HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ügyvéd válaszol
megosztás

 Jogi kérdésére, ügyvéd válaszol

GY.I.K. gyakori jogi kérdések

INGATLANJOG, családjog, öröklésjog,  hitel,

ingatlan adásvétel adó-illeték.

ITT KÉRDEZHET irányítószámával  ugyvedvalaszol@mohos-ugyved.hu

 vagy  JOGI KÉRDÉSÉT  IDE ÍRJA>>

Kérdéseket-válaszokat Ön is olvashatja:    CSALÁDJOG>>      MUNKAJOG>   ÖRÖKLÉSJOG>>   Ingatlan ADÓ, Illeték >>          Kölcsön>>

INGATLANJOG  I T T  lentebb

Budapesten, személyes jogi tanácsadásra is van lehetősége, 10.000.-Ft /megkezdett óra díjért. Foglaljon időpontot>>  

<<Itt találja az irodámat

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj,

Ingatlanjog

fix: 90.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 

30 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés kötés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat! +36-20-354 8963 

Éjjel nappal írhat  Ajánlat kérés>>

INGATLANJOGI kérdések-válaszok:

2020. ingatlanjog

20.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy 13 nm2es galériás üzlethelyiségem. Az alsó részét kiadnám, úgy hogy fent kozmetikusként dolgozom. Együtt használnánk a boltot. Az a kérdésem, hogy ehhez bérleti vagy helyiséghasználati szerződést kell kötnöm az illetővel? Van különbség a kettő között? És ha használati szerződést írunk abba mi az elnevezés a Bérbeadó és a Bérlő megfogalmazás helyett? Köszönöm. Tisztelettel Sz.N.

Tisztelt Cím! A két jogviszony ugyanaz, tartalmát tekintve. De fontos, hogy ha jól értem, ön és a vendégei átjárnak a földszinti részen, ezt a körülményt is fel kell tüntetni a szerződésben. Mert a bérlő/ használó a bérelt ingatlant kizárólagosan használhatja, a bérbe adó azt nem használhatja.

20.06.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A megindított, közös tulajdont megszüntető per alatt, a perelt ingatlan tulajdonjogát el lehet e ajándékozni? (A tulajdoni lapon nincsen semmiféle tiltó vagy akadályozó széljegy.)A válaszát megköszönöm. Üdvözlettel: T. J.

Tisztelt Uram! Nem, mert ez fedezet elvonó műveletnek minősülhet.

20.06.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Alapíthatok e haszonélvezetet, egy házban lévő 2/3-ad tulajdonrészemre, a saját nevemre. Válaszát megköszönöm. Üdvözlettel: T. J.

Tisztelt Uram! A saját maga javára nem.

20.05.30.

Kertem fele már 30 más tulajdonosé, aki most eladta. Az új tulajdonos a részétől fél méterre lévő 4 db szép körtefámat ki akarja vágatni, mert közel van neki. Amikor megvette a fák már álltak és ezt tudta is. Kérdésem lenne megteheti ezt? Köszönöm: Dné

Tisztelt Asszonyom! Az önkormányzat jegyzői hivatalánál indíthat birtokvédelmi eljárást.

20.05.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyukám el szeretné adni a házát, aminek a fele a nővéremmel kettőnké. A testvérem nem akar aláírni. Mi a teendő ilyenkor? Köszönettel V. né

Tisztelt Cím! A bíróság nem pótolja a tulajdonostárs nyilatkozatát, azaz a tulajdonostárs hozzájárulása nélkül nem tudják eladni az ingatlant.

20.05.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha a nagymamám háza az egyik unokára lett íratva és át szeretnék íratni másik unokára akkor az első unokának a szüleinek alá kell írnia a papírokat? Válaszát várom köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Igen és a gyámhivatal hozzájárulása is kell.

20.05.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy ingatlan amit meg szeretnék vásárolni KP. Felhívtam és azt mondta, hogy igen eladó a háza, de nekem nem adja! Az lenne a kérdésem, hogy ezt hogyan tudnám megoldani? Szeretném azt a házat! Ügyvédúr tudna valami megoldást erre a problémára? Köszönöm Válaszát! Tisztelettel! 

Tisztelt Kérdező! A tulajdonosnak jogában áll eldönteni, hogy kinek adja el az ingatlanát.

20.05.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy vehet-e 2 ember úgy közös ingatlant hogy semmiféle rokoni kapcsolat nincs közöttük és nem is házasok. Van-e erre bármilyen szabály? Előre is köszönöm válaszát! Évi

Kedves Hölgyem! Igen, vehetnek, nincs kizáró jogszabály.

20.05.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy ingatlan, amelyet vásároltam, rokonaim élnek benne, akiknek haszonélvezeti joguk van. A kérdés az lenne, hogy, a rezsiköltségért van e felelősségem, amíg nem élek ott? Ha a haszonélvezők nem fizetik rendesen a rezsit a felhalmozott tartozást nekem kell-e kifizetni? Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt Kérdező!
A tartozást az ingatlanra terhelhetik, így a tulajdonosnak kell kifizetnie.

20.05.25.

Kedves Ügyvéd Úr!

Párommal foglalót fizettünk egy ingatlanért. Ezt írásba foglaltuk, ebben szerepel, hogy ha a mi hibánkból nem jön létre a szerződés megkötése, akkor elveszítjük a foglalót. Később megkötöttük az ingatlan adásvételi szerződést és kifizettük az előleget. Sajnos a vírus helyzet miatt elvesztettem a munkámat és ezért a bank elutasította a hitelkérelmem. A szerződésben az áll, hogy “amennyiben a hitelt folyósítandó bank valamely, feleknek fel nem róható okból mégsem adná meg a vásárláshoz szükséges hitelt, úgy a felek ezt olyan “vis majornak” tekintik, amely egyik félnek sem felróható szerződést megszüntető ok, amire tekintettel az eredeti állapotot helyreállítják

Ez esetben, hogy már a szerződést megkötöttük, visszajár a foglaló is, vagy csak az előleg? Vagyis mindent visszakapunk? Előre is köszönöm a segítségét válaszával!

Tisztelt Kérdező! A foglaló nem jár vissza.

20.05.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A családon belül történt egy ingatlan ajándékozás egyenesági rokonok között 2015 augusztusában. 1/4, 3/4 arányban. Az ajándékozónak bejegyzett holtig tartó haszonélvezete maradt. A 3/4 részű tulajdont szerzett gyermek sajnos – ahogy az az elmúlt évben bebizonyosodott – méltatlan az ajándékra.
A szerződésben nincs elvárás kikötve az ajándékozás fejében. Az ajándékozó édesanyának van-e jogi lehetősége, mert szeretné visszakapni a méltatlannak ítélt gyermekétől az ingatlan tulajdonrészét. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím! Bíróságon pert indíthat az ajándékozó a megajándékozottal szemben ajándék visszakövetelése iránt.  PTK. 6: 237.§.>>

20.05.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan kérdésem van, hogy van egy ingatlanunk ami a 2 kiskorú nevén van ők a tulajdonosok. Egyedül nevelem őket én vagyok a törvényes képviselőjük. Kérdésem, hogy mint haszonélvező rákerülhetek e a tulajdoni lapra? Köszönettel: K. H.

Tisztelt Cím! A gyámhivatal engedélye szükséges ehhez.

20.05.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Öcsémmel örököltünk egy 10 milliós házat, ő lakik a házban, ha eladnánk nem tudna magának venni a feléből házat. Mi a teendő ilyenkor? Hogy jutok fele örökségemhez, hogy öcsémet ne tegyem utcára? Üdvözlettel: P. M.

Tisztelt uram! Nincs erre mód. Indíthat közös tulajdon megszüntetése iránt pert, de azt el fogja utasítani a bíróság. A tulajdonostárs nem köteles sem eladni, sem öntől megvenni az ingatlant.

20.05.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szóban forgó ingatlan többségi tulajdonosa vagyok, a másik tulajdonos a tudtomon kívül rendelkezésre bocsátotta a lakást két ismerősének. Az ingatlant értékesíteni szeretném. Milyen lépéseket tehetek az ügy érdekében? Köszönettel, Zs.

Kedves Hölgyem! A tulajdonostárs jogosult engedélyezni az ingatlan használatát. Az eladáshoz az összes tulajdonos aláírása szükséges.

20.05.20.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy családi ház egyik szintjén én a másik szinten a testvérem lakik. Az én házrészemen belül van a gázóra. Ha szeretném megszüntetni a gáz használatot, mert elektromos áramot használnánk mindenhez megtehetem-e? Köszönöm

Tisztelt Kérdező! A tulajdonostárs hozzájárulása szükséges ehhez.

20.05.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét kérném! Ingatlant szeretnénk vásárolni és már meg is egyeztünk a részletekben. A gond az, hogy az egyik tulajdonos külföldön van, de meghatalmazta az édesapját az eladásra. A kérdésem az, hogy mik azok a pontos adatok, amiknek szerepelnie kell a meghatalmazáson? Köszönöm. Piri

Kedves Hölgyem! A tulajdonos és a meghatalmazott személyi azonosító jele, adóazonosító jel ( tulajdonosé), személyi igazolvány szám, születési hely, idő, születési név, anyja neve, a tulajdonos tulajdonát képező ingatlan tulajdoni hányada, az ingatlan természetbeni címe, a nyilvántartó földhivatal neve, az ingatlan helyrajzi száma. Azt is tartalmazni kell, hogy mire terjed ki a meghatalmazás. Ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba kell foglalni a meghatalmazást.

20.05.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban kérném a segítségét, hogy osztatlan közös tulajdonú lakóházban lakom, de nincs se elszeparálva, se kulcsom a szobához, amiben az én dolgaim vannak. Jár apámhoz egy hölgyemény, aki igen befolyásolja idős apámat. Mivel finoman tudtára adtam, hogy nem örülök ennek, titokban jár, amikor dolgozom. Gyakorlatilag az egész házban nincs zárva semmi. Azért, hogy ne tűnjön el semmim, megtehetem, hogy rendőrségen feljelentem, és kérhetek távol tartási végzést?
Amit még szeretnék kérdezni, hogy eladhatom-e az én részemet, ha több tulajdonosa is van a háznak? Tisztelettel: D.né

Tisztelt Hölgyem! Nem kérhet távol tartást a rendőrségtől.

Elméletileg igen, ha a nem tulajdonostárstól érkező vételi ajánlat alapján a tulajdonostársak nem vásárolják meg öntől.

20.05.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben egy tulajdoni lapon zártkert megnevezésű telket vásárolnék, kérhetem-e az átminősítését építési telekre?
Másik kérdésem, hogy ha a telek zártkertként 3%-ban beépíthető, elhelyezhető-e rá mondjuk faház olyan méretben, ami meghaladja ezt a 3%-ot? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Az illetékes kormányhivatal tud erre válaszolni

20.05.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy törvény van-e arra, hogy egy házaspár a tulajdonjogot átruházta lányaira haszonélvezeti jog a szülők nevén van. Ha az ingatlan eladásra kerül akkor az ingatlan ára hogyan oszlik meg? Ilyen esetben négy fele kell hogy kerüljön az összeg? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező! Az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a határozza meg a haszonélvezeti jog értékét a haszonélvezeti jog jogosult életkora szerint.

20.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy telek melyet 1/4 részben birtoklok. Van rajta egy lelakott hat szobás ház. Szóban megegyeztem egy rokonnal, hogy itt élhet. Ezt a szóbeli engedélyt visszavonhatom anélkül, hogy a másik három tulajdonos megvétózza ezt a döntést és készíthetek egy bérleti szerződést, mely szabályokat foglal magába a korrekt telekhasználattal kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! A használati megosztás megállapodást az összes tulajdonosnak alá kell írnia.

20.05.13.

Tisztelt ügyvéd úr!
A kérdésem az lenne, hogy édesapám szeretne ingatlant vásárolni (megtaláltuk a megfelelőt) Van-e rá mód, hogy megvásároljam az ingatlant az ő nevére?

Tisztelt Asszonyom! Ha meghatalmazást kap tőle, akkor igen.

20.05.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jogi tanácsot szeretnék kérni! Egy önkormányzati házban lakom. Az ingatlan tető szerkezete elég romlott állapotban van. A kérdésem, hogy kit terhel ennek a javítási költsége és mire lehet hivatkozni ha a főbérlő (önkormányzat) nem javítja ki. Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Cím! A tulajdonos kötelezettsége az ingatlan állagának megóvása. a Ptk. szerint.

20.05.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan adásvétellel kapcsolatban lenne szükségünk segítségre. A párom 15 éves lánya nevén lévő házát szeretné eladni, ő a haszonélvező. Melyik gyámhatósághoz kell ilyenkor fordulni? Illetve, az anyukának ott kell e lennie? Alá kell e írni? Mi ennek a menete? Köszönjük a segítséget.

Tisztelt Kérdező! A gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes gyámhivatal engedélye kell. Továbbá ha a tulajdonos 18 év alatti, akkor az összes törvényes képviselőnek is alá kell írnia a szerződést.

20.05.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A családi házam 100%-os tulajdonosa vagyok. A párom bele szeretne szállni egy bizonyos összeggel tulajdoni % fejében, mert enélkül nem akarna a házon semmit felújítani vagy benne lakni. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit tudok tenni? Vagy milyen lehetőségek vannak? Válaszát előre is köszönöm: S. L.

Tisztelt Uram! Ha nem tulajdonos beruház idegen tulajdonba, akkor ráépítés jogcímén ingatlan-nyilvántartáson kívül tulajdonjogot szerezhet.

20.05.09.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Abban szeretném a segítségét kerni, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak osztatlan közös tulajdonra? Ikerházról van szó. Létezik e olyan papír amiben rögzítjük, hogy mettől meddig, mely terület az amin azt csinálunk amit akarunk.

Tisztelt Kérdező! Igen, közös tulajdonra vonatkozóan használati megosztás megállapodást köthetnek a tulajdonostársak ügyvéd vagy közjegyző előtt.

20.05.07.

Tisztel Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy édesanyám jóhiszeműen oda fogadott magához egy fiatal párt. Csak szóban egyeztek meg és most nem tudja őket elküldeni. Ha édesanyám el szeretné adni a tulajdonát akkor így, hogy ott vannak a bérlőknek nem nevezett személyek, hogy teheti meg? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel!

Tisztelt Cím! A szívességi lakáshasználatot írásban, tértivevényes levélben közölt rendes vagy rendkívüli felmondással lehet 30 napra felmondani. Ha nem veszi át a levelet a lakó, akkor a kézbesítést követő 5.-ik munkanapon áll be a kézbesítési vélelem. Ezt követően lehet közjegyző előtt lakás kiürítése iránti nem peres eljárást indítani. A fizetési meghagyás ellen élhet ellentmondással a kötelezett.

20.04.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy van egy 17 éves fiatal korú testvérem. Édesanyánk halála óta én vagyok a gyámja (13 éve) Én, mint gyám 2/3 részben vagyok tulajdonos testvérem 1/3 részben. Sajnos a testvérem rossz társaságba keveredett. Félek, hogy az Ő tulajdon részét eladja vagy kicsalják tőle. Az Én részemet féltem és ez az ingatlan a lakó és tartózkodási helyünk. Az lenne a kérdésem, hogy testvérem 1/3 részére hogyan tudnék haszonélvezeti jogot rakni? Vagy mi a teendő, hogy egymás nélkül ne tudjuk eladni az ingatlant? Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Kérdező! Csak a másik tulajdonos és a tulajdonos társ 18 éves koráig a gyámhivatal együttes engedélyével lehet eladni az ingatlant.

20.04.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérdezni szeretném, hogy lehet e magyar állampolgárnak két ingatlan a nevén anélkül, hogy ennek bármilyen hátránya lenne. Húgommal örököltünk egy házat Erdélyben. Én és a fiam magyar állampolgárok vagyunk. Az örökölt összeget a fiamnak szeretnénk adni, hogy vegyen egy ingatlant. Viszont, az élettársával jelenleg van már egy ingatlanjuk. Szóval a kérdésem, lehet e a fiamnak két ingatlan a nevén. Előre is köszönöm szépen a választ, kívánva minden jót. Tisztelettel, R. V.

Tisztelt Hölgyem! Igen, bármennyi ingatlan lehet bárkinek a nevén.

20.04.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesanyám halálakor testvéremmel együtt örököltünk 1/2-ed arányban egy romos ingatlant, ahol testvérem is lakott. Testvérem is elhunyt 1 éve, azóta húzódik a hagyatéki tárgyalás, mivel kiskorú leánygyermeke a testvéremtől elvált Édesanyjával Németországban ismeretlen helyre költözött. Ha meg lesz tartva valamikor a hagyatéki tárgyalás végre és a kislányra is ráírják a tulajdonjogot, hogyan tudom értékesíteni így az ingatlant, ha nem találjuk meg Németországban, az Édesanyjával “eltűnt”. Köszönöm szépen a válaszát.

Tisztelt Kérdező! Mindegyik tulajdonosnak alá kell írnia a szerződést. A kiskorú eladó törvényes képviselőjének az aláírása, valamint a gyámhivatal hozzájárulása is szükséges.

20.04.14.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
A párom szülei egy telket ajándékoznának a közeljövőben a páromnak. Az említett telekre építkezni szeretnénk, mely részben hitelből történne. A párom a telek tulajdonosa, de a ház kivitelezését én magam végezném kőműves, burkoló szakmám végett. Milyen buktatói lehetnek ennek? Szükséges ehhez házastársaknak lennünk? Amennyiben házastársak leszünk milyen osztozkodási arányban lesz részünk? A házastársi viszonyon kívül szükséges további jogi nyilatkozat íródjon?
Nekem is be kell jegyeztetnem magam tulajdonosnak a könnyebb jogviták rendezése végett? Hogy tudjuk a befektetési arányokat biztosítani? Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! Az a buktató, hogy amikor felépül a ház és feltüntetik a tulajdoni lapon, akkor mindketten fel legyenek tüntetve tulajdonosként.

20.04.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Adott 1 lakás, ami elvileg a páromé, de közben árulják? Szeretnénk beköltözni, de nem tudjuk, kinél van a kulcs! Mi ilyenkor a teendő? Választ köszönöm: Sz. Cs.

Tisztelt Hölgyem! Az ingatlan tulajdoni lapját kell megnézni, abból kiderül, hogy ki a tulajdonos. A takarnet rendszeren regisztráljon>>

20.04.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tavalyi évben elindult egy ingatlan adás/vétel. A vevőimre több hónapot vártam, míg sikerült eladniuk a lakásukat, melyből a vásárlás nagy részét finanszírozták. Az ő vevőik sürgetik a költözést, a kettőjük közötti költözés időpontja május eleje. Köteles vagyok e költözni ebben a vírusos időszakban? Utánanéztem, elvileg nincs tiltva a költözés még ilyen veszélyhelyzetben sem. De vonhat e maga után bármilyen jogkövetkezményt, ha megtagadom a költözést a járvány lecsengéséig? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Sz. 

Tisztelt Hölgyem! Igen, ha kötbért kötöttek ki a szerződésben.

20.04.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakáseladás és lakásvásárlás előtt állunk. Jelenlegi lakásunk anyósom nevén van 2004 óta, amelyet a legoptimálisabb megoldással szeretne átruházni férjemre és – amennyiben szükséges – rám, mivel ezen lakás eladása utáni összegből és egyéb hitelből (CSOK, támogatott lakáshitel) szeretnénk kettőnk nevére venni egy újat. Abban kérném segítségét, hogy megtaláljuk azt a legális megoldást (ajándékozás, saját néven történő eladás), amivel minimalizálni tudjuk a járulékos költségeket (szja, illeték). Kérdésem lenne még, hogy abban az esetben, ha anyósom adja el a lakást, majd az árát átutalja a férjemnek, keletkezik-e szja- vagy illetékkötelezettség. Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom! Anyósa nem fizet adót az eladás után, mert több, mint 5 éve vette a lakást. A férje nem fizet illetéket a számlájára érkező pénz után, mert egyenesági leszármazó.

20.04.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!
El szeretnénk adni egy két lakásos családi házat, külön órákkal és bejárattal.
Eladáskor mi számít lakrésznek, illetve beletartozik-e a padlás és a garázs is, amely a ház része? Köszönettel: Bné

Tisztelt Cím! A garázs, ha különálló épületben van, akkor nem lakáscélú ingatlan.

20.04.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ilyen kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ingatlan vásárlás előtt állunk. Az építtető előlegként 40%-ot kérne el. Kérdésem az lenne, hogy ez jogos-e? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Kérdező! A szerződő felek szabadon állapodnak meg a szerződés tartalmában.

20.04.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Jelenleg külföldi állampolgár vagyok. Pár éve idősödő szüleim eladták lakóhelyüket nekem és jelenleg használatjoguk van. Szüleim eltávozása után milyen jogaim lesznek az ingatlant illetően ha azt el szeretném adni? köszönettel, Őné O.

Tisztelt Cím! Ha tulajdonos, akkor használhatja, eladhatja az ingatlant.

20.03.31.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Vásároltam egy ingatlant, foglalót kifizettem, amiről előszerződés is van, mert még nem volt az eladó nevén a ház. E hónap 20-ig meg kell kötni az adás-vételi szerződést. Ma fölvettem az eladóval a kapcsolatot, de ő vissza akar lépni a járvány miatt. Ilyenkor mi a teendő? Köszönöm a segítségét! Üdv. O. Gy.

Tisztelt Uram! Ha eláll az eladó, akkor a kapott foglaló 2-szeresét köteles visszafizetni.

20.03.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségért fordulnék Önhöz. Férjemmel lefoglalóztunk egy családi házat Budapesten, készült is egy előszerződés, de a végleges szerződést nem tudjuk megkötni a tervezett időpontban (ami április 16-a lett volna), mivel az egyik tulajdonos (a férj) elhalálozott két nappal ezelőtt. Most indul a hagyatéki tárgyalás, ami ugyebár nagyon hosszú folyamat. Minket sürget az idő mivel várandós vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy ha 16.-án nem tudjuk a szerződést aláírni, akkor mi mondhatjuk a tulajdonosnak, hogy az 5,4 M Ft-ot szeretnénk visszakapni? És azt kötelessége visszaadni? Illetve a duplája ilyenkor jár esetleg nekünk, mivel az ő részükről hiúsult meg az eladás? Előre is nagyon köszönöm gyors válaszát, üdvözlettel.

Tisztelt Cím! A foglaló összege jár vissza, mert az eladó nem elállt, hanem visz major következett be.

20.03.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Tavaly testvéremnek árverezték a házát, és egy barátomon keresztül megvettem (átutaltam neki az összeget és kifizette a saját nevében) tőle, mivel egyenes ágú rokon nem tudta megvenni. Viszont most szeretném átírni a nevemre és az lenne a kérdésem, hogy testvérem aláírása kell e ilyenkor? Mert Ő csak akkor írja alá, ha haszonélvezőnek meghagyom, amit nem szeretnék! Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! A tulajdoni lapra bejegyzett jogosultak: tulajdonos, haszonélvező aláírása szükséges a szerződés érvényességéhez. Nézze meg a tulajdoni lapot, valószínű a testvére már nem jogosult.

20.03.24.

T. Ügyvéd úr!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy lakás vásárlás és átíratás előtt állok. A problémám az lenne, hogy a tulajnak van végrehajtás letiltása amit nem tud kifizetni. Én részletre vásárlom meg az ingatlant és már csak 2 havi részlet fizetés van hátra. A kérdés az, hogy ilyenkor mit tudok tenni? Így át íratható e az ingatlan? Köszönöm válaszát! Tisztelettel cs.cs.

Tisztelt Cím! Az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzett végrehajtási jogot a vételárból szokás törölni, úgy hogy ezt a vételárrészt közvetlenül utalja a vevő a végrehajtó számlájára.

20.03.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesanyámmal élek egy családi házban, melynek 1/4 részben vagyok tulajdonosa. A másik 1/4 rész a testvéremé, az 1/2 ház pedig az anyukámé. Ő azt szeretné, ha az ő fél házrésze halála után teljes egészében az enyém lenne. Milyen módom írathatná rám a fél házat úgy, hogy halála esetén a köteles részt se kelljen kifizetnem a testvéremnek? 
Ha anyukám eladja nekem a fél házat, fel kell-e ajánlani megvételre a testvéremnek is, vagy édesanyám eladhatja nekem úgy is, hogy ő nem tud róla? Köszönettel: Éva

Tisztelt Cím! Ön elővásárlásra jogosult tulajdonostárs, ezért a másik tulajdonostársnak nem kell elküldeni a vételi ajánlatot. A vagyonszerzés illetéke 4%. Az illetékmentesség az egyeneságú rokonok közötti ajándékozásra és öröklésre vonatkozik.

20.03.18.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A héten kellene ingatlan adásvételi szerződést kötni egy 25 milliós lakásra vonatkozóan amiről 2 hete előzetesen készült egy átvételi elismervény foglalóról ami 200 ezer forint volt. Ebben mindent tisztáztunk ami a hivatalos adásvételi szerződésben benne lenne amit ügyvéddel intéznénk. Idős házaspár az eladó. A vevő a lányom aki a 16 milliós önerő mellett 9 M minősített felhasználóbarát kölcsönt venne fel. Ő jelen pillanatban még hitelképes. Sajnos két hét alatt a korona vírus miatt felfordult a világ. Ezért kértem az eladókat, hogy a helyzetre való tekintettel amit előre senki nem látott, adják vissza a foglalót, miközben persze tisztában vagyok a foglaló fogalmával normális esetben. Az eladó nem kívánja visszaadni a foglalót. Mit tegyünk, mit javasolnak? Üdvözlettel: G. G.

Tisztelt Uram! Ha nincs benne az előszerződésben, hogy elállás esetén visszajár a foglaló, abban az esetben nem jár vissza a foglaló.

20.03.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önök felé, hogy a családi házunkat kiadtuk albérletbe. Beköltözés előtt minden szép és jó volt a bérlőnek, az ott töltött első éjszaka után kiköltöztek, “mondva csinált okokra hivatkozva”. A kauciót visszakapták, de az adott havi albérleti díjat is követelik, joguk van hozzá? Köszönettel: B. E.

Tisztelt Hölgyem! Erről a bíróság dönthet, ha a fizetési meghagyás ellen ellentmondással élnek.

20.03.12.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Úr!
Egy ingatlanjogi kérdésben szeretném kérni a véleményét. Adott egy üzlethelyiség, amit két tulajdonos 90%-10% arányban birtokol. A helységnek egyetlen bejárata van. Ezt a helységet mint bérlő bérelném. A kisebb hányadú tulajdonos a helység 10%-t el szeretné keríteni saját felhasználásra, nem tisztázott módon használva azt. Kérdésem a következő: van bármilyen jogi útja annak, hogy a fenti igényt bérleti szerződésbe lehessen foglalni? Saját – laikus – gondolatmenetem szerint a bérleményből önálló bejárat nélkül nincs módja a társtulajdonosnak sem lezárni az ingatlan egy adott részét, amit csak és kizárólag az egyetlen bejáraton keresztül lehet megközelíteni, ha a bérleményt (a helység 90%-t) a bérleti szerződés hatálya alatt kizárólag a bérlő használhatja. Előre is köszönöm válaszát! Köszönettel: M. D.

