek? (Kb. 15 éve történt az átíratás) Köszönettel: F. B.

Tisztelt Cím! Nem jár kötelesrész. A hagyaték megnyílta előtt 10 éven belül történt ajándékozás esetén kell a hagyaték tiszta értékéhez hozzá számítani az örökhagyó által adott ajándékot.

2018.11.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha Apukám pl. 2020-ban elhalálozik és az én nagypapám 2022-ben hal meg akkor Apukám felesége örököl-e 2022-ben 2 év után még?

Tisztelt Kérdező! Nem örököl, csak akkor, ha végrendeleti örökös.

2018.11.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám fiatalkorában elvált. Az előző házasságából 2 gyermek született. Időközben újra megházasodott és ebbe a házasságba születtem én. Kérdésem, hogy az előző házasságból született gyerekei apukám esetleges elhalálozása után követelhetnek e bármit az időközben nekem vett ingatlan vagy ingóság (gépjármű stb..) értékéből?  Ajándékozási szerződés nem született, csak adásvételi ügyvéd által ellen jegyezve.

Tisztelt Cím! Ha vétel jogcímén került a tulajdonába, akkor nem követelhetnek.

2018.11.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem vett fel személyi kölcsönt abból vettünk lakást én vagyok az adóstárs de sajnos férjem hitelfelvétel után 2- hónapra meghalt. Most eltörlik vagy az enyém marad az
egész hitel?

Tisztelt Cím! A törvényes örökösök öröklik a férje tulajdoni hányadát és a hitelt. Önnek tovább kell fizetnie a hitelt, mint adóstárs és örökös.

2018.11.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Második házasságban élek, férjem az én lakásomba költözött. Házassági szerződésünk van, melyben ő elismerte, hogy a lakás az én külön vagyonom. Már nem vagyunk fiatalok férjem állandóan azon retteg, hogy mi lesz vele, ha én megyek el előbb. Van egy közös garázsunk, most úgy döntöttem, hogy az én részemet átadom neki. Az a kérdésem, hogy hogyan járunk jobban, ha ajándékozás címén kapja meg, vagy egy adás-vételi szerződéssel? Így lesz egy kis vagyona, mert más vagyona nincs. Az én saját tulajdonú lakásomból nem szeretném, ha a férjem is örökölne. Ez a nagy kérdés? Előre is köszönöm a felvilágosítását. Üdvözlettel Gy. A.

Tisztelt Cím! Az ajándékozás házastársak között illetékmentes. A túlélő házastárs is állagörökös. Ha van az örökhagyónak gyereke, akkor a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl. Ha nincs gyerek, akkor mindent a túlélő házastárs örököl, ha a szülők nem élnek és ha nem minősül ági vagyonnak az örökhagyó vagyona. Az özvegyi jog is védi a túlélő házastársat, mert holtig tartó haszonélvezeti jogot szerez a közösen lakott lakásra. Ha nem akarja, hogy a férje a lakásból örököljön, akkor írjon végrendeletet, ekkor csak a törvényes örökrész 1/3-át kapja. Ági vagyon>>

2018.10.29.

Az lenne a kérdésem, nagyszülőnél laktunk a családommal 15 évig! Költöttünk a házra gáz víz fürdőszoba stb. Papírunk nincs róla. Ilyen esetben követelhetünk az örökösöktől pénzt? Köszönettel

Tisztelt Cím! Bíróság előtt kell bizonyítania a költés mértékét és jogcímét.

2018.10.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal 3 éve együtt élünk, de nem vagyunk se házasok se bejegyzett élettársak. A lakás melyben lakunk, kizárólag csak is a páromé. Érdeklődni szeretnék, hogy 5-10 év együtt élés után ha esetleg történne valami a párommal vagy szétválnának az útjaink, akkor mit örökölhetek, illetve követelhetek? Az még fontos tényező a dologban, hogy van egy lánya. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A 2013. évi V. tv. szerint a túlélő házastárs törvényes örökös és özvegyi jog jogosult. A bejegyzett élettárs nem örököl semmit a törvény alapján.

2018.10.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 

Kérdésem a következő lenne, nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élek gyermekem apjával, a párom édesapja 2001-ben ajándékozási szerződésben gyermekekre hagyott egy fél lakást és fél garázst. Kapcsolatunk a gyermek apjával megromlott és azt mondja megakadályozza, hogy a gyermek megkapja azt az örökséget ha az édesapja meghal. Azt szeretném tudni vissza vonható e ez az ajándékozás. Hivatalosan történt ügyvédnél. Földhivatal által is van papírmunka róla. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Már tulajdonos a megajándékozott. Ha az ajándékozástól számított 10 éven belül nyílik meg az ajándékozó hagyatéka, akkor kötelesrészre jogosultak a törvényes örökösök.

2018.09.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem három hete hunyt el. A hagyatéki eljárás megindulása előtt szeretnék tisztán látni bizonyos kérdésekben. A férjemmel ketten éltünk, gyermek nincs. A lakás közös tulajdon, ezen felül van egy autó a férjem nevén, illetve az édesapja által lakott lakásból 1/4 tulajdonrész, amit édesanyja halálakor örökölt. Ez még házasságkötés előtt volt. Azt már sikerült megérteni, hogy a lakás az enyém a berendezési tárgyakkal együtt. Sajnos azt is értem, hogy az autó fele részben oszlik apósom és köztem. Kérdésem arra irányulna, hogy az édesanyja után örökölt 1/4 rész ingatlantulajdon is megoszlik édesapja és köztem, vagy ahhoz nekem nincs is közöm. Erről a részről lemondtam volna a férjem nővére javára, de a tudomásom jutott öröklési szabályok alapján teljesen elbizonytalanodtam. Kérem ebben a segítségét. Köszönettel, D. Sz.
Tisztelt Cím!

A férje ÖSSZES vagyonának felét örökli és a közösen lakott lakáson özvegyi jogot. Öröklésjog>>

2018.09.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lezárult a közjegyzőnél a hagyatéki eljárás, amely jogerőre emelkedett. Sajnos még a Földhivatalnál nem került a nevem széljegyzetként sem a tulajdoni lapra.
Szeretném eladni a házamat, van is vevő, akinek nagyon sürgős lenne a házba a beköltözés. Szeretném megkérdezni, hogy előszerződést ilyen esetben lehet-e kötni. Tisztelettel várom válaszát. J. E.
Tisztelt Cím! Előszerződést lehet kötni, nem végleges szerződést.

2018-09.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Édesapám elhunyt, akit 18 évesen láttam először, és utána többet nem!

Még 7 éves koromba lemondott rólam, így nevelő apám nevét vettem fel.

Viszont kaptam egy beidézést egy hagyatéki tárgyalásra. Mire számíthatok ott? Örökölhetek? Van egy bátyám, sajnos én sem tudok ennél többet! Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Igen örökölhet, Ön egyenesági törvényes örökös.

2018.09.06.

Tiszteletem!

Van egy jó barátunk a feleségemmel, aki végrendeletében ránk szeretné íratni a lakását, hogy mi örököljük meg. Nincs se testvére se gyereke. Jogilag megteheti? Illetve hogy milyen papírok kellenek hozzá és milyen költségekkel járna? Üdv: B. D.

Tisztelt Cím! Végrendelkezni lehet. Javasolt közjegyző előtt végrendelkezni.

2018.09.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék. Szüleim válása után édesanyám újból férjhez ment, ennek lassan 40 éve. A nevelőapám most végrendeletet szeretne írni, amiben 12 hektár földet akar a nevemre íratni. A kérdésem az lenne, hogy mivel nem vagyok a vér szerinti gyereke, egyenesági rokona, kell-e nekem halála esetén illetéket fizetnem. Vagy van-e valami fizetési kötelezettségem. Ha igen, akkor hogy ne kelljen fizetnem van-e valami más megoldás? Válaszát előre is köszönöm: D

Tisztelt Cím! Kell illetéket fizetnie, nincs más megoldás.

2018.09.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nem rég kaptam a közjegyzőtől egy levelet, hogy örökös vagyok, de fél füllel azt hallottam, hogy édes apám ki tagadott az örökségből. Ez ügyben tudna tájékoztatást adni? Előre köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelt Cím!

Menjen el a hagyatéki tárgyalásra, ott kap tájékoztatást és tehet nyilatkozatot.

2018.08.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

9 évig éltem élettársi kapcsolatban. A párom idén hirtelen elhunyt. Van 2 fia az előző házasságából. Van végrendelet amiben mindent rám hagyott. Mire számíthatok a hagyatéki tárgyaláson?

Tisztelt Cím! Kötelesrészre jogosultak a törvényes örökösök. Azaz a törvényes örökrész 1/3-át örökli a két fiú, ön a hagyaték 2/3-át. Ők követelhetik a részük pénzbeli kifizetését. A követelést külön kell érvényesíteni a hagyatéki eljárásban vagy szükség esetén külön perben. A kötelesrész iránti igény öt év alatt évül el.

2018.08.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem 10 éve örökölt 2/24 részt egy ingatlanból. A kérdésem az lenne, hogy mégis mekkora rész ez? Hány tulajdonos van? Hogyan juthat hozzá a részéhez? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A tulajdoni lapból kiderül. Vagy eladják az ingatlant, vagy a tulajdoni hányadot más tulajdonostárs magához váltja. öröklésjog>>

2018.08.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám elhunyt. Az ingatlan az ő és Édesapám nevén van. (Édesapám már évekkel ezelőtt elhunyt) 1/2-1/2 részben tulajdonosok. Ebből a házasságból ketten vagyunk testvérek. Anyukámnak előző házasságából van még egy fia, akit kb. 22 éve nem láttunk. És volt még egy lánya, aki sajnos már nem él.
Az lenne a kérdésem, hogy a féltestvéreimet fel kell-e írnom a “Hagyatéki nyilatkozat”-ra? És hogy én mekkora örökölt részre számíthatok? Nagyon köszönöm a válaszát előre is!

Tisztelt Cím! Igen, fél testvért is fel kell tüntetni. 1 gyermekrésznyire számíthat.

(Édesapja részének örökölte a felét, édesanyja részének a harmadát, ha a meghalt lánynak nincs gyermeke. Összesen 5/12 azaz az egész ingatlan eladási árának 41,6 %-át.)

2018.08.08.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném a tanácsát kérni az alábbi ügyben: adott egy üdülőövezeti telek, amit 1998-ban az édesapám vásárolt az öcsém és az én nevemre. 2014-ben az öcsém sajnos meghalt, és a telek fele részét a sógornőm örökölte. Ekkor még szóban elismerte, hogy nincs hozzá köze és hogy majd úgyis az én lányomnak ajándékozza. A telken egyébként mindkét szülőmnek haszonélvezeti joga van. Időközben megromlott a viszony a sógornőmmel, már nem akarja a gyerekemnek ajándékozni a telket, közösködni vele pedig lehetetlen. Visszaszerezhetem-e valahogyan ezt a fél telket?

Tisztelt Cím!

Nem szerezheti vissza, mert örökölte és ő a tulajdonos. (Megveheti, ha eladja.)

2018.08.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy anyukám meghalt két éve, édesapám soha életében nem látott, nevelő apukám 32 éve nevel, 32 éves vagyok, tehát születésem óta. Édesanyám és nevelőapám házasságából született egy öcsém. Jelenleg nevelőapám házában élek a nevelőapámmal, férjemmel és 3 gyermekemmel, öcsém elköltözött. Ő már kijelentette, ha apa meghal, kirak a házból, mert ő van apa nevén, én csak hozott gyermek vagyok. Nem vagyok örökbe fogadva, csak nevelt vagyok. Megteheti, hogy kirak? 32 évesen örökbe fogadhat engem a nevelőapám? Mi lenne itt a legjobb megoldás? Köszönöm a tanácsát! Tisztelettel: Tünde

Tisztelt Cím!

Igen, az örökös érvényesítheti a tulajdonjogát a szívességi lakáshasználóval szemben.

Nem fogadhatja örökbe, mert ön már nem kiskorú.

(“a legjobb megoldás” a jogos örökös szempontjából, ha ön elkezd gyűjteni egy saját lakásra és a CSOK segítségével elköltözik, ha eljön az ideje;

“a legjobb megoldás” az ön szempontjából, ha az ön javára végrendelkezik a nevelő apja, de a kötelesrészre akkor is jogosult az öccse. Lehetséges ajándékozási szerződést kötni, 9% illetéket kell fizetnie, de 10 éven belüli elhalálozás esetén kötelesrészre jogosult az édes gyerek. Hasonló igazságtalan “megoldás” az édes gyermekkel szemben, ha a tulajdonos haszonélvezeti jogot alapít az ön javára, ez is illeték köteles. Haszonélvezeti jog értéke>>)

2018.08.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérném segítségét családi házunk rám eső részének kifizetésében. Olyan helyzet áll fenn, hogy hárman vagyunk testvérek, féltestvérek. Nevelő apám 10 éve elhunyt, édesanyánk lett a ház teljes tulajdonosa. Ő és a két húgom laknak jelenleg a házban. Viszont én saját otthont szeretnék teremteni a saját családomnak, így felvetődött a kérdés, hogy milyen úton tudnám megkapni a házból az egyszer majd meg örökölhető összeget? Anyám szerint én csak ötöd részben részesülnék, ami szerintem nem így van, mert ha anyám a tulaj, akkor az elhunyt utáni részt a húgaim édesanyám után kapják meg. Így ugyan úgy 3 felé oszlik. Sajnos nem lehet velük erről beszélni, nem olyan a viszony. Próbáltam már.
Kérdéseim a következők:
Élő tulajdonos esetén is ki lehet fizetni az örököst? Ha igen, akkor kinek kell? Édesanyánknak vagy a húgaimnak?
Milyen papírok szükségesek, nekem kihez kell fordulni ha elindítanám ezt az ügyet?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B. B. N

Tisztelt Cím! Nem lehet. Az örökhagyó végrendelkezhet, ajándékozhat. eladhat, illetve egyéb olyan jognyilatkozatot tehet, amivel elidegeníti a tulajdonát.


2018.07.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz nagymamám testvére meghalt ki veheti fel a nyugdíját az örökösök vagy nagymamám is felveheti mert nagymamám temette el ő intézett mindent, kit illet meg a nyugdíja?

Tisztelt Cím! Senki, mert zárolják az örökhagyó számláját, ez a hagyaték része.

2018.07.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A szüleim a testvérem nevére írták (ajándékozták) a szülői házat, haszonélvezeti jogukat fenntartva. A szüleim még élnek, a testvérem nem fizeti ki a részem. Van-e valami esélyem követelni a rám eső részt, esetleg szüleim halála után? Az apám aláíráskor kezdődő parkinson kórban szenvedett, ezt lehet nem beszámíthatónak ítélni?

Tisztelt Cím! Akkor jogosult köteles részre, ha az ajándékozástól számított 10 éven belül nyílik meg a hagyaték.

2018.07.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Sajnos a nagybátyám meghalt. Így öröklünk a testvéreimmel. Az elhunytnak nem volt családja. A kérdésem tehát az volna ilyen esetben van e örökösödési adó? Az ilyen eset egyeneságinak számít e vagy sem?

Tisztelt Cím! Öröklési illetéket kell fizetni, mert nem egyenesági leszármazók az örökösök.

2018.07.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Édesanyám elhunyt aki 1/1 tulajdonos volt édesapám pedig haszonelvező jelenleg. 1 testverem van. Érdeklődnék, hogyan alakulhat a hagyatéki tárgyalás, ki lesz a tulajdonos, ki a haszonelvező, és ki az örökös? Végrendelet nem készült tartozás nincs az ingatlanon. Kérhetem -e az örökségem kifizetését. Nővérem édesanyám első házasságából van, akit apu a nevére vett. Válaszát megköszönném. Üdvözlettel A. R.
Tisztelt Cím!
Mindhárman egyenlő arányban örökölnek. A túlélő házastárs özvegyi jogot kap a közösen lakott lakásra. A tulajdoni hányada megváltását kérheti, de erre nem kötelezheti a többi örököst. Öröklésjog>>

 

2018.07.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamám 2008-ban egy vadidegen nevére íratta osztatlan közös tulajdonban lévő háza saját részét, amiben én is 1/8-ad arányban tulajdonos vagyok és soha senki nem keresett fel, hogy mit szeretnék csinálni az elővásárlási jogommal. Az idegen ott élt vele mindvégig a nagymamám 2017 karácsonyán bekövetkezett haláláig és még most is. Mivel nem kaptam értesítést hagyatéki tárgyalásról így tudódott ki a turpisság, hogy tőle nem öröklök tulajdoni hányadot. Kérdésem a következő lenne. Meg lehet-e támadni jogilag?

Tisztelt Cím! Akkor támadhatja meg, ha ajándékozás történt, a hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül.

2018.07.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Le szeretnék mondani az örökségemről két testvérem javára. Az apukánk sajnos meghalt, az anyukánk lebénult. Az örökség tárgya egy három szobás panel lakás. Milyen módon mondhatok le apai és anyai örökségemről?
Válaszát előre is köszönöm: E. T.

Tisztelt Cím! Hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatja az örökséget, de ha van gyereke, akkor ők örökölnek, mert a gyámhivatal engedélye kell a kiskorú öröksége visszautasításához. Élő örökhagyó utáni jövőbeli örökségéről írásban lemondhat, testvérei javára, az örökhagyó jóváhagyásával.

2018.07.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Idén májusban a saját tulajdonomban lévő (1/1 arányban) ingatlan eladásra került, melyről adásvételi szerződés készült, ami széljegyzetben a Földhivatalban van. Az ingatlanon Édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van, melyet a törvény szerint igényt tart annak kifizetésére (ez rögzítve is lett az adásvételi szerződésben). Édesanyámmal megbeszéltük, hogy a kifizetést követően egy összegben nekem adja a rá eső részt, és egyben lekötve több kamatra teszünk szert, erről ajándékozási szerződést is írtunk kettő tanú előtt.

2 hete Édesanyám elhunyt, az adásvételi szerződésben szereplő összegek kifizetése előtt.

Nekem van egy testvérem, aki Édesanyámat megkárosította 8-9 millió forinttal (ingatlan eladás során Édesanyám 3/4 tulajdonrésze ellenére nem kapott semmit), nem szeretnék vele közösködni, harcolni. Érdeklődnék, hogy a továbbiakban milyen lépések várhatóak? Szerződés visszavonása, új szerződés írása, halotti bizonyítvány, ajándékozási szerződés csatolása? Vagy örökség tárgya az összeg? Válaszát, segítségét köszönöm! Tisztelettel: N. N.

Tisztelt Cím! A másik törvényes örökös pert fog indítani és megpróbálja bizonyítani, hogy ez a hagyaték részét képezi. A bíróság fog dönteni. Öröklésjog>>

2018.07.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párommal 25. éve élünk együtt az én tulajdonomba lévő ingatlanba 2 közös gyermekkel. Most úgy adódik, hogy vásárolnánk egy közös ingatlant. Viszont páromnak az első házasságából van egy fiú gyermeke. Kérdésem az lenne, ha a párommal valami történne, hogy alakulna az öröklés. Van kötelező része a fiúnak? Vagy ha az én nevemen van az ingatlan akkor is örökölhet? A most közösen vásárolt ingatlan fele-fele arányban lesz bejegyezve, akkor ezzel kivédhető, hogy halál esetén bármelyikünk is fedél nélkül maradjon? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Sz.

