HÍVJON!
06 20 354 8963
KÉRJEN AJÁNLATOT
Ügyvéd válaszol ingatlan eladás adó, vétel illeték
megosztás

Ingatlan ADÁSVÉTEL ADÓ, ILLETÉK

 Kérdését felteheti>>

Budapesten, személyes jogi tanácsadásra is van lehetősége, 10.000.-Ft /megkezdett óra díjért. Foglaljon időpontot>>

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj, fix:

80.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 27 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyben

h-p: 9-18 óráig hívhat!  +36-20-354 896          Éjjel nappal írhat  IDŐPONT FOGLALÁS>>

JOGI KÉRDÉSEK/ ÜGYVÉDI VÁLASZOK:

2018.08.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az ingatlan eladásával kapcsolatosan lenne kérdésem. Az ingatlant 2015. évben vásároltuk meg 21.9M Ft-os vételárral, és most 2018. évben kerül eladásra 82M Ft-os összegért. Ugyanebben a 2018-as évben pedig egy új építésű ingatlan kerül megvásárlásra kb. 45-50M Ft-os költségen.

Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben van-e illetékfizetési, illetve SZJA költség? Valamilyen módon nem lehet-e az SZJA-nak a költségét levonni? Köszönöm szépen a válaszát! Üdv, K. K.

Tisztelt Cím! Adót az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján kell fizetnie a tiszta jövedelem után. Részletek>>

Illetéket a vagyonszerzés különbözete után az 1990. évi 93. tv.21§.-a alapján. Szerződéskötéskor mellékelni kell az előző szerződéseket, és a NAV megállapítja a fizetendőket.

2018.08.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni. Lakás eladás előtt állok. A lakásomat 12 éve vásároltam. Eladás után venni szeretnék kisebb értékben lakást, amit már 2 névre szeretnék a férjemmel együtt vásárolni és Csok-ot igénybe venni. A kérdésem az adózásra és az illeték fizetésre vonatkozna ebben az esetben. Nagyon köszönöm előre is a válaszát.
Tisztelt Cím!
Eladás után nem kell adót fizetnie, mert 5 év eltelt. A vásárlás után önnek nem kell illetéket fizetnie, ha a vásárláshoz képest 3 éven belül adta el a lakását. A férjének az új lakás 1/2-ede után kell 4 %-ot fizetnie fő szabály szerint, ha nem állnak fenn kedvezményes vásárlás feltételei.

2018.08.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Arra szeretnék választ kapni, hogy miként tudom megoldani, hogy a lakásom fele a páromé legyen? Én vagyok a tulajdonos 1/1, nem vagyunk házasok, sem élettársak még, de oda fog költözni. Házasság, élettársi viszony, vagy valamilyen vagyonmegosztási, stb. szerződés megoldás lehet? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Cs. V.

Tisztelt Cím! Visszterhes átruházás esetén 4% a vagyonszerzési illeték, ajándékozás esetén 9%. Ha összeházasodnak illeték fizetés nélkül ajándékozhat.

2018.07.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan eladásból származó összegből vásárolható-e nyaraló besorolású ingatlan, adómentesen? Eladott ingatlan 5 évnél régebbi tulajdon volt, az eladás éve 2018.

Tisztelt Cím! Az eladásból származó jövedelem nem adóköteles, de vagyonszerzési illetéket fizetni kell.

2018.07.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Abban kérném a segítségét, hogy házat szeretnénk venni. Egy 15 500 000 Ft értékű családi ház. Párom lenne a tulajdonos. Érdekelne, hogy mennyi lenne a vagyon szerzési illeték 28 éves és első tulajdon. Vagy esetleg úgy olcsóbb lenne ha ketten lennénk a tulajdonosok? Én 25 éves vagyok és nekem is ez lenne az első tulajdon.
Várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel Gy. E.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93.tv. 26.§.-a szerint az a 35 év alatti első lakás vásárló jogosult 2 %-os illeték kedvezményre, aki olyan ingatlant vásárolt, amely ingatlan 1/1-ed tulajdoni hányadának értéke a 15 milliót nem haladja meg. Tehát az ön által írt ingatlan esetében mindenképpen 4% illetéket kell fizetni.