Tisztelt Cím! Ha csak 1 bejárat van, akkor nem biztosítható, hogy a bérlő zavarás nélkül birtokolja a bérleményt. Ne kössön bérleti szerződést.

20.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Osztatlan közös tulajdonban lévő telken két lakás van, melynek 1/2-1/2 tulajdoni hányadban vagyunk tulajdonosai. Megtudtuk, hogy a másik lakás tulajdonosa hivatalos papíron rögzítette (ez nem került be a Földhivatalhoz), hogy a tulajdoni részét a testvérének fogja átadni, ha majd a hitel kifizetésre kerül. A testvér az ingatanban lakik és Ő fizeti a hitelt. Szeretném tudni, hogy ezt milyen formában teheti meg a mi belegyezésünk nélkül? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Nincs beleszólása a tulajdonostársnak, hogy kinek ajándékoz a másik tulajdonostárs. (az illeték 9%)

20.02.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Saját lakásomban velem együtt él bátyám és nagykorú gyermeke, hivatalosan is erre a címre vannak bejelentve. Ha eladom a lakásomat és elköltözöm, gondoskodnom kell-e bármilyen formában bátyámról és gyermekéről (a lakás árából jár-e nekik valamekkora összeg, vagy biztosítanom kell-e nekik egy új lakást, stb.)?

Tisztelt Cím! Ha nem tulajdonosok, nincs haszonélvezeti joguk és nem ajándékba kapta a felmenőitől a hagyaték megnyíltától számított 10 éven belül, akkor nem kell fizetnie nekik.

20.02.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha el szeretném ajándékozni egy ingatlan résztulajdonomat az édesapámnak, akkor az édesapámnak alá kell írnia, vagy ez nem szükséges? Azért kérdezem, mert öreg, beteges, és nem mobilis.

Tisztelt Cím! Az ingatlan ajándékozási szerződést a megajándékozottnak is alá kell írnia. Ha elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára, akkor nem lehet elidegeníteni az ingatlant.

20.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám a következő: Párommal albérletben lakunk, amit hamarosan eladnak. A tulajdonos ingatlanügynöke fényképeket készített a lakásról, és ezekkel kezdte hirdetni az ingatlant. A problémám az lenne, hogy a benne található bútorok, a mi tulajdonunkat képezik, ami a bérleti szerződésben is szerepel. Kérdésem, hogy jogukban áll- e a mi tárgyainkkal hirdetni a lakást az engedélyünk nélkül? A lakhelyre előzetes engedéllyel léptek be. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Amennyiben az szerepel a hirdetésben, hogy üresen adják el és önök engedélyezték a fényképek készítését, akkor igen, jogukban áll a fényképpel hirdetni.

20.01.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném megkérdezni, hogy az a lakás amelyben élek 1/2 tulajdonban rendelkezem a másik fele édesanyámé. Édes apám halála után örököltem ezzel egyidejűleg édesanyám lett a haszonélvező.
Szeretnék nyílás zárót cserélni. Kell e a haszonélvező bele egyezése?

Tisztelt Cím! A tulajdonostársaknak közösen kell viselniük az állagmegőrzés költségeit. A haszonélvezővel egyeztetni kell a felújításról.

20.01.26.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Osztatlan közös tulajdonban van egy házrészem. Az én tulajdoni hányadom a legnagyobb, emiatt nekem szívességi bejárást kell biztosítanom az udvarban lakóknak a saját területemből. Tehát annak ellenére, hogy az én tulajdonrészem, a szomszédjaim használják gyalogos kijárónak.15 évvel ezelőtt már bele építkezett az egyik akkori szomszéd ebbe a területbe, így neki már nagyobb az ingatlanának a területe, mint papíron, emellett még az átjárót is ő használja. Az én tulajdonom 103,35 m2, de csupán 78 m2-t tudtam lekeríteni az osztatlan közös tulajdonból a fent említett okok miatt. Az lenne a kérdésem, hogy milyen lépést tudok tenni, amennyiben igényt tartanék a teljes tulajdonom használatára? Köszönettel: B. G.

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi pert lehet indítani.

20.01.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ingatlan ügyben szeretném kérni a tanácsát! Van 80 m2 ház amihez tartozik egy 40 m2 melléképület, mellette meg egy 40 m2 garázs. A ház a melléképülettel egyben van. A telek 970 m 2. A kérdésem az volna, hogy a melléképületet a garázzsal el tudnánk- e adni, persze telekrésszel. Mit kellene tennünk és túl bonyolult lenn-e? Tisztelettel B. A.

Tisztelt Cím! A telek alakítás feltétele az, hogy az önkormányzat ezt engedélyezze. Minden önkormányzat helyi rendeletben állapítja meg a legkisebb telekméretet. Tehát az önkormányzat tudja megmondani, hogy ez lehetséges-e. Utána intézheti a földhivatalba.

20.01.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2019-ben a volt párommal ház felújításba kezdtünk, a ház a párom nevén van, de velünk élt párom édesapja is. Amikor az ő pénzük elfogyott a saját pénzemből haladt tovább a munka, körülbelül 1 millió Ft-t költöttem az Ő házukra, és rengeteget dolgoztam is. Decemberben úgy alakult, hogy gyakorlatilag elzavartak és amikor megemlítettem, hogy fizessék ki amit beleöltem a házukba azt mondták, hogy én oda nem költöttem semmit, Milyen lehetőségeim vannak? Nem szeretném annyiban hagyni. Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Pert vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat, önnek kell bizonyítania, hogy mennyi pénzt és milyen jogcímen költött a más tulajdonában lévő ingatlanra.

20.01.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az édesanyám nekem akarja ajándékozni a tulajdonában lévő ingatlant, amiben a nagymamám él, mint haszonélvező. Tehát a kérdés. Ha az ajándékozás megtörténik, akkor a tulajdonosváltásról a haszonélvezőt értesítik valamilyen módon? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: M.E.

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jogot nem érinti a tulajdonjog elajándékozása. A haszonélvezeti jog jogosult korlátozhatja a tulajdonos lakáshasználati jogát.

2020.01.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy családi ház osztatlan közös tulajdon, használati megosztással. 1/4 férjemé, 1/4 az én nevemen van, viszont a szomszéd része 1/4 részben egy idős néni, aki decemberben meghalt, másik 1/4 rész az unokájáé. El szeretnénk adni, unoka és családja nem kíván élni elővásárlási jogával, ilyen esetben, ki írja alá a lemondó nyilatkozatot? Hagyaték nem tudni mikor lesz. El tudjuk így adni? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A vételi ajánlatot tértivevényes levélben kell elküldeni az elővásárlásra jogosult címére, a földhivatalba a vételi ajánlatot és a tértivevényt kell benyújtani.

20.01.07.

T. ÜGYVÉD ÚR!
A párom édes anyjának özvegyi joga van, azon a családi házon amely 1/1 a párom tulajdona. Jelenleg szeretné eladni a házat, de az édesanyja özvegyi joga miatt több ajánlattétel már meghiúsult. Szeretném megkérdezni, tanácsot kérni, hogy valamit tudna-e tenni a párom? Milyen jogai lehetnek? Felbontható-e az özvegyi jog azonkívül, hogy az édesanyja lemond saját akaratából? Vagy kiváltható-e? Köszönöm a válaszát előre is! T. Edina

Tisztelt Cím! Nem váltható meg az özvegyi jog, a jogosult hozzájárulása nélkül.

20.01.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremmel 50-50 %-ba örököltünk egy belterületi ingatlant édesanyánk halála után, 2 éve. Most eladásra kerülne a sor, de a testvérem előállt olyan követelésekkel, hogy ő milyen dolgokkal növelte az ingatlan értékét. Aminek ő volt a haszonélvezője, hiszen én nem is azon a településen éltem. Most, hogy szerződés lenne, szeretnék azzal tisztában lenni, hogy jogos-e az ő követelése, vagy egységesen kell nézni az ingatlant és ugyanúgy 50-50 % e, ami jár nekem. Köszönettel: M. Ildikó

Tisztelt Cím! A közös tulajdon állagának megőrzésére a tulajdonostársak közösen kötelesek. Ha az egyik tulajdonostárs végzi el ezt a munkát, akkor a tulajdonostárstól kérheti ennek a költségnek a megtérítését.

20.01.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem: Anyám és Apám húgom devizaalapú hitelére kezességet vállalt engedve, hogy a szüleim házára jelzálogjog legyen bejegyezve fedezetként. Anyám 81 éves elmúlt, apám 2 éve meghalt. Kérdés, hogy Anyám a jelzáloggal terhelt ingatlant elajándékozhatja-e azon gyerekének, vagy unokájának, aki évtizedeken keresztül anyagilag segítette Őket, s rajtuk keresztül a hiteladós húgomat és gyerekét, vagy milyen feltételek mentén adhatná el az ingatlant, vagy miként szabadulhatna a jelzálogtól? A szülői házon lévő jelzálog miatt tehetetlennek érezzük magunkat. Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Tisztelt Cím! A zálogjog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlanra.

2020.01. 02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Húgom kislány
a 12 éves 1/1 ingatlan tulajdonos. A kislány az apukájával él jelenleg. Húgom pedig az ingatlanban. Hogyan lehet átíratni húgom nevére az ingatlant? Húgom is törvényes képviselője a kislánynak. Az apuka gyakorolja a felügyeleti jogot. Köszönöm
Tisztelt Kérdező!
Gyámhivatal engedélyével lehet.

2019. ingatlanjog

19.12.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám a következő:
A szüleim már meghaltak, 2 fiútestvérem van, akikkel együtt lakunk a szülői házban, csak mi hárman.
Már mindegyikünk felnőtt, munkánk és külön keresetünk is van. A kisebbik öcsém barátnője nálunk tölti a hétvégéit és az öcsém szeretné, ha a lány itt lakna velünk, de ezt sem én, sem pedig a másik testvérem nem szeretnénk, azt szeretnénk, ha külön élnének saját lakásban.
Ők a 2 fizetésből tudnának külön menni, de mi nem tudunk külön lakást venni és azt sem szeretnénk, ha a telekre külön építenének, még a házhoz toldással sem. Kérdésem, hogy öcsém ide költöztetheti-e a barátnőjét a mi akaratunk ellenére is és hogy a lány csináltathat-e a címünkre lakcímkártyát, ha majd mi a lakcím átírató papírt nem írjuk alá (most még a szüleivel él)?
Kérem, ha tud válaszolna a kérdéseimre? Előre is köszönettel K. M.

Tisztelt Hölgyem! Igen, elég az egyik tulajdonos engedélye ehhez.

19.12.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Lenne egy ingatlan amire a jelenlegi tulajdonos pályázati támogatást vett fel, ebben az esetben a jelenlegi tulajdonos el adhatja az ingatlant, vagy egy bizonyos idő után tudja csak ezt meg tenni? Ha el adhatja akkor az ingatlanon maradhat valami amit, ha mi meg vásárolnánk akkor ránk szállna?

Tisztelt Cím! Az ingatlan tulajdoni lapja tartalmazza az összes terhelést.

19.12.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni. Van egy családi házam, melyben a testvérem lakik az élettársával kb. 20 éve. 

A probléma, hogy jelzáloghitelt kellett felvennem erre az ingatlanra 4 M Ft-t. Mivel anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerültem a válás után. A hitelt nem tudtam fizetni, a kamatokkal ez az összeg 10 M Ft körül van.

Többször felajánlottam részükre, hogy fizessék ki a hitelt és ajándékozással átadom az ingatlant. Erre nem voltak hajlandók és lakbért sem fizettek. Mindketten dolgoznak és elegendő jövedelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy lakbért fizessenek.

Kérdésem: Van-e arra lehetőség, hogy visszamenőleg lakbért fizettessek velük és eltávolítsam az ingatlanból. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: K. S.  

Tisztelt Cím! Lakbért nem fizettethet velük, mert szívességi lakáshasználók. A szívességi lakáshasználatot írásban, rendes felmondással 30 napra lehet felmondani.

19.12.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Négyen vagyunk testvérek 2 már nem él. Az elhunyt testvérem gyereke nem egyezik bele az örökölt ház eladásába. Apa és anya sajnos már nem él. Tisztelettel  várom válaszát

Tisztelt Cím! Eladáshoz az összes tulajdonos aláírása szükséges.

19.12.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem a következő lenne: Vásároltunk 2 éve egy 1. emeleti társas házi lakást, maga a társasház 2 emeletes. A nappalink egy része felett a felső szomszéd terasza van. Amikor esik az eső a mi lakásunk mennyezete és oldalfala az erkély vonalában átázik, 10-20 cm szélességben 4-5 m hosszan vizes a fal, ami később bepenészedik. A társasház közös képviselője szerint a felső terasz a fenti szomszéd tulajdona, a fenti szomszéd szerint a lakásunk födémje, ami az ő terasza az a társasház szerkezeti eleme. Kérdésem az lenne, kinek kell állnia a beázás megszüntetéséhez szükséges teraszburkolatok alatti víz szigetelés javítását, illetve az újra burkolást? Illetve akitől vettük a lakást az adásvételi szerződésben lenyilatkozta, hogy a lakás rejtett hibájáról nem tud, de a felső szomszéd szerint amikor még ő volt a tulajdonosa a lakásnak, több alkalommal kereste a beázás okát. Mit lehet tenni 2 év távlatában rejtett hibás lakás értékesítéséért? Köszönettel: K.J.

Tisztelt Cím! Önnek kell bizonyítania a bírósági eljárásban a rejtett hiba meglétét.

19.12.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A fiam 29 évesen ez évben elhunyt. Az édesapjától 2010-ben elváltam. A Fiamat halála előtt 8 hónapig ápoltam, kérte költözzek oda hozzá, mert nem tudja magát ellátni. Leszármazottja s felesége nem volt. Egy 46 nm panellakása volt. Törvényes örökösök én és a volt férjem. Kérdésem, hogy az ápolás miatt kérhetek több tulajdonrészt mint 50 %, ami amúgy is megilletne. Van e értéke az ápolásnak e tekintetben. Válaszát nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Edit

Tisztelt Cím! Ha nem tudja ennek értékét perben bizonyítani, akkor nem állapítanak meg többlet értéket.

19.12.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltunk egy ingatlant csárdát hozzá + tartozó ingatlant amiben egy ember lakik. Megállapodtunk vele, hogy xy időn belül kiköltözik. Most azt mondja véletlenül adta el nekünk a házat. Adásvételi szerződést megkötöttük és már a földhivatalba is be vagyunk jegyezve. Ezek után támadhatók vagyunk e, és hogyan tudjuk jogilag eltávolítani a hölgyet a volt otthonából. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos eljárásban lakás kiürítése iránti kérelmet kell közjegyzőhöz benyújtani az adásvételi szerződés alapján.

19.12.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
3 éve vettem egy kis faluban családi házat, mint egyedülállóként 3 gyermekkel szocpolra.
Időközben lett párom, szeretnék haszonélvezeti jogot ráíratni, ha velem történne valami. Lehetséges e? Vagy mivel szocpolos kell e a bank hozzájárulása? Kell e illetéket fizetni? nem jelentkezett be a házba még egyelőre. Mi a menete, hogy haszonélvezeti joga legyen a házon? Hitelmentes az ingatlan. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A zálogjog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat szoktak bejegyezni az ingatlan tulajdoni lapjára. Továbbá a haszonélvezeti jog jogosultja kizárhatja az ingatlan tulajdonosát az ingatlan használatából.

19.12.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődnék, hogy van-e arra bármilyen adójogi, ingatlanjogi vagy bármilyen jogi szabályozás, hogy testvér testvértől nem bérelhet ingatlant abban az esetben, ha az ingatlan az egyik testvér tulajdonában áll és a másik csak bérelné, de a tulajdonos nem él abban a lakásban. A bérlő testvér bejelentkezhet-e az adott ingatlanba hivatalosan, amennyiben jogszabály engedi a testvértől bérlést? Köszönöm előre is válaszát! Tisztelettel

Tisztelt Cím! Bárki bárkitől bérelhet ingatlant.

19.12.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan ajándékozási kérdéssel fordulok önhöz. Szülő megajándékozza nagykorú lányát több ingatlannal mindenféle kitétel nélkül, és a megajándékozott ezeket az ingatlanokat tovább ajándékozza pl. házastársának vagy pedig másik szülőjének akkor az eredeti tulajdonos bármilyen oknál fogva vissza perelheti az ingatlanokat?

Tisztelt Cím! Ajándék visszakövetelése iránt bíróság előtt lehet pert indítani, arra hivatkozással, hogy a feltételezés, amire tekintettel történt az ajándékozás, meghiúsult. 6-239.§ 

19.12.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Fél testvéremmel 50-50%-ban tulajdonosai vagyunk egy osztatlan közös ingatlannak. Az ingatlan haszonélvezettel terhelt 50-50%-ban édesapám és édesanyám által. Az ingatlanban én az élettársam, és két közös gyermekünk lakik. Az ingatlant sajátomként használom, karbantartom és régóta fizetem az összes közüzemi számlát, illetve a javításokat és a kert rendezését a ház állagmegóvását hosszú évek óta én viselem. Testvérem külföldön lakik. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben fennáll e az elbirtoklás és megszerezhetem e a másik 50%os tulajdonrészt? Illetve, megveszem a másik 50%os tulajdonrészt úgy, hogy nem a vételár felét fizetem ki, hiszen hosszú évek alatt én a saját munkámmal és számlával igazolt szakmunkával is nagyobb összeget fordítottam a ház karbantartására. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. Tamás

Tisztelt Cím! Az elbirtoklás törvényi feltételei nem állnak fenn. A közös tulajdon esetében a tulajdonostársak kötelesek az állagmegóváshoz hozzájárulni. Ezeket a költségeket kell egyeztetni a tulajdonostárssal.

19.12.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 8 év házasság után elváltunk a feleségemmel. A válás után még nem volt vagyonmegosztás. A házasságunk alatt eladtam 2 termőföldet és egy építési telket, amik házasság előtt szerzett vagyonnak minősültek. Na most ha levonható a házasság előtt szerzett ingatlanok ára a volt feleségem részéből akkor elvileg nekem nincs az Ő irányába tartozásom mert, azon ingatlanok eladásából befolyt összeget a közös házunkra költöttem. Viszont az lenne a kérdésem milyen módon lehet rendezni a bejegyzett 1/2-1/2 tulajdonrészt, hogy a teljes ingatlan az én nevemre kerüljön? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel Sz.Zoltán

Tisztelt Cím! Magához váltja a volt felesége tulajdoni hányadát. Ennek feltétele, hogy megállapodjanak abban, hogy mekkora ez az összeg. Ha erre nincs mód, akkor vagyonjogi pert kell indítani.

19.11.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbiakról kérném véleményét: Adott egy lakás, melynek tulajdonosai vagyunk a férjemmel 1/2-1/2 arányban. Férjem édesanyja (85 éves) halálig tartó haszonélvezeti joggal bír rajta. Jelenleg hónapok óta idősek otthonában él, állandó ellátást igényel, a lakásba már nem tud visszaköltözni. Kérdésem az lenne, hogy kiadhatja-e a lakást úgy, hogy hónapok óta nem lakik benne? Önmagától erre már nem lenne képes, de másik gyermeke, illetve unokája, akiknek jogilag semmi közük a lakáshoz, megtehetik-e, hogy ebben segítenek neki? Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is. Üdvözlettel: V. Lné

Tisztelt Cím! A haszonélvező bérbe adhatja az ingatlant. A konkrét esetben valószínűleg nincs szerződéskötési képessége a haszonélvezőnek.

19.11.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tulajdonos vagyok 1/1 egy ingatlanban az a probléma, hogy keresztanyám a haszon élvező de minden számla az én nevemen van és én fizettem, valamint én újítottam fel és nagyon sok pénzemben van, valamint hitelt is vettem fel a felújításra mit tehetek, hogy ne rakjon utcára?

Tisztelt Cím! A Ptk. lehetővé teszi a haszonélvezeti jog jogosult számára, hogy korlátozza a tulajdonos lakáshasználati jogát.

19.11.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Barátnőm ügyében kérnék tanácsot.
Elvált férjétől és van egy közös ingatlanuk. Egyik fele barátnőmé másik a volt férjé. Párhónapja én is bejelentkeztem ide kiskorú fiammal.
Barátnőm fizetéséből vonnak így amiben bíróságon megállapodás született 6évig ki kell fizetnie a részét a volt férjének. Sajnos nem tudja egy ideje fizetni. Volt férje telefonon felhívta, megtudta laknak nála. És követel rajta pénzt és ha nem utal neki akkor lezáratja a ház felét. Kérdésem az lenne, hogy mit tudnánk tenni?
Illetve engem meg fiamat ki dobhat-e a házból? Köszönettel Rita

Tisztelt Cím! A szívességi lakáshasználó lakáshasználati jogát rendes felmondással meg lehet szüntetni és ezt követően lakáskiürítése iránti nem peres eljárást lehet közjegyző előtt indítani. (a volt férjnek fizessék a megállapodás szerinti összeget, akkor talán nem zárja le a házrészét)

19.11.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra építettünk egy kétlakásos családi házat. Most szeretném eladni a részemet, de elővásárlási jog miatt le kell mondaniuk a jogukról. Az egyik tulajdonos ( férj) külföldön van, s az eladás a banki kiengedő ajánlat miatt határidős, s kicsúszok az időből.
Kérdésem az mit lehet tenni, hogy ne kelljen várni a lemondó nyilatkozatra? Mindenképpen kell mindkét tulajdonos lemondója? Tisztelettel S. L.

Tisztelt Cím! A törvény szerint a vételi ajánlatot kell közölni a tulajdonos társakkal. A vevőnek hitelt nyújtó bank követelheti a lemondó nyilatkozat aláírását.

19.11.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a problémám, hogy ez év augusztusában kibéreltünk egy családi házat bérleti szerződéssel. Szeptember hónapban tudomásunkra jutott hogy az ingatlant kitűzik árverésre, nov. 20.-án sikeres volt az árverés.
Kérdésem, hogy nekünk, mint bérlőknek milyen jogaink vannak?
2 havi kauciót adtunk az eredeti tulajnak, a bérleti szerződés határozatlan idejű. Az április végéig tartó kilakoltatási moratórium ránk is érvényes?  Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! 30 napos felmondási idővel mondható fel a bérleti szerződés. A moratórium a bérleti szerződésekre nem vonatkozik.

19.11.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdésem lenne. Lányomnak teljes összegben kifizettem a házat amit megvett. Nagyot csalódtam benne, mert átvágott bennünket. Nevére került a ház. Hogy tudnám vissza szerezni a pénzt. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Nné

Tisztelt Cím! Pert lehet indítani, amiben bizonyítania önnek kell, hogy ingyenesen adott pénzt és az a várakozás meghiúsult, amire alapították az ingyenes juttatást.

19.11.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Mi 15 éve vagyunk házasok. A feleségem nevén lévő házra szeretnénk felvenni a falusi CSOK-ot. A bankban ahol érdeklődtünk azt mondták, hogy csak úgy kaphatjuk meg ha mindkettőnk tulajdonos az ingatlanban. Azt szeretném tudni, hogy mi ilyenkor a teendő és mi az anyagi vonzata. Köszönöm!

Tisztelt Cím! Ajándékozási szerződést kötnek ügyvéd előtt és a szerződést be kell nyújtani a földhivatalba. Házastársnak ajándékozás illetékmentes. Költség: 6600.- a földhivatali eljárási díj, valamint a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd munkadíja.

19.11.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi üggyel kapcsolatban szeretnék információt:
Bp-i lakásomon még 4 év lakáshitel és jelzálog van. Milyen lehetőség van arra, hogy az ingatlan e formában a testvérem nevére kerüljön és az én nevemen ne legyen a továbbiakban ingatlan. Nem előtörlesztésre és az ingatlan tehermentesítésére gondolok, hanem pl. ajándékozásra v. papíron eladásra stb. a jelenlegi futó lakáshitel mellett. Köszönettel és tisztelettel, V. R.

Tisztelt Cím! Az ingatlana tulajdoni lapjára elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, ezért sem elajándékozni, sem eladni nem lehet addig az ingatlant, amíg nem tehermentesíti. A hitelező banknál érdeklődjön.

19.11.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanjogi kérdésem lenne, melynek a lényege, hogy élettársam 34 éve a testvére lakásában lakik és tartja fenn minden költségével együtt. Bár a testvére állítja, hogy az élettársamé a lakás, mégis erről semmilyen papír nem született, ezért szeretnénk egy korrekt megoldást, hogy a testvére hivatalosan is elismerje, hogy a lakás, melyben párom lakik az ő tulajdona lehet. Sajnos az ajándékozás illetéke nagyon magas. Milyen tanácsot tudna adni részünkre? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: T. Éva

Tisztelt Cím! Adásvételi szerződéssel vegye meg az ingatlant.

19.11.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni! Férjem 2016.-ban elhunyt a halála után mivel két közös gyermekünk lemondott az én javamra örököltem egy 2989 m2 belterületi telket mely 1/2 arányban az enyém 1/2 arányban a férjem nővére örökölte. Sógornőm szeretné eladni a részét, én nem! Megteheti e az én beleegyezésem nélkül?
Köszönettel és tisztelettel: H.né

Tisztelt Asszonyom! A saját tulajdoni hányadát eladhatja-ha megveszik. Az önét nem.

19.11.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

 2015. júliusban kötöttünk házasságot a férjemmel, most válásra kerül a sor. 2 ingatlanunk van panel lakás és egy kertes ház, én a panelba fogok visszamenni a gyerekkel. A panelt 2016. júniúsában vásároltuk 4.5 M hitel van rajta. 2018. augsztusában kertes házat vásároltunk közösen (10 millió hitel van rajta) A válást igyekszem békésen intézni de az anyagiakban nem igen egyezünk. Annyiban sikerült hogy a lakás a nevemre kerülne 100% tulajdoni hányaddal a ház az övére 100% tulajdoni hányaddal. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Cím! A tulajdoni hányadok átruházásához a jelzálog jogosultak hozzájárulására van szükség, mert elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a javukra. Azaz módosítani kell a hitelszerződéseket.

19.11.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy egy ingatlan adás-vétel szerződést megkötöttünk foglalót adtam át. De az ingatlan nem volt rendben nem szerepelt a térkép másolaton közben a szerződés lejárt. Most hogy lejárt a szerződés milyen jogom van. Én már szeretnék elállni így az ingatlan vételétől. Kérdésem mik a jogaim?  És van kiskapuja az eladónak, hogy ne adja vissza a pénzt?

Tisztelt Cím! A szerződésben leírták, hogy milyen esetben veszíti el a foglalót.

19.10.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulók önhöz, hogy a páromnak közös tulajdona van a külföldön élő unoka testvéreivel.
És az lenne a kérdés, hogy a párom el akar onnan költözni és le akarja íratni a névéről a házat, ez hogyan lehetséges?
Tisztelt Cím! Tulajdonjogról “lemondani” nem lehet, csak átruházni lehet. A tulajdonostársak aláírása mindenképpen szükséges az okirat érvényességéhez. Ha nem tulajdonosnak adja el a tulajdoni hányadot, akkor, mint elővásárlásra jogosultaknak kell nyilatkozniuk, ha a tulajdonostársaknak adja el, akkor a tulajdonostársaknak a szerződést kell aláírnia.

2019.10.25.

