Online Ügyvéd Válaszol Ingatlanjog 2020 Adásvétel

Jogi kérdések, ügyvédi válaszok

Korábbi jogi infót Ön is  olvashat CSALÁDJOG>>  és  MUNKAJOG  itt>> ÖRÖKLÉSJOG itt>>

HITEL  is található >>  valamint  Ingatlan adásvétel után ADÓ, ILLETÉK Itt van >>

INGATLANJOG ügyvéd válaszol itt lentebb

Ingatlan adásvételi szerződéskötés Mohos ügyvédnél

Budapesten, személyes jogi tanácsadásra  van lehetőség. h-p: 9-18 óráig hívhat! +36-20-354 8963

éjjel-nappal Foglalhat időpontot>>

Tájékoztatom továbbá, hogy  az ügyvédi munkadíj az ingatlan érték 0,3%, de minimum 100 e Ft.

Olvasói kérdések-ingatlanjogi válaszok 2020-ban:

20.10.31.

Ingatlan nyilvántartásba hogyan kerül be a házunk?

A következőkben érdeklődöm: A tulajdonjog rendezése 1994-ben megtörtént, melyben leírják, hogy

„A szerződő felek valamennyien a […] 17. szám alatti belterületi 5 db lakóházból, udvarból és kertből álló úszóházas ingatlan tulajdonosai. A szerződő felek kijelentik, hogy az 5 db lakóház egy-egy család természetbeni használatában áll, és az osztatlan közös tulajdon eszmei arányai is ennek megfelelően értendők.”
Most kiderült, hogy csak a miénk nincs beírva a Tulajdoni lapon az I.-be, ill. a digitális térképen sincs jelölve. Minden jót kívánok! Gergő

Tisztelt Kérdező! Újra kell kezdeni az épület feltüntetési eljárást.

20.10.27.

Tulajdonjog átírás

Kérdésem, egy tulajdonos, hogyan adhat túl a tulajdonában lévő ingatlanon?
1, Eladja, amiért kap egy összeget/pénzt.
2, Lemond róla valaki javára írásban, a megfelelő hivatalban.
3, Elajándékozza valakinek, szintén a megfelelő hivatalon keresztül.


Jók az információim, vagy van egyéb lehetőség is? Köszönöm, T. J.

Tisztelt Hölgyem! Tulajdon átruházáshoz minden esetben ügyvéd vagy közjegyző előtt kell szerződést kötni a vevővel vagy ajándékot kapóval és azt a szerződést be kell nyújtani az illetékes földhivatalba.

20.10.26.

Birtokvédelem

Szép napot kívánok. Olyan kérdésem lenne, hogy a szomszédom kerítése kidőlt, és a vadak bejárnak a kertbe. Gyümölcs fákat és a veteményest megrongálták. Szóltunk polgármesternek, ő felszólította többször is de azóta se csinálta meg. Kihez kell ilyen esetben fordulni? Köszönöm válaszát előre is.

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi eljárás lefolytatására az önkormányzat jegyzői hivatala rendelkezik hatáskörrel.

20.10.25.

Közös tulajdon

Tisztelt Ügyvéd Úr! Adott egy ingatlan amely 50%-a a párom és két testvére tulajdonában került, a másik 50 % tulajdonosai nem járultak hozzá az örökléssel járó és rezsi költségekhez. El szeretnénk adni a lakást de a két fiú nem hajlandó írásban nyilatkozni, hogy a költségek felét kifizeti! Mit tudunk tenni, hogy kifizessék a részüket?

Tisztelt Kérdező! Pert vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat.

20.10.15.

Haszonélvezeti jog

Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemmel 1986-ban házasodtunk össze, azóta is a férjem szülői házában lakunk. 1992-ben elhunyt az apósom, megtörtént a hagyatéki eljárás, mely szerint a férjem az örökös, megterhelve az anyósom haszonélvezeti jogával.
Mi ezt az ági vagyont amióta együtt vagyunk folyamatosan építgetjük, szépítgetjük. Több millió forintra rúg a beruházásunk, a ház értéke ezáltal lényegesen megnőtt.

Ez alatt  az idő alatt is míg nem volt itthon mi viseltük a házzal kapcsolatos összes kiadást) A haszonélvezeti jogára hivatkozva azt mondta, hogy őt a költségek nem terhelik. Sajnos az állandó súrlódás miatt, amit az anyósom generál köztünk a házasságunk megromlott, együtt élünk, de ez minden.
Az lenne a kérdésem, hogy, ha válásra kerül a sor, akkor mi illet meg engem ebből a már tetőtől talpig felújított “ ági vagyonból”?
Még egy kérdésem lenne: Ha a férjem ne adja Isten hamarabb elhunyna, mint az anyósom, akkor az anyósom továbbra is élhetne a haszonélvezeti jogával és utcára tehetne? Tisztelettel: D. Fné
Tisztelt Asszonyom! Ráépítés jogcímén tulajdonjogot szerezhet vagy bírósági úton vagy megállapodást köt a férjével. Nem kerülhet utcára, mert mint túlélő házastárs holtig tartó haszonélvezeti jogot kap a 2013. évi V. tv. alapján.

20.10.14.

Tulajdonos joga

Segítséget szeretnék kérni. Az én saját tulajdonú ingatlanom egyharmad részén a nevelőapámnak  haszonélvezeti joga van. Ha elköltözik, ezt az ingatlant én kiadhatom? 

Pontosan mit jelent az 1/3-ad haszonélvezeti rész? Ő is kiadhatja az adott lakást úgy, hogy nem kell hozzá az én beleegyezésem? Milyen lehetőségeim vannak? Édesanyám halála után elmérgesedett a viszony közöttünk. Az adott lakás minden költségét én fizetem, holott ő lakik benne. Nagyon hálás lennék a segítségéért. Tisztelettel: K. A.

Tisztelt Hölgyem! A lakás használója köteles a használattal összefüggő költségek kifizetésére. Ha a haszonélvező nem lakik az ingatlanban vagy nem hasznosítja az ingatlant, akkor a tulajdonos használhatja vagy hasznosíthatja az ingatlant.

