Ügyvéd válaszol ingatlan eladás adó, vétel illeték

Ingatlan ADÁSVÉTEL ADÓ, ILLETÉK

Illeték és adó kérdésekre itt is talál részletes útmutatást>>

INGATLANJOGI TANÁCSADÁS
Bulcsú u.19. Lehel ház

 Budapesten, személyes jogi   tanácsadásra is van   lehetősége,   10.000.-Ft /megkezdett óra díjért.   Foglaljon időpontot>>

 Tájékoztatom továbbá, hogy   ingatlan  szerződés    ügyvédi   munkadíja az   ingatlan  érték 0,3%, de minimum 100 e Ft. 

 Ingatlan adásvételi,   ajándékozási szerződés kötés ügyben

 h-p: 9-   18   óráig hívhat!  +36-20-354 8963         

Éjjel nappal írhat  AJÁNLATKÉRÉS>>

Adó, illeték kérdések/ ÜGYVÉDI VÁLASZOK:

24.03.20.

Örökölt ingatlan eladás

Jó napot Ügyvéd Úr!

Egyenes ági rokontól örököltünk ingatlant, illetéket nem kell fizetni. Felbecsült értéke alatt adnánk el öt éven belül,

kérdésem az lenne kell utána személyi jövedelemadót fizetni? Várom válaszát, köszönettel T. T.
T. Uram! Nem, mert a megszerzési érték (a hagyatéki leltárban szereplő érték) alatt adják el.

23.11.28.

Tisztelt Ügyvéd úr! Szeretném megtudni, hogy milyen lehetőségem van. Vásároltam egy ingatlant a cégem nevére amit szeretnék a gyerekemre íratni, az illeték kifizetése nélkül. Köszönettel: B. K.

T. Hölgyem! Kell illetéket fizetnie a vagyonszerző személynek, mert nem maga a tulajdonos.

2023.06.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Sógornőm örököse vagyok, mivel nem vér szerint ezért 18% illetéket kell fizetnem.
Neki nem volt testvére gyermeke, csak ránk számíthatott férjével -aki testvérem volt és 20 éve elhunyt- egész életében mindenben.
Az örökség 5.6 millió forint. Fellebbezési illeték mértéke minden megkezdett 10 e Ft után 400 Ft ez ha jól számolom 220.000 Ft lesz, csak a fellebbezés.
1. kérdésem. Érdemes-e fellebbeznem egyáltalán, vagy úgyis elvetik és bukok még az illeték mellett 220 ezer Ft-ot?
2. Rengeteget segítettünk, segítettem sógornőmnek, ez az 5.6 millió Ft nem is fedezné a közel 60 év segítségét amit nyújtottam. Mit tehetek? Mert azt írják, hogy számlával bizonyítsak mindent.

Hogyan bizonyítsam számlával, hogy 5 évig minden héten heti 100 km-t tettem meg gépjárművel hozzá az otthonba, ahol főtt házi étellel láttam el, bevásároltam neki. Érdemes kérni, hogy tekintsenek el az illeték mértékétől, és főként van erre sansz?

Kedves Asszonyom!

1.Nem érdemes fellebbezni.

2.Nincs esély az illeték kedvezményre.

2022 adó-illeték

22.09.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám halála után megörököltem a házuk felét. A hagyatéki leltárban az értéke 22 000 000 Ft, amiből 11000 000 az én részem. A házat sikerült eladni még az öröklés évében. 23 000 000 Ft-ért.

Tisztelt Cím!

Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-(2) bekezdés ga) pont alapján a hagyatéki leltárban feltüntetett összeget lehet levonni a bevételből, tehát az adó alapja a különbözet lesz.

22.09.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám ajándékozási szerződéssel kapott nagymamámtól ingatlant 2019ben. Én a fia viszont jövőre 2023ban megvásárolnám ezt a lakást. Kérdésem az, hogy édesanyámnak kell-e adózni ingatlan eladása után és ha igen mennyit? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Tisztelt Cím! A tiszta jövedelem után kell 15%-ot fizetni. 1995. évi 117. tv. 62.§.(2) gb)1- alapján a bevétel 75%-a levonható, ha az ajándékozási szerződésben, nem volt meghatározva az ingatlan értéke. Ha az okiratban le volt írva az ajándék ingatlan forgalmi értéke, akkor azt lehet levonni az eladási árból.

22.08.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy 2006-ban vettem egy lakást, amit most, 2022-ben szeretnék eladni. Elvileg, ha jól értem, akkor ezután nem kell illetéket, adót fizetnem. Viszont mi történik akkor, ha ebből bizonyos időn belül, pl. 1 éven belül nem veszek új ingatlant? Akkor sem keletkezik fizetendő adóm? Egyelőre albérletbe megyünk, és ha lesz lehetőségünk lakást vásárolni, akkor veszünk, de nem tudjuk, az mikor lesz. Szóval az lenne a kérdés, hogy teljesen mindegy, mit kezdek az ingatlan értékével, adót kell fizetnem, vagy sem? Köszönöm

Tisztelt Cím! Az 5 évnél régebben vásárolt ingatlan eladása után nem kell adót fizetni az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján. Ha 3 éven belül vesz másik ingatlant, annak az illetéke lesz kevesebb.

22.08.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha egyenesági rokontól ajándékba kapott ingatlan 4 éven belül értékesítésre kerül, de az árán új ingatlan kerül megvételre, terheli-e szja?

Tisztelt Cím! Az új vásárlás nem befolyásolja az adó fizetést. Az időarányos %-ot figyelembe véve, igen kell szja-t fizetni, az eladási ár és az ajándékozási szerződésben megjelölt ingatlan érték különbözete után. Az új ingatlan vagyonszerzési illeték alapja csökken az eladott ingatlan összegével.

21.09.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltam anno 2008 egy ingatlant, amit későbbi időben eladtam az eszközkezelőnek. (svájci frank hitel). Béreltem az ingatlant 4 évig az eszközkezelőtől, amit később vissza vásároltam. De rá 3 évre eladtam és vásároltam egy másik házat sokkal olcsóbbat. 

Az a kérdésem lenne, hogy mire lehet számítani a jövő évi SZIA adó bevalsnál. Előre is köszönöm szépen. Tisztelettel: N. L. A.

Tisztelt Uram! Adót az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján kell fizetnie az eladás után. Több>>

21.05.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eltartási szerződésben az ügyvéd 10 millióra értékelte az ingatlant. Az eltartottam halála után a nevemre került az ingatlant és eladtam 13 millióért. Pár nap múlva vásároltam egy másikat, 11,5 millióért.
A különbözetről adóznom kell? Ha igen, milyen mértékben?

Tisztelt Cím! Eladás után az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján, a tiszta jövedelem után kell 15 % személyi jövedelem adót fizetni. Tiszta jövedelem kiszámítása>> 

Illetéket vásárláskor kell fizetnie az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a alapján, ha a lakás eladása után 3 éven belül vásárol egy lakást a természetes személy. Az illeték a különbözet 4 % -a.

21.05.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párom nevén van a családi házunk teljes egészében! Arra lennék kíváncsi hogy ha én a felét a nevemre akarom íratni akkor mindennel együtt mennyit kéne fizetni? Köszönettel: E. M.

Tisztelt Hölgyem! Ha nem házastársak, akkor illetéket kell fizetni az 1990. évi 93. tv. alapján. Adásvétel esetén a forgalmi érték 4%-a, ajándékozáskor 9%. Az illetéken kívül a földhivatali bejegyzési költség 6600.-Ft és az ingatlan átruházási szerződés készítés, ellenjegyzés, földhivatali ügyintézés ügyvédi díja. (megállapodás szerint) Házastársak között az ajándékozás illetékmentes.

21.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nemsokára veszek egy új építésű ingatlant, amit utána el is adok, majd veszek egy használt ingatlant.
Mivel új építésű a lakás csak a 15 M feletti rész után kell a 4% illetéket kifizetni.
Én 17.2 M veszem, tehát 2.2 M után lesz illeték befizetés. Ez eddig ok
A ház, amit venni fogok utána az kb. 10 M.
Jól tudom, hogy mivel eladás után 1 éven belül veszek másikat, így nem kell utána illetéket fizetnem, mert az előzőt drágábban vettem?
De ugye annak csak a 15 M feletti része után fizetem az illetéket, ami 2,2M -nak a 4%-a, viszont a használt 10 M.
Tehát a kérdés az, hogy kell e majd a 10 M használt ház után illetéket fizetnem?
Előre is köszönöm. Üdvözlettel, B. T.

Tisztelt Uram! Nem lesz illetékfizetési kötelezettsége, mert az eladott lakás értéke nagyobb, mint a vásárolt ingatlané.

hölgy

21.02.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
2021-ben sikerült vennem hitelből egy új építésű házat. Nem sokkal a beköltözés után a szobákban a plafonon megjelent a penészgomba, ez nálam allergiát váltott ki. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ha nekem e miatt el kéne adnom a házat, ebben az esetben is kellene adót fizetnem? Válaszát köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Igen, jövedelem adót kell fizetnie.

21.12.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha 2 tulajdonosa van (fele-fele) egy új építésű ingatlannak, milyen vagyonszerzési illeték szabályok vonatkoznak ránk. Odáig eljutottunk, hogy 15 millió Ft-ig illetékmentes, és 30 millióig a 15 millió különbözet után kell fizetni, 30 millió felett pedig egy az egyben 4%.

De mi van a mi esetünkben, ha ketten vagyunk tulajdonosok, plusz a férjem 3 éven belül eladta a lakását?

Mi a 15 millió Ft különbözet után fizetnénk egyébként, és a férjem 14.6 millióért adta el a lakását. 

Válaszát előre is, és nagyon szépen köszönöm, Tisztelettel P. Magdolna

Tisztelt Hölgyem! Csak egyféle kedvezményt lehet igénybe venni.

21.02.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A testvéremmel ajándékozás útján kaptunk szülőktől egy lakást 1/2
1/2 arányban. Megbeszéltük, hogy 12 millió forintért megvásárolnám a részét az ingatlan 24-25 millió lehet. Milyen illeték fizetési kötelezettségem lehet?
Köszönöm.
Tisztelettel H.B.