Tisztelt Asszonyom! Végrendelet hiányában az örökhagyó valamennyi gyermeke és a túlélő házastársa törvényes örökös, mindegyikük egy gyermekrésznyit örököl.

A különélő gyerek öröksége végrendelet esetén csökken köteles részre. Ha az ön nevére vásárolják a közösen szerzett vagyonból az ingatlant, abban az esetben a Férje törvényes örököse perben bizonyíthatja, hogy a férje ingatlan-nyilvántartáson kívül tulajdont szerzett.

A lakáshasználati jog biztosításához nem elég a tulajdonjog, ahhoz- ha nem házasodnak össze – végrendeletben holtig tartó haszonélvezeti jogot kell biztosítani a túlélő élettárs számára. Öröklésjog>>

2018.06.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám aki jelenleg is él, rengeteg adósságot halmozott fel. Én ezt a rengeteg adósságot nem szeretném örökölni. Hogyan tudnám ezeket az adósságokat nem megörökölni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A hagyatékot legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson utasíthatja vissza.

2018.06.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném megtudni, hogy mit tehetek.
Az anyósom a lakás 50%-os tulajdonosa volt, nemrég az Ő részét minden előzetes jelzés nélkül
át ajándékozta a fiának, így a feleségemet kizárta az örökségből. Mind ez teljesen véletlenül jutott a tudomásunkra, erről nem kaptunk semmilyen értesítést. Nagyon sokat segítettünk az anyósomnak, napi kapcsolatban álltunk Vele. Mit tehetünk, hogy mi is részesüljünk az örökségből?
Köszönettel várom válaszát:   P
. A.

Tisztelt Kérdező! Köteles részt kérheti, ami a törvényes örökrész 1/3-ada a 2013.évi V. tv. alapján.

2018.06.18.

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a nagypapám 1991-ben hunyt el. Két gyermekük örökölte a ház 1/4 – 1/4 részét, a nagymamámé 1/2 rész volt.
A kérdésem, hogy ha most szeretnénk kifizetni az egyik testvér 1/4 részét, azt hogyan számolják? Akkor 800,000 Ft-ra értékelték. Annak az 1/4 részének a mostani értékét kell kifizetni, vagy a ház mostani értékének a negyedét? Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel, P. T.

Tisztelt Cím! A mostani értéket kell kifizetni.

2018.06.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdéssel szeretnék maga felé fordulni! Családunkban adódott egy olyan probléma, hogy a férjem nővére követeli a ház fele részének a kifizetését! Szüleik 2001ben hunytak el végrendelet nem volt így a ház automatikusan 1/2-1/2 arányban osztozott el! De tudni kell ahhoz hogy a sógornőm 26 éve nem lakik a házban mert mi lakunk ott a férjemmel meg a néhai szülei laktak ott! A temetést mi fizettük ő semmibe nem adott pénzt még mikor volt a hagyatéki tárgyalás ott is mi fizettünk mindent! Kérdésem, hogy jogos-e a követelőzése!  ja azt még hozzá teszem a házat mi újítottuk fel a férjemmel! És ha igen akkor mennyit kellene neki fizetnünk mert ő 2 milliót követel a házat anno 3millióra értékelték! Köszönöm válaszát ellőre is!

Tisztelt Cím! A másik tulajdonos közös tulajdon megszüntetése iránt indíthat pert, a bíróság dönt. 

2018.06.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két kérdésben kérném a segítségét:
Még évekkel a házasságkötésem előtt vásároltam teljesen saját forrásból, egy, most is a saját tulajdonomban lévő, ingatlant amelyben jelenleg lakom feleségemmel és két közös gyermekemmel. (A házasságkötés 21 éve volt és nincs házassági szerződés a hozott vagyonokról.)
1. Hogyan alakul ennek az ingatlanak az öröklése? Ki lehet-e hagyni a feleséget (pl végrendelettel) úgy, hogy csak a két gyerek örököljön?
2. Változik-e az öröklés mértéke, a feleség, gyerekek része, ha most eladnám az ingatlant és saját névre vennék egy másik hasonló értékűt amelybe átköltöznénk és ott laknánk tovább? Köszönettel: V. K.

Tisztelt Cím! A feleség végrendelet esetén köteles részre jogosult minden esetben.

2018.06.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következő problémában kérem a segítségét: örököltem édesapámtól felesben egy ingatlant a második feleségével, de az egész ingatlanra az özvegynek van haszonélvezeti joga. Neki van egy eltartója, ha jól tudom öröklési szerződéssel. Viszont sikerült ezeknek az embereknek akkora adósságot felhalmozni, hogy végrehajtásra kerülhet az ő tulajdoni részük. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben az egész haszonélvezeti jog törlődik vagy valamiképpen az én részemen fent marad? Köszönettel: M. R.

Tisztelt Cím! A túlélő házastárs özvegyi joga a jogosult holtáig a tulajdoni lapon lesz bejegyezve.

2018.06.10.

Tisztelt ügyvéd úr!

2 éve házasodtam, házasság előtti vagyonomról lenne szó, házassági szerződést nem írtunk. Nem szeretném ha azt a feleségem örökölné, gyermekem nincs, testvéremre, vagy testvérem gyermekeit szeretném örökösnek, ő nevükre végrendelkezem, akkor ők örökölnek utánam? Választ előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A felesége kötele részre jogosult ilyen esetben. Öröklésjog>>

2018.06.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy családi ház ami 50-50 % anyu és apu nevén van. Azt szeretném tudni hogy, ha anyukám meghal mekkora rész illet belőle! Mihez van jogom? Köszönőm.

Tisztelt Cím! A törvényes öröklés rendje szerint a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl és özvegyi jogot a közösen lakott lakáson.

Tehát törvényes öröklés esetén ön örökli az édesanyja tulajdoni hányadának felét az édesapja özvegyi jogával (holtig tartó haszonélvezeti jogával) terhelten.

A haszonélvezeti jog jogosultja korlátozhatja a tulajdonos lakáshasználati jogát.

2018.05.31.

Tisztelt ügyvéd úr!
Eltartási szerződést kötöttem édesapámmal. Az ingatlan az én nevemen van, a haszonélvezeti jog édesapámé. Családi okok miatt nem tudtam tovább folytatni a szerződésben megkötötteket mert elköltöztem, de a szerződést kb. másfél év múlva próbáltam felbontani amit édesapám nem írt alá. Arra hivatkozva, hogy én adtam el dolgokat és annak az árát kéri vissza. Természetesen lett eladva ingóság amiről ő is tudott és a pénz az övé lett. Jelen pillanatban ő idősek otthonában van mert magától bement. Kérdésem a következő. Ha ő meghal a féltestvérek követelhetnek valamit? Vagy nem kell ezen aggódnom mert nem tartozik hagyaték alá és semmit sem tehetnek? Várom szíves válaszát. Tisztelettel K. N.

Tisztelt Cím! Csak akkor követelhetnek, ha a szerződés megkötése és a hagyaték megnyílta között 2 évnél kevesebb idő telik el.

2018.05.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A férjemmel házassági vagyonjogi szerződést kötöttünk. Különvagyonom a házunk, ahol lakunk, páromnak haszonélvezeti joga van rajta, gyermekünk nincs. Amennyiben meghalok, szeretném, ha a férjem örökölné a házam. Ez automatikus-e azok után, hogy 23 éve házasok vagyunk, vagy végrendeletet kell írnom? Esetleg bele lehet venni, a házassági vagyonjogi szerződésbe ezt az óhajomat? Nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Gyné Z.

Tisztelt Cím! Ha az örökhagyónak és a házastársának nincsen közös gyermeke, akkor az örökhagyó vagyonának felét az örökhagyó szülei öröklik, a másik felét a túlélő házastárs. Ha az örökhagyó szülei elhunytak, akkor a teljes vagyont a túlélő házastárs örökli. A túlélő házastársnak a más által örökölt, közösen lakott lakáson özvegyi joga van. Végrendelkezni közjegyző előtt vagy 2 tanú előtt lehet. 

2018.05.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagymamám négy család tagjára hagyta a vagyonát egy ingatlanról van szó a két gyerekére meg a két unokájára de az egyik gyereke meghalt annak a rá esőrésze kit illet meg és a nagymama megváltoztathatja a végrendeletet újból hogy elhunyt az egyik gyereke időközben
Tisztelt Cím!
Az örökhagyó új végrendeletet írhat. Egyébként a kieső örökös utódai akkor örökölnek, ha a végrendelet így rendelkezik, illetve a törvényes öröklés rendje szerint az utódok köteles részre jogosultak.

2018.05.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Néhány éve édesapám elhunyt és a szülői ház felét örököltem utána amibe jelenleg a nagymamám lakik. Az ingatlan másik fele a mama nevén van akinek még van 1 élő édestestvére.  Kérdésem, a mama után ki örököl a törvény szerint, a testvér, vagy az unoka? Válaszát előre is köszönöm. K.L.

Tisztelt Cím! Végrendelet hiányában az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös.

2018.05.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy hónapja halt meg édesapám és egyedüli örökös vagyok. Van egy lakása amin jelzálog hitel van, és van egy autója amit én használok kb. 4éve és az üzemben tartója is én vagyok
A kérdésem az lenne, hogy mivel a hagyatéki még nem volt, mikor költözhetek a lakásba? Meg kell várjam a hagyatéki tárgyalást vagy már előbb is be lehet költözni? Mennyibe fog kerülni, hogy a nevemre kerüljön a lakás? Sürgősen várom és előre is köszönöm mielőbbi válaszát!
Tisztelt Cím!
Ha nem volt az édesapjának házastársa, aki az ingatlanban lakik és özvegyi jogot kap az ingatlanra, akkor beköltözhet. Ha van túlélő házastárs, vagy haszonélvezeti jog jogosult, akkor ö dönt ebben a kérdésben. Az egyenesági leszármazó öröklése illetékmentes. Az örökhagyó tartozását az örökösnek kell fizetnie.

2018.05.12.

Tiszteletem Ügyvéd Úr!
Nagymamának egy fia volt és két unokája. A fia beleegyezésével a nagyobb unokára íratták a lakását örökös haszonélvezettel egy költözködés alkalmával, hogy ne kelljen örökösödési illetéket fizetni, de egyetértés volt, hogy mindkét unoka örököl majd. Több, mint 10 év múlva a nagymama meghalt, addig is a nagymama fizetett minden költséget. A nagyobb unoka rögtön eladta a lakást rendkívül jó áron és semmit nem adott sem a testvérének, sem az apjának. Sőt, elvitte az ingóságot is. (Közjegyzői okirat bizonyítja, hogy az apa az örökös.) Van-e remény akár az apának, akár a kisebbik gyermekének valami részre, vagy ez már veszett fejsze? Az apa most próbálja visszaszerezni legalább az ingóságokat. Köszönettel E.P.

Tisztelt Cím! Az ingatlan öröklésére nincs lehetőség. (10 éven belül ajándékozott ingatlannál lehet köteles részt követelni)

2018.05.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy az anyósom kirakhat e minket ha ő a haszonélvező, de a párom nevén van a ház? Eladhatja az anyós a házat? Az anyósomnak kitörései vannak, fiamnak neki is ment, megverte. Ilyenkor mi a teendő, orvoshoz nem akar menni.

Tisztelt Cím! A haszonélvezet jogosultja kizárhatja a tulajdonost az ingatlan használatából. Nem adhatja el az ingatlant a haszonélvező. Ha nehéz az együttélés, elköltözhetnek az ingatlanból.

2018.05.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha nem egyenes ágon (nagybátyám az örökhagyó) öröklés esetén, értékpapír, és tartós befektetési értékpapír (magyar állampapír) után is meg kell-e fizetnem a 18%-os illetéket. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. Rné

Tisztelt Cím! Igen, meg kell fizetni. Csak egyeneságon illetékmentes.

2018.05.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A nagybátyánk 90 évesen meghalt.
Nem volt családja, a családi házát ránk hagyta végrendeletben,  azért mert mi ápoltuk, gondoztuk. A temetését mi fizettük 528 e. Ft amiről számla van, meg a közjegyzői költséget ami 50 e. Ft, ilyenkor mennyi adót vagy illetéket kell fizetni a ház után? El is adjuk mert nem kel hármunk közül egyikünknek sem! Még milyen kiadást lehet elszámolni ? Köszönettel: N. J.

Tisztelt Cím! Öröklési illetéket kell fizetni, ami 9%, valamint az eladás után adót az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján. Ingatlanjogi alapfogalmak>>

2018.05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám meghalt, a bátyám kezelte a pénzét, a nyugdíját az ő számláján tartotta. Most halála után közölt egy összeget, melyet a testvérek közöt
t kell elosztani. Nem hajlandó elszámolni a kezelt pénzzel. Azt közölte hagyatéki tárgyalásra viszi, és majd ott támadhatom meg. Csak bírósági úton történhet vagy hagyatéki eljárás keretén belül kérhetem? Mi a teendőm? Ha meg akarom támadni a hagyatéki végzést személyesen részt kell- e vennem? Köszönöm.

Tisztelt Asszonyom! Személyesen mindenképpen el kell mennie a hagyatéki tárgyalásra.

2018.04.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következőkről szeretnék információt kérni. Férjem 2014 januárjában ajándékozás címén a közösen lakott ingatlan

½ részét nekem adta. 2017. -ben házastársam elhunyt. Férjem első házasságából született 2 gyermeke kötelesrész iránti igényt terjesztett elő. Ha az ajándékozás még az új PTK hatálybalépése előtt történt a kötelesrészt a régi PTK szabályozása alapján kell kiadni, vagy a haláseset bekövetkezésekor hatályban lévőt. Tisztelettel, köszönöm.

Tisztelt Cím! A halál eset időpontjában hatályos 2013 V. tv. alapján kell kiadni a kötelesrészt.

2018.04.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Örökösödési dologba szeretnék tájékozódni.  Második házasságomba élek férjemmel 25 éve. Van egy felnőtt lánya az első házasságából. A lányával nem tartja a kapcsolatot. A férjem beteg, gondoskodásra ápolásra szorul. Van közös vagyonunk és van olyan is ami csak a férjem nevén van, de együtt a házasságunk alatt vettük. Kérdezem mire számíthatok örökösödési szempontból ha bekövetkezik az elkerülhetetlen. Várom ha ideje engedi tájékoztatását. Előre is köszönöm! Tisztelettel: Bné 

Tisztelt Cím! Törvényes öröklés rendje: a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl az állagvagyonból, valamint a közösen lakott lakáson özvegyi jogot kap. Öröklésjog>>

2018.04.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan vásárlással kapcsolatos kérdésem lenne. Párom nagymamájának házát szeretnénk megvásárolni. Nagymama halála után a gyermekei az örökösök, 4en, közülük viszont közölük egy külföldre távozott.
Így, hogy ő “nincs meg”, gátolja az ingatlan vásárlást? Mármint az ő beleegyezése így hiányzik. Köszönöm segítségét! Várom válaszát. Üdvözlettel: B. A.
Tisztelt Cím!

Igen, akadály, a tulajdonosok (vagy meghatalmazottjai) aláírása nélkül nem lehet megvásárolni.

2018.04.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tudomásom szerint édesapám végrendeletet irt mikor megtudta, hogy daganatos betegsége lett. Engem mint fiú gyermeket ki zártak. Ugyanis sok tartozásom van. Elmondásuk szerint mindent a nővéremre hagynak. Nem tudom, hogy elegendő indok e a kizárásra az én tartozásom? A választ köszönöm előre is.

Tisztelt Cím! A törvény szerint a kizárás csak annyit jelent, hogy a törvényes örökös ebben az esetben köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrész harmada. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.04.02.

T. Ügyvéd Úr!
Végrendelet alaki hibája, hogy az első oldalt az örökhagyó aláírta, a tanúk viszont nem. Minden más alaki feltétel rendben van. A tanúk most is igazolják az örökhagyó aláírásának tényét.
Ön szerint a végrendeletet sikeresen támadja meg egy most felbukkant örökös? Elveszíthetjük ezt a pert? Köszönettel, B. É.

Tisztelt Cím! Igen, érvénytelen a végrendelet. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018..03.15.

Egy egyszerűnek indult örökségről lenne szó. Édesapánk meghalt 8 éve bátyámat és engem a nevelő anyám nem engedett be a lakásba se a telekre mivel van 1 fél testvérünk Apai részről így ő bárhova bemehetett és kulcsa is volt. Most a Nevelő anyánk meghalt én és a testvérem bármikor kérhetem az örökség kifizetését? Ha igen és nem tud fizetni akkor lehet kérni, hogy adja el a lakást mivel neki van egy amibe lakik. Vagy most addig kell várni amíg ő úgy gondolja kifizet

Tisztelt Cím! Közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani.

2018.03.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az élettársamnak van két gyermeke az előző házasságából. Nekünk van egy közös gyermekünk. A volt feleséggel van egy közös ház. Meg lehet azt oldani, hogy abban a házban a részét ráhagyja a két gyerekre, viszont az új közös házunk esetén csak a közös gyermekünk örököl. Ehhez végrendelet szükséges, vagy elég egy ügyvéd előtt ezt “lepapírozni”? Megtámadható ez később? Köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Ügyvéd nem jogosult végrendeletet ellenjegyezni. Lehet végrendelkezni, de a törvényes örökösök köteles részre jogosultak a 2013. V. tv. alapján. 

2018.03.13.

Tisztelt Ügyvéd!
Mikor én 8éves voltam édesapám elhunyt.
Mivel kiskorú voltam anyukám volt a gyámom.
És ő elfogadta az örökséget, amin tartozás van.
Én azóta betöltöttem a 18.életévemet, de tőlem követelik a hitel törlesztését.
Nagyon kétségbe vagyok esve, mivel most fogom befejezni az iskolát nem szeretném így kezdeni az életem. Kérem mielőbbi válaszát.

Tisztelt Cím!

Az örökös felel az örökhagyó tartozásaiért a hagyaték erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyaival. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.03.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy a nagymamám meghalt 2 éve és egyedüli örökös édesanyám volt, ő lemondott az öcsém javára. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen ügyben mit lehetne tenni mert még a szülői házból is kisemmizett. A nagymama házához még mi 2006-ba hozzáépültünk, azt hogyan tudnám érvényesíteni? Előre is köszönöm. 

Tisztelt Cím! Az édesanyja valószínűleg ajándékozott az ön testvérének, ezt megtehette. Pert indíthat arra hivatkozással, hogy ráépítés jogcímén tulajdonjogot szerzett. 

2018.03.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő, édesanyám lakását megvásároltam és ő örök haszonélvezeti joggal rendelkezik. A testvérem bent lakik, bejelentkezve gyermekeivel együtt a lakásba. A bejelentkezés bármikor is feljogosítja őt bármiféle követelésre a lakással szemben? Ha édesanyám meghal semmi nemű követelése nem lesz? Válaszát köszönöm
Tisztelt Cím!
Ön a tulajdonos. A testvére nem tulajdonos.