Tisztelt Dr. Mohos Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni az alábbiakat: Haszonélvezetet szeretnék 2 öröklakásomra bejegyeztetni az unokám nevére. A tulajdonos a fiam, én vagyok a haszonélvező. A tulajdonosnak is bele kell egyeznie, vagy csak nekem, mint haszonélvezőnek? A haszonélvezeti jogot a Kerületi Önkormányzatnál lehet intézni? Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel: J. T.

Tisztelt Cím! A tulajdonos engedélye kell. Földhivatalba kell benyújtani az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést.

19.10.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi, bonyolult üggyel kapcsolatban fordulok Önhöz: 1994-ben vásároltunk egy félkész présház elnevezésű ingatlant, most pedig szeretnénk eladni, de a tulajdoni lap és térképmásolat szerint a nevünkön szereplő ingatlan nem az, melyet évekig használtunk.

Akkor jóhiszeműen megegyeztünk az eladóval, ügyvédi szerződéssel, hivatalosan átvettük a présházat -engedélyezett építési tervvel együtt, be is fejeztük az építkezést, áramot bevezettük. Sajnos az eladó és mindkét tanú is elhalálozott már, hogy az eladó régebbi vásárlási irataiba betekintést nyerhetnénk (amennyiben valóban földhivatali elírás történt, és az eladó jogosan adta el az ingatlant az adott adásvételi szerződésben szereplő helyrajzi számon.)

Tudom, hogy hiányosság történt, mikor a vásárlás idején nem ellenőriztük le a tulajdoni lapot, de ezen már változtatni nem tudunk. Ahogyan azon sem, hogy azóta használtuk az ingatlant.
Az lenne a kérdésem, hogyan lehetne jogilag rendezni, hogy nevünkön szerepeljen, az az ingatlan melyet használunk? Merre induljunk tovább? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: D.-P. J.

Tisztelt Cím! Bírósági úton lehet az elbirtoklási eljárást lefolytatni.

19.10.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám több évvel ezelőtt párját beköltöztette lakásunkba, viszont a lakás a nővérem birtokában van édesanyám haszonélvezeti joggal rendelkezik. Édesanyám párja megegyezés nélkül, nővérem távollétében költözött be. Mivel problémás egyén ezért szeretnénk, ha elköltözne lakásból. Milyen intézkedéseket tehet a nővérem ilyen esetben? A férfi nincs a lakásunk címére bejelentve és nem írtak alá szerződést, de távozni nem akar. Köszönöm válaszát és segítségét!

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog jogosultja ( vagy ha már nem él, akkor a tulajdonos) mondhatja fel a szívességi lakáshasználatot írásban, 30 napos határidővel, ezt követően lehet lakás kiürítése iránti eljárást indítani közjegyző előtt.

19.10.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesanyám és a férje egy vidéki házban éltek 30+ éve, a férjét 3 hónapja börtönbe zárták, édesanyám egyedül maradt a házban. Az a kérdésem, hogy a lakás rezsijének felét fizetheti-e a férje nyugdíjából, vagy a teljes rezsit édesanyám fizesse? Kérem segítsen a válasszal. Köszönöm.

Tisztelt Cím! A lakás használatával kapcsolatos költségeket a lakás használójának kell kifizetnie.

19.10.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ez év október elején vásároltunk egy telket. Ezt a telket kb. 15 éve két lánytestvér örökölte 1/2, 1/2, arányban. Az egyik testvér épített rá egy házat hivatalos engedélyek nélkül “sehol nincs nyilvántartva” majd eladta kb. 3 éve.
Mi most megvásároltuk a másik testvértől a telket pontosabban mint kiderült a maradék 1/2 részt. Sajnos a telket nem lehet megosztani, nem lehet közművet igényelni erre a felére, mivel közös a helyrajzi szám. A szerződés kötés és a kifizetés után szembesültünk a problémával.
Kérdésem az lenne, hogy jogosan követelem e vissza a pénzem mivel becsapva érzem magam. Úgy gondolom, hogy a volt tulajdonos megtévesztett és félre vezetett amikor eladta nekünk a telket. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Cs. G.

Tisztelt Cím! Nem tévesztette meg az eladó, mert a tulajdoni lapon az összes tulajdonos fel van tüntetve, a vevő pedig a saját felelősségére köteles megnézni a tulajdoni lapot, mielőtt vásárolna.

19.10.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni egy telekkel kapcsolatban. Tavaly novemberben vásároltam egy ingatlant 1600 nm2-es telekkel. A telekre nincs szükségem. A házon hitel van és CSOK-ot is igénybe vettünk. Hogyan tudnám hivatalosan eladni a telket? Mindenképp le kell választanom földhivatalnál? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlanára, ezért ez az első akadálya az eladásnak.

A második akadály: az önkormányzat állapítja meg a telekméret legkisebb mértékét, ha ezt nem éri el, akkor a felvett hitelek kifizetése után sem lehet a telekalakítást lefolytatni. (tehát, első lépés az önkormányzatnál tisztázni a feltételeket.)

19.09.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyám elköltözött innen az új párjához. A ház fele fele arányban szerepel a tulajdoni lapon. Én kislányommal és férjemmel lakom a házban, édesapám kint van külföldön. Érdekelne, hogy mitől tarthatunk, ha nagyon rossz a viszonyunk anyámmal és folyamatosan fenyegetnek minket, hogy kiraknak innen. Van-e valamilyen jogom nekem is? Előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Ön szívességi lakáshasználó, a tulajdonos 30 napos határidővel, írásban felmondhatja a lakáshasználatát.

19.09.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám a következőkben foglalható össze: A bérlőm három havi hátralékban van. Szóban tanú előtt szeptember 15-ig adtam határidőt tartozása rendezésére, illetve közöltem, hogy írásban fogom felszólítani, ha vasárnapig legalább egy hónap hátralékát nem rendezi. Vasárnap írásban felszólítottam hátralékának 8 napon belüli rendezésére. A fizetési felszólítást aznap átvette. Várhatóan nem akar majd kiköltözni, mivel munkanélküli. Határozott idejű bérleti szerződése egyébként 2019. október 31-én lejár, ezért nem látom értelmét annak, hogy felmondjam bérleti szerződését, mert a törvényi előírások miatt túlnyúlna a felmondás a szerződése lejáratán. A bérlőt írásban tájékoztatom, hogy nem kívánom meghosszabbítani határozott idejű bérleti szerződését.

Mennyi a reális időtartama amíg végrehajtókkal ki tudom tenni a nem fizető bérlőt (akinek már lejárt a bérleti szerződése)? Szíves válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, B. J.

Tisztelt Cím! Ha közjegyző által ellenjegyzett okiratba foglalták a bérleti szerződést, akkor közvetlenül végrehajtóhoz fordulhat, ha nem, akkor közjegyzőtől kell kérnie a lakás kiürítését, fizetési meghagyásos eljárásban.

19.09.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Osztatlan közös udvaron a társtulajdonos a melléképületét elkezdte lebontani, a bontási munkálatokban a ház tetejére csatlakoztatott fő villanyvezetékemet leszedte, életveszélyes helyzetet előidézve. Kérdésem: Jogilag megtehette-e? Hol tehetek panaszt? Mit tehetek ez ügyben?

Tisztelt Kérdező! Az önkormányzat jegyzői hivatalánál lehet birtokvédelmi eljárást indítani. ingatlanjog

19.09.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Volt tartozásom amit a végrehajtó rá terhelt a házra. Ki lett fizetve a tartozás, de nem törölték. Milyen módon tudom töröltetni? A végrehajtó nem töröltette. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Hivatalból nem köteles. Önnek kell törlési engedélyt kérnie a végrehajtótól és a földhivatalba benyújtani a kérelmet és befizetni a földhivatali eljárás díját. ingatlanjog

19.08.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban kérném a segítségét, hogy a nevemen lévő tulajdoni lapon a volt élettársam részére tartozás van bejegyezve. 1.7 M Ft.
Élettársam közben 2013-ban elhunyt. 2014-ben megtörtént a hagyatéki eljárás, közjegyző felé elismertem a tartozást és a körülményeket. Az örökösök a mai napig nem jelentkeztek a tartozásért és a közjegyzőtől sem kaptam ez ügyben értesítést. Eltelt az 5 év, hogyan töröltethetem a tulajdoni lapon a tartozást. Köszönettel: B. Gy.
Tisztelt Hölgyem!
A törlési engedélyt a jogosult örököse írhatja alá. A törlési engedélyt pedig be kell nyújtani a földhivatalba. Magának kell megkeresnie a jogosultat. ingatlanjog

19.08.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő ügyben kérek Öntől tanácsot. Szüleink halála után derült ki, hogy a ház, ahol laktak (és mi testvéremmel felnőttünk), nem lett az adás- vételkor a nevükre átíratva (az 1960-as években). Mi, mint “örökösök” mit tudunk tenni ebben a helyzetben, hogy a házzal törvényesen rendelkezhessünk akár megtartani, akár eladni szeretnénk? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel, K.J.

Tisztelt Cím! Bíróságon lehet tulajdonjog megállapítása iránt pert indítani. ingatlanjog

19.08.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan ügyben kérnék segítséget, hogy párom állandó lakcímre tudjon bejelentkezni az általam bérelt ingatlanba. Szerződés szerint ő életvitelszerűen tartózkodhat a lakásban. A főbérlő szóbeli egyeztetés után ezt jóváhagyná, mindössze egy kiköltözési nyilatkozatot kér tőle a már meglévő lakásbérleti szerződés mellé, hogy amennyiben az megszűnik úgy 8 napon belül köteles kijelentkezni a címről. Mi ennek szeretnénk eleget tenni, a kérdésem annyi, hogy
a nyilatkozat ugyanolyan jogerős és hiteles a számukra ügyvédi ellenjegyzéssel vagy pedig csak közjegyző által okiratba foglalva “érnek vele valamit”. Válaszát előre is köszönöm, B. A.

Tisztelt Cím! A közjegyzői okirat végrehajtható. ingatlanjog

19.08.08.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az ingatlannak két tulajdonosa van, 1/2 rész a lányom nevén van, 1/2 rész egy úr nevén mint tulajdonos. Én eddig 2017 óta
lakáshasználati díjat fizettem az úrnak. Semmi problémánk nem volt. Az úr 2019. július végén meghalt, kinek kell fizetnem tovább, és mikor? Várom, és köszönöm a válaszát, üdvözlettel, Gy.né
Tisztelt Asszonyom!
Az örökösöknek fizet, azt követően, hogy bejegyezték őket a tulajdoni lapra, visszamenőleg a hagyaték megnyíltának napjától kezdődően. ingatlanjog

19.08.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék rövid tanácsot kérni, abban az esetben, hogy a szomszédom minden alkalommal a kerítésem tövébe engedi le a két hatalmas medence vizét. Tavaly már kértem, hogy ne oda engedje a vizet, mert megsüppedhet a beton a garázs alatt, azonkívül a drága térkövezés is a kerítésig lett csinálva, félek, hogy lesüpped a sok víztől. Nem szeretnék veszekedni a szomszédokkal, hogy lehetne ezt vita nélkül lerendezni. Már nem merek szólni, mert tavaly sem vette jó néven, hogy szóltam. A vízfolyás le van filmezve. Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Cím! Az önkormányzat jegyzői hivatala jogosult a birtokvédelmi eljárás lefolytatására. ingatlanjog

19.08.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lakásomat el kell adnom, a szerződést aláírtam, de kiderült, hogy a lakás jóval többet ér, mint a vevő által kínált ár (min.10 millióval) Mit lehet tenni? Üdvözlettel E. J.

Tisztelt Hölgyem! Ha eláll a szerződéstől, akkor a foglaló 2-szeresét köteles visszafizetni a vevőnek. ingatlanjog

19.08.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A szomszédom eladósodott, ismerősétől kért kölcsön 5 millió Ft-ot, úgy hogy ha nem tudja megadni a háza lesz a zálog. Papíron lefektették. A szomszéd, pár hónapja elhunyt, az ismerős rögtön jelentkezett, hogy a ház az övé, már el is
adták 7 millió Ft-ért! Kérdezem, hogy nem volt-e elővásárlási jogom és ha igen visszalehet-e csinálni? Köszönettel: H. B.

Tisztelt Cím! Ha külön helyrajzi számon áll a szomszéd háza, akkor nincs elővásárlási joga. ingatlanjog

19.08.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy bérleti szerződés (magánszemélytől bérelt belvárosi lakás) követelheti-e a bérbeadó kárigényének a megfizetését a 2 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékon felül, ami közüzemi számlából és takarítási díjból tevődik össze (ami hozzávetőlegesen félhavi bérleti díj összegének felel meg), mely óvadékot a szerződés idő előtti felmondása miatt (ez a hivatkozott 3. pont) tart vissza?

Tisztelt Uram! Ha nem ért ezzel egyet, akkor fizetési meghagyásos nem peres eljárást indíthat az illetékes közjegyző előtt. ingatlanjog

19.07.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiamék családi házat szeretnének vásárolni, és jó néhány olyan ingatlan iránt érdeklődnek, amely osztatlan közös tulajdonú telken áll, több esetben nyeles telek is. A kérdéseim az alábbiak lennének:

– Szabad-e ilyen családi házat megvásárolni, nincsenek-e veszélyei?

– Mire kell különösen figyelemmel lenni ilyen esetben?

– Ellenőrizhető-e a tulajdoni lap

Megköszönve segítségét és munkáját. Üdvözlettel: Sz. R.

Tisztelt Asszonyom! Az eladónak készítenie kell egy használati megosztás megállapodást, aminek ki kell terjednie az ingatlan mindenkori tulajdonosaira.

A tulajdoni lap a foldhivatal.hu oldalon bárki által lekérhető. ingatlanjog

19.07.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy panel társasházban élek. Tavaly nyár folyamán légkondicionálót szereltek fel teljesen szabályosan nálam. A légkondicionáló kondenzvíz elvezetése kifelé, az utcára történik. Az alattam lévő lakók feljelentéssel fenyegetnek, mivel a víz az ablakpárkányukra csöpög, Állításuk szerint kár keletkezik és zavarja őket a csepegés. Kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen jogi alapjuk a feljelentéssel fenyegetőzni? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel, 

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi eljárást indíthatnak az önkormányzat jegyzői hivatalánál. (Gumicsővel tereljék másfelé a vizet)

19.07.27.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor

Vagyon megosztással kapcsolatban lenne kérdésem. 2016. Áprilisában tulajdonjogot szereztünk 1/2 arányban, a volt férjemmel akivel 2017-ben felbomlott a házasságunk. Az ingatlant részben lakáshitelből, részben CSOK-ból, finanszíroztuk. A hitelt és az ingatlan további költségeit én fizetem, mióta felbomlott lakó közösségünk. Az volna a kérdésem, hogy ilyen esetben is lemondhat a tulajdon részéről a javamra, közjegyző vagy ügyvéd előtt? Szeretném bebiztosítani magam és a lányom, ugyanis a volt férjemnek több tartozása is van, és nem szeretném, hogy ezeket a tartozásokat rajtam hajtsák be. Köszönettel és tisztelettel: J. E

Tisztelt Cím! Elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlanra bejegyezve, a jelzálog jogosultak engedélye szükséges a tulajdoni hányadok megváltoztatásához.

19.07.21.

Tisztelt Ügyvéd úr! Abban szeretnék felvilágosítást kérni, hogy férjem és testvére édesapjuk halála után örököltek egy 1700 négyzetméter nagyságú földterületet közösen. Ez a terület hosszú évtizedek óta, nincs használva. A férjem szeretné eladni, a részét, de az öccse sem megvenni sem eladni nem hajlandó. Kérdésem az lenne, ha hivatalosan földmérővel megtörténik a telek elosztása, és lesz külön helyrajzi száma, akkor a férjem ezt a területet értékesítheti? Vagy ezt a testvére meg tudja akadályozni? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Telekalakításhoz mindkét tulajdonos beleegyezése, valamint az önkormányzat hozzájárulása is szükséges.

19.07.20.

Kérdés: Kitúrhatnak-e a tulajdoni részemből (Ingatlan ½) az aláírásom nélkül is, tehát akaratom ellenére el tudják-e vennilem a tulajdonomat? Köszönettel és üdvözlettel: B. Tisztelt Kérdező! Nem jegyzik be a földhivatali nyilvántartásba, az ön aláírása nélkül.

19.07.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni, egy ingatlannal kapcsolatos ügyben. A férjem anyukája meghalt és két örökös lett. A férjem és a nővére. A férjem el szeretné adni a házat, a testvére nem. A testvére külföldön lakik, de ebbe a házba van bejelentkezve. A nővére azzal az indokkal nem akarja eladni a házat, hogy amikor egy évben 3 hétre hazajön, legyen hova jönnie. A férjemet nem hajlandó kifizetni, eladni sem akarja. Mit tudunk tenni? Van rá valami törvényi megoldás? Kicserélheti a férjem a zárat? Albérletbe kiadható a lakás a másik fél beleegyezése nélkül? Kérem tanácsát, mit tudunk ilyen esetben tenni? Köszönettel: A. és V.

Tisztelt Cím! Egyik sem. Közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani.

19.07.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
3-as ikerházat építettünk kb. 30 éve. Nem csináltunk akkor semmilyen szerződést.  Napelemet akartam a tetőre de a szomszédok nem járultak hozzá. Most A tűzfalat akarom hőszigetelni! Mi az eljárás rendje?
Kötelezhetők a lakótársak fizetésre? Köszönettel, R. I.

Tisztelt Cím! A közös tulajdonra vonatkozó törvényi rendelkezésekre hivatkozva pert indíthat a tulajdonostársak ellen a közös tulajdon felújítása, azon történő ráépítés jogcímén.

19.07.13.

Tisztelt Ügyvéd úr! 

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2017 be kötöttünk egy elő szerződést, hogy havonta fizetnek 70000 Ft-ot és a fenn maradó összeget 2019 03 30-ig kifizetik, ez nem jött össze sőt elmaradtak 3 hónappal. Nem adják vissza a kulcsot úgy, hogy nem is laknak már ott. Fel lettek ügyvédileg szólítva, hogy adják vissza a kulcsot megígérte, hogy tíz napon belül kipakol és vissza adja a kulcsot de ez még most se történt meg sőt azzal fenyegetőzik, hogy a szerződés lejárta előtt ki raktam őket a házból és jogi úton vissza követeli a havi hetvenezret meg amit rá fordított a házra. Ez nem igaz mert ő nem tudta teljesíteni a szerződést ilyenkor mi a teendő Tisztelettel K. T.

Tisztelt Cím! Ha a másik fél pert indít, akkor a peres eljárásban ön ellen kérelmet, vagy viszont kereseti kérelmet terjeszthet elő.

19.07.10.

Tisztelt ügyvéd úr!
Abba a helyzetbe kerültünk, hogy vásároltunk egy családi házat, viszont az eladó nem hajlandó kiköltözni és birtokot adni, hiába köti az adásvételi szerződés. Most hogy birtokot kellett volna adnia, mondta, hogy el kezdett nézelődni másik ház után, viszont még hónapokig nem hajlandó átadni a házat, mit lehet ilyenkor tenni? Az adásvételi szerződésben nincs szó kötbér fizetéséről, mert ilyesmire nem számítottunk.

Tisztelt Cím! Mindig bele szokás írni a szerződésbe. A szerződést ellenjegyző ügyvédet kérdezze.

19.07.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy ingatlan ahol lakok osztatlan közös tulajdon, a hányadrész fel van sorolva, illetve az idős bácsinál az is fel van sorolva mire terjed ki a használati joga: garázs, lakás, kert használatra nem terjed ki.
Építettem egy könnyűszerkezetű 9×9 cm-es tartóoszlopokon álló kocsibeállót és a bácsi felháborodottan mondta, hogy ő nem akar az ajtaja előtt semmiféle garázst látni, (ami nem garázs, hanem kocsibeálló), mert nem fog kilátni. Az ajtajától 6 méterre van, bőven kilát és mivel nincsenek falak, ezért átlátható teljesen. Azt mondta jogi útra fogja vinni és le fogja bontatni, mert nem lát majd ki, ami a jelenlegi formában nem igaz. Érdeklődni szeretnék beleszólhat-e, illetve lebontathatja-e, ha a használati joga nem terjed ki a kertre, de mint fentebb említettem osztatlan közös tulajdonon van a kert?

Tisztelt Cím! Ezt a bíróság fogja eldönteni birtokvédelmi perben. Ha a tulajdonostárs pert indít.

19.07.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem és én válni szeretnénk. Házasságunk alatt vásároltunk egy építési telket aminek a fele az én nevemen van! Férjem azt állítja én nem adtam bele semennyi pénzt, az édesapja vásárolta nekünk ezt a telket én nem tarthatok rá igényt! Én a telek értékének felét átadtam a férjemnek, bár ezt semmilyen okirattal igazolni nem tudom! Ennek tükrében tarthatok e igényt a telek felére? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Kérdező! Ha a tulajdoni lapra tulajdonosként be van jegyezve, akkor az ellenkező bizonyításáig ön tulajdonos. Közös tulajdon megszüntetése iránti pert indíthat bármelyikük.

19.06.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleinktől örökségként maradt ránk 3 testvérre a lakásuk. Egyik bátyám sajnos elhunyt, és az 1/3.rész tulajdoni jogát 2 gyermeke kapta, felesége pedig a haszonélvezeti jogot. Szeretnénk eladni a lakást 15 millió Ft-ért. Kérdésem az lenne, hogy kinek és mennyit kell fizetni az eladás után a haszonélvezőnek? Köszönettel: Cs. Á.

Tisztelt Cím!A haszonélvezeti jog értékét az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a alapján tudják kiszámítani. A tulajdoni lapra bejegyzett tulajdonrész haszonélvezőjét az 1/3 rész tulajdonosai, a bátyja gyermekei fizetik ki.

19.06.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy eladás alatt álló ingatlanomra a teljes vétel ár nem lesz a szerződésben meghatározott időpontig kifizetve ezért én valószínű, hogy nem fogom tudni kifizetni az általam megvásárolni kívánt ingatlant időben. Sajnos ott előleg lett kifizetve. Milyen kárpótlásra számíthatok az én vevőm részéről?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Ha ön, mint eladó a vevő hibája miatt eláll a szerződéstől, akkor a vevő az adott foglalót elveszíti. Ahol ön vevő és eláll a szerződéstől, az előleget visszakérheti.

19.06.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Kertes családi házban élünk ahol kert biztosítja a zöldség és gyümölcs ellátásunkat. A szomszéd nem műveli a kertjét, de nem végzi a növényvédelmet, nem vágja le az embermagasságú gyomnövényeket amelyek a mi kertünket fertőzik. Hogyan érjem el, hogy vágja le a virágzó gyomnövényeket?
Tisztelettel: Joó László

Tisztelt Cím! Az önkormányzatnál tehet bejelentést.

2019.06.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő lenne. Családi házról van szó amiben jelenleg is élünk. Az ingatlan nem a mi tulajdonunk igazság szerint bérlőként vagyunk, de úgy hogy a tulajjal egymás között írtunk megállapodást, határozatlan ideig tartó mely tartalmazza a tulaj segítését, Ház telek körüli munkák, és ingatlan felújítás, tatarozás érték megóvás. Ezek fejében nem kellett fizessek neki lakbért egymás közti megállapodás 2010. május 10. -én készült kettőnk között. A tulajdonos osztrák állampolgár volt. Mivel 2011.-ben elhalálozott. mi az osztrák oldalon kerestük a rokonságot, de nincs neki semmi rokoni kapcsolata, nincs örökös. Mi az ingatlanba azóta is ott élünk, fenn tartjuk ugyan úgy ahogy eddig, Hogy tudnánk ezt az ingatlant akár megvásárolni, vagy tulajdon jogot szerezni rá, mivel költségünk az volt és van igaz lakjuk. Erre szeretnék tanácsot kérni merre hova induljak a megoldásért. Köszönöm

Tisztelt Cím!

Ha Magyarországon fekszik az ingatlan, akkor örökös hiányában a Magyar Állam lesz a tulajdonos, ha hagyatéki eljárást folytatnak le az ingatlanra vonatkozóan.

2019.05.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Új építésű ingatlant (ikerházat) vásároltam tavaly ősszel, aminek a hivatalos átadása 2019.04.12-én megtörtént. Az átadás-átviteli nyilatkozatkor  a hibalistát kivitelezőnek átadtam, amit ő cégszerűen át is vett tőlem. Vállalta az ott felsorolt hibák javítását és a hiányzó dokumentumok átadását 30 napon belül. Ez a határidő már lejárt. A dokumentumokat nem adta át, a hibák egy részét kijavította, egy kisebb részét nem hajlandó. Telefont nem veszi fel, az emailre nem válaszol. Ezek a dokumentumok a következők:  nyomáspróba jegyzőkönyvek (víz, fűtés), érintésvédelmi jegyzőkönyvek, közüzemi mérőórák jegyzőkönyvei, engedélyezési (az adásvételi szerződés 2.1. pontja értelmében az Eladó kötelezettsége lett volna átadni az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg  azaz 2018.08.02-án az engedélyezési tervdokumentációt) és kiviteli tervdokumentáció, energiatanúsítvány, a ház garanciajegye, a csaptelepek garancialevelei.

Abba kérném a segítségét, hogy ezeket a dokumentumokat hogyan követelhetném jogosan eladótól? Mi ennek a módja? Bírósághoz lehet-e fordulni, és ha igen, pontosan hova? A bíróság felszólíthatja Eladót a hiánypótlásra?

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, J. S. 

Tisztelt Cím!

Iratok átadása ügyében fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani az építtető székhelye szerint illetékes közjegyző előtt.

A per indítására ilyen szerződésekben ki szoktak jelölni egy bíróságot, ennek hiányában szintén az építtető székhelye szerint illetékes helyi bíróság vagy törvényszék illetékes.

2019.05.23.

Tisztelt Mohos úr!

Aláírtam egy vételi ajánlatot ház eladásnál. A vevők részéről megtörtént a házam felértékelése banktól meg is kapnák a hitelt.

Időközben meggondoltam magam, elálltam az eladástól. Értesítettem Őket, de perre vinnék az ügyet. Van e lehetőségem, hogy ebből jól jöjjek ki, Köszönöm V. V.

Tisztelt Cím!

A vételi ajánlatban szerepel, hogy mi az elállás jogkövetkezménye, ennél több következménye nem lehet.

2019.05.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A volt feleségemmel közös tulajdonú lakásunk van, én 2/3 a volt nejem 1/3 tulajdonrészben. Jelenleg az ingatlan lakatlan. Két éve próbálom megszüntetni ezt az állapotot. Több ajánlatot is kaptunk, Felajánlottam az ő részének a megvásárlását, de még válaszra se méltatta. Két hitel van a házon, a nagyobb hitelt én fizetem. Tehetetlennek érzem magam, az ingatlan amortizálódik és tönkremegy. A legelején megzsarolt, csak akkor hajlandó eladni ha lemondok a gyerekeink felügyeleti jogáról. Én megtettem, mert le akartam zárni a vitát. Ráadásul kijelentette a nagy nem az enyém. Innen indult a válás. A ház költségeit nem fizeti. Ráadásul tartozásokat hagyott hátra. Ezek rám hárulnak. Mit tehetek ez ügyben, hogy végre ezt a vitát lezárjam, és újból kezdjem az életem. 
Tisztelettel: P. Z.