Tisztelt Uram! Az ingatlan visszterhes vagyonszerzési illetéke 4%. A testvérek közötti illetékmentesség csak az öröklésre és ajándékozásra vonatkozik.

21.02.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Milyen módon történik az eladott ingatlan (3 éve vásárolt) után az adófizetés, ha nincs munkahelyem, jövedelmem? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: H. H.

Tisztelt Hölgyem! A ház ára a jövedelme. Ha nem fizeti be a jövedelem adót, akkor végrehajtást indít a NAV.

20.10.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan eladás esetén az SZJA számolásánál ha 2016-ban történt egy építés alatt álló lakás vásárlása, adás-vételi szerződés tulajdonjog fenntartással 2016-ban került benyújtásra a földhivatalhoz, de a használatba vételi engedély és a tényleges átruházás csak 2017-ben történt meg, akkor melyik év számít? Ha 2021-ben adom el az ingatlan, az már SZJA mentes lesz? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Az adásvételi szerződés időpontja a vagyonszerzés időpontja. 2016-os szerzés esetén a 2021-es eladás a szerzéstől számított 5.-ik évben történik, tehát adómentes.

20.10.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az szeretném kérdezni, hogy van egy ház amit a párom és 4 testvér örökölt. A hagyatéki tárgyalás megvolt, de 2 testvér nem hajlandó kifizetni az illetéket ilyenkor mi a teendő vagy ennek van egy elévülési ideje? Netán ha van elévülési ideje annak leteltével nekik mennyi beleszólásuk lesz mondjuk az eladásba?

Tisztelt Kérdező! 5 év az elévülés, ami azt jelenti, hogy a jogosultnak 5 éve van a kötelezettet felszólítani, illetve végrehajtást indítani a követelés behajtására.

20.10.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy kinek kell fizetni az ingatlan adót, haszonélvező vagyok? Telek, ház adót eddig én fizettem de a tulajdonos mindig ki dobja a csekket nem adja át, én külföldön élek most sem kaptam meg és nem tudok utána járni a járvány miatt. Ilyenkor mi a teendő, egyáltalán nekem kell mint haszonélvező fizetnem?

Tisztelt Kérdező! A tulajdonos köteles az ingatlan tulajdonjogához kapcsolódó költségeket kifizetni.

20.10.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan eladás után illeték fizetési kötelezettségem keletkezne (3. évben lenne eladva).El tudom-e ezt a fizetést kerülni, ha egy építkezés folyamán nevemre kerülne egy új ingatlan (abba beleforgatva a pénzt). Köszönettel: E. Zs.

Tisztelt Uram! Nem, mert eladás után ADÓT kell fizetnie az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján.

2020.06.05.

Tisztelt ügyvéd Úr!

Édesapánktól örököltünk szántót húgommal fele-fele arányban. Most ezt a területet el szeretnénk adni. Az eladás után mennyi adót kell majd fizetnünk? Hogyan számítódik ki az adóalap? Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: B. K.

Tisztelt cím! Az 1995. évi 117. tv. 62.§.(2)-a alapján tudja kiszámítani a tiszta jövedelmet. A hagyatéki leltárban szereplő összeget lehet levonni az eladási árból. Bővebben>>  

20.06.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Bátyámmal szüleink után örököltünk egy garázst aminek az értékét 2 M forintra becsülték a hagyatéki eljárás előtt. Ha öt éven belül mi ezt 2 millió Ft feletti árért értékesítjük akkor van valami adó vagy járulék kötelezettségünk? Köszönettel: A. 

Tisztelt cím! A garázs nem lakáscélú ingatlan. 15 éven belül, időarányosan a különbözet után kell SZJA-t fizetni.

20.05.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az érdekelne ha egy 2 éve vásárolt házat eladunk és nem veszünk helyette saját névre akkor mennyit kell adózni? Vagy hány %?

Tisztelt cím! Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján kell kiszámítani az adó alapot. Az adó mértéke: 15%

20.05.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2010-ben megvettem egy ingatlan 50%-át. 2020-ban édesanyámtól illetékmentesen ajándékba kaptam az ingatlan másik 50%-át. Amennyiben most eladom az egészet, keletkezik e bármilyen fizetési kötelezettségem? Köszönettel: D.G.

Tisztelt Uram! Igen, az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján kell adót fizetnie, a most kapott rész eladási árának 25%-a, de ha az ajándékozási szerződésben feltüntették az ingatlan értékét, akkor a különbözet az adó alap. Az adó mértéke 15 %.

20.05.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Az alábbi nehéz kérdéssel fordulok önhöz. Feleségemmel közösen tulajdonlunk egy ingatlant. Feleségem válni szeretne és az én 1/2 ingatlan részemet kifizetné, amiből ingatlant tudok venni magamnak. Kérdésem milyen esetben van illeték fizetési kötelezettségem, vagy ha vagyonszerződést írunk alá, akkor eltekinthetek az illeték fizetési kötelezettségemtől? Előzetes segítségét és válaszát köszönöm: D.

Tisztelt Uram! A házastársak által kötött vagyonmegosztási megállapodás alapján történő vagyonszerzés illetékmentes. Önnek az ön által vásárolandó ingatlan megszerzése után kell illetéket fizetnie az 1990. évi 93. tv. 21.§.- alapján, ha a megállapodást követő 3 év után vásárol.

20.04.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Szeretnék egy lakást vásárolni. Kérdésem az lenne, hogy a régit még nem adtam el, és ha nem tudom egy éven belül értékesíteni, megfizetem a vásárolt lakás utáni a 4% illetéket. A jelenlegi házamat ami 1985 óta a tulajdonom, terheli-e valamilyen fizetési kötelezettség /adó?/. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! Adót az eladás után nem kell fizetnie, mert 4 évnél régebben vette az eladandó ingatlant.

20.03.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2017-ben vásároltam egy ingatlant, hétvégi ház és udvar van feltüntetve a tulajdoni lapon. Szeretném eladni. Az lenne a kérdésem, hogy mivel 5 éven belül adom el ezért milyen illeték fizetésre kell számítanom. 15 millió forintért vásároltam és 30 ért adom el. Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62§.-a alapján kell ADÓT fizetnie. A tiszta jövedelem 15% a fizetendő Szja. Tiszta jövedelem kiszámítása>>

020.02.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlannal kapcsolatos kérdésem lenne. Nem rég eladtam a lakásom. Azt mondták, hogy vegyek belőle másik házat, különben sokat kell majd leadóznom belőle. Nem szeretnék másik házat venni, mert van egy családi házam. Pontosan mennyit kéne adóznom a pénzből? Mást is vehetek ingatlanon kívül, hogy ezt elkerüljem? Mennyi időm van, ha úgy döntök mégis veszek házat? Köszönöm válaszát.  Üdvözlettel: Cs. D.

Tisztelt Cím! Az adózást az 1995. évi 117. tv. 62§.-a alapján csak akkor tudja elkerülni, ha a vásárlást követő 5.-ik évben adta el az ingatlant. Semmit nem kell vennie, mert nincs ilyen törvény.

02.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lenne egy ingatlan, amit szívesen eladnék, viszont az elmúlt 2 évben vettem, az eladási árnál sokkal olcsóbban. Van olyan szabály, hogy amennyiben az összegből másik ingatlant veszek, x időn belül, akkor mentesülhetek az adó alól? Köszönöm előre is válaszát!

Tisztelt Kérdező! Nincs ilyen szabály. Mert eladás után ADÓT kell fizetni. Vásárlás után ILLETÉKET.

20.02.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne, hogy eladok egy kétszintes családi házat aminek a felső szintje a lakás az alsó szintje üzlethelyiség és a ként is működik, több mint 15 éve a tulajdonom! A lakás és az üzlethelyiség egy helyrajzi számon így is van bejegyezve! 100%-ban az én tulajdonom az üzletet én üzemeltetem! Eladás után pár hónapra vennék az árán egy olcsóbb családi házat ami 100%-ban az én tulajdonom lesz, mivel olcsóbb amit veszek kell e illetéket fizetnem a különbözet után, vagy érvényesíthetem a cserepótló vételi kedvezmény erre vonatkozó illeték kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Megvizsgálhatja a NAV, hogy az eladott ingatlannak mekkora értéke lakáscélú, és az illetékkedvezményt erre az értékre vonatkozóan állapítja meg.

20.02.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Első ranghelyen álló tartozást vásároltam egy nem lakóingatlanban, mely az édesapám nevén van
Ha ezt végrehajtás útján megveszem és az én nevemre kerül, mint egyenesági leszármazottnak kell e illetéket fizetnem?

Tisztelt Cím! Kell illetéket fizetnie, mert vétel jogcímén kerül a tulajdonába az ingatlan. Az 1990. évi 93. tv. szerint az egyenesági leszármazók/felmenők közötti vagyonátruházás akkor illetékmentes, ha ajándékozás vagy öröklés jogcímén történik az átruházás.

20.01.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ebben az évben januárban édesapám halála miatt, örököltem egy vidéki házat telek résszel. A háznak igazából nincs értéke, de a teleknek kb. 15 M Ft az aktuális eladási ára. Érdeklődni szeretnék, hogy
1./ ha értékesítem a telket és a rajta álló házat akkor kell-e adóznom utána?
2./ esetleg az adó elkerülése érdekében járható út-e ha akár több garázst veszek, az eladási árból?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: K. J.
Tisztelt Cím! Adózni eladás után kell az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján. Az adófizetési kötelezettséget nem szünteti meg, ha ingatlant vásárol, ilyen törvény nincs. Adó alap: az eladási árból levonható a hagyatéki leltárban szereplő érték.

20.01.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

12 éve vásárolt ingatlant eladnánk, és a haszonélvező megvenné. Kérdésem, hogy kell e fizetni illetéket vagy adót vagyis bármit is? Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! A vevőnek kell illetéket fizetnie.

20.01.20.

Tisztelt Mohos ügyvéd úr!

2002- ben vásárolt házamat 2018-ban eladtam, ugyan akkor vettem lakóházat. Hogyan kell utána illetéket fizetnem? Köszönettel H. L.
Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv.21.§.-a alapján számolja ki a NAV az illetéket, ha mindkét ingatlan lakáscélú ingatlan volt és a vevő természetes személy. 

20.01.19.