2018.07.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ajándékozás címén jutottam az ingatlanomhoz. Ajándékozási szerződés: 2014.XII.15. Eljárás megindítás dátuma: 2014.XII.23. a földhivatalnál. A tulajdonjog bejegyzése 2015.I.20.-án kelt határozattal történt. Az ingatlan eladása esetén melyik dátumú esemény óta tekinthető a tulajdonomnak? A fizetendő illeték szempontjából érdekel. Köszönöm: Nné

Tisztelt Cím! A szerződés kötésének időpontja a vagyonszerzés időpontja. Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a szerint 2018. január 01.-től, a 4.-ik évben van. Eladás után adót kell fizetnie.

2018.07.08.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
2011 óta van a nevemen az ingatlanom amit el szeretnék adni és vásárolni helyette egy másikat ami 2 millió forinttal drágább. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen mértékű az illeték és, hogy milyen költségeim lesznek még? Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a szerint ha 3 éven belül értékesített 1 db lakáscélú ingatlant, akkor a vásárolt lakáscélú ingatlan illeték alapját csökkentheti az eladott 1db lakáscélú ingatlan árával. A vagyonszerzési illeték 4%. A vásárolt ingatlan földhivatali bejegyzési díja 6 600,-Ft és mint vevő, az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéd munkadíja. Illetékről bővebben>>

2018.05.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésben szeretnek választ kérni.
Adott egy családi ház, melynek a tulajdonosa 100% ba én vagyok.
Két fiam van. El lehetne adni az 50% át haszonélvezeti joggal együtt az egyik fiamnak? A másik fele maradna nekem. A pénzből újítanánk fel az egészet. Milyen kötelezettségem van a másik fiammal szemben és milyen költségekre számíthatok. 1970-ben épült a ház.
Tisztelt Cím!

A haszonélvezeti jog alapítása lehet ingyenese, ekkor nem kell illetéket fizetnie. A vevő 4% illetéket köteles fizetni a megszerzett tulajdoni hányad értéke után. A vevő fizeti az ügyvédi és földhivatali díjakat. (A saját 50%-át a két fia örökölheti.)

2018.04.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Üdvözlöm, olyan kérdésem lenne, hogy vásároltam egy lakóházat 7,3 millió forintért és azt most a vásárlástól számított egy éven belül eladnám ugyan annyiért amennyiért vettem akkor mennyi adót kell fizetnem utána, valamint milyen költségek terhelnek még? Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámolni az adó mennyiségét. Bővebben>> Elvileg nem lesznek költségei és adóalapja sem keletkezik.

2018.04.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel van egy közös lakásunk amit a házasságkötésünk után vettünk. Előre bocsátanám, hogy nincs házassági szerződésünk. Ezt a lakást részben önerőből részben hitellel vásároltuk közösen. A tulajdoni lapon 1/2 arányban vagyok tulajdonos a másik tulaj a férjem. Mivel ő szeretne a lakásban maradni, illetve megtartani így az ő testvére szeretné megvásárolni a tulajdoni hányadomat. A lakás új építésű és újonnan vettük. Ebben a hónapban lesz 4 éve, hogy megvásároltuk. Nem várnék az eladással még egy évet így a kérdésem egyrészt az, hogy mennyi illetéket kell majd fizetnem az eladás után (nem tervezek egyelőre másik lakást venni belőle) vagy lesz-e esetleg más befizetni valóm az illetéken kívül. Ha az árban nem tudunk megegyezni a vevővel, akkor kinek a segítségét lehet kérni , hogy felmérje a lakás jelenlegi értékét. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sz. Edit
Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62§.-a alapján tudja kiszámítani, hogy mennyi jövedelem ADÓT kell fizetnie, bővebben>>. Illetéket a vevő fizet. Ingatlan értékbecslő megmondja a reális árat. (ingatlan közvetítő irodákban talál)

2018.04.07.