2018.03.01.

Üdvözlöm kedves Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő: Nagypapám szeretne egy végrendeletet írni melyben engem jelölne meg.
Jelen pillanatban a középső lánya 2 gyermekére végrendelkezett de ezt akarja megváltoztatni.
Teljesen térítés mentesen rám írathatja a házát vagy kell valamit fizetnem érte?
És van-e bármi beleszólása a lányának?

Tisztelt Cím! Egyenesági leszármazók öröklése illetékmentes. (Még életében ajándékozási szerződést írhat, ennek van ügyvédi ellenjegyzési díja és földhivatali bejegyzési költsége) A lánya csak akkor szólhatna bele, ha esetleg ő a nagypapa gyámja.

2018.02.25.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Úr!

Szeretnem kérni a segítségét az alábbi helyzetben! Megismerkedtem egy idősebb úrral, akihez oda költöztem, mert nem szeretne egyedül élni, szeretné ha valaki eltemetné.

Az úr elvált és egy gyermeke van, akivel nem tartja a kapcsolatot és szeretné rám hagyni vagyonát.

A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi a legjobb döntés? Eltartási, örökösödési, ajándékozási szerződés vagy házasság? A későbbi konfliktust szeretném elkerülni a lányával, aki ha esetleg az édesapja elhalálozik, megjelenik és kirak az utcára mondván, hogy minden örökség az övé. Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát. M.É.

Tisztelt Cím! A túlélő házastársat holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg a közösen lakott lakáson.

2018.02.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérném a jogi tanácsát a következőkben. A testvéremmel örököltünk egy házat. Édesapám 1996-ban halt meg végrendelet nélkül, édesanyám tavaly decemberben. Édesanyámat én gondoztam, én temettem el, (hozzáteszem apámat is). Édesanyám 2002-ben kötött velem tartási szerződést az ő fele részére. Így én 3/4-ed részt a testvérem 1/4-ed részt örökölt (apai). A testvérem 1995-ben férjhez ment, én őt 1996-ban ki akartam fizetni, amit ő akkor nem fogadott el. Ez a ház akkor igen rossz állapotban volt.

Azóta a házat rendbe rakattam, az állapotát azóta is fenntartom. A nővérem nem járult hozzá anyagilag addig sem és azóta sem. A kérdésem az lenne, hogy jogilag van-e módom arra, hogy az apai részt az 1996-os áron fizessem ki, vagy fel kell értékeltetnem és jelenlegi árfolyamon kell kifizetnem, amit személy szerint nem tartok túl igazságosnak? Ez a ház most kb. 10x többet ér. Várom válaszát!

Tisztelt Cím! A jelenlegi értéket kell kifizetnie. Levonható ebből az összegből a közös tulajdonra a tulajdonostárs (ön) által ráfordított összegnek a másik tulajdonostárs tulajdoni hányadával arányos része.

2018.02.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő: Egy négy gyermekes özvegy édesanya 8 egységnyi vagyonából 14 évvel a halála előtt két gyermekének ajándékozta vagyonának felét azzal, hogy a maradék vagyonát majd a másik két gyermeke lesz az örökös. Halála előtti végrendeletében a maradék 4 egységnyi vagyonára a másik két gyermekét nevezte meg végrendeleti örökösének. Kérdésem: jogosult-e köteles részre az a két testvér, akik már korábban megkapták „ örökségüket”?
Tisztelt Kérdező!
Igen, végrendelet esetén a többi örökös kérheti a köteles részt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.02.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr 

Szeretnem megtudni, hogy édes anyám halála estén mennyi örökösödési adót kell majd fizetnem, mint az egyedüli örököse. Végrendeletet nem irt. Tisztelettel, J.K.

Tisztelt Cím!

Az 1990. évi 93. tv, alapján az egyenesági leszármazó örökösnek nem kell örökösödési illetéket fizetnie. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.02.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
53 éves leszázalékolt férfi vagyok. Menyasszonyommal 10 éve élünk együtt. 5 éve agyvérzést kaptam, melynek következtében kerekesszékbe kényszerültem és leszázalékoltak. Betegségem előtt nálam, azóta Szerelmemnél élünk együtt. Felvetődött, hogy összeházasodunk, csak  menyasszonyom attól fél, hogy régebbi (több mint öt évvel ezelőtti) tartozásomért az esküvő után Ő is felel. Ez áll az esküvőnk akadályába, pedig az új erőt, célt adna az életemnek.
Kérdéseim:
Ha most házasságot kötök a több mint öt évvel ezelőtti tartozásomért felel-e az új feleségem?
A leendő feleségem ingatlanjában lakunk, melynek felújításához eddig én is nagy összeggel hozzájárultam.
Leendő feleségem halála esetén engem az örökösei kitehetnek a közösen kialakított ingatlanból? A házasság kötésünk után, mint férjet kitehetnek? Vagy akkor jogilag nem rakhatnak ki az utcára?
Köszönettel és tisztelettel, Sz. L.

Tisztelt Cím!

A túlélő házastársnak özvegyi joga=holtig tartó haszonélvezeti joga van az elhunyt házastárssal közösen lakott lakáson. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.02.12.

Üdvözletem! Az lenne a kérdésem, hogy mamámnak van fiú gyermeke átadhassa e az ő apai örökségét (anya még él) az ő lányának. Vagyis a másodörökösnek az unokának milyen jogai vannak a házban? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! Rendelkezhet vele, miután átvette az örökséget. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.02.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy 30-40 éve fennálló külön tulajdonom, /értem ingatlanok/ felett akarok végrendelkezni halálom esetére. Az ingatlanokat a két gyerekemre szeretném hagyni. De 2013-ban házasságot kötöttem, akkor még nem volt törvényben, hogy a halál esetén a házastárs is örököl egy gyerek részt. Én a házastársat ki akarom zárni a végrendelkezésemből. Ezt megtehetem? Tisztelettel: L. M.

Tisztelt Cím! A házastárs köteles részre lesz jogosult, ha végrendelkezik. A kötelesrész a törvény szerint járó hagyaték 1/3-ada. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.02.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy férjemmel 1 éve vagyunk házasok nekem két kislányom van közös gyermekünk nincsen és a férjemnek nincsen gyermeke. Ő 34 én 37 éves vagyok. Férjemnek 3 éve van édesapjával közös fuvarozási cégük 50-50% ban. Férjem családjával semmilyen viszonyban nem vagyok. Az lenne a kérdésem férjemmel bármi történne én mint feleség ugyanúgy 50% ban részesülnék tovább a cégből vagy nem. Válaszát köszönöm! Kitti

Tisztelt Cím! A férje tulajdoni hányadának a felét örökölné, a másik felet a férje szülei, azaz az egész 1/4-ét örökölné. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. Öröklésjog

2018.02.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni hagyatékkal kapcsolatosan!

Egy Budapesti ingatlan szüleim nevén volt. Édesapám meghalt az apai részt örököltük testvéreimmel. Édesanyám nevén van a másik fele + haszonélvezeti jog az egészen!

Az ingatlan eladásába nem megy bele! Kérdezném, hogy milyen lehetőségeink vannak, mit tehetünk, hogy a megkaphassuk az örökségünket? Várom szíves válaszát. Köszönettel: K. T.

Tisztelt Cím! Nincs ilyen lehetőség. A haszonélvező rendelkezik az ingatlannal. 

2018.02.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a párommal szeretnénk lakást venni de neki van egy régebbi kapcsolatból egy kisfia akivel nem tartja a kapcsolatot csak gyerektartást fizet, viszont van neki még egy akit nevel.
Arra a fiára akarja a házát íratni akit nevel.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen formában örökölhet a másik gyerek akivel nem foglalkozik?  
Ha érné a páromat egy baleset és meghal, annak a gyerek anyukája akit nevel felbukkan és a gyerek neven van a ház fele akkor ő szabadon beköltözhet mondván ő a gyámja hivatalosan a gyereknek (nem tartják a kapcsolatot évek óta) de mivel a lakás fele a gyereké a másik fele az enyém lenne.

És ha nekünk lesz közös gyerek ő örököl az apjától vagy ezt szintén külön le kell panírozni? Válaszát köszönöm, K.G.

Tisztelt Cím! Így van, ne bonyolítsák túl. Saját névre vegye, végrendelkezzen.

2018.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tegnap szembesültem azzal, hogy az örökrészemben egy idegen van a földhivatalba bejegyezve. Én nem adtam el senkinek a részemet, hogy jegyezhetnek be valakit a tudtom nélkül. Tisztelettel K. Ö.

Tisztelt Uram! Ha ön tulajdonos volt, akkor az aláírása nélkül nem lehet, tulajdonjog változást bejegyezni. Nézze meg a tulajdoni lapot, hogy Ön, mint tulajdonos be volt-e jegyezve. Lehetséges, hogy az örökhagyó még életében eladta, Ön csak végrendeletben szerepelt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII.ker. Öröklésjog

2018.01.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Párommal 9 éve élek nem bejegyzett élettársi kapcsoltban. Ha velem bármi történne szeretném, ha párom is örökölne az ingatlanból, illetve ha vele történne valami az ő kisebb fia. Van egy felnőtt fia is, őt ki szeretném zárni az örökségből. Anyámnak haszonélvezeti joga van az ingatlanon, a tulajdonos én vagyok egyedül, nekem gyermekem nincs. Kérdésem az lenne, végrendeletet, vagy élettársi szerződést érdemes kötni? Bármelyik megkötése után eladhatom-e az ingatlant? Kizárható-e a nagykorú gyermek? Kell-e a haszonélvező belegyezése végrendelethez?
Köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!

A 2013. évi V. tv. alapján csak a házastárs törvényes örökös, tehát végrendelettel teheti örökössé az élettársát. A haszonélvezet változatlanul érvényes, eladás esetén kell az ő nyilatkozata is. Amíg él a végrendeletet meg lehet változtatni. Az élettársa fia önnek nem örököse, tehát nem kell a kizárásával foglalkozni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII.ker. Öröklésjog

2018.01.28.

Nagymamám lánytestvére birtokolt egy bizonyos földterületet. A nagymamám testvérének nem született gyermeke, velünk élt haláláig. Hagyatéki eljárás nem volt, leltárba nem lett véve a szántó.
Ezt a szántót most egy gazdálkodó használja.
Hogyan tudom érvényesíteni jogaimat a föld felett? Pót hagyatéki eljárást kell indítani? És melyik önkormányzatnál kell beadni a kérelmet a lefolytatáshoz? A választ előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Ahol az ingatlan tulajdonosa meghalt. Közjegyző előtt kell megindítani a póthagyatéki eljárást. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII.ker. Öröklésjog

2018.01.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan problémám adódott a családban, hogy anyukámnak van egy párja már 10 éve együtt élnek, de nem élettársi viszonyban vagy is nincs sehova ez bejelentve. Adódott most szeretnék ha lenne nekik élettársi viszony, amit hivatalosan intéznének. A férfi nevén van tartozás és ezzel függ össze a kérdésem. Nem fiatalok és ha a férfi meghal, akkor anyukám örökli a tartozást? Ha esetleg anyukám is meghal, akkor mi örököljük a tartozást? A férfinak van egy vér szerinti fia és van a nevén egy családi ház. Válaszát előre is köszönöm Zs. M.

Tisztelt Cím!

A 2013. évi V. tv.( Ptk.) szerint csak a házastárs törvényes örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII.ker. Öröklésjog

2018.01.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nevelőapám szabályos és elfogadott végrendelettel rám hagyott egy fél házat, szülei elhunytak, gyermeke nem született, testvérei nem élnek. A ház másik felét anyai ágon szintén én örököltem. Az ingatlanra vevő lenne, de a közjegyző szerint hirdetményben kell az esetleges további örökösöket megkeresni, ami további hónapokat venne igénybe.

Kérdésem, hogy szabályos-e a közjegyző eljárása. Köszönettel és tisztelettel várom válaszát, T.J.

Tisztelt Cím!

Ha van esély arra, hogy van törvényes örökös, akkor igen, szabályos a közjegyző eljárása, mert köteles részre jogosult végrendelet esetén a törvényes örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII.ker. Öröklésjog

2018. 01. 17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Annak idején úgy vettük meg a lakást, hogy a feleségem bátyjának van benn 1/3 rész tulajdona. Ö egy beteg ember volt és a feleségem volt a gyámja. Tavaly decemberben elhunyt, gyerekei nem voltak. De öten voltak testvérek. Róla kimondottan mi gondoskodtunk. Örökölnek e ebben az esetben a testvérek? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím!

Ha nem volt életjáradéki-, eltartási- vagy öröklési szerződés, vagy végrendelet, akkor a törvényes örökösök örökölnek. Dr. Mohos Gábor ügyvéd XIII. ker. öröklésjog

2017. 12. 10.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Vettem egy lakást, örökségemből és férjem is be szállt 25%-ba. Neki is nekem is van 2 -2 gyermekünk. Kérdésem az lenne ha a férjem halna meg előbb, akkor ugye a lakás negyede az Ő gyerekeinek a része de én azt akkor eladnám mert nem tudnám fenn tartani. Ebbe kell az ő bele egyezésük, mivel van tulajdon joguk a lakásból? Köszönettel: Szné J. S.

Tisztelt Cím! Igen, a társtulajdonosnak is alá kell írnia az adásvételi szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. 1-239-5434 ingatlanjog

2017. 12. 09.

Tisztelt Ügyvéd úr!
1975-be kötöttem házasságot. 1999-be váltunk el. Külön háztartásba költöztünk. 
Volt férjem tulajdonában volt egy családi ház. 3 évvel ezelőtt egy idősek otthonába került ahol most meghalt. Kérdésem jár-e valamilyen járandóság vagy örökölhetek-e volt férjem után bár mit? Tisztelettel J. Kné

Tisztelt Cím! Nem örökölhet, mert csak házastárs örököl. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. 1-239-5434 öröklésjog

2017.12.04.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Ügyvéd úr!
Egy egyszerűnek látszó jogi kérdésben szeretnék megerősítést kérni Öntől.
Az egyháztartásban velem élő törvényes feleségem lakást örökölt az apjától.
Ezt a beleegyezésem nélkül a közös gyerekeinkre íratta a hagyatéki eljárás során.
Ehhez nem kellett volna az én hozzájárulásom is?
Egyszerű öröklésről van szó, végrendelet nem készült, így érzésem
szerint ez engem is illetne a döntés lehetősége, mint törvényes
férjet. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel!  V. Sz.

Tisztelt Cím! A házastárs által örökölt vagyon a házastárs külön vagyona a Ptk. szerint. Jogszerűen ajándékozhatja bárkinek a saját vagyonát a felesége. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. 1-239-5434 öröklésjog

2017.11.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Idén édesanyám halála után megtartott hagyatéki tárgyaláson, édesapám úgy döntött, hogy az édesanyám nevén lévő ingatlant fele-fele arányban én és a bátyám, tehát a gyerekek örököljék meg. Ő pedig életfogytig tartó haszonélvezeti jogot kapott. Kérdésem az lenne, hogy ha édesapám még életében ezzel kapcsolatban másképp szeretne rendelkezni, van e még rá lehetősége, vagy ez már esélytelen? Pontosan azt szeretném tudni, hogy lehet e még ezt a rendelkezést úgy módosítani, hogy az ingatlant csak az egyik gyerek örökölhesse.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Már átvették a hagyatékot. Nem volt végrendelet, ezért a törvényes öröklés szabályai szerint adta át a közjegyző a hagyatékot. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. 1-239-5434 öröklésjog

2017.11.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy féltestvérem. Rossz viszony miatt azonban az édesapám 2005-be a lakásának a 100% tulajdonjogát rám íratta.
Jelenleg él még az édesapám és használja a lakást. Kérdésem az lenne, hogy mikor elhuny az apám, a féltestvérem követelhet e bármennyi részt abból a lakásból? Ha igen, követelhet, akkor hogyan lehet elkerülni, hogy egy fillért is kapjon? Köszönettel N. G.
Tisztelt Cím! Nem, mert csak az apja tulajdonában lévő ingatlanból örökölhetne.

11.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám aki 73 évesen elhunyt, kb. 12 éve eladta a tulajdonában lévő ingatlan felét az új felesége lányának. A másik fele az új felesége tulajdonában van. A hagyatéki tárgyaláson közöltek velünk gyerekekkel, hogy édesapánknak nincs hagyatéka és ezért nem örökölünk.
Annyi lenne a kérdésem, hogy a kötelező rész sem illet meg minket, miután adás-vételről volt szó? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, S. J.

Tisztelt Kérdező! Nincs köteles rész sem, ha nincs hagyaték. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. 1-239-5434 öröklésjog

2017. 11. 04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Még életemben elajándékoznám ingatlanomat 3 gyermekem közül, csak az egyiknek. Ezzel kikerülne a majdani öröklésből? Később nem támadhatja meg a 2 testvér? Tisztelettel várom válaszát

Tisztelt Cím!

A hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül adott ingyenes juttatást kell hozzászámítani a hagyaték tiszta értékéhez, ha a betudási kötelezettséget nem zárta ki az ajándékozó. Ügyvéd Bp.

2017. 11. 02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Apai nagyszüleimnek volt egy nagy családi házuk, amit miután eladtak vettek egy másik házat az apukám húgának a nevére. Azt a házat is eladták, vettek egy polgári lakást szintén a nagynéném nevére. A múlt évben meghalt a nagymamám, és édesapám, idén pedig a nagypapám. Végrendeletet nem írt, most lesz a hagyatéki tárgyalás. Apai részről 5-en vagyunk testvérek. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben támadható-e a nagynéném a nevére vett lakással kapcsolatban? Kizárhatók lettünk-e ezáltal az ingatlan örökségből? Válaszát előre is köszönöm, Betti

Tisztelt Cím!

Csak akkor, ha tudják bizonyítani, hogy 10 éven belül adott ingyenes juttatásból vette a törvényes örökös ezt az ingatlant. Ügyvéd Bp.

2017. 10. 26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim 2015-ben elajándékozták a házat az unokának, aki az öcsém gyermeke.
A tudtunk nélkül történt meg, a közjegyző által írt ajándékozás. Mi a teendő mit tehetek?
Tisztelettel: O. F.

Tisztelt Cím!

Az örökhagyó az életében a vagyonával szabadon rendelkezhet. Az örökhagyó törvényes örököse akkor tarthat igényt köteles részre, ha az ajándékozástól számított 10 éven belül nyílik meg az örökhagyó hagyatéka. Ügyvéd Bp.

2017. 10. 19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy: Édesanyám már kb. 20 éve él együtt nevelőapukámmal, de nincs köztük megállapodás élettársi kapcsolatról papíron. A nevelőapukám -ha történne vele valami– azt szeretné, ha édesanyám örökölné az Ő tulajdonában lévő családi házat. Kérdésem az lenne, hogy merre induljanak, milyen papírt kell ehhez írni? Köszönettel: G. N.

Tisztelt Cím!