Tisztelt dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!
Örököltem ingatlant 20éve. Most eladtam és a vétel árából újból lakást szeretnék vásárolni.
Kérdésem az lenne, ilyenkor illeték mentesség van-e?
Másik kérdés a vásárolt ingatlant a lányom nevére szeretném, az én haszon élvezeti jogommal. Ilyenkor milyen illeték van, hogyan célszerű megoldani. Köszönöm mielőbbi válaszát Rné

Tisztelt Cím! Akkor illetékmentes, ha a saját nevére veszi és utána ajándékozza a lányának. Az 1990. évi 93. tv.21.§.-a szerint az a természetes személy jogosult illetékkedvezményre, aki 3 éven belül adott el lakáscélú ingatlant és lakáscélú ingatlant vásárol. Tehát ha a lánya vásárolna, akkor neki 4% illetéket kellene fizetnie a teljes vételár után.

20.01.18.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A feleségemmel nagyobb lakásba költöznénk, de a jelenlegi “lakásunk” anyósom nevén van. Szeretnénk igénybe venni a babaváró hitelt és 2 gyerekre a CSOK-ot, jelenlegi lakás kb. 20MFt-ot ér, és kb. 28MFt értékű nagyobb lakásra gondoltunk. A kérdés arra irányul, hogyan kivitelezhető, hogy minél kevesebb adó/illeték keletkezzen, mert ha Ő adja el és Ő veszi meg, akkor nem kapunk CSOK-ot. Ha most elajándékozza a lányának, akkor a bevétel egy része után szja fizetés van, de mi van akkor, ha ugye mi egyből veszünk is egy nagyobb lakást 50-50%-ban, akkor mennyi adó/illeték keletkezik? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Ha pénzt kapnak, akkor a megvásárolt ingatlan teljes értékének 4%-át kell illetékként befizetniük a NAV-nak és nincs akadálya a CSOK-nak. Az 1995. évi 62.§.(2) gb.1. alapján az ajándékba kapott lakás eladásából befolyt összeg 75%-a beszerzésre fordított összegnek számít. (25%-a adóalap) Ha a felesége adja el az ajándékba kapott ingatlant, akkor a feleségének az 1990. évi 93.tv. 21.§.-a alapján nem kell illetéket fizetnie, önnek viszont a megvásárolt ingatlan 1/2-nek értéke után 4% illetéket kell fizetnie.

Tehát kevesebb a teljes vételár 4%-a, mint, az 1/2-ed 4%-a + az eladott ingatlan 1/4 részének 15%-a. (nincs szükség ajándékozásra, még akkor sem, ha csak a lakás 3/4 részét kapja ajándékba a felesége, hogy kevesebb legyen az szja, mert az ügyvédi és földhivatali költséggel többre jön ki)

20.01.07.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Úr!

Házeladás előtt állunk és előzetesen szeretnék tájékoztatást kérni az eladással és vétellel kapcsolatos aktuális adózási törvényről.

1. Szeretném megkérdezni, hogy egy 2011-ben megvásárolt ingatlan eladása esetén milyen adózási kötelezettségünk van, amennyiben nem kívánunk ingatlant vásárolni a ház vételárából?

2. Milyen adózási kötelezettség van érvényben, amennyiben az eladott ház vételárának csak egy részét fordítjuk ingatlan vásárlására? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: A. A.

Tisztelt Cím! Nem kell adót fizetni, mert 5 évnél régebben vásárolták.

2019.12.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődöm, hogy mentesülhetek-e az illetékfizetés alól az alábbi esetünkben. Eladtam hétvégi házunkat és kisebb összegben lakást vásárolok. A hétvégi ház minden előírásában megfelel a lakóháznak, csak a falu belterületén ezt a területet hétvégi házas övezetnek minősítették. Köszönettel: H.T.

Tisztelt Cím! Csak akkor csökkenti az illeték mértékét, ha az eladott ingatlan tulajdoni lapján az van feltüntetve a római I.-es részen, hogy lakóház, udvar megjelölésű ingatlan. Ha az van feltüntetve, hogy hétvégi ház, udvar, akkor NEM.

19.12.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy 6millió forintos szőlő művelési ág alatt lévő, gazdasági épülettel rendelkező zártkert vásárlása esetén, szerződés alapján, 5 évre vállalva a művelést, illeték mentes a termőföld? Válaszát köszönöm! 

Tisztelt Cím! Ha az 1990. évi 93. tv. 26.§.(1) bek. p. pontja szerinti feltételek fennállnak, akkor illetékmentes.

19.12.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy működik testvérek között a tulajdoni hányad átadása.
Rövid történet: nekem hitelem van még jelenleg a családi házon.
Ennek a háznak én 1/2 részében tulajdonos vagyok jelenleg, másik 1/2 rész tulajdonosa az öcsém, édesanyánknak pedig holtig tartó haszonélvezeti joga van. Öcsém kifizetné a jelenleg fennálló tartozásomat, cserébe én oda ajándékozom neki az 1/2 tulajdoni jogomat. Milyen anyagi vonzata lesz? Válaszát köszönöm, tisztelettel: V. L.

Tisztelt Cím! Csak az ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okirat alapján jegyzik be az ingatlan új tulajdonosának tulajdonjogát a tulajdoni lapra. Az illetéket a megszerzett ingatlan értéke alapján állapítják meg. A visszterhes átruházás illetéke 4%, azaz adásvételi szerződést köt a testvérével. (az ajándékozás illetéke 9% lenne.)

19.11.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérném szíves segítségét a következő kérdésben.
Adott egy ingatlan, idén augusztusban örököltük a következő arányban: Édesapám 2/4 rész, testvérem 1/4 rész, és jómagam 1/4 rész. Ezt az ingatlant a párommal meg szeretnénk vásárolni fele-fele arányban.

Édesapám a tulajdoni részének a felét nekem ajándékozná a másik felét megvásárolná a párom. illetve a testvérem részét is megvásárolná a párom. Így jönne ki a fele-fele tulajdon. Így megtörténhet-e az adásvétel és ha igen akkor kinek mennyi adót, illetéket kell fizetni? itt gondolok az “eladókra” és a “vevőkre” is. Válaszát nagyon köszönöm előre is! Köszönettel, K. T.

Tisztelt Cím! Eladás után kell jövedelem adót fizetni az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján. A testvére és az apja 1/4-1/4 eladásból származó tiszta jövedelem után fizet 15% SZJA-t. A párja 4% Illetéket vétel jogcímén fizet az 1/2 vételár után. Egyenesági leszármazók közötti ajándékozás illetékmentes.

19.10.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közös megegyezés alapján a jelenleg 100%-ban nevemen lévő ingatlant 60%-át feleségemnek ajándékoznám, majd értékesítenénk.
A kérdés, hogy milyen adóvonzata lenne nekem vagy a feleségemnek ez esetben. Addig egyértelmű, hogy nincs illeték hisz házastársak között történik az ajándékozás, de a feleségemnek, mint “új” tulajdonosnak, kell-e az ő 60% része, vagy akár az egész ingatlan értéke után adóznia? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: I. G.

Tisztelt Cím! A NAV tud erre pontos választ adni. NAV kalkulátor>>  Tájékozódhat ezen az oldalon is>> 

19.10.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Információt szeretnék kérni Öntől, hogy amennyiben családi házat adtam el 2019.09- be és vásárolni szeretnék az adott összegből egy másikat, akkor 1 vagy 3 évig lehet illetékmentesen vásárolni?
A második kérdésem, hogy az illetékmentesség az automatikusan jár vagy valamilyen formában pl. a vételi szerződésben feltétlen szerepeltetni kell az igényem? Köszönettel, Zs. N.

Tisztelt Cím! 3 éven belüli vásárlás számít, az adásvételi szerződés mellékleteként kitöltött NAV nyomtatványon fel kell tüntetni az eladást.

19.10.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A nővérem nekem ajándékozza a nyaralóját, ami kb.15 milliós értékű. Gondolom erre szerződést kell kötni és azt szeretném kérdezni, ennek milyen anyagi vonzata van. Valamint, mivel nem valószínű, hogy meg tudom tartani, valami kötöttség van-e? Ha eladom, vagyonszerési illeték, ill. jövedelem adó fizetési kötelezettségem van-e és milyen százalékban. Nagyon szépen köszönöm válaszát, üdvözlettel: Szné M.

Tisztelt Cím! Ajándékozás illetéke:9%. Eladás után az 1997. évi 117. tv. 62.§.-a alapján kell adót fizetnie.

19.10.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2018 februárjában vásárolt (földhivatali bejelentés ekkor) lakásunkat szeretnénk eladni jövőre.
Ahhoz, hogy adózásnál a 90%-os időszakba essünk február után adhatjuk el, vagy csak a szerzés éve számít (hónap nem, a birtoklás éveinek számítása során), tehát már januárban is 90%-os a sáv?

Tisztelt Cím! Igen. Az 1995. évi 117. tv. 62.§. (4) bek. rendelkezik erről. Az ön által említett esetben 2020. január 01.-től.

19.10.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltunk egy családi házat, hitellel kiegészítve. 2018. szeptember 10.-én kötöttünk adás-vételi szerződést. 2019. jan.20.-án a hitel intézet kifizette az ingatlan utolsó részletét, ekkor kaptuk meg a használatba vételt, és ekkor lett a földhivatal felé kérelmezve a tulajdonjog átírása. Viszont az önkormányzattól kaptunk egy értesítést, hogy mivel 2018 szeptemberében ingatlan tulajdonosok lettünk ingatlan adót kell fizetni erre az évre. A kérdésem az lenne, hogy jogos e az adó, mivel január 1.-én nem mi voltunk a tulajdonosok, és hivatalosan csak márciusba jegyezte be a földhivatal a tulajdonjogot. Véleményem szerint nem lehetek tulajdonos míg a földhivatal nem írja át a tulajdonjogot. Ebben kérném a segítségét, hogy jogos e az ingatlan adó behajtása vagy nem. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szilvia

Tisztelt Cím! Jogos, mert az 1990. évi 93. tv. szerint a vagyonszerzés időpontja az adásvételi szerződés megkötésének napja.

19.09.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz hogy, vásároltam egy új építésű ingatlant fűtés készen  19 millióért az idén, befejeztem a lakást és most ha el szeretném adni 31 millióért akkor kell fizetnem szja-át a különbözet után? Köszönettel: Gi. A.