T. Ügyvéd úr!

7o év feletti nő vagyok. Haszonélvezeti jogot kívánok szerezni halálomig egy 17 Millió értékű lakásban, amit az ingatlan nyilvántartásba is bejegyeznek.

Szeretném tudni, hogy mennyi illetéket kell fizetnem? Várom válaszát, köszönettel: J. Iné

Tisztelt Cím! Ha nem egyenesági rokontól szerez, akkor visszterhes átruházás esetén az 1990. évi 93. tv. 72.§.-ban meghatározott érték (3.4 M) 4%-a vagy ajándékozás esetén 9%-a, az illeték.

2018.04.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy
testvérek között az ingatlan tulajdonrész ajándékozása illeték mentes-e? Ha nem, hány % az illeték? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: V. Zs.

Tisztelt Cím! Nem illetékmentes, mert nem egyenesági rokonok (nem egymástól származnak, hanem oldalági rokonok), 9% az illeték mértéke ingatlan ajándékozás esetében. (Az adásvétel 4%)

2018.04.06.

Üdvözlöm Ügyvéd Úr!

Szeretnék információt kapni arról, hogy a Nagymamám az ingatlanát el szeretné ajándékozni a fiamnak /dédunoka/, és hogy illetéket kell-e fizetni? Mennyi lenne az? Még annyit, hogy az anyukámnak vannak hitelei /Nagymama lányának/, hogy ez az ajándékozás után a fiamnak keletkezhet-e belőle kára? A válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kné M. 

Tisztelt Cím! Egyenesági rokonok (lemenő-felmenő) között illetékmentes az ajándékozás. Ha az ingatlanra nincs jelzálogjog bejegyezve, akkor nincs rá hatással.

2018.02.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy ingatlanfedezetű hitel esetén ha adóstársként szerepelek akkor is vonnak-e tartozást a fizetésemből ha az adós fizetését meg tudják terhelni. Illetve ingatlanfedezet esetén nem a lakást veszi el a bank, hanem a fizetést terheli meg először? Utolsó kérdésem az lenne, hogy terhesség alatti táppénzből illetve gyermekgondozási díjból is vonhatnak tartozást? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! A végrehajtási eljárást mindkét adós minden vagyonára és jövedelmére egyidejűleg indítják meg.

2018.02.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eladnám a házam és az árát két gyermekem között elosztanám. Mindkét gyermekem lakás vásárlásra fordítaná. Az egyikben én laknék tovább, de nem a nevemre venné. Szeretném életemben kiadni az örökségüket. Milyen módon tehetném, hogy ne kelljen adót, vagy illetéket fizetni, vagy a legkevesebbet, mert csak így tudnák megvásárolni a ház árából a két lakást. Várom válaszát. Tisztelettel: Sz. Lné

Tisztelt Cím!

Ha a gyermekei veszik a lakást, akkor kell illetéket fizetni. Ha az egyik lakást a saját nevére veszi azt követő 3 éven belül, hogy eladta a házát, akkor ezután a lakás után nem kell illetéket fizetnie. A másik lakás vásárlás után mindenképpen kell illetéket fizetni.

Adót akkor kell fizetnie, ha az eladni kívánt házat 5 éven belül vette.

Nem kell illetéket fizetni, ha mindkét lakást a saját nevére veszi, és később ajándékozással juttatja a gyermekeinek. Az ajándékozási szerződéseknek van ügyvédi díja és 2 x 6.600 Ft földhivatali eljárási díj. (Számoljanak! Attól függ hány Ft egy lakás 4%-a). Nem szükséges elajándékozni, mert a gyermekei lesznek az örökösök. (Kivéve, ha lesz férje, aki egy gyermekrészt örököl.)