20.10.07.

Közöstulajdon haszonélvezettel terhelve

Azzal a problémával szeretnék Önhöz fordulni, hogy van egy ház amiben édesapám, 3 testvérem és én vagyunk a tulajdonosok. Nagybátyámnak, édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van. Nekem 1/8 ad tulajdonrészem van, a házon sajnos apám által felhalmozott köztartozás található.
Kérdésem az lenne, hogy ha elajándékozom azt milyen értékben tudom, ha lehet egyáltalán érte kérni bármit? 250 ezer Ft.-ot ér a részem.
Nagybátyámnak ha átadom, neki kell fizetnie érte? Tulajdon joggal, illetve haszonélvezeti joggal használhatja a nagy házat, ahol lenne villanya és vize?
Válaszát köszönöm. Tisztelettel : Kné Sz. A.

Tisztelt Asszonyom! Haszonélvezeti jog terheli az ön tulajdoni hányadát, tehát annak értékével csökkentett értéken tudja eladni.

20.10.06.

Haszonélvezeti jog értéke

Családi házban lakom aminek felére haszonélvezeti jogom van. Szeretném az egész ingatlant megvásárolni, mivel eddig is sokat költöttem rá, ami értéknövelő is és még kell is sokat ráfordítani. Kérdésem az, hogy lakottságra lehet-e levonni és mennyit az igazolt beruházásokon felül /ezek a tulajdonosok beleegyezésével történtek/? Válaszát köszönöm szépen. M. Lné

T. Asszonyom! A haszonélvezeti jog 1990. évi 93. tv. 72.§.-a szerint megállapított vagyoni értéke csökkenti a megvett tulajdoni hányadok értékét. Bővebben>>

20.10.06.

Ingatlan ajándékozás

Nagymamám 84 éves, kézzel írott levélben lányának átadta ingatlanát, melyben jelenleg lakik. Időközben megromlott a viszonyuk, és most úgy áll a helyzet, hogy nem szeretné átadni tulajdonát. 

Kérdésem az lenne, hogy lánya ezt a kézzel írott levelet fel tudja tudta nélkül használni az ingatlan átírására? Amíg él mamám, és tudatánál van, tud változtatni az öröklés tekintetében, tehát tehet új nyilatkozatot?  Válaszát köszönöm szépen!  Tisztelettel: O. N.

T. Cím! Az 1997. évi 141. tv, alapján csak ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okirat alapján van lehetőség tulajdonjog átruházására. Végrendelkezhet az örökhagyó.

20.10.05.

Végrendeleti örökös joga

Dédimamám nemrégiben ajándékozási szerződéssel nekem adta az ingatlan ráeső részét én pedig megvásároltam a másik felét is. Dédimnek volt egy végrendelete még az ajándékozás előtt, most úgy tűnik ezzel próbál visszaélni az egyik bejegyzett örökös.

A kérdésem az lenne, hogy valóban érvénytelenítette e az ajándékozás a végrendeletet, vagy számítható e ebből adódó eljárás? Tisztelettel: H. R.

T. Hölgyem! A bíróságnál az ajándékozó támadhatja meg az ajándékozási szerződést, a végrendeleti örökös nem.

20.09.28.

Szolgalmi jog

Van egy saroktelkem közel 1000 m2 lakóházzal együtt. Ebből a földterületből szeretnénk eladni 500 m2 körüli területet. Ez a kertrész 3 oldalról szomszédokkal határos. Ugyan van egy utcára néző oldala is, amiről nem tudjuk, hogy az a szomszéd telekhez vagy közterülethez tartozik, mert ott kocsibejáratot alakítottak ki a hátsó kertrészünkhöz kapcsolódó szomszédos telken most felépült 2 lakóházhoz. 

Ha a szomszédhoz tartozik a terület, akkor hogy tudnánk megoldani a bejárást ebbe a kertrészbe. Válaszukat lőre is köszönöm. Tisztelettel S. Jné

T. Asszonyom! Szolgalmi jog alapítása szükséges vagy szerződés vagy bírósági ítélet alapján.

20.06.05.

Használati szerződés

Van egy 13 nm2–es galériás üzlethelyiségem. Az alsó részét kiadnám, úgy hogy fent kozmetikusként dolgozom. Együtt használnánk a boltot. 

Az a kérdésem, hogy ehhez bérleti vagy helyiséghasználati szerződést kell kötnöm az illetővel? Van különbség a kettő között? És ha használati szerződést írunk abba mi az elnevezés a Bérbeadó és a Bérlő megfogalmazás helyett? Köszönöm. Tisztelettel Sz.N.

Tisztelt Cím! A két jogviszony ugyanaz, tartalmát tekintve. De fontos, hogy ha jól értem, ön és a vendégei átjárnak a földszinti részen, ezt a körülményt is fel kell tüntetni a szerződésben. Mert a bérlő/ használó a bérelt ingatlant kizárólagosan használhatja, a bérbe adó nem.

20.06.05.

Fedezet elvonó művelet


A megindított, közös tulajdont megszüntető per alatt, a perelt ingatlan tulajdonjogát el lehet ajándékozni? (A tulajdoni lapon nincsen semmiféle tiltó vagy akadályozó széljegy.) A válaszát megköszönöm. Üdvözlettel: T. J.

Tisztelt Uram! Nem, mert ez fedezet elvonó műveletnek minősülhet.

20.06.04.

Haszonélvezet alapítás


Alapíthatok e haszonélvezetet, egy házban lévő 2/3-ad tulajdon részemre, a saját nevemre. Válaszát megköszönöm. Üdvözlettel: T. J.

Tisztelt Uram! A saját maga javára nem.

20.05.30.

Birtokvédelem

Kertem fele már 3 más tulajdonosé, aki most eladta. Az új tulajdonos a részétől fél méterre lévő 4 db szép körtefámat ki akarja vágatni, mert közel van neki. Amikor megvette a fák már álltak és ezt tudta is. Kérdésem lenne megteheti ezt? Köszönöm: Dné

Tisztelt Asszonyom! Az önkormányzat jegyzői hivatalánál indíthat birtokvédelmi eljárást.