Tisztelt Cím!

Közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet indítani, de ez drága és nem biztos, hogy eredményes lesz.

2019.05.20.

T. Ügyvéd Úr!

Osztatlan közös tulajdonban lakunk három család plusz termőföld. Egy tulajdoni hányad már természetben is külön használatban van, de a többi tulajdon nincs elkülönítve csak szóban van használati megállapodás. Rendezni szeretném a jogokat. A harmadik tulajdonos ezt nem akarja. Mi a legrövidebb és legolcsóbb megoldás? Köszönöm.
Tisztelt Cím!

Ha nincs megállapodás, akkor nem oldható meg az ügy.

2019.05.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Debrecen belterületén élünk kb. 700 nm-es telken. Egy éves juhász kutyánk ugatása zavarja az éjszakai pihenésben a szomszédunkat. Azt kérte, hogy éjszakára zárjuk hátra valahová, de nincs neki hely, vagy ha lekerítenénk, az nekünk kerülne költségekbe. Plusz a kutyát házőrzésre vettük, ha éjszakára elzárnánk, akkor semmi értelme a kutyának. Kérdésem: köteles vagyok e a kérésüknek eleget tenni, ha másokat nem zavar a kutya? Ha nem kerítem le, milyen következményekkel számolhatok? Válaszukat előre is köszönöm. N. G.

Tisztelt Cím!

Ha a szomszéd birtokvédelmi eljárást indít, akkor az önkormányzat fog dönteni, a döntés ellen bírósághoz lehet fordulni.

2019.05.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a férjem és Én házassági vagyonszerződést kötöttünk közjegyző előtt, ami kimondja, hogy a ház amit vásároltunk, az csak az Övé.
Ügyvéd előtt kiállítottunk egy olyan papírt, amiben az áll, hogy haszonélvezeti jogom van az ingatlanon. 
Váláskor ez számít valamit? Vagy ezt is közjegyző előtt kellett volna lefektetni?
Mire számíthatok? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

A lakáshasználati jogról a bíróság dönt. A haszonélvezeti jog, akkor érvényes, ha a tulajdoni lapra is bejegyezték.

19.05.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Minap kaptam egy ajánlatot, 1/2 tulajdonú házunkra. Férjem részét már többször próbálták árverezni. Jelenleg kaptam ajánlatot az én részemre ami tiszta tulajdon. Kérdésem a következő, kivitelezhető e, hogy el adjam a saját részemet? Köszönöm Tisztelettel Zsuzsanna
Tisztelt Cím!

A tulajdonostársnak elővásárlási joga van, a vételi ajánlatot közölni kell vele.

09.05.15.

Tisztelt ügyvéd úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy nekem és három testvéremnek van egy lakása, amin kereszt apánknak haszonélvezeti joga volt azért írom, hogy volt mert azt idő közben eltörölték. Ha nincs haszonélvezeti joga akkor mit tudunk tenni, hogy kiköltözzön onnan? Azzal fenyegetőzik, hogy szét ver mindent ha neki mennie kell onnan. Szóval ez lenne a kérdésem, hogy mit tudunk tenni, hogy kiköltözzön? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!

A szívességi lakáshasználót rendes felszólítással fel lehet szólítani, hogy 30 napon belül hagyja el az ingatlant. Ezután lehet lakás kiürítése iránti nem peres eljárást indítani közjegyző előtt, ez ellen ellentmondással élhet a szívességi lakáshasználó.

19.05.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségek vannak abban az esetben, ha egy társasházban az egyik lakás tulajdonosa nem fizet közös költséget és az elmaradása több, mint 500 ezer Ft. A lakásnak több, többek között kiskorú tulajdonosa is van. A közös képviselőnk benyújtotta a jelzálogjog bejegyzése iránti kérelmét, de a kiskorú gyermekek miatt az árverésre nem lát lehetőséget.

Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos eljárást kell indítani először.

19.04.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elidegenítési és terhelési tilalommal rendelkező ingatlant meglehet úgy vásárolni, hogy átkerüljön a nevemre?
Egy üres, szétrabolt árverés alatt lévő házba szeretnék beköltözni. Közműszolgáltató nem akar velem szóba állni sehogyan sem, csak ha szerepelek a tulajdoni lapon. Tehát van bármilyen mód arra hogy a nevem szerepeljen a tulajdoni lapon? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Csak akkor, ha kifizeti a fennálló tartozást, azaz a tilalom jogosultjának engedélye szükséges. Egyébként még széljegyre sem kerül.

19.04.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem nevén van a ház. Született egy gyermekünk aki két hónapos. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha eladja a házat akkor engem vagy a fiamat ki kell fizetnie? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

Ha a külön vagyona, akkor nincs önnel szemben kötelezettsége..

19.04.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Társasházunk kerületi pályázaton kíván indulni. A pályázónak nyilatkozni kell arra vonatkozólag, hogy a “tulajdonában vagy tulajdonukban álló ingatlant polgári peres eljárás nem érinti”.

Jelenleg polgári peres eljárás folyik a Budai Központi Bíróságok a közgyűlési határozat érvénytelenítésének megállapítása iránt,

Véleménykülönbség alakult ki arra vonatkozóan, hogy ez a per megakadályozza-e a pályázaton való részvételt.

Kérem segítségét annak eldöntésében, hogy ebben az esetben az ingatlan polgári peres eljárás alatt áll vagy sem. Köszönettel: J. A. V.

Tisztelt Cím!

Igen úgy értjük, hogy az ingatlan tulajdonjogára vonatkozóan nem folyik peres eljárás.

De ha egy társasházról van szó, akkor bármilyen más típusú perre is gondolhatnak.

19.04.10.

Talajterhelési adóval kapcsolatba lenne kérdésem. Nem vitatom, hogy ki kell fizetni az elhasznált víz után. De nem egyszerű mert rákötni nem tudok. Mert csak 50%-ba vagyok tulaj a másik 50% a testvéremé, aki fizetni nem tud. Mit tudok tenni? Köszönettel: F. G.

Tisztelt Cím!

Egyetemleges kötelezettek, ezért kell kifizetni az önkormányzatnak a hozzájárulást.

19.04.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyósommal közösen vásároltunk egy házat. Sajnos időközben annyira összevesztünk, hogy már nem szeretnénk odaköltözni. Ő semmilyen megoldásra nem hajlik. A ház emeletes külön bejáratú a külön mérőóra megoldható. Mi költöztünk volna a felső szintre. 

A kérdésem a következő: Kivitelezhető-e az, hogy mi tőle függetlenül eladhassuk a házrészünket? Akár külön házszám vagy helyrajzi szám megoldható? Bármilyen megoldás érdekelne, mert nem szeretnénk bíróságra menni. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: N. R.

Tisztelt Cím!

Ez akkor lehetséges, ha használati megosztás megállapodást írnak alá ügyvéd vagy közjegyző előtt a tulajdonostárssal a tulajdoni hányad eladása előtt. Ebben rögzíteni kell, hogy ki melyik lakást, melyik telekrészt használhatja kizárólagosan.

19.04.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az unoka 1/3 részben tulajdonos egy ingatlanban. 2 hetente hétvégét itt tölti a barátjával. Szeretnénk eladni az ingatlant, elég nagy az épület sok a rezsije, de ő nem akarja. Kérdésem a rezsi 1/3 kérhető e vagy csak peres úton. Köszönettel K. T. T.

Tisztelt Cím! Kérheti, de nem reális, mert nem folyamatosan használja az ingatlant.

19.04.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vásároltam egy ingatlant. Az ingatlan telkének végén sorompóval lezárt magánút van. A telken tereprendezés és gépi földmunka lenne szükségszerű, viszont, sajnos csak a magánút felől tudna gép behajtani a telekre. Milyen lehetőségeim vannak ezzel kapcsolatban vagy mit tudok tenni, hogy a gép a telkemre a magánúton keresztül bejuthasson? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!

A magánút tulajdonosától kell engedélyt kérni, vagy szolgalmi jog alapítása iránt pert lehet indítani.

19.04.03.

Tisztelt dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!

Az adásvételi szerződés megkötése után derült ki, hogy az ingatlan kéménye teljesen rossz, életveszélyes. Most volt kint kéményes szakember. A legolcsóbb helyrehozatala 260 000 Ft-ba kerül. Erről a hibáról nem tudtunk, az adásvételi szerződés után szóban annyit mondtak az eladók, hogy a kémény nem szelel eléggé. Kérdésem, hogy mit lehet ilyen esetben tenni? Szeretnénk a vételárat ennyivel csökkenteni, mivel ők tudtak a hibáról.

Tisztelt Asszonyom!

Ebben az eladókkal állapodjanak meg. Ha nem tudnak megállapodni, akkor a teljes vételárat kell kifizetni és az önök tulajdonjogának bejegyzése után tudnak rejtett hibára hivatkozással pert indítani. A szerződést ellenjegyző ügyvéd az ügyvédi törvény alapján egyik fél oldalán sem vehet részt a jogvitában.

19.04.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az Eszközkezelő felajánlotta a lakás visszavásárlási lehetőséget, amit részletekben tudnánk igénybe venni.
Sajnos van egy személyi kölcsön tartozásunk amit nem tudtunk fizetni. Jelenleg a párom munkabéréből vonják.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben a vissza vásárlás mellett döntünk a végrehajtó elveheti e a lakást, ha az állam javára elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve.  Ön mit tanácsol?

Tisztelt Cím! Végrehajtási jog bejegyezhető ilyen esetben is.

19.03.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Családi házas ingatlanunk 1/3 része (lakottan, osztatlan közösben) árverés útján egy ingatlanos Kft. nevére került kb. 12 éve, de azóta se tettek lépéseket a használat, ill. állagmegóvás stb. érdekében. Most írásban felszólítottak az 1/3 kiürítésére, átadására: Kérdésem, hogy ha a “természetbeni felosztás” egyáltalán lehetséges és kívánatos volna, akkor egy KFT. részéről mely természetes személy(ek) gyakorolhatná(k) a résztulajdonosi jogokat? Válaszát nagyon köszönöm. Tisztelettel V. A.

Tisztelt Cím! A vezető tisztségviselő képviseli a Kft.-t.

19.03.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy testvéremmel örököltünk 50-50 % egy ingatlant. Felértékeltette a testvérem 4840000.-Ftra. Én az ő részét meg akarom venni. Örököltünk még földet is én le mondtam a bátyám javára, hogy a föld felét tegyük bele a vásárlási árba ez meg is történt közjegyző előtt, és még adok neki 1Mft-ot. Most több pénzt akar. Bírósággal fenyeget. Mit tegyek?
Tisztelt Cím!

A tulajdonostárs szabadon dönti el, hogy a tulajdoni hányadát mennyiért értékesíti. Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat. 

19.03.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A kérdésem az lenne, hogy hogyha tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, ami ki van adva egy fő részére, de a pénzt amit a bérlő fizet nem én kapom, hanem édesapám, akkor ez ellen mit tudnék tenni? A pénz engem illetne, de 19éves vagyok, erre a pénzre még eddig nem volt szükségem.

Tisztelt Cím! Ha az édesapja javára haszonélvezeti jog van bejegyezve és ő a törvény alapján adja bérbe az ingatlant. Hasznosíthatja az ingatlant. Ha nincs haszonélvezeti joga, közjegyző előtt fizetési meghagyásos eljárást indíthat.

19.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdéssel fordulok Önhöz: 2001-ben közösen építkeztünk a volt l élettársammal. 2008-ban a kapcsolatunk tönkre ment, ő pedig kiment Írországba. Jelenleg is ott él, ott dolgozik. Életvitelszerűen nem él itt. Évente 2 alkalommal volt csak Magyarországon. Az ingatlanon az elmúlt 10 évben mindent én csinálok, ő semmit nem tett hozzá. 2017-ben megváltottam tőle az ingatlan ráeső részét, a Bíróságra be is fizettem egy számlára a pénzt. Az ingatlan teljes egészében az én nevemen van azóta is. A volt párom kitalálta, hogy ez neki mégsem jó. Bíróságra megy. Arra vagyok kíváncsi hogy elveheti-e ezek után az ingatlant tőlem, vagy kaphat-e ismét tulajdonrészt? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: K. A.

Tisztelt Cím!

Ezt a bíróság fogja eldönteni. A felperes keresetéből fog kiderülni, hogy mire alapozza az álláspontját, a keresetre ön válaszolhat, a nyilatkozatok és a bizonyítékok alapján a bíróság dönt.

19.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egyetlen kérdésem van. Lakástulajdonosként jogomban áll- e felújítást kivitelezni (nyílászárók cseréje, elektromos hálózat felújítása) úgy, hogy az ingatlanomon haszonélvezeti joga van idős nagyszülőmnek? Szükség van- e az ő hozzájárulására?

Tisztelt Cím!

Ilyenről nem ír a törvény. A tulajdonos kötelezettsége az ingatlan állagmegőrzése, felújítása.

19.03.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azt szeretném kérdezni és megtudni, hogy 1éve januárjában kivettünk egy ingatlant hosszútávra, mivel a tulajdonosnak nem állt szándékában eladni. Minimum 5-évben egyeztünk meg szóban, a szerződés határozatlan idejű. Majd most február végén, hidegen közölte eladja az ingatlant. Ez egy 160nm-es ingatlan. Miután ezt bejelentette két nap múlva ingatlan értékesítővel jött a tulajdonos. Arról volt szó, hogy felmérik a házat papírmunkát elvégzik és ennyi. Ez nem így történt fotóssal érkeztek. Azt sem tudtam mit csináljak hogyan álljak ehhez a dologhoz, mit kellett volna tennem, illetve mit tehettem volna? Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: V H.

Tisztelt Cím! A bérleti jogviszony 30 napra mondható fel írásban, rendes felmondással.

19.03.21.

Tisztelt Mohos Ügyvéd Úr! 

Pár hónapja vásároltam egy zártkerti ingatlant. 3 millió Ft-ot kifizettem érte, 1 millió Ft-tal pedig adós maradtam, amit szerződés szerint 50.000 Ft-tal kell törlesztenem havonta. Viszont közös megegyezéssel szeretném, ha az 1 millió Ft tartozást módosítanánk a szerződésben, azaz 3 millióért legyen megvásárolva általam. Lehetséges ez? 

Ha az illetékes szerződő fél nem egyezik bele, de a ház 20nm-ének nincs alapja, ő pedig állította, hogy végig van alapozva (erre van bizonyíték), akkor beperelhető? Az segít ebben a helyzetben? 

Tisztelt Cím! Szerződésmódosításhoz mindkét fél megállapodása szükséges.

19.03.21.

Tisztelt Mohos Ügyvéd Úr!
Esetem: árverés által vásároltunk egy házat januárban
Az előző tulajdonos külföldön él, nem lakik a házban senki, de a moratóriumot májusig ki kell várni.
Vásárlás után 30 napig kérvényezni kellett volna a végrehajtót, hogy hivatalból cserélje le a zárat., de mi ezt nem tudtuk. Azt mondta, hogy bíróságon kérjük, ami eltarthat 1-2 évig is.
Tudna esetleg tanácsot adni mi a teendő, hogy hamarabb hozzájuthassunk a házhoz, bírósági út nélkül? Nekünk nincs jogunk lecserélni a zárat május 1. után sem, mivel senki nem lakik bent? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Nincs ehhez joga. Lakás kiürítése iránti eljárást kell indítani közjegyző előtt.

19.03.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édes apám meghalt 7 éve az ő részét testvéremmel örököltük így a családi ház 3/4 része lett a miénk, 1/4 pedig édesanyánké. ő 16 éve önként elköltözött a közös tulajdonból. Mikor elváltak ő kijelentette nem szándékozik vissza költözni. Testveremmel lakunk itt, és most szeretnénk felújítani a házat. A kérdésem az lenne, hogy édesanyánk mire jogosult? Ha követelné a házból a ráeső rész értékét, hogy tudjuk megoldani, hogy a jelenlegi állapotának megfelelő értekét kapja és ne a felújítottét.?
Tisztelt Cím!

Úgy, hogy tudják bizonyítani, hogy mennyit fordítanak a közös tulajdon felújítására.

16.03.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megvásároltunk egy ingatlant és március 22-ig adtunk haladékot a kiköltözéshez. (A szerződésben is benne van)
A kérdésem az lenne, ha nem megy el, hogy tudjuk kirakni?
Tisztelt Cím!
Gondolom írtak kötbért is a szerződésben. Fizetési meghagyásos eljárásban lehet lakás kiürítése iránt eljárást indítani.

19.03.05.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Úr!

Hálásan köszönöm a lehetőséget, hogy kérdezhetek Öntől. Kérdésem: Van egy 1/1 saját tulajdonú ingatlanom, ahova két tanú előtt aláírt, határozott idejű szívességi szoba használati szerződéssel, lakhatás céljából beengedtem egy családtagomat lakni. Van-e lehetőségem az 1994. évi LIII. végrehajtói törvény (VHT) §183/A/1 bekezdését alkalmazni akkor, ha a lakóm nem megy ki magától a szerződés lejárta után. Remél elég a két tanú előtt aláírt magánokirat ennek a paragrafusnak az alkalmazásához. Tisztelettel, Sz. N.

Tisztelt Cím! Nem végrehajtható okiratba foglalták a szerződést, ezért közjegyző előtt kell lakás kiürítése iránti fizetési meghagyásos eljárást indítani.

19.03.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 
Tavaly lett vásárolva egy zártkerti ingatlan, a hirdetésben az állt teljes felszereléssel eladó, szóban az eladóval meglett egyezve, minden ott hagy (ettől független mindent elpakolt kivéve a hordót, borát). Ott őrzi a borát kulcsunk nincs a pincéhez miközben szeptember óta a mi tulajdonunk és a hétvégén akarná elvinni a hordóit. Azt mondja adjunk neki pénzt a hordók fejébe, de tegnap már az ablak párkány árát is ki akarta fizettetni . Az lenne a kérdésem, amikor átadta a kulcsot odáig szól neki a tulajdona nem? Elviheti a hordókat? Kérhetünk érte valamit, amiért tároltuk?

Tisztelt Cím! Ha a szerződésben nem írták le, hogy ingóságaitól kiürített állapotban adja át az eladó az ingatlant, akkor nem tudnak sikeresen kérni, a felelős őrzésért díjat.

2019.03.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 

A történet: 1 évre kötöttünk szerződést a bérlőmmel. Szerződés lejárta előtt 3 hónappal, szóltam, hogy mennie kell nem hosszabbítom meg a szerződést. Azóta sem a rezsit sem a bérleti díjat nem fizeti! Levélben leírtam ezt és felkértem, hogy fizessen! A levél visszajött, nem vette át! Azóta többször ígérte, hogy fizet, de semmi és már a telefont sem veszi fel, sms-re nem válaszol! A lakásban a saját bútorai vannak. A tanácsát kérném, mit csináljak, merre induljak? Valóban nem lehet kirakni a nem fizető lakót?  Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel H.

Tisztelt Cím! Felmondás közlése tértivevényes levélben, fizetési meghagyásos eljárás lakás kiürítése és elmaradt lakbér megfizetése iránt.

2019.03.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr.

Azt szeretném kérdezni hogy, van egy idős hölgy akivel szeretnék eltartási szerződést kötni. A hölgy 93 éves szellemileg teljesen ép, fizikálisan nagyon nagy szüksége van segítségre. De a hölgynek van egy lánya akivel semmilyen szinten nem tartanak kapcsolatot. 40 éve. A kérdés az lenne, hogy kell e a lánya bele egyezése vagy lemondása az örökségéről, hogy eltartási szerződést tudjunk kötni? Válaszát előre is köszönöm. Anna

Tisztelt Cím!

A Ptk. nem ír elő beleegyezést, de a szerződés szerencse jellegét annyival módosította a Ptk., hogy amennyiben a szerződés megkötését követő 2 éven belül hal meg az örökhagyó, akkor a teljesített szolgáltatás értékét és a lakás értékét összemérik, azaz a teljesített szolgáltatás ellenértékét kapja meg ilyen esetben az eltartási szerződés kötelezettje.

2019.02.27.

Kedves Ügyvéd Úr! 

A segítségét szeretném kérni. Párommal albérletben lakunk, amivel nincs is gond. A szerződésben (fix 1 év) benne van, hogy 1 szobát fent kell tartani a holmijuk tárolására ezzel sincs gond. Kérdésem a következő lenne: joga van e a főbérlőnek/bérbeadónak szó nélkül megjelenni a lakásban hajnalok hajnalán, illetve napokat ott tartózkodni, rámolni, pakolni. Ha ilyen mégis előfordul mit tehetünk, illetve hova fordulhatunk? Segítségét előre is megköszönve. Üdvözlettel: L. Andrea 

Tisztelt Cím! szabály szerint, nem mehet be. Birtokvédelmi eljárást lehet kérni az önkormányzat jegyzői hivatalától.

2019.02.25.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem: Egy házat 3/4reszben én,1/4 részben édesanyám örököl. Mik az ő jogai? Az ingatlant szeretnem kiadni van e beleszólása. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, N. A.

Tisztelt Cím!

Ha nem örököl haszonélvezetet, akkor bérbe adható, a bérleti díjat a tulajdoni arányoknak megfelelően kell egymásközt megosztaniuk.

2019.01.31.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
8-an vagyunk tulajdonosok egy örökölt az ingatlanban, 1 testvérem lakik a házban a párjával. A kérdésem az lenne, hogy a rezsi költség ilyenkor hogy van? Nekem és a többi testvéremnek kell fizetni az ő fogyasztásukat? És amíg nem adjuk el a házat (akár évekig is) addig ők ott lakva ugyebár fogyasztanak, az minket terhelne? Egyik testvérem ezt állítja ugyanis. Tisztelettel: Mónika

Tisztelt Cím! Nincs ilyen. A közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint csak a tulajdon fenntartásával járó költségekhez kell a tulajdonostársaknak hozzájárulniuk. A rezsit az fizeti teljes egészében, aki ott lakik.

2019.01.31.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Birtokháborítás ügyében a bíróságon pert nyertem, melynek során a bíróság kártérítést ítélt meg a számomra. Kérdésem, hogy mi a következő teendőm, mivel több mint két hónap eltelt az ítélet óta, de nem történik semmi. Fellebbezés nem történt, az ítélet jogerős. Hogyan tudom érvényesíteni a megítélt kártérítést? Hol kell kérnem a végrehajtást? Köszönettel: Sz. Zs.

Tisztelt Cím! A jogerős ítélet alapján az alperes lakóhelye szerint illetékes helyi bíróságon lehet végrehajtási kérelmet előterjeszteni, a szükséges formanyomtatványt a bíróságon kell kérni, 7 példányban kell előterjeszteni a kérelmet.

2019.01.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lakáscélú devizahitelem van 11 éve fizetve. Nem tudom folytatni,10 éve már 200 km-re élek, tehát nehéz kiadni. Mindenképp el akarom adni. Amit jelenleg kapnék is érte nem fedezi a hitelt. Hogy tudom eladni. A banktól beleegyezés kell? Ha nem kapom meg a beleegyezésük akkor akaratom ellenére rám erőszakolhatják az ingatlant? Ugye nem tehetik? Az ingatlanba közmű is van távhő meg egyéb amit nem lehet leállítani. Mellesleg már többször írtam a banknak, nem állnak velem szóba, hogy egyezségre jussunk.

Tisztelt Cím! A jelzálogjogosult bank javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalomra tekintettel szükséges a bank engedélye az ingatlan elidegenítéséhez.

2019.01.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Hárman örököltünk egy lakást édesanyám a testvérem és én. Az ingatlan hamarosan eladásra kerül. A kérdésem az lenne, hogy ha eladjuk kérhetem e az apai rész kifizetését részemre? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Jné  
Tisztelt Cím! A tulajdoni hányadának az ellenértékét kaphatja meg, ha értékesítik az ingatlant.

2019.01.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni: Férjem halála után a közösen lakott házunk felét ketten öröklünk a Férjem előző házasságából született lánya és én, mint a felesége.

A kérdésem az lenne, hogy az örökös társam negyed tulajdoni részére úgy tudom haszonélvezeti jogom van. Ennek értékét a törvény alapján kiszámoltam. Lehetőségem van arra, hogy a kettő különbözetét fizessem csak meg, így magamhoz váltva az ingatlanrészt?

Ha igen, akkor erről találok valahol írásos törvényi formát, amivel ezt igazolni tudom a másik fél felé? Köszönöm szépen előre is megtisztelő információnyújtását. Tisztelettel: F Gné

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv, 72§.-a alapján tudja kiszámolni a haszonélvezeti jog értékét. Bővebben>>

2019.01.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Páromnak meghalt mostoha apja, anyósom nem örökös mert nem voltak összeházasodva. Szeretnénk meg venni a házat az örököstől. De nem tudjuk megvárni a hagyatéki tárgyalást. Hogy tudnánk addig is igénybe venni a házat, van ehhez valami szerződés nem tudom?

Tisztelt Cím! Előszerződést tudnak kötni az örökössel. Ingatlan szerződések>>

2019.01.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2018. szeptembertől albérletben lakom, ahol az ingatlan kiadójának 100 000 Ft kauciót kellett fizetnem. Bérleti szerződést nem kötöttünk, csupán egy általa saját kezűleg kitöltött lapot kaptam, amin igazolta, hogy átvette a kauciót. Februártól szeretnék kiköltözni.
Ez esetben milyen kötelezettségeim vannak a kiköltözés során, a kauciót el fogom-e bukni? Köszönöm!

Tisztelt Cím! A kauciót vissza kell fizetni.

2019.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az élettársi kapcsolatomnak vége. Van egy 50-50 %-os tulajdonú ingatlanunk. Az exem el akarja adni a részét, állítása szerint már van is vevő. Ez kivitelezhető? Az új tulaj be is költözhet hozzám? Üdvözlettel: Ny. M.

Tisztelt Cím! Ha ön, mint elővásárlásra jogosult tulajdonostárs nem vásárolja meg a vevő által kínált vételáron, akkor igen.

2019.01.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Édesanyánk halála után az ingatlana üressé vált. 4 éve áll üresen. Testvérem szeretné megvenni, de nem hajlandó az értékbecslő által meghatározott összeget kifizetni. Azt mondta csak akkor fogja kifizetni, hogy ha fizetek neki évi 100.000 Ft-ot karbantartási költségre. Az lenne a kérdésem, hogy nekem kell karbantartási költséget fizetnem úgy, hogy a házba nem tudok bejutni? Ugyan is csak a testvéremnek van hozzá kulcsa. Van esetleg erre valami jogszabály? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: J. K.
Tisztelt Cím!
Ha közös tulajdonban van az ingatlan, akkor az összes tulajdonos köteles az állagmegőrzéshez anyagilag hozzájárulni.

2018 Ingatlanjog

2018.12.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlant szeretnénk értékesíteni. Az ingatlan édesanyám nevén van, de ő külföldön tartózkodik. Kérdésem az lenne, hogy milyen meghatalmazásra van szükségem, hogy értékesíteni tudjam az ingatlant? Elég 2 tanúval aláíratni, vagy kell ügyvédi / közjegyzői ellenjegyzés a meghatalmazásra? Köszönöm!