2017.11.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék megerősítést kapni illetékfizetés tekintetében. Két darab új építésű lakást vásárolunk a feleségemmel egyenként 21M Ft értékben. A két lakás egy szerződésben kerül eladásra, de gondolom az illeték számításában a lakásokat külön-külön kell értelmezni. Előre is köszönettel B.

Tisztelt Cím! A vásárló személye és az általa megvásárolt tulajdoni hányad alapján szabják ki az illetéket.

2017.10.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2013.-ban vásároltam egy ingatlant amit 2017-be adtam el. Ideiglenesen vettem az eladási ár egy részéből a nagykorú fiam nevére lakást. Most sikerült találnom egy megfelelő ingatlant és szeretném eladni az ideiglenesen vásárolt ingatlant úgy, hogy a fiammal 50-50%-os tulajdonjogot szerzünk. A kérdésem az lenne, hogy az adózás szempontjából figyelembe veszik-e, hogy a fiam nevére vásárolt ingatlant az általam eladott ingatlan összegéből vásároltuk? Így hogy számolják az adót és az illetéket? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: P. M.

Tisztelt Cím! Adót az eladott ingatlan után az 1995. évi 117. tv. 62.§. (1). bekezdése alapján kell fizetni. Bővebben >> 

A szerződésen és a tulajdoni lapon szereplő személyek részére hozza a NAV a határozatot.

A vásárolni kívánt ingatlan után fizetendő illetéket az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a és 72.§.-a alapján tudja kiszámítani. Bővebben>> Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017. 09. 24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egyéni vállalkozóként egy kis fodrászműhelyt vásárolnék, kb. hat milliós értékig.

Hogy bele merjek vágni, jó lenne tudnom, hogy milyen illeték és egyéb költségek merülhetnek fel az ügylet lebonyolításakor részemre, -mint vevő? Megköszönöm, ha tájékoztatna! Üdvözlettel: S Z.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. szerint a lakás és nem lakás célú ingatlanok vagyonszerzési illetéke egységesen 4%. A földhivatali eljárási díj 6600.-Ft, és az adásvételi szerződést készítő ügyvéd díja. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 

2017. 09. 24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Vásárlás előtt állunk. Az ár 23 M Ft, a telken egy 120 nm tetőtér beépítéses ház áll, azon kívül van még egy kis ház is.

A vétel 16M önerőből történne a részemről mert eladtam egy ingatlant. A többi hitel és CSOK igénylése által lenne fizetve. Mivel a CSOK -ot csak úgy kapják meg ha kizárólagos használatú ingatlant vesznek az adásvételi mellé használati megosztási szerződést is kötnénk, kizárólagos használattal.

Ha az adásvételiben nekem 40% a gyerekeknek 60% tulajdonrésze lesz az illeték nekem semmi /ing. eladás miatt/ a gyereknek pedig 15M alatti része lesz 35 év alatti akkor az illetéket a 13,8M után kedvezményesen fizetheti?

Vagy úgy kössünk adásvételit, hogy az eladó részére először egy használati megosztást, és 2 adásvételi szerződést érdemes kötni, külön-külön nekem és a gyerekemnek? Szeretném a gyerekemet támogatni, de ha a pénzt ajándékozom neki, rosszabbul jár mert a teljes 23 M illetéket kell fizetnie, amit szeretnénk minimalizálni. Köszönettel: S. Á.

Tisztelt Cím! A CSOK szabályait kérdezze meg az illetékes banktól, mert én úgy tudom, hogy csok igénylése esetén más nem lehet tulajdonos.

Ha van rá lehetőség, az eladó intézzen ingatlan megosztást, erre kössenek két szerződést 15 és 8 M-ra.