Tisztelt Uram! Igen, Szja fizetési kötelezettsége keletkezik a tiszta jövedelem után.  

19.09.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem segítségét házastársi vagyonmegosztás ügyben. Férjemmel közösen van két családi házunk és két nyaralónk, 50%-50% tulajdonrésszel. Szeretném, ha az egyik családi ház az én nevemre kerülne, a másik ház az ő nevére. Ugyanezt szeretném a nyaralók esetében is. Valamint van egy lakás az én nevemen (100% tulajdoni hányaddal), amit szeretnék a férjem nevére íratni. Kérdésem, hogy ezekre az átírásokra hogyan kell illetéket fizetni? Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel: Tné M.

Tisztelt Asszonyom! Az 1990. évi 93. tv. szerint a házastársak közötti vagyonközösség megszüntetés során szerzett vagyon illetékmentes.

19.08.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdésem lenne önhöz, hogy a feleségemmel 50-50%.ban van a saját tulajdonú  ingatlan. Megromlott kapcsolatunk és már 10 éve nem élünk együtt, most bejelentette el akar válni és beadta a papírokat, jelezte ö semmire sem tar igény, a házrészéről is lemond a javamra. Azt szeretném megtudni kell e illetéket, adót fizetnem, és ha igen az mennyi százalék. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: M. L.

Tisztelt Uram! Az 1990. évi 93.tv. szerint a házastársaknak a vagyonközösség megosztása jogcímén szerzett tulajdoni hányad után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnie.

19.08.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy 5 évvel ezelőtt vásároltam egy ingatlant 13,5 millióért és most eladom 30 millióért. Mennyi időn belül kell befektetnem másik ingatlanba az összeget? Illetve mennyit kell fizetnem, ha nem fektetem be ingatlanba a kapott pénzt?

Tisztelt Kérdező! Nem kell ingatlant vásárolnia. Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján, ha 5 éve vette az ingatlant, akkor eladás után nem kell adót fizetnie.

19.07.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr
Az lenne a kérdésem, hogy ingatlannal rendelkezve,
szeretném a testvéremnek ajándékozni a házamat., mely az egyetlen élő rokonom.
A kérésem az lenne, hogy mennyi illetéket kellene fizetnie utána.
Előre is köszönöm a válaszát Sz. Bné
Tisztelt Cím!
Az ajándékozás illetéke 9%, mert önök oldalági rokonok.

19.07.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Ingatlanvásárlást tervezünk párommal. Az ingatlan a párom nagyapjáé. Úgy tudom egyenes ági rokonok között az adásvétel illeték mentes. Viszont mi ketten vennénk fel közösen a hitelt, így az ingatlant is közösen vásárolnánk.
Ebben ez esetben milyen illetékre vagyunk kötelesek?

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. rendelkezik az illetékekről. Az egyenesági rokonok közötti AJÁNDÉKOZÁS illetékmentes, az adásvétel nem.

19.05.27.

Tisztelt ügyvéd Úr! 

Az ingatlan amiről szó lenne a családi házunk. Jelenleg az édesanyám 50%-ban a tulajdonos és haszonélvező a másik 50%-on, amit hárman testvérek örököltük. A kérdésem a következő. A családban mindenki lemondott a lakásról az én javamra. Milyen szerződéssel lehetne ezt elintézni? Mivel nem adás vételről van szó. Milyen adókat kell kifizessek? Mennyibe kerül egy ügyvéd költsége? Köszönöm 

Tisztelt Cím! Ha a testvéreitől kapja ajándékba az ingatlan hányadokat, akkor 9% az illetéke, ha visszterhes a szerzés, akkor 4 % a a vagyonszerzési illeték. Az édesanyja illetékmentesen ajándékozhat magának.

19.05.20.

Tisztelt Ügyvéd úr! Jelenleg van egy félkész állapotban lévő családi házam amit 2006 évben kezdtem építeni. Édesanyám halála után két testvérem a szülői ház örökségről lemondtak az én részemre. A félkész családi házam el szeretném adni és testvéreim ki szeretném fizetni a szülői házból. Ennek milyen adó és illeték vonzata lenne a részemre, illetve testvéreim részére? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! Az eladásnál az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani az adót. Az illetéket a vevő fizeti. Visszterhes szerződés illetéke 4%, ingatlan ajándékozása 9 %. A testvérei oldalági rokonai, ezért kell illetéket fizetniük.

19.04.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamám tavaly elhunyt, a házát idén sikerül eladni. Papír alapon édesanyám és nővérem fele-fele arányban tulajdonos az eladott háznál. 6.5 millió forintért kelt el a ház, édesanyám 2 millió forintot szánna nekem. Kérdésem, hogy Nekem az után a pénz után kell adóznom? Ha igen, mennyit? Nem elkerülhető ez? Bejelentési kötelezettségem gondolom keletkezik a NAV felé. Köszönöm a választ!

Tisztelt Cím! Nem kell illetéket fizetnie, mert egyenesági leszármazó, egyenesági leszármazónak történő ajándékozást nem kell bejelenteni, de ezt a NAV honlapján, illetve telefonszámán leellenőrizheti.

19.04.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egyrészt gyermekem részére ajándékoznék lakást. Az ajándékozási szerződésben foglalt értéke szabadon meghatározható, vagy értékbecslést igényel? Másrészt, ha ez az ingatlan még ugyanebben az évben eladásra kerül, hogyan határozható meg a keletkezett jövedelem, ami után gyermekemnek adóznia kell? Válaszát előre is nagyon köszönöm, tisztelettel J. É.

Tisztelt Cím! Nem kell értékbecslés, de javasolt a valós értéket feltüntetni, mert 1995. évi 117. tv. 62§.-a alapján kell adót fizetni. A NAV kalkulátorát is nézzék meg.

19.04.02..

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az alábbi ügyben szeretném a segítségét kérni.
Édesanyám vásárolt egy lakást 2 éve 13,7M Ft-ért, amibe én 2,7M Ft-ot adtam. (Van róla ügyvéd által ellenjegyzett igazolás).  Ezt követően az ingatlan értékének (11M)  felét nekem ajándékozta, a másik felét pedig megvásároltam tőle hivatalosan. Ebben az esetben, ha eladom a lakást mondjuk 20M Ft-ért, akkor milyen szja befizetési kötelezettségem lenne? Köszönöm szépen előre is! Tisztelettel: J. G.

Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani az adó mennyiségét. Bővebben>>

2019.01.29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nemrég vásároltunk egy ingatlant. (kb. 2200 nmes telket egy lakóházzal- mely az egyik oldalt foglalja el) A telek egy hrsz. alatt van bejegyezve. Itt a vagyonszerzési illeték 4% lenne. De szeretnénk megosztatni a telket (1100-1100 nm) és csak a házat tervezzük eladni, a másik részen magunk szeretnénk építkezni (4 éven belül ez úgy tudom adómentes).
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mennyi adót kell fizetni az eladni kívánt ház után? Milyen szabály vonatkozik erre? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. B.

Tisztelt Cím! Az illetéket már kiszabták, amikor vették a szerződés alapján.

Adót eladás után az 1995.évi 117. tv. 62.§.-a alapján kell fizetnie.

2019.01.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A párommal 2018. májusban vásároltunk közös ingatlant. Nekemneki ez az első lakás a nevén. A vételár kereken 30M volt, fele-fele tulajdon lett. Életkor szerint járna neki a 2% kedvezmény (32 éves)
A NAV szerint 4% illetéket kell neki fizetni, mivel a lakás teljes vételára meghaladta a 15M-t. Viszont a törvényi leírás itt némileg zavaros, a paragrafus eleje szerint nem jár, a második fele szerint csökkenteni kellene, mivel résztulajdonról van szó. Ráadásul ha valaki egyedülálló vesz 15M-ért házat, akkor jár a 2% kedvezmény, ha fél házat vesz ennyiért akkor már nem? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: F. I.

Tisztelt Cím! A törvényi rendelkezés egyértelmű, mert akként rendelkezik, hogy az EGÉSZ ingatlan értéke nem haladhatja meg a 15 millió forintot.

2019.01.08

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az édesanyám idősek otthonába költözött, házát eladta készpénzért. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ilyen esetben figyelembe kell-e venni a köteles részt vagy a 3 gyerek között tetszés szerint szétoszthatja a pénzt? Így halála után már semmi hagyaték nem marad. Kell-e ezt ajándékozás címen leírni, hogy nyoma maradjon? Ilyenkor ez adó és illeték mentes? Ha halála után kerül szétosztásra akkor adó és illeték köteles, illetve végrendelet kell írni? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Egyenesági leszármazó öröklése, ajándékozása illeték mentes.

2018.12.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Volt egy lakásom a párom volt a haszonélvező és eladtuk. Az eladás után 
egyrészt ajándékozás útján a párom megkapta a szülői házat az apjától, illetve adás-vétellel a testvérétől. Az ő kifizetése az én pénzemből történt. A megszerzett házból szeretnék 50% tulajdoni hányadot a páromtól? Hogy éri meg, hogy ne kelljen sok illetéket fizetnem? Elég esetleg ha végrendelkezik, halála esetén hagyja rám? Várom válaszát. Előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Ha nem házastársak, akkor az ajándékozás és az öröklés illetéke 9%. A vásárlás illetéke 4%.

2018.11.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eladásra került az ingatlanunk 25 M forintért. A feleségem 1/2 tulajdonos 20 éve, 1/2 tulajdonos lett két éve árverésen 3 M forintért megvett tulajdon részre, a fiam haszonélvező 1/1.
Kérdésem az eladás után mennyi adó terhelne minket, hogy kellene kalkulálnunk? Új ingatlant vásárolunk kisebb értékben. Köszönöm válaszát tisztelettel: B. Gy.

Tisztelt Cím! A fizetendő adó mértékét az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani. Bővebben>>

2018.10.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!
2015-ben vásároltam egy lakást, amit most szeretnék eladni. Az ingatlan értékesítése így 5 éven belül történne, így tehát fizetnem kell a 15%-os személyi jövedelemadót. A kérdésem az lenne, ha az eladási árat egy újabb ingatlan vásárlására fordítom, aminek magasabb a vételi ára, akkor is kell adót fizetnem?
Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Cím!