20.05.29.

Tulajdonostárs

Anyukám el szeretné adni a házát, aminek a fele a nővéremmel kettőnké. A testvérem nem akar aláírni. Mi a teendő ilyenkor? Köszönettel V. né

Tisztelt Cím! A bíróság nem pótolja a tulajdonostárs nyilatkozatát, azaz a tulajdonostárs hozzájárulása nélkül nem tudják eladni az ingatlant.

20.05.28.

Kiskorúnak ajándékozás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Ha a nagymamám háza az egyik unokára lett íratva és át szeretnék íratni másik unokára akkor az első unokának a szüleinek alá kell írnia a papírokat? Válaszát várom köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Igen és a gyámhivatal hozzájárulása is kell.

20.05.27.

Tulajdonos joga

Tisztelt Ügyvéd Úr! Van egy ingatlan amit meg szeretnék vásárolni KP. Felhívtam és azt mondta, hogy igen eladó a háza, de nekem nem adja! Az lenne a kérdésem, hogy ezt hogyan tudnám megoldani? Szeretném azt a házat! Ügyvéd úr tudna valami megoldást erre a problémára? Köszönöm Válaszát! Tisztelettel! 

Tisztelt Kérdező! A tulajdonosnak jogában áll eldönteni, hogy kinek adja el az ingatlanát.

20.05.27.

Közös ingatlan vásárlás


Egy olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy vehet-e 2 ember úgy közös ingatlant hogy semmiféle rokoni kapcsolat nincs közöttük és nem is házasok. Van-e erre bármilyen szabály? Előre is köszönöm válaszát! Évi

Kedves Hölgyem! Igen, vehetnek, nincs kizáró jogszabály.

20.05.26.

Ki fizeti a rezsit?


Van egy ingatlan, amelyet vásároltam, rokonaim élnek benne, akiknek haszonélvezeti joguk van. 

A kérdés az lenne, hogy, a rezsiköltségért van e felelősségem, amíg nem élek ott? Ha a haszonélvezők nem fizetik rendesen a rezsit a felhalmozott tartozást nekem kell-e kifizetni? Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt Kérdező! A tartozást az ingatlanra terhelhetik, így a tulajdonosnak kell kifizetnie.

20.05.25.

Foglaló visszajár?

Kedves Ügyvéd Úr! Párommal foglalót fizettünk egy ingatlanért. Ezt írásba foglaltuk, ebben szerepel, hogy ha a mi hibánkból nem jön létre a szerződés megkötése, akkor elveszítjük a foglalót. Később megkötöttük az ingatlan adásvételi szerződést és kifizettük az előleget. Sajnos a bank elutasította a hitel kérelmem.

A szerződésben az áll, hogy “amennyiben a hitelt folyósítandó bank valamely, feleknek fel nem róható okból mégsem adná meg a vásárláshoz szükséges hitelt, úgy a felek ezt olyan “vis majornak” tekintik, amely egyik félnek sem felróható szerződést megszüntető ok, amire tekintettel az eredeti állapotot helyreállítják“ Ez esetben, hogy már a szerződést megkötöttük, visszajár a foglaló is, vagy csak az előleg? Vagyis mindent visszakapunk? Előre is köszönöm a segítségét válaszával!

Tisztelt Kérdező! A foglaló nem jár vissza.

20.05.20.

Ajándék ingatlan visszakövetelés

Családon belül történt egy ingatlan ajándékozás egyenesági rokonok között 2015 augusztusában. 1/4, 3/4 arányban. Ajándékozónak bejegyzett holtig tartó haszonélvezete maradt. A 3/4 részű tulajdont szerzett gyermek sajnos – ahogy az az elmúlt évben bebizonyosodott – méltatlan az ajándékra.
A szerződésben nincs elvárás kikötve az ajándékozás fejében.

Az ajándékozó édesanyának van-e jogi lehetősége, mert szeretné visszakapni a méltatlannak ítélt gyermekétől az ingatlan tulajdonrészét. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím! Bíróságon pert indíthat az ajándékozó a ajándék tulajdonosával szemben ajándék visszakövetelése iránt.  PTK. 6: 237.§.>>

20.05.23.

Gyámhivatali engedély

Olyan kérdésem van, hogy van egy ingatlanunk ami a 2 kiskorú nevén van ők a tulajdonosok. Egyedül nevelem őket én vagyok a törvényes képviselőjük. Kérdésem, hogy kaphatok haszonélvezeti jogot? Köszönettel: K. H.

Tisztelt Cím! A gyámhivatal engedélye szükséges ehhez.

20.05.22.

Öcsémmel örököltünk egy 10 milliós házat, ő lakik a házban, ha eladnánk nem tudna magának venni a feléből házat. Mi a teendő ilyenkor? Hogy jutok fele örökségemhez, hogy öcsémet ne tegyem utcára? Üdvözlettel: P. M.

Tisztelt uram! Nincs erre mód. Indíthat közös tulajdon megszüntetése iránt pert, de azt el fogja utasítani a bíróság. A tulajdonostárs nem köteles sem eladni, sem öntől megvenni az ingatlant.

20.05.21.

Közös tulajdon eladása

A szóban forgó ingatlan többségi tulajdonosa vagyok, a másik tulajdonos a tudtomon kívül rendelkezésre bocsátotta a lakást két ismerősének. Az ingatlant értékesíteni szeretném. Milyen lépéseket tehetek az ügy érdekében? Köszönettel, Zs.

Kedves Hölgyem! A tulajdonostárs jogosult engedélyezni az ingatlan használatát. Az eladáshoz az összes tulajdonos aláírása szükséges.

20.05.20.

Tulajdonostárs hozzájárulása

Egy családi ház egyik szintjén én a másik szinten a testvérem lakik. Az én házrészemen belül van a gázóra. Szeretném megszüntetni a gáz használatot, mert elektromos áramot használnánk mindenhez. Megtehetem? Köszönöm.

Tisztelt Kérdező! A tulajdonostárs hozzájárulása szükséges ehhez.

20.05.18.