Az 1990. évi 93. tv.26.§.-a szerint a 35 év alatti első lakásvásárló akkor jogosult 2%-os kedvezményre, ha az egész lakáscélú ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Ingatlan szerződés infó>>  Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.04.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagynéném, az ingatlanának a felét, szeretné nekem ajándékozni.
A ház, a volt férjével közös volt, aki hitelt vett rá fel, majd meghalt.
Az a rész, amely a férfié volt az Államé lett.
Ha elfogadom az ajándékot, mire számíthatok, ha az ingatlan az Államé is? Én szeretnék beköltözni, ott élni. Nem tudom bele merjek-e vágni? Köszönöm szíves válaszát! Üdv: S. K.
Tisztelt Cím!
Ha nincs elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon, akkor lehet ajándékozni, az 1/2-ed tulajdoni hányadot. Az ajándékozás illetéke 9%

2017.04.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ez úton érdeklődnék, hogy 2014. december 28-án jutottam ajándékozás útján lakóingatlanhoz. Ha ezt szeretném értékesíteni, illetve másik ingatlanba befektetni az árát, milyen mértékű adótartozás terheli személyemet.
Köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel
Tisztelt Cím!
Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámolni. BŐVEBBEN>>

 

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy családi házam. Eladhatom e pl. a jelenlegi páromnak, egy jelképes összegért?
Ha igen, akkor milyen anyagi vonzata van ennek?
Úgy érzem, nekem nem sok van már hátra az életből és ezzel a megoldással kizárhatnám 2 gyermekem az öröklésből. Előre is köszönettel a választ. Üdvözlettel: László
Tisztelt Cím!
A NAV-nak joga van megvizsgálni, hogy a szerződésben feltüntetett vételár a valós forgalmi értéknek megfelel-e.
Illetve, ha megállapítják, hogy valójában  ajándékozási szándékkal történt az ingatlan elidegenítése, abban az esetben a törvényes örökösök köteles részre lehetnek jogosultak. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.21.
Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
Lakásvásárlással, és a felmerülő költségekkel kapcsolatban fordulnék tanácsért önhöz.
Szüleim 1992-ben vett lakásukat szeretnénk eladni, és ennek az árából szeretnénk két ingatlant vásárolni. Az egyik az enyém a másik a bátyámé lenne, mindkét ingatlan haszonélvezeti jogát szüleink kapnák. A jelenlegi lakásból befolyó összeg édesanyám bankszámlájára érkezne, és a két új ingatlant is ő vásárolná meg (fizetné ki). A kérdéseink:
A megvásárolni kívánt ingatlanok után mekkora illetékfizetési kötelezettség terhel minket. Sem bátyám, sem én nem töltöttük még be a 35 évet, ez volna az első ingatlanunk, ez jelenti-e azt, hogy felezett illetéket igényelhetünk?
Az utolsó kérdés ezzel kapcsolatban az volna, hogy a megszerzett ingatlanok után terhel-e minket SZJA fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné K. R.
Tisztelt Cím!
Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a és 26.§.-a irányadó a kérdései kapcsán.
Ha a szülei a lakásuk eladásából nem maguknak vesznek ingatlant, akkor cserét pótló vétel címén nem tarthatnak igényt illetékkedvezményre.
A 35 év alatti első lakásvásárló akkor jogosult illetékkedvezményre, ha nem rendelkezik lakáscélú ingatlanban 1/2-ed tulajdoni hányadot meghaladó mértékben és a vásárolt lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.
Szja-át az 5 éven belül eladott ingatlan, tiszta jövedelme után kell fizetni.
( Az önök esetében, két lehetőség van:
1. a szülők a pénzt ajándék megjelöléssel átutalják, gyerekeiknek. A gyerekek vásárolnak 15 M. alatti lakást, és érvényesíti az illeték kedvezményt.
2. A szülők saját nevükre vásárolnak két lakást, és csak a többlet érték után fizetnek vagyonszerzési illetéket, szja-át nem kell az eladás után, mert eltelt 5 év. Egy idő múlva, a lakások ajándékozási szerződéssel kerülnek a gyerekek tulajdonába. Az egyenes ági ajándékozás illetékmentes.
Egyéb költségek: 1. 4 db ingatlan szerződés ügyvédi díja, 4 x 6600.- földhivatali eljárási díj.
2. esetben 2 db szerződés ügyvédi díj, 2 db. eljárási díj.) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eladtam a 3 éve vásárolt lakásomat, vásárlási áron. A kapott összeget a gyerekemnek vett lakásra szeretném fordítani. Az lenne a kérdésem milyen költségekre számíthatok, ha többért veszek vagy ha ugyan annyiért? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Cserét pótló vétel címén illetékkedvezményre az jogosult, aki a saját nevére vesz ingatlant az eladástól számított 1 éven belül.
Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.02.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lakás fele a fiam nevén , az 50%-a az én nevem van. Szeretnénk a fiam 50%-os részére az én haszonélvezetemet bejegyeztetni. Illeték köteles-e a bejegyzés? Ha igen mennyi az illeték mértéke? Mennyi az ügyintézés ügyvédi díja, Köszönettel: S. I.
T. Cím! Egyenes ágon illetékmentes. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése.
2017.02.15.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tavaly nyáron vásároltunk egy ingatlant, amit elkezdtünk felújítani. Egy gyárnak “útban vagyunk”, így úgy fest, hogy jóval drágábbért el tudnánk adni. A kérdésem, most akkor a két összeg különbségéről kell 15 %-ba adóznom? Ha a következő ház, amit vásárolunk, ennél olcsóbb lesz, akkor az illetékmentes lesz? A dolgot nehezíti, hogy hitelünk is van rajta, amit át kellene majd terhelnünk a következő ingatlanra. Köszönöm válaszát!
Tisztelt Cím!
A fizetendő adó mennyiségét az 1995. évi 117. tv.62. §.-a alapján tudja kiszámolni. Bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdéssel fordulok önökhöz.
Adott egy családi ház, amibe három tulajdonos van. Testvérem és én vagyok ¼-1/4 részben, édesanyám 1/2 részben.
Szeretnénk eladni a családi házat csak az a probléma, hogy a nővérem elképzelt eladási ára nekem nem felel meg. Az én bele egyezésem nélkül hirdetheti, eladhatja-e a házat illetőleg kérheti-e a ház elárverezését, hogy pénzhez juthasson? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: M. A.
Tisztelt Cím!
Ha nem tudnak megegyezni, az egyik társtulajdonos indíthat vagyonközösség megszüntetése iránti pert. (bírósági illeték a pertárgy érték 6%-a) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 50- 50% tulajdonban van a szüleim ingatlana. Az apukám nekem ajándékozná az ő részét. Nekem mennyibe kerülne átíratni Köszönöm szépen a segítséget!
Tisztelt Cím!
Az egyenes ágú rokontól kapott ajándék illetékmentes. Fizetendő az ajándékozási szerződés ügyvédi ellenjegyzés és 6.600.- Ft. földhivatali eljárási díj. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