IGEN, adót az eladó lakás tiszta jövedelme után fizet. Vagyonszerzési illeték számításnál veszik figyelembe az eladott ingatlan értékét. A különbözet után fizet illetéket.

2018.08.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az ingatlan eladásával kapcsolatosan lenne kérdésem. Az ingatlant 2015. évben vásároltuk meg 21.9M Ft-os vételárral, és most 2018. évben kerül eladásra 82M Ft-os összegért. Ugyanebben a 2018-as évben pedig egy új építésű ingatlan kerül megvásárlásra kb. 45-50M Ft-os költségen.

Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben van-e illetékfizetési, illetve SZJA költség? Valamilyen módon nem lehet-e az SZJA-nak a költségét levonni? Köszönöm szépen a válaszát! Üdv, K. K.

Tisztelt Cím! Adót az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján kell fizetnie a tiszta jövedelem után. Részletek>>

Illetéket a vagyonszerzés különbözete után az 1990. évi 93. tv.21§.-a alapján. Szerződéskötéskor mellékelni kell az előző szerződéseket, és a NAV megállapítja a fizetendőket.

2018.08.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni. Lakás eladás előtt állok. A lakásomat 12 éve vásároltam. Eladás után venni szeretnék kisebb értékben lakást, amit már 2 névre szeretnék a férjemmel együtt vásárolni és Csok-ot igénybe venni. A kérdésem az adózásra és az illeték fizetésre vonatkozna ebben az esetben. Nagyon köszönöm előre is a válaszát.
Tisztelt Cím!
Eladás után nem kell adót fizetnie, mert 5 év eltelt. A vásárlás után önnek nem kell illetéket fizetnie, ha a vásárláshoz képest 3 éven belül adta el a lakását. A férjének az új lakás 1/2-ede után kell 4 %-ot fizetnie fő szabály szerint, ha nem állnak fenn kedvezményes vásárlás feltételei.

2018.08.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Arra szeretnék választ kapni, hogy miként tudom megoldani, hogy a lakásom fele a páromé legyen? Én vagyok a tulajdonos 1/1, nem vagyunk házasok, sem élettársak még, de oda fog költözni. Házasság, élettársi viszony, vagy valamilyen vagyonmegosztási, stb. szerződés megoldás lehet? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Cs. V.

Tisztelt Cím! Visszterhes átruházás esetén 4% a vagyonszerzési illeték, ajándékozás esetén 9%. Ha összeházasodnak illeték fizetés nélkül ajándékozhat.

2018.07.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan eladásból származó összegből vásárolható-e nyaraló besorolású ingatlan, adómentesen? Eladott ingatlan 5 évnél régebbi tulajdon volt, az eladás éve 2018.

Tisztelt Cím! Az eladásból származó jövedelem nem adóköteles, de vagyonszerzési illetéket fizetni kell.

2018.07.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Abban kérném a segítségét, hogy házat szeretnénk venni. Egy 15 500 000 Ft értékű családi ház. Párom lenne a tulajdonos. Érdekelne, hogy mennyi lenne a vagyon szerzési illeték 28 éves és első tulajdon. Vagy esetleg úgy olcsóbb lenne ha ketten lennénk a tulajdonosok? Én 25 éves vagyok és nekem is ez lenne az első tulajdon.
Várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel Gy. E.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93.tv. 26.§.-a szerint az a 35 év alatti első lakás vásárló jogosult 2 %-os illeték kedvezményre, aki olyan ingatlant vásárolt, amely ingatlan 1/1-ed tulajdoni hányadának értéke a 15 milliót nem haladja meg. Tehát az ön által írt ingatlan esetében mindenképpen 4% illetéket kell fizetni.

2018.07.16.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ajándékozás címén jutottam az ingatlanomhoz. Ajándékozási szerződés: 2014.XII.15. Eljárás megindítás dátuma: 2014.XII.23. a földhivatalnál. A tulajdonjog bejegyzése 2015.I.20.-án kelt határozattal történt. Az ingatlan eladása esetén melyik dátumú esemény óta tekinthető a tulajdonomnak? A fizetendő illeték szempontjából érdekel. Köszönöm: Nné

Tisztelt Cím! A szerződés kötésének időpontja a vagyonszerzés időpontja. Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a szerint 2018. január 01.-től, a 4.-ik évben van. Eladás után adót kell fizetnie.

2018.07.08.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
2011 óta van a nevemen az ingatlanom amit el szeretnék adni és vásárolni helyette egy másikat ami 2 millió forinttal drágább. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen mértékű az illeték és, hogy milyen költségeim lesznek még? Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a szerint ha 3 éven belül értékesített 1 db lakáscélú ingatlant, akkor a vásárolt lakáscélú ingatlan illeték alapját csökkentheti az eladott 1db lakáscélú ingatlan árával. A vagyonszerzési illeték 4%. A vásárolt ingatlan földhivatali bejegyzési díja 6 600,-Ft és mint vevő, az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéd munkadíja. Illetékről bővebben>>

2018.05.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésben szeretnek választ kérni.
Adott egy családi ház, melynek a tulajdonosa 100% ba én vagyok.
Két fiam van. El lehetne adni az 50% át haszonélvezeti joggal együtt az egyik fiamnak? A másik fele maradna nekem. A pénzből újítanánk fel az egészet. Milyen kötelezettségem van a másik fiammal szemben és milyen költségekre számíthatok. 1970-ben épült a ház.
Tisztelt Cím!

A haszonélvezeti jog alapítása lehet ingyenese, ekkor nem kell illetéket fizetnie. A vevő 4% illetéket köteles fizetni a megszerzett tulajdoni hányad értéke után. A vevő fizeti az ügyvédi és földhivatali díjakat. (A saját 50%-át a két fia örökölheti.)

2018.04.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Üdvözlöm, olyan kérdésem lenne, hogy vásároltam egy lakóházat 7,3 millió forintért és azt most a vásárlástól számított egy éven belül eladnám ugyan annyiért amennyiért vettem akkor mennyi adót kell fizetnem utána, valamint milyen költségek terhelnek még? Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámolni az adó mennyiségét. Bővebben>> Elvileg nem lesznek költségei és adóalapja sem keletkezik.

2018.04.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel van egy közös lakásunk amit a házasságkötésünk után vettünk. Előre bocsátanám, hogy nincs házassági szerződésünk. Ezt a lakást részben önerőből részben hitellel vásároltuk közösen. A tulajdoni lapon 1/2 arányban vagyok tulajdonos a másik tulaj a férjem. Mivel ő szeretne a lakásban maradni, illetve megtartani így az ő testvére szeretné megvásárolni a tulajdoni hányadomat. A lakás új építésű és újonnan vettük. Ebben a hónapban lesz 4 éve, hogy megvásároltuk. Nem várnék az eladással még egy évet így a kérdésem egyrészt az, hogy mennyi illetéket kell majd fizetnem az eladás után (nem tervezek egyelőre másik lakást venni belőle) vagy lesz-e esetleg más befizetni valóm az illetéken kívül. Ha az árban nem tudunk megegyezni a vevővel, akkor kinek a segítségét lehet kérni , hogy felmérje a lakás jelenlegi értékét. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sz. Edit
Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62§.-a alapján tudja kiszámítani, hogy mennyi jövedelem ADÓT kell fizetnie, bővebben>>. Illetéket a vevő fizet. Ingatlan értékbecslő megmondja a reális árat. (ingatlan közvetítő irodákban talál)

2018.04.07.

T. Ügyvéd úr!

7o év feletti nő vagyok. Haszonélvezeti jogot kívánok szerezni halálomig egy 17 Millió értékű lakásban, amit az ingatlan nyilvántartásba is bejegyeznek.

Szeretném tudni, hogy mennyi illetéket kell fizetnem? Várom válaszát, köszönettel: J. Iné

Tisztelt Cím! Ha nem egyenesági rokontól szerez, akkor visszterhes átruházás esetén az 1990. évi 93. tv. 72.§.-ban meghatározott érték (3.4 M) 4%-a vagy ajándékozás esetén 9%-a, az illeték.

2018.04.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy
testvérek között az ingatlan tulajdonrész ajándékozása illeték mentes-e? Ha nem, hány % az illeték? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: V. Zs.

Tisztelt Cím! Nem illetékmentes, mert nem egyenesági rokonok (nem egymástól származnak, hanem oldalági rokonok), 9% az illeték mértéke ingatlan ajándékozás esetében. (Az adásvétel 4%)

2018.04.06.

Üdvözlöm Ügyvéd Úr!

Szeretnék információt kapni arról, hogy a Nagymamám az ingatlanát el szeretné ajándékozni a fiamnak /dédunoka/, és hogy illetéket kell-e fizetni? Mennyi lenne az? Még annyit, hogy az anyukámnak vannak hitelei /Nagymama lányának/, hogy ez az ajándékozás után a fiamnak keletkezhet-e belőle kára? A válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kné M. 

Tisztelt Cím! Egyenesági rokonok (lemenő-felmenő) között illetékmentes az ajándékozás. Ha az ingatlanra nincs jelzálogjog bejegyezve, akkor nincs rá hatással.

2018.02.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy ingatlanfedezetű hitel esetén ha adóstársként szerepelek akkor is vonnak-e tartozást a fizetésemből ha az adós fizetését meg tudják terhelni. Illetve ingatlanfedezet esetén nem a lakást veszi el a bank, hanem a fizetést terheli meg először? Utolsó kérdésem az lenne, hogy terhesség alatti táppénzből illetve gyermekgondozási díjból is vonhatnak tartozást? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! A végrehajtási eljárást mindkét adós minden vagyonára és jövedelmére egyidejűleg indítják meg.

2018.02.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eladnám a házam és az árát két gyermekem között elosztanám. Mindkét gyermekem lakás vásárlásra fordítaná. Az egyikben én laknék tovább, de nem a nevemre venné. Szeretném életemben kiadni az örökségüket. Milyen módon tehetném, hogy ne kelljen adót, vagy illetéket fizetni, vagy a legkevesebbet, mert csak így tudnák megvásárolni a ház árából a két lakást. Várom válaszát. Tisztelettel: Sz. Lné

Tisztelt Cím!