Végrendeletet javasolt írni, mert az élettárs nem törvényes örökös a 2013. V. tv. szerint. Javasolt közjegyző előtt készíttetni. Ügyvédnél készült vagy kézzel írt, két tanúval aláírt végrendeletet közjegyzői nyilvántartásba kell helyezni. Ügyvéd Bp.

2017. 10. 13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdésem lenne:
-egy házaspár esetén ahol csak-
100%-ban- a feleség nevén van a lakás, akkor a férj örököl-e a feleség halálával? (feleségnek van 2 gyermeke, de nem közös gyerekek a férjjel)
-ugyanez a házaspár esetén (amennyiben a férj megy el előbb) a férj után a férj gyerekei (nem közös gyermekek a feleség gyermekeivel) örökölnek-e abból a lakásból ahol közösen lakik a házaspár, de a lakás feleség nevén van 100%-ban?
Házaspárnak közös gyermekei nincsenek.
A házasságtársak  esetén öröklésnél menny
ire számítják be a vagyonközösséget?

Tisztelt Cím!

A túlélő házastárs özvegyi jogot kap a közösen lakott lakáson és 1 gyermekrésznyit örököl.

Ha az adott ingatlan közös tulajdonnak minősül, akkor a túlélő házastárs perben bizonyíthatja ezt és csak az 1/2-ed tulajdoni hányadot öröklik,  fentiek szerint a törvényes örökösök. Ügyvéd Bp.

2017.10.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy Nagynéném után, akinek meghaltak szülei, és 2 testvére, kik örökölnek.
Nagynénémnek két testvére volt, egy fiú és egy hölgy. A fiútestvér meghalt, van 3 gyermeke.
A lánytestvér meghalt, van 3 gyermeke, aki közül már egy szintén meghalt. /Tehát az egyik unokaöcs is meghalt. Az elhalt unokaöcs gyermekei örökölnek-e, vagy ez már nem egyenesági öröklés. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mária
Tisztelt Cím!
A 2013. évi V. törvény 7:63.§.-a alapján örökölnek az oldalági rokonok. Dr.Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.10.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben kérem szíves tanácsát. 2014. év elején szüleim kettő ingatlanuk tulajdonjogát tartás fejében fiú testvéremre iratták. (ketten vagyunk testvérek) Édesapám még abban az évben 2014. decemberében meghalt. Hagyatéki tárgyalás nem volt, hiszen akkor édesapám nevén már semmilyen ingatlan nem szerepelt. Én így kimaradtam mindenféle örökségből. Véletlenül akadtam egy cikkre, amiben szerepel, hogy ha két éven belül meghal az eltartott, akkor lehetőség van köteles rész igénnyel fellépni, ezért merült fel bennem a kérdés.
Kérdésem, hogy lehet-e köteles részt kérni (a tartásra kötelezett testvéremtől) az édesapám fele tulajdoni részére hiszen a tartás egy évig sem valósult meg. A tartási szerződés megkötésekor édesapám már előre haladott demenciában szenvedett).
Anyám még él, akinek haszonélvezete van az ingatlanokon.
Köszönettel várom szíves válaszát. Tisztelettel Bné V. K.
Tisztelt Cím!
A 2013. évi V. tv. 2014. március 15.-én lépett hatályba, tehát igen, kérheti a köteles részt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.10.9.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám aki jelenleg 65 éves, kb. 3-4 éve feleségül vett egy hölgyet.
Édesapámnak van vagyona, földje, ingatlanjai, stb. amiket még bőven a házassága előtt szerzett illetve örökölt a szüleitől.
Annyi lenne a kérdésem, hogy esetleges elhalálozása esetén, az újdonsült felesége minden vagyonának örökölni fogja az 50%-át?
Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Csaba
Tisztelt Cím!
Ha csak 1 gyereke van és nincs végrendelet, akkor igen. Mert a törvény szerint a túlélő házastárs 1 gyermekrésznyit örököl a leszármazó mellett a törvényes öröklés rendje szerint. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.10.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdésben kérek segítséget:
A feleségem egyedüli örökösként örökölt a nagybátyjától egy ingatlant.
Az ingatlan egészét a hagyatéki tárgyaláson egyezség keretében ingyen átruházta, odaajándékozta a kiskorú gyermekünknek.
Ebben az esetben ki és milyen jogcímen lesz illetékfizetésre kötelezett?
Tisztelt Cím!
A felesége átvette a hagyatékot, ő 9% illetéket köteles fizetni az 1990. évi 93. tv. alapján. (a gyermeke egyenesági, tehát illetékmentes az ajándékozás) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.10.04.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom édesanyja a múlt hónapban halt meg. Vagyona semmi nem volt, viszont közel 200 ezer tartozást hagyott hátra, amit végrehajtó által a fizetésére terheltek rá, és onnan vonták.
Ezt a hagyatéki tárgyaláson nekünk kell örökölni?
Várom válaszát! Tisztelettel: A.
Tisztelt Cím!
A hagyaték visszautasítható a hagyatéki tárgyaláson.

2017.09.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ha lehetőségem van, szeretnék Öntől információt kérni, kérdésemre.
7.5 éve megismerkedtem a párommal, 6 éve lesz októberben, hogy összeköltöztünk. Illetve vettem egy kis ikerházat. Ehhez párom adott 1 millió háromszázezer forintot. Nekem volt 9.3 millió ft-om. Ehhez még fel kellett vennem 2.5 millió hitelt. Amit fizetek már 6. éve. Két gyermekem és én, úgy beszéltük meg a párommal, hogy Ő a munkáját adja és az 1.3 millió Ft-hoz még adott 1.3 millió ft-ot, kémény stb. tehát a 2.6 millió ft-adott készpénzben. Az építkezési és átalakítási anyagot én és a gyermekeim fizettük. Ezért élete végéig itt lakhat, és a gyermekeim, ha mi már nem leszünk, az Ő gyermekeinek az eladott ház árából 30 %-ot kifizet. ami már tartalmazza az általa adott 2.6 milliót is.
Ezek a tények röviden. Jó a kapcsolatunk, a gyerekeknek is vele.
Szeretnénk kulturáltan elintézni illetve hivatalos írásba foglalni a fentieket.  Köszönettel és tisztelettel G. J.
Tisztelt Cím!
Végrendelkezhet, közjegyző előtt tegye. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.12.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdésre szeretnék választ kapni. Férjem nemrég meghalt, ez a házasság mindkettőnknek a második házassága volt. Végrendelete van a férjemnek, melyben a lányai között ossza szét a hagyatékát.
Azt szeretném megkérdezni, hogy kérhetek-e végrendelet esetében köteles részt? Köszönettel: B. Zs.
Tisztelt Cím!
Abban az esetben igen, ha együtt éltek. A törvényes örökrész 1/3-ada a köteles rész. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Üdvözlöm! Az lenne, a kérdésem, hogy sógorom halála után életben lévő édesanyja, és testvére örököl egy ingatlant. Az elhalt szülő helyébe lépő testvérnek (parentéla szabálya szerint) kell-e öröklési illetéket fizetnie?
Tisztelt Cím!
Csak a szülő örököl. Az oldalági rokonnak kell illetéket fizetnie. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Öten vagyunk testvérek. Az öcsém felvett a szüleink házára jelzáloghitelt.
Édesapánk meghalt 7 éve. Anyukánk nemsokára 90 éves. Azt szeretném kérdezni, ha bekövetkezik amit senki sem vár, mi négyen mit fogunk örökölni? Az adósságot? Vagy jobb ha lemondunk róla.
Az igaz, hogy fizette eddig rendesen, de egy pár millió adósság még valószínűleg van rajta. Nagyon köszönöm válaszát: L. Sné
Tisztelt Cím!
A hagyatéki tárgyaláson dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a hagyatékot vagy visszautasítják. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.08.31.
Üdvözlöm T. Ügyvéd Úr! Kérdésem az lenne, ha nagykorú “gyermek” nevén van egy lakás (a lakás haszonélvezete az egyik szülő nevén van és a szülők még kiskorában elváltak) ki örökli az ingatlant? A tulajdonos egyedülálló, család nélkül. A haszonélvező szülő örököl? Vagy a másik is? Kell-e végrendelet, hogy a haszonélvező szülő örökölje a lakást? Ha igen pontosan milyen formátumú?
Tisztelt Cím!
A törvényes öröklés rendje szerint leszármazók hiányában az örökhagyó szülei a törvényes örökösök egyenlő arányban. Végrendeletet az örökhagyó tehet, javasolt közjegyző előtt végrendelkezni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog

2017.09.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem, édesapja első házasságából született, aki ez év augusztusában hunyt el. Apósom újra nősült és 7 év után feleségével együtt vásároltak egy telket, melyre családi házat építettek.
Az ingatlan tulajdoni lapja szerint apósom 1998. decemberében az ingatlan tulajdoni részét második feleségének ajándékozta és holtáig tartó haszonélvezeti joggal terhelte.
Kérdésem arra irányul, hogy a fentiek ismeretében férjemet megilleti-e a köteles rész?
Sajnos nincs arról információm, hogy készült-e végrendelet. Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Sz. Oné
Tisztelt Cím!
Nem illeti meg a kötelesrész, mert a hagyaték megnyílta előtt, több mint 10 évvel történt az ajándékozás. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az apósomnak két fia van és szeretné elajándékozni az ingatlanát, az egyik fia két gyereke (az ő két unokája) részére (a másik fiának nincs gyereke) és az lenne a kérdésem, hogy a köteles öröklésből ki lehet-e hagyni a fiát, akinek nincs gyereke egy ajándékozási szerződés megkötésével és azt később megtámadhatja-e? Előre is köszönöm válaszát. H. K.
Tisztelt Cím!
A törvény szerint igen, főszabály szerint ilyen esetben az ajándékozástól számított 10 éven belül a törvényes örökös köteles részre jogosult. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2019.09.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Volt párommal gyermekünk tulajdonában álló ingatlan haszonélvezői vagyunk. Én elköltöztem 3 éve. Másfél évig Havonta fizettem a rezsi költségekbe, illetve egyéb költségekbe. Gyermekünk már nagykorú és ő az édesapjával a házban lakik. Exem továbbra is pénzt kér tőlem. Hasznát annyiban élvezem az ingatlannak hogy egy szekrényben el van rakva pár ott maradt dolgom. Jogos a további anyagi követelése illetve eddig jogosan fizettem? Előre is köszönöm válaszát
Tisztelt Cím!
Rezsit az ingatlan használója fizet, a tulajdon fenntartásával kapcsolatos költségeket pedig a tulajdonos. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az oldalon található tartalom magas színvonalú jogi tudást és elismertséget vetít, ezért is szeretnék érdeklődni az Ügyvéd Úrtól.
Édesanyám édesapja körülbelül 17 éve meghalt, és az örökség egy kertes ház és egy kisebb hektárszámú földterület, édesanyámra és a testvérére szállt, fele-fele arányban. Édesanyám testvére akkor, 17 évvel ezelőtt lemondott az ő részéről és ajándék formájában odaadta édesanyámnak.
Most, 17 év után felmerült benne az a gondolat, hogy a földterület felét szeretné újra a magáénak tudni. Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, tisztelt Ügyvéd Úr, hogy lehetséges-e ennyi év után, visszakövetelni az ajándékként adott részt? Az ajándék-ként adott formának van elévülési ideje?
Olyat is olvastam, hogy ha a megélhetését befolyásolja ennek hiánya, vissza
lehet követelni, de megélhetési gondokról szó sincs. Előre is köszönöm válaszát, és minden jót kívánok! Üdvözlettel:
Tisztelt Cím!
Az ajándékot 1 éven belül lehet visszakövetelni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.08.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni.
Édesanyám halála után a házát fele részben az unoka öcsém (elhunyt nővérem fia), fele részben pedig én örököltem. A házban én lakom a feleségemmel. Az unoka öcsém soha nem lakott a házban, más településen él. Azt kéri, hogy fizessem ki neki a ház őt illető részét, mégpedig egy összegben. A gond az, hogy nekem nem áll módomban egy összegben kifizetni ezt a pénzt. Az a kérdésem, hogy fizethetek-e részletekben? Ha az unokaöcsém nem egyezik bele a részletfizetésbe, mit tehetek? Ugyanis mindenképpen egy összegben akarja a pénzt. Kérem, hogy adjon tanácsot ebben a kérdésben. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Sz. Gy.
Tisztelt Cím!
A tulajdonostárs el fogja fogadni a részletfizetést, mert nincs olyan jogi út, ami alapján gyorsan, hatékonyan tudna hozzájutni a tulajdoni hányada értékéhez. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.08.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi jogi kérdésben szeretném kérni a segítségét: Édesanyám elhunyt, így én, a bátyám és az apánk (kizárólag hárman) lettünk a törvényes örökösök. Az egyetlen örökölt vagyontárgy az ingatlan amiben lakunk. (100%-ig a miénk, nincs rajta hitel, követelés.)
Az ingatlant el akarjuk adni, van is rá vevő. A vevő által felkínált árat apám és a bátyám elfogadja, de én nem. Tehát ők ezen az áron el akarják adni az ingatlant, én viszont nem.
A kérdésem az lenne hogy én megvétózhatom-e kettőjüket, vagy ők szavazhatnak engem le többséggel? (jogszabály szerint) Szíves válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: B. N.
Tisztelt Cím!
Nincs ilyen, amit ír. Ha nem fogadják el mindhárman a vételi ajánlatot, akkor nem tudják eladni az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2017.08.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemnek  és nekem is előző házasságunkból született 2-2gyerekünk és van 1 közös kiskorú gyerekünk is. A 10 éve közös tulajdonban lévő  ingatlanunkat eladtuk és a férjem által örökölt ingatlanba költöztünk 1/1 az ő része. Ezt a házat a közösen eladott ház árából újították fel. Valamint az előző házasságomból hozott összes pénzem is az eladott ingatlanba lett befektetve. Kérdésem, ha én halok meg előbb, akkor az előző házasságomból született gyerekeim utánam semmit nem örökölnek, mert semmi sincs a nevemen? Ha a férjem halálozik el előbb, akkor az egész ingatlant az ő gyerekei örökölnék, én pedig semmit? Kirakhatnak abból az ingatlanból amiben az összes pénzem benne van? Sajnos a férjem semmit nem akar a nevemre íratni. Mi lenne a megfelelő  megoldás, hogy a férjem ne tudja a gyerekeimet és engem kisemmizni? Válaszát előre is tisztelettel köszöni: Zsuzsanna
Tisztelt Cím!
Megállapodhatnak vagy ha tudja bizonyítani, a hozzájárulás mértékét, akkor perben bizonyíthatja, hogy ráépítés jogcímén mekkora tulajdoni hányadot szerzett az ingatlanban.
A törvényes öröklés szabályai szerint a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl, a közösen lakott lakásból és özvegyi jogot kap a közösen lakott lakáson. 

Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest, 1-239-5434 ingatlanjog
2017.07.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Hagyatéki tárgyalás elött állok, Édesapám halálával örököltem annak a háznak az 50%-át melyben haláláig jelenlegi feleségével élt, közös tulajdonban. Azt szeretném megtudni hogy jogilag mik a lehetőségeim és ezeket hogyan tudom érvényesíteni. Szeretném eladni az örökölt részt. Ilyen esetben amikor osztatlan közös tulajdon van, mire számíthatok?
Tisztelt Cím!
A túlélő házastársnak özvegyi joga lesz bejegyezve az ön által örökölt tulajdoni hányadra.
Az özvegyi jogot nem lehet megváltani. A túlélő házastársnak tudja eladni, ha megveszi. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.07.04.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Sajnos igen nehéz helyzetbe kerültem, ezért fordulok Önhöz!
Párom 2017. június 12- én elhunyt. Végrendeletében engem nevezett meg örökösének.
Elvált volt 2008 óta, 2 gyermek után fizetett gyerektartást. Ezen kívül vállalta, hogy minden év augusztusában ennek megfelelő összeget kifizet iskolakezdési támogatás címen. A gyerektartást vonták a fizetéséből, majd miután sajnos leszázalékolták a rokkantsági ellátásából. Nem kérte, hogy csökkentsék a gyerektartás összegét, sőt fia után még 27 éves koráig fizetett. Mivel anyagi helyzete megváltozott, az iskolakezdési támogatást nem fizette. Időközben a volt felesége eladta a 35 nm2-es lakás felét, mondván a válás okán annak 1/2 tulajdonosa lett, előtte a Párom volt 1/1 tulajdonosa. Teljesen lehetetlen helyzetet teremtett, így az egészségében megrokkant Páromnak egy vadidegen számára lakáshasználati díjat kellett fizetnie. A volt feleség az elmaradt iskolakezdési támogatásokat végrehajtó útján elkezdte vonatni ez év májusában Párom rokkantsági ellátásából.
Teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mivel engem jelölt meg örökösként, ezt a tartozást nekem kell kifizetni. 24 és 28 éves gyerekekről van szó, a fiú már nem is él az anyjával, dolgozik. A volt felesége az elmaradt pénzt nem valószínű, hogy iskolakezdésre fogja fordítani. A közel 300ezer Ft-os tartozást nem tudom előteremteni. Mit tehetek ebben a számomra lehetetlen helyzetben? Várom segítő tanácsát, válaszát! Tisztelettel: K. Valéria
Tisztelt Cím!
Ezt hagyatéki hitelezői igénynek nevezik, amit fizetési meghagyásos úton érvényesíthet a jogosult az örökössel szemben. Ön ellentmondással élhet a fizetési meghagyás ellen, ennek következményeként perré alakul a jogvita és ön a perben terjesztheti elő az álláspontját. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog
2017.07.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kiskorú gyermekemmel élek szüleim házában válásom óta szívességi lakáshasználóként.
Édesapám végrendelet-tervezetet készített öcsém és az én relációmban. Az öcsém (apám egyetértésével) szeretné egészen megkapni a ház tulajdonjogát (szüleim használati jogával), s cserébe az én örökrészemet ingatlanjával pótolná. Én ezt nem szeretném. Kérdésem, hogyha elutasítom apám és öcsém konstrukcióját, jár-e nekem még a köteles rész apai oldala, vagy érdemtelennek nyilvánítanak. Beleszámít-e a köteles részbe a szívességi lakáshasználat? Szívességi lakáshasználatom felmondható-e. Szüleimnek rezsit fizetek. Lakásvételi lehetőségem nincs. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!
Ez nem kitagadási ok, köteles részre jogosult a törvényes örökös ilyen esetben.
A szívességi lakáshasználat felmondására a bérletre vonatkozó szabályok irányadók, rendes felmondással 30 napra mondható fel. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog
2017.06.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, nagymamám meghalt nem volt végrendelete, de nagypapámmal, aki már rég meghalt néném kötött  eltartási szerződést 2001-be, mi szerint a tartás fejébe az övé az ingatlan 1/2 arányban és a 83/1000 eszmei hányaddal. Nincs tanú, küldtek nekünk papírt, hogy ha érvénytelenek gondoljuk, csak akkor jár nekünk az ingatlanból. Megszeretném kérdezni hogy ilyenkor a szerződés érvényes, vagy csak az örökösöké az ingatlan egész része, vagy ez hogy van mert mamám része járni  kéne. Várom válaszát előre köszönöm! R. E.
Tisztelt Cím!
Ha érvényes az eltartási szerződés, akkor az eltartó az örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.06.26.
Tisztelt Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Úr!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Édesanyám halála esetén nem ránk, a két gyermekére, hanem a három testvére közül az egyikre kívánja hagyni a családi házunk őt megillető részét.
Kérdéseim: mi történik, ha valamelyik szülő meghal? Úgy tudom, a törvényes örökösök a házastárs és a gyermekek. Ettől el lehet térni, ha az örökhagyó másképp kíván rendelkezni, mint jelen esetben Édesanyám? Megtámadható-e részemről az ilyen örökhagyás?
Ha még életében másra kívánja íratni tulajdonrészét Édesanyám, a tudtunk nélkül egyáltalán megteheti? Mennyiben befolyásolja az egész ügyet, ha  esetleg nem beszámítható örökhagyóról van szó? Köszönettel, üdvözlettel: K.Zs.
Tisztelt Cím!
Mindenki végrendelkezhet, kivéve, ha nem beszámítható.
Az utóbbi esetben a törvényes örökös megtámadhatja a végrendeletet bíróságon és a törvényes örökösnek kell bizonyítania, hogy a végrendelet érvénytelen.
Életében, a saját tulajdonáról köthet ajándékozási szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434
2017.06.09.
Tiszte​​​​​lt Ügyvéd Úr!
Tudomásunkra jutott, hogy szüleinknek többféle hiteltartozásuk van. Kérdésem az lenne, hogy haláluk után ez mennyire érint minket, ha lemondunk az örökségről? Tehetünk  az ellen, hogy bármiféle anyagi teher minket érjen? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Cím!
Legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatják a hagyatékot. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 öröklésjog
2017.05.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét és a tanácsát szeretném kérni
Páromnak az  előző házasságából született egy fiú gyermeke, akit jogerősen az apjának ítéltek. 2014-ben született egy közös gyermekünk és most 2017-ben össze is házasodunk.
A kérdésem az, hogy ilyenkor ki örököl? Szeretném megtudni hogyan tudom teljesen a közös egy szem fiamra íratni, a vagyonomat úgy, hogy megtámadhatatlan legyen?
Írjak végrendeletet amiben a fiamra hagyok mindent és a feleségem csak haszonélvező jogot kap. Tisztelettel. P. K
Tisztelt Cím!
Ön után az ön törvényes örökösei és a végrendeletben nevezett örökösei örökölnek. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.05.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne: Hogy a mamám a végrendeletében a 10,4 M értékű ingatlan, 100% tulajdonjogát anyukámra hagyta, a 100% haszonélvezeti jogot pedig rám az unokára. Anyukám testvére követeli a köteles részt. Igazából ennek a mértékét szeretném megtudni, hogy mennyi. A haszonélvezeti jogom 5,2 M értéket ér. A temetési költség, amit mi fizettünk 100%-ban  550.000 Ft. A temetési költség, hogyan oszlik meg? A segítséget előre is köszönöm. T.
Tisztelt Cím!
A törvényes örökrész (3/6) 1/3-ada, a köteles rész, azaz az ingatlan értékének 1/6-a. A köteles rész jogosult tulajdonjoga bejegyzésre került a tulajdoni lapra. A temetési költség megoszlása attól is függ, hogy a végrendeletben az szerepel-e, hogy a végrendeleti örökös köteles a temetésről gondoskodni. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.05.02.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2009-ben egy idős házaspárral öröklési szerződést kötöttem. A bácsi 2013-ban elhalálozott így az ingatlan 1/2-ed részét megörököltem. A nénivel a szerződést 2016. július 1-el felbontottam, mert már nem tudtam tovább vállalni. Ügyvéddel bontottuk fel a szerződést, melyben elszámoltunk egymással oly módon, hogy jelenleg nem kértem az eddigi munkámért a kifizetést ezért jelzálogként az összeg be lett jegyezve az ő tulajdonjogára, azzal az egyezséggel, ha elhalálozik leszek rá jogosult. Pár hónap alatt talált egy eltartót akinek odaajándékozta a tulajdonrészét, amire a nevemre jelzálog van feltüntetve, ráadásul haszonélvező is vagyok. A kérdésem, jogszerű volt e az ajándékozás. Üdvözlettel:  H. T.
Tisztelt Cím! Igen megtehette, mert nincs elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Édesapám elhunyt 3 éve, húgommal örököltük az ingatlant 1/2 1/2 arányban. A hagyatéki tárgyalásra nem mentünk el.  3 évre apám halála után küldtek levelet, hogy 400e Ft kölcsön tartozása van, amelyet 15 napon belül ki kéne fizetni, ellenkezőleg munkabérből vonják le, vagy valamennyi vagyontárgy végrehajtás alá kerül. Szeretném visszautasítani az örökséget, valamilyen módon.
Tisztelt Cím!
A hagyatékot már átvették, nem lehet visszautasítani.
A hagyaték erejéig felelnek a hagyatéki tartozásokért az örökösök. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyerekeim örököltek a dédnagymamától egy családi ház 1/2 részét. Pár évvel korábban a dédnagymama férje meghalt, az ő részét a fia örökölte (közös gyermekük nem volt). A hagyatéki eljárás még nem zajlott le, az épületben a gyerekeim ingó öröksége van. Ezt a hagyatéki eljárásig – úgy gondolom -, jogszerűen nem hozhatják el. A másik tulajdonos követelte a kulcsot, mert a fiát be akarja költöztetni. Kértük, várjon a hagyatéki eljárásig, aztán értékesítsük közösen az ingatlant. Ma telefonált a szomszéd, hogy feltörték a házat és a fiatalember /nem tulajdonos, nem oda szól a lakcíme) ott maradt a házban. Mit tehetünk? Ha birtokon belül marad, meg tudja akadályozni az eladást és nem jutnak a gyerekek az örökségükhöz.
Segítségét előre is köszönöm! L. J.
Tisztelt Cím!
Az örökösök még nem tulajdonosai az ingatlannak, még nem rendelkezhetnek az ingatlannal.
Azaz a lakás kiürítése iránti eljárást sem tudják lefolytatni a hagyaték átadását megelőzően. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.15.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Örököltem egy fél házat. A másik fele már az enyém volt.  Van egy hitelezői igény bejelentés: az elhunyt öregotthonban volt, és a hitelező az elhunyt nyugdíján felül havonta kipótolta azt, mivel nem volt elegendő az otthonra. Amennyiben bankszámlával tudja igazolni hogy küldte a pénzt, jogos-e a követelése? A közjegyzői papírban én vagyok az egyetlen örökös .  És ha jogos, akkor, az örökölt fél ház értékével felelek, vagy a saját vagyonommal is ? Előre is köszönöm válaszukat Tisztelettel: O. Z.
Tisztelt Cím!
A hagyatéki tartozásokért a hagyaték erejéig felel az örökös. A bíróság dönti el, hogy jogos-e a követelés. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.04.10.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám halála után a testvéremmel megörököltük a szülői ház 1/4-1/4 részét, édesanyánké a 2/4 rész illetve a haszonélvezeti jog. Ha anyukám és én el szeretnénk adni a házat, a testvérem meg nem egyezik bele, akkor nem lehet eladni? Ha így van, van rá mód hogy a mi akaratunk érvényesüljön? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel : A. Tné
Tisztelt Cím!
Igen, van rá mód. Közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet indítani, melynek eredményeként kényszerértékesítésről hozhat határozatot a bíróság. Ez a per nem javasolt. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963
2017.03.31.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örökléssel kapcsolatban fordulok Önhöz, 60 éves vagyok, közel 40 éve élek házasságban a férjemmel. Szüleimtől örököltem 50 hektár földet. A kérdésem az, hogy halálom esetén az 50 hektár földet ki fogja örökölni? A férjem a felét már elbirtokolhatta? Ha a két gyermekem örökli,  a férjemé a haszonélvezet?
Abban az esetben, ha végrendeletben nyilatkozom, hogy kizárólag a gyermekeimre szeretném hagyni, azt a férjem tudta nélkül megtehetem? Nagyon köszönöm előre is a segítséget.
Tisztelt Cím!
A 2013. évi V. tv. alapján a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl az ön hagyatékából.
Igen, a férje tudta nélkül írhat végrendeletet. Ebben az esetben köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrészének 1/3-ada. Tisztelettel Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963

2017.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Rokonunk meghalt. Életében bankban lévő pénzére haláleseti rendelkezést adott 3 személy részére egyenlő arányban. Később végrendelkezett is, itt már egy személyre hagyja vagyonát különös tekintettel a bankban lévő pénzt is belefoglalva a végrendeletbe. A banki elhalálozási rendelkezés a mai napig érvényben van. Kérdésem: Ilyen esetben melyik rendelkezés az irányadó? A  közjegyző határozata mi lehet?

Tisztelt  Cím! Szerintem a haláleseti rendelkezés az irányadó. Majd a közjegyző megállapítja.

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Unokatestvérem ügyében érdeklődnék. Jelenleg férjével és kicsi gyermekeivel együtt önkormányzati bérlakásban lakik. Nemrégiben meghalt az édesapja, és megörökölte a 1,5 millió forintra felértékelt pici ingatlanát. Az ingatlan más megyében található, erősen felújításra szoruló, az ingatlanra nincs érdeklődő, munkalehetőség a környéken nincs.
Kérdésem az lenne, hogy elveszítheti-e az önkormányzati bérlakást a gyakorlatilag értéktelen örökség miatt? Ha kirakják arra hivatkozva, hogy ingatlant örökölt, lehetetlenné teszik az életét. Albérletet nem tudnának fent tartani.
Kell-e rettegnie attól, hogy elveszíti a bérlakást?
Köszönettel: N.M.

Tisztelt Cím! A bérlés feltételeit az önkormányzat állapítja meg. Vissza lehet utasítani a hagyatékot. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem segítsen, jogi tanácsával. Élettársi kapcsolatban élek párommal (14 éve). Új építésű családi házunkba idén költöztünk, kettőnk nevén van. Nekem egy nagykorú lányom van aki már külön él, páromnak nincs gyereke. A haszonélvezetet  szeretnénk egymásra hagyni. Lehet-e úgy végrendelkezni, ha valamelyikünk elhalálozik, hogy a haszonélvezőt ne kötelezzék a ház eladására? Ki lehet-e kötni, hogy a haszonélvező haláláig nyugodtan élhessen ott egyedül, az örökösök nem költözhetnek oda? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Igen, lehet a végrendelet tárgya a haszonélvezet. (a tulajdonos életében is alapíthat haszonélvezeti jogot egy általa meghatározott személy részére) Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.03.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Felvilágosítást szeretnék kérni a következő dologban.
Édesanyám örökölt egy házat 5-en vannak összesen testvérek, akik megörökölték és abból 3 személy átadta édesanyámnak, de egy viszont kérte a részét. Most megegyeztünk és 500 ezer Ft.-ért át adná a részét. Mi lenne a teendő, hogy teljesen hivatalos legyen? Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel K. K.

Tisztelt Cím! Ügyvéd vagy közjegyző előtt adásvételi szerződést kell kötni és be kell nyújtani a földhivatalba. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.26.

Jó napot kívánok. A férjem és a nővére örökölt 2009- be, egy házat, 50-50%. Mi ott lakunk, 2000 óta. Amióta megörökölte a férjem, a nővére részét nem tudtuk kifizetni. Mit tud tenni a nővére az örökösödési pénzt megszerzése érdekében? Mi renováljuk, az állapotát is javítjuk a háznak. Hitelt a férjem nem akar fizetni. A nővére egy családi házban él. Milyen opciók választása van? Tessék már tanácsot adni. Köszönöm Tisztelettel Pné M.

Tisztelt Cím! A tulajdonostárs pert indíthat közös tulajdon megszüntetése iránt. A bíróság legrosszabb esetben kényszerértékesítést rendelhet el. Lehetőleg egyezzenek meg! Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2013.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyámé a teljes házunk haszonélvezete, viszont a ház az én nevemen van. Ha majd évek múltán édesanyám meghal, a haszonélvezet miatt testvéremnek is fog járni pénz az én tulajdonomban lévő házból?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: G.

Tisztelt Cím! Csak akkor, ha a házat az édesanyjától ajándékba kapta és a hagyaték megnyílásáig még nem telt el 10 év az ajándékozástól számítva. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.26.

Jó napot kívánok!
Most váltam el a férjemtől, ő most ismét újranősül. Van egy nagykorú gyereke az előző házasságából, nekünk pedig egy közös gyerekünk (4 éves) A kérdésem az lenne, hogy a volt férjem éltében tud-e készíteni végrendeletet, hogy a vagyonához ne férhessen hozzá a kiskorú gyerekének a gyámja, csak a gyerek 18 éves korában? Mennyit örököl pl. a mostani feleség? Elég jelentős a vagyon. A gyerektartást mi alapján ítélik meg? Tisztelettel, J.

Tisztelt Cím!

Készíthet végrendeletet. A törvényes örökösök köteles részre jogosultak. A köteles rész a törvényes örökrész 1/3-ada. A házastárs a végrendelet alapján is lehet örökös. A tartásdíj a tartásdíjra kötelezett előző 12 havi átlagjövedelmének 15-25%-ban megállapított határozott összeg. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdezném, ha édesapám halálát követően,  két ingatlant örököltem 1/4-1/4 arányban.  I. ingatlan 50.000.-CHF jelzáloghitellel terhelve. Húgom az adós, édesanyám a készfizető kezes. Édesapám kezességét pedig örököltem. De a hitelen semmilyen formában én nem szerepelek, nem írtam alá semmit.
II. ingatlan értékesítésre került.
Így a hagyaték erejéig vagy teljes hitelösszeg végrehajtásával terhelhetik meg a saját vagyonomat. Ilyenkor az eladási összeg vagy a hagyatéki örökölt 1/4 összege számít.
Sürgős válaszát előre is megköszönöm Tisztelettel

Tisztelt Cím! Az örökös a hagyaték erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyával felel a hagyatéki tartozásokért. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

 217.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni az alábbiakban:
Édesapám 3 hónapja halt meg. Van egy édesanyámmal közös lakásuk, ami kettejük nevén volt, édesanyám jelenleg is benne él. Édesapám részét az ő előző házasságából született féltestvéremmel ketten örököljük. Most lesz a hagyatéki tárgyalás és a testvérem azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy váltsam meg az ő örökrészét, amit én nem tudok megtenni, mivel nincs pénzem. Azt szeretném megtudni, hogy milyen jogai vannak a nővéremnek a lakásból örökölt 1/4 tulajdoni résszel. Korlátozhatja-e bármiben édesanyám ott lakását, esetlegesen előállhat-e azzal az ötlettel, hogy akkor ő is beköltözik, vagy bármi egyéb édesanyámra nézve kedvezőtlen igénnyel előállhat-e. Válaszában bízva, üdvözlettel: J. Á.

Tisztelt Cím! A túlélő házastársnak özvegyi joga van ( holtig tartó haszonélvezeti jog), ami azt jelenti, hogy a tulajdonosok lakáshasználati jogát korlátozhatja. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!>>

2017.02.20.

Tiszteletem! Szeretném kérdezni a testvérem után a lánya örökölt én ápoltam a testvéremet és én álltam a temetés költségeit. Lehet kérni ezek után a temetés költségét? Köszönettel K irén

Tisztelt Cím! Igen, a hagyatéki eljárásban hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet elő. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám 1995-ben nekem, és kérésemre fiamnak ajándékozta 50-50%- lakását. 2006-ban fiam külföldön megnősült, 2 gyereke született és a család külföldön él. 2015-ben az egész lakást (111 m2) saját költségemen renováltattam.
Hogyan tudom elkerülni, hogy menyem, akivel nagyon rossz a viszony, – az én és fiam halála esetén- semmit ne örököljön. Köszönöm. K. À.

Tisztelt Cím! Végrendelet írása esetén is özvegyi joga van a túlélő házastársnak. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Hagyatéki ügyben vagyunk, tanácstalanok ebben kérnénk segítségét. Apósom  váratlanul elhunyt, hagyatéki tárgyalás  nem volt még. Tulajdonában volt egy ingatlan fele, az anyai részt 26 évvel ezelőtt már megörökölte a férjem és 2 testvére. A fiú testvére 1/3 részére a NAV adótartozást jegyzett be rövid időn belül, illetve összesen 4 bejegyzés van. Az apósom elhunytával az ingatlan 3 részre osztódott. Kérdésünk az lenne, hogy a fiútestvér lemondhat az apai részről a 2 nagykorú és 1 kiskorú gyermeke részére, vagy a testvérek elsőbbséget “élveznek”. Kötelesek a testvérek elfogadni a 3. testvér tartozásait? Mit mondjanak a testvérek a közjegyző előtt, milyen tanácsot tud adni nekik? Köszönöm mielőbbi válaszát, maradok tisztelettel: B.M.

Tisztelt Cím! Ha a sógor lemond a hagyatékról, akkor az ő gyerekei örökölnek. Az eddigi tartozásai az ő tulajdoni hányadára már be vannak jegyezve. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám nemrég elhunyt, édesanyámmal együtt laktak a családi házban. A napokban keresett meg az önkormányzat a hagyatéki eljárással kapcsolatban. Fontos ezt az eljárást lefolytatni? Konkrétan ingóságot ingatlant nem örököltem. Ilyen esetben mi a teendő? Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím!

Ha az elhunytnak ingatlana, vagy 300.000,-Ft-ot meghaladó ingósága volt a hagyaték megnyílásának időpontjában, akkor hagyatéki eljárást folytatnak le. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.06..

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Végrendeletileg szeretném 7 éves dédunokámra hagyni az  1/2-ed részben tulajdonomban lévő ingatlanomat. A végrendelet elkészítése, letétbe helyezése és esetleges járulékos költségek kb. milyen összeget tesznek ki? Kérem szíves válaszát. Üdvözlettel Bné

Tisztelt Cím! Közjegyzőnél tud végrendeletet tenni, ha nem saját kezűleg írja. Saját kezűleg írva, 2 tanú előtt írja alá a végrendeletét. Ha ügyvéddel készítteti, az ügyvéd, 5.000.-Ft egyszeri nyilvántartási díjért, a Magyar Ügyvédi kamarába, letétbe helyezheti. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr.

Olyan ügyben szeretném a segítségét kérni, hogy nekem édesapám 12 éve meghalt Papám kb. 5 éve halt meg, mamám pedig most pár hete. Most ugye maradt utánuk egy ingatlan, amiből elvileg édesapám után jár nekünk a fele, mint örökösöknek, a másik fele a testvéréé, egyébként hárman vagyunk testvérek. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. A konkrét kérdés az lenne, hogy bármilyen módon kihagyhatnak e minket a hátra hagyott ingatlan esetleges eladásából jövő pénzből, illetve egyéb hasonló dolgokból? Nagyon fontos lenne nekünk ez, mert mikor édesapám meghalt akkor már a temetésre is hitelt kellett felvennünk, ami az óta gyarapodott Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. N.