 

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Lakásvásárlásból eredő illetékfizetéshez vannak kérdéseim.
Jelenleg élettársam /hamarosan férjem/ lakásában élünk. A lakás lízingszerződéssel köttetett. Lízingbe vevőként ő van egyedül a szerződésben, tulajdoni lapon, de nem tulajdonosként. Én 35 év alatti vagyok, a leendő feleség. Azonban öröklésből van a nevemen 1/6 rész lakástulajdon. Az eladó a leendő férjem lízingbevevő, 41 éves. Neki 1/2 házrész tulajdonjoga van saját jogon szerzett tulajdonjog alapján.
A most vásárolandó ingatlan 1/2 és 1/2 arányban lenne, 16,5 M Ft-ot ér. Hogyan alakul az illetékfizetési kötelezettség és utólag csökkenthető-e?
Köszönöm előre is szíves válaszát!
Tisztelettel: K. Sz.
Tisztelt Cím!
Nincs kedvezmény, mert az 1990. évi 93. tv. 26.§.-a alapján a 35 év alatti első lakásszerző jogosult illetékkedvezményre, aki legfeljebb 15 millió forint értékű ingatlanban szerez tulajdoni hányadot.
Említette, hogy a másik vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, amiben laknak. Tehát az ingatlan eladás és éven belüli vásárlás kedvezmény sincs. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.27.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Párom és anyósom 45-55%-ban tulajdonosa egy osztatlan közös tulajdonú ikerháznak. Az egész épületen anyósom haszonélvezeti joga van. Szeretnénk eladni a részünk és elköltözni. Anyósom nem hajlandó “csak úgy” levenni a haszonélvezetet. Most azt találta ki, hogy megveszi ő a párom tulajdoni részét, 7 millió forintért, mivel 3 millió az ő haszonélvezetének az értéke. Kb. 10 millió forint a forgalmi értéke a mi házrészünknek. Ez így jogos? Esetleg jobban járnánk peres úttal? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Tisztelt Cím!
A haszonélvezeti jog értékét az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a alapján számíthatják ki. (a haszonélvező korától függ) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