Tisztelt Cím! Ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazásra van szükség, amely tartalma megfelel az 1997. évi 141. tv. előírásainak

2018.12.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szívességi lakás használóként felújításokat végezett a fiatal házas hitelből. A házasság megromlott a volt feleség önszántából elköltözött majd költözése után másfél évre elváltak. Válás után a tulajdonos a volt após meghalt, a ház tulajdonjoga a volt anyósé lett. Az elvált feleség most az új tulajdonosoktól követeli a felújításra fordított összeget. Köteles e fizetni az új tulajdonos? Szívességi használóként, használt időre az új tulajdonos kérhet e visszamenőleg albérleti és használati díjat?

Peren kívüli egyezségre szeretnék jutni. Tudni szeretném, hogy mi lehet a kiinduló összeg? A lakás jelenlegi értéke, a felújításra ment összeg? A fiatalok által felvett svájci frankos hitel, melynek csak egy részét fordították felújításra?Köszönöm a válaszát: K. Mária

Tisztelt Cím! Igen kérheti. A bíróság dönt mindkét kérelemről. A felújításnak a házastársra eső összege az, amit sikeresen követelhet, ha bizonyítja a ráfordítást. 

2018.11.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ingatlan bérbeadási szerződés készítését és ellenjegyzését is vállalja? Aktuálissá vált az üzlethelyiség bérbeadása. Köszönöm, üdvözlettel: R. P.

Tisztelt Uram!

Mindenképpen közjegyző jegyezze ellen a bérleti szerződést, mert a közjegyző közokiratot készít, a közokirat pedig végrehajtható okirat, ami alapján közvetlenül kérhet végrehajtást a bérlő ellen, ha nem fizet. Ha ügyvéd jegyzi ellen, akkor a bérlő tartozása esetén először fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni és a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését követően lehet a végrehajtást elkezdeni.

2018.11.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A volt férjem azzal fenyegetőzik, hogy 50-50 % tulajdonú hitelmentes házunkat felértékelteti s mint elővásárló az én részem kifizeti s menjek ki a házból. Van egy összkomfortos alsó épület évek óta ott van, fel sem akar jönni a házba, azt mondja neki ez nem kell. Én nem akarom eladni tulajdonomat, távollétében most újítottam fel fűtést stb. Mit tehetek Ügyvédúr?

Tisztelt Cím! Annyit kell tennie, hogy nem ír alá semmit.

2018.10.28.

Üdvözlöm Ügyvéd úr!
Édesapám két éve, hogy meghalt, van két bátyám, a kisebbik testvérem a hagyatéki tárgyaláson nekem ajándékozta az ö részét, a nagyobbik bátyám viszont nem!
Édesanyám még él a fél ház az ö nevén van, én az anyukámmal élek! A bátyám most követeli a részét, de sajnos én nem tudok fizetni! Jogos a követelése addig amíg édesanyánk él? Mit tud tenni ha nem tudok neki fizetni? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat. Ennek eredményét nem lehet megmondani. Az adásvételhez, a haszonélvező édesanyja aláírása is szükséges.

2018.10.27.

Tisztel Ügyvéd Úr!
Édesapám testvére 40 éve él élettársi kapcsolatban, a párja ingatlanában/családi ház/. Semmi nem került közös névre, a hölgynek korábbi házasságából vannak gyermekei, közös gyermek nem született. Az ingatlan mellé felépített édesapám testvére ca.200m2-es családi házat, gazdasági épület címszóval. A tulajdoni lapon nem lett feltüntetve. A napokban a hölgy elhunyt. Érdeklődöm, hogy ilyen esetben mi a teendő? A tulajdonos és az építtető nem azonos, de egy háztartásban éltek 4 évtizeden át. Hogyan lehet ezt rendezni a tulajdonos hölgy elhunyta után? Örökség terén, lesz értéke a külön építménynek, ami édesapám testvére nevére épült, de a földhivatali nyilvántartásban nem szerepel. Vagy olyan mintha nem is lenne ott az az építmény? Köszönettel: Renáta

Tisztelt Cím! Perben kell bizonyítania, hogy ráépítés címén tulajdont szerzett.

2018.10.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr
Mi most építkezünk a kivitelezőnek már oda adatunk 3,5 milliót de már meg is bántuk, mert csak rosszat lehet hallani róla. Ha szerződést bontunk vele akkor köteles visszafizetni a teljes összeget? Köszönöm, hogy válaszol. Üdvözlettel.

Tisztelt Cím!

A szerződésben írták le, hogy ez foglaló-e és milyen feltétel bekövetkezte esetén kaphatják vissza.

2018.10.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vettem egy házat. Ki is fizettem. Közben a tulajdonos elhalálozott. Meg kell várjam a hagyatéki tárgyalást, ahhoz hogy átvehessem a házat?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím!

Ha az eladó adásvételi szerződést és tulajdonjog bejegyzési engedélyt írt alá, akkor nem kell megvárni a hagyatéki tárgyalást.

2018.10.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnénk eladni a szülői házat.

Édesapám részét megörököltem, édesanyámnak haszonélvezete van rajta. Azonban ő 2 éve szociális otthonban van, beszélni, írni nem tud. Mit tehetünk?

Tisztelt Cím!

Az özvegyi jog jogosultnak is alá kell írnia az adásvételi szerződést. Ha nincs gondnoka az édesanyjának, akkor nem tudják tehermentesen értékesíteni az ingatlant. Tehát az eladási szerződésbe beleírják, hogy változatlanul édesanyja a haszonélvező. (A vevő nem kap rá hitelt.)

2018.09.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A településen adott egy kb. 2000 m2 külterületi telek, melynek besorolása “kertes mezőgazdasági terület”. Az építési szabályzat szerint “1 db földszintes, legfeljebb bruttó 30 m2 alapterületű tároló (szerszám-, és/vagy termény-tároló) építhető, legfeljebb 3,5 m-es épületmagassággal.”
Kérdésem, hogy mire lehet számítani, ha egy ilyen telekre valaki felépít egy kb. 80 m2-es épületet?
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Gy. D.

Tisztelt Cím!

Nem kap használatba vételi engedélyt.

2018.09.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Fiam, élettársa és unokám, laknak a lakásomban három éve. A lakást jelen pillanatban még általam fizetett hitel terheli. Most csak tartózkodási helyként szerepel lakcímkártyájukon, de szóba került az állandóra bejelentkezés. Ha állandóra bejelentkeznek a lakásba, milyen jogosultságot szereznek az évek múltával? Szükséges-e valamilyen használatba vételi szerződéssel védenem tulajdonomat? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

A tulajdonjogát nem érinti, hogy szívességi lakáshasználók laknak a lakásában.

2018.09.03.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Nagyon hálás lennék, ha a következő kérdésemre választ kaphatnék. Én külföldön élek és dolgozom (adózom) és budapesti lakásomat szeretném eladni. Az adás-vételi szerződéshez elég-e a magyar útlevelem, mivel nincsen sem magyar lakcím kártyám, sem adókártyám? És a szerződés aláírásánál jelen kell lennem személyesen Magyarországon, vagy az itteni konzulátuson is alá tudom írni? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel, Sz. B.

Tisztelt Cím!

Vagy meghatalmaz valakit, vagy személyesen az ellenjegyző ügyvéd előtt írja alá a szerződést.

Adóazonosító jele biztos, hogy van.

2018.08.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A telket amit 11 éve megvettem nem volt bejárása, mivel nem nyílik egyetlen utcára sem, ezért apám adott engedélyt, szolgalmi jogot. Apám telke és háza az én megvett telkem mellett áll. Apám halálakor én nem örököltem a telkéből és házából semmit, mivel nem vér szerinti. Apám úgy érezte nincs szükség külön testamentumra, hisz édesanyám (vagyis a felesége) halála után úgyis mindent én öröklök. Apám halála után hozzá költözött egy férfi, azóta tőlem egyre jobban eltávolodott. Még azzal is megfenyegetett, hogy csak addig jöhetek haza amíg ő azt engedi és addig léphetek a megvett telkemre amíg ő arra engedélyt ad. Anyám új pasijával le akarják cserélni a kaput, hogy én már ne tudjak bemenni sem a szülői házba, sem a saját megvett telkemre. Megjegyzem a szennyvíz elvezető csatorna a szülői házból is az én telkemre folyik, mert az én telkemen lett szeptikus gödör ásva még 10 évvel ezelőtt, melyet azért engedtem meg, hogy átjárást kaptam a telkemre.

Úgy tudom, hogy mivel oda vagyok jelentkezve, a szülői ház címére, és ha engem kizárással fenyegetnének, akkor amíg ott vannak a személyes értékeim, addig nekem is van jogom belépni oda. Ha viszont nem adnának átjárást a saját telkemre, azt sem tehetik meg mert jegyzőkönyv szerint ügyvédileg bejegyezve és elintézve szolgalmi jogom van bejegyezve apám jóváhagyásával és aláírásával. A kérdésem, mit tehetek? Merre tovább?Várom válaszát! Üdvözletem.

Tisztelt Cím! Ha esetleg nincs, a tulajdoni lapra bejegyezve a szolgalmi jog, akkor bírósági úton kérheti ennek megállapítását. Az anyja házát ön szívességi használó jogcímén használja, ami 30 napos határidővel felmondható.

2018.08.20.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Segítséget szeretnék kérni 50% 50% arányban vettünk egy lakást élettársammal, a lakás még nem került átíratásra! Élettársi kapcsolatunk megszűnt.
Milyen lehetőségem van, hogy a szerződésben foglaltak alapján a rám eső rész a nevemre kerüljön, mivel ő nem hajlandó a lakás átíratására?

Tisztelt Cím! Kinek a nevén van az élettársa tulajdoni hányada? Ön kinek adta a pénzt? Ha az élettárs nevén van, akkor csak úgy, ha a tulajdonos aláírja az adásvételi szerződést, amellyel elidegeníti a tulajdoni hányadát. Nézze meg a tulajdoni lapot és a szerződést!

2018.08.18.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Üdvözlöm! Azt kérdezném, hogy van egy 50-50%ban közös lakásunk a párommal (nem vagyunk sem házasok, sem élettársak) Én a saját különvagyonomból 5millióval szálltam bele a párom a saját külön vagyonából 2millióval. 1 éve felvettünk 7millió közös hitelt, én vagyok az adós, párom az adóstárs. A hitelből már kifizettünk fél milliót, és az ingatlan a vételi árhoz képest 2 millióval többet ér most az ingatlanpiacon. Külön válnak az útjaink, szeretném kifizetni, de mennyit kell adnom? 2 milliót vagy többet? Mivel emelkedett az ingatlan értéke és már törlesztettünk a hitelből is. Hogy kell ezt kiszámolni? Nagyon megköszönném a felvilágosítást!

Tisztelt Cím! A tulajdonostárs a másik tulajdoni hányad mostani értékéből indulhat ki. A jövőben kifizetendő hitelt értelemszerűen nem kell kifizetni a tulajdonostársnak.

2018.08.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az volna, hogy a nagyszülők a két kiskorú gyermekemnek ajándékozták a házat.
A papa része a 2 gyermekem nevére ment a mama része pedig a párom nevére.
Az illetéket befizettük.
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor van e lehetősége az ajándékozó félnek vissza lépni és másnak ajándékozni a házat? Köszönöm.

Tisztelt Cím! Ajándékot 1 éven beül lehet bíróság előtt visszakövetelni. Ingatlanjog>>

2018.07.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megérdeklődni, hogy a közös képviselő feladatai közé tartozik-e a társasház előtti önkormányzati tulajdonban lévő parkoló parlagfű-mentesítésének kérése? Tisztelettel: Dné

Tisztelt Cím! A terület tulajdonosának a feladata.


2018.07.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!
3 Hete édesapám kórházba került, sajnálatos módon olyan betegsége lett, melynek következtében, sokszor zavart és nem tud magáról. Míg nem került be a kórházba, már akkor tervben volt, hogy eladjuk a családi házunkat és az autót, és veszünk egy kisebb lakást a városba.
Sajnos az eladás menete megállt, hisz mind a lakás mind az autó édesapám nevén van. Milyen úton módon tudnám az eladni? Mik szükségeltetik ennek a procedúrának a sikeres végbeviteléhez. Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím! A tulajdonos leírt állapota miatt az eladás nem valósítható meg. Ingatlanjog>>

2018.07.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha a megvásárolt ingatlan nem adták át a szerződésben szereplő határidőre, megtámadható-e a szerződés, utólag lehet-e kötbért kérni? Köszönöm előre is válaszát,

Tisztelt Cím! Ha a szerződésben szerepel a kötbér alkalmazásának a feltétele, akkor igen.

2018.07.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy van a férjemnek egy házrésze és rajta kívül még van 2 örökös meg az anyósom és el szeretnénk adni a házat, de az egyik örökös nem egyezik bele! Az anyósom még él. Ilyenkor ha a többség el akarja adni a házat az az 1 örökös megakadályozhatja? Eladható a ház így is és ha kérik azt az 1 örököst hogy fizesse ki a többieket az lehetséges? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Az összes tulajdonos egybehangzó akarata szükséges az eladáshoz.

2018.07.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Annyi lenne a kérdésem, hogy a nyaraló ingatlanból eladható-e a saját tulajdon részem?
Válaszát köszönöm! T.

Tisztelt Cím! Ha megveszik, és a tulajdonostárs nem él az elővásárlási jogával, akkor igen.

2018.06.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék tanácsot kérni. Tulajdoni lapon nem szerepel az ingatlan amit vásárolnánk, teljesen önerőből. Tartozás van rajta, de ez rendezve lenne. Így meglehet venni az ingatlant vagy bejegyzés (földmérés után) lehet csak?  Szükséges az ingatlant feltüntetni a tulajdoni lapon vagy sem az eladáshoz? Helyrajzi szám van, de házról semmi csak a tulajdonos neve, de az utca házszám nincs, csak telek és annak négyzetmétere

Tisztelt Cím!

A ház feltüntetése szükséges, mert nem lehet tudni, hogy van-e használatba vételi engedély. Nem javaslom így megvenni.

2018.06.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy megvásárolhatnám édesanyámtól a lakását, amelybe én is be vagyok jelentve? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Ha nincs elidegenítési tilalom az ingatlanon és az édesanyja a tulajdonos, akkor nincs akadálya.

2018.06.25.

Kedves Dr. Mohos Gábor,

Külön helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan (kertes, családi ház) esetében, ahol a főépület ikerház, van e elővásárlási joga a másik ház tulajdonosának? Milyen szabályok vonatkoznak most erre az esetre? Válaszát előre is köszönöm, S. J.

Tisztelt Cím! Ha nem tulajdonostársak, akkor nincs elővásárlási joga.

2018.06.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A párommal közösen vettünk egy házat, 50-50%-ban. A használati jog mindkettőnket megillet az egész házra nézve. Költözésre kényszerülök két gyermekemmel súlyos alkohol problémája miatt!
Kötelezni lehet e arra, hogy kifizesse a részemet?
Kell e a beleegyezésemet kérnie ahhoz, hogy a házba költöztessen bárkit maga mellé? Válaszait előre is Köszönöm!

Tisztelt Cím! Nem lehet kötelezni, hogy fizessen. A társtulajdonos engedélyt adhat egymaga, hogy valaki beköltözzön a házba.

2018.06.14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelenlegi lakásunkat már hirdetjük, mivel megvan a kiszemelt családi ház, amit meg szeretnénk venni. Amíg a lakásunk nem megy el, addig nem tudjuk elkezdeni a családi ház megvételét, viszont azt sem akarjuk, hogy a kiszemelt házat, addig eladják. Előleg átadására gondoltunk.

Az lenne a kérdésem, hogy előleg csak ügyvédi szerződés keretein belül adható át, vagy van ennek valami módja csak az eladó-vevő között, esetleg valamilyen átvételi elismervény segítségével? Köszönöm!

Tisztelt Cím! Előszerződés kötése javasolt ügyvéd előtt. Ingatlanjog>>

2018.06.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan jogi kérdésben szeretném tanácsát kérni. Eladtam az ingatlant és ügyvéd előtt megegyeztünk a vevővel, hogy a külön bejáratú hátsó udvart és az ott lévő garázst használjuk még 3 hónapig. A garázsban és az udvaron sok érték is van. Most viszont kizárt minket az új tulajdonos. Megfenyegetett, ha bemegyünk a dolgainkért rendőrt hív.

Milyen jogaink vannak? Köszönöm szépen! Tisztelettel: K. E.

Tisztelt Cím! Ha leírták a szerződésben ezt, akkor van erre joguk.

2018.06.14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Testvéremmel 1/2-1/2 részben vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak, melynek egészén édesapánk részére özvegyi jog van bejegyezve. Szerettem volna ha az én részemet kifizetné. Miközben kiderült a testvérem vett fel szabad felhasználású hitelt, amiből az én beleegyezésem nélkül az ingatlan nagy részét belsőleg felújította, így nem tud kifizetni. Jelzálog a hitel utána nincs bejegyezve. Párommal arra gondoltunk, hogy mi vennénk meg a testvérem részét. (a haszonélvezet megmaradna az ingatlanon).

Kérdésem: Testvérem milyen költségeket tud rám hárítani a felújításból eredően?

Édesapám miben tud hátráltatni, milyen jogai vannak ez ügyben? Szükséges-e a haszonélvező bármilyen hozzájárulása vagy közreműködése ehhez az adásvételhez? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Minden költségét kérheti öntől. Az özvegyi jog jogosultja korlátozhatja a tulajdonos használati jogát. Az adásvételhez nem szükséges a beleegyezése. Ingatlan adásvételi szerződés>>

2018.06.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eladtuk a házunk, 05.31. volt a kiköltözés dátuma, mi 29.-én költöztünk, de pár apróság, ami nem is igazán pénzbeli, hanem személyes a kapkodásban, idegességben ott maradt. Jeleztem ezt másnap a ház vevőinek és, hogy szeretnénk még ezekért elmenni kicsit később. Akkor beleegyeztek, rá pár napra, mikor hívtam őket, hogy mennénk, az volt a válasz, azok a tárgyak most már az övéik és ne zaklassuk őket, 31.-én lejárt a kiköltözés dátuma. A tárgyak nem pénzbeli, inkább eszmei értéket képviselnek számunkra. Van bármiféle út, hogy a tárgyakat vissza kapjuk? Ha “csak” polgári peres, annak nincs értelme, mert mire vége, addigra azok a tárgyak már megsemmisülnek, mivel nekik nem érték. 
Előre is köszönöm a választ! 

Tisztelt Cím! Fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani dolog kiadása iránt.

2018.06.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem tulajdonában van egy ingatlan. Anyósom a haszonélvezője. Be
szeretnénk jelenteni édesapámat a házba. Kérdésem az, hogy a haszonélvezőnek is alá kell írni a lakcímbejelentőt vagy csak a tulajdonosnak? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! A haszonélvezet jogosultja engedélyezheti, hogy ki használja az ingatlant.

2018.05.22.

Tisztel Ügyvéd Úr,

Újonnan épülő, 4 lakásos társasházban vásároltunk 1 lakást közvetlenül a Beruházótól. Az adásvételi szerződés megkötésének időpontjában a többi lakás még eladó volt, tehát leendő tulajdonostársak még nem voltak. Az ingatlan osztatlan közös tulajdonú, használati megosztási szerződés született. Hitel igénylése során a Bank a többi leendő tulajdonos elővásárlásról lemondó nyilatkozatát kéri, mivel a tulajdoni lapon a széljegyen 2 héttel későbbi dátummal bejegyzésre került a többi lakás vevője. A kérdésem az, hogy annak fényében, hogy mi voltunk az első vevők, a Bank jogosan kéri a későbbi vevők lemondó nyilatkozatát a mi tulajdonrészünkre vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, G.

Tisztelt Cím! Igen, mert osztatlan közös tulajdon egyik tulajdoni hányadát vásárolják meg. A sorrendiség nem releváns. Ingatlanjog>>

2018.05.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lenne egy kérdésem! Egy családi ház fele az én tulajdonomban van, fele a nevelőapámén! Mivel nem jövünk ki egymással, kifizetném valahogyan és így már az enyém lenne a ház! Kérdésem, hogy ennek mi a menete? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Adásvételi szerződést kötnek ügyvéd vagy közjegyző előtt, ha a másik fél szerződést akar kötni.

2018.05.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a volt párommal, most szétváltunk és ő maradt a lakásba. A kérdés az hogy van e ilyen esetben arra törvény, hogy ő kifizesse nekem a lakás felét mert 50-50% vagyunk tulajdonosok, vagy csak az ő jóindulatán múlik, hogy kifizet e engem. Válaszát előre is köszönöm: Ny. P.

Tisztelt Cím! Pert lehet indítani közös tulajdon megszüntetése iránt. Ingatlanjog>> 

2018.05.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék vásárolni egy ingatlant, aminek a felét árverezik, a másik fele pedig magántulajdonban van. Az ingatlan lakottan kerül árverésre, az a személy lakja, akié a magántulajdoni rész.
Kérdésem az lenne, ha meg akarom vásárolni az ingatlan árverezett felét mik a lehetőségeim? Ha biztosítok csere lakást a bentlakónak kiköltöztethetem? Vagy csak bérleti díjat kérhetek tőle és akár megeshet, hogy sosem költözik ki? Illetve árverésen vásárolt ingatlanra ugyan úgy vonatkozik a vagyonszerzési illeték, mintha szabad piacon vásároltam volna? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Tulajdonközösség jön létre, a tulajdonostárs bent lakhat. 4% illetéket kell fizetni. Ingatlanjog>>

2018.05.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2009-ben az akkori párommal közösen vásároltunk egy ingatlant 50-50% arányban. A haszonélvezeti jog “keresztben” lett bejegyezve a másik részére. A párom három éve, gyakorlatilag mindent itt hagyva elment és évente egy-két alkalommal eljön pár órát kertészkedni. Továbbra is ide van bejelentkezve állandóra.
Az ingatlannal kapcsolatos költségekbe nem száll be. Kérhet-e tőlem bérleti díjat az Ő felére? Üdvözlettel F. S. 
Tisztelt Cím!

Többlethasználati díj, bíróság állapíthatja meg, az összes körülmény alapján. Ingatlanjog>>

2018.05.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy fél házrész tulajdon jogával rendelkezem. Ezt a fél házrészemet szeretném az unokám javára átíratni. Neki szeretném ajándékozni. Még azt szeretném megtudni, hogy kb. mennyi az ügyvédi munkadíj! Köszönettel Cs. Lné

Tisztelt Cím! Ajándékozási szerződést köthet ügyvéd vagy közjegyző előtt az unokájával. Ha 18 év alatti, akkor a törvényes képviselőknek is alá kell írniuk a szerződést. A munkadíj annyi, amennyiben megállapodik az ügyvédjével. (Az ingatlan forgalmi értékétől is függ.) Ingatlanjog>>

2018.05.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Birtokba adási jegyzőkönyvet fogunk írni hamarosan. A megvásárolt ingatlannak 2 tulajdonosa volt 50-50%-os tulajdonhányaddal. Kérdés az lenne, hogy a jegyzőkönyvet ebben az esetben mint két eladónak alá kell írnia vagy elég csak az egyik eladó aláírása? Köszönettel: S.A.

Tisztelt Cím! Írja alá mindkét eladó.

2018.05.07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tulajdoni lapon a megkérdezésem nélkül új tulajdonos van bejegyezve. Én vagyok haszonélvező. Sajnálatos módon az nekem gyanús, hogy nélkülem vették meg a gyerekemtől? Már nem kell a haszonélvező eladáskor! Igaz ez ügyvéd úr?

Tisztelt Cím! Igen, a haszonélvezőnek nem kell aláírni az adásvételi szerződést. Természetesen a szerződésben le van írva, hogy a haszonélvező nem változik. Tehát továbbra is ön rendelkezik az ingatlan hasznosításáról.

2018.05.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

14 éve megengedtük, egy néninek, hogy ha fizeti a rezsi költséget lakhat az udvarban lévő szoba konyhában. Ezt szerződésben le is írtuk. 7 hónapja elköltözött, viszont a cuccát itt hagyta. Azóta se kommunikál velem se a néni, se a családja. A rezsibe nem fizettek semmit. Az lenne a kérdésem, ha a néni elköltözött, meddig vagyok köteles őrizni a dolgait és fenntartani a helyét? A lakás 1/1 részben az én tulajdonom, eltartási szerződésünk nincs. 7 hónapja lomlerakónak használják a tulajdonom. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím Meg kell őriznie az ingatlan használójának az ingóságait a letéti őrzés szabályai szerint. Értesítenie kell a használót, hogy felmondja a használati jogviszonyt.

2018.04.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tisztelt ügyvéd úr a kérdésem a következő. Egy ingatlan 1/2 arányban az én nevemen van. Elkívánom adni, amire ajánlatot kaptam. 1/2 rész mellé lemondok az anyai részről a vásárló javára. Jelen helyzetben az elővásárlási jogára való tekintettel a benne lakó édesanyám részére ügyvédi iratot kell e elküldenem, vagy saját magam által irt vásárlási szándékot jeleznem?
Tisztelt Cím!

A Ptk. alapján az elővásárlásra jogosult tulajdonostárssal írásban kell közölni a vételi ajánlatot. A földhivatal elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot kér.

2018.04.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremmel 1/2-1/2 részben vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak, melynek egészén édesanyánk részére holtig tartó haszonélvezet van bejegyezve. Szeretném eladni a részemet testvéremnek (a haszonélvezet megmaradna az ingatlanon). Kérdésem: szükséges-e a haszonélvező bármilyen hozzájárulása vagy közreműködése ehhez az adásvételhez? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!
Nem szükséges. Ingatlanjog>>

2018.04.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Szeretnék érdeklődni, ha kiskorú a lakás tulajdonosa, amit meg szeretnénk venni, milyen dolgokra kell figyelni pluszban.
Ilyenkor foglaló ugyanúgy adható? Mi történik ha a gyámhatóság nem járul hozzá az adásvételhez?  Előre is köszönöm válaszát. K. A.

Tisztelt Cím! Igen a szerződést be kell mutatnia az eladó szüleinek a gyámhivatalban. És azt záradékkal ellátnia a földhivatalnak.

2018.04.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy ismerősöm, aki vett egy házat de a fél ház az élettársa nevén van, aki nem fizetett a házba semmi pénzt. És még a lány helyett alá is írt papírt amihez nem lett volna joga. Szeretné visszaszerezni a lány a házat. Ebben az esetben mi a teendő? Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel F. N.

Tisztelt Cím! Ha tudja bizonyítani, hogy milyen jogcímen engedett tulajdonjogot a másik félnek tulajdonjogot az illető, akkor érdemes pert indítani. Egyébként ezt nehéz bizonyítani.

2018.04.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azt szeretném megtudni, hogy jelzálog joggal terhelt ingatlan eladásra kerülhet e, a tulajdon jog megvásárlásával. Tehát a tulajdonos eladhatja e tulajdon jogát, ha az ingatlanon jelzálogjog szerepel, ami a vevőt nem zavarja, illetve hajlandó a jelzálog jogot megvásárolni a későbbiekben egyben esetleg részlet fizetési megállapodásban? Ezt csak egyben lehet intézni vagy külön külön is?

Tisztelt Cím!

