HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ingatlan adásvételi szerződés
megosztás

Ingatlan adásvételi szerződés. 

Tisztelt ingatlan vásárló, amikor Ön megegyezett az eladóval, az ingatlan adásvétel részleteiben, az ingatlan adásvételi szerződéshez szükséges adatokat küldje el ügyvédjének! Adatlista

Ingatlan adásvételi szerződéskötés menete Bp.-i ügyvédnél:

Kedves ingatlan Vásárló, Ön nálam erre számíthat:Ingatlan adásvételi szerződés

-Amikor az ingatlan és a szerződést kötő eladók és vevők adatait emailban megkaptam, az adásvételi szerződést elkészítem, a hitelt nyújtó bank elvárásainak és az érvényes jogszabályoknak megfelelően.

-Még a tulajdonjog átruházási szerződés aláírása előtt, e-mailben elküldöm a Vevőnek és Eladónak az ingatlan adásvételi szerződés /Ingatlan ajándékozási szerződés tervezetét, adat ellenőrzésre.

-A megfelelő előkészítés, és telefonon vagy e-mailben történt ingatlan adásvételi szerződés egyeztetését követően az érdekelt Ügyvédi irodámat itt találjafelek személyesen megjelennek  ügyvédi irodámban.
Ekkor lekérem a Takarnetről  (1000.-Ft ) az adásvételi szerződésben szereplő ingatlan tulajdoni lapját, és leellenőrzöm, a személyi iratokkal együtt. Az ingatlan adásvételi szerződéssel kapcsolatban felmerülő ingatlanjogi kérdésekre válaszolok, tájékoztatom Önöket a tulajdonjog átruházás után felmerülő adó és illeték kötelezettségekről, kedvezményekről. (Ha a vevő egy éven belül ingatlanát eladta, a kedvező illeték kiszabás érdekében, az előző adásvételi szerződést hozza magával.)

-Az ingatlan adásvételi szerződés utolsó átolvasása,  ingatlanjogi kérdések tisztázása után történik az ingatlan adásvételi szerződés aláírása és ügyvédi ellenjegyzése.

-Az adásvételi szerződés megkötése után, az ingatlan adásvételi szerződést benyújtom az illetékes földhivatalba. Az “érkeztetett” példányt átadom a vevőnek banki ügyintézés céljára.

Ezúton is tájékoztatom, tisztelt ügyfeleimet, hogy én, mint ügyvéd, az Eladó és a Vevő  jogait egyenlő mértékben képviselem. (Az eladó érdeke, hogy hiánytalanul megkapja a vételárat, a vevő érdeke, hogy a földhivatali ingatlan nyilvántartásba bejegyezzék a tulajdonjogát és a szerződésben meghatározott időpontig birtokba vehesse az ingatlant. Ennek érdekében olyan okiratokat készítek, melyek a jogszabályoknak, a földhivatal, az adóhivatal és a hitelt nyújtó bank előírásainak, mindenben megfelel.)

Ingatlan adásvételi szerződés költségei:

Az ingatlan adásvétellel kapcsolatos költségek viselése a felek megállapodása szerint történhet. Ha nem állapodnak meg, úgy a törvény rendelkezése szerint a költségmegosztás a következő:
• Az Eladót terhelik az átadással és az ingatlan jogi rendezésével kapcsolatos költségek. (tehermentesítés, Ingatlan közvetítő díja, elmaradt rezsidíjak, közös költség kiegyenlítése, jövedelem adó a tiszta jövedelem után 15%)  Az energetikai tanúsítványt az eladónak kell elkészíttetni és átadni a vevő részére. Az eladó ingatlan adásvételi szerződésben   nyilatkozik, mely szerint az energetikai tanúsítványt a vevő rendelkezésére bocsátotta.
• A Vevőt terhelik a szerződéskötés költségei (ügyvédi munkadíj, az ingatlan átvételével kapcsolatos költségek, 4% tulajdon szerzési illeték), valamint a földhivatal ingatlan nyilvántartás eljárási díja. (6.600,-Ft)

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi díj, fix:

80.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 27 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a munkadíj!

Ingatlan adásvételi szerződés, ingatlan ajándékozási szerződés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

                                     Éjjel nappal írhat: ITT FOGLALJON IDŐPONTOT>>

Ingatlanjog, vagyonátruházás

Ingatlan adásvételi szerződés

Mit jó tudni az ingatlan adásvételi szerződésről?

Fontos téma a vételár kifizetése: hol, mikor, hány részletben, mennyit és főleg miből.
Ha ingatlanközvetítőnél indítják a folyamatot, Eladóként és Vevőként is ajánlatos minden betűt elolvasni a megbízási szerződésben, még az aláírása előtt. 
Okosan teszi a vevő, ha nem az ingatlanközvetítőnek fizet előleget, hanem ügyvéd jelenlétében, az ingatlan adásvételi szerződés aláírásakor foglalót. 

Lehetőség van az Eladó jelenléte nélkül is megkötni az ingatlan adásvételi szerződést, ilyenkor, ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazással rendelkező személy írja alá az ingatlan adásvételi szerződést, az eladó neve helyén, mint az eladó meghatalmazottja.

 Az ingatlan adásvételi szerződéseknek két csoportja van.

-Az első csoportba tartozó szerződéseknél a

 teljes vételárat

az ingatlan adásvételi szerződés aláírásának napján fizeti meg a vevő az eladó részére. Ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződésbe bele kell írni, hogy az eladó a szerződés aláírásával beleegyezik abba, hogy a vevő tulajdonjoga bejegyzésre kerüljön a szerződés tárgyát képező ingatlan tulajdoni lapjára. Ez a tulajdonjog bejegyzési engedély. Ennél a szerződés csoportnál nem kötelező foglalót átadni, illetve a foglalót elkülöníteni a vételár többi részétől.
– A második csoportba azok a szerződések tartoznak, amelyek esetében a vevő az ingatlan adásvételi szerződésben feltüntetett

vételárat több részletben fizeti meg az eladó részére.

Ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződés aláírásakor csak a teljes vételár mintegy 10%-át kitevő foglalót ad át a vevő az eladó részére, a foglaló beleszámít a vételárba. A vételár részletekben történő kifizetésére általában akkor kerül sor, ha a vevő a vételár kifizetéséhez banki hitelt vesz igénybe. A bankok általában megkövetelik, hogy a hitelből finanszírozott vételárnak az eladó részére történő folyósítását megelőzően a vevő a szerződésben meghatározott önerőből fedezett vételárrészt teljes egészében kifizesse az eladó részére. A bankok többlet feltételként azt is megkövetelhetik, hogy a hitelfolyósításának időpontjában a tulajdoni lapból egyértelműen derüljön az ki, hogy a vevő már az ingatlan tulajdonosa. -A vételár több részletben történő kifizetése esetén az ingatlan adásvételi szerződésben az 1997. évi CXLI Tv. (ing.Ny.Tv.) előírásai szerint, a szerződő feleknek rögzíteniük kell  azt az időpontot, amely időpontig az eladó kiadja a vevő számára a tulajdonjog bejegyzési engedélyt. A tulajdonjog bejegyzési engedély kiadásának időpontja, a szerződéskötés napjától számított 6 hónapon belül kell lennie.

Itt megint két lehetőség van:
Ingatlan adásvételi szerződés

  • Az aláírt ingatlan adásvételi szerződés benyújtásakor, a földhivatal “ingatlanjog fenntartással” szél jegyzi a tulajdoni lapon.
    Ilyen esetben az eladó által kiadott tulajdonjog bejegyzési engedélyt, a szerződést ellenjegyző ügyvédnél letétbe helyezik, aki akkor adja ki a letétből, és nyújtja be a földhivatalba, a vevő tulajdonjogának bejegyzése végett, ha a vevő kifizette az önerőt, és a bank megadta a folyósítási engedélyt   A földhivatal által ellenjegyzett tulajdonjog bejegyzési engedélyt,  a vevő  bemutatja a hitelt nyújtó banknak, aki ezt  követő 3 munkanapon belül utalja az eladó részére a vételár utolsó részletét.
  • Az ingatlan adásvételi szerződés benyújtása után, az ingatlan tulajdoni lapjára a “vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmét” szél jegyzi a földhivatal. Ennek az eljárásnak az a jelentősége, hogy egyrészt a vevő részére hitelt folyósító bank megköveteli. Másrészt a vevő számára többletvédelmet nyújt a tulajdonjog fenntartással történt eladás tényének  feljegyzése iránti kérelemmel ”  szemben. Pl. a korábbi tulajdonos tartozása alapján keletkezett végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelmet a földhivatal elutasítja.

Az ingatlan terhei:

 A vételárat vagy annak utolsó részleteit csak tehermentes ingatlan, pl. a haszonélvező lemondó nyilatkozata vagy a bejegyzett jelzálogjog törlése után érdemes kifizetni. ( a hitelt folyósító bank, csak tehermentesítés után utal.) 

CSOK kérdések válaszok>>

Családi otthonteremtési kedvezmények>>

Ingatlan adásvételi/ ajándékozási szerződés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

                                          Éjjel nappal írhat!   FOGLALJON IDŐPONTOT>>

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Ügyvéd elérhető:

1134 Budapest,
Bulcsú u.19.
Ügydélfogadás:
egyeztetett időpontban
Hívható:
h-p: 9-18 óra
06-20-354 8963
06-1-239 5434
Levélírás 0-24 óra
mohos.gabor@upcmail.hu
iroda@mohos-ugyved.hu

Oszd meg kérlek!
Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn, (55076872-1-41) az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van.

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

valas.lap.hu | ingatlan.lap.hu | jog.lap.hu | linkweb.hu

Dr. Mohos Gábor - Ügyvéd Budapest | 06 1 239 5434 | 1134 Budapest Bulcsú utca 19. | mohos.gabor@upcmail.hu