Ha a gyermekei veszik a lakást, akkor kell illetéket fizetni. Ha az egyik lakást a saját nevére veszi azt követő 3 éven belül, hogy eladta a házát, akkor ezután a lakás után nem kell illetéket fizetnie. A másik lakás vásárlás után mindenképpen kell illetéket fizetni.

Adót akkor kell fizetnie, ha az eladni kívánt házat 5 éven belül vette.

Nem kell illetéket fizetni, ha mindkét lakást a saját nevére veszi, és később ajándékozással juttatja a gyermekeinek. Az ajándékozási szerződéseknek van ügyvédi díja és 2 x 6.600 Ft földhivatali eljárási díj. (Számoljanak! Attól függ hány Ft egy lakás 4%-a). Nem szükséges elajándékozni, mert a gyermekei lesznek az örökösök. (Kivéve, ha lesz férje, aki egy gyermekrészt örököl.)

2017.11.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék megerősítést kapni illetékfizetés tekintetében. Két darab új építésű lakást vásárolunk a feleségemmel egyenként 21M Ft értékben. A két lakás egy szerződésben kerül eladásra, de gondolom az illeték számításában a lakásokat külön-külön kell értelmezni. Előre is köszönettel B.

Tisztelt Cím! A vásárló személye és az általa megvásárolt tulajdoni hányad alapján szabják ki az illetéket.

2017.10.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2013.-ban vásároltam egy ingatlant amit 2017-be adtam el. Ideiglenesen vettem az eladási ár egy részéből a nagykorú fiam nevére lakást. Most sikerült találnom egy megfelelő ingatlant és szeretném eladni az ideiglenesen vásárolt ingatlant úgy, hogy a fiammal 50-50%-os tulajdonjogot szerzünk. A kérdésem az lenne, hogy az adózás szempontjából figyelembe veszik-e, hogy a fiam nevére vásárolt ingatlant az általam eladott ingatlan összegéből vásároltuk? Így hogy számolják az adót és az illetéket? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: P. M.

Tisztelt Cím! Adót az eladott ingatlan után az 1995. évi 117. tv. 62.§. (1). bekezdése alapján kell fizetni. Bővebben >> 

A szerződésen és a tulajdoni lapon szereplő személyek részére hozza a NAV a határozatot.

A vásárolni kívánt ingatlan után fizetendő illetéket az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a és 72.§.-a alapján tudja kiszámítani. Bővebben>> Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017. 09. 24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egyéni vállalkozóként egy kis fodrászműhelyt vásárolnék, kb. hat milliós értékig.

Hogy bele merjek vágni, jó lenne tudnom, hogy milyen illeték és egyéb költségek merülhetnek fel az ügylet lebonyolításakor részemre, -mint vevő? Megköszönöm, ha tájékoztatna! Üdvözlettel: S Z.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. szerint a lakás és nem lakás célú ingatlanok vagyonszerzési illetéke egységesen 4%. A földhivatali eljárási díj 6600.-Ft, és az adásvételi szerződést készítő ügyvéd díja. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 

2017. 09. 24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Vásárlás előtt állunk. Az ár 23 M Ft, a telken egy 120 nm tetőtér beépítéses ház áll, azon kívül van még egy kis ház is.

A vétel 16M önerőből történne a részemről mert eladtam egy ingatlant. A többi hitel és CSOK igénylése által lenne fizetve. Mivel a CSOK -ot csak úgy kapják meg ha kizárólagos használatú ingatlant vesznek az adásvételi mellé használati megosztási szerződést is kötnénk, kizárólagos használattal.

Ha az adásvételiben nekem 40% a gyerekeknek 60% tulajdonrésze lesz az illeték nekem semmi /ing. eladás miatt/ a gyereknek pedig 15M alatti része lesz 35 év alatti akkor az illetéket a 13,8M után kedvezményesen fizetheti?

Vagy úgy kössünk adásvételit, hogy az eladó részére először egy használati megosztást, és 2 adásvételi szerződést érdemes kötni, külön-külön nekem és a gyerekemnek? Szeretném a gyerekemet támogatni, de ha a pénzt ajándékozom neki, rosszabbul jár mert a teljes 23 M illetéket kell fizetnie, amit szeretnénk minimalizálni. Köszönettel: S. Á.

Tisztelt Cím! A CSOK szabályait kérdezze meg az illetékes banktól, mert én úgy tudom, hogy csok igénylése esetén más nem lehet tulajdonos.

Ha van rá lehetőség, az eladó intézzen ingatlan megosztást, erre kössenek két szerződést 15 és 8 M-ra.

Az 1990. évi 93. tv.26.§.-a szerint a 35 év alatti első lakásvásárló akkor jogosult 2%-os kedvezményre, ha az egész lakáscélú ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Ingatlan szerződés infó>>  Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.04.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagynéném, az ingatlanának a felét, szeretné nekem ajándékozni.
A ház, a volt férjével közös volt, aki hitelt vett rá fel, majd meghalt.
Az a rész, amely a férfié volt az Államé lett.
Ha elfogadom az ajándékot, mire számíthatok, ha az ingatlan az Államé is? Én szeretnék beköltözni, ott élni. Nem tudom bele merjek-e vágni? Köszönöm szíves válaszát! Üdv: S. K.
Tisztelt Cím!
Ha nincs elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon, akkor lehet ajándékozni, az 1/2-ed tulajdoni hányadot. Az ajándékozás illetéke 9%

2017.04.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ez úton érdeklődnék, hogy 2014. december 28-án jutottam ajándékozás útján lakóingatlanhoz. Ha ezt szeretném értékesíteni, illetve másik ingatlanba befektetni az árát, milyen mértékű adótartozás terheli személyemet.
Köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel
Tisztelt Cím!
Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámolni. BŐVEBBEN>>

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy családi házam. Eladhatom e pl. a jelenlegi páromnak, egy jelképes összegért?
Ha igen, akkor milyen anyagi vonzata van ennek?
Úgy érzem, nekem nem sok van már hátra az életből és ezzel a megoldással kizárhatnám 2 gyermekem az öröklésből. Előre is köszönettel a választ. Üdvözlettel: László
Tisztelt Cím!
A NAV-nak joga van megvizsgálni, hogy a szerződésben feltüntetett vételár a valós forgalmi értéknek megfelel-e.
Illetve, ha megállapítják, hogy valójában  ajándékozási szándékkal történt az ingatlan elidegenítése, abban az esetben a törvényes örökösök köteles részre lehetnek jogosultak. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.21.
Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
Lakásvásárlással, és a felmerülő költségekkel kapcsolatban fordulnék tanácsért önhöz.
Szüleim 1992-ben vett lakásukat szeretnénk eladni, és ennek az árából szeretnénk két ingatlant vásárolni. Az egyik az enyém a másik a bátyámé lenne, mindkét ingatlan haszonélvezeti jogát szüleink kapnák. A jelenlegi lakásból befolyó összeg édesanyám bankszámlájára érkezne, és a két új ingatlant is ő vásárolná meg (fizetné ki). A kérdéseink:
A megvásárolni kívánt ingatlanok után mekkora illetékfizetési kötelezettség terhel minket. Sem bátyám, sem én nem töltöttük még be a 35 évet, ez volna az első ingatlanunk, ez jelenti-e azt, hogy felezett illetéket igényelhetünk?
Az utolsó kérdés ezzel kapcsolatban az volna, hogy a megszerzett ingatlanok után terhel-e minket SZJA fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné K. R.
Tisztelt Cím!
Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a és 26.§.-a irányadó a kérdései kapcsán.
Ha a szülei a lakásuk eladásából nem maguknak vesznek ingatlant, akkor cserét pótló vétel címén nem tarthatnak igényt illetékkedvezményre.
A 35 év alatti első lakásvásárló akkor jogosult illetékkedvezményre, ha nem rendelkezik lakáscélú ingatlanban 1/2-ed tulajdoni hányadot meghaladó mértékben és a vásárolt lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.
Szja-át az 5 éven belül eladott ingatlan, tiszta jövedelme után kell fizetni.
( Az önök esetében, két lehetőség van:
1. a szülők a pénzt ajándék megjelöléssel átutalják, gyerekeiknek. A gyerekek vásárolnak 15 M. alatti lakást, és érvényesíti az illeték kedvezményt.
2. A szülők saját nevükre vásárolnak két lakást, és csak a többlet érték után fizetnek vagyonszerzési illetéket, szja-át nem kell az eladás után, mert eltelt 5 év. Egy idő múlva, a lakások ajándékozási szerződéssel kerülnek a gyerekek tulajdonába. Az egyenes ági ajándékozás illetékmentes.
Egyéb költségek: 1. 4 db ingatlan szerződés ügyvédi díja, 4 x 6600.- földhivatali eljárási díj.
2. esetben 2 db szerződés ügyvédi díj, 2 db. eljárási díj.) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eladtam a 3 éve vásárolt lakásomat, vásárlási áron. A kapott összeget a gyerekemnek vett lakásra szeretném fordítani. Az lenne a kérdésem milyen költségekre számíthatok, ha többért veszek vagy ha ugyan annyiért? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Cserét pótló vétel címén illetékkedvezményre az jogosult, aki a saját nevére vesz ingatlant az eladástól számított 1 éven belül.
Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.02.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lakás fele a fiam nevén , az 50%-a az én nevem van. Szeretnénk a fiam 50%-os részére az én haszonélvezetemet bejegyeztetni. Illeték köteles-e a bejegyzés? Ha igen mennyi az illeték mértéke? Mennyi az ügyintézés ügyvédi díja, Köszönettel: S. I.
T. Cím! Egyenes ágon illetékmentes. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése.
2017.02.15.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tavaly nyáron vásároltunk egy ingatlant, amit elkezdtünk felújítani. Egy gyárnak “útban vagyunk”, így úgy fest, hogy jóval drágábbért el tudnánk adni. A kérdésem, most akkor a két összeg különbségéről kell 15 %-ba adóznom? Ha a következő ház, amit vásárolunk, ennél olcsóbb lesz, akkor az illetékmentes lesz? A dolgot nehezíti, hogy hitelünk is van rajta, amit át kellene majd terhelnünk a következő ingatlanra. Köszönöm válaszát!
Tisztelt Cím!
A fizetendő adó mennyiségét az 1995. évi 117. tv.62. §.-a alapján tudja kiszámolni. Bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdéssel fordulok önökhöz.
Adott egy családi ház, amibe három tulajdonos van. Testvérem és én vagyok ¼-1/4 részben, édesanyám 1/2 részben.
Szeretnénk eladni a családi házat csak az a probléma, hogy a nővérem elképzelt eladási ára nekem nem felel meg. Az én bele egyezésem nélkül hirdetheti, eladhatja-e a házat illetőleg kérheti-e a ház elárverezését, hogy pénzhez juthasson? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: M. A.
Tisztelt Cím!
Ha nem tudnak megegyezni, az egyik társtulajdonos indíthat vagyonközösség megszüntetése iránti pert. (bírósági illeték a pertárgy érték 6%-a) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 50- 50% tulajdonban van a szüleim ingatlana. Az apukám nekem ajándékozná az ő részét. Nekem mennyibe kerülne átíratni Köszönöm szépen a segítséget!
Tisztelt Cím!
Az egyenes ágú rokontól kapott ajándék illetékmentes. Fizetendő az ajándékozási szerződés ügyvédi ellenjegyzés és 6.600.- Ft. földhivatali eljárási díj. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Lakásvásárlásból eredő illetékfizetéshez vannak kérdéseim.
Jelenleg élettársam /hamarosan férjem/ lakásában élünk. A lakás lízingszerződéssel köttetett. Lízingbe vevőként ő van egyedül a szerződésben, tulajdoni lapon, de nem tulajdonosként. Én 35 év alatti vagyok, a leendő feleség. Azonban öröklésből van a nevemen 1/6 rész lakástulajdon. Az eladó a leendő férjem lízingbevevő, 41 éves. Neki 1/2 házrész tulajdonjoga van saját jogon szerzett tulajdonjog alapján.
A most vásárolandó ingatlan 1/2 és 1/2 arányban lenne, 16,5 M Ft-ot ér. Hogyan alakul az illetékfizetési kötelezettség és utólag csökkenthető-e?
Köszönöm előre is szíves válaszát!
Tisztelettel: K. Sz.
Tisztelt Cím!
Nincs kedvezmény, mert az 1990. évi 93. tv. 26.§.-a alapján a 35 év alatti első lakásszerző jogosult illetékkedvezményre, aki legfeljebb 15 millió forint értékű ingatlanban szerez tulajdoni hányadot.
Említette, hogy a másik vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, amiben laknak. Tehát az ingatlan eladás és éven belüli vásárlás kedvezmény sincs. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.27.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Párom és anyósom 45-55%-ban tulajdonosa egy osztatlan közös tulajdonú ikerháznak. Az egész épületen anyósom haszonélvezeti joga van. Szeretnénk eladni a részünk és elköltözni. Anyósom nem hajlandó “csak úgy” levenni a haszonélvezetet. Most azt találta ki, hogy megveszi ő a párom tulajdoni részét, 7 millió forintért, mivel 3 millió az ő haszonélvezetének az értéke. Kb. 10 millió forint a forgalmi értéke a mi házrészünknek. Ez így jogos? Esetleg jobban járnánk peres úttal? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Tisztelt Cím!
A haszonélvezeti jog értékét az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a alapján számíthatják ki. (a haszonélvező korától függ) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434