Tisztelt Cím!

A hagyatéki tárgyaláson fog kiderülni, hogy a hagyatéki tartozások meghaladják-e a hagyaték értékét. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elbirtoklással kapcsolatosan lenne kérdésem!
Egy ingatlannal kapcsolatosan édesapám alperesként került beidézésre. Édesapám 3 éve hunyt el. A kérdéses ingatlan nem került hagyatéki eljárás alá, így tulajdonosként sem kerültem bejegyzésre, a Tulajdoni lapra, tulajdonosként még elhunyt apám szerepel. Ha pót hagyatéki eljárást kérek az ingatlanra, mivel csak most szereztem tudomást róla, hogy ez is az örökségemet képezi, akkor ebben az esetben az elbirtoklási idő megszakad, nyugszik?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Fontos, hogy a jogutódlását tudja bizonyítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Élettársi kapcsolatban élve végrendeletet írtam, amely szerint az örökösöm nem az élettársam, hanem csak a tulajdonom haszonélvezetére szeretnék számára jogot biztosítani. Megtehetem ezt? Köszönettel: Z. E.

Tisztelt Cím! Igen megteheti, bármely tulajdonos, alapíthat haszonélvezeti jogot, az általa megjelölt személyre. (már életében) A 2013. évi V. tv. szerint, a bejegyzett élettárs NEM törvényes örökös. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! >>

2017.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem a következő: Én fele lakásomat ráírattam a volt férjemre ezután pár évre elváltunk. Bírósági végzésen  egyedüli lakáshasználatom van. Sajnos tájékozatlanságból nem vetettem le a földhivatalban a fele lakást a nevéről. 22 éve, hogy elváltunk, Ö megnősült és a mostani felesége azt hangoztatja, hogy ő jogot tart a fele lakásra, ha a volt férjem meghal. Nekünk 2 gyermek van a házasságból, nekik nincs közös gyerek. Jár majd a mostani feleségének ebből a lakásrészből valami, vagy kizárólag a 2 gyerekünk örököl az apjuk után? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Kné.

Tisztelt Cím! Egy gyermekrésznyit örököl a túlélő házastárs az örökhagyó hagyatékából. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.30.

Két testvér, örököltek egy ingatlant, nyaralót 1/2 – 1/2 arányban. Az egyik szeret nyaralni, egy évben két hetet, a másiknak szüksége lenne a pénzre. Mi a teendő? Kérheti a jogos 1/2 rész kifizetését? Köszönettel:

Tisztelt Cím! Kérheti és pert is indíthat közös tulajdon megszüntetése iránt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem a következő, párom örökölt külterületi ingatlant, földet tanyával, kétharmad részben. Az Édesanyja élettársa lakja és használja az egészet, nincs haszonélvezeti joga, a föld után fizet használati díjat. Azt szeretném kérdezni, hogy a ház után kérhet a 2/3 tulajdonosa használati díjat, mivel külterület? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Jné.

Tisztelt Cím! Azt írta, hogy a 2/3-ad tulajdonjoga az örökösé. Ha az 1/3-ad az élettársé és esetleg végrendeletben a ház tulajdonjogát kapta, akkor nem kérhet használati díjat. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2016.01.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy a férjem örökölt családi házat a szülei után (anyai részét 2012-ben, apai részét 2015-ben), én 2005 óta élettársa, 2011 óta a felesége vagyok, neki van egy gyermeke, közös gyermekünk nincs, halála esetén én örökölhetek-e valamit a családi házból?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom! Igen, haszonélvezeti jogot és egy gyerekrésznyi tulajdont örököl, az özvegy. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék, hogyha valakinek a fia meghalna balesetben, mert sokat utazik, hogy visszafelé is van öröklés, vagy a leg közelebbi rokon, testvér örökölhet? Családja még nincsen. Tisztelettel. S. Z.

Tisztelt Cím!

Leszármazó hiányában a szülők örökölnek. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az öröklési illeték mértékével kapcsolatosan lenne kérdésem. Jól olvasom, hogy egyenes ági rokon esetében nem kell illetéket fizetni, összeghatártól függetlenül? Ez az ingatlanra és pénzösszegre is vonatkozik? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelt Kérdező! Igen jól olvasta. Illetékekről többet itt olvashat>>

2017.01.17.

Mélyen Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban szeretném kérni a segítségét, hogy édesanyám férjhez ment, nevelő apám 13 éve maghalt.
Az előző házasságából két gyereke van, ők örökölnének.
Az egyik fél egyáltalán nem akar beleegyezni a ház eladásába. Kérdésem: mit lehet ilyenkor tenni? Megteheti, hogy akadályozza édesanyámat a ház eladásába? Köszönöm, hogy válaszol és időt szán rám.
Kívánok további jó munkát és erőt egészséget! Maradok Tisztelettel és Köszönettel: Ria

Tisztelt Cím! Igen, megteheti, mert mindegyik tulajdonostárs aláírása szükséges az ingatlan értékesítéséhez. A bíróság pedig nem pótolja a tulajdonostárs nyilatkozatát. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

2017.01.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdésem lenne:
Édesanyám 2017. jan. 04.-én elhunyt. 2004-ben ügyvéd által aláírt  dokumentumban, mint “Átruházási szerződés”-be rögzítette, hogy  lakásának értékesítéséből származó 6 MFt ot átruházza rám, nem ingyenes juttatásként, hanem azzal a feltétellel, hogy holtig tartó ingyenes lakáshasználati jogot biztosítok számára.
Ebben a szerződésben végrendeleti juttatásként min. 6 MFt értékű balatoni nyaraló 1/2-részéről lemondott, testvérem javára (ingyenes).
Természetesen az édesanyám már 2004 előtt hozzám költözött, végig ott lakott és miután nem tudta magát ellátni,
gondoskodtam róla, és ápoltam őt. Ez az ügy a 2014-es Pjtk előtti törvény  szerint 15 éven belüli ajándékozásnak számít, vagy már a 2014-es törvény vonatkozik rá?
Megvalósult-e a nem ingyenes ajándékozás, testvérem követelhet-e köteles részt a 6 MFt-ból? Köszönettel, P. H.

Tisztelt Cím!

A 2013. évi V, tv. rendelkezései az irányadók, nincs betudási kötelezettsége. Dr. Mohos Gábor ügyvéd öröklésjog Budapest, 1-2395434

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!>>

2017.01.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék. Hivatalos végrendelet van. A végrendeletben van egy kitagadás is. Azt szeretném kérdezni, hogy ha a kitagadás jogos, akkor a kitagadottnak a gyermeke örökölhet?

Tisztelt Cím!

Köteles részre jogosult: A köteles rész, a törvényes örökrész 1/3 része. Ha a kitagadásnak fennállnak a törvényben írt feltételei, akkor a kitagadott kiesik az öröklésből és az ő törvényes örököse lép a helyébe. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2017.01.11.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Örökölt lakás 1 év utáni  eladása kapcsán  bevételem keletkezett, ami után Szja befizetési kötelezettségem is van.
Végrendeletes öröklés volt, én örököltem édesanyám után. Viszont köteles részt fizettem  vidéken élő rokonomnak.
Csökkenthetem-e a bevétel összegét az általam  kifizetett köteles rész elég jelentős összegével?
Tisztelettel: V. I.

Tisztelt Cím!

Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani a fizetendő összeget. A megszerzésre fordított költségekkel kell csökkenteni a bevételt (adóalapot). Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2017.01.08.

Tisztel Ügyvéd úr!

Az édesanyám 1990-ben a nagymamám halála után 4 testvérével együtt örökölt egy banki hitelből épített házat, tartozással. A testvérei mind a 4-en édesanyámnak ajándékozták ezt az ingatlant, ő elfogadta de, soha nem került a nevére valamilyen oknál fogva. Az eltelt idő alatt közben a 4 testvérből már csak egy él és én voltam édesanyám egyetlen gyermeke és örököse. Volt hagyatéki tárgyalás a halála után, de én erről az ingatlanról nem tettem említést, akkor még nem is tudtam róla. A nagyszüleim halála után pár év múlva azt a házat nem lakta senki és nem fizette senki. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben engem terhelnek-e a tartozások, és jogilag egyáltalán van e valamilyen közöm az ingatlanhoz? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Az ingatlan tulajdoni lapját nézze meg, hogy megtudja, hogy ki a tulajdonos. Ha valamelyik törvényes örökhagyója a tulajdonos, akkor pót hagyatéki eljárás lefolytatását kérheti a közjegyzőtől. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagyszüleink halála után hárman öröklünk egy lakást. Ketten ugyanolyan arányban, harmadikunk csak a nagyanyai rész harmadát. Sajnos vele nem tudunk megegyezni. Mi eladnánk az ingatlant, ő viszont beköltöztetné a lányát, és minimális albérleti díjat fizetne nekünk. Mi ebbe nem szeretnénk belemenni. Mit tudunk tenni ebben az esetben?

Tisztelt Cím!

A bérleti díjban mindenképpen meg kell állapodni. A társtulajdonos hozzájárulása nélkül, nem tudják eladni. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Öröklésjogi kérdéssel fordulok Önhöz. Özvegy, 89 éves apámra rátelepedett egy számomra ismeretlen nő, aki nem is tagadva, a családi vagyont akarja megszerezni. Az apám nevén van a lakása, pénze, amit nem is akar életében másra íratni. 

A nő már elérte, hogy az apám a több évtizedes végrendeletét átírta, amiben az unokáit kitagadta. Olyan dolgokat tesz az apám, amiket nem szokott, a nő állítása, hogy az apám mindent úgyis úgy csinál, ahogy ő mondja. Milyen lehetőségek vannak ez ügyben? Kérem, segítsen! Köszönettel: Ildikó

Tisztelt Cím! Apja halála után, amikor a hagyaték megnyílik, megtámadhatja bíróság előtt a végrendeletet. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.20.

Tisztelt Ügyvéd úr.

Kérdésem a következő. Köteles vagyok-e fizetni akkor, temetési költséget, ha a testvérem meghalt, akinek az önkormányzat fizette a temetését. / Hajléktalan volt./ Viszont van három gyermeke. Köszönöm válaszát. Szabóné.

Tisztelt Cím!

A törvényes örökösök kötelezettsége, a temetés. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.12.20.

Tisztel Ügyvéd úr, azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy ez év novemberben édesapám elhalálozott. Nővérem, én és édesanyám vagyunk örökösök. Édesapám nevén volt egy telek, és édesanyámmal fele-fele arányban tulajdonosok voltak egy ingatlanon. Az a kérdésem, hogy milyen arányban van jogilag az öröklés. Van e rá mód , hogy mindent az édesanyám kapjon. Köszönettel: K.Zs.

Tisztelt Cím!

A leszármazók, mint törvényes örökösök a hagyatéki tárgyaláson lemondhatnak a hagyatékról  a túlélő házastárs javára. A hatályos törvény szerint, a túlélő házastárs a leszármazók  mellett,  egy gyermekrésznyit örököl. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd 1-2395434

2016.11.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagypapám meghalt ez év márciusában. A hagyatéki tárgyalás most volt, kb. 200 e forint értékű ingatlant és kb. 300 e forint értékű tartozást hagyott hátra. Nagymamám már régen meghalt, így egyedüli örökösei a két gyermeke volt. Ők mindketten visszautasították az örökséget. Felszólított bennünket a közjegyző, hogy nyilatkozzunk az örökléssel kapcsolatban, így mind a hat unoka nyilatkozott, hogy szintén visszautasítja az örökséget. Azt mondta a közjegyző, hogy így az állam örököl. Viszont nekem is és mindegyik testvéremnek vannak már gyermekei (mind kiskorú), tehát elvileg örökölhetnek nagypapám után, mivel dédunokák. Összesen 15 vér szerinti dédunokáról és egy örökbefogadott dédunokáról van szó. Meg szerettük volna tenni a nevükben is a visszautasító nyilatkozatot, de a közjegyző azt mondta erre nincs szükség, ők tovább nem mennek, az állam az örökös. Kérdésem az lenne, hogy ez így helyes? Biztos nem fognak kapni gyermekeink a későbbiekben olyan levelet, amiben közlik örökölték nagypapám ingatlanát és tartozását? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Bné M. I.

Tisztelt Asszonyom! Igen, helyesen mondta a közjegyző, nem öröklik a tartozást a dédunokák. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Öt évvel ezelőtt tudtom nélkül eltartási szerződést kötött nővéremmel édesanyám. Ez akkor derült ki mikor felbontotta és a tudomásomra jutott. Szeretném megkérdezni milyen szerződést köthet édesanyám a nővéremmel, hogy engem teljes mértékben kizárjanak még a köteles részből is? Ketten vagyunk testvérek. Édesanyám egyedül él. Van egy családi ház a nevén, és már 85 éves. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát. Tisztelettel: T. E.

Tisztelt Cím!

A hagyaték megnyílása előtt, 10 éven belül adott ingyenes juttatásokat kell hozzászámítani a hagyatékhoz. Tehát a 10 éven belüli szerződéskötés esetén jár a köteles rész. Akkor nem jár a köteles rész, ha nincs betudási kötelezettség. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest 1134

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!>>

2016.11.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Végrendeletből való kitagadás esetén a “g) a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá” pontosan mit jelent? Mit lehet ebbe a pontba beleértelmezni, milyen segítségnyújtásról írnak itt? Várom szíves válaszát. Köszönettel: S. Iné

Tisztelt Cím!

A 2013. V. tv. 7:6 §. (1) bekezdése sorolja fel az érdemtelenségi okokat, ami a kitagadás alapja lehet. Ott nem szerepel az ön által említett rendelkezés. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a nagypapám 2014-ben meghalt és a hagyatékából kihagytak egy akkor 70 e Ft-ot érő autót. A biztosítást én fizettem és az önkormányzat felé is az adót.  Most szeretnénk eladni az autót, ez milyen módon lehetséges? Merre induljak el ügyintézés gyanánt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Cné K. M.

Tisztelt Cím! Pót hagyatéki eljárást, kell ilyen esetben lefolytatni a közjegyzőnél. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.22.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!
“Nem papírozott” élettársam telket vásárol. Szüleivel nem áll kapcsolatban. Én rengeteg munkát és pénzt fogok a telekbe tenni és ezért nem szeretném, ha ne adj’ isten meghalna a párom, akkor a szülei örökölnék az ingatlant. Részéről utód nem született. Nem tudjuk, hogy praktikusabb: felesben ráíratni a nevünkre és bármelyikünk halálával a másik örökli az elhalálozott részét?  Vagy ezt egy külön szerződésbe foglaljuk, vagy írjon a párom egy végrendeletet ezzel kapcsolatban. Milyen illetékeket kell fizetnünk a fenti módozatokban? Köszönettel!

Tisztelt Cím! Végrendelet javasolt, mert nem törvényes örökös az élettárs, a 2013. évi V. tv. szerint. Az 1990. évi 93. tv. szabályozza, az illetékeket. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ezúton kérem segítségét az alábbiakban: A testvéremmel 1/2, 1/2 arányban örököltünk egy ingatlant 2011-be elhunyt édesapánk után, az anyukánk haszonélvezeti jogot kapott. 2016-ban édesanya is meghalt. A testvérem le van százalékolva, pszichiátriai intézetben él és évek óta én vagyok a gyámja. Szeretném az ingatlant  eladni, kérdéseim:

–           A gyámság miatt van-e valamilyen akadálya az értékesítésnek, kell-e intézkedést tenni, pl. gyámhatóság felé?

–           A gyámság ideje alatt eddig keletkezett havi kiadásokat és most már az ingatlant terhelő  pl. közmű illetve a temetés és egyéb felmerülő költségeket mind én fizettem. Lehet utólag az eladáskor érvényesíteni ezeket a kiadásokat a testvérem részéből? És ennek mi a módja?

–           A telken egy bontandó komfort nélküli öreg kis házikó található, ilyen esetben ez minek minősül?

–           Kell-e adót fizetni, és ha igen mennyit az eladás után, amennyiben nem veszünk másik ingatlant? Mi számít a megszerzés időpontjának: 2011 apa halála, tulajdoni lap szerint 2012 vagy 2016 az édesanya halála?  Válaszát előre is köszönöm K.Cs

Tisztelt Cím! Gyámhivatal hozzájárulása szükséges az eladáshoz és az elszámoláshoz. Az ingatlan jellege rajta van a tulajdoni lap I. részén. Ha lakáscélú ingatlan, akkor a 2017-es eladás esetén nem kell fizetni adót az eladás után. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!>>

2016.11.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám végrendelet tartamát megkaptam.  Kórházból kikerülve 3 hétig volt a testvérénél, majd meghalt. Kérdezném, milyen szabályok léteznek egy végrendelet esetében. Volt 2 tanú, aláírták, lakhely is megjelölve, de se szem. szám, se személyi ig. szám nem szerepelt, se ügyvédi aláírás, pecsét, és maga a tartalom is érdekes módon íródott. Ha minden igaz testvérének ajándékozta a házát, valószínű fél éve. Kérdem én a köteles részt megkaphatom, amit a 3 gyermekem részére szeretnék íratni. Nem is kapok semmiféle értesítést? Nem tudom, mit tegyek? Köszönöm válaszát: Tisztelettel. Mné E.

Tisztelt Cím! Végrendelethez nem kell ügyvédi ellenjegyzés. Aláírás elég a tanúk részéről. Köteles részre jogosult lehet. Végrendeletről bővebben>> Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2016.11.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésben kérem ki jogi tanácsát, hogy, édesapám 2010.09.11-én elhunyt ezután, jó pár év után kaptam egy levelet az OTP Faktoringtól, hogy fizessem ki a hitelét, de mivel már közel 6 év eltelt a halála után megint kaptam levelet, de akkor már végrehajtás ügyében. A probléma ott van, hogy amikor a hagyaték volt ott nem tüntették fel, hogy tartozása  volna. 6 év  eltelt és még mindig ír az OTP faktoring, hogy fizessek ki majd 800 ezer Ft-ot. Tudtommal kezes kellet volna ahhoz, hogy hitelt vegyen fel.  Ilyenkor mi a teendő? Mitévő legyek? Nem tudnék fizetni hisz nincs ennyim, van egy 7 hónapos kislányom, akivel gyeden vagyok. Abból vonhatják? Várom mi hamarabbi válaszát.
Tisztelettel: M. M.

Tisztelt Cím! Igen, vonhatják. Illetve, amennyiben ingatlant örökölt, akkor azt is végrehajtás alá vonhatják.

2016.11.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám elhunyt, aki 5 milliós tartozást csinált.
Az lenne a kérdésem hogy a szülői ház fele hivatalosan az enyém, a másik az övé.
Az hogy megkapjam az édes apám részét, ami 3 milliót ér, muszáj kifizetnem a tartozását?
Most úgy néz ki az államé lesz. És hogyan árusíthatják a házat, ha a fele az enyém ami tiszta.