 

2016.12.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni, hogy mennyi adót és illetéket kell fizetnem, ha 2012. februárban 9 millió forintért vett lakásomat 2016. szeptemberben 18 millió forintért eladtam, és 2017 januárban veszek lakást, amiben 11 millió forint a részem. Az lenne a kérdésem, hogy mennyit kell, fizessek az eladás után? És kell-e fizetnem illetéket, az új lakás megvásárlása kapcsán.
Köszönettel, K. E.
Tisztelt Cím!
Az adót az 1995. évi 117. tv. 66.§.-a alapján tudja kiszámolni. Részletek itt is>> https://www.mohos-ugyved.hu/ingatlanjog/ingatlanjogi-alapfogalmak/#5
A vagyonszerzés után nem kell illetéket fizetnie a leírt feltételek mellett. Dr Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2016.12.18
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanunkon épített családi házunkra 2004-ben kaptuk meg a használatba vételi engedélyt. Az engedélyen előírták a ház földmérővel történő felmérését és földhivatalhoz bejelentését, amit azonnal nem tettünk meg, majd idővel elfelejtettünk. Az önkormányzat mindig is kommunális adót szabott ki, melyet rendben, időre teljesítettünk. A mostanában zajló utcanév átnevezés kapcsán küldtek értesítést arról, hogy adóhátralékunk van, miszerint a földhivatali bejelentés hiánya miatt 2004 óta építményadót és nem kommunális adót kellett volna fizetnünk. A kettő különbözetét, 5 évre visszamenőleg, illetve a jövő évit, mivel január 1-ig már nem lehet elintézni, kell befizetnünk. Az üggyel kapcsolatban a következőket nem értem, és kérem tanácsukat:
– hogy lehet valakit büntetni azért a tettért, amivel senkinek semmilyen kárt nem okozott, hiszen ha megtörtént volna a bejelentés, akkor ugyanúgy kommunális adót fizettünk volna, mint eddig. Válaszukat előre is köszönettel B.Gy.
Tisztelt Cím!
Az önkormányzat adóhatósági jogkörben eljárva kiszabhatja legfeljebb 5 évre visszamenőleg az elmaradt adó befizetését. Dr Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2016.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanomat, 2014-ben leányomnak ajándékoztam. Ajándékozási szerződés értéke 10 M Ft volt.
Holtig tartó haszonélvezeti jogom van az ingatlanon.
Az ingatlant el szeretnénk adni 2017-ben. Az eladási ár 16 M Ft lesz. Tudomásunk van róla, hogy mivel öt éven belül adjuk el, ezért SZJA fizetési kötelezettségünk http://www.mohos-ugyved.hu/ingatlanjog/ingatlanjogi-alapfogalmak/#5 lesz a különbözet után (6 M Ftx60%x15% szja= 540.000 Ft)
Amennyiben jól értjük a törvényt, meg kell határozni a haszonélvezeti jog értékét a beszerzési árnál és az eladási árnál is, s úgymond megosztva a tulajdonos és a haszonélvező között kell adót befizetni. Jól értjük?
Ugyan csak 2017-ben veszünk egy ingatlant 18 M Ft-ért, amelyen szintén a lányom lesz a tulajdonos, én pedig a haszonélvező.
Illeték fizetés ügyben viszont, nem értjük a törvényt. Tulajdonos és haszonélvező egyaránt a különbözet (18 M és 16 M Ft közötti) után fizet illetéket? Ez ügyben várom szíves válaszát. Nagyon köszönöm!
Tisztelt Cím!
A 1995. évi 117. tv. 62.§. szerint a megszerzésre fordított összeg vonható le az eladási árból (a lánya nem fizetett 10 millió forintot a megszerzésre). Tehát a teljes bevétel, időarányos része lesz az adóalap, amit meg kell osztani tulajdonos és haszonélvező között. Haszonélvezeti jog értéke>>
Amennyiben az eladott ingatlanon fennálló haszonélvezeti jogot átviszik a vásárlandó ingatlanra, akkor mind az állagtulajdon, mind a haszonélvezeti jog, vagyoni értéke tekintetében kell alkalmazni az illetékkedvezményre vonatkozó, törvényi rendelkezést. (2 M lesz az illeték alap. A tulajdonos nem vonhatja le, a haszonélvezeti jog értékét)  Tisztelettel: Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog

 

2016.11.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésben szeretném segítségét kérni!
Élettársammal közösen szeretnénk egy lakást vásárolni. Kérdésem, hogy ha én kb. 35-45%-át fizetem a vételárnak, a fennmaradó részt pedig a párom fizeti, attól függetlenül bejegyezhető-e 1/2-1/2-es tulajdoni hányad.
Nekem ez lesz az első lakásom, így szeretnék a tulajdoni részem után illetékkedvezményt igénybe venni, a fent említettek ezt befolyásolhatják?
Előre is köszönöm segítő válaszát! Üdvözlettel: Sz. B.
Tisztelt Cím!
Önök állapodnak meg, hogy milyen tulajdoni arányban lesznek tulajdonosok.
Az egyértelmű, ha a hozzájárulás arányában lesznek tulajdonosok.
Az 1990. évi 93. Tv. 26:§.-a szerint a 35 év alatti első lakásszerző akkor jogosult illetékkedvezményre, ha az egész ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog

2016.10.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A tulajdonomba került 1 hektár föld 2004.02.17.-én Ezt a földet most eladnám 4 millió forintért.  Aki megveszi  magán személy, de még 9 évig a jelenlegi bérlő használja. A kérdésem hogy kell e utána adózni és mennyit? Köszönettel  Pné
Tisztelt Cím!
Az 1995. évi 117. Tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani a fizetendő adó mennyiségét. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor Budapest ingtalanjog

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi díj, fix:

80.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 27 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a munkadíj!

H-p, 9-18-ig hívjon! 06-20-354 8963      

vagy  most   írjon:      Időpont  foglalás>>

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

CIKKEIMET itt kövesse, új bejegyzésről értesítem! 

 Ingatlanjog Facebook zárt csoportba belépés>>

                        Ingatlanjog blog>>

 

 

Ügyvéd elérhető:

1134 Budapest,
Bulcsú u.19.
Ügydélfogadás:
egyeztetett időpontban
Hívható:
h-p: 9-18 óra
06-20-354 8963
06-1-239 5434
Levélírás 0-24 óra
mohos.gabor@upcmail.hu
iroda@mohos-ugyved.hu

Oszd meg kérlek!
Ezt a honlapot dr. Mohos Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 2006 évben bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn (a.sz.55076872-1-41), az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Felelősség biztosításom a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél van. ADATVÉDELEM>>

Copyright © 2016 Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

valas.lap.hu | ingatlan.lap.hu | jog.lap.hu | linkweb.hu