2016.12.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni, hogy mennyi adót és illetéket kell fizetnem, ha 2012. februárban 9 millió forintért vett lakásomat 2016. szeptemberben 18 millió forintért eladtam, és 2017 januárban veszek lakást, amiben 11 millió forint a részem. Az lenne a kérdésem, hogy mennyit kell, fizessek az eladás után? És kell-e fizetnem illetéket, az új lakás megvásárlása kapcsán.
Köszönettel, K. E.
Tisztelt Cím!
Az adót az 1995. évi 117. tv. 66.§.-a alapján tudja kiszámolni. Részletek itt is>>
A vagyonszerzés után nem kell illetéket fizetnie a leírt feltételek mellett. Dr Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2016.12.18
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanunkon épített családi házunkra 2004-ben kaptuk meg a használatba vételi engedélyt. Az engedélyen előírták a ház földmérővel történő felmérését és földhivatalhoz bejelentését, amit azonnal nem tettünk meg, majd idővel elfelejtettünk. Az önkormányzat mindig is kommunális adót szabott ki, melyet rendben, időre teljesítettünk. A mostanában zajló utcanév átnevezés kapcsán küldtek értesítést arról, hogy adóhátralékunk van, miszerint a földhivatali bejelentés hiánya miatt 2004 óta építményadót és nem kommunális adót kellett volna fizetnünk. A kettő különbözetét, 5 évre visszamenőleg, illetve a jövő évit, mivel január 1-ig már nem lehet elintézni, kell befizetnünk. Az üggyel kapcsolatban a következőket nem értem, és kérem tanácsukat:
– hogy lehet valakit büntetni azért a tettért, amivel senkinek semmilyen kárt nem okozott, hiszen ha megtörtént volna a bejelentés, akkor ugyanúgy kommunális adót fizettünk volna, mint eddig. Válaszukat előre is köszönettel B.Gy.
Tisztelt Cím!
Az önkormányzat adóhatósági jogkörben eljárva kiszabhatja legfeljebb 5 évre visszamenőleg az elmaradt adó befizetését. Dr Mohos Gábor Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2016.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanomat, 2014-ben leányomnak ajándékoztam. Ajándékozási szerződés értéke 10 M Ft volt.
Holtig tartó haszonélvezeti jogom van az ingatlanon.
Az ingatlant el szeretnénk adni 2017-ben. Az eladási ár 16 M Ft lesz. Tudomásunk van róla, hogy mivel öt éven belül adjuk el, ezért SZJA fizetési kötelezettségünk  lesz a különbözet után (6 M Ftx60%x15% szja= 540.000 Ft)
Amennyiben jól értjük a törvényt, meg kell határozni a haszonélvezeti jog értékét a beszerzési árnál és az eladási árnál is, s úgymond megosztva a tulajdonos és a haszonélvező között kell adót befizetni. Jól értjük?
Ugyan csak 2017-ben veszünk egy ingatlant 18 M Ft-ért, amelyen szintén a lányom lesz a tulajdonos, én pedig a haszonélvező.
Illeték fizetés ügyben viszont, nem értjük a törvényt. Tulajdonos és haszonélvező egyaránt a különbözet (18 M és 16 M Ft közötti) után fizet illetéket? Ez ügyben várom szíves válaszát. Nagyon köszönöm!
Tisztelt Cím!
A 1995. évi 117. tv. 62.§. szerint a megszerzésre fordított összeg vonható le az eladási árból (a lánya nem fizetett 10 millió forintot a megszerzésre). Tehát a teljes bevétel, időarányos része lesz az adóalap, amit meg kell osztani tulajdonos és haszonélvező között. Haszonélvezeti jog értéke>>
Amennyiben az eladott ingatlanon fennálló haszonélvezeti jogot átviszik a vásárlandó ingatlanra, akkor mind az állagtulajdon, mind a haszonélvezeti jog, vagyoni értéke tekintetében kell alkalmazni az illetékkedvezményre vonatkozó, törvényi rendelkezést. (2 M lesz az illeték alap. A tulajdonos nem vonhatja le, a haszonélvezeti jog értékét)  Tisztelettel: Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog

2016.11.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésben szeretném segítségét kérni!
Élettársammal közösen szeretnénk egy lakást vásárolni. Kérdésem, hogy ha én kb. 35-45%-át fizetem a vételárnak, a fennmaradó részt pedig a párom fizeti, attól függetlenül bejegyezhető-e 1/2-1/2-es tulajdoni hányad.
Nekem ez lesz az első lakásom, így szeretnék a tulajdoni részem után illetékkedvezményt igénybe venni, a fent említettek ezt befolyásolhatják?
Előre is köszönöm segítő válaszát! Üdvözlettel: Sz. B.
Tisztelt Cím!
Önök állapodnak meg, hogy milyen tulajdoni arányban lesznek tulajdonosok.
Az egyértelmű, ha a hozzájárulás arányában lesznek tulajdonosok.
Az 1990. évi 93. Tv. 26:§.-a szerint a 35 év alatti első lakásszerző akkor jogosult illetékkedvezményre, ha az egész ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog

2016.10.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A tulajdonomba került 1 hektár föld 2004.02.17.-én Ezt a földet most eladnám 4 millió forintért.  Aki megveszi  magán személy, de még 9 évig a jelenlegi bérlő használja. A kérdésem hogy kell e utána adózni és mennyit? Köszönettel  Pné
Tisztelt Cím!
Az 1995. évi 117. Tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámítani a fizetendő adó mennyiségét. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor Budapest ingatlanjog

2016.12.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni, hogy
mennyi adót és illetéket kell fizetnem, ha 2012. februárban 9 millió forintért vett lakásomat 2016. szeptemberben 18 millió forintért eladtam, és 2017 januárban veszek lakást, amiben 11 millió forint a részem. Az lenne a kérdésem, hogy mennyit kell, fizessek az eladás után? És kell-e fizetnem illetéket, az új lakás megvásárlása kapcsán.
Köszönettel, K. E.