Tisztelt Cím! Ha átvette vagy átveszi a hagyatékot, abban az esetben a tartozást is örökli. A hagyaték tartozásaiért a hagyaték tárgyaival felel a tartozások erejéig. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot!>>

2016.10.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem Édesanyja elhunyt, hátrahagyva 1 millió Ft értékű ingatlanrészt és egy 250 ezer Ft tőkeösszegű, az örökhagyó életében összegyűlt kamatokkal együtt 950 ezer Ft-ra duzzadt hiteltartozást. A túlélő házastárs és 4 gyermekük (köztük a férjem) örököltek egyenlő arányban. Férjem ingyenesen átengedte örökrészét egyik testvérének, aki azt ajándékul elfogadta. A közjegyző állítása szerint ezzel a tartozás ráeső részét nem ruházta át, az továbbra is Őt terheli, habár örökrészéről lemondott. Kérdésem az lenne, hogy valóban így van-e? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné T. E.

Tisztelt Cím! Igen, a tartozás őt terheli, mert elfogadta a hagyatékot és azt ajándékozta el. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest XIII. ker.

2015.10.23.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor úr!
Édesapám őstermelő és van egy kisebb gazdasága. Szóbeli megegyezést tettünk azzal kapcsolatban, hogy ha segítek neki a gazdálkodásban, akkor én fogom örökölni az állatállományt, a tanyát és a gépeket. Én ezt a megegyezést több éve teljesítem is, de nem lehetek abban biztos, hogy Édesapám valamikor meggondolja magát.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt a megegyezést valamilyen módon írásba, szerződésbe lehet e foglalni?
Előre is köszönöm a segítségét.
Tisztelettel K.D.

Tisztelt Cím! Igen, szükséges írásbeli végrendeletet írnia az örökhagyónak, mert a szóbeli végrendelet csak 30 napig érvényes. Vagy életjáradéki szerződést köthetnek. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

2016.10.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamám családi házának tulajdon részesedésében kérném a tanácsát, amit a Nagypapámmal közösen építettek. Papám halála után a részét 3 gyermeke örökölte. Mária, József és édesanyám. Elhuny édesanyám így öcsémmel ketten örököltük tovább a részét. József 2002-ben halt meg, örökös nélkül, így az ö részét hármunk között osztották meg. Mama tavaly hunyt el, ezt a részt is 3-an örököltük. Öcsém röviddel ezután hunyt el, örökös nélkül az ő részét én örököltem. Mindenki végrendelet hátrahagyása nélkül hunyt el, törvényes öröklés történt. Azt szeretném tudni most akkor a házban így mennyi részem lett, mert szeretnénk eladni és a család többi tagja azt mondja, hogy nekem csak 1/3-ad részem van a házban. Így nem értem, ha édesanyám még élne, akkor nem fele-fele arányban örökölnének, mint  gyerekek? Előre is köszönöm válaszát: N. J.

Tisztelt Cím! Ezt az adott ingatlan tulajdoni lapjának elolvasása alapján tudja megállapítani. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

2016.10.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van a nevemen egy ház, amit majd a fiam örököl, de egyelőre az ő kérése is, hogy ne írassam a nevére. Albérletbe lakott a barátnőjével, 2,5 éve vannak együtt. Kérdésem, van olyan jogszabály ami ha 5 évig együtt lennének örökölhet a lány valamit és ha úgy össze vesznének ki lehet e tenni? Előre köszönöm válaszát M. S.

Tisztelt Cím! Nincs ilyen jogszabály. Igen, ki lehet tenni, nem szerez használati jogot sem. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

2016.10.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a következő esetben mi a teendő:

Házasságom előtt hitelre vásároltam egy lakást, melynek a mai napig 1/1 tulajdonosa vagyok. Nem sokkal utána megnősültem és a feleségem ingatlanában élünk. A deviza hitelek kiváltása során a feleségem lett az adóstársam és az ő lakása is be lett vonva fedezetként. Most szeretném Őt bebiztosítani, hogy ha velem történik valami a hitel futamideje alatt, akkor ne maradjon adósságban és ne veszélyeztesse semmi az Ő lakását. Lehetséges-e, hogy rendelkezzek arról, hogy a hitel futamideje alatt bekövetkezett halálom esetén az ingatlan eladásából legyen rendezve a hitel és egyéb költségek, és csak a fennmaradó összeg képezze az örökösödés tárgyát? Mi az eljárás? Köszönettel K.I.

Tisztelt Cím! Erről rendelkeznie nem kell, mert az örökösök az adósságot is öröklik. Tisztelettel: dr. Mohos Gábor Ügyvéd Budapest, öröklésjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! >>

16.10.04.
Kedves Ügyvéd Úr!
Legyen szíves, tájékoztasson röviden arról, hogy van-e valami lehetőség arra, hogy a szüleim halála után adósságukat ne örököljem meg.
18 éves korom óta teljesen önellátó vagyok. Amint tudtam, elköltöztem otthonról, az életben való elindulásomat semmivel nem tudták támogatni. Szüleim elváltak, mindketten felelőtlen életet élnek. Nem tartjuk a kapcsolatot, csak nagyon ritkán beszélünk, vagy találkozunk, ha “muszáj”. Csak adósságot örökölnék utánuk esetleges haláluk után, amit nem szeretnék. Mit lehet ilyenkor tenni? Köszönettel: B A.
Tisztelt Cím! A hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatja az örökhagyó hagyatékát az örökös. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.10.02.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám halála után volt élettársa a bankszámláján lévő pénzt átutalta magának. A hónap végén lesz a hagyatéki tárgyalás, mit lehet ilyen esetben csinálni.
Tisztelt Cím!
Amennyiben a túlélő házastárs javára haláleseti megbízást kötött a számlatulajdonos, abban az esetben a számla tartalma nem képezi részét a hagyatéknak. Ha közös számla volt, akkor a felére tarthat igényt a leszármazó. Ha volt végrendelet, abban az esetben a törvényes örökrész 1/3-ra (köteles rész) tarthat igényt a törvényes örökös. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! 06-1 239 5434

16.09.21.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám augusztus 18-án elhunyt. A hagyatéki leltár felvétele megtörtént, mivel én vagyok az egyedüli örököse ezért a szükséges adatok bejegyzésre kerültek.
Édesapám két lakást is hagyott rám, amely lakás egyike két szoba hall, a másik egy egyszobás garzon.
Szeretnem megkérdezni Önt van e arra lehetőségem ha a közjegyzőnél megjelenek hogy a nagyobb lakást az én nevemre a kisebbet pedig a leányom nevére átírják. A közjegyző ezt nekem megteszi, és ha igen ez milyen költségekkel járhat? Jelen kell e lennie a leányomnak vagy a közjegyző elindítja és egy későbbi időpontban kell majd ezeket intézni. Köszönöm szépen válaszát ! M. R.
Tisztelt Cím! Nem írathatja át a hagyatéki tárgyaláson. Mindegyik ingatlannak az örökös lesz a tulajdonosa és miután bejegyezték az örökös tulajdonjogát, utána ön oda ajándékozhatja a gyerekének. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

 

16.08.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az első kérdésem az lenne, hogy a férjem részt vehet-e anyukám hagyatéki tárgyalásán? Második: a férjem képviselhet-e engem a hagyatéki tárgyaláson? A következő kérdésem pedig a temetéssel kapcsolatos. Az anyukámat köztemetéssel tudtam volna eltemettetni. Ezt el is mondtam a temetkezési vállalkozónak. A nagynéném azt mondta a temetkezési vállalkozónak, hogy ő ezt nem engedheti meg és ő rendezte a temetést! Azt kérdezem, hogy ebben az esetben kötelességem kifizetni a temetési költségeket a nagynénémnek? Köszönettel!
Tisztelt Cím! A nagynéni, hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet elő az örökössel szemben. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem nagynénje Kanadában, 2015. november elején meghalt. Megtörtént a hagyatéki eljárás, férjem részére most az idén augusztus 10-én át is utaltak 5.3 millió Ft-ot.
Kérdéseim:
– Kell-e örökösödési adót, illetéket fizetnünk? Sajnos nem tudjuk, hogy az átutalt pénz Kanadában már adózott-e, vagy nem.
– Valóban igaz-e az, hogy amennyiben lakásvásárlásra fordítjuk az összeget, akkor nem kell utána illetéket fizetni?
– Valaki azt mondta, hogy lakásvásárlásnál is 1 éven belül fel kell használni a teljes összeget. Az egy év mitől számít – ha ez így van-, a halál napjától, vagy a hagyaték átutalásának napjától? (Ha a halál napja, akkor igen rövid időnk maradt.)
– Amennyiben illetéket kell fizetnünk (ha jól tudom 33%) akkor, lehet-e részletfizetést kérni?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Jné N. B.
Tisztelt Cím! A magyar illeték törvény szerint 21 % az ingóság öröklési illetéke.
Bármire felhasználhatják, bármikor. Ebből az összegből vásárolt ingatlan nem illetékmentes az 1990. évi 93. tv értelmében. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megtudni, hogy az egyik szülő földterületét, ki örökli. Házastárs vagy gyermek? Válaszát várva. Köszönettel
Tisztelt Cím!
Amennyiben a hagyaték 2014. március 15.-e után nyílt meg, akkor a 2013.-évi V. tv. , rendelkezéseit kell alkalmazni.
E szerint a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl az elhunyt házastárs hagyatékából. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.08.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt élettársammal közösen vettem fel hitelt. Én, mint adóstárs szerepeltem, haszonélvezeti jogom miatt. Ö időközben elhunyt, 3 örököse van. Őket nem szerepeltetik adósként. A hitelből gépkocsi lett vásárolva, kapcsolatunk megszakadt, de ő fizette, mivel a gk. nála maradt, sőt az örökösei is fizették halála után, 2 évig. A visszafizetés nem is volt köztünk vita tárgya. Menyiben veszélyezteti a haszonélvezeti jogomat a bank jelenlegi álláspontja, ugyanis, felszólítottak a visszafizetésre. Mit tegyek. Anyagi helyzetem miatt a fizetésre képtelen vagyok. A haszonélvezeti jogom gyakorlását is meggátolják az örökösök. Jelenleg egy ismerősömnél lakom. Én nem örököltem semmit, a gk. jelenleg is az örökösöknél van. A hagyaték jogerőssé 09. hóban fog válni. 15 napot adott a  bank a hitel rendezésére. 2015.04 hóig fizették. Az örökösökkel megegyezésre esély sincs semmilyen szempontból. Válaszát Tisztelettel köszönöm. Bné

Tisztelt Cím! Ilyen esetben az adóstárs köteles a tartozást visszafizetni. Ön hagyatéki hitelezői igényt terjeszthet elő az örökösökkel szemben. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp.

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! >>

2012.07.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nekem örökléssel kapcsolatban lenne kérdésem. 4 éve vagyok házas, amikor összeházasodtunk házassági szerződést írtunk. Részemről az került bele, hogy édesapám nevén lévő önkormányzati lakást, később én megvásárolom az én nevemre és ez a házasság előtti bevitt vagyonomnak tekinthető. Ez meg is történt és most már a nevemen van tulajdonosként, igaz a házasságunk ideje alatt vettem meg. A kérdésem az lenne, ha elhalálozom, akkor, ez a tulajdonjog a szüleimre fog visszaszállni vagy a férjemre? Házassági szerződést figyelembe fogják venni és az egyértelmű ilyen esetben, hogy a szüleimé lehessen? Gyerek nincsen. Köszönöm a válaszát előre is! Tisztelettel! Mónika

Tisztelt Cím! A Ptk. törvényes öröklés szabályai szerint a hagyaték felét a túlélő házastárs, felét a szülő kapja.  Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem hogy ha lemondtam apám után örökölt ház részemről és anyám a fő haszonélvező egy kertes házban és nővérem a tulaj vagyis neki ajándékoztam a részemet hogy édesanyám után örökölhetek, vissza kaphatom e a részem? Köszönöm szépen, ha válaszol a kérdésemre. Tisztelettel Cs. Z.

Tisztelt Cím! Az édesanyja tulajdonában álló tulajdoni hányadnak, az önre, mint örökösre eső hányadát fogja megörökölni. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.07.13.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd Úr!

Apósom  2016. júniusban elhalálozott. Házastársa él. Házasságukból egy gyermek született (néhai férjem) aki  1992 évben  szintén elhalálozott. Férjemmel kötött házasságunkból két gyermekünk született, mind ketten élnek.  Apósom hagyatéka mindössze egy társasházi lakás ingatlan 1/2 része, valamint egy kb. 600 m2 zártkerti ingatlan  1/1 arányban. Nos, a kerttel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, miután sem az anyósom, sem a gyermekeim nem tartanak igényt ezen  kert ingatlanra, csak a társasházi lakás, 1/2 részére. Van-e valamilyen megoldás arra nézve, hogy ezen, zártkerti ingatlant  ne örököljék. Le tudnak-e mondani, esetleg a Magyar Állam javára?  Milyen lehetőségük van? Köszönöm szépen előre is szíves segítségét, munkájához nagyon sok sikert, jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: T. T.

Tisztelt Cím! Csak az egész hagyatékot lehet visszautasítani, részleges visszautasításra nincs lehetőség.

2016.07.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Élettársi kapcsolatban éltünk 20 évig. Házasságkötésünk után néhány hónappal kiderült, hogy feleségem sajnos súlyos gyógyíthatatlan betegségben szenved. Halála bekövetkezése esetén a közösen lakott és a feleségem tulajdonában levő ingatlan haszonélvezeti joga, tulajdonjoga kit illet, ha gyermekünk sajnos nem született és feleségem édesapja és testvére él. Válaszát köszönettel várom: N. J.

Tisztelt Cím! A túlélő házastársat holtig tartó haszonélvezeti jog illeti a közösen lakott lakáson. (Az élettársat nem illeti meg a törvény alapján a holtig tartó haszonélvezeti jog.) Ha nincs gyermek, a szülővel közösen  örököl az özvegy házastárs. Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.07.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Haszonélvezettel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Meghalt édesanyánk, hárman vagyunk testvérek és az öcsénk, lezárta a házat! Közölte, hogy nem mehetünk be, sem lakni sem az ingóságokat eladni, rendezni /ingóságok talán értékesebbek, mint a ház/ Megtudtam, hogy  bejárnak  és már el is vittek dolgokat! Mit tehetünk, hogy a jogos részünkhöz hozzájussunk akár a ház akár az ingóságok tekintetében. Mi eladnánk és osztozkodnánk az ingatlan és ingóság ügyében is, de sajnos öcsénk nem hajlandó semmihez hozzájárulni. Kérem szíves válaszát Sz. Zs.

Tisztelt Cím! Ha jól értem, mindannyian állagörökösök. Azaz hármuk tulajdonába fog kerülni az ingatlan a hagyatéki tárgyalás eredményeként. Az ingóságok vonatkozásában hagyatéki hitelezői igényt terjeszthetnek elő az örököstárssal szemben. Az ingatlanon fennálló közös tulajdont (miután a hagyatékátadó végzés alapján bejegyezték a tulajdonukat) bírósági úton lehet megszüntetni, hogy amennyiben nem állapodnak meg, akkor a bíróság kényszer árverést rendelhet el. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! >>

2016.06.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Keresztanyám elhunyt áprilisban, gyermeke nincs, a férje meghalt. Szülei, testvérei, rég meghaltak a rokonokkal semmilyen kapcsolata nem volt, hosszú évek óta én gondoztam őket, ezért engem jelölt meg örökösként. Sajnos ismételten kórházba került és az orvosa elindította a gyámságot, ezért a bíróság részleges gyámság alá helyezte, és én voltam a gondnoka, de amikor a végrendelet készült ő még nem volt gyámság alatt. A kérdésem az, hogy érvényes-e a végrendelet?

Tisztelt Kérdező! Ezt a bíróság fogja megállapítani, ha megtámadják a végrendeletet, vagy a közjegyző érvénytelennek minősíti és ön indít pert az érvényesség megállapítása iránt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Örökléssel kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz. Egyedülálló nő vagyok. Férjem, élettársam, gyermekem nincsen. Édesapám él már csak, és van egy öcsém (édestestvér). A jelen törvényi szabályozás szerint ki örökölne utánam, ha meghalnék? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Cs. A.

Tisztelt Hölgyem! A felmenője örököl Ön után. (az apja) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. Ingatlanjog

2016.05.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem édesanyja elhunyt és testvérével 50-50 %-ban örököltek egy 58 nm-es ingatlant. A férjem megvásárolta a testvérétől az örökölt ingatlan részét. Kérdésem az lenne, hogy kell-e illetéket fizetni ebben az esetben, hiszen közeli rokontól vásárolta az ingatlan részt és mindketten egyenes ági leszármazottai az elhunytak. Első lakás és 45 éves a férjem, 1\1 tulajdonos. Nincs más ingatlan, nem is volt. Köszönöm a választ! Tisztelettel Uné V. B.

Tisztelt Cím!

Igen, kell fizetni, 4% a visszterhes vagyonszerzés illetéke. (öröklési illetéket nem kellett fizetnie.) Illeték kedvezmény bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! >>

2016.04.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megpróbálok rövid lenni. Édesapám elhunyt tavaly. Nővéremmel visszautasítottuk a hagyatékot a tárgyaláson. Vagyis édesanyánknak ajándékoztuk, mivel a közjegyző ezt ajánlotta legjobb megoldásnak, ő pedig elfogadta. Sajnos ez év februárban édesanyánk is meghalt. Még nem volt hagyatéki, de vissza fogjuk megint utasítani a hagyatékot. Illetve az érdekelne, ha most a hagyaték a szülői ház, édesanyám szülői házának negyede/A/, az apánk szülei házának negyede/B/, illetve az összes tartozás. Apai nagymamám el szeretné adni a lakását /B jelűt/. De ha visszautasítjuk a hagyatékot, akkor az államé lesz (tájékoztatott a közjegyző, hogy a gyerekeink örökölnének visszautasítás esetén, ehhez még a gyámhivatal engedélye kell.) az egész hagyaték, de akkor nagymamám, hogy fogja tudni eladni a lakását? Fele az övé, negyede a nagybátyámé, negyede pedig a mostani hagyatékival az államé lesz. Vagy lehet majd a tárgyaláson azt mondani, hogy visszautasítom a hagyatékot, de a B ház részét pl. nagybátyámnak ajándékozom? Köszönöm válaszát. Vné Réka

Tisztelt Hölgyem! Csak az egész hagyatékot lehet visszautasítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! >>  36-20-354 8963

03.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Problémával fordulok önhöz, mert édesapánk meghalt tavaly, de 3 pénzintézetnél volt hiteltartozása. 4-en vagyunk örökösök. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Kérdésem hogyan lehet elintézni, hogy ne kelljen nekünk fizetni? A baj még, hogy én örökös vagyok, a férjem az egyik adós társ. Mit lehet ilyenkor lépni? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Sné R.