Meghatalmazás

Segítségét kérném! Ingatlant szeretnénk vásárolni és már meg is egyeztünk a részletekben. A gond az, hogy az egyik tulajdonos külföldön van, de meghatalmazta az édesapját az eladásra. A kérdésem az, hogy mik azok a pontos adatok, amiknek szerepelnie kell a meghatalmazáson? Köszönöm. Piri

Kedves Hölgyem! A tulajdonos és a meghatalmazottszemélyi azonosító jele, adóazonosító jel (tulajdonosé), személyi igazolvány szám, születési hely, idő, születési név, anyja neve, a tulajdonos tulajdonát képező ingatlan tulajdoni hányada, az ingatlan természetbeni címe, a nyilvántartó földhivatal neve, az ingatlan helyrajzi száma.

 Azt is tartalmazni kell, hogy mire terjed ki a meghatalmazás. Ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba kell foglalni a meghatalmazást.

20.05.17.

Távoltartási végzés


Abban kérném a segítségét, hogy osztatlan közös tulajdonú lakóházban lakom, de nincs se elszeparálva, se kulcsom a szobához, amiben az én dolgaim vannak. Jár apámhoz egy hölgyemény, aki igen befolyásolja idős apámat. Mivel finoman tudtára adtam, hogy nem örülök ennek, titokban jár, amikor dolgozom. Gyakorlatilag az egész házban nincs zárva semmi. 

Azért, hogy ne tűnjön el semmim, megtehetem, hogy rendőrségen feljelentem, és kérhetek távol tartási végzést?
Amit még szeretnék kérdezni, hogy eladhatom-e az én részemet, ha több tulajdonosa is van a háznak? Tisztelettel: D.né

Tisztelt Hölgyem! Nem kérhet távol tartást a rendőrségtől.

Elméletileg eladhatja igen, ha a nem tulajdonostárstól érkező vételi ajánlat árán a tulajdonostársak nem vásárolják meg öntől.

20.05.16.

Zártkerti telek beépíthetősége

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben egy tulajdoni lapon zártkert megnevezésű telket vásárolnék, kérhetem-e az átminősítését építési telekre?
Másik kérdésem, hogy ha a telek zártkertként 3%-ban beépíthető, elhelyezhető-e rá mondjuk faház olyan méretben, ami meghaladja ezt a 3%-ot? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Az illetékes kormányhivatal tud erre válaszolni

20.05.15.

Haszonélvezettel terhelt ingatlan eladása

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy törvény van-e arra, hogy egy házaspár a tulajdonjogot átruházta lányaira haszonélvezeti jog a szülők nevén van. Ha az ingatlan eladásra kerül akkor az ingatlan ára hogyan oszlik meg? Ilyen esetben négy fele kell hogy kerüljön az összeg? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező! Az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a határozza meg a haszonélvezeti jog értékét a haszonélvezeti jog jogosult életkora szerint.

20.05.14.

Használati szerződés közös tulajdonnál


Van egy telek melyet 1/4 részben birtoklok. Van rajta egy lelakott hat szobás ház. Szóban megegyeztem egy rokonnal, hogy itt élhet. Ezt a szóbeli engedélyt visszavonhatom anélkül, hogy a másik három tulajdonos megvétózza ezt a döntést és készíthetek egy bérleti szerződést, mely szabályokat foglal magába a korrekt telekhasználattal kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! A használati megosztás megállapodást az összes tulajdonosnak alá kell írnia.

20.05.13.

Vevő is lehet meghatalmazott?

Tisztelt ügyvéd úr! A kérdésem az lenne, hogy édesapám szeretne ingatlant vásárolni (megtaláltuk a megfelelőt) Van-e rá mód, hogy megvásároljam az ingatlant az ő nevére?

Tisztelt Asszonyom! Ha meghatalmazást kap tőle, akkor igen.

20.05.12.

Ingatlan állagmegóvás kinek a kötelessége?

Tisztelt Ügyvéd Úr! Jogi tanácsot szeretnék kérni! Egy önkormányzati házban lakom. Az ingatlan tető szerkezete elég romlott állapotban van.

Kérdésem, hogy kit terhel ennek a javítási költsége és mire lehet hivatkozni ha a főbérlő (önkormányzat) nem javítja ki. Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Cím! A tulajdonos kötelezettsége az ingatlan állagának megóvása. a Ptk. szerint.

20.05.11.

Kiskorú nevére vásárlás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Ingatlan adásvétellel kapcsolatban lenne szükségünk segítségre. A párom 15 éves lánya nevén lévő házát szeretné eladni, ő a haszonélvező. Melyik gyámhatósághoz kell ilyenkor fordulni? Illetve, az anyukának ott kell e lennie? Alá kell e írni? Mi ennek a menete? Köszönjük a segítséget.

Tisztelt Kérdező! A gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes gyámhivatal engedélye kell. Továbbá ha a tulajdonos 18 év alatti, akkor az összes törvényes képviselőnekis alá kell írnia a szerződést.

20.05.10.

Rész Tulajdonjog szerzés

Tisztelt Ügyvéd úr! A családi házam 100%-os tulajdonosa vagyok. A párom bele szeretne szállni egy bizonyos összeggel tulajdoni % fejében, mert enélkül nem akarna a házon semmit felújítani vagy benne lakni. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit tudok tenni? Vagy milyen lehetőségek vannak? Válaszát előre is köszönöm: S. L.

Tisztelt Uram! Ha nem tulajdonos beruház idegen tulajdonba, akkor ráépítés jogcímén ingatlan-nyilvántartáson kívül tulajdonjogot szerezhet.

20.05.09.

Közöstulajdon használat szabályozása

Abban szeretném a segítségét kerni, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak osztatlan közös tulajdonra? Ikerházról van szó. Létezik e olyan papír amiben rögzítjük, hogy mettől meddig, mely terület az amin azt csinálunk amit akarunk.

Tisztelt Kérdező! Igen, közös tulajdonra vonatkozóan használati megosztás megállapodást köthetnek a tulajdonostársak, ügyvéd vagy közjegyző előtt.