A jelzálogjogot elidegenítési és terhelési tilalom szokta biztosítani, ezért a vételárból kell kifizetni a terhet és törölni a bejegyzéseket. Az adásvételi szerződéstől számított 6 hónapon belül kell lebonyolítani. Ingatlan adásvételi szerződés>> 

2018.04.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vettem egy házat 2002-ben. Van rajta egy per így csak széljegyen vagyok rajta. Akitől vettem az is csak széljegyen van. Ezt a pert az 1990-es években felfüggesztették.  Azóta itt lakom életvitel szerűen. A kérdésem, hogy az elbirtoklással élhetnék-e. Köszönettel várom válaszát.

Tisztelt Cím!

Elbirtoklásnál a bíróság előtt kell pert indítani, a bíróság dönt erről. Ingatlanjog>>

2018.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanon az egyik ikerházfél tulajdonosa vagyok. (Használati megállapodásunk van a másik ikerházfél tulajjal.)  A másik ikerházfél tulajdonos bővíteni szeretné a már meglévő épületet toldással, úgy hogy a tervezett épület fal a használati megállapodás szerinti „határvonal” lenne, illetve meg kellene bontania a közös terasztetőt. A felépülendő új épülettől teljesen árnyékolt lenne az ingatlanom. A jelenlegi törvények szerint milyen lehetőségeim vannak arra vonatkozólag, hogy ne épüljön fel a toldott épület? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Ha kell építési engedély, akkor az önkormányzat építésügyi osztályán tehet bejelentést, ha nem, akkor birtokvédelmi eljárást indíthat vagy az önkormányzatnál vagy bíróság előtt.  Ingatlanjog>>

2018.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérem, ha lehetséges válaszoljon nekem, milyen következményei lehetnek, egy társasházzá alakuló 3 lakásos családi ház esetében annak, hogy az egyik lakó a jelenleg osztatlan közös tulajdonú kert egy részére, az alapító okiratban 
KIZÁRÓLAGOS használati jogot akar beleíratni?
Ezen okirat alapján a későbbiekben ő, vagy ha eladja a lakást,
az új tulajdonos kisajátíthatja azt a részt a kertből, esetleg kerítéssel körül is zárhatja, hogy a többi lakó ne tudja használni még az ezen a területen áthaladó közös járdát sem? Várom megtisztelő válaszát, üdvözlettel: B. T.

Tisztelt Cím!

Igen, ha bekerül az alapító okiratba, a kizárólagos használati jog, akkor, joga lesz kizárni a többieket. Ingatlanjog>>

2018.03.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy ingatlant szeretnénk eladni a vevővel most kialkudott áron, de 2019 januári fizetés és birtokba adás mellett, oly módon, hogy a vételár ne idei, hanem 2019. évi jövedelemnek számítson, de egyikünk se léphessen vissza. Van erre megoldás? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Sz. Gy.

Tisztelt Cím!

Előszerződést kötnek, a végleges szerződést jövőre kötik meg. Ingatlanjog>>

2018.03.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A házunkat szeretnénk eladni, hitel nincs már rajta, de a jelzálog még nincs levéve.
A kérdésem a következő: A levételhez az egyszeri 6600 Ftot kell megfizetni? Vagy 3szor 6600-at mivel hárman vettük fel annak idején a hitelt. Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Cím!

Ön a földhivatali eljárás díját írta le. Igen, ezt be kell fizetni a földhivatalba (egyszer 6600.-), amikor a jelzálog jog jogosult engedélyét benyújtják a földhivatalba.

Önöknek kell a díjat befizetniük. Ingatlan adásvételi szerződés>> 

2018.03.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Felépült családi házra nemrég kaptuk meg a használatbavételi engedélyt. A Feleségem nevére íratnám a fele tulajdont. Van-e ennek valami előnye/hátránya azzal kapcsolatban, hogy az építkezésre 2×8 millió hitelt vettünk fel, ami erre a házra/telekre van terhelve. Ha célszerű a tulajdon megosztás, azt hol kell intézni? (ügyvéd, vagy Földhivatal?)
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Ha az ingatlanra jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, akkor a bank engedélye szükséges a tulajdoni arányok módosításához. Ügyvéd által ellenjegyzett ajándékozási szerződést a földhivatalba kell benyújtani. Ez közös tulajdon lesz, 1/2-1/2 tulajdoni arányban. Ingatlanjog>>

2018.03.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk felvenni a csok-ot de ehhez nem lehet haszonélvezeti jog az ingatlanon. 50% az enyém 50% a nénikémé és a Nagymamámnak van haszonélvezeti joga amiről nem akar lemondani. Van e esetleg olyan megoldás, ami hasonló jogokkal bír mint a haszonélvezeti jog. Vagy ha én ügyvéd előtt nyilatkozatot teszek, hogy ugyanazok a jogok illetik meg mintha  a haszonélvezeti joga lenne, de ez csak kettőnk között jönne létre, nem lenne bejegyezve a földhivatalba. Ez lehetséges? Köszönettel Nné

Tisztelt Cím! Nem megoldható. Ha a nagymama hajlandó eladni a haszonélvezeti jogot, az kivásárolható>>

2018.03.19.

Jó napot kívánok Önnek! Két tulajdonosa van a háznak. Érdeklődni szeretnék arról, hogy a másik fél ki adhatja-e a beleegyezésem nélkül az ingatlant?

Tisztelt Cím! Igen a bérleti szerződést az egyik tulajdonos egyedül is megkötheti, a saját tulajdonrészéről. Ingatlanjog>>

2018.03.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megtudni, hogy létesíthető-e pilates mozgásstúdió társasházi lakásban a tulajdonosok beleegyezése nélkül. Mi a stúdió alatti lakásban lakunk és  halljuk a mennyezet felől a rendszeres dübörgést, zörgést és  a megnövekedett forgalmat a házban és a lakásban is, amire az a modortalan  válasz, hogy nem repülhetünk.

Mi 25 éve lakunk itt és soha nem volt ilyen problémánk a felettünk lakókkal, de másfél éve ide költözött ez a hölgy és azóta szinte egész nap döng a mennyezet és zajlik az élet felettünk a megkérdezésünk nélkül. Köszönettel és tisztelettel várom válaszát: L. Lné

Tisztelt Cím! Birtokvédelmi eljárás indítható az önkormányzat jegyzői hivatalánál. Ingatlanjog>>

2018.03.13.

Tisztelt dr. Mohos Gábor!

Ingatlan tanácsadásra lenne szükségem. Kötöttem egy adásvételi szerződés arra vonatkozólag, hogy vásárolok egy ingatlant, hitelből. Az eladónak az ingatlanon jelzáloghitele van. Az adásvételi szerződés alapján önerő megfizetését vállaltam, aminek a kifizetési határideje lejárt a múlt héten. Úgy döntöttem, hogy az önerőt még nem utalom el az eladó előtörlesztési számlájára, mert a lakás vásárlását hitelből tudom teljesíteni, de pozitív hitelbírálatot még nem kaptam. Kockázatosnak tartom a pozitív hitelbírálat előtt átutalni az önerő összegét, mivel ha a hitelbírálaton elbukom, akkor az önerő összegét nem tudom visszakérni. 

Szeretném az Ügyvéd Úr véleményét, szakértelmét kérni ebben a problémakörben.

Segítségét előre is köszönöm Üdvözlettel: K. T.

Tisztelt Cím!

Ezt a szerződő felek a szerződéskötéskor szokták megbeszélni. Ingatlan adásvételi szerződés>> 

2018.03.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy ingatlan amit már az Otp faktoringnak fizetek 20 éven keresztül.

A problémám az lenne, hogy a volt férjemmel vettük ezt anno és ő az adós társam.

50-50%-ba vagyunk tulajdonosok.

A teljes hitelt én fizetem és szeretnénk őt kivonni az adósságból amit édesanyám átvállalna.

Az otp faktoring /szóban /erre nemet mondott.

Kérdésem meg tudjuk e tenni valahogy hogy a tulajdon jogát átruházza, esetleg elajándékozza.

Ő belement, mert van egy 8 éves közös gyermekünk akinek a javára lemondana  a tulajdonjogáról.

Van e erre valami lehetőségünk? Köszönettel előre is válaszát: K. K.

Tisztelt Cím!

Csak a bank engedélyével lehet, mert elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a bank javára. Ingatlanjog>>

2018.03.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy a sógornőm és a feleségem 50-50% ban tulajdonos az ingatlanban. Van rajta hitel amiben a sógornőm az adóstárs most szeretnénk a sógornőm részét a nevemre íratni ez lehetséges anélkül hogy a hitelt kitisztáznánk? Köszönöm

Tisztelt Cím!

Nem, mert elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve az ingatlanra. (Először kérjenek a banktól hitelszerződés módosítást, melyben ön átveszi az adóstárs szerepét. Így talán a bank megadja a tulajdon átruházáshoz az engedélyt.) Ingatlanjog>>

2018.03.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan eladásban kérnék jogi segítséget.

A helyzet a következő :

Adott egy 70 éves özvegy asszony, három felnőtt fiú gyermekkel. Az apa halála után a két fiatalabb gyermek, a legidősebbre íratta apai örökrészét, aki egy háztartásban él az édesanyával az örökséget képező ingatlanban. A családi ház egészére az édesanyának van haszonélvezeti joga.

Az egynegyed részt birtokló fiú gyermek 50 éves, alkoholista. Megkeseríti az édesanya és a család életét, trágár módon beszél, sorra veszíti el a munkáját, az anya retteg a fiától,  aki ha részeg fenyegeti, hogy kárt tesz benne. A család szeretné az ingatlant eladni, hogy ne kényszerüljön az édesanya egy háztartásban élni az alkoholista fiával, de az nem egyezik bele az eladásba, mondván egynegyed tulajdonrésze van benne. Vevő is lenne a házra. Megkapná ami megilleti, csak az lenne a lényeg, hogy az anyuka végre nyugalomban lakhasson egyedül.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne ezt az ingatlant eladni?  Van-e valamilyen mód arra, hogy ez az alkoholista ne tudja megakadályozni az eladást.

Tisztelt Cím!

Az eladáshoz minden tulajdonos aláírása szükséges, a bíróság nem pótolja a tulajdonostárs jognyilatkozatát.

Ha a bíróságtól tulajdonjog megosztást kérnek, a bírósági illeték az ingatlan értékének 6%-a. A bíróság kényszerárverésre hozhat határozatot.

A haszonélvezőnek joga van egyedül birtokolni az ingatlant. Felszólíthatja írásban a résztulajdonost a lakás elhagyására. Haszonélvezeti jog>> 


2018.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapámmal közös lakásunk volt, 1/2-1/2 arányban. 

Édesapám elhunyt, hagyatéki végzésünk még nincsen.

Szeretném kiadni az a lakást, megtehetem? Vagy csak a hagyatéki végzés megléte után? 

Tisztelt Cím!

Még nem javasolt, csak azt követően, hogy ön az egész ingatlan tulajdonosa lesz.

Ingatlanjog>>

 

2018.03.06.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy készpénz ajándékozás szülő és gyermek között írásba kell-e foglalni 2 tanúval, vagy ügyvéd előtt kell, s az átutalásba a megjegyzés rovatba mit kell írni?
Előre köszönöm megtisztelő válaszukat. Tisztelettel: H. N.

Tisztelt Cím!

Javasolt írásba foglalni, nem szükséges ügyvéd előtt, ha banki átutalás. A közleményrovatba ajándék szerepeljen.

2018.03.01.

Kedves Ügyvéd Úr.
Ingatlan eladással kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy ingatlanunk amely osztatlan közös tulajdonú területen van egy másik ingatlannal amelyre elővásárlási jogunk van. Az osztatlan közös tulajdonú területről rendelkezünk egy ügyvédi szerződéssel amely leírja, hogy mettől meddig a mi tulajdonunk a terület de nincs bejegyeztetve a földhivatalba. A mi ingatlanunkat szeretnénk eladni és a kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a másik ingatlan tulajdonosának részt kell e venni az adás-vétel során? A ház ajándékozás jogán 3 évvel ezelőtt került a nevünkre és azon a szerződésen az ingatlan értéke alacsonyabb mint a mostani eladási ár. Ebben az esetben milyen adózási kötelezettségünk van? Válaszát előre is köszönöm: M. N.

Tisztelt Cím! Használati megosztás szerződést kell írniuk a tulajdonostársakkal. A fizetendő adót az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámolni. 

2018.02.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az volna a kérdésem, hogy a nagyszűk az ingatlanukat a páromra és a két kiskorú gyermekemre íratták. Én is benne vagyok a szerződésben mint a 2 gyerek gondviselője és törvényes lakáshasználó. A papa beteg agylágyulás, a mama saját felelősségre haza hozta a kórházból, de állandó felügyeletet nem biztosít neki. A papa nagyon agresszív sokszor nem tud magáról, ezt szóvá tettük és azt a választ kaptuk, hogy mind a négyünket kiraknak. Ezt megtehetik? Így kirakhatnak minket, ha ők a haszonélvezők a gyerekek pedig a tulajdonosok? Válaszát köszönöm.

Tisztelt Asszonyom! Igen, a haszonélvező rendelkezik az ingatlan felett. Haszonélvezeti jog>>

2018.02.27.

 Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy telek amit nyolcan örököltünk. Lett is volna rá vevőnk, de az egyik örökös nem akarja eladni a részét. Most a vevő visszalépett. Egy ember miatt mindenkinek el kell fogadni, hogy nem adhatjuk el a telket, vagy lehet valahogyan kötelezni az illetőt, hogy fizesse ki a többi örököst /találjon új vevőt? Mit tegyünk, hogy eladhassuk a részünket, mi akik el szerettük volna adni a telket? Milyen lehetőségek vannak ebben a helyzetben?

Tisztelt Cím! Nem lehet kötelezni a tulajdonostársat a jognyilatkozat megtételére.

2018.02.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám nevén van több szántó terület, de nem tudja pontosan a helyét. Hol tudnánk ennek utána nézni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Tudomásom szerint csak természetbeni cím vagy helyrajzi szám alatt lehet ingatlant keresni az illetékes földhivataloknál, tulajdonos neve alapján nem. Tulajdoni lap>>

2018.02.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
3 éve Magyarországon vásárolt ingatlant szeretnék értékesíteni. Több éve külföldön dolgozom, Mo.-on nincs jövedelmem, az SZJA-t a jövedelmem után külföldön fizetem. Tudomásom szerint, az eladásból származó jövedelem 60 %-a utáni SZJA-t kell fizetnem. Kérdésem, melyik országban, ott, ahol az ingatlan található, tehát Mo.-on, vagy a jelenlegi tartózkodási helyemen. Vagy választási lehetőségem van? Magyarországon állandó bejelentett lakással, adószámmal, személyi igazolvánnyal rendelkezem. Várom szíves válaszát. Tisztelettel: M. Zs.

Tisztelt Cím! Magyarországon kell adóznia az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján. Bővebben>>

2018.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 50-50 %-ban vagyunk
tulajdonosok a testvéremmel egy lakásba, hogyan tudnám pénzé tenni a
saját részem, akár jelzálog felvétellel vagy, eladással, hogy ha ő adott esetben egyikre sem hajlana?

Tisztelt Cím

Pert lehet indítani közös tulajdon megszüntetése iránt, ebben a perben végső esetben kényszer árverés útján, ár alatt értékesítheti a bíróság az egész ingatlant.

2018.02.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az ingatlan édesapám és édesanyám nevén volt fele-fele aranyban. 2003-ban az apai részt megörököltem így hivatalosan az ingatlan édesanyám és az én nevemen van és az ingatlanon van még édesanyám haszonélvezeti joga. Most közösen az eladás mellett döntöttünk. Kérdésem az lenne hogyha az ingatlan eladási árán fele-fele aranyban osztozunk, akkor a saját részemből törvényileg kell e még a haszonélvezeti részt is fizetni édesanyámnak, illetve követelheti e azt tőlem? Azt sem tudom hogyha netán ez így lenne akkor mennyi járna hivatalosan az én részemből. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, H. T.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a határozza meg a haszonélvezeti jog értékét. Bővebben>>

2018.01.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban kérnek segítséget, hogy gyermekemre aki nagykorú szeretném rá íratni vagy neki ajándékozni a házam. Miként tudnám ezt megtenni illetek nélkül? Mennyi az ügyvéd ilyen ügyben? Egyedüli tulajdonos vagyok. Köszönöm a segítséget.

Tisztelt Cím! Ajándékozási szerződéssel, amit vagy ügyvédnek vagy közjegyzőnek kell ellenjegyezni. A szerződés készítés, ellenjegyzés, földhivatali ügyintézés munkadíja az ingatlan értékétől is függ és megegyezés kérdése. Ezen felül költség még a 6600.-Ft földhivatali ig. díj és a tulajdoni lap kikérés, ami lehet nem hiteles 1000.-Ft vagy hiteles 3600.- Ft. ingatlanjog>>

2018.01.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleim fele-fele arányban tulajdonosai a lakásnak, amiben élnek. A beleegyezésem nélkül édesanyám rám írathatja a saját tulajdon részét? Üdvözlettel Rita

Tisztelt Cím!

Ajándékozási szerződésben kell a megajándékozott elfogadó nyilatkozata is. Ingatlanjog>>

2018. 01. 17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem a következő lenne: Amennyiben én ingatlant adok el (föld) ingatlan vásárlási (ház) szándékkal, akkor az adómentes? Kérem, amennyiben lehetősége van rá, segítsen. Köszönettel, D.

Tisztelt Cím! A z Szja, az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján a tiszta bevétel 15%-a.

Tiszta jövedelem kiszámítása>>

2017 Ingatlanjog

2017.12.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsát kérném ingatlanszerződéssel kapcsolatban. Szerettem volna értékesíteni egy szépen felújított lakásomat és vásárolni egy kisebb jó állapotú családi házat. Meghirdettem a neten, ekkor bejelentkezett nálam egy ingatlan ügynök, hogy mindenben teljes körűen segít úgy az eladásban, mint a vételben.
Megkötöttük a kiemelt szerződést és elmondta, hogy nem kell aggódni, mert amennyiben meggondolom maga, akkor 14 napon belül elállhatok a szerződéstől minden egyéb következmények nélkül. Sajnos ez nem így történt! Talált egy vevőt a lakásomra, de a nekem felajánlott ingatlanok (ház) abszolút nem voltak megfelelők. Úgy döntöttem inkább felmondom a szerződést 14 napon belül, ezt meg is tettem. Ekkor jött a megdöbbentő válaszuk, hogy elfogadják a szerződés felmondását, de ebben az esetben is meg kell fizetnem a megbízási díjat számukra ami kb. 800 ezer Ft. Most teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom jogos e a követelésük, már elektronikus számlát is küldtek nekem és jogi “fenyegetést” is kilátásba helyeztek, amennyiben nem teljesítem követelésüket. Teljesen alaptalannak tartom az egész sikerdíj kifizetését esetemben. Köszönettel, Sz. F.
Tisztelt Cím!

Az ingatlan közvetítővel kötött szerződés az irányadó. Az alapján követelhetik öntől a hivatkozott összeget. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

12.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségét kérném ebben: Házat vettünk CSOK-ra, a szerződésben az áll, hogy 30 napot kaptak a volt tulajdonosok, hogy kiköltözzenek. Ezt a házat rongálják szándékosan, és becsaptak bennünket úgy állapodtunk meg, hogy részlegesen bútorozva adják át a házat de eladtak belőle mindent, nagyobb kárt tesznek a házban mint amit eddig tettek. E hónap 29-dik napján telik le a 30 nap, szeretném őket előbb kilakoltatni. Tanácstalanok vagyunk, ki szeretnénk őket lakoltatni a ház már a mi tulajdonunk, lehetséges lenne, rendőrség által kilakoltatni őket? Kérem szíves szakvéleményét, előre is köszönöm válaszát. 

Tisztelt Cím! A szerződésben leírtak az irányadó, a szerződő felek számára.

12.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az ex férjemmel vettünk egy telket, kisebb házikóval (25m2), váláskor nem akarta eladni, így én ráírattam a fiam (most 13 éves) nevére a felét, én vagyok a haszonélvező. Most el akarja adni. Hogyan tudom megoldani, hogy én az illetékfizetésből, meg hasonlókból kimaradjak.

Tisztelt Cím!

Illeték fizetési kötelezettsége általában a vagyonszerzőnek van. Ebben az esetben a leszármazó a felmenőnek ajándékozhatja az ingatlan tulajdoni illetőséget. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

11.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, hogy ingatlan adás-vétel esetén tudok-e teljes körű megbízást adni magánszemélynek (feleségemnek) vagy ügyvédnek, hogy helyettem és nevemben eljárjon, aláírja a szerződést, ha akadályoztatva vagyok az aláírásban.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: T. L.

Tisztelt Cím! Igen, ő meghatalmazottként írja alá a szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

11.23.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
Ha a munkám miatt külföldre költözök és a jelenleg tulajdonomban lévő társasházi lakást az év túlnyomó részében üresen hagyom, viszont megközelítőleg  2 hónapot évente benne lakom. Milyen jogi alapja lehet egy egyedileg megállapított csökkentett közös költség igénylésének?
Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel: Sz. Á.

Tisztelt Cím!

Nincs jogi alapja, mert a közös költség nem a lakás használatához kapcsolódik, hanem a lakás tulajdonlásához. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

11.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azt szeretnem megkérdezni, hogy új ház vásárlása esetén az adásvételiben szerepelnie kell, hogy az eladó milyen állapotban adja át az ingatlant? Értem ez az alatt, hogy  burkolat, festés,  csapok, szaniterek, stb.
Üdv.

Tisztelt Cím!

Javasolt, a szerződésben részletezni.

11.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy ingatlant szeretnénk eladni, az ingatlan két tulajdonos nevén van, viszont ebből az egyik fél nem tartózkodik Magyarországon. Ilyenkor mi a teendő? Feltétlenül muszáj, hogy haza jöjjön? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Mindkét tulajdonosnak vagy a másik tulajdonos által ügyvédi vagy közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazással, meghatalmazott meghatalmazottjának kell  a szerződést aláírnia.


11.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!

 Azt szeretném kérdezni, hogy van egy ingatlan mely 50%, 25% 25%. A z 50% tulajdonosnak van haszonélvezeti joga is. Az 50% zárat cserélt és nem enged be az ingatlanba. Megteheti? Illetve én, a 25% mit tehetek? Köszönöm válaszát B. B. 

Tisztelt Cím

A Ptk. alapján a haszonélvezeti jog jogosultja kizárhatja a tulajdonost az ingatlan használatából. Semmit nem tud tenni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

11.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az volna kérdésem, hogy válás utáni vagyonmegosztáskor elveszítheti-e a volt férj 50% tulajdon jogát a feleség javára, ha a férj szándékosan felrobbantotta a közös, jelzáloghitellel terhelt családi házat?
  A volt férj már albérletben van a feleség jelenleg hajléktalan. A ház renoválható, de lakhatatlanná lett nyilvánítva. Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Cím!

A tulajdonjogot ez alapján nem lehet elveszíteni. Tulajdonjog változást ingatlan szerződéssel lehet elérni.

11.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Az alábbiakkal kapcsolatban kérem a válaszát. Családi házunk az én nevemen van. Párom, akivel 27 éve együtt élünk, de nem vagyunk házastársak, nem tulajdonosa a háznak. Szeretném, ha az ingatlan 50-50%-ba az én és az ő nevén szerepelne. Mi a módja, hogy ez megtörténjen, és mi ennek az anyagi vonzata? (Házzal kapcsolatos szabad felhasználású hitelünk mindkettőnk nevén szereppel) Köszönöm. Üdvözlettel Z. E.

Tisztelt Cím!

Az ajándékozás illetéke 9%, az adásvétel illetéke 4%. Ha nincs jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezve, akkor nem kell a jelzálogjogosult engedélye a tulajdoni hányad átruházásához. A szerződést ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba kell foglalni és benyújtani az illetékes földhivatalba. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2017.11. 09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan adás-vétel esetén hitelből finanszírozott vételnél kérheti-e a szerződés módosítását a Vevő, ha jobb hitelkonstrukciót kap más Banktól a PTK. 2013. évi V. törvény alapján a kölcsönös együttműködés nevében, ha a szerződésben foglaltakat egyébként teljesíteni tudná? Köszönöm megtisztelő válaszát

Tisztelt Cím! Igen kérheti, mindkét fél szükséges a szerződésmódosításhoz. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.11. 08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közös képviselőnk úgy akarja a Társasház szigetelését kifizetni, hogy jelzáloghitelt veszt fel és így minden tulajdonos lakására jelzálog kerül. Én ezt nem akarom. A többiek egy részét meggyőzte, hogy a most meglévő felújítási alapunk lesz a törlesztő, de akkor megszűnik a felújítási alap. A házunk a 70-es években épült bármi adódhat és a felújításra szerintem szükség van, az emberek nem tudnak ezreket hirtelen  hiba javításra adni. Én azt javasoltam, hogy kölcsönt csak úgy vegyünk fel, hogy minden tulajdonossal szerződik a pénzintézet, de a képviselő közölte, hogy ő mint megbízott vehet fel  a kölcsönt és a kölcsönt a 16 lakásra jelzálogként ráterhelik. Kérdésem: a tulajdoni lapomra lehet-e terhelési, jelzálog-,tilalmat bejegyezni és azt hogyan lehet megtenni? Üdvözlettel: Mária

Tisztelt Cím! A társasház közgyűlésének határozata alapján köthet hitelszerződést a közös képviselő.

Csak akkor terhelhetők meg a külön tulajdonú lakások, ha a társasház közgyűlése erre felhatalmazza a közös képviselőt az alapító okiratban meghatározott mértékű szavazati aránnyal hozott döntéssel. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.11. 07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Telken én vagyok a haszonélvező, a telek 50-50 %-a az enyém és a fiam tulajdona. Az épület 1990-ben épült, pala tető van rajta. Az állandó javítgatást, már a biztosító sem vállalja. Le kell cserélni a tető borítást! Ez kb. 600.000 Ft-ba kerül. A fiam aki nem lakik velem, de állandóra ide van bejelentve nem hajlandó a költség 50%-át vállalni. Lakásbiztosítást, 24 éven át én fizettem a nyugdíjamból. Kérdésem kit terhel a fizetés?

Tisztelt Cím! Ha az épület is közös tulajdonban van, akkor a közös tulajdonra vonatkozó Ptk. rendelkezések szerint a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában kötelesek hozzájárulni az ingatlan karbantartásához. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.11. 07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szívességi lakáshasználóként laktunk egy ismerősnél. Miután elköltöztünk, kaptunk egy sms-t, hogy az általunk okozott kárt le fogják tiltani a rokkantsági járadékomból. Azzal fenyeget, hogy bíróságra adja. Mi nem csináltunk semmilyen kárt.

Tisztelt Cím! Ha fizetési meghagyást kap, akkor ellentmondással élhet.

2017.11. 03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy olyan dologban kérném a tanácsát, hogy férjemmel a szüleinél laktunk, de elköltöztünk, mert állandó volt a veszekedés. Betegségük miatt visszacsalogattak bennünket, azzal az indokkal, hogy az albérleti díj helyett vegyünk fel hitelt és építsük be a tetőteret. Még nem lett kész a lakásrész teljesen, kezdődött előröl miden, de olyan szinten hogy nem moshatunk, fürödhetünk ott. Az én rokonaimhoz kellett járni megoldani a dolgainkat, így a munkába járás nehéz lett, újra albérletben vagyunk és e mellett nem tudjuk fizetni a felvett hitelt a házra. Ebben szeretnénk párommal a segítségét kérni, hogy mit tudunk tenni mert át lettünk verve és most nem tudjuk mi tévők lehetnénk. Nagyon szépen köszönjünk a válaszát előre is.