Tisztelt Cím! Ilyen esetben a hagyaték visszautasítása valószínűleg nem megoldás. Az örökös az örökhagyó tartozásaiért elsősorban a hagyaték tárgyaival, a hagyaték erejéig felel. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

03.07.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Örökléssel kapcsolatosan kérem segítségét. Van egy banknál számlám melyhez, tartoznak befektetések, azonban a befektetett pénz a szüleimé (õk nem kívántak külön számlát nyitni), a kérdésem, hogy ha a végrendeletemben kikötöm, hogy az a pénz nem az enyém, akkor is halálomkor, a hagyaték részét fogja képezni a befektetés is, mivel a nevemen van? Anyukámnak egy banknál van széfje, melyben a saját dolgai vannak, de meghatalmazottként szeretne megjelölni.Amennyiben én, mint meghatalmazott korábban meghalok, mint a tulajdonos, akkor a széf tartalma az én hagyatéki eljárásom során számításba lesz véve, vagy mivel a tulaj él, így 100%-ban az övé marad? Köszönettel: K.T.
Tisztelt Hölgyem! Minden a hagyaték része, ami az örökhagyó nevén van és nincs haláleseti megbízás. Ha a széf nem az örökhagyó nevén van, akkor nem része a hagyatéknak. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

 

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot>>

 

03.04.
Tisztelt Mohos ügyvéd Úr!
Édesapámnak volt egy elõzõ házassága, amibõl született egy fia (43 éve). Édesapám és az akkori német felesége elváltak, édesapám, pedig nem láthatta a fiát, így hazajött Magyarországra. Édesapám és fia 40 éven át nem tartották a kapcsolatot. Mivel én kíváncsi voltam, ki a féltestvérem, megkerestem Facebookon, és felvettem vele a kapcsolatot. Édesapám is elkezdett vele e-mailezni, de nem találkoztak. Édesapám egyetlen vagyontárgya az édesanyámmal közösen szerzett lakás, tehát édesapám részesedése ebbõl 50%. Ha õ meghal, a féltestvéremet ebbõl megilleti bármi is? Illetve édesapám rendelkezhet úgy, hogy kizárja õt az örökségbõl? Ennek mi a menete és anyagi vonzata az én családomra nézve? Válaszát elõre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: H.D.
Tisztelt Hölgyem! Az örökhagyó leszármazói törvényes örökösök. Végrendelkezés esetén a kizárt, de nem kitagadott törvényes örökös köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrész 1/3-a. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.14.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamámmal Öröklési szerződést kötöttem (1.5 éve), melyben mindent rám hagyott. Más örökös nincs. A földhivatali bejegyzésben úgy szerepelek, mint aki hozzájárulása nélkül az ingatlan nem értékesíthetõ. Január elején a mamám elhunyt.Szeretném a lakást mihamarabb eladni, mert a munkám külföldre szólít. A hagyatéki végzés előtt átíratható-e a lakás a nevemre, vagy mindenképpen meg kell várnom a tárgyalást. Tisztelettel: Sz. M.
Tisztelt Hölgyem! Szerintem, meg kell várni a hagyatéki tárgyalást. Ha majd a nevére kerül az ingatlan, meghatalmazhat valakit, aki az Ön nevében aláírja az adásvételi szerzõdést. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvérünk 10 hónapja elhunyt. A hagyatéki eljárásra a mai napig nem került sor. Tulajdonunkban van egy -szüleinktől örökölt-ingatlan, amit szeretnénk értékesíteni. Lehetővé válhat az értékesítés és a vonatkozó hányad letétbe helyezése? Kérem válaszát,
mindenképpen meg kell várnunk a hagyaték rendezését, időkorlát nélkül? Tisztelettel várom válaszát. N. Zné
Tisztelt Asszonyom! Meg kell várni, amíg a tulajdoni lapra bejegyzett tulajdonosa lesz, az elhunyt személy tulajdoni hányadának. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

02.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapámtól örököltem egy telek 1/2 részét. Tartozás is van rajta. Mivel elajándékozom a másik örökösnek a részem, a tartozást neki kell fizetni? Köszönõm válaszát!
Tisztelt Cím! Ilyen esetekben a hagyatéki tárgyaláson az örökös visszautasítja a hagyaték ráeső részét és ezzel a résszel nõ a másik örökös hagyatéka. Így az, az örökös felel minden tartozásért, aki átvette az örökséget. Ha Ön nem utasította vissza a hagyatéki tárgyaláson, tehát már átvette az örökséget, akkor, egyenes ági rokonnak (leszármazó vagy felmenő) tudja illetékmentesen ajándékozni az önre eső tulajdoni hányadot. Ilyenkor a bejegyzett terheket az új tulajdonosnak kell visszafizetnie. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

Személyes jogi tanácsadás, Budapesten, 10.000.-Ft/ megkezdett óra. Foglaljon időpontot! >>

01.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
1940 -es években épült ingatlan háromnegyed része a feleségemé volt, édesanyja elhalálozása után (2015. december) örökölte a hiányzó negyed részt, így az egész ház a nevére került. Most szeretnénk eladni. Az eladási ár kb.: 80 millió Ft lenne. Kérdésem az, hogy ebben az esetben mennyi, és milyen adót kell megfizetni? Tisztelettel: Z. M.
Tisztelt Cím! Az 1/4-ed tulajdoni hányadra jutó bevétel után kell, 15% jövedelemadót fizetni. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

01.17.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy hagyatékkal kapcsolatos ügyben kérném a segítségét! 21 évet éltem élettársi viszonyba, de 2011be meghalt az élettársam van egy ingatlanunk, ami fele-fele arányban van a tulajdonunkban. Közös gyerek nem születtet, de az elõzõ házasságából az élettársamnak van két gyereke. Akik az apjuk után örökölték a fele ingatlant. Volt értékelés, aminek a felét ki fizettem volna az örökösök részére, de õk ezt nem fogadták el. (mert kevesellték) Azt szeretném megtudni, hogy milyen jogom van nekem és nekik az ingatlanon. Én itt lakom. Õk esetleg beköltözhetnek, az én bele egyezésem nélkül? Milyen jog illet meg az élettársam után, van-e haszonélvezetem az élettársam részén? Én szeretném megtartani az ingatlant, de nem szeretnék velük egy lakásban élni. Mit tehetek ? Elõre is köszönöm.
Tisztelt Cím! Azt ön tudhatja, hogy van-e haszonélvezete, mert ha van, akkor a tulajdoni lapra be van jegyezve. (ha az élettársa még életében az ön részére bejegyeztette a haszonélvezeti jogot) Hivatalból, önnek nincs özvegyi joga. Ha van haszonélvezeti joga, akkor a tulajdonostárs az ön engedélyével költözhet be. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

01.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim a megszületésem után néhány hónappal elváltak (közel 40 éve) és úgy nõttem fel, hogy az apámat nem ismerem, Az a kérdésem, hogy halála esetén örökölhetünk tõle bármit is. Ha mégsem él, elévül-e az öröklés? Amennyiben született még gyereke (úgy tudom igen), akkor hogyan módosul az öröklés? Válaszát, elõre is köszönöm!
Tisztelt Cím! Igen, az örökhagyó minden leszármazója törvényes örökös. Ha másra végrendelkezett az örökhagyó, akkor köteles részre jogosultak a törvényes örökösök. A 2013. évi V. tv.(új Ptk.) szerint a köteles rész a törvényes örökrész 1/3-a.

16.07.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám és apukám elváltak, majd összeházasodtak, mind a kettőnek előttem volt már 2-2 gyermeke. Édesanyám viszonylag korán meghalt, ekkor édesapám visszatért korábbi feleségéhez. Vettek közösen egy új lakást, összeházasodtak. Majd édesapám is meghalt, ekkor a lakás felét (3/6) nevelő anyukám örökölte a másik felét pedig 1/3 – 1/3 arányban a nevelő anyukám gyermekeivel, féltestvéreimmel közösen örököltük. Az lenne a kérdésem, ha a nevelő anyukám meghal, akkor az ő tulajdonrésze 1/3 – 1/3 arányban oszlik meg közöttünk vagy abból már csak féltestvéreim örökölnek? és ebben az esetben 2/12 lesz az én tulajdoni részem, nekik pedig 5/12; 5/12? Válaszát előre is köszönöm, Üdvözlettel: T. V.

Tisztelt Cím! Az örökhagyó törvényes örökösei örökölnek, ha nincs végrendelet. Törvényes örökös az egyenes ági leszármazó és az örökbefogadott gyerek. Ha nem fogadták örökbe, akkor nem törvényes örökös. .

16.08.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy ingatlan, ami anyósomé, ebben lakunk mi is: párom, gyermekünk, és én. Anyósomnak van még egy gyermeke, aki külön él.
Az évek során számos újítást, átalakítást végeztünk a házon, növelve ennek értékét. Anyósom halála esetén az ingatlannak ugyanúgy 1/2-e járna a párom testvérének, aki nem járult hozzá semmihez? Vagy részünkről számlákkal bizonyítva lehet más megoldás? Illetve még azt is szeretném kérdezni Öntől, hogy ha ne adj isten a párommal történne valami (haláleset), de még anyósom él, akkor mi lenne velem, mennem kellene a házból a gyermekemmel? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!
Igen, a felét a testvér jogos örökös.
Ráépítés jogcímén a házastársa tulajdonjogot szerezhet az ingatlanban, erről okiratot javasolt készíteni és azt benyújtani a földhivatalba. (Ezt a tulajdonjogot a gyerek és a házastárs örökli.). 

2016.03.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem a következ
ő: Az örökhagyó jelenleg is él, gyermektelen. Végrendeletben 3 rokonára fogja hagyni a lakását. Az egyik örökös meghalt. A kérdés, hogy az elhunyt részét a gyermekei öröklik-e, vagy a 2 örökös között osztják el a lakást? Köszönöm válaszát! C.K.
Tisztelt Hölgyem!
A kieső örökös helyén az örökös utódai örökölnek.

2016.01.22.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Már egy éve megörököltünk egy ingatlant, aminek az 1/5 része az enyém. Az ingatlanon a nagymamám haszonélvezeti joga is rajta van. Többször is említettem, hogy
a részemet el szeretném adni, de eddig nem reagált rá egyik testvérem sem. Az lenne a kérdésem, ha a többi tulajdonos nem tudja, vagy nem akarja megvenni, akkor mit tudok tenni? Így tudom értékesíteni? Ami még fontos lehet, hogy két tulajdonos használja, benne laknak. Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím! Nincs, aki megvegye a tulajdoni hányadot. Azért nem tudja eladni, mert
senki nem akar tulajdoni hányadot venni egy lakott ingatlanban. Esetleg később, ha megszűnik a haszonélvezeti jog és a többiek, el akarják adni akkor, a vevőtől megkaphatja az 1/5-öd árát.

2016.01.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Feleségem édesapja a nyáron elhunyt. Kb. 20 éve nem is látták egymást a szül
ők válása után. Az öregnek van 4 saját és 2 felvállalt gyereke apasági elismerő nyilatkozattal, több házasságból. Az addig rossz anyagi körülmények között élő apát a gyerekek által összeadott pénzből temették el. Felvették a hagyatéki leltárt, volt egy kis (szinte értéktelen) üdülőövezeti házikója (ahol lakott) és egy kis építési telke. Ezeken is és ingatlanfedezet nélkül is több millió forint tartozása volt az öregnek, amelyek jóval meghaladják az ingatlanok értékét. Most jött értesítés a közjegyzőtől, hogy kitűzte a tárgyalást és kb. 62.000 Ft lesz a költség. A gyerekek nem akarnak örökölni, se telket, se tartozást, se közjegyzői díjat fizetni. Hogy tudunk lemondani, (akár az állam javára) és elkerülhető-e a fizetés? Köszönettel és tisztelettel: N.I.
Tisztelt Uram!
A közjegyzői díjat ki kell fizetni. A hagyatékot a tárgyaláson vissza lehet utasítani. 

2015.12.28.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A házastárs öröklésével kapcsolatban lenne kérdésem. 40 éves vagyok, egy 14 éves gyermekem van, akivel 50-50 %-ban tulajdonoljuk a családi házunkat, melyen 100 % haszonélvezeti jogom van. Gyermekem édesapja 2009-ben elhunyt, 2014-ben új házasságot kötöttem, férjem 42 éves és külföldi állampolgár. Jó a viszonyunk, nyilván ezért kötöttünk házasságot és a gyermekemmel is kifejezetten jó kapcsolatban van, a vagyon azonban teljesen más kérdés. Olvasom, hogy az új PTK szerint esetleges
halálom esetén a férjemet is megilletné „egy gyerek” rész a családi házunkból. Ami jelen esetben a FELE, ha jól értelmezem. Szeretnék tiszta helyzetet teremteni. Természetesen nem kívánom a férjemet hajléktalanná tenni idős napjaira, ha úgy alakulna, ezért a családi házért azonban a gyermekem édesapja és én dolgoztunk meg. Úgy gondolom, úgy igazságos a gyermekemmel, ha az édes szülei által épített, kifizetett családi házat kizárólag õ fogja egy napon 100 %-ban tulajdonolni. A férjem algériai állampolgár, 6 testvére van és nagyon sok unokahúga, unokaöccse. Tartok tőle, ha a férjem örökölne tőlem, majd esetleg ő is elhalálozna, valamely élelmes rokon szeretné megkapni az örökrészét, lehetőleg pénzben. Annak, pedig nem fogom kitenni a gyermekemet, hogy egy idegen nyelvű rokonsággal huzakodjon, fizessen valamiért nekik, ami sosem volt az övék. Tisztelettel kérem a tanácsát, milyen megoldást javasol, merre induljak el. Megoldást jelentene-e az ajándékozás gyermekem részére, várjam-e meg vele, amíg nagykorú lesz, mert a gyámhatósági körök mindig elég nehézkesek és költségesek, felülírhat-e egy közjegyző előtt tett végrendelet egy törvényt, vagy egyáltalán mi lehet a számunkra a megoldás. Nagyon várom megtisztelő válaszát,
Tisztelt Cím!
Végrendelkezhet és ebben az esetben csak köteles részre jogosult a törvényes örökös. Az ajándékozás jobb megoldás nagykorúság elérésekor, de a lakhatását úgy biztosíthatja a saját részére, ha a haszonélvezeti jogát megtartja, az elajándékozott 50%-ra is. (a haszonélvezeti jog nem örökölhető

2015.12.02.
Tisztel Ügyvéd úr!
Két testvér örökölt egy házat. Hagyatéki eljárás még nincs Minden bizonnyal 50-50%-ban lesznek örökösök. Kérdéseim, mi a módja, ideje, szabálya annak, ha
az egyik kivásárolná a másikat. Sőt aki megszerezte a 100% tulajdonjogot, azt gyermekének szeretné ajándékozni. Megegyezhetnek-e a hagyatéki eljárás előtt, ill. mivel járnának jobban, az anyagiakat figyelembe véve? Az, aki ajándékozni akar, mikor és milyen lépéseket tegyen. Felmerül a kérdés, hogy az említett gyermek vásárolja-e ki a fél házat az örököstől és így ö lesz a tulajdonos, mivel a másik felét ajándékba kapja majd? Ebben és az összes lehetséges megoldás esetében, hogy alakul az adózás, az illeték mindenki oldaláról nézve. Köszönöm válaszát Tisztelettel: B.K.
Tisztelt Kérdez
ő! Bármilyen szerződést az adott tulajdoni hányadra a tulajdonjog bejegyzését követően lehet kötni. A felek döntik el, hogy milyen áron kötnek szerződést. Ajándékozni azután lehet, ha a majdani ajándékozó tulajdonos lett. Ha nagykorú a gyermek, ő kötheti meg az adásvételi szerződést az eladóval és fizet 4% vagyonszerzési illetéket. Egy ajándékozási szerződés költségeit lehet megspórolni, ha a hagyatéki eljáráson az ajándékozni szándékozó visszautasítja az örökséget, így a következő leszármazó (a gyermeke) lesz az örökös, (ha unokaként örököl, nem fizet örökösödési illetéket). Az eladó fizet 15% jövedelemadót, a tiszta bevétele után. 

2015. 11.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Problémám a következ
ő: Édesapám beteg lett, nincs teljesen beszámítható állapotban. Van két testvére, akik már majdhogynem el is temették. Édesapám nevén van egy ház, amiben felnőtt és lakik a mai napig is, valamint egyéb dolgok (autó, stb.) Nem vele élek már kiskorom óta. Kérdésem annyi lenne, hogy abban az esetben, ha nem hagyott végrendeletet, akkor rám, mint egyetlen gyerekére öröklődik minden, ami a nevén van, vagy a testvérei esetleg tudnak-e valamit variálni? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel: H. R.
Tisztelt Uram!
Végrendelet hiányában a törvényes öröklés rendje szerint öröklődik a hagyaték. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd2015.09.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy én és a 2 testvérem
örököltünk egy lakást, még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás de addig szeretnénk kiadni albérletbe. A kérdésem, hogy hagyatéki tárgyalás előtt, kiadhatjuk a lakást hivatalosan? Kérem szíves válaszát. Köszönettel
Tisztelt Cím!
Önök még nem tulajdonosok ezért nem köthetnek bérleti szerződést. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

2015.09.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következ
ő kérdésekben szeretném a segítségét kérni: 2013-ban elhunyt édesapám. Az ő és 2. feleségének tulajdonában lévő ház felét örököltük a testvéremmel (Hagyatéki tárgyalás után lett megállapítva az öröklés.) 2015. januárjában elhunyt édesapám felesége is. Az ő tulajdonában lévő ingatlanrészt a lánya örökölte. Hagyatéki tárgyalás nem volt, semmiféle értesítést nem kaptunk. Csak ő kapott egy hagyatéki végzést, amit elküldött nekünk. A fél házrész az ő tulajdona lett. A testvérem és én nem szeretnénk megtartani az ingatlant, viszont a másik tulajdonos igen. Ő hajlandó lenne kifizetni a ház felét részünkre, viszont hónapok óta nem jelentkezik, „mert nem tudja mi az ügyintézés menete. „Kihez fordulhatunk a ház értékének megállapításához, kinek kell ezt kezdeményezni? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: J. Cs.
Tisztelt Hölgyem!
A hagyatéki végzésben benne van az ingatlan értéke. Az adásvételi szerződés megkötése ügyvéd köteles. A vevő bízzon meg egy ügyvédet.

2015.04.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám férje meghalt.
Férjének volt két lánya, akik az örökösödési eljárásban pokollá tették édesanyám életét. Lezárult az eljárás, anyu maradt továbbra is a lakásban, ami fele tulajdonban az övé volt. Majd addig zaklatták, míg eladta a lakást és kifizette őket. Most az egyik lány polgári perben perli anyut, hogy hol vannak az eldugott/eltitkolt milliók. Régebben már jöttek azzal, hogy anyu a pénzéért ment hozzá (55 évesen) A kérdésem, hogy ezt meddig kell tűrnie? Hány per jöhet még? Mit tegyünk? Nagyon köszönöm! Hajnalka.
Kedves Hölgyem!
A perben kifejtheti az álláspontját az Édesanyja és tanúként Ön is.

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat        IDŐPONT FOGLALÁS>>

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Ügyvéd elérhető:

Ügyfélfogadás:
egyeztetett időpontban

Levélírás 0-24 óra
dr.mohosgabor@gmail.com

Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn (a.sz.55076872-1-41), az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van. ADATVÉDELEM>>

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

jog.lap.hu