20.05.07.

Lakás kiűrítése nem peres eljárással

Tisztel Ügyvéd Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy édesanyám jóhiszeműen oda fogadott magához egy fiatal párt. Csak szóban egyeztek meg és most nem tudja őket elküldeni.

Ha édesanyám el szeretné adni a tulajdonát akkor így, hogy ott vannak a bérlőknek nem nevezett személyek, hogy teheti meg? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel!

Tisztelt Cím! A szívességi lakáshasználatot írásban, tértivevényes levélben közölt rendes vagy rendkívüli felmondással lehet 30 napra felmondani. Ha nem veszi át a levelet a lakó, akkor a kézbesítést követő 5.-ik munkanapon áll be a kézbesítési vélelem.

 Ezt követően lehet közjegyző előtt lakás kiürítése iránti nem peres eljárást indítani. A fizetési meghagyás ellen élhet ellentmondással a kötelezett.

20.04.17.

Fiatalkorú egyedül nem adhat el ingatlant.

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy van egy 17 éves fiatal korú testvérem. Édesanyánk halála óta én vagyok a gyámja (13 éve) Én, mint gyám 2/3 részben vagyok tulajdonos testvérem 1/3 részben. Sajnos a testvérem rossz társaságba keveredett. Félek, hogy az Ő tulajdon részét eladja vagy kicsalják tőle. Az Én részemet féltem és ez az ingatlan a lakó és tartózkodási helyünk.

Az lenne a kérdésem, hogy testvérem 1/3 részére hogyan tudnék haszonélvezeti jogot rakni? Vagy mi a teendő, hogy egymás nélkül ne tudjuk eladni az ingatlant? Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Kérdező! Csak a másik tulajdonos és a tulajdonos társ 18 éves koráig a gyámhivatal együttes engedélyével lehet eladni az ingatlant.

20.04.16.

Lehet valaki nevén több ingatlan?

Kérdezni szeretném, hogy lehet e magyar állampolgárnak két ingatlan a nevén anélkül, hogy ennek bármilyen hátránya lenne. Húgommal örököltünk egy házat Erdélyben. Én és a fiam magyar állampolgárok vagyunk. Az örökölt összeget a fiamnak szeretnénk adni. Viszont, az élettársával jelenleg van már egy ingatlanuk.

 Szóval a kérdésem, lehet e a fiamnak két ingatlan a nevén. Előre is köszönöm szépen a választ, kívánva minden jót. Tisztelettel, R. V.

Tisztelt Hölgyem! Igen, bármennyi ingatlan lehet bárkinek a nevén.

20.04.15.

Kiskorúval közös tulajdon, hogyan adható el?


1/2-ed arányban vagyok tulajdonos, testvérem kiskorú lányával. A tulajdonostárs Édesanyjával Németországban ismeretlen helyre költ. Hogyan tudom értékesíteni így az ingatlant, ha nem találjuk meg?

Tisztelt Kérdező! Mindegyik tulajdonosnak alá kell írnia a szerződést. kiskorú eladó törvényes képviselőjének az aláírása, valamint a gyámhivatal hozzájárulása is szükséges.

20.04.14.

Hogyan szerezhetek tulajdonjogot?


A párom szülei egy telket ajándékoznának a közeljövőben a páromnak. Az említett telekre építkezni szeretnénk, mely részben hitelből történne. A párom a telek tulajdonosa, de a ház kivitelezését én magam végezném kőműves, burkoló szakmám végett. 

Milyen buktatói lehetnek ennek? Szükséges ehhez házastársaknak lennünk? Amennyiben házastársak leszünk milyen osztozkodási arányban lesz részünk? A házastársi viszonyon kívül szükséges további jogi nyilatkozat íródjon?
Nekem is be kell jegyeztetnem magam tulajdonosnak a könnyebb jogviták rendezése végett? Hogy tudjuk a befektetési arányokat biztosítani?Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! Az a buktató, hogy amikor felépül a ház és feltüntetik a tulajdoni lapon, akkor mindketten fel legyenek tüntetve tulajdonosként.

20.04.12.

Tulajdoni lap

Tisztelt Ügyvéd úr! Adott 1 lakás, ami elvileg a páromé, de közben árulják? Szeretnénk beköltözni, de nem tudjuk, kinél van a kulcs! Mi ilyenkor a teendő? Választ köszönöm: Sz. Cs.

Tisztelt Hölgyem! Az ingatlan tulajdoni lapját kell megnézni, abból kiderül, hogy ki a tulajdonos. A takarnet rendszeren regisztráljon>>

20.04.10.

Eladó nem akar kiköltözni

A tavalyi évben elindult egy ingatlan adás/vétel. A vevőimre több hónapot vártam, míg sikerült eladniuk a lakásukat, melyből a vásárlás nagy részét finanszírozták. Az ő vevőik sürgetik a költözést, a kettőjük közötti költözés időpontja május eleje. 

Köteles vagyok e költözni ebben a vírusos időszakban? Utánanéztem, elvileg nincs tiltva a költözés még ilyen veszélyhelyzetben sem. De vonhat e maga után bármilyen jogkövetkezményt, ha megtagadom a költözést a járvány lecsengéséig? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Sz. 

Tisztelt Hölgyem! Igen, ha kötbért kötöttek ki a szerződésben.

20.04.08.

Ingatlan eladás adója, vétel illetéke?


Lakáseladás és lakásvásárlás előtt állunk. Jelenlegi lakásunk anyósom nevén van 2004 óta, amelyet a legoptimálisabb megoldással szeretne átruházni férjemre és – amennyiben szükséges – rám, mivel ezen lakás eladása utáni összegből és egyéb hitelből (CSOK, támogatott lakáshitel) szeretnénk kettőnk nevére venni egy újat. 

Abban kérném segítségét, hogy megtaláljuk azt a legális megoldást (ajándékozás, saját néven történő eladás), amivel minimalizálni tudjuk a járulékos költségeket (szja, illeték). Kérdésem lenne még, hogy abban az esetben, ha anyósom adja el a lakást, majd az árát átutalja a férjemnek, keletkezik-e szja- vagy illetékkötelezettség. Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom! Anyósa nem fizet adót az eladás után, mert több, mint 5 éve vette a lakást. A férje nem fizet illetéket a számlájára érkező pénz után, mert egyenesági leszármazó.