Tisztelt Cím! Az adót az 1995. évi 117. tv. 66.§.-a alapján tudja kiszámolni. Részletek itt is>> 

A vagyonszerzés után nem kell illetéket fizetnie a leírt feltételek mellett. Dr. Mohos Gábor Budapest 1-239-5434

16.09.15.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám a testvére halálával örökli meg lakását
, illetve garázsát (a hagyatéki eljárás folyamatban van).
A kérdésem az lenne, hogy
a 9%-os illetéket mikor kell megfizetni. Meg lehet-e fizetni a garázs eladásából?
Köszönöm.
Tisztelt Cím!
A NAV az örökség földhivatali bejegyzése után, küldi ki az illeték kiszabó határozatot, fizetési határidő megjelöléssel. A garázst a bejegyzés után adhatja el. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

16.08.17.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanvásárlás előtt állok, amit részben saját, részben szülői támogatásból finanszíroznám meg. Jelenleg édesanyám tulajdonában lévő lakásban lakom. Mivel új ingatlan vásárlását tervezem, érdeklődni szeretnék, mi lenne az optimális megoldás a családnak,
hogy járunk jobban az illeték szempontjából. Ha a jelenlegi lakást a nyugdíjas édesanyám adja el, vagy jobb, ha nekem adja ajándékba és én adom el, még az új ingatlan megvásárlása előtt? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel, K. P.
Tisztelt Cím!
Az 1990. évi 93. tv. 21. §.-a alapján a lakáscélú ingatlan vásárlója az 1 éven belül eladott 1 darab lakáscélú ingatlanának a befolyt vételárát használhatja fel arra, hogy csökkentse az illeték alapot. (Jobban jár, ha az ajándékba kapott ingatlant adja el, amennyiben az új ingatlan ára 15 M fölötti. Az új ingatlan 15 M alatt illetékmentes, ekkor plusz kiadás az ajándékozási szerződés ügyvédi díja.) Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2016.05.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy telektulajdonom, melynek 1/2 részét át kell íratni a párom nevére, mert csak így lehet igénybe venni az Áfa visszatérítést arra a házra, amelyre közösen kaptuk az építési engedélyt, illetve együtt vettük fel a hitelt és már 60%-ban meg is épült a ház az említett telekre.
A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak?
A megkötött szerződéssel a földhivatalban kell intézkedni? Ők szabják meg az illetéket? Illetéket minden esetben kell fizetni? Köszönettel, L. A

Tisztelt Kérdező! Házastársnak nincs illetékfizetési kötelezettsége az ajándékba kapott telekrész után. Az illetéket a NAV állapítja meg. (A vagyonátruházási szerződést az ügyvédjük a földhivatalba nyújtja be, a földhivatal továbbítja az adatszolgáltatási lapot a NAV részére.) 

2016.02.23.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Megpróbálom röviden leírni az ügyünket. 14 év óta húzódó romániai kárpótlás egy ingatlannal kapcsolatosan, melyben kórház működik. A pert már megnyertük, de egy törvényre hivatkozva, mivel közintézmény még 3 évig bent maradhat a kórház, és bérleti díjat kell, fizessen nekünk. Az ingatlan az édesapámé volt, 70 éve elvették. Én a lánya pereltem vissza és megnyertem. 78 éves vagyok talán meg sem élem, hogy el tudom adni a házat. Szeretném megkérdezni, hogy egyenes ági rokonnak ez kárpótlás vagy már örökségnek számít?
Kell-e az ingatlan eladási ára után adóznom itt M. országon, vagy a kárpótlás után nem kell? Ugyanez a kérdésem a bérleti díjra, ami bevételnek számít, gondolom, de az is a kárpótlásból jön, kell-e ezután adóznom? Köszönettel K. Ané
Tisztelt Asszonyom! Szerintem
ez örökség. Vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni. Adózni a bérleti díj után kell. Eladás után, gondolom a román adószabályok szerint, kell adózni. 

2016.02.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék tájékoztatást kapni az alábbiakra. Tavaly meghalt az Édesanyánk, ketten vagyunk testvérek. Megörököltük a pici családi házát. Eladtuk: 6.M-ért Költségeink: temetés és közjegyző: 300e volt. Mindketten külön fizetünk SzJA-t. Úgy tudom az idén jan.1-tõl 15%. Szeretnénk a testvéremmel megtudni, hogy
kell-e és mennyi, személyi jövedelemadót fizetnünk az idei bevallásnál. Nagyon szépen köszönöm szíves segítségét.
Tisztelt Cím! Az 1995. évi 117. tv. 62.§. alapján lehet kiszámítani a fizetendő adó mennyiségét. A
tiszta jövedelem után, az eladás idején érvényes jövedelemadót kell bevallani és megfizetni. Ha ez 2015-ben volt, akkor 16%-ot. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

2016.01.31.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy én családi állapotomat tekintve egyedül álló vagyok hivatalosan, és lakáshitellel szeretnék vásárolni egy ingatlant. Az ingatlan értéke 13millió- Ft, amib
ől csak 3millió forint lenne az önerő. Na itt az önerővel lehet e problémám a NAV felé vagy bármilyen szerv felé? Mivel ezt a pénzt én az évek alatt összespóroltam és gondolom én, erre nem vonatkozik semmilyen, illetékfizetési kötelezettség. Nekem ezzel a 3millió forinttal van valami elszámolni valóm? Köszönöm a válaszát.
Tisztelt Cím!
Ha 13 millióért vesz ingatlant, akkor a 13 milliós vételár után kell 4% vagyonszerzési illetéket fizetnie. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

2016.01.26.
Tisztelt Ügyvéd úr!
A következ
őkben kérném a tanácsát:

1. Örökléssel (2015) van egy lakóingatlan, telekkel, 10 M Ft értékbecsléssel. Fele-fele arányban, de én lemondanék a részemről.

2. Van egy balatoni nyaraló, telekkel 8 M Ft értékbecsléssel, nem öröklött, fele-fele tulajdonnal, bátyámmal, itt ő mondana le a részéről. Elcserélnénk, a két ingatlan értékkülönbözetért én kérnék 1M Ft-t. Nekem ez után milyen fizetési kötelezettségeim keletkeznek. Köszönöm, ha tud segíteni!
Tisztelt Cím! Önnek
illetéket (4%) kell fizetnie a különbözet után, valamint, SZJA-t (15%) az elidegenített, örökölt ingatlan tulajdoni illetőség után. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

016.01.25.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdekl
ődni szeretnék, hogy ha a gyermekeim nevére vásárolnék lakást, és én lennék a haszonélvező, milyen költségekkel jár? Kell-e nekik illetéket fizetni?
Tisztelt Cím!
A vevőknek kell fizetni illetéket, mert vétel jogcímén szerzik meg a tulajdonjogot. Önnek, pedig a haszonélvezet megszerzése után kell illetéket fizetnie. Az egész ingatlan megszerzése 4% illetékfizetési kötelezettséget keletkeztet. Tehát a 10 milliós ingatlan után 400 ezer forint illetéket kell fizetni. Az ügyvédi munkadíj (nálam 80000,-Ft), ezen felül fizetendő a földhivatali eljárás díja, ami 6600,-Ft/ hrsz. és a tulajdoni lap, ami 1000,-Ft/ hrsz. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd 36-20-354 8963

2016.jan 24.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakás+ garázs eladása/vétele el
őtt állok. Eladandó lakásomat és garázsomat 20 éve birtoklom. Amit vennék, használt. Az világos, hogy a vagyonszerzési illetéket a lakás esetében az értékkülönbözet után kell megfizetnem (1 éven belül meg fog történni az eladás és a vétel). De működik-e ugyanez a garázs tekintetében. A garázs után fizetendő illeték mértéke egyébként 4%, ugye? A tároló után, pedig 10% Milyen további költségek várnak még? Az adásvételi szerződés ügyvédi költsége evidens, de pl. a földhivatali bejegyzési- vagy egyéb eljárási díjakra kell-e számítanom? Válaszát nagyon köszönöm!
Tisztelt Cím! Az illeték egységesen 4%, cserét pótló vétel címén
illeték kedvezmény csak lakás célú ingatlanoknál van. Igen, kell földhivatali eljárási díjat fizetnie. földhivatali díjak Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

15.11.19.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van a volt férjemmel közösen egy ingatlanunk (50-50 %), de
már elváltunk 3 éve. Jelenleg az ingatlanban ő lakik az új családjával. Kérdésem az lenne, hogy ha én elajándékozom neki, kell-e illetéket fizetnie? Illetve dönthetek-e én úgy, hogy a két kiskorú fiamra iratom a fele tulajdonomat? De gondolom, ezt nem tehetem meg, ha jelzálog vagy végrehajtási jog van bejegyezve az ingatlanra. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: N. M.
Tisztelt Cím!
Ha elváltak, akkor kell illetéket fizetni. (Az ajándékozási illeték kedvezmény házaspárokra és egyenes ági rokonokra vonatkozik) Ha elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlanon, akkor a bejegyzett jogosult hozzájárulásával lehet megterhelni vagy elidegeníteni az ingatlant. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

2015.09.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagybátyám Végrendelkezett 2011 évben (családi ház) ingatlan vagyonáról. 2015. áprilisban elhunyt! A NAV 9% illetéket szabott ki 15 napos fellebbezési határid
ővel! Kérem, szíveskedjék megtanácsolni, hogy a kiszabott illeték helyes-e? A közjegyző, amikor a végrendeletet megfogalmazta (2011) 4%-os illetéket mondott! Van értelme a NAV fizetési meghagyását megfellebbezni? Tisztelettel: P. I.
Tisztelt Uram!
Ennyi az illeték, nincs értelme fellebbezni. bővebben>> Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.05.30.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan problémám van, hogy februárban vettünk egy lakást, els
ő lakásunk, 35 év alattiak vagyunk. Nem vagyunk házasok, sem bejegyzett élettársak. A lakás 9 millió forint volt. Én a szüleimtől kaptam a pénzt erre a lakásra, a párom nem tudott beleadni semmit. Én ennek ellenére a lakás felét 50%-t a nevére írattam. Ő lemondana róla, én meg szeretném a maradék 50%-t is a nevemre íratni. Ebben az esetben illetékköteles a procedúra? És ha igen mennyi illetéket kellene utána fizetni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: H. K.
Tisztelt Hölgyem!
Ajándékozás esetén 9%, vásárlás esetén 4% a vagyonszerzési illeték. A 35 év alatti kedvezmény az első vásárlásra vonatkozott. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

2015.05.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr !
Kérdésem a következ
ő: Amennyiben egy magasabb értékű lakás eladását követően, alacsonyabb értékű lakást veszek, kell-e illetéket fizetnem? Köszönettel: P. L.
T. Uram!
Nem kell illetéket fizetni, ha egy éven belül történik az eladás és vétel. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi díj, fix:

90.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 30 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a munkadíj!

 

H-p, 9-18-ig hívjon! 06-20-354 8963      

vagy  most   írjon:      Időpont  foglalás>>

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

Dr. Mohos G. ügyvéd Bp.

CIKKEIMET itt kövesse, új bejegyzésről értesítem! 

 

 Ingatlanjog Facebook zárt csoportba belépés>>

                        Ingatlanjog blog>>

Ügyvéd Dr Mohos Gábor Ügyvéd Bp.

Kérdése van?

Lépjen velem kapcsolatba.