Tisztelt Cím! Ráépítés címén lehet pert indítani, ebben bizonyítaniuk kell az állításukat. ingatlanjog

2017.10. 24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremmel 50-50% arányban vagyunk tulajdonosok ugyanazon ingatlanban. Emellett édesanyánk haszonélvezeti joggal rendelkezik a tulajdon felett.
A kérdésem a következő: Köthetek ajándékozási szerződést a testvéremmel az 50% tulajdonjogról, hogy csak egyikünk legyen tulajdonos, az egész ingatlanon?
Köszönettel: Cs. B.

Tisztelt Cím! Igen, de az ajándékozás illetéke ebben az esetben 9%, mert a testvére nem egyenesági rokona. (nem egymástól származnak). Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.10. 15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2015. szeptemberben értékesítettünk egy ingatlant. Tartozott hozzá egy pincei tároló. A szerződés tartalmazza egy mondatban ezt, az egy db kulcsot átvételkor átadtuk. 2017.októberben keresett meg a vevő, hogy a tárolót ürítsük ki. Az eladáskor a tárolót nem nézte meg. Jogos-e az igénye két év elteltével? Köszönöm a választ.

Tisztelt Cím! Ha a tárolóra is vonatkozott a szerződés, akkor igen. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.10.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közel negyven éve férjemmel közösen építettük fel családi házunkat, mely a férjem tulajdonát képezi 1/1 arányban. Szeretnénk a tulajdoni viszonyokat megváltoztatni 50-50% arányban. Kérdésem, milyen feltételek mellett lehetséges számomra 1/2 arányban a tulajdon jog megszerzése?
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Tisztelt Cím!
Ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba lehet foglalni a vagyonátruházást vagy pert indíthat. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.10.06.
Tisztelt Ügyvéd úr!
A kertes házam szomszédságában álló ingatlant szeretném elbirtokolni, amellyel a tulaja már nem törődik.
Betekintést kértem a tulajdoni lapjába és azon adótartozás van bejegyezve a NAV által.
Ebben az esetben elkezdhetem az elbirtoklást?
Vagy érdemesebb lenne kivárnom míg a NAV elkezdi árverezni és úgy hozzájutni?
Ha egy olyan területet birtoklok el amin tartozás van, az majd az elbirtokló nevére kerül vagy törlődik?
Mi történik az ilyen ingatlanokkal (kis terület, majdnem összeomló házzal rajt) ha az árverés sikertelen többszöri alkalom után is?
Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel, S. Katalin
Tisztelt Cím!
Elbirtoklás: nem lakás célú ingatlant sajátjaként, megszakítás nélkül 15 évig birtokol valaki, ha ez megtörtént, akkor bírósághoz lehet fordulni. Végrehajtással terhelt ingatlant-ha fenn is állnak a feltételek, valószínűleg nem tud elbirtokolni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.10.04.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a társas házunk előtt közvetlenül van egy zsákutca. Ház alatt vannak garázsok, amiket személy autóval nem állunk el. Nem akadályozzuk a garázs tulajdonosokat a szabad kiállásban sem, és a lépcsőházat, garázsokat könnyen meglehet közelíteni, mert min. 5 méter széles hely marad a további közlekedésre. Mégis lakók beleegyezése/kérdezése nélkül a közös képviselőnk felfestette (forgalomtól elzárt terület jelzést végig a padkánál kb. 1m szélessége) és kirakatta a várakozni tilos táblát.
A pénz feltehetően a közös költség díjából ment, ami lakógyűlésen fel sem merült és így meg sem lett szavazva.
Kihez fordulhatunk panaszunkkal? Ez az eljárás szabályos?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Nikolett
Tisztelt Cím!
Ha a társasház tulajdona az utca ( lehet ilyen), akkor jogszerű, ha az önkormányzat tulajdona, akkor az önkormányzatnál lehet bejelentést tenni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.27.
Tisztelt Ügyved Úr!
Szeretném megkérdezni hogy az elbirtoklási időt megszakítja-e ha a tulajdonos:
– meghatalmazást ad,
– társasház ellen pert indít
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Oné H. M.
Igen, fentiek megszakítják az elbirtoklási időt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.19.
T. Ügyvéd úr!
Lakás bérbeadás előtt állok, amikor is minél biztosabb szeretnék lenni benne, hogy a bérlővel szemben, nem fizetése esetén hatékonyan fel tudok lépni.
Az ingatlan kiadható úgy, hogy én ideiglenes lakcímre oda be vagyok jelentve? Vagy ilyenkor be kellene írni a szerződésbe, hogy ez “társbérlet”? Köszönöm válaszát előre is!
Tisztelettel: H. M.
Tisztelt Cím
Nem mehet a lakásba a bérbeadó, amíg bérbe van adva az ingatlan.
Közjegyző előtt, végrehajtható okiratba foglalják a bérleti szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.13.
Tisztelt Ügyvéd úr.
Egy panel lakásról lenne szó, aminek a 25%-a van a nevemen, a 75%-a édesanyám nevén. A kérdésem az lenne, lemondhatok a részemről valamilyen módon? Se részesedést, se pénzt, nem szeretnék, ebből a lakásból, se édesanyámtól. Köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Az édesanyjának ajándékozhatja ajándékozási szerződéssel, amit mind a kettőjüknek alá kell írnia és ügyvédnek vagy közjegyzőnek ellen kell jegyeznie. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.10.
Kedves Dr. Mohos Gábor!
Kérdésem az lenne hogy 2012-ben hitelre vettünk családi házat de a szerződésben csak a férjem szerepel. Szeretnénk CSOK-al másik lakást vásárolni, de úgy tudom csak akkor lehetséges ha a meglévő ingatlan 50-50 %-ba van a tulajdonunkban. Át lehet e írni a meglévő hitellel terhelt ingatlant 50-50 %-ra? Köszönettel: M. Sz.
Tisztelt Cím!
Csak a jelzálog jog jogosult engedélyével lehetséges a tulajdonjog változás. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
3 éve vásároltam egy ingatlant, amely a tulajdoni lap szerint „kivett hétvégi ház, udvar”. Egy kis nyaraló van a telken. Az ingatlan teljes egészében az én tulajdonomban van. Most szeretnék vásárolni egy 15 M Ft alatti társasházi lakást. 31 éves vagyok és más lakás ingatlanban nem vagyok tulajdonos. Ebben az esetben nekem jár-e vagyonszerzési illeték kedvezmény (50%)? Vagy a hétvégi ház is lakástulajdonnak minősül? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Judit.
Tisztelt Cím!
Az 1990. évi 93. tv. 26.§. (6) bek. az irányadó törvényhely. Bővebben>>  Ha a tulajdoni lapon egyértelmű, hogy nem lakóház, akkor jár a kedvezmény. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.05.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném segítségét:
2015-ben vásároltunk egy családi házat egy osztatlan közös tulajdonú telken, amin egy másik családi ház is van.
A ház vásárlásakor használati megállapodást kötöttünk a kizárólagos használatra, ki-ki a “maga” házára, illetve a telek 50-50 %-ára. A telekmegosztás szándékát már akkor írásba is foglaltuk.
Most  jogerősen is engedélyezte a hatóság a megosztást, ami alapján most megírnánk a közös tulajdon megszüntetéséről szóló szerződést, amit majd az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzés követne.
A szomszéd tulajdonos víz-csatorna, illetve gáz vezeték a mi telkünkről megy át, melynek önálló kiváltását  szeretnénk elvégeztetni vele. Erre a szomszéd hajlandóságot is mutat, így is egyeztünk meg annak idején (szolgalmi jogot nem engedünk bejegyezni), viszont az lenne a kérdésem, hogy:
kötelezhetem-e őt az önálló bekötésekre,
– amennyiben most a közös tulajdon megszüntetéséről szóló szerződésben ezt egy határidővel (pl. 1 év) írásba foglaljuk, ez őrá nézve kötelező érvényű-e. Válaszát előre is köszönöm, Á. M.
Tisztelt Cím!
Ha megállapodnak, akkor igen. Egyoldalú nyilatkozattal nem valószínű. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.01.
Tisztelt Ügyvéd úr! Kérem szépen segítsen. A férjem és a testvére vettek egy ingatlant 1995-be régi ház van rajta, ami már a testvéré, a férjem hátra épített, a telek osztatlan. A testvér már 16 éve nem lakik itt, de kiadta az első részt üzletnek. Azt szeretném tudni, hogy az idegenek miért jöhetnek be az udvarra, amikor kintről is van ajtó. És nem lehetne-e az első részt megvásárolni? Előre is köszönöm. Mély tisztelettel Szné
Tisztelt Cím!
A tulajdonostársak jogosultak arról dönteni, használati szerződéssel, hogy a közös tulajdonú ingatlant milyen módon használják. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
1/12 részben tulajdonos vagyok egy házban. Ezt a házat most a keresztapám szeretné eladni (neki szintén van tulajdonrésze). Arra kér, hogy egy nyilatkozat formájában adjak neki felhatalmazást, hogy a házat eladhassa. Milyen nyilatkozat szükséges ehhez? Le tudok ehhez tölteni valamilyen formanyomtatványt? Keresztapám szerint két tanúnak is alá kell majd írnia. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: H.M
Tisztelt Cím!
Ha arra gondolt a tulajdonostárs, hogy az egész ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést az önök képviseletében akarja aláírni, akkor ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazásra van szükség. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.17.
Tisztelt ügyvéd Úr!
Hogyan tudhatom meg, hogy ki terhelt az ingatlanomra egy bizonyos összeget? Csak ügyirat számom van? Köszönettel, Ede
Tisztelt Cím!
A tulajdoni lapon fel van tüntetve a jogosult neve. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.14.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék, hogyha van egy ingatlanom 1/1 tulajdonban, hogyan tudom haszonélvezőként rátenni a páromat aki angol állampolgár? Mi szükséges hozzá? Mindketten Angliában élünk. Előre is köszönöm segítségét, N.
Tisztelt Cím!
Magyarországon fekvő ingatlan esetében ügyvéd vagy közjegyző előtt haszonélvezeti jogot enged az illető javára az ingatlan tulajdonosa, ezt ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba foglalják és benyújtják az illetékes földhivatalba. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.08.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy vásároltunk 2 hónapja egy kertes házat, de még hátravan a maradék vételár, melyet bank utal 2 hét múlva. Az eladó elmondta, hogy semmi munkálatot nem végezhetünk, amíg nincs kifizetve a teljes vételár, de a kulcsot már ideadta. Mi tartottuk is magunkat, semmit nem csináltunk a házon, várjuk, hogy leteljen a két hét. Igen ám, de az eladó lecserélte a zárat kb. három hete.
Most az lenne a kérdésem, hogy jogos volt e ez a lépés az eladó részéről, illetve, hogy jogszerű módon lépett-e velünk szemben, valamint hogy követelhetjük e az eddig lemásolt kulcsok árát? Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Köszönettel: F. A.
Tisztelt Cím!
Ha a szerződésben abban állapodtak meg, hogy a birtokba adásra a teljes vételár kifizetése után kerül sor, akkor nem járnának sikerrel. Egyébként az 1 millió forint alatti követeléseket fizetési meghagyásos úton lehet érvényesíteni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.07.07.
Kedves Ügyvéd Úr!
Férjem halála (1998 év) után lányommal 50-50%  tulajdonosai vagyunk egy lakásnak. Szeretném az ingatlant családi házra cserélni. A lakást folyamatosan felújítottam. Eladáskor mi illet meg engem? Hogyan tudom a felújításra fordított összeget érvényesíteni. Milyen kötelezettsége van a lányomnak, ha az ingatlanban én lakom. Eladáskor milyen adókra és illetékekre számíthatok? Köszönettel: V E.
Tisztelt Cím!
Vagy megállapodik a másik tulajdonossal vagy bírósági eljárásban bizonyítja az álláspontját.
Az eladásból származó bevétel után, nincs adófizetési kötelezettsége, mert 5 év eltelt. A ház vásárláskor vagyonszerzési illeték, csak a különbözet után keletkezik, ha egy éven belül vásárol. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.06.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A bírósági vagyonmegosztás jogerősen 2 éve kimondta, hogy én vagyok az ingatlan 3/4 rész tulajdonosa, a volt feleségem pedig az 1/4 tulajdonosa. Mi nem lakunk az ingatlanban, viszont kisebbik gyermekünk aki 22 éves, önálló keresettel rendelkezik lakik ott a barátnőjével, amihez én nem járultam hozzá, mivel az ingatlant értékesíteni szeretnénk a végzésnek megfelelően. Az anyja viszont hozzá járult hogy ott maradjanak. Az ingatlant teljes egészében lakják. A vevőket elijesztik. Mit tehetek, hogy kiköltözzenek, hogy normális körülményeket tudjak mutatni a vevőknek? Üdvözlettel: Sz. Árpád
Tisztelt Cím!
Bármelyik tulajdonostárs hozzájárulása elég ahhoz, hogy szívességi használat jogcímén harmadik személy használhassa az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.06.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéreimmel, örököltünk egy telket, melyet szeretnénk eladni, de öcsém ismeretlen helyen tartózkodik. Ha lesz vevő a telekre, az öcsém aláírása nélkül hogyan tudjuk eladni? Válaszát köszönöm, Margit
Tisztelt Hölgyem, nem tudják eladni, a tulajdonostárs tudta nélkül.
2017.06.20.
Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
Egy ingatlan bérléssel kapcsolatos ügyben fordulok Önhöz. A lakás tulajdonosa, amelyet előzőleg béreltem megtagadja a kaució visszafizetését és emellett egy felhívást is küldött, amelyben még további pénzt követel.
Olyan költségeket próbál az átadott kaucióból levonni, amelyek az épület villanyvezeték és vízvezeték rendszerének karbantartásához, javításához kapcsolódnak. Emellett a lakás takarítására, illetve festésére, kertrendezésre vonatkozó számlákat csatol, holott a lakást kifestve, kitakarítva, a kertet rendezett állapotban adtam át. Az átadáskori állapotról az átadás napján fotókat készítettem.
Kérdésem, hogy a további teendőkre vonatkozóan tudna tanácsot adni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, D. É.
Tisztelt Cím!
Ha fizetési meghagyást kap, akkor arra válaszoljon oly módon, hogy ellent mondással él a fizetési meghagyással szemben. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.06.18.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Én olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy ha szeretnénk kibérelni lakást hosszú távra és beleegyeznek, akkor miért csak ideiglenes lakhely bejelentéshez ragaszkodik az eddigi nagyon sokadik bérbe adó? Nekünk lakóhelyre van szükségünk, tehát hogy állandó bejelentett lakcímünk legyen természetesen a szerződésben kikötött idő tartam alatt. Ezt fogadja el a munkáltatónk. Nem tudjuk miért kellene nekünk csak egy ideiglenes lakcím bejelentéssel élnünk. Jogos, hogy nem tudunk lakóhely -állandó bejelentett lakcímet kapni? Tudna e esetleg felvilágosítást nyújtani? Nagyon szépen köszönöm.
Tisztelt Cím!
Nincs olyan törvény, ami alapján kötelezni lehet a bérbe adót a bejelentésre. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.06.08.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, mi a menete, ha az ingatlanom  tulajdonának 1/4 részét át szeretném ruházni a lányomra.  Várom válaszát, Üdvözlettel, K. A.
Tisztelt Cím!
Ajándékozási szerződést kell kötni ügyvéd előtt és be kell nyújtani a földhivatalba.  Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.05.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szíves felvilágosítását szeretném kérni a lakóingatlanok cserepótló vétele esetén alkalmazható, értékkülönbözetre számolandó illeték kedvezményről. Akkor is igénybe vehetem-e ezt a lehetőséget, ha az eladott ingatlannak csak résztulajdonosa vagyok (99%-ban)? Köszönettel, N. Zs.
Tisztelt Cím!
Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a szól erről. Bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.05.31.
Kedves Ügyvéd úr!
Érdeklődnék, testvéremmel és apukám volt élettársával osztatlan közös tulajdonunkban van 1 ház! Senki nem lakja jelenleg a házat, de én két gyermekkel és élettársammal beköltöznék! Apu volt élettársa viszont 6 hónap haladékot ad arra, hogy kifizessem a rá eső részt. Ha nem fizetem ki, polgári pert indít, árverezési kérvénnyel! Nekem az lenne a kérdésem, hogy testvérem és én is elajándékoznánk kiskorú gyermekeimnek a tulajdoni részünket akkor is indíthat pert? Válaszát köszönöm: Anna
Tisztelt Cím! Igen, indíthat vagyonközösség megszüntetése iránti pert a társtulajdonos, mert a közös tulajdon fennmarad az ajándékozás után is. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.05.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bepereltem az albérlőimet, mert tíz éve nem fizettek. Mire megszületett a jogerős határozat, mi szerint ki kell költözniük, a saját ingatlanukat elajándékozták a 20 éves nagykorú fiúknak, így nem lehet tőlük behajtani a tartozást és nincs hova költözniük. Felelős-e a nagykorú gyerek a szülei adósságáért? Tisztelettel Ilona.
Tisztelt Cím!
Nem felelős. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.05.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan vagyon megoszlás ügyében lenne kérdésem. 25 éve vagyunk házasok. Ami problémát jelenthet a következő. Mikor összeházasodtunk már a nejem nevén volt egy telek, régi parasztházzal. Ezt a régi házat már házastársként lebontottuk és építkeztünk, közös néven szerepelt az építési engedély. A közel múltban tudtam meg, hogy a nejem szerepel   1/1 –tulajdonosként rajta. Ez így mit jelent számomra, ha valami okból kifolyólag osztozni kellene?  A ráépített érték, hogyan osztható? Válaszát előre is köszönve: N. R.
Tisztelt Cím! Megállapodással vagy per útján. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.05.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyámnak van egy telke. 38 éve vásárolt egy házat. Akkor nem intézte el a földhivatalba, hogy a nevére kerüljön. Volt adásvételi szerződés, de a régi tulajdonosok közül volt aki magáénak akarta a házat. Végül elbirtoklás útján került anya nevére a múlt évben. Lebontottuk a házat. A telket most eladná. Kérdésem, hogy az összegből kell-e adót fizetni? Úgy láttam, ha 15 évig birtokolt egy ingatlant, akkor nem kell. Meg van a 38 évvel ezelőtti szerződés. Az elbirtoklás viszont múlt évi keltezésű. Köszönettel.
Tisztelt Cím!
Azt vizsgálják, hogy milyen időpontban került a tulajdoni lapon bejegyzésre a tulajdonjog. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.04.30.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy jogilag megoldható e, egy helyrajzi szám alatt levő házat és kertet, külön eladni? Külön lehetne e választani kereszt irányba a kertet a háztól? Üdvözlettel R.
Tisztelt Cím!
Ezt telekalakításnak hívják, az önkormányzat engedélye szükséges hozzá. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2003-ba költöztünk csendes helyre.  2008-ba új tulajdonos költözött a szomszédba, aki állat tenyésztéssel foglalkozik. Ez a tevékenység igen nagy hanggal, bűzzel, léggyel, és rágcsálókkal jár.
Az ingatlanunkat meghirdettük eladásra. Jelentkezők és érdeklődők voltak is, de amint  megmondtuk, hogy állattartás folyik a szomszédban, nem kellett a házunk.
Kérdésem a következő: kérhetek e bármilyen kártérítést a szomszédtól vagy kötelezhetem-e a házam megvételére, mivel miatta eladhatatlan a házunk. Köszönettel: Jné É
Tisztelt Cím!
Igen, lehet ilyen pert indítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.19.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Házat vásárolunk hitelre, és már minden el lett intézve a banknál, a napokba folyósítanak. A vásárolt ingatlannak 2 tulaja van, de csak az egyik él benne, és tudomásunkra adta, nem szándékozik elköltözni a szerződésben meghatározott időpontig.
Ilyenkor mi a teendő? Bírósági útra kell vinni az ügyet, vagy rendőrség által kilakoltathatjuk. Mi ennek a menete, ha nem akar kiköltözni? Üdvözlettel, P. V.
Tisztelt Cím!
A szerződés alapján közjegyző előtt lakás kiürítése iránt indíthatnak eljárást. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem és testvére tulajdonában lévő házban élünk, gyerekeimmel úgy, hogy sógornőm és anyósom is velünk él. Anyós viszont a teljes haszonélvező ezzel jogilag lehet-e csinálni valamit? Sajnos férjem testvére nem tudja kifizetni a nekünk eső részt. Anyós nem akarja eladni, hogy megfelezhetnénk az árát. Van-e lehetőség, hogy férjem 50%-át eladjuk harmadik személynek, vagy ha mi kifizetjük sógornőmet, akkor csúnyán fogalmazva kitehetjük őt is és anyóst is az ingatlanból? Válaszát köszönöm.
Tisztelt Cím!
A haszonélvezeti jog jogosultja korlátozhatja a tulajdonosok lakáshasználati jogát, és az értékesítéshez is kell az aláírása. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.17.
Tisztelt ügyvéd úr!
Van egy ingatlanom. El szeretném adni, albérlők laknak benne. Van egy öcsém aki megvásárolná az ingatlant, de ugyanúgy megvenné a bérlő is.  Kit illet meg az elővásárlási jog? Az albérlőt vagy az öcsémet? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: K.
Tisztelt Cím!
Lakáscélú ingatlannál nincs a bérlőnek elővásárlási joga. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy a testvéreimmel  és édesanyámmal hárman örököltük a házat. Haszonélvezeti jog az édesanyám nevén van. Jelzálog van a házon, amit édesanyám vett fel, de a fiú testvérem fizeti. Ott is lakik a házban. Lecserélte a zárat és nem tudok az ingatlanba bejutni, a részemet nem hajlandó kifizetni. Avval a magyarázattal, hogy ő fizeti a jelzálogot. Mit tudok ez ügyben tenni? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
Közös tulajdon megszüntetése iránti per az ilyen esetben alkalmazható, de nagyon drága, ezért nem éri meg. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.12.
A kérdésem a következő. Apósom 10 éve meghalt anyósom még él és van 2 fia. Ugye ők hárman örökölték a házat. A házra felvett hitel összege jelen pillanatban 6,5 millió forint a ház értéke nagyjából 10 millió forint. Párommal babát várunk és arra gondoltunk hogy anyós hitelét mi átvesszük így a ráeső rész a házból ki lenne fizetve és valamennyi a sógorom részéből.
Anyósom azt állítja, ha neki szüksége van a ház teljes árára akkor eladhatja a párom és sógorom nélkül úgy hogy ők nem kapnak egy fillért sem vagy kifizetjük neki a ház teljes összegét.
Azt szeretném megtudni, hogy erre tényleg jogosult, hogy mindenből kisemmizze a fiait?
Tisztelt Cím!
Csak akkor adhatja el egyedül, ha ő az egész ingatlan tulajdonosa. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ez úton érdeklődnék, hogy ajándékba kapott lakóingatlanomat szeretném értékesíteni, illetve másik ingatlanba befektetni az árát, milyen mértékű adófizetés terheli személyemet. Köszönöm szíves válaszát. Üdvözlettel
Tisztelt Cím!
Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámolni. Bővebben itt>>
Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04. 08.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni:
Van egy lakás, melynek 1/2 tulajdonjoga édesanyámé, 1/4 rész testvéremé, negyedrész az enyém. Édesanyám beköltözött az ingatlanba, mely ellen nincs kifogásunk, viszont beköltöztetett egy olyan személyt is, akit mi testvéremmel nem szeretnénk, hogy ott lakjon.
Az lenne a kérdésem, hogy van valamilyen befolyásunk arra jogilag, hogy megakadályozzuk a személy ott lakását? Kellene a beleegyezésünk ahhoz, hogy az a személy ott lakhasson? Testvéremmel nem lakunk a lakásban. Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel R. M.

Tisztelt Kérdező! NINCS ráhatásuk, az 1/2 tulajdonos jogában áll beengedni valakit. (valószínű haszonélvezeti joggal is rendelkezik, az önök része felett) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakás kérdésben lenne szükségem a válaszára. A nagymamámnak volt egy ingatlana, és mikor meghalt a 90-es években, apámék örökölték, akik öten voltak testvérek. Sajnos apám és az összes többi testvére lemondott az ingatlanról az unokatestvérem javára, de állítólag nem írt alá semmit. Azóta apám is meghalt, és a részét mi örököltük volna, ha nem mond le. Mi a testvéreimmel nagyon is szeretnénk igényt tartani a házra lakhatás céljából végül is ez a mi jogos örökségünk is lenne. Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel H. Á.

Tisztelt Cím! Az adott ingatlan tulajdoni lapjából kiderül, hogy ki és milyen jogcímen tulajdonos. A foldhivatal.hu-n, ügyfélkapun belépve tudja megnézni a tulajdoni lapot vagy a földhivatalban. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Felnőtt gyermekeimnek szeretnék ajándékozni egy ingatlan részt, amelyre jelenleg 1,6 millió értékben végrehajtás van folyamatba. A megegyezés megszületett, a havi törlesztés áprilisban kezdem, elmondásuk alapján ekkor a végrehajtást szüneteltetik majd .  Az ingatlan részemet ajándékozhatom e így is nekik, most, vagy akkor nem veszik le esetleg róla a végrehajtást?  Vagy várjam meg, amíg szüneteltetést elindítják? Mi a megoldás? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Nem elidegeníthető az ingatlan. A tartozás kifizetése után lehet elajándékozni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anno, az akkor kb. 12 éves gyermekeimre írattuk a vásárolt földeket. Jelenleg a családi gazdaságnak én vagyok a vezetője, de egyik gyermekem most követeli a részét, hogy adjuk ki, vagy fizessünk bérletet. Ő is a gazdaság, segítő családtagja. Nincs haszonélvezettel terhelve. Köteles vagyok-e halálom előtt kiadni neki, vagy létesíthetek-e még haszonélvezetet rá utólag. Hiszen csak rájuk írattuk a földeket annak idején. Vagy visszavehetném-e, mivel érdemtelennek tartom rá. Tisztelettel várom válaszát.

Tisztelt Cím! Ha nagykorú a tulajdonos, akkor ön nem tud rendelkezni a tulajdonos tulajdonával. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy ingatlanban a fiam haszonélvező, felesége a tulajdonos. A felesége le akar mondani a tulajdonjogáról az állam vagy Önkormányzat javára.  Fiam kitehető-e ebben az esetben,  az új tulajdonos rakhat-e be más lakót a fiam mellé? A haszonélvezetért fizettünk, beszálltunk az Ingatlanba. Mit tehetünk, hogy a fiamat ne érje kár? Köszönöm

Tisztelt Cím! Az fog pontos tájékoztatást adni, akinek a javára a tulajdonos le akar mondani. Nézzék meg a tulajdoni lapot, pontosan mi van bejegyezve.

2017.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék lakást venni kiskorú gyermekem nevére 1-2 héten belül. Londonban dolgozom, nem tudok haza utazni. Szeretném meghatalmazni testvéremet, hogy intézze helyettem. Kérem, segítsen ez ügyben. Ha ügyvéd által van meghatalmazva húgom, akkor el tudja intézni nekem, a lakásvásárlást? Köszönöm szépen. Üdvözlettel P. E.

Tisztelt Cím! Igen, a teljes körű meghatalmazott aláírhatja Ön helyett a szerződést. Az 1997. évi 141. tv. 34-35.§. alapján kell elkészíteni az ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazást. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy családi házam. Eladhatom e pl. a jelenlegi páromnak, egy jelképes összegért? Ha igen, akkor milyen anyagi vonzata van ennek? Úgy érzem, nekem nem sok van már hátra az életből és ezzel a megoldással kizárhatnám 2 gyermekem az öröklésből. Előre is köszönettel a választ. Üdvözlettel: László

Tisztelt Cím! A NAV-nak  joga van megvizsgálni, hogy a szerződésben feltüntetett vételár a valós forgalmi értéknek megfelel-e. Illetve, ha megállapítják, hogy valójában  ajándékozási szándékkal történt az ingatlan elidegenítése, abban az esetben a törvényes örökösök köteles részre lehetnek jogosultak. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha eladásra kerül az ingatlan, ezzel egyidejűleg megszűnik az állandó lakcím? Közvetlen eladáskor még nem áll rendelkezésre a következő ingatlan. Ebben az esetben mi a teendő? Köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel: U. G.

Tisztelt Cím! Ki kell jelentkezni. A szerződésben rögzíteni szokták, hogy mely időpontig kell az eladónak kiköltöznie, kijelentkeznie. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.02.

Tisztelt Ügyvédúr!

Szüleim tulajdonban lévő tanyán építkezem, felújítok. Nem tudják a nevemre íratni, mert  a felére adótartozás van ráterhelve. Kérdésem az lenne, hogy ez járhat e valami problémával, vagy folytathatom az építkezést? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel D. G.

Tisztelt Cím! A tartozás fejében végrehajtás alá vonható az ingatlan, attól függetlenül, hogy ön, mint nem tulajdonos ráépítést végez az ingatlanon. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2015. augusztusban, vásároltam egy belül  felújított családi házat. Vásárlás előtt megtekintettük az épületet, az eladó mondta az 1890-es években épült, szikla alapokra, kb. 50 cm falvastagságú falazattal. Képeket, polcot akartam feltenni a falra, és kiderült ez nem lehetséges, mert a fal vályogból készült és porózus, és a falat valamilyen vastag anyaggal simították el, közben a falon repedések jelentek meg.
E-mailban tájékoztattam az eladót problémáról. Teljes felháborodással fogadta az észrevételemet, és közölte ebben az időszakban így építkeztek. Ha én tudom, hogy az épület falazata vályog ügy nem kerül sor az üzletkötésre. Több, mint 5 M Ft-ot költöttem idáig a házra (szigetelés, szennyvízelvezetés, hőszigetelt ajtó beépítés) Mit tehetek ebben a helyzetben Válaszát előre köszönöm Tisztelettel H. L.

Tisztelt Uram! A rejtett hiba fennállását önnek kell bizonyítania, ha ezt tudja bizonyítani, akkor érdemes bírósági eljárást indítani. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. ingatlanjog 1-239 5434

2017.02.21.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Lakásvásárlással, és a felmerülő költségekkel kapcsolatban fordulnék tanácsért önhöz. Szüleim 1992-ben vett lakásukat szeretnénk eladni, és ennek az árából szeretnénk két ingatlant vásárolni. Az egyik az enyém a másik a bátyámé lenne, mindkét ingatlan haszonélvezeti jogát szüleink kapnák. A jelenlegi lakásból befolyó összeg édesanyám bankszámlájára érkezne, és a két új ingatlant is ő vásárolná meg (fizetné ki). A kérdéseink:

A megvásárolni kívánt ingatlanok után mekkora illetékfizetési kötelezettség terhel minket. Sem bátyám, sem én nem töltöttük még be a 35 évet, ez volna az első ingatlanunk, ez jelenti-e azt, hogy felezett illetéket igényelhetünk?

A megszerzett ingatlanok után terhel-e minket SZJA fizetési kötelezettség?  Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné K. R.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a és 26.§.-a irányadó a kérdései kapcsán. Ha a szülei a lakásuk eladásából nem maguknak vesznek ingatlant, akkor cserét pótló vétel címén nem tarthatnak igényt illetékkedvezményre. A 35 év alatti első lakásvásárló akkor jogosult illetékkedvezményre, ha nem rendelkezik lakáscélú ingatlanban 1/2-ed tulajdoni hányadot meghaladó mértékben és a vásárolt lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Szja-át az 5 éven belül eladott ingatlan, tiszta jövedelme után kell fizetni. (Az önök esetében, két lehetőség van

  1. a szülők a pénzt ajándék megjelöléssel átutalják, gyerekeiknek. A gyerekek vásárolnak 15 M. alatti lakást, és érvényesíti az illeték kedvezményt.
  2. A szülők saját nevükre vásárolnak két lakást, és csak a többlet érték után fizetnek vagyonszerzési illetéket, szja-át nem kell az eladás után, mert eltelt 5 év. Egy idő múlva, a lakások ajándékozási szerződéssel kerülnek a gyerekek tulajdonába. Az egyenes ági ajándékozás illetékmentes.

Egyéb költségek: 1. 4 db ingatlan szerződés ügyvédi díja, 4 x 6600.- földhivatali eljárási díj. 2. esetben 2 db szerződés ügyvédi díj, 2 db. eljárási díj.) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2016. áprilisban vásároltam egy lakást, ami a téli hónapok alatt elkezdett felázni, a falak kb. egy méter magasan vizesek, ebből kifolyólag penészedik az egész lakás. Az előző tulaj erről nem tájékoztatott, és a lakás megvásárlásakor nem állt fent ez a probléma, nagyjából októberben kezdődött. Úgy tudom ez rejtett hibának minősül, amivel meg lehet keresni az előző tulajdonost. Érdeklődni szeretnék, hogy ez tényleg így van e, és ha igen akkor pontosan mi a teendőm? Köszönettel: L. J.

T. Cím! Perben, ezt önnek kell bizonyítani.

 2017.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

140 négyzetméteres, két különálló lakrészben élünk. Nagyobbik gyermekem a tulajdonos, a fiatalabb is itt lakik, férjem és én haszonélvezők vagyunk. Azt szeretnénk kérdezni, van-e mód arra (a tulajdonos egyetértésével), hogy kisebbik gyermekem is haszonélvezeti jogot kapjon a lakásra, vagy a fele részére. Lehet-e 3 haszonélvezője a lakásnak, vagy ha nem, egyikünk lemondhat-e jogáról a gyerekünk részére? Ha igen, mit kellene tennünk? Nagyon köszönöm . Üdvözlettel: Gy. Mné

Tisztelt Cím! Haszonélvezeti jogot az ingatlan tulajdonosa alapíthat. Több haszonélvező is lehetséges. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.18.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Adott egy ház, amit megvettünk. Laknak benne albérlők, akik nem fizetnek évek óta. Ügyvéd által csináltunk hivatalos adásvételi szerződést. A házat tehermentesnek mondták a földhivatalban. Mikor szóltunk, hogy ki kellene költözni, azt mondták, hogy ők ezt már megvették. Később egy kézzel írott 2012-es adásvételi szerződést mutattak a rendőröknek, de állításuk szerint ügyvédre nem volt pénz. A tulaj azt mondta, ő nem emlékszik, hogy eladta volna, arra viszont emlékszik, hogy soha nem kapott pénzt érte. Az a kérdésem, hogy akkor most kié a ház? A miénk vagy az “albérlőké”?

Tisztelt Cím! Azé, akinek a tulajdonjoga a tulajdoni lapon fel van tüntetve. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.16.

Tisztelt ügyvéd

29 éves vagyok és az apukám azt mondta, ha terhes lennék, akkor kirak az utcára. A lakás egynegyed része az enyém. Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek, ha kirak?

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog jogosultjának van olyan joga, hogy az ingatlan tulajdonosának a lakáshasználati jogát korlátozza. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

 2017.02.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eladtam a 3 éve vásárolt lakásomat, vásárlási áron. A  kapott összeget a gyerekemnek vett lakásra szeretném fordítani.  Az lenne a kérdésem milyen költségekre számíthatok,  ha többért veszek vagy ha ugyan annyiért? Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Cserét pótló vétel címén illetékkedvezményre az jogosult, aki a saját nevére vesz ingatlant az eladástól számított 1 éven belül. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lakás fele a fiam nevén , az 50%-a az én nevem van. Szeretnénk a fiam 50%-os részére az én haszonélvezetemet bejegyeztetni. Illeték köteles-e a bejegyzés? Ha igen mennyi az illeték mértéke? Mennyi az ügyintézés ügyvédi díja, Köszönettel: S. I.

Tisztelt Cím! Egyenes ágon Illetékmentes. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése.

2017.02.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tavaly nyáron vásároltunk egy ingatlant, amit elkezdtünk felújítani. Egy gyárnak “útban vagyunk”, így úgy fest, hogy jóval drágábbért el tudnánk adni. A kérdésem, most akkor a két összeg különbségéről kell 15 %-ban adóznom? Ha a következő ház, amit megvásárolunk, ennél olcsóbb lesz, akkor az illetékmentes lesz? A dolgot nehezíti, hogy hitelünk is van rajta, amit át kellene majd terhelnünk a következő ingatlanra. Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! A fizetendő adót az 1995. évi 117. tv.62. §.-a alapján tudja kiszámolni. Illetékről bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám az ingatlanát, rám szeretné íratni, de jelenleg az élettársa pereli, mert a tetőteret közösen csinálták meg. Két féltestvérem született, apukám részéről.  A mostohámat  ki fog kelleni fizetni, valószínű  valamennyit megítélnek neki. Édesapám  szeretné az ingatlant megtartani,  nem eladni  és ezért szeretné, ha át kerülne az én nevemre. Megköszönöm előre is a válaszát. Köszönettel: N.

Tisztelt Cím! Ha be van jegyezve a perindítás ténye az ingatlanra, akkor nem lehet elidegeníteni az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.10.

Tisztelt Ügyvédúr!

Érdeklődni szeretnék Ingatlan eladással kapcsolatban. El szeretnénk adni a szőlő birtokunkat. Én vagyok a haszonélvező, a két gyermekem a tulajdonos.  Az lenne a kérdésem, hogy a kisebbik gyermek januárban múlt 17 éves, egyszerű adásvétel lehetséges-e? Kiskorúnak számít e még, és haszonélvezettel eladható-e. Várom mielőbbi válaszát. Köszönöm

Tisztelt Cím! 18 év alatti személy esetében a törvényes képviselő aláírása is szükséges. A haszonélvező is aláírja a szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A szüleim kb. 20 éve nevemre íratták a nagymamám lakását. A párommal 3 éve ott élünk, hiteleket vettünk fel a lakás rendbe tételére. A mama semmit nem csinál, sőt még fenyeget, hogy kirakat bennünket a házból, megteheti?

Ha engem netalán kitesz a haszonélvező, akkor az a pénzem is elúszik, amit a lakásba fektettem?

Tisztelt Cím! Ha haszonélvezeti jog van bejegyezve az illető javára, akkor igen, kiteheti. Jogi úton, perben érvényesítheti a lakásra költött pénzt.

2017.02.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan eladással kapcsolatos a kérdésem.
Tavaly négyen egyenlő részben örököltünk egy ingatlant. Egy közülünk külföldön, nem elérhető. Van e valamilyen mód értékesíteni az ingatlant, mit tudnánk tenni? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Mindegyik tulajdonosnak, vagy azok meghatalmazottjának alá kell írnia a szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdéssel fordulok önökhöz.
Adott egy családi ház, amibe három tulajdonos van. Testvérem és én vagyok ¼-1/4 részben, édesanyám 1/2 részben.
Szeretnénk eladni a családi házat csak az a probléma, hogy a nővérem elképzelt eladási ára nekem nem felel meg.  Az én bele egyezésem nélkül hirdetheti,  eladhatja-e a házat illetőleg kérheti-e a ház elárverezését? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: M. A.

Tisztelt Cím! Ha nem tudnak megegyezni, az egyik társtulajdonos indíthat vagyonközösség megszüntetése iránti pert. (bírósági illetéket a pertárgy érték 6%-a) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A kivitelezőm a többszöri figyelmeztetésem ellenére sok mindent nem úgy csinált a házon, ahogy kellene.
Átadás-átvételkor visszatarthatom az utolsó részletet és megcsináltathatom a hiányzó (garanciális) munkákat mással? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Az önök által kötött szerződés irányadó ebben a kérdésben. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 50- 50% tulajdonban van a szüleim ingatlana. Az apukám nekem ajándékozná az ő részét. Nekem mennyibe kerülne átíratni Köszönöm szépen a segítséget!

Tisztelt Cím! Az egyenes ágú rokontól kapott ajándék illetékmentes. Fizetendő az ajándékozási szerződés ügyvédi díja, és 6.600.- Ft.földhivatali eljárási díj. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Lakásvásárlásból eredő illetékfizetéshez vannak kérdéseim.
Jelenleg élettársam /hamarosan férjem/ lakásában élünk. A lakás lízingszerződéssel köttetett. Lízingbevevőként ő van egyedül a szerződésben, tulajdoni lapon, de nem tulajdonosként. Én 35 év alatti vagyok, a leendő feleség. Azonban öröklésből van a nevemen 1/6 rész lakástulajdon.  Az eladó a leendő férjem lízingbevevő, 41 éves. Neki 1/2 házrész tulajdonjoga van saját jogon szerzett tulajdonjog alapján. Most vásárolandó ingatlan 1/2 és 1/2 arányban lenne, 16,5 M Ft-ot ér. Hogyan alakul az illetékfizetési kötelezettség és utólag csökkenthető-e? Köszönöm előre is szíves válaszát! Tisztelettel: K. Sz.

Tisztelt Cím! Nincs kedvezmény, mert az 1990. évi 93. tv. 26.§.-a alapján a 35 év alatti első lakásszerző jogosult illetékkedvezményre, aki legfeljebb 15 millió forint értékű ingatlanban szerez tulajdoni hányadot. Említette, hogy a másik vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, amiben laknak. Tehát az ingatlan eladás és éven belüli vásárlás kedvezmény sincs. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal szeretnénk a házamat felújítani. A munkáltatójától, úgy kaphatna kamatmentes hitelt, ha házvásárlásra költené (a munkáltató jelzálogot jegyezne be a házra).
Párom, jelképesen megvásárolná a házamat, de az összeget felújításra költenénk.
A kérdésem, hogy van-e valamilyen jogi úton köthető biztosítéki szerződés, ami engem védene, ha probléma merülne fel közöttünk, a ház tulajdonjoga visszaszálljon az én nevemre. Nagyon megköszönöm, ha válaszol. Tisztelettel: K. K.

Tisztelt Cím! Nincs ilyen garancia, ezt nem javaslom önnek. A tulajdonjogot csak szerződés alapján lehet átruházni, nincs olyan, hogy ” visszaszáll” a tulajdonjog az eredeti tulajdonosra, valamilyen feltétel esetén. Ráadásul a jelzálogjoggal egyidejűleg elidegenítési és terhelési tilalmat szoktak az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyezni, ez is kizárja a “visszaszállást”. (Megoldás lehet, hogy csak a felújítási díjjal arányos tulajdonrészt adna el, amit probléma esetén vissza tud vásárolni, ha már tehermentes.) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Párom és anyósom 45-55%-ba tulajdonosa egy osztatlan közös tulajdonú ikerháznak. Az egész épületen anyósom haszonélvezeti joga van. Szeretnénk eladni a részünk és elköltözni.  Anyósom nem hajlandó “csak úgy” levenni a haszonélvezetet. Most azt találta ki, hogy megveszi ő a párom tulajdoni részét, 7 millió forintért, mivel 3 millió az ő haszonélvezetének az értéke. Kb. 10 millió forint a forgalmi értéke a mi házrészünknek. Ez így jogos? Esetleg jobban járnánk peres úttal? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog értékét az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a alapján számíthatják ki. (a haszonélvező korától függ) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő volna: Párommal egy albérletbe költöztünk, a bérleti szerződést, egy ingatlanirodával kötöttük. Emellett szóban megállapodtunk, hogy csakis hosszú távú bérlés jöhet szóba mivel mi a lakást  teljesen felújítottuk kifestettük, kitakarítottuk, illetve berendeztük!
Most a tulajdonos állítja, hogy ő közölte az ingatlanirodával, hogy ezt a lakást fél évre adná ki, mert aztán szeretne ideköltözni, viszont nekünk ez nincs benne a bérleti szerződésben. Van e joga kitenni minket a lakásból? Illetve érdemes-e pert indítani esetleg az ingatlanos vagy a tulajdonos ellen, kártérítés reményében? Válaszát előre is köszönöm: Krisztina

Tisztelt Cím! Bármilyen eljárást indítanak, önöknek kell bizonyítaniuk az állításokat. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel a tehermentes ingatlanunkban ½-½ arányban vagyunk tulajdonosok. Az szeretném tudni, mivel van 2 gyermekünk egy az enyém egy közös, az én ½ részemet átírathatom-e a két gyerek nevére én pedig haszonélvezőként szerepelnék. Ha igen mit kell tennem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H. E.

Tisztelt Cím!

Igen, ajándékozási szerződést lehet kötni, a gyermekek helyett (14 év alattiak), illetve mellettük (14-18 év közöttiek) a törvényes képviselőjük a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülők aláírása szükséges, az ügyvéd által ellenjegyzett okiraton. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, mely belül csak a szerelőbeton, és válaszfalak vannak, továbbá a közművek be vannak vezetve. A házra, az építési engedély lejárt, új engedély nem adható ki, így építési hitel nem vehető fel rá. A pénzintézet csak akkor add hitelt, ha a házon lakhatási engedély van. Hallottam egy olyan lehetőségről, hogy a házat le lehetne papírozni úgy, hogy én saját költségemre befejezem olyan állapotra, hogy meg kapja a lakhatási engedélyt és csupán ezt követően fizetem ki a ház vételárát az eladónak. Így be is tudom fejezni, meg lenne a lakhatási és a hitel is. Érdekelne, hogy ez valóban megvalósítható ebben a formában? Válaszát előre köszönöm.

Tisztelt Cím! Szerintem nem javasolt. (építési engedély nélkül pénzt költeni, kockázatos) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy olyan házat néztünk ki Budapesten, ami egy Kanadában élő tulajdonos nevén van. Hogyan lehetne megoldani azt, hogy ne kelljen hazautaznia, és mégis érvényes legyen a meghatalmazása. Olvastam a konzulátuson való megoldásról is, ők azonban messze laknak tőle. Az lenne elsősorban a kérdésem, hogy a két tanú jelenlétében aláírt meghatalmazás, amit, bankon keresztül átfaxol, az mennyire érvényes és elfogadott, ha itthon egy ügyvéd hitelesíti? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Kinti ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazásra van szükség a 2 tanú nem elég. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: A szüleim tulajdonában lévő lakást szeretném kiadni az én nevemen és én szeretnék utána adózni is. Erre van lehetőségem? Esetleg tudok használati szerződést kötni velük, amiben átengedik nekem a használatot.  Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kné dr. B. B.

Tisztelt Cím!

Ha ön nem haszonélvezeti jog jogosultja és nem tulajdonos, akkor nem adhatja bérbe az ingatlant. A haszonélvezeti jog jogosultja és a tulajdonos adhatja bérbe az ingatlant, a használati jog jogosultja nem. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy mit tehetünk akkor, ha a kivitelező nem hajlandó kifizetni a kivitelezési szerződés szerinti kötbért? Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy a kivitelező ügyvédje írta meg a szerződéseket, így nem a „mi oldalunkon áll”. Üzentünk rajta keresztül, hogy ő is szólítsa fel a kivitelezőt. Ez után felhívott a kivitelező és közölte, hogy ő márpedig nem fog kötbért fizetni, akkor pereljük be és még évekig nem is fogja befejezni a házat. A kérdéseim a következő lenne:

–          valóban csak per útján tudjuk elérni, hogy a kivitelező teljesítse azt, amit a szerződésben vállalt? Nagyon szépen megköszönném a segítséget, E. T.

Tisztelt Cím!

A szerződést ellenjegyző ügyvéd a törvény alapján nem vehet részt a felek jogvitájában. Az 1 millió forint alatti követelések fizetési meghagyásos úton érvényesíthetők. Amennyiben a kötelezett ellentmondással él, akkor perré alakul az eljárás. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lányunknak vettünk egy ingatlant, melyen a férjemmel együtt haszonélvezeti jogunk van. Nincs rajta hitel, de a kérdésem az, ha Ő bármilyen / pl. áruvásárlási/ hitelt vesz fel, s nem fizeti, az terhelhető-e az ingatlanra?
Beleegyezésünk nélkül tehet-e valamit, amit Nekünk kell fizetni? Köszönettel várom válaszát

Tisztelt Cím!

Igen, vehet fel áruvásárlási hitelt. Nincs szüksége a haszonélvező beleegyezésére, de a haszonélvezőnek nem keletkezik fizetési kötelezettsége. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom és az akkori élettársa 2006-ban  12 millió Ft értékben ingatlant vásárolt, ebből 5 millió Ft-ot a párom fizetett ki önerőként. Ez elvileg benne van a vételi szerződésben, amit nem találunk. Az ingatlan vásárláshoz kellett még hitel, ezt a párom édesanyjának lakására terhelték.  A tulajdoni lapon 50-50% tulajdonjog lett bejegyezve. 2010-ben szétköltöztek, azóta a volt élettárs nem fizet semmit. Előtte sem ő fizette a hitelt. A bank a hitelt átadta faktoring cégnek a forintosítás után. Szeretnénk megegyezni a bankkal. Az adóstárs nem működik együtt. Ha ad a volt élettárs egy meghatalmazást, a párom eladhatja úgy az ingatlant nekem, hogy a volt élettárs előtt anonim maradhassak. A volt élettárs igényt tarthat-e bármiféle összegre a vételárból, ha sem az önerőhöz, sem a tartozás törlesztéséhez nem járult hozzá anyagilag?
Az eladás sürgős lenne, közös gyerekünk van, szeretnénk mielőbb rendezni az ingatlan tulajdon jogát.

Tisztelt Cím!

Az önnel kötött adásvételi szerződésből a meghatalmazó tulajdonostársnak is kell egy példányt kapnia. Az adóstárs előtt nem maradhat anonim. A tulajdonosok állapodnak meg egymás között, hogy ki mekkora részt kap a vételárból. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr! Anyukám és nagybátyám 50-50%ban voltak tulajdonosok egy ingatlanban. Anyukám halála után hárman örököltük utána az 50%-ot.
A kérdésem az lenne, ha a nagybátyám kivásárolná a testvéreim, így többségi hányadba kerülve, el tudná e adni az ingatlant a beleegyezésem nélkül? Köszönettel, T. É.

Tisztelt Cím! Az egészet nem, csak a saját tulajdoni hányadát tudja eladni a tulajdonostárs. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Önkormányzati lakásban főbérlő vagyok.  Hatan lakunk a lakásban. Vásároltam egy családi házat és elköltöztem, a lányom és családja maradt a lakásban. Elveheti az önkormányzat a lakást?  Köszönöm mielőbbi válaszát.

Tisztelt Cím! Az önkormányzattal kötött bérleti szerződés tartalmazza a bérleti jogviszony megszüntetésének eseteit. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tanácsát szeretném kérni a következő ügyben: Kinéztünk egy családi házat, majd az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg foglalót és előleget adtunk át az eladó részére, a fennmaradó összeget pedig banki hitelből szerettük volna finanszírozni. Az előzetesen átadott, összesen 4.5 millió forintból 2.6 millió forint az ingatlanon lévő jelzáloghitel kiváltására lett fordítva, hogy forgalomképes lehessen. A fennmaradó 1.9 millió forintot a tulajdonos nagyrészt az engedélyeztetési eljárásokra és tervezésre költötte, de sajnos időközben kiderült, hogy a ház, szabálytalanul épült, és bár túl van a 10 éven, így nem bírságolható és bontást sem rendelhet el az illetékes építésügyi hatóság. Az ingatlan teljes mértékben hitelképtelen, hiszen így a földhivatalban soha nem kerül fel a térképre. Az adásvételi szerződés felbontásra került, a tulajdonos ügyvéd előtt elismerte a tartozását, erről természetesen papír is készült. A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség, hogy még bármiféle per és igényérvényesítés előtt én ezt a követelésemet a házra rá tudjam terhelni, hogy időközben ne tudja a tudomásom és beleegyezésem nélkül pl. más nevére átíratni az ingatlant. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: S. Cs.

Tisztelt Cím! Ha jelzálogjog bejegyzésre gondolt, azt ez az okirat alapján, nem lehet bejegyezni. Fizetési meghagyás jogerőre emelkedését követően lehet végrehajtási eljárást indítani és így végrehajtási jogot bejegyezni. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy az alábbiakban leírt esetben mit tudok tenni? Édesanyám tulajdonában állt egy ingatlan, amelyet 50 -50 %-ban a testvéremnek, illetve nekem ajándékozott, valamint a saját maga számára holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztetett be. A köztünk fennálló viták miatt, hogy sakkban tartson nagyon sokáig nem engedett bejelentkezni az ingatlanra és a korábbi lakóhelyünkön, vidéken kellett, hogy tartsam az állandó lakcímemet egyéb megoldás nem lévén, hiába éltem már Budapesten réges-régen, illetve volt tulajdonjogom az említett ingatlanon. Édesanyám hosszas könyörgés után megengedte, hogy bejelentkezzek a budapesti ingatlanra illetve egy meghatalmazás, valamint a kijelentkező nyilatkozat részemről történő aláíratásához kötötte, hogy lehessen állandó budapesti lakhelyem. Mit tehetek ebben a helyzetben, ha egyik napról a másikra utcára tenne, vagy lecseréli a zárat, vagy bármi ilyen jellegű dolgot tesz? Tulajdon jogom van az ingatlanon, a haszonélvező, valamint a másik 50%-os tulajdonostárs aláírása nélkül, ott állandó lakhelyet létesíthetek? Szíves válaszukat és segítségüket ez úton is köszönöm Üdvözlettel, F. D.

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog jogosultja korlátozhatja a tulajdonos használati jogát. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

 

2015-2016 évben feltett kérdéseket és Dr. Mohos Gábor ügyvéd  válaszait itt olvassa>>

Ingatlanjogi kérdések-ügyvédi válaszok 2013-2014>>

Ingatlanjogi kérdések-ügyvédi válaszok 2010-2012>>

 

Ingatlan szerződéshez szükséges ADATOK>>

Most az ingatlan értékétõl független  ügyvédi munkadíj fix:

80.000.-Ft/ szerződés!

27 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

(+földhivatali eljárási díj)

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerzõdés ügyben h-p: 9-18 óráig hívhat!

Idõpontkérés!                    Időpontot adok! 06-20-354 8963

KÉRJEN AJÁNLATOT>>

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Ügyvéd elérhető:

Ügyfélfogadás:
egyeztetett időpontban

Levélírás 0-24 óra
mohos.gabor@upcmail.hu

Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn (a.sz.55076872-1-41), az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van. ADATVÉDELEM>>

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

jog.lap.hu