20.04.06.

Garázs mikor nem lakáscélú ingatlan?

Tisztelt Ügyvéd úr! El szeretnénk adni egy két lakásos családi házat, külön órákkal és bejárattal.
Eladáskor mi számít lakrésznek, illetve beletartozik-e a padlás és a garázs is, amely a ház része? Köszönettel: Bné

Tisztelt Cím! A garázs, ha különálló épületben van, akkor nem lakáscélú ingatlan.

20.04.05.

Tisztelt Ügyvéd úr! Ilyen kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ingatlan vásárlás előtt állunk. Az építtető előlegként 40%-ot kérne el. Kérdésem az lenne, hogy ez jogos-e? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Kérdező! A szerződő felek szabadon állapodnak meg a szerződés tartalmában.

20.04.01.

Jelenleg külföldi állampolgár vagyok. Pár éve idősödő szüleim eladták lakóhelyüket nekem és jelenleg használatjoguk van. Szüleim eltávozása után milyen jogaim lesznek az ingatlant illetően ha azt el szeretném adni? köszönettel, Ő. né O.

Tisztelt Cím! Ha tulajdonos, akkor használhatja, eladhatja az ingatlant.

20.03.31.

Mennyi foglalót köteles visszafizetni az eladó?

Tisztelt Ügyvéd úr! Vásároltam egy ingatlant, foglalót kifizettem, amiről előszerződés is van, mert még nem volt az eladó nevén a ház. E hónap 20-ig meg kell kötni az adás-vételi szerződést. Ma fölvettem az eladóval a kapcsolatot, de ő vissza akar lépni a járvány miatt. Ilyenkor mi a teendő? Köszönöm a segítségét! Üdv. O. Gy.

Tisztelt Uram! Ha eláll az eladó, akkor a kapott foglaló 2-szeresét köteles visszafizetni.

20.03.30.

Visz major esetén visszajár az előleg is?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségért fordulnék Önhöz. Férjemmel lefoglalóztunk egy családi házat Budapesten, készült is egy előszerződés, de a végleges szerződést nem tudjuk megkötni a tervezett időpontban (ami április 16-a lett volna), mivel az egyik tulajdonos (a férj) elhalálozott két nappal ezelőtt. Most indul a hagyatéki tárgyalás, ami ugyebár nagyon hosszú folyamat. Minket sürget az idő mivel várandós vagyok.

Az lenne a kérdésem, hogy ha 16.-án nem tudjuk a szerződést aláírni, akkor mi mondhatjuk a tulajdonosnak, hogy az 5,4 M Ft-ot szeretnénk visszakapni? És azt kötelessége visszaadni? Illetve a duplája ilyenkor jár esetleg nekünk, mivel az ő részükről hiúsult meg az eladás? Előre is nagyon köszönöm gyors válaszát, üdvözlettel.

Tisztelt Cím! A foglaló összege jár vissza, mert az eladó nem elállt, hanem visz major következett be.

20.03.29.

Ingatlan tulajdonjog változási szerződést ki írja alá?

Tisztelt Ügyvéd úr!

Tavaly testvéremnek árverezték a házát, és egy barátomon keresztül megvettem (átutaltam neki az összeget és kifizette a saját nevében) tőle, mivel egyenes ágú rokon nem tudta megvenni.

 Viszont most szeretném átírni a nevemre és az lenne a kérdésem, hogy testvérem aláírása kell e ilyenkor? Mert Ő csak akkor írja alá, ha haszonélvezőnek meghagyom, amit nem szeretnék! Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! tulajdoni lapra bejegyzett jogosultak: tulajdonos, haszonélvező aláírása szükséges a szerződés érvényességéhez. Nézze meg a tulajdoni lapot, valószínű a testvére már nem jogosult.

20.03.24.

Végrehajtási jog hogyan törölhető?


Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy lakás vásárlás és átíratás előtt állok. A problémám az lenne, hogy a tulajnak van végrehajtás letiltása amit nem tud kifizetni. Én részletre vásárlom meg az ingatlant és már csak 2 havi részlet fizetés van hátra. A kérdés az, hogy ilyenkor mit tudok tenni? Így átíratható e az ingatlan? Köszönöm válaszát! Tisztelettel cs.cs.

Tisztelt Cím! Az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzett végrehajtási jogot a vételárból szokás törölni, úgy hogy ezt a vételárrészt közvetlenül utalja a vevő a végrehajtó számlájára.

20.03.22.

Elővásárlásra jogosult tulajdonostárs

Édesanyámmal élek egy családi házban, melynek 1/4 részben vagyok tulajdonosa. A másik 1/4 rész a testvéremé, az 1/2 ház pedig az anyukámé. Ő azt szeretné, ha az ő fél házrésze halála után teljes egészében az enyém lenne. 

Milyen módom írathatná rám a fél házat úgy, hogy halála esetén a köteles részt se kelljen kifizetnem a testvéremnek? 
Ha anyukám eladja nekem a fél házat, fel kell-e ajánlani megvételre a testvéremnek is, vagy édesanyám eladhatja nekem úgy is, hogy ő nem tud róla? Köszönettel: Éva

Tisztelt Cím! Ön elővásárlásra jogosult tulajdonostárs, ezért a másik tulajdonostársnak nem kell elküldeni a vételi ajánlatot. A vagyonszerzés illetéke 4%. Az illetékmentesség az egyeneságú rokonok közötti ajándékozásra és öröklésre vonatkozik.

20.03.18.

Előszerződésbe is be kell írni a foglalóra vonatkozó kikötést?

Tisztelt Ügyvéd úr!

A héten kellene ingatlan adásvételi szerződést kötni egy 25 milliós lakásra vonatkozóan amiről 2 hete előzetesen készült egy átvételi elismervény foglalóról ami 200 ezer forint volt. Ebben mindent tisztáztunk ami a hivatalos adásvételi szerződésben benne lenne amit ügyvéddel intéznénk. Idős házaspár az eladó.

 A vevő a lányom aki a 16 milliós önerő mellett 9 M minősített felhasználóbarát kölcsönt venne fel. Ő jelen pillanatban még hitelképes. Sajnos két hét alatt a korona vírus miatt felfordult a világ. 

Ezért kértem az eladókat, hogy a helyzetre való tekintettel amit előre senki nem látott, adják vissza a foglalót, miközben persze tisztában vagyok a foglaló fogalmával normális esetben. Az eladó nem kívánja visszaadni a foglalót. Mit tegyünk, mit javasolnak? Üdvözlettel: G. G.

Tisztelt Uram! Ha nincs benne az előszerződésben, hogy elállás esetén visszajár a foglaló, abban az esetben nem jár vissza a foglaló.

20.03.17.

Bérlő 1 nap után kiköltözött, havi bérleti díj visszajár?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önök felé, hogy a családi házunkat kiadtuk albérletbe. Beköltözés előtt minden szép és jó volt a bérlőnek, az ott töltött első éjszaka után kiköltöztek, “mondva csinált okokra hivatkozva”. A kauciót visszakapták, de az adott havi albérleti díjat is követelik, joguk van hozzá?Köszönettel: B. E.

Tisztelt Hölgyem! Erről a bíróság dönthet, ha a fizetési meghagyás ellen ellentmondással élnek.

20.03.12.

Bérlő joga a külön bejárat?

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Úr!
Egy ingatlanjogi kérdésben szeretném kérni a véleményét. Adott egy üzlethelyiség, amit két tulajdonos 90%-10% arányban birtokol. A helységnek egyetlen bejárata van. Ezt a helységet mint bérlő bérelném. A kisebb hányadú tulajdonos a helység 10%-t el szeretné keríteni saját felhasználásra, nem tisztázott módon használva azt. 

Kérdésem a következő: van bármilyen jogi útja annak, hogy a fenti igényt bérleti szerződésbe lehessen foglalni? Előre is köszönöm válaszát! Köszönettel: M. D.

Tisztelt Cím! Ha csak 1 bejárat van, akkor nem biztosítható, hogy a bérlő zavarás nélkül birtokolja a bérleményt. Ne kössön bérleti szerződést.

20.03.08.

Tulajdonostárs ajándékozásba beleszólhat?

Osztatlan közös tulajdonban lévő telken két lakás van, melynek 1/2-1/2 tulajdoni hányadban vagyunk tulajdonosai. Megtudtuk, hogy a másik lakás tulajdonosa hivatalos papíron rögzítette (ez nem került be a Földhivatalhoz), hogy a tulajdoni részét a testvérének fogja átadni, ha majd a hitel kifizetésre kerül.

A testvér az ingatanban lakik és Ő fizeti a hitelt. Szeretném tudni, hogy ezt milyen formában teheti meg a mi belegyezésünk nélkül? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Nincs beleszólása a tulajdonostársnak, hogy kinek ajándékoz a másik tulajdonostárs. (az illeték 9%)

20.02.16.

Eladhatom a saját lakásomat, a velem lakó testvérem miatt?


Saját lakásomban velem együtt él bátyám és nagykorú gyermeke, hivatalosan is erre a címre vannak bejelentve. Ha eladom a lakásomat és elköltözöm, gondoskodnom kell-e bármilyen formában bátyámról és gyermekéről (a lakás árából jár-e nekik valamekkora összeg, vagy biztosítanom kell-e nekik egy új lakást, stb.)?

Tisztelt Cím! Ha nem tulajdonosok, nincs haszonélvezeti joguk és nem ajándékba kapta a felmenőitől a hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül, akkor nem kell fizetnie nekik.

20.02.15.

A megajándékozott aláírása szükséges?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha el szeretném ajándékozni egy ingatlan résztulajdonomat az édesapámnak, akkor az édesapámnak alá kell írnia, vagy ez nem szükséges? Azért kérdezem, mert öreg, beteges, és nem mobilis.

Tisztelt Cím! Az ingatlan ajándékozási szerződést a megajándékozottnak is alá kell írnia. Ha elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára, akkor nem lehet elidegeníteni az ingatlant.

20.01.31.

Bérbeadás hirdetése

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám a következő: Párommal albérletben lakunk, amit hamarosan eladnak. A tulajdonos ingatlanügynöke fényképeket készített a lakásról, és ezekkel kezdte hirdetni az ingatlant. A problémám az lenne, hogy a benne található bútorok, a mi tulajdonunkat képezik, ami a bérleti szerződésben is szerepel.

Kérdésem, hogy jogukban áll- e a mi tárgyainkkal hirdetni a lakást az engedélyünk nélkül? A lakhelyre előzetes engedéllyel léptek be. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Amennyiben az szerepel a hirdetésben, hogy üresen adják el és önök engedélyezték a fényképek készítését, akkor igen, jogukban áll a fényképpel hirdetni.

20.01.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném megkérdezni, hogy az a lakás amelyben élek 1/2 tulajdonban rendelkezem a másik fele édesanyámé. Édes apám halála után örököltem ezzel egyidejűleg édesanyám lett a haszonélvező.
Szeretnék nyílás zárót cserélni. Kell e a haszonélvező bele egyezése?

Tisztelt Cím! A tulajdonostársaknak közösen kell viselniük az állagmegőrzés költségeit. A haszonélvezővel egyeztetni kell a felújításról.

20.01.26.

Birtokvédelem

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Osztatlan közös tulajdonban van egy házrészem. Az én tulajdoni hányadom a legnagyobb, emiatt nekem szívességi bejárást kell biztosítanom az udvarban lakóknak a saját területemből. Tehát annak ellenére, hogy az én tulajdonrészem, a szomszédjaim használják gyalogos kijárónak.

15 évvel ezelőtt már bele építkezett az egyik akkori szomszéd ebbe a területbe, így neki már nagyobb az ingatlanának a területe, mint papíron, emellett még az átjárót is ő használja. Az én tulajdonom 103,35 m2, de csupán 78 m2-t tudtam lekeríteni az osztatlan közös tulajdonból a fent említett okok miatt. 

Az lenne a kérdésem, hogy milyen lépést tudok tenni, amennyiben igényt tartanék a teljes tulajdonom használatára? Köszönettel: B. G.

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi pert lehet indítani.

20.01.24.

Telekmegosztás

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ingatlan ügyben szeretném kérni a tanácsát! Van 80 m2 ház amihez tartozik egy 40 m2 melléképület, mellette meg egy 40 m2 garázs. A ház a melléképülettel egyben van. A telek 970 m 2A kérdésem az volna, hogy a melléképületet a garázzsal el tudnánk- e adni, persze telekrésszel. Mit kellene tennünk és túl bonyolult lenn-e? Tisztelettel B. A.

Tisztelt Cím! A telek alakítás feltétele az, hogy az önkormányzat ezt engedélyezze. Minden önkormányzat helyi rendeletben állapítja meg a legkisebb telekméretet. Tehát az önkormányzat tudja megmondani, hogy ez lehetséges-e. Utána intézheti a földhivatalba.

20.01.20.

Más tulajdonára költött pénz visszakövetelhető?

2019-ben a volt párommal ház felújításba kezdtünk, a ház a párom nevén van, de velünk élt párom édesapja is. Amikor az ő pénzük elfogyott a saját pénzemből haladt tovább a munka, körülbelül 1 millió Ft-t költöttem az Ő házukra, és rengeteget dolgoztam is. Decemberben úgy alakult, hogy gyakorlatilag elzavartak és amikor megemlítettem, hogy fizessék ki amit beleöltem a házukba azt mondták, hogy én oda nem költöttem semmit.

Milyen lehetőségeim vannak? Nem szeretném annyiban hagyni. Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Pert vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat, önnek kell bizonyítania, hogy mennyi pénzt és milyen jogcímen költött a más tulajdonában lévő ingatlanra.

20.01.17.

Az édesanyám nekem akarja ajándékozni a tulajdonában lévő ingatlant, amiben a nagymamám él, mint haszonélvező. 

Tehát a kérdés. Ha az ajándékozás megtörténik, akkor a tulajdonosváltásról a haszonélvezőt értesítik valamilyen módon? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: M.E.

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jogot nem érinti a tulajdonjog elajándékozása. A haszonélvezeti jog jogosult korlátozhatja a tulajdonos lakáshasználati jogát.

2020.01.08.

Elővásárlási jog hogyan érvényesül eladásnál?


Egy családi ház osztatlan közös tulajdon, használati megosztással. 1/4 férjemé, 1/4 az én nevemen van, viszont a szomszéd része 1/4 részben egy idős néni, aki decemberben meghalt, másik 1/4 rész az unokájáé. 

El szeretnénk adni, unoka és családja nem kíván élni elővásárlási jogával, ilyen esetben, ki írja alá a lemondó nyilatkozatot? Hagyaték nem tudni mikor lesz. El tudjuk így adni? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A vételi ajánlatot tértivevényes levélben kell elküldeni az elővásárlásra jogosult címére, a földhivatalba a vételi ajánlatot és a tértivevényt kell benyújtani.

20.01.07.


A párom édes anyjának özvegyi joga van, azon a családi házon amely 1/1 a párom tulajdona. Jelenleg szeretné eladni a házat, de az édesanyja özvegyi joga miatt több ajánlattétel már meghiúsult.

Szeretném megkérdezni, tanácsot kérni, hogy valamit tudna-e tenni a párom? Milyen jogai lehetnek? Felbontható-e az özvegyijog azonkívül, hogy az édesanyja lemond saját akaratából? Vagy kiváltható-e? Köszönöm a válaszát előre is! T. Edina

Tisztelt Cím! Nem váltható meg az özvegyi jog, a jogosult hozzájárulása nélkül.

20.01.04.

Közöstulajdon állagmegóvási költségei?

Testvéremmel 50-50 %-ba örököltünk egy belterületi ingatlant édesanyánk halála után, 2 éve. Most eladásra kerülne a sor, de a testvérem előállt olyan követelésekkel, hogy ő milyen dolgokkal növelte az ingatlan értékét. Aminek ő volt a haszonélvezője, hiszen én nem is azon a településen éltem.

Most, hogy szerződés lenne, szeretnék azzal tisztában lenni, hogy jogos-e az ő követelése, vagy egységesen kell nézni az ingatlant és ugyanúgy 50-50 % e, ami jár nekem. Köszönettel: M. Ildikó

Tisztelt Cím! A közös tulajdon állagának megőrzésére a tulajdonostársak közösen kötelesek. Ha az egyik tulajdonostárs végzi el ezt a munkát, akkor a tulajdonostárstól kérheti ennek a költségnek a megtérítését.

20.01.03.


Kérdésem: Anyám és Apám húgom devizaalapú hitelére kezességet vállalt engedve, hogy a szüleim házára jelzálogjog legyen bejegyezve fedezetként. Anyám 81 éves elmúlt, apám 2 éve meghalt. Kérdés, hogy

Anyám a jelzáloggal terhelt ingatlant elajándékozhatja-e azon gyerekének, vagy unokájának, aki évtizedeken keresztül anyagilag segítette Őket, s rajtuk keresztül a hiteladós húgomat és gyerekét. 

Milyen feltételek mentén adhatná el az ingatlant, vagy miként szabadulhatna a jelzálogtól? A szülői házon lévő jelzálog miatt tehetetlennek érezzük magunkat. Válaszát előre is tisztelettel köszönöm

Tisztelt Cím! A zálogjog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlanra.

Ügyvédi válaszok itt véget értek!

Ingatlan szerződéshez szükséges ADATOK>>

Most az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj fix:

90.000.-Ft/ szerződés!

30 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

(+földhivatali eljárási díj)

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat!

Időpontot adok! tel:+36 20 354 8963

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.
Dr. Mohos Gábor ügyvédi
Bulcsú u.19. 1134
Ügyvéd Dr Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

Kérdése van?

Lépjen velem kapcsolatba.