HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ingatlan szerződés info
megosztás

Mit jó tudni az ingatlan adásvételi szerződésről?

Ingatlanjog, vagyonátruházás

Ingatlan adásvételi szerződés

Fontos téma a vételár kifizetése: hol, mikor, hány részletben, mennyit és főleg miből.
Ha ingatlanközvetítőnél indítják a folyamatot, Eladóként és Vevőként is ajánlatos minden betűt elolvasni a megbízási szerződésben, még az aláírása előtt. 
Okosan teszi a vevő, ha nem az ingatlanközvetítőnek fizet előleget, hanem

ügyvéd jelenlétében, az ingatlan adásvételi szerződés aláírásakor foglalót. 

Lehetőség van az Eladó jelenléte nélkül is megkötni az ingatlan adásvételi szerződést, ilyenkor, ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazással rendelkező személy írja alá az ingatlan adásvételi szerződést, az eladó neve helyén, mint az eladó meghatalmazottja.

 Az ingatlan adásvételi szerződéseknek két csoportja van.

-Az első csoportba tartozó szerződéseknél a teljes vételárat

az ingatlan adásvételi szerződés aláírásának napján fizeti meg a vevő az eladó részére. Ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződésbe bele kell írni, hogy az eladó a szerződés aláírásával beleegyezik abba, hogy a vevő tulajdonjoga bejegyzésre kerüljön a szerződés tárgyát képező ingatlan tulajdoni lapjára. Ez a tulajdonjog bejegyzési engedély. Ennél a szerződés csoportnál nem kötelező foglalót átadni, illetve a foglalót elkülöníteni a vételár többi részétől.

– A második csoportba azok a szerződések tartoznak, amelyek esetében a vevő az ingatlan adásvételi szerződésben feltüntetett vételárat több részletben fizeti meg az eladó részére.

Ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződés aláírásakor csak a teljes vételár mintegy 10%-át kitevő foglalót ad át a vevő az eladó részére, a foglaló beleszámít a vételárba. A vételár részletekben történő kifizetésére általában akkor kerül sor, ha a vevő a vételár kifizetéséhez banki hitelt vesz igénybe. A bankok általában megkövetelik, hogy a hitelből finanszírozott vételárnak az eladó részére történő folyósítását megelőzően a vevő a szerződésben meghatározott önerőből fedezett vételárrészt teljes egészében kifizesse az eladó részére. A bankok többlet feltételként azt is megkövetelhetik, hogy a hitelfolyósításának időpontjában a tulajdoni lapból egyértelműen derüljön az ki, hogy a vevő már az ingatlan tulajdonosa. -A vételár több részletben történő kifizetése esetén az ingatlan adásvételi szerződésben az 1997. évi CXLI Tv. (ing.Ny.Tv.) előírásai szerint, a szerződő feleknek rögzíteniük kell  azt az időpontot, amely időpontig az eladó kiadja a vevő számára a tulajdonjog bejegyzési engedélyt. A tulajdonjog bejegyzési engedély kiadásának időpontja, a szerződéskötés napjától számított 6 hónapon belül kell lennie.

Itt megint két lehetőség van:
Ingatlan adásvételi szerződés

  • Az aláírt ingatlan adásvételi szerződés benyújtásakor, a földhivatal “ingatlanjog fenntartással” szél jegyzi a tulajdoni lapon.
    Ilyen esetben az eladó által kiadott tulajdonjog bejegyzési engedélyt, a szerződést ellenjegyző ügyvédnél letétbe helyezik, aki akkor adja ki a letétből, és nyújtja be a földhivatalba, a vevő tulajdonjogának bejegyzése végett, ha a vevő kifizette az önerőt, és a bank megadta a folyósítási engedélyt   A földhivatal által ellenjegyzett tulajdonjog bejegyzési engedélyt,  a vevő  bemutatja a hitelt nyújtó banknak, aki ezt  követő 3 munkanapon belül utalja az eladó részére a vételár utolsó részletét.
  • Az ingatlan adásvételi szerződés benyújtása után, az ingatlan tulajdoni lapjára a “vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmét” szél jegyzi a földhivatal. Ennek az eljárásnak az a jelentősége, hogy egyrészt a vevő részére hitelt folyósító bank megköveteli. Másrészt a vevő számára többletvédelmet nyújt a tulajdonjog fenntartással történt eladás tényének  feljegyzése iránti kérelemmel ”  szemben. Pl. a korábbi tulajdonos tartozása alapján keletkezett végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelmet a földhivatal elutasítja.

Az ingatlan terhei:

A vételárat vagy annak utolsó részleteit csak tehermentes ingatlan, pl. a haszonélvező lemondó nyilatkozata vagy a bejegyzett jelzálogjog törlése után érdemes kifizetni. ( a hitelt folyósító bank, csak tehermentesítés után utal.) 

CSOK >>

Hírek>>

Ingatlan adásvételi/ ajándékozási/vagyonmegosztási szerződés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat! 06-20-354 8963

   Éjjel nappal írhat!   FOGLALJON IDŐPONTOT>>

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Ügyvéd elérhető:

Ügyfélfogadás:
egyeztetett időpontban

Levélírás 0-24 óra
dr.mohosgabor@gmail.com

Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn (a.sz.55076872-1-41), az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van. ADATVÉDELEM>>

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

jog.